Ångspärr för badkar

Valet av material för bad och ångspärr installationsanvisningar med händerna

Till badet rummet som du kan snabbt få den nödvändiga temperaturen och det är bättre att hålla fast vid, som används för isoleringsskikt. Emellertid problem med många av värmare - hög hygroskopicitet, vilket leder till förlust av isoleringsegenskaper och destruktion av råmaterial. För att skydda isoleringen mot fukt hjälp paroizoliruyuschie film och andra material. Undersök vad som händer för bad och bastu ånga, är det bättre att välja och hur man genomför en oberoende installation.

I vissa fall, en ångbarriär ↑

I de flesta fall, isoleringen använda olika typer av mineralull. Detta material inte ruttnar, det håller temperaturen och är billig. Ångspärr i badet är utformad för att hålla vattenånga och inte låta dem tränga in i isoleringsskiktet. Om värme används för att lagra den expanderade polystyrenen, penoplex eller skum, som skall skyddas från ånga är inte nödvändigt.

Tillförlitlig ånga, förbättrar inte bara effektiviteten i isoleringsskiktet, men skyddar också väggar och tak av badet från ruttnande. När du väljer paroizoliruyuschih material måste ta hänsyn till att olika med flit lokaler är det lämpligt att använda en annan isolering:

 • För bästa ånga ångspärren folie, som reflekterar värme och skapa en ytterligare effekt termos.
 • I duschen kan du göra konventionella filmer.
 • I ett väntrum och resten rum skulle vara lämplig membran ångspärr eller kraftpapper.

Översikt ånga barriärmaterial ↑

På jakt efter ett svar på frågan: hur man väljer en ångspärr för väggar och tak i badet, är det nödvändigt att studera egenskaperna hos tillgängliga material. De kan delas in i följande grupper:

 • Olika filmer;
 • IZOSPAN membran-typ material;
 • kraftpapper;
 • isolering med ångspärrsegenskaper;
 • Obmazochnaya ånga.

Detta är den billigaste materialet. Filmen är bra eftersom det säljer banbredder från 3 till 6 meter. På grund av detta är det möjligt att FÖRHYDA väggar och tak med ett minimum av sömmar. Den sex meter duk säljs filmen vikas på halv, det vill säga den verkliga bredden på tre meter. I denna vikt form kan fästas vid väggen vände sig till dubbelskiktet.

Men är filmen bräcklig. Efter några år kommer att börja bryta ner vid höga temperaturer. Därför, i modern konstruktion, det används mindre och mindre. Om ändå beslutat bad mantel film välja den tjockaste tyg - 100 mikrometer tjockt.

Att bygga papper eller kraftpapper ↑

I områden där det finns hög fuktighet, är det möjligt att använda en tät byggnad papper, den så kallade kraftpapper. I ren form är det nu sällan används, en populär modifikation Mylar dragna eller omintetgjort.

1

Plain folie och kraftpapper utan Plastmellanskiktets absolut inte kan tolerera kontakt med vatten, så att de används endast för att täcka omklädningsrummet eller gillestugan. Kraftpapper belagt med ett Mylar-eller plastskikt - mer hållbara material som är lämpligt för både torra bastu, och för ånga.

Vid försäljning kan du hitta en sådan ångspärr för badet baserad på kraftpapper:

 • Izospan FB - Mylar belagd papp;
 • Megafleks KF - liknande material från en annan tillverkare;
 • Alurkraft, Izolar - ånga treskikt bestående av kraftpapper, plastfilm och folien;
 • Rufizol S - baserat på ångspärren folien kraftpapper.

Detta material används allmänt för ångspärren bad och bastu. Förutom hydrauliska och paroizoliruyuschih egenskaper, har den isolerade effekten. Det är ett flexibelt ark av expanderad polyeten.

De mest populära izolon folierad beläggning. Han tål extrem temperatur ånga, är fukt, behåller värmen. Den tjockare skumskiktet, desto mer uttalad för isolerande egenskaper. För bad lämpligt att tillämpa folie izolon minst 3 mm tjock.

Foliemineralulls ↑

När man beslutar hur folien är bättre att välja för ett bad, bör vara uppmärksamma på ett så mångsidigt material som folie mineralull. Detta är en modern ånga, har utmärkta Isolera egenskaper.

I själva verket är denna isolering täckt med en värme-fuktresistenta skiktet. Sådan folie ångspärr är idealisk för uppvärmningen bad. Den är monterad på tak och väggar av det isolerande skiktet i och utanför omintetgjort.

För plätering badet bör väljas beläggningen inte är mindre än 50 mm tjockt. Folie mineralull säljs i rullar. I byggvaruhus kan träffa sådana mineralulls tillverkare:

 • Rockwool Lamell MAT - naturlig folie stenull vinkelrät i förhållande till beläggnings arrangemang av fibrer, som ger styrka och flexibilitet hos materialet;
 • Knauf Insula LMF Alur - Rockwool folie för att motstå temperaturer upp till 600 grader, men temperaturen hos luften i kontakt med folien bör inte vara mer än 100 grader;
 • Isover (Izover) Bastu - beläggning av glas och folie, som utformats speciellt för bad och bastu;
 • URSA M-11 F - en annan beläggning avsedd för isolering och ångspärrsegenskaper våtrum.

Ångspärr beläggning "Izospan» ↑

"Izospan" - är en av de moderna material. Produkten linjen representeras av en mängd olika beläggningar. Men alla delar en funktion - en polypropenfilm med varierande tjocklek och styrka för att skydda mot fukt.

Ångspärr "Izospan" som kan användas på tak och väggar i badet, missa inte inte bara par, men också vatten. Därför kan detta företag mantlar material paras ihop och duschrum.

För pläteringsbad rum är bäst sådan mark:

 • folie "Izospan FS» - polypropen-membran med en metallbeläggning. Helt ånga och vattentätt. Det speglar upp till 90% av den värme som bidrar till energisparande;
 • folie "Izospan FX" Foam. Universell produkt som kan användas inte bara för att skydda väggarna från fukt och isolera dem;
 • metalliserade "Izospan FB» med en kärna av kraftpapper, är det föredraget att använda för det tak badet. Liksom resten av folieprodukter, reflekterar det mesta av värmeenergin, hålla den i rummet.

Skydd från fukt flytande gummi ↑

Flytande Gummi - en kommersiell bitumen-polymerblandningar, appliceras direkt på ytan, som måste isoleras från kontakt med ånga. Bekvämligheten med denna metod är att man kan behandla de delar av någon, även de mest komplexa konfiguration.

I badet flytande gummi vanligtvis belagd med ett betonggolv eller betong- och tegelväggar. För väggar tillräckligt flöde av 1,5 kg av blandningen per kvadratmeter yta. På golvet ett tjockare skikt krävs, så flödet är ca 3 kg per kvadratmeter.

Vid försäljning hittar du flytande gummi dessa producenter:

 • Rullen Grade bitumen-polymer mastix;
 • Sikafloor-400 N Elastic;
 • Mapegum WRS;
 • Izofleks PU-500.

Korrekt installation av en ångbarriär valsade ↑

Om det blir nödvändigt att göra ångspärren redan färdig ett bad, måste du ta bort alla gamla fodret. Om en ny byggnad är under konstruktion, är isoleringen monteras efter isoleringsskiktet, och sedan FÖRHYDA vägg efterbehandling material.

Allmänna regler plätering rum ↑

Viktigast vad som är nödvändigt för att uppnå installation ånga barriärmaterial med sina egna händer - en fullständig tätning beläggning. Ångan bör inte falla under huden genom spalterna mellan taket och väggarna genom lederna eller banor.

För att göra detta, är alla sömmar limmade speciell folierad nödvändigtvis eller dubbelhäftande tejp. Om en sådan tejp inte är närvarande, kan du använda en vanlig tejp, men en ångspärr liv i det här fallet kommer att minska.

Banor placerade ovanpå varandra med ett gap av 5,10 cm. För fastsättning till väggarna använda tunna remsor, som är tätt pressade mot ytan, varefter tunna spikar spikas i steg om 15-20 cm. Som en variant, är isoleringen fast häftpistol, och häftklamrar seam dessutom limmade tejpen.

Det är också nödvändigt att beakta gapet mellan ångspärren och den avslutande foder rummet. Traditionellt inre utrymme bad att smidigt hyvlade brädor. Ventilation gap behövs för att kondensera fukt att avdunsta och inte hade dränkts in i träet.

Gör tillräcklig ventilation är mycket enkel. Vid värmning och skyddas från ånga yta packad 2-5 cm tjocklek barer, och redan fäst till dem dekoration brädor. Vi får inte glömma att det är nödvändigt att ventilera rummet förseglas efter varje bad, torka ut fukten och inte provocera utvecklingen av svampen.

Arbetet med ångspärr tyder på att väggarna är isolerade. Det vill säga, väggarna måste vara fast mineralullsskikt. Crate under värmaren bör vara av trä, eftersom det kommer att fastställas och ångspärr.

Till aggregatet arbetade så effektivt som möjligt, vilket banar isoleringsfilmen mellan mineralullen och väggen. För detta ändamål är det bättre att ta filmmembranet, vilket kondens bildas på de kalla väggarna inte kommer att falla in i isoleringen.

Förbrukningsmaterial och verktyg för att arbeta ↑

Först förbereda alla nödvändiga material och verktyg. För ångspärrar bad izospanom, izolona eller annan isolering film behöver:

 • erforderliga antalet film;
 • tejp för limning leder;
 • häftpistol med häftklamrar eller liten hammare och spik,
 • gibs, om du väljer naglarna för fastsättning;
 • barer för ventilationsgapet tjocklek av minst 2 cm, om fästdonet hålls häftklamrar;
 • skruvar för trä;
 • skruvmejsel eller en stark skruvmejsel.

Steg för steg instruktioner för väggbeklädnad ↑

Arbetsmoment på väggarna, ångbad med händerna ser ut så här:

 1. Beräkna erforderlig mängd material från den totala väggområde med överlappningen på taket och golvet av 10-15 cm. Bredden hos en standard rulle är 1,5 m. För att minimera antalet skarvar, tyg säkrad inte vertikalt utan horisontellt, det vill säga du får en horisontell söm runt omkretsen av rummet.
 2. Det arbete som utförs tillsammans - en lindar och har en filmrulle och den andra fäster den på väggen.
 3. Hud börjar med det nedre hörnet. Överlappar varandra till den intilliggande väggen 10 cm och lika många på golvet.
 4. Försiktigt rulla lindas av längden på väggen, prihvatyvayut häftapparat på flera ställen att filmen inte faller bort.
 5. När han kom nästa hörn är ångspärr inte skära, men bara lämnat rullen stå upprätt tills den når den andra sväng av kapslingsväggen.
 6. Vid montering IZOSPAN folie eller annan metalliserad film, det är placerad inuti fundamentet och av en stor yttre skiktet.
 7. Om du arbetar med en häftapparat, fästa filmen till en trälåda parentes i steg om ca 20 cm.
 8. I det fall där fixerings utföres spännskenor, är stången appliceras längs listerna, spikas den slutar, och sedan dessutom fixeras med spikar i steg om 15-20 cm.
 9. Flytta till nästa vägg, fortsätter att varva ner rullen. Om rullen är klar är nästa duk som appliceras på första varvet, och leden är väl limmade med tejp. På liknande sätt FÖRHYDA hela nedre delen av rummet.
 10. Överfört till toppen. Börja arbeta igen på vinkeln. Filmen är placerad så att man erhåller en överlappning av åtmin taket och botten ångspärr.
 11. Runt dörrar och fönster, om någon, på webben är vidare fast kläm barer och limmas fast.
 12. Alla leder och platser av fästkonsoler är också skyldiga att skydda bandet. Avsaknaden av sprickor är mycket viktigt, annars effekten inte kommer att bli.
 13. Om fästena hålls gibs monterade efterbehandling direkt på dem.
 14. Om märlor används, är det nödvändigt att fylla ytterligare vertikala lameller med en minsta tjocklek av 2 cm för att säkerställa att ventilationsspalten.

Stadier av en ångspärr i taket badet ↑

Takskott filmbadet väljs enligt samma princip som väggen. Det är bättre att ha en foliebeläggning, eftersom genom taket förlorat lejonparten av värme.

Steg för steg-instruktioner för att installera sina egna händer:

 1. Före montering ångspärren tak bad isolerade med mineralull, och här dess skiktet bör vara två gånger tjockare än väggarna.
 2. Om rummet är rektangulär, banor anordnade utmed den långa sidan av taket till sömmarna så små som möjligt.
 3. Roll lindas och avsatta filmen så att hon låg ner med överlappande på väggen.
 4. Fäst duken i kanterna och på flera ställen i mitten parentes, så att det inte faller av. Efter det, grundligt fast film med användning av häftklamrar eller klämmor längs läkten.
 5. Nästa duk som överlappande ovanpå och fäst vid taket. Således kommer resten av filmen tills allt utrymme kommer inte att mantlad.
 6. Alla skarvar mellan banorna, liksom på gränsen av tak och väggar, försiktigt limmade band.
 7. För att förbättra energieffektiviteten av taket, från vinden banar ett annat membranskikt för att förhindra inträngning av kondens från taket isolering.

Arbetet med ångspärr bad är mycket enkelt, men dess betydelse kan inte underskattas. Tack vare kompetent genomfört en ångspärr, ökar utrymmeseffektivitet och minskat kostnaden för dess uppvärmning.

Ångspärr ångbad - valet av material och installation

Det viktigaste för en rysk bad - så att den kan hålla en viss tid par som behövs för att upprätthålla en optimal mikroklimat. Nedan är en titt på hur man väljer en ångspärr för badet, liksom system för väggar och tak.

Vad är ånga,

Enkel ånga filmen är vitt eller blått, som är likformig och med förstärkningsfibrer. Materialet har en tät struktur, kan ytan vara antingen slät eller strukturerad. Isolering för bad och bastu kan vara ett membran, en korrugerad yta, och en profilerad täck.

Speciell film för badkar som produceras med en beläggning av folie eller metalliserad mylar.

Varför använda en ångspärr material

För att skapa förutsättningar i ångbastun med hög luftfuktighet och temperatur måste göra betydande insatser och kunskaper. Särskild uppmärksamhet ägnas åt att skydda isoleringsskiktet från fukt. Värmeisolering i badet, som regel, basalt ull. I torra förhållanden, behåller det värme bra och är inte rädd för höga temperaturer.

Men under inflytande av fukt dess isolerande egenskaper försämras avsevärt - Bad börjar förlora värme. Och om detta är fortfarande på isolering och frost inflytande snabbt kollapsar det helt. Det är av denna anledning och det är nödvändigt att lägga en ångspärr lager bad.

Orsakerna till förstörelsen av isolering:

 • På grund av fukten agerar inifrån. Ryska badet är känd för sin relativt hög luftfuktighet, så paret kommer alltid att försöka komma in på den intilliggande ångbastu. Dessutom på gatan, går han igenom en värmeisolering. Detta bör inte tillåtas.
 • Eftersom fukt som uppkommer på grund av temperaturskillnader i ångrum, utomhus och på vinden. Kondens visas före ånga när luften värms upp i ångbastun självt.

Så att styla din ångspärr i badet

Det krävs en väl fungerande sådant material:

 • maximal kvalitet förseglingssömmar och leder;
 • åstadkomma spelrum mellan folien och en fin finish.

Absoluta tätnings isolering lederna är sannolikt att misslyckas, men i stor utsträckning minska mängden vattenånga som kommer att falla in i isoleringen, är det fullt möjligt. Behöver för en ångspärr foliestapeln bad lappa någonstans 5-10 cm.

Skarvar behöver limma eller dubbelsidig eller folierad tejp. Du kan köpa den i någon järnaffär.

Isolering med folie för ett bad kan inte skada. Där filmen kommer att fastställas staplar visas och öppningar. För att minimera deras användning bör vara häftpistol. För maximal kvalitet, i fästpunkterna på toppen, kan du gå igen med tejp.

Det finns en annan bra metod för fastställande paneler - trä klämstänger. Spik drivs i varje 15-20 cm. I detta fall uppnås utmärkt skydd mot inträngande av ånga.

Att skapa en lucka för ventilation

Spalten är anordnad i processen för plätering ram för finbearbetning. Det måste vara större än 2 cm. Efter stängerna är valda, är de spikade ovanpå ångspärren. Vidare har redan en träribbor. Återigen, kom ihåg att folien måste förbli helt intakt.

Som ett resultat, en del av ångan som stiger upp, kommer att sjunka till kondensat ångspärr film. Bildade dropparna då är podsushivatsya naturliga flödet av luft i utrymmet mellan isolering och paneler. När väl utförda verk av förfall kan bli fråga.

Bästa ångbad och tätskikt material på folien kommer basis. Det håller sig utmärkt ångan och, på samma gång, minskar förluster genom att reflektera värmevågor in i rummet. Det finns människor som är övertygade om att folie eller vid nedslaget, och det är ett slöseri med resurser, men i praktiken nästan alla i byggandet av badet som används är belagd material folie.

Naturligtvis att bara en tunn folie, kommer ingen att använda, eftersom det är mycket lätt skadas. Föredragen konstruktion folie med ett papperssubstrat.

Du kan välja flera objekt på marknaden av sådant material:

 • RufIzol S. Den har en fuktavvisande bas av kraftpapper. Den kan appliceras vid temperaturer från -60 till 120 C.
 • Alukraft. Denna typ av material har ett andra mellanliggande skikt mellan folien och kraftpapper i form av en polyetenfilm.
 • Izospan FB. Är en kraftpapper med ett skikt av metalliserad mylar. Han anses inte vara en metall, vilket väcker frågor om lämpligheten av dess användning i ångbastun. Emellertid, i enlighet med tillverkarens material som kan motstå temperaturer upp till 140 C.
 • Megafleks KF. En analog av den tidigare utföringsformen.
 • Yutafol H170 AL. Ett membran sammansatt av 4 skikt, och är lämplig för en sådan en ångbastu och bad.

Det finns också en ångspärr för ångbad med glasväv uppbackning. Den har hög hållfasthet, och kan motstå upp till 450 ° C (kortvarigt till 600 ° C), som är ännu alltför stor mängd. Sådana indikatorer tillåter dess användning för isolering av skorstenar.

Naturligtvis skulle kostnaden för ett sådant material vara mycket högre. Han förbättrade värmeisolerande egenskaper, så det är möjligt att spara på ytterligare isolering (för att minska lagret).

På garanti för tillverkarna är glasfiberväv isolering miljömässigt ren, vilket gör den idealisk för efterbehandling bad. Även betala för det kommer att ha tre gånger mer än grejer på kraftpapperssubstrat.

Nästan allt material finns på marknaden - Unbranded.

Bland de välkända varumärken är:

 • Termofol Alstom - upp till 400 ° C;
 • folie isolerande;
 • Armofol - upp till 150 ° C finns det en variation på den självhäftande bas.

Du kan fortfarande dra nytta av folie isolering. Metod att stapla densamma som för en enkel isolering, så att du kan spara på installationstiden.

Presentera sådana märken foliematerial:

Också värt att notera är att genom att välja material, är det viktigt att ta hänsyn till resultatet av dess brandfarlighet. Bättre om det kommer att vara icke-brännbart eller något brännbart material, eftersom baden är brandfarliga anläggningar, och i detta fall är det önskvärt att vara säker.

Installation av en ångspärr på taket

När du installerar en ångspärr för ett bad i taket ser till lederna runt honom - materialet måste läggas överlappning på väggen för att minimera värmeförluster. Säkra materialet kan vara i samma dubbelhäftande tejp eller remmar pinning honom. Således är maximal tillförlitlighet säkerställs.

Ofta, förutom den primära isoleringen på vinden och sätta ett annat lager fuktavvisande material. Där, är det särskilt nödvändigt, eftersom efter regnet genom taket kan läcka droppar av fukt. I vilket fall som helst att vara säker kan inte skada. Endast i detta fall kommer att kräva ånggenomsläppliga tätskikt - det kommer att genomsyra isolerings paret komma in på vinden och där för att avdunsta.

För att producera en ångbarriär av taket i badet kan vara och med användning av allmänt tillgängliga material. Denna metod förutsätter bindemedels takbjälkar tjocka, mer än 50-60 mm, brädor, ibland kantning. På vinden i styrelsen, sprider ånga.

Om budgeten rinner ut alls, i sin egenskap av en fernissa impregnerad kartong kan användas, vaxat papper, pergamynpapper, ett material som liknar i egenskaper. Kanter och fogar är noggrant bearbetade, sedan sprida blandningen på toppen av leran pasta. Ibland finns lägga halm eller sågspån för att ge det färdiga materialet av ökad viskositet och utbildning i framtiden, det minsta antalet sprickor.

Efter det slutliga skiktet av lera är torr, färsk smort spricka bildas, och återigen vänta tills materialet är torrt. Nästa överförs till fliken värmeisolerande skikt, och taket i ångbastun självt sys träpanel.

Inre väggar ånga isolerande material

Ångspärr i ångan på väggarna sker på nästan samma mönster som arrangemanget av taket. Skillnaden är endast att tjockleken hos det isolerande lagret (för dubbla väggar är mindre). I detta fall är det också lämpligt folie eller membran film, som släpper in några i taket (läs: "Hur man gör taket i ångbastun och spendera genom skorstenen").

Du kommer också att behöva en ångspärr prokleivat utrymme dock med dörr- och fönsteröppningar, liksom andra konstruktioner. Ju bättre få ånga, desto längre tid kommer att pågå bessboyno bad och behöver inte i förtid ersätta vissa delar av uppvärmningen.

Monterings ångspärrlager i tvätt

Badet för att sömlöst arbetade så länge som krävs för att ge en ångspärr i tvättutrymmet. Det är också närvarande alltför stora fukt- och temperaturavläsningarna är mycket lägre så långt från normala förhållanden.

Det är därför viktigt att se till att inte bara kvalitet ånga ångspärr, men också tvätta. Även i detta fall materialet kan fördelas på grundval av folie. Passade perfekt diffusionsmembranet. De kommer inte att ge för att få ett par till en värmare, och om membranet med den inre delen är försedd med en hygroskopisk lager som kommer att hålla fukt i isoleringen.

Detta tyder på att om den grova ytan av membranet bildade dropparna hålls de tills avdunsta under påverkan av luftströmmar. Till ett sådant system ska fungera måste du lämna ett mellanrum för ventilation mellan fin finish och ett lager ångspärr.

Säkerställa att ångspärren skiktet har fixerats på rätt sidoytorna - folien utåt. Annars materialet snabbt löst, och det är nödvändigt att utföra sitt fullständig ersättning, annars blir det omöjligt att använda badet.

Genomförbarhets ångspärr installation i andra områden

Huruvida att utföra installationen av en ångspärr på andra områden, upp till dig. I samma omklädningsrummet efter badet förfaranden som är nödvändiga luftfuktigheten kommer att stiga. Om ditt rum är gjorda av trä, och du inte planerar att spendera någon av dess isolering från utsidan, från insidan, är det möjligt och inte lägga en ångspärr - torkning kommer att genomföras på ett naturligt sätt, eftersom trädet andas, och det kommer att gå igenom ett par. Men i detta fall är det inte stör den normala installera ett ventilationssystem, eller över tid kan också orsaka problem.

Men om ditt rum byggt av tegel eller skumblock, är det nödvändigt att fastställa en ångspärr inom hela badet är obligatoriskt. Dessutom utforma ventilationssystemet, är det nödvändigt att ta hänsyn till att kommer att behöva torkas inte bara lager av isolering och ånga - och giroizolyatsiyu, men väggarna, på grund av det faktum att de är tillverkade av absorberande material.

Följaktligen, är ångspärren skiktet kompletterat fuktavvisande material. Det finns två metoder för att värma badet av tegel, och de båda innebär läggning av foliematerial som kommer att utföra funktionen hos ångspärren, och på samma gång, kommer bromsa värme.

Om taket ångspärr bad

För att säkerställa korrekt ångspärr i badet, måste du installera det, inte bara på väggar och tak, utan också på taket. För att göra detta på en träram som anges på vinden ångspärren membran och ovanpå isoleringen och tätskikt. Och redan det gjorde installation kontrobreshetki följt av fastsättning av takmaterial.

I artikeln ovan, ansåg vi i detalj hur man gör en ångspärr i badet. Vi måste tydligt förstå skillnaden mellan ånga från tätskikt, för att förstå deras egenskaper att ha i slutet av alla fungerar inte oförutsedda nyanser. Om det görs på rätt sätt, kommer det färdiga rummet varar mycket lång tid.

Ångspärr för badkar: ordningen ångspärr av tak, väggar och tak

Till ryska ångbad, en av de viktigaste uppgifterna - att hålla par. När allt kommer omkring, hög luftfuktighet, måste vi skapa rätt atmosfär. Dess andra uppgift - att skydda isolatorn från att bli blöt: blöt det är mycket värre att skydda lokalen från värmeförluster.

Folie ångspärr - det bästa valet för bastun

Om detta är den vanliga ångspärr - är en mejeri film, vit, blå. Där var "i en bur" med förstärkningsfibrer har homogen. Den touch - tät kan ytan ha olika texturer - jämna och ojämna. Där ånga barriärmembran. De är icke-linjär - eller har en korrugerad yta översållad med utsprång.

Särskilt för bad och bastu producera ångspärren beläggning med en värme: det kan vara en folie eller en metalliserad mylar.

Hög luftfuktighet och temperatur i bastun ryska badet kräver en speciell strategi. Det är viktigt att skydda det värmeisolerande skiktet mot fukt. Varför skydda honom? Itu med det faktum att för värmeisolering av lokaler används främst basalt ull. I torrt tillstånd den har goda isolerande egenskaper, tillverkade av naturmaterial, tål det höga temperaturer. Men i det viktiga tillstånd av dess värmeledningsförmåga är kraftigt förhöjd, det är värre än skyddar mot värmeförluster. Och om du fryser när det är vått, då det inte falla sönder. Det är därför det är nödvändigt att skydda den från fukt i alla förhållanden. Och från vätskan (vatten proofing) och från paret:

 • Fukt kommer från byggnaden. Fuktighet i den ryska ångbadet är mycket hög, luften är mättad med fukt, för par att söka i andra rum och gatan (via en värmeisolator). Och att vi måste undvika.
 • Fukt som genereras på grund av temperaturändringar i ångbad och vinden och på gatan (och på taket och på väggarna av den inre beklädnaden). Det kondenserar innan du började läsbarhet ånga vid uppvärmning av luften i ångbastun.

För att ett sådant material är nödvändig för att utföra sina uppgifter:

 • för att ge bästa möjliga tätning av sömmar och fogar;
 • gör mellan folien och slut var en ventilationsspalt.

Du kan köpa eller metalliserade band och prokleivat lederna utanför eller dubbel, och bifoga trasa varandra

Komplett tätning av fogar och allt material för att skydda ånga för att skapa, förmodligen inte kommer att lyckas, men det minskar avsevärt mängden ånga kommer in i värmaren som möjligt. För detta ändamål är duken läggs med ringa till varandra med några centimeter (5-10 cm).

Fogar limmade och dubbelhäftande tejp, som tillåter de två att binda duken tätt, och termolaminerad en speciell tejp som säljs på samma plats och foliematerial.

Det är lika viktigt när man installerar en ångspärr folie för att bevara sin integritet. På de platser där filmen är fästa vid stängerna är hål bildas. Minimi skador under installationen från att använda häftklamrar från häftpistolen. För dem som älskar kvalitet i allt, kan du placera dem ovanpå valfri montering lim tejp.

Andra bra sätt - fastställande paneler kläm träribbor, i vilket spikarna hamrade med ett mellanrum på 150-200 mm. Här skydd mot inträngning av ånga omedelbart förbättras.

Hur man gör ett ventilationsutrymme ångspärr

Detta spel är anordnat kontrobreshetki barer, därefter fastsatt foder. Gapet -. Minst 2 cm motsvarande stängerna plockas upp, spikning dem ovanpå ångspärren. Och för dem redan fästa reglar. När den låser inte glömma behovet av att bevara integriteten hos folien.

Vad som erhålls genom: en del lyfts uppåt ånga kondenserar på ångspärr filmen. Hängande dropparna torkas genom luftflödet som passerar mellan filmen och fodret. Om det görs på rätt sätt, inga problem med röta där.

Gapet mellan ångspärren och ge trim barer kontrobreshetki

För bästa ånga ångspärrsegenskaper material innefattar foliematerial. De är inte samtidigt passerade ånga och minska förlusten av värme på grund av värmevågor reflekterar tillbaka in i rummet. Vissa tror att det är - ett trick säljare, men i själva verket oavsett vad folien inte påverkas, förutom kostnaden för efterbehandling. Men i praktiken är det att föredra att sätta folie eller foliematerial.

Enkel att använda tunn folie är svårt: det tårar lätt. Mycket mer praktiskt konstruktion folie på ett papper basis. Här är några ämnen:

 • RufIzol S. folie, fäst vid vattentäta kraftpapper. Driftstemperaturområde från -60 ° C till + 120 ° C.

Så titta på material kraftpapper

Det finns folier baserade på glasfiber. Det är mer hållbara, även mindre brännbart, men det är dyrare. Enligt tillverkaren, den tål detta material upp till + 450 ° C (toppbelastning till + 600 °. Detta är mer än tillräcklig för användning ens nära eldstaden. Detta material samtidigt skyddas från ånga har värmeisolerande egenskaper. Detta är inte att säga att ingen isolering kan undvaras, men mindre lager att använda - lätt.

Använd den i bad, enligt tillverkarna, kan det vara att det inte avger skadliga ämnen. För priset: Beräknad kostnad är 3 gånger högre än i kraftpapper.

Med varumärke: nästan alla material namnlös. Det finns endast ett fåtal att nämna:

 • Termofol Aalst - regim temperaturen till + 400 ° C;
 • Folieisolerande - värmebeständiga termiska isolatorer;
 • ARMOFOL - resistent till + 150 ° C, finns det olika typer, även med en självhäftande bas.

Om du vill se beskrivning och egenskaper av "namnlösa" hammare i sökandet efter "folie på glaset." Och redan finns en utvald

Dessa är material baserade på glas. Dessutom har de en ångspärr är fortfarande ganska betydande egenskaper hos värmeisolering

Det finns en kombination av en värmeisolator, täckt med folie. Den passar som en konventionell isolator - vrasporku mellan barer lådor och fogarna limmas folierad band. Genom att använda ett sådant material att spara installationstid. Om detta är viktigt för dig, kan du använda sådant material. Trots att materialet är relativt ny, erbjuder mer här:

 • Isover (Isover) Bastu;
 • URSA (Ursa) folie;
 • BAD Bats från ROCKWOOL.

Det - värmeisolering, täckt med folie

Det finns en viktig nyans: när man väljer material, uppmärksamma dess brandfarlighet. Är det önskvärt att välja eller lättantändliga eller brännbara material. Efter badet - en byggnad brandrisk och det finns bättre perestahovatsya.

Figuren visar det allmänna schemat av värme-tak ånga ångspärr. Observera att i lederna i väggar och tak material ångspärr läggs med en "sunset" på väggen. Detta minimerar genomträngning av ånga. För tillförlitlighet, kanterna på materialet behöver fixas, se möjliga täthet: om det fungerar, kan du använda samma dubbelhäftande tejp eller tryck fast materialet i väggen bar.

Schema tak ångisolering ångbad eller bastu

Ofta den del vinden (eller andra våningen) läggs ett annat skikt av vattentätande material. Det det verkligen behövs: en värmeisolator för att skydda från kondens som kan droppa från taket, genom utfällning, som kan sippra från spills på golvet i den andra våningen. Oavsett. Detta ett alternativ när det är bättre att vara säker. behöver bara den här gången, ånggenomsläppliga tätskikt. Detta är ångan, fångas fortfarande i isoleringen kan nå under-tak utrymme och redan där för att avdunsta.

Det finns också möjlighet att en ångspärr tak ånga med hjälp av "farfar" av metoden, och allmänt tillgängliga material. I detta fall, de takbjälkarna inlämnad tjock kartong (inte mindre än 50-60 mm), ofta kantning, från loft eller Takbrädorna som på ångspärren. I utföringsformen, budgeten - det kan vara kartong impregnerad med lack, vax papper, pergamynpapper eller någon modern material med motsvarande egenskaper. Kanterna och skarvar kräver också noggrann tätning. Ovanpå detta skikt läggs indränkt lera till en pasta, som ibland tillsätts halm eller sågspån - för högre viskositet samt att sprickorna inte bildas eller var små.

Ånga, ångrum tak med lera

Efter torkning av lerskiktet, uppträdde sprickor och om igen tillåts skymma det material för att torka. Då redan lagt lager isolering (vilka material som används för isolering bad läsa här), och från ångan fyllda läkt eller skivor.

System av ånga ångspärr vägg gör praktiskt taget inte skiljer sig från "kakan" på taket. All skillnad i tjockleken hos skiktet av termisk isolering (till taket den två gånger). På väggarna i ångbastun rekommenderas också att lägga en film eller folie membran (glöm inte att se till att den "set" i tak och golv).

Ångspärr behövs prokleivat vid fogarna med tejp

Det bör också prokleivat platser där ångspärr material förenade med fönstret eller dörröppningar, andra strukturella element - ju mindre ånga kommer att tränga under filmen, desto bättre blir skyddet och långvarig livslängd badet utan reparation och utbyte av isoleringselement.

Ångspärrsegenskaper bad: sekvensen för stapling material för tak och väggar

Ångspärr i diskutrymmet

För att göra plats, stod i många år utan några problem och behovet av reparationer göras som en ångspärr i tvättrummet. Det är inte så mycket hög luftfuktighet, temperatur och icke-kritisk, men ändå förutsättningarna är långt ifrån normal: det finns ibland en hel del fukt i form av ånga, och i form av vatten.

I badet, behövs också ånga diskutrymmet, men använder behövs inte foliematerialet. I detta fall är det lämpligt att tillämpa diffusionsmembranet vilken å ena sidan förhindra inträngning ånga in i isoleringen och på den andra för att hålla den befintliga isoleringen kakan fukt (om membranet har den inre sidan av en hygroskopisk beläggning).

I detta fall, membranet på dess grova sidan, är en vattendroppe fördröjas tills dess att torkade luftflöden. För att detta ska fungera mellan ångspärren och efterbehandling måste vara en ventilationsspalt.

Schema värme- och ångbad isoleringsväggen av formade trävaror

Hur man montera den på ett trägolv (och takpanelen) och på väggen visas i videon. Notera vilken sida är placerad på ångspärren väggen. Lätt förväxlas sida, och som ett resultat ingenting kommer inte att fungera, och efter en tid kommer att bli nödvändigt att reparera ersättnings huden.

Behöver jag på andra områden

Gör eller inte har en ångspärr i den andra rum bad - valet är ditt. Men även i omklädningsrummet när du använder badet nivån luftfuktigheten är alltid mycket högre än normen. Om du har ett rum byggt av trä, och kommer inte att värmas från insidan eller utsidan, så är det möjligt att klara sig utan detta skikt - torkning sker på grund av det faktum att trä "andas", har förmågan att utgångs par. Men även i detta fall redan vara önskvärt att ha ett omfattande system av ventilation i badet.

Om badet av tegel eller betongblock, måste ångspärren på alla områden obyazatelna.Prichem i beredningen av ventilation och isolering kaka / ånga / tätskikt ha i åtanke som kommer inte bara torr isolering, men även själva väggarna i hygroskopiska material.

Scheme ångbad av tegel

Därför, förutom att ett skikt av en ångspärr på insidan väggen av det vattentätande skiktet krävs. Diagrammet visar två metod isolering tegelväggar bad i vilket med nödvändighet innefattar ett foliematerial, som fungerar som en ångbarriär och samtidigt reducerar värmeförlusten.

Gör ångspärr vägg och tak Bad nog. För att garantera säkerheten av väggar och takmaterial krävs också ångspärr av taket. För att göra detta, från vinden på backen, passform ångbarriär membran, ett isoleringsskikt på den, från toppen - tätskikt, vilket sker genom kontrobreshetka, och redan den är fäst takmaterial.

Vid val av material är det nödvändigt just för att föreställa sig skillnaden mellan ångspärren och tätskikt. Denna video begripligt och processer diskuteras i detalj, deras egenskaper och skillnader, och de krav och egenskaper hos de material som används.

 • Tack för publicering, det är mycket välskriven, allt!

  1
 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  − 5 = 2