Anslutning av el i huset med egna händer video

Elektriska ledningar i huset med egna händer - system, material och nyanser av installation

Moderna elektriska ledningar i huset är ett komplicerat system av kablar, som är ansvarig för säkerheten vid driften av ett stort antal hushållsapparater. För trettio år sedan var allting mycket lättare. Och även i dessa dagar krävde ledningen av ledningar kunskaps- och skicklighetsmästaren. Även om du tar hänsyn till några av reglerna och kraven i moderna standarder, kan ledningarna i huset med egna händer (scheman vara olika) vara en riktig sak.

I synnerhet gäller detta förmågan att läsa diagram och skapa dem, kunskap om reglerna för schematisk kablage genom rummen och kompetensen hos elektriker inte heller störa.

Elektriska ledningsregler

Så korrekt utfört arbete på elinstallation beror på uppfyllandet av kraven i ett dokument - det är "Regler för enheten för elektriska installationer" eller kortare än PUE. Faktum är att detta är en steg-för-steg instruktion för användning. I detta dokument läggs allt på hyllorna. Vilka av dessa regler hjälper dig att ordentligt montera ledningarna i ett privat hus med egna händer?

 • Alla ledningselement måste vara tillgängliga, oberoende av placeringen av deras installation. Dessa element innefattar uttag, brytare, korsningslådor, räknare.
 • Sockorna installeras i en höjd av 50-80 cm från golvytan. Avstånd från kokplattor och värmeväxlare - en halv meter. Antalet uttag bestäms av rummet i rummet. Ett utlopp för 6 m². I köket bestäms beloppet av behovet av dessa enheter. På toaletten är de inte installerade, i badrummet installeras vattentäta prov.
 • Växlarna måste monteras i en höjd av 60-150 cm, medan bredden på dörrbladet måste beaktas. Det får inte stänga omkopplaren. Vanligtvis om dörren öppnas till vänster. Sedan är omkopplaren installerad på höger sida av ingången.

OBS! Anslutning av uttag och omkopplare görs till kabeln, som endast läggs vertikalt. Det bästa alternativet är från botten upp.

Installationshöjd för omkopplare

 • Ledningarna kan bara läggas horisontellt eller vertikalt. I detta fall finns vissa avstånd från intilliggande ytor, rör eller stödstrukturer. För horisontella konturer - 5-10 cm från balkarna, eller 15 cm från takets underyta. Från golvet i intervallet 15 till 20 cm. Vertikala konturer: från fönster och dörröppningar minst 10 cm, från gasrör - 40 cm.
 • Oavsett vilken ledning som ska läggas (dold eller öppen), se till att kabeln inte trycker mot metalldelarna på strukturen.
 • Om flera trådar läggs en efter en i taget, är det kontraindicerat att trycka dem mot varandra. Minsta avstånd är 3 mm mellan dem. Det är bättre att lägga varje kabel i en korrugerad låda eller låda.
 • Anslut aluminium och koppartråd mellan dem är förbjuden.
 • Jordnings- och nollkretsarna är endast anslutna med bultfästen.

Reglerna är inte så komplicerade, som du kan se, så det är inte svårt att göra ledningarna korrekt med egna händer.

Skapa ett kopplingsschema i huset med egna händer, om du är en lekman, är det bättre att inte. Detta bör hanteras av en specialist. För hans tjänster måste betala, men det är värt det. Även om du förstår, med tanke på ovanstående regler, kan du och dig själv, men det tar tid.

Så, reglerna är kända, det återstår att sprida ledningar runt rummen och stänga dem på belysningsapparater, uttag och strömbrytare. Flytta därför papperet på pappersplanen och tvättstugorna. I dem anges platserna för belysningspunkter, uttag och omkopplare. De är anslutna till kablar. Det verkar som att allt är väldigt enkelt. Men vi måste ta hänsyn till strömförbrukningen av lampor och hushållsapparater. Därför använder mästarna idag tre typer av ledningar för lokalerna:

1

Det sista alternativet är det mest optimala. Först sparas material under installationen. För det andra har den en högre effektivitet.

Kopplingsschema i lägenheten

Praktiken visar att för varje rum är det nödvändigt att genomföra en separat krets från växeln. Dessutom är belysningen separat från socklarna. Men betrakta det ögonblick som till exempel i köket ett mycket stort antal enheter som förbrukar mer kraft. Därför är det nödvändigt att ta en kabel från omkopplaren upp till rummet i inloppslådan för att klara den totala strömförbrukningen, och redan från den, separat för varje uttag, dess tråd. I det här fallet kan du spara, med tanke på utloppets syfte. Till exempel, för en diskmaskin att leda en kabel med en stor sektion, och under kylskåpet med en mindre.

OBS! Att minska anslutningspunkterna gör det möjligt att förenkla ledningsplaneringen och få en anständig besparing av material.

Beräkning av effekt och urval av kabel tvärsnitt

Att göra ledningar i ett block eller tegelhus (i en lägenhet) är en fråga om skicklighet och skicklighet. Men den korrekta beräkningen av det önskade antalet kablar, och ännu mer av dess tvärsnitt, är ganska komplicerat. Vad krävs för detta?

Det viktigaste är att korrekt beräkna strömförbrukningen för alla apparater i ett rum. Här är ett exempel i ett litet kök. Så i köket finns en vattenkokare med en kapacitet på 2 kW, en mikrovågsugn på 1 kW, ett kylskåp på 0,4 kW och flera glödlampor med en total effekt på 0,4 kW. För att beräkna den aktuella styrkan i en given krets är det nödvändigt att använda Ohms lag:

I = P / U, där P - total effekt (satt i watt), U-spänning i nätverket (220 V). I vårt fall får vi: I = 3800/220 = 17.2 A.

För att bestämma trådens nuvarande tvärsnitt måste du jämföra dessa indikatorer enligt speciella tabeller, vilka finns på Internet ett stort antal. Till exempel, här är denna botten.

I vårt fall krävs en kopparkabel med en diameter på 4,1 mm². Den interna utformningen av konsumtionspunkterna med definitionen av effekt görs exakt samma. Behöver bara överväga en enhet som förbrukar ström från detta uttag.

Kabeldragningen i ett privathus börjar med en ingångskabel, beräknad för en effekt på 0,4 kV. Idag tas räknare ut ur huset och installeras inuti växelstavarna på gatan. Här installeras en vanlig automatisk och RCD. Från denna skärm läggs kabeln till det andra distributionsskåp som ligger inne i huset. Och redan från det är de interna ledningarna gjorda genom rummen.

Som redan nämnts ovan måste konsumenterna delas in i grupper, vars huvudsakliga, om huset är litet, är:

 • belysning;
 • sockets;
 • kraftgrupp - tvättmaskin och diskmaskin, panna, elpanna.

För varje grupp installeras ett system med automatiska maskiner och RCD-skivor i enlighet med strömförbrukningen. Alla andra ledningar och installation sker enligt de regler som skrivits ovan.

RCD-indikatorer

Observera att minst tre kärnor i kabeln måste gå in i privathuset: fas, noll och mark. Detta är det optimala systemet. Många husägare införa två ledningar: en fas och en noll, och systemet nollas ut genom nollkonturen. Det är bäst att införa en jordningsling i byggnaden separat.

Som praktiken visar är belysning den minsta kretsen, därför är den utrustad med en VVG 3 × 1,5-kabel. Det är en kopparkabel med tre kärnor med ett tvärsnitt på 1,5 mm². För socklar är det bäst att använda VVG 3 × 2.5.

Och en viktigare punkt, som gäller ledningsinstallation, är dold ledning eller öppen. Idag byggs privata hus från olika material. Om det här är ett trähus, är det bästa alternativet därför en öppen installation. Om tegelhuset eller blockera, dölja sedan.

För belysning kabeln ВВГ 3 * 1.5

Det svåraste är ett dolt alternativ. Saken är att när du reparerar byggnaden måste du hantera väggarnas väggar med hjälp av en bulgarsk. Denna process är dammig och mödosam, så försök att lägga på ledningar före färdiggörandet.

Elektrisk är en allvarlig sak. Den som bestämmer sig för att göra det med egna händer, står i stor risk. Ett litet misstag kan kosta dig allt. Därför måste rådgivningen - varje krets kontrolleras för motstånd, och bättre överlåta installationen av elektriska ledningar till proffs.

Hur man gör ledningar i huset med egna händer: vart ska man börja och hur man klarar det

Nyligen har kapital och landskonstruktion blivit mycket populär. Många husägare föredrar att skapa sitt drömhus med egna händer utan att tillgripa företagens tjänster.

Utan el är den moderna människans liv otänkbart. Därför är elförsörjningen av bostäder bostadsrättens främsta uppgift.

Människor som bestämde sig för att bygga ett hus med egna händer, möter behovet av elektrifiering. Det händer också att elkablar i befintligt bostäder är i mycket dåligt skick och är föremål för ersättning.

Vi kommer att överväga alla nyanser att ansluta bostaden till elnätet, installera elektriska ledningar av olika slag, vi kommer att studera i detalj de vanliga misstag för att undvika dem i praktiken. Också i artikeln kommer det att finnas instruktioner om idrifttagande av driftsättning och rekommendationer om populära problem.

Allmänna regler för elektrisk anslutning

Oavsett om du vill ansluta ett nytt hem i nätverket eller återställa elförsörjningen i den gamla (till exempel med fullständig byteändring) måste du genomgå många byråkratiska förfaranden. För att få tillstånd behöver du:

 • Registrering av specifikationer (specifikationer). För att göra detta bör du vända dig till energiförsörjningen i din bosättning och en resursförsörjningsorganisation som ansvarar för regionens elnätverk). Först specificera vilket paket av dokument varje organisation kommer att behöva tillsammans med ansökan. Du måste också skriva en ansökan i föreskriven form.

Skapa ett projekt. Den utförs antingen av en resursbesparande organisation eller av ett kommersiellt företag som har en lämplig licens.

Därefter måste du samordna projektet med de organisationer där du ansökt om en husanslutning.

Ansluta ett objekt. Installationsarbeten utförs vanligtvis av en energiförsörjningsorganisation.

Om de inte anslöt huset skulle de behöva tillhandahålla en kopia av licensen (tillstånd att utföra vissa jobb) hos företaget som producerade installationen och hela listan över utförda arbeten.

Beredning tråddragningskrets

Starta installationen av ledningar i ett privat hus med sina egna händer bäst med schematiska. Detta kommer att avsevärt underlätta ytterligare beräkningar förbrukningsvaror och en viss installation av effektkomponenter.

I ledningar element måste ingå:

 • Närmar från närmaste stöd till öppnandet av den elektriska
 • elektrisk mätare
 • Inledn RCD / switch
 • Intern elektrisk panel med konsumentgrupper:
  • rosett grupp
  • belysning
  • Power Group (siltnotochnaya apparater (panna, tvättmaskin, verktygsmaskiner)
  • Hozblok (garage, källare)

Systemet för hur man spenderar och göra ledningar i ett privat hus med sina egna händer:

På var och en av dessa grupper separat RCD / MCB installerat.

Även vid utarbetandet av planen måste du ha en övergripande plan hemma, som markerar riktningen av kablage och installation platsen för uttag och strömbrytare.

koncept, är den totala kabellängden beräknas baserat på dessa data, den nödvändiga tvärsektionen i varje enskilt fall, arrangemang av effektkomponenter, doseringsapparater, tillförsel kabelinföring.

Låt oss försöka förstå hur man gör och genomföra ledningar i ett privat hem. För att genomföra högkvalitativa in-house ledningar, uppfyller alla säkerhetsstandarder och klipp, behöver du följande material och verktyg.

 • elektrisk mätare
 • RCD, automatiska eller nöd- brytare
 • Kablar av olika sektioner (effekt, låg spänning, ljus)
 • kopplingsdosor

 • Terminaler (bättre att ta en skruvlös)
 • switchar
 • sockets
 • Alabaster murbruk för fixering av kabeln i Stroebe
 • Stängsel
 • lim
 • Självgängande skruvar, träskruvar
 • Lådor för öppen ledningsdragning
 • Lister, om tråden läggs under
 • elektrisk presspan
 • Tenn fästremsor eller plastfästanordningar
  • Wall chaser (bulgarisk diamantskivor)
  • mejsel installation
  • hammare
  • Sax för att klippa kabel
  • spatel
  • slip rivjärn
  • tång
  • roulett
  • kniv
  • skruvmejsel

  Kabeln är vald från beräkningen av den totala lasten. I genomsnitt är det 0,5-0,9 kvadratmillimeter till en kW effekt. Det är bäst att använda Stranded koppartråd. han bättre känsliga för vridning, elastisk, resistent till kortsiktig stress.

  Antal kabel kan beräknas genom att göra mätningar av ytor i hemmet och lägga med varje sida 15 cm kopplingselement.

  Dold ledningar görs bäst under BMC, och inte i Stroebe. En sådan position kabeln eliminerar inträngning av borren in eller spik under reparationsarbete, den har tillgång till och kan kontrolleras eller kopplas om.

  Videor hur man gör och genomföra e-ledningar i ett privat hus med sina egna händer:

  Steg för steg installationsanvisningar

  De olika husen rekommenderas en annan typ av ledningar. Träet är oftast gjort öppna ledningar och betongbyggnader med en hel del tekniska håligheter - dolda. Tänk på installation av nyanserna och ledningar i ett privat hus med sina egna händer.

  Används ofta i trä land hem. Det kan ske i speciella lådor under golvlister, och i "retrostil" för en speciell kabel och porslinsisolatorer, fixturer, fastställande av de vertikala elementen.

  För att utföra ledningarna i huset öppet, måste du:

  • Beräkna längden och tvärsnittet av varje typ av kabel: makt, belysning och säkerhetssystem
  • Skapa ett elektriskt kretsschema
  • Använda en platt tråd APRV varumärken, APR, APPV

 • Gör markup väg proleganiya kabel och montera justeringselementen. Notera att avståndet från dörrar och fönster måste vara minst 10 cm från taket - minst 20 cm höjd brytare installation och uttag -. 80 cm men högst 150 från golvet.
 • Säkra kabeln på väggarna av de tenn remsor eller plastfästelement, vilket eliminerar sagging.
 • Säker distribution och installation box
 • Pendla anslutningsschema: Huvud av trådarna i lådor med en marginal på 70-100 mm och ansluta dem
 • Montera på de punkter som anges i diagrammet uttag och strömbrytare
 • Anslut till tråd honom
 • Monterad lite mer komplicerat. För att dölja kablarna i väggarna, måste du:

  • Märk väggen med ett snöre
  • Med användning av en kvarn för att skära igenom väggarna i spåret 2x2 cm
  • Wall chaser skurna platser installation av kopplingsdosor, uttag och strömbrytare
  • Ställ lådor och flush. Fäst dem med asbest eller skruvar med mutter
  • primade spår
  • Lägg dem i kabeln. Det måste i förväg skärs i bitar av önskad längd
  • Fäst den i spåret av gips. fixeringssteg - ca 40 cm
  • Efter 20-25 timmar, när gips torkar helt, ren it
  • Installera strömbrytare och uttag

  Det är alla de enkla steg som krävs för DIY elektrifiering hem.

  Steg för steg video instruktioner om hur man utför ledningar i ett privat hus med sina egna händer:

  Den nu fashionabla retro ledningar öppen hårdvara kan vara mycket varierande. Utöver de strömbrytare och uttag, porslinsisolatorer, är valsar som används där. Fäst varje hårdvarukomponenter bör vara på ett avstånd av:

  • Vältar Isolering: 10-12 centimeter från varandra
  • Tråd tvinnad solid - 1 cm från väggen
  • Sockets: inte mindre än 35-40 cm från golvet och inte mindre än 15 cm från köksbordet
  • Växlar - 50 till 150 centimeter från golvet

  säkerhetsregler, misstag och hur man undviker dem

  Ibland husägare försummar vissa nyanser eller tillåta slarvfel som allvarligt kan påverka brandsäkerheten. Vi kommer att titta på de mest populära av dessa fel och hur man undviker dem.

  • aluminiumtrådar. De är i alla fall inte kan användas. De är ömtåliga och kan brytas av vid uttag eller switch ersättning. Bättre att betala mer, men få mässing.
  • I det dolda ledningar är förbjudet att använda tvinnad tråd. Terminalen är inte mycket väl hålla en sådan kabel, så att de skapar en punkt av konstant uppvärmning. Detta kan leda till uttaget / switch skador och brand.
  • Inte förbinda trådar av olika metaller direkt. För att undvika oxider bara göra detta via terminalen, för att eliminera eventuella kontaktmetaller.
  • tätskikt. Du kan inte försumma det i rum med hög luftfuktighet: badrum, kök, pentryn, terrasser. Dess frånvaro kan orsaka en elektrisk stöt.
  • Märka upp trådlängden med maximal precision. Sätt vrider på raksträckor, särskilt om du inte har tillräckligt med 10-15 cm, är det strängt förbjudet!
  • Stroebe ett spår. Dess djup bör vara 2-2,5 cm. Djupare starta ingen mening kabel, och en mindre spår hård gips.
  • kopplingsdosor. De ska placeras nästan under taket. Detta görs för att underlätta underhåll och ledningar för att undvika sammanblandning av kablar för olika tillämpningar.
  • propen tråd. De bör vara strikt vertikal eller horisontell. Möjliga besparingar med diagonal kabeldragning kan leda till att träffas av en borr eller spik under reparation eller efterarbete i egen regi.
  • tvärsnitt tråd. Det bör inte vara för tunn. Tunna trådar tål inte den ökade belastningen och otgorayut. Vid optimal avsnitt rosett grupp - 2-2,5 mm vid en belysning - 1,3-1,5 mm.

  Vidare i videon erfaren professionell kommer att berätta hur du utför elektriska ledningar i huset, där det började, och även de mest avlägsna från elektriker människor kommer att kunna göra det med sina egna händer:

  Provning och driftsättning

  Efter fullständig Elinstalla du behöver installera alla planerade maskiner, RCD och apparater. Efter det gärna bjuda in en specialist från kraftbolaget för testning och driftsättning elektroosnascheniya ditt hem.

  Acceptans tester av objektet Du bör vara slutfört emission av en positiv slutsats om säkerheten av använt ledningar, möjligheten att ytterligare användning av utrustningen. Med en "handling för antagning att ansluta" bör du kontakta elbolaget. På grundval av detta måste den vara ansluten till föremålet för ert stöd och skapa ett serviceavtal.

  Gör ledningarna i huset på egen hand - näringslivet enkla, men det kräver omsorg och noggrannhet. Om du närmar dig frågan på ett ansvarsfullt sätt och ledningar tjäna dig i många år och är garanterad att vara säker.

  Lägg till en kommentar avbryta svar

  Ul. Zoe och Alexander Kosmodemyanskiy, 26 +7 (499) 350-26-73

  Ledningar i huset med sina egna händer i steg

  Elektricitet - en seriös och ansvarsfull. Om du ska göra allt arbete själv, måste du göra allt mycket noggrant och flitigt. Korrekt dragning av ledningar i ett privat hem - ett löfte om säkerhet, eftersom enligt statistik 70% av bränder uppstår på grund av elfel. Om du inte är säker på sin förmåga, är det bättre anförtro konstverket, bara testat.

  Layouten av ledningar i ett privat hem kan göras med egna händer

  Layouten av ledningar i ett privat hem är att börja dekorera. Home Box störtade, väggar och tak är redo - det är dags att börja arbeta. Den sekvens av åtgärder som följer:

  • Bestämnings typ input - enfas (220V) eller en tre-fas (380V).
  • Utvecklingen av systemet, beräkning av den planerade kraftutrustning, arkivering dokument och få projektet. Här måste vi säga att det är inte alltid de tekniska specifikationerna du definiera din angivna kapacitet är sannolikt att avsätta högst 5 kW.
  • Val av komponenter och delar, räknare inköp, maskiner, kablar etc.
  • Mata in från den elektriska polen till huset. Utföras av en specialiserad organisation, måste du bestämma vilken typ - luften eller under jord, som i rätt plats och automatisk inmatning räknare.
  • Ställ sköld, för att få el till huset.
  • Kablage inne i huset, kopplingsdosor, växlar.
  • Arrangemang av jordningskrets och dess ledningar.
  • Testning av systemet och få certifikat.
  • Elanslutning och drift.

  Detta är bara en allmän plan, i varje enskilt fall har sina egna nyanser och egenheter, men du bör börja med mottagandet av de tekniska villkoren för anslutning till elnätet och projektet. För att göra detta, måste du bestämma vilken typ av input och planerade strömförbrukning. Man måste komma ihåg att beredningen av dokument kan ta sex månader, så det är bättre att använda innan byggstart: om genomförandet av tekniska förutsättningar ges för två år. Under denna tid, säker, kommer du att kunna köra en vägg på vilken det kommer att vara möjligt att sätta maskinen och mätaren.

  I ett privat hem kan tillföras till en enfasig spänning (220V) eller en tre-fas (380V). På energinormer för privata hem på en enfas maximalt nätverksflöde i huset kan vara 10-15 kW för trefas - 15kW.

  Trefas ingång bara när du vill ansluta en kraftfull utrustning som arbetar i nätverket 380

  Så vad är skillnaden? Det faktum att i det trefasnät kan direkt inkluderar kraftig elektrisk - elektriska ugnar eller värmepannor, ugnar och liknande utrustning. Men nätverkskrav för att skriva och distribuera 380 mycket svårare: spänningen är högre, mer sannolikt att få en allvarlig skada. Därför, om huset du inte har mer än 100 rutor, och du skulle inte tro att värma med el, du bättre skulle spendera 220 V.

  Upprättande planen och få projektet

  Efter att ha definierat typen ingång kan du börja utveckla en plan för elektrifiering av huset. Ta hem en skalad planlösning, och där det kommer att dras maskiner, låtsas var att placera uttag och strömbrytare. Det bör beaktas när några stora möbler kommer att stå och där det kan ordnas så att dessa områden inte instruera uttag och strömbrytare.

  På planen kommer att behöva lägga all belysning: ljuskronor, lampetter, golvlampor, lampor. För några av dem måste vara växlar, för vissa - utlopp. Då måste vi ta reda på vilka apparater i varje rum kommer att behöva omfatta. Till exempel i köket har gott om utrustning som arbetar kontinuerligt. För det nödvändigtvis behövs utlopp. Det finns också en teknik som aktiveras med jämna mellanrum. Allt detta appliceras på planen bestäms den optimala placeringen av kopplingspunkter. Samma tillvägagångssätt och i varje rum.

  Resultatet av utformningen av ledningar i ett privat hem. Du måste också ett sådant system poluchtsya

  Bestämning av den totala kapaciteten

  Uppskatta Samtidigt kommer en del utrustning vara i ditt hem, lägga upp sin kapacitet. Den genomsnittliga effekten kan tas från tabellen: en teknik som ännu, förmodligen inte. Och där det redovisas för att starta belastningar (de är mycket högre). Om du vill lägga till summan finns ca 20% av beståndet. Resultatet är den erforderliga kraften. Det och ange i papers lämnas för att erhålla tillstånd för elektrisk anslutning till platsen. Om du tilldela den angivna kapacitet, du har mycket tur, men hoppas det inte är värt det. Förmodligen behöver investera i standard 5 kW - den vanligaste gränsen elekmtrichestva ett privat hem.

  Den genomsnittliga effekten av enheter för att beräkna den totala belastningen på elledningar i ett privat hus med sina egna händer

  Fördelningen av konsumentgrupper

  Alla dessa användare (termen yrkesverksamma) - lampor, spotlights, strömbrytare, uttag - är indelade i grupper. En separat gren frånskild elektriker i belysningsarmaturer. Vanligtvis är det saknas en, men det är - inte regeln, kan det vara mer praktiskt eller lämpligt att göra de två grenarna - på varje vinge av huset eller på varje våning - det beror på vilken typ och konfiguration av byggnaden. På liknande sätt, i en separat grupp av framstående täckning av källaren, verktyget rum, såväl som ljus i gatan.

  Sedan upp i grupper uttag. Hur kan "sätta" på en tråd - det beror på diametern på den tråd som används, men inte mycket - 04:57, inte mer. För att ansluta varje effektenhet är bättre att tilldela en separat kraftledning: det är säkrare när det gäller brandsäkerhet, och kommer att bidra till en lång livslängd enheter.

  Som ett resultat, i köket kan du gå tre till sju linjer - här tekniken och den mest kraftfulla, också: i elpannan elektriska enskilda rader ovillkorligt nödvändigt. Kylskåp, mikrovågsugn, elektrisk ugn, är tvättmaskin bättre också, "sätta" sig. Inte lika kraftfull mixer, matberedare, etc. Det kan ingå i en rad.

  ledningar design i ett privat hem: räkna antalet grupper som planerar och var för att ansluta

  Rummen är vanligtvis två eller fyra rader: en modern bostad och i varje rum som har vänt på. En linje går till belysning. På det andra utloppet kommer att vara, i det måste du starta datorn, routern, TV, telefon laddning. Alla av dem är inte särskilt kraftfull och kan kombineras till en grupp. Om du planerar att installera en luftkonditioneringsanläggning eller elektrisk värmare kommer att omfatta - behövs separata rader.

  Om en liten privat hus - att ge, till exempel gruppen kan även vara två eller tre: det är på alla lampor, den andra - på gatan, och den tredje - på alla inhemska uttag. I allmänhet antalet grupper - en individuell fråga och beror framför allt på huset och mängden elektriska storlekar i det.

  ledningar plan kan vara mycket liten, om huset är liten

  Enligt det värde som erhålls genom grupper bestämmer antalet maskiner vid fördelningstavlan av huset: att erhålla antalet grupper, lägg till 2-4 på utvecklingen av (plötsligt glömt något viktigt, eller kommer att behöva något nytt och kraftfullt sin tur delas för mycket eller långt avstånd grupp grupp på två, etc). Enligt antalet grupper väljs och antalet distributionskartongmaskiner däri: för varje grupp är en separat maskin. Om en stor privat hem - på flera våningar, är det vettigt att lägga mer kraftfulla maskiner på varje våning, och för dem att ansluta grupper av maskiner.

  Standarder installation panel plats är inte standardiserad. Det finns bara en begränsning om avståndet från rörledningen, måste han vara minst en meter. Rören tas hänsyn till alla: VVS, värme, dränering, intern dränering, rörledning, och även gasmätare.

  Om anläggningarna finns det inga begränsningar. Många sätter plattan i pannrummet: när tekniska rum, är det rimligt att samla här all kommunikation. Fordringar accepteras myndigheter inte införa. Ibland är det mer praktiskt att placera plattan nära ytterdörren. Om skyddsklass möter bör alla anspråk inte vara.

  Standard Systemet är nu ett privat hus ledningar innehåller två maskiner. One - input - för att ställa en räknare, oftast på gatan. Det måste tätas och räknaren vid inträdet i drift. Andra automatisk RCD sätta i huset framför luckan. manövreringsström (av) av dessa anordningar är valt så att den första att stänga av maskinen, installerad i byggnaden (dess aktuella värde är mindre). Sedan, när en nödsituation utlöses du inte behöver krypa under taket.

  Typisk schema för ett privat hus ledningar: grupper kan finnas många olika

  Om den beräknade lasten är mindre än 15 kW, till ingångs automat ge 25 A. Följaktligen väljs och räknare. När det behövs mer strömförbrukningen är att installera transformatorn, parametrar och all utrustning kommer att anges i projektet.

  Nyligen när du ansluter ett privat hem till elnätet, installera den nödvändiga disken och maskinen på gatan. Detta är ett krav enligt lag inte på något sätt bekräftas bara elektrosluzhbe lättare att styra konsumtionen. Om du vill kan du tävla - om inte, välj disken och maskinen i byggnaden med hög damm och fukt skyddas - kapslingsklass är IP-55 nedan. För att installera skyddet bör vara mindre än insidan av byggnaden - IP-44, respektive, kommer att vara lägre och priset.

  För ledningar i ett privat hem är bättre att använda kablar i stället för trådar. Deras isolering, åtminstone dubbelt så bra, och därför lägger kraven inte lika stränga, och använda dem på ett säkert sätt. Internledningar bör vara i ett privat hem måste göras till skyddsjord. Tidigare sådana påståenden inte, men nu många apparater har en tre stift plugg för säker drift kräver jordning. Eftersom kabeln måste vara tre-core.

  I elektriska kablar, trådar av koppar eller aluminium. Även aluminium är billigare, det används mindre ofta, han är hård, ofta bryter ner med honom att arbeta hårdare. Med själv ledningar elledningar i ett privat hem och bristande erfarenhet kan det vara en utmaning. Förutom i trähus inuti det generellt inte kan användas.

  En gång definierade materialet kan väljas kabelledare diameter. Gör det, beroende på den planerade belastningen på rad i tabellen.

  Kopplings Beräkning - Dimensionering av kabelkärnor utförs på denna tabell

  Tvärsnitt väljs enligt strömmen eller effekten av alla konsumenter som är anslutna till samma maskin. Här kommer du igen komma till hands hemma elektrifiering plan där du har ritat konsumentgrupper. Annoteringar summera strömmar eller kapaciteten hos anordningar och väljer önskad tvärsektion av tabellen.

  Hur man använder bordet? Om du väljer att lägga koppartrådar, är inspänningen 220 V, montera sedan del vänster, motsvarande kolumn för intern ledningsdragning. Jämför all kraft kommer att hittas kopplad till en grupp konsumenter (och tycker att det är lättare att räkna). I den del där det kommer till koppartrådar, staplade i tråg, håligheter, kanaler, kolumn "220" är den närmaste större värde. Genom denna linje innan han flyttade till den högra kolumnen "tvärsnitt, q. mm. " Denna siffra här är den nödvändiga storleken på venerna. Av ledarna i denna diameter kommer att behöva göra den elektriska ledningar från maskinen till uttaget eller växeln.

  För att undvika förvirring vid beräkning och routing, kablar med samma diameter markeras på planen med en viss färg (notera att inte glömma vilken färg som identifieras). När diametern är definierad för alla konsumentgrupper, i enlighet med längden av kablar som behövs för varje storlek, siffrorna lägga att grunda ett lager av 20-25%. Du har beräknat ledningar för ditt hem.

  Särskilda krav för den typ av skalet endast vid installation av el i trähus: det rekommenderas att använda en trippel (NYM) eller dubbel (VVG) kabelisolering. I husen mindre brännbart material kan du använda någon isolering. Huvudsaken att det var intakt, utan sprickor, bottnar, och andra skador. Om du vill spela på säkerhet, kan du också använda ledare med förstärkt skydd. Detta är logiskt i rum med hög luftfuktighet (kök, badrum, pool, bastu, etc.).

  Under vissa kraftfulla verktyg uttag valts baserat på den maximala (start) ström. För de övriga låg effekt konsumenter, de är standard. Behöver veta att de är:

  • Exteriör - när kroppen sticker ut ur väggen. De är enklare att installera: väggmonterad substrat, och hennes topp utlopp. Men sådana modeller är nu mycket få människor använder, även i stugorna. Anledning estetiska: inte den mest attraktiva syn.
  • Internal. Enligt den elektriska delen är ett urtag i väggen, är det installerat och väggar apparatdosa. Inuti denna låda är införd elektrisk del uttag eller omkopplare.

  Att interna eluttag och strömbrytare används oftast idag. De är inredda i en annan stil, målade i olika färger. Väljs främst i tonen finish, och om detta inte är möjligt, sätta den vita färgen.

  Anslutning av kommunicerande växlar (switch on / off ljus från två eller fler platser) läsas här.

  Moderna trender i konstruktionen ger den dolda ledningar. Det kan läggas i en specialtillverkad i väggarna av spåren - spåren. Efter läggning och fästa kablarna skymma deras kitt, att jämföra med resten av väggytan. Om konstruktionen av väggen kommer då att ställas inför arkmaterial - gipsskivor, gipsfiberskivor, etc., Stroebe inte behövs. Kablarna läggs i gapet mellan väggen och trim, men i detta fall - bara i korrugerade slangar. Skidan med installerade kabelklämmor anslutna till de strukturella elementen.

  Som ska dras interna ledningar. I ett privat hus med sina egna händer på enheten måste iakttas alla regler

  Vid läggning måste komma ihåg att den interna ledningar i ett privat hus sker enligt de regler och riktlinjer. Det enda sättet att garantera säkerheten. Grundreglerna är:

  • om ledningar endast vertikalt och horisontellt, inga rundade hörn eller fasade körningar;
  • Alla skarvar bör göras i monteringskopplingsdosor;
  • horisontella övergångar skall vara på en minsta höjd av 2,5 meter, är de sänks ned till kabeluttaget eller växeln.

  Detaljerad vägen passerar planen, liknande den i bilden ovan, måste du spara. Han kommer att komma väl till pass under reparation eller uppgradera ledningar. kommer att behöva kontrollera med dem om någonstans måste Stroebe nära eller göra ett hål, hamra en spik. Den viktigaste uppgiften - att inte komma in i kabeln.

  En stor andel av problem med elektriska ledningar som går från dåliga kabelanslutningar. De kan göras på flera sätt:

  • Vridning. Förbundna på ett sådant sätt kan endast homogena metaller, eller orsaka en kemisk reaktion. Vrid koppar och aluminium kan inte vara kategoriskt. I andra fall längden på de exponerade ledarna inte bör vara mindre än 40 mm. De två trådarna är anslutna till varandra så nära som möjligt, är spolarna placerade bredvid varandra. Föreningen ovan zamatyvaetsya tejp och / eller krympa inslagna rör. Om du vill kontakta var 100% och den minsta förlust, inte vara lat twist lod. I allmänhet, med modern standard, är denna typ av anslutningstrådar vara otillförlitliga.

  Installationsföreskrifter förbjuder privata ohm inte låg i väggarna (Walling dem). Om de kan vara, är det bara i installations rutor där kan kontrolleras deras tillstånd

  Anslut ledningarna med hjälp av uttagslådor - det är snabbt, bekvämt, säker, trygg

  Och ändå, de mest tillförlitliga metoder för anslutning - svetsning och lödning. Om du kan göra kopplingen så att det kan antas att de problem som du inte. I varje fall, med föreningarna.

  Ledningar i huset med sina egna händer kräver noggrann genomförandet av alla krav. Det - en garanti för din privata säkerhet och säkerheten för din privata egendom.

  Efter trådarna från maskinen till den punkt av kopplingsdosor eller omkopplare är lagda, de kontrolleras med avseende på integritet testare - prozvanivat strängar förbundna med varandra genom att kontrollera integriteten av ledarna, och var och en individuellt till marken - kontroller inte är skadad någonstans isolering. Om kabeln inte är skadad, gå vidare till installationen uttaget eller switch. Genom att ansluta alla igen kontrolleras testaren. Sedan kan de börja lämplig maskin. Och maskinen är önskvärt att omedelbart underteckna: det blir lättare att navigera.

  Efter att ha avslutat El hela huset, kontrollera alla sina egna, orsaken till elektriska proffs. De kontrollerar tillståndet för ledare och isolering, mäta jordning och noll, resultatet ger du agerar (protocol) tester. Utan den, du behöver inte ge tillstånd för driftsättning.

  1

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  − 2 = 2