Anslutning av ljusbarriär

Hur man ansluter en ljusridå

I dag anser vi att en sådan ljusbarriär. Du kommer att se att ansluta den lätt, men vi kommer att försöka att ge denna proposition ett par tips. Eftersom det är helt enkelt att säga att det tårar fas när solen går upp, skulle det förmodligen vara lite grovt. Låt oss se hur man ansluter en fotocell, och som kan störa den fungerar.

Design och funktion foto-

Den som förstår systemen förklarade efter att ha läst detta moment är ansluten kommer inte att vara en ljusbarriär FR 601, måste du. Det är enkelt som ABC-två. Här är de viktigaste strukturella delen av någon gata ljusbarriären utformad för att styra nivån av omgivande ljus:

 1. Strömförsörjningsenheten ligger intill entrén. Och låt oss inse det, det är tack vare honom, väger fotoelektriska något. Eftersom sensorn själva värdet nickels mynt. Inne i strömförsörjningen ljusbarriären inte puls, och den vanligaste - stenåldern. Och mindre villiga att stjäla det skulle vara, och hjärnan behöver inte samla in. Detta innebär att under huven lurar fasta fotoelektriska transformatorstorlekar. Han digests spänningen på ledningen 220 till en form lämpad för fotodiodeffekten. Ja, allt detta maskin inget annat än en strömförsörjning för en liten bit av halvledar storleken på en nagel. Men för oss det viktigaste är att nu är det klart varför i den fotoelektriska behöver neutral: för krafttransformatorns primärlindning. Men, som vi skall se, det är inte den enda anledningen. Transformatorn är en ljusbarriär, naturligtvis, är reducerad. Med sekundärlindningen är strömlös, den effekt som krävs för fotodioden.

Det är hela systemet. Lägg till detta, att "jorden" är ibland nödvändigt för en korrekt drift av de lastbärande elementen (inställd arbetspunkten för det icke-linjära elementet).

Hur man ansluter en ljusridå utförs

Egentligen är bilden ett exempel på hur du ansluter fotocellen. Lägg till detta, som vanligtvis har tre trådar som kommer från målet. Utnämningen av en sådan är:

Kretsreläanslutning

 1. Röd - fas som går till glödlampan.
 2. Svart - fas som kommer från kraftkällan 220 V.
 3. Grön - land.

Inställd trådljusbarriär kan också bestå av andra färger. Till exempel, istället för rött till brunt. I detta avseende har fortfarande att läsa instruktionerna på ljusbarriären, men du kan göra en enklare metod: primärlindningen på transformatorn ska ringa några problem. Medan reläet kan vara normalt öppen, dvs inte genomför. Och i vilket fall som helst är primärlindningen motståndet uppenbarligen inte noll. Även för DC multiström. Ta mätningar, och förmodligen så kommer att kunna hitta mark. Som för fasen, då du applicera spänning till (normalt stängd omkopplare), är det tillräckligt för att täcka enhetens lock har kedjan förflyttas till en obegriplig tillstånd. Vi rekommenderar i avsaknad av instruktioner bara lyfta på locket och se var ledningarna går. Fas kommer att delas upp i två delar: den första grenen kommer att gå förbi omkopplaren (relä, triac) utgång, den andra tjänar till krafttransformatorn. Det är kraften och ska uppvisas vid änden, som inte är separerad från transformatorn nyckeln. Den återstående tråden males.

Och nu ser på vår ritning, där vi skildfotoelektriska kopplingsschema. de är alla av samma typ, så att du kan säkert ta ombord. Ihållande tråd färger från vårt exempel. I praktiken kan intervallet vara olika, men från beskrivningen kommer det att vara möjligt att förstå syftet.

Observera att varje enhet har en viss användbarhet. I vårt fall är det genomströmningskapacitet. Foto- kan inte missa en oändligt stor ström eftersom smälthållfasthet medlem. I detta sammanhang är det viktigt att förstå att det i vissa fall en enda nyckel inte kommer att klara. Det är ett mer originellt sätt - ersättnings bit och konventionella lampor till LED, eller energisparande. Kärnpunkten är att dessa anordningar förbrukar energi är mycket mindre, vilket innebär att de kan sättas i en mängd av 10 gånger.

1

Samtidigt kan vi konstatera att livslängden på LED-lampor kan nå 30.000 timmar. chip shop&Dip ger två års garanti på sålda denna typ varor. Fintrådiga lysdioder är gjorda för att simulera vanliga glödlampor och kan lysa i flera år. Men de är inte rädda för att skaka, ekonomiskt och relativt billiga. Men grannar inte ens inser att det fanns en ersättare.

När en krets bildas genom att ansluta en ljusbarriär för gatubelysning, du genast tänka om kost och prestanda. Håller med, inte så bekvämt att sätta flera kontrollknappar. De förstöra utseendet på utsidan, inte bära betydelse, förutom att välja flera kretsar som ska slås på och av vid olika tidpunkter. Men detta är inte alltid nödvändig. Det hela verkar meningslöst papperslapp, men i själva verket alla vet ägaren av privata bostad följande fakta:

 1. Varje hus under utvecklingen av designen får sin elektriska projekt. Och jag kan inte vara här och så lätt att ta och ändra något utan värd för förhandlingsarbetet. Följaktligen mindre ljusbarriären och det bör påverka systemet, desto bättre. I denna mening, byte av glödlampor eller baseras på LED eller energisparande ser mycket, mycket bra. Det finns ett andra skäl, som vi kommer att diskutera i nästa avsnitt. Men viktigast av allt, att strömmen leds reduceras, och kan i första hand spara på reläet, samt göra en singel på hela gården.
 2. En viktig del är energikvoten. Enligt rysk lag, har varje ägare rätt - men inte alltid medvetna om detta - att en viss andel av energin. Detta kallas en kvot. Om andelen inte omedelbart välja - vad som ska beaktas redan i elektrifieringsprojekt - som sedan måste betala för put (!). Det är därför du behöver veta i förväg sin kvot. Och det är inte nödvändigt att överskrida på grund av detta finns det en progressiv böter. Därför är det fördelaktigt att ta bort så mycket som lagen tillåter. I denna mening, de energibesparingar på grund av det omgivande ljuset tillåter lite fler enheter placerade inne i byggnaden.

Kontroll fotoelektriska åtgärder

Huvudsaken är att ju mindre sensor, desto mindre dem och krångel. Cap i alla fall måste rengöras, så det skulle vara perfekt att installera glaset i hemmet. Knappast används i det ultravioletta komponenten i ljus, så denna lösning kommer inte att ändra någonting.

Observera att när du installerar en fotocell i stället för den framtida utbyggnaden måste fritt tränga in i ljuset. För att justera utgångsnivån med bottensidan av anordningen har vanligtvis en specialskruv. Således genom att justera sin position, kan du fritt justera enheten till rätt tid. Naturligtvis beror mycket på vädret. Om morgonen mulet, kommer ljuset arbeta längre än vanligt. Och vice versa - när gryningen av solenergi belysning avstängd tidigare.

Om det på något sätt förvirrande, inte gillar eller inte behöver, bör du alltid inkludera uret (timer). Moderna versioner skiljer sig i att de kan programmeras schema på vardagar och även välja mellan flera alternativ. Det kan ibland hjälpa till, och en rörelsesensor. Detta är användbart i mörka gallerier, där ineffektivt att sätta växlar, eftersom de är svåra att hitta. Sensorn kommer att avgöra att en person närmar sig, och gör allt det nödvändiga arbetet.

Driving reläer samling

Hur man gör och anslut ljusridå med sina händer

Med tanke på enkelheten i design, kommer många vill göra en ljusridå med sina händer. Nu är det en fråga om trädgårdsmästare (belysningsstyrning), bilister och andra. Personer som inte kräver projektet och dess samordning. Funktionsprincipen av en ljusbarriär, har vi redan beskrivit ovan, så bara titta på sjökortet. Visas vid relä 220, från dem som kan hittas i varje mikrovågsugn eller multivarka. Välj någon, bara för att 12 V spänning tillräckligt för att utlösa.

Transistorer lånat mest okomplicerade och är anordnade som en gemensam emitter. Detta är faktiskt nycklarna låser upp positiv spänning. Det kan inte komma in i första steget (till vänster), medan fotodioden KDF101A inte falla tillräckligt flöde av fotoner av ljus. Sedan sänder nyckeln en potential vid basen av det andra steget i omkopplaren, som förbinder kretsjord på reläet. Sålunda, fullbordas kretsen. Och styrelektrod strömbrytaren börjar att komma in i hela 12 V.

En diod parallellkopplad med reläet, tjänar den till att återföra öppningen när transistorerna är stängda. Var särskilt uppmärksam på experimentell Plockade motståndsvärde. De är beroende av den lägen båda transistorer. Därför, helt enkelt genom den ström-spänningskarakteristik att välja rätt plats. Och sedan överväga hur spänningen måste vara delbart. Observera att strömmen tas direkt via reläet. Och om hans principiell ordning inte tillåter att göra det, måste du hålla strömkabeln direkt till katoden av fotodiod, är det också möjligt att använda andra reläer. Annars kommer systemet inte att fungera.

Förresten, kan kontrolleras allt detta ljusridå på några minuter med hjälp av en konventionell multimeter. Ledningar gatubelysning ljusbarriär i detta fall är densamma som beskrivits ovan. En matningsspänning 12 V kan tas från strömförsörjningen, som fångas för hand (eller batteri).

reparera alfabetet

Att bygga ditt eget hem från grunden till taket

Foto- för gatubelysning: kopplingsschemat, om tillämpningen av rekommendationerna

Automatisk belysning via ljusridå

Att helt automatisera aktivering och avaktivering av belysning eller andra apparater kan vara i deras leveranskedjan för att installera en ljusbarriär för gatubelysning. Beroende på vilken konfiguration det kan när det är mörkt slår på strömmen, och under dagsljus inaktivera det.

Foto- - Foto 01

Vad är Fotoreläer

Denna anordning är en förening sensor som är känslig för ljusstrålar från en näringskedja. Som ett resultat, när ljus kommer in det blir en isolator i mörker och blir en ledare. Således, för att få införandet av belysning på natten och av i gryningen på honom.

lampor styrning via fotocell för gatubelysning - Foto 02

Foto- för gatubelysning - Foto 03

För att justera tröskeln controller kan upprättas som gör det möjligt för aktivering vid olika förhållanden. Han togs ut på utsidan av huset och när som helst kan justeras. Under sin rotation i riktning mot minus apparaten reagerar bara när det är mörkt, men om du sätter maximum i plussidan, kommer det att finnas en reaktion sedan början av skymningen.

Regulator arbetsljusnivån - Foto 04

Det finns utföringsformer av denna anordning, i vilken ljussensorn skall tas separat från omkopplaren och ansluten via en kabel. Dessa typer används främst inom komplexa system, som är placerade i speciella skivor där det inte finns något solljus.

Det är också möjligt att ansluta en fotocell, en timerfunktion. Det kan programmeras för att sätta på och stänga regulatorn att arbeta. Det bidrar till att använda den i olika tidsperioder. Till exempel, under dagen när god belysning i allmänhet kan kopplas bort från nätverket klockan. Först när tiden närmar sig sitt arbete, är ström.

Om anslutningen går en ljusbarriär detta system, det sparar ytterligare energi och ökar livslängden på systemet som helhet. Timern har ett minne, som är avsedd för en period av en månad till ett år. Det är möjligt att ta hänsyn till de olika perioder av dagsljus och göra sensor arbetet ordentligt.

Ljussensorn i ljusbarriären design - Photo 05

Street fotocellen har i sin struktur en speciell sensor. Det kan vara ett fotomotstånd, fototransistor, Phototriac, fototiristory eller fotodiod. Var och en av dem reagerar olika på bestrålning med ljus:

 • motståndstyp Det förändrar värdet av dess motstånd.
 • transistortyp reglerar elektrisk signal vid bestrålning.
 • triac typ bringas att reagera med en negativ eller positiv övertonskomponenten och sänder en signal till styrkretsen, som är placerad i den.
 • tyristor typ Den fungerar med en konstant ström och startar samverkan vid bestrålning med ljus.
 • diodtyp genom bestrålning alstrar en puls, som är direkt proportionell mot ljusintensiteten.

Metoder för installation av belysningsstyrning

I de flesta fall är Fotoreläer för gatubelysning installeras nära ljuskällan. Men det bör förhindra inträngning av ljus från lampan på regulatorn. För att göra detta i förväg för att hitta en skugga, och installera den där.

fotoelektrisk anordning exempelvis under en gatlykta - Foto 06

 • brun tråd Den är ansluten till effektfasen av nätverket.
 • blå ledaren Den är utformad för noll. ledaren också ansluten därtill från lampan.
 • röd tråd Det är en kontroll och leder direkt från styrenheten till lampan.

Kopplingsschema fotoelektriska - Foto 07

Kopplingsschema fotoelektriska - Foto 08

Det finns fall där nätverket är ett separat ledare "zemlya9raquo;, som förhindrar oavsiktlig bostäder spänningskälla. I detta fall, den ljusbarriär, beskrivna anslutningsschemat ovan vilken är ansluten också, men denna ledare går direkt till lampan, förbi styrenheten. Det är också värt att notera att olika tillverkare finns skillnader i färgkodade, så du behöver veta det grundläggande kopplingsschema:

 • Fas alltid är ansluten endast till regulatorn.
 • Zero går till styrenheten och lampan.
 • Fasen hos lampan går utom kontroll.

Tråd ljusridå - Foto 09

Tips för att ansluta foto-

Om du vill styra arbetet i flera lampor samtidigt, är det nödvändigt att veta hur man ansluter en ljusbarriär för många konsumenter. Du behöver en speciell styrenhet får signalen från regulatorn och styra belysningen, respektive.

När du väljer en ljusbarriär för gatubelysning bör vara uppmärksamma på hur den är ansluten. Tillgången på särskilda terminaler för zazhimki kablar förenklar installation. Om det är nödvändigt att installera en fotocell, är inte terminal anslutningssystemet som måste du använda kopplingsdosan. Det kommer att skydda tillförlitligt ansluta kablarna från att få vatten på dem. Du måste också se om det finns ett fall dras kopplingsschema. Om inte, då denna tillverkare är inte värda mycket förtroende.

När du installerar det är värt att komma ihåg att minimisensorsvarsgräns är 5 lux, och det händer när det är fortfarande tillräckligt lätt. Därför kan de besparingar i ett sådant känslighet ifrågasättas.

Att välja rätt ljus barriär, är nödvändigt att bestämma hur det ska fungera, och vilka ytterligare funktioner behövs. Om du vill stänga av en glödlampa, och svarstiden är inte så viktigt, är det lämpligt billig foto utan möjlighet reglering. Det kommer att vara den bästa lösningen på bekostnad av pris och funktionalitet.

Om du behöver för att hantera en hel rad av belysning, i vilket fall du behöver en ljusbarriär med en känslighet regulator. måste också kontrollera strömbrytare, som kommer att ta emot signalen och utföra ett kommando för hela linjen.

Elschema till den fotoelektriska ljuslinjen - Foto 10

Omfattning kontrollprob

I de flesta fall ansluter en ljusbarriär som krävs för extern belysningsstyrning. Men du kan använda den för andra ändamål. Detta kan vara ett styrsystem ventilation, vattna växter och andra enheter.

Fördelarna med att använda styrenheten och tillverkare

Om strömförsörjningen för att installera belysning, gatuljusridå, kan man spara mycket el. Detta händer på grund av att stänga av lampan på dagtid. Det kan också finnas utföringsformer av inriktningselementet med rörelsesensorn. I detta fall kommer belysningen fungerar endast när det behövs.

Utomhus belysning - Foto 11

De största producenterna är fotoelektriska företaget EKF, TDM, IEK och andra. Dessutom levererar de och andra tillbehör för installation och drift av kontroller.

Vid användning av en ljusbarriär för gatubelysning är helt kontrollerad av perioden för glödlamporna. De arbetar endast i de tidsramar när du behöver täckning. På grund av kombinationen av parallellkoppling kan du styra hela systemet av rör. Denna automatisering förenklar driften och ökar livslängden på hela systemet.

Användningen av automatisering för att spara stora mängder el. Dessutom finns det inget behov av att involvera den ständiga mänsklig inblandning för att styra belysning.

Foto- på gatlyktor - Foto 12

För att installera en ljusridå är kopplingsschema alltid appliceras på kroppen. Även på det finns en särskild kontroll som exponerar enhetens känslighet för ljus. Beroende på sin position, kan du ställa in önskad funktion av gränsen.

Ljussensor (fotoelektrisk) för gatubelysning

Ägare av privata hem i slumområde berörs om hur man gör svagt ljus vid skymning och av vid gryningen på honom. För detta finns det två enheter - foto- och astrotaymer. Den första enheten är en enkel och billig, och den andra - svårare och dyrare. För mer information tala om ljusbarriär för gatubelysning.

Denna enhet har många namn. Den vanligaste - en fotocell, men kallas också en fotocell ljussensor och skymning fotocell, fotosensor, skymning eller svetokontroliruyuschy switch, en ljussensor, eller en dag-natt. I allmänhet en hel del namn, men kärnan är densamma - enheten kan du automatiskt slå på belysningen i skymningen och av i gryningen.

fotoelektriska systemet för gatubelysning på photoresisto

Operation är baserad på förmågan hos vissa element ändra sina parametrar när de utsätts för solljus. Den mest använda fotoresistorer, fototransistorer och fotodioder. På kvällen, med en minskning i belysnings parametrarna för ljuskänsliga celler börja förändras. När ändringar görs ett visst värde, är reläkontakterna slutna, energigivande den anslutna lasten. I gryningen förändringarna gå i motsatt riktning, kontakterna öppna, ljuset slocknar.

Den första spänningen är vald, vilket kommer att driva ljussensorn 220 V eller 12 V. Nästa parameter - skyddsklass. Eftersom anordningen är installerad utomhus, måste det vara åtminstone IP44 (siffror kan vara mer, mindre - önskvärt). Detta innebär att inuti enheten inte kan nå föremål större än 1 mm, och att vattnet sprayen är inte rädd för honom. Den andra saken du bör uppmärksamma - på temperaturdriftläge. Leta efter dessa alternativ som överlappar med aktiesnitten i ditt område både i positiv och i minusgrader.

Smak modell fotoelektriska behöver också kraft lampor anslutna till den (uteffekten) och lastströmmen. Det är naturligtvis kan "pull" lasten lite mer, men det kan vara ett problem. Så det är bättre att ta även med några reserv. De var obligatoriska parametrar som bör du välja en ljusbarriär för gatubelysning. Det finns några fler.

EXEMPEL ljusbarriäregenskaper för gatlyktor

I vissa modeller är det möjligt att justera tröskeln - att göra foto är mer eller mindre känsliga. Minska känsligheten står vid snöfall. I det här fallet kan det reflekterade ljuset från snö tolkas som gryningen. Som ett resultat kommer ljuset slås på, sedan bort. En sådan idé är osannolikt att njuta av.

Var uppmärksam på gränserna för känslighetsjustering. De kan vara mer eller mindre. Till exempel den fotoelektriska AWZ-30 produceras i Vitryssland denna parameter - 2-100 Luke, har foto P02 räckviddsreglering 10-100 Luke.

Returfördröjningen. Vad är förseningen? För att eliminera falska omkoppling / ljus avbrott. Till exempel, på natten på den fotoelektriska ljus träffade en förbipasserande bil strålkastare. Om resan fördröjningen är liten, är ljuset avstängd. Om det är tillräckligt - men det skulle vara 5-10 sekunder, då det inte kommer att hända.

För att fungera korrekt, är det viktigt att välja den fotoelektriska sin plats på rätt sätt. Flera faktorer måste beaktas:

 • Solljuset måste falla på det, det måste vara under öppen himmel.
 • De närmaste källorna till artificiellt ljus (fönster, lampor, lampor etc.) bör placeras så långt som möjligt.
 • Det är inte tillrådligt att få en strålkastare på den.
 • Det är önskvärt att placera det inte så högt - för att underlätta underhållet (du bör regelbundet torka ytan från damm och svepa snön).

För att ljuskänsliga maskiner ska fungera korrekt måste du välja rätt plats

Som du ser när du organiserar automatisk belysning på gatan för att välja en plats för att installera ett fotorelä - inte den enklaste uppgiften. Ibland måste du bära det flera gånger tills du hittar en acceptabel position. Ofta, om en ljussensor används för att sätta på en ficklampa på en pol, är ljusreläerna placerade där. Det här är absolut inte nödvändigt och mycket besvärligt. Dammning eller snöning är ganska ofta och varje gång klättring på stolpen är inte så kul. Bildreläerna kan placeras på husets vägg, till exempel, och strömkabeln kan dras till armaturen. Detta är det bekvämaste alternativet.

Schema fotoelektrisk anslutning för gatubelysning är enkel: inmatningsanordningen startfasen och noll fasutgång matas till belastningen (lampor), en noll (negativ) till lasten som kommer från maskinen eller från bussen.

Schema för att ansluta en fotocell till belysning (ficklampa)

Om du gör allt enligt reglerna måste ledningarna ske i distributionsboxen. Välj en förseglad modell för platsen på gatan, montera den på en tillgänglig plats. Så här ansluter du ett fotorelä till utomhusbelysning i det här fallet - på diagrammet nedan.

Anslut fotosensorn genom kryssrutan

Om du aktiverar / inaktiverar behovet av en kraftfull ficklampa på kolonnen, vars utformning har gaser, är det bättre att lägga till en startkälla (kontaktor) i kretsen. Den är utformad för ofta på och av, överför normalt startströmmar.

Schema för anslutning av sensorns dagnatt med starteren

Om ljuset bara ska sättas på under hela personens vistelse (i en gatan toalett nära grinden) läggs en rörelsessensor till bildreläet. I en sådan bunt är det bättre att först ställa in den ljuskänsliga brytaren och därefter - rörelsessensorn. Med denna konstruktion kommer rörelsessensorn att fungera endast på natten.

Schematisk att ansluta en fotocell med en rörelsessensor

Som du kan se är scheman enkla, du kan hantera med egna händer.

Ledningsfunktioner

Ett fotorelä från någon tillverkare har tre ledningar. En av dem är röd, den andra är blå (kan vara mörkgrön) och den tredje kan vara vilken färg som helst, men oftast svart eller brun. Vid anslutning är det nödvändigt att komma ihåg:

 • den röda ledningen går alltid till lampan:
 • Till den blå (gröna) är ansluten noll (neutral) från matningskabeln;
 • En svart eller brun fas appliceras.

Om du tittar på alla ovanstående diagram ser du att de är ritade i enlighet med dessa regler. Allt, inga fler svårigheter. När du har anslutit sådana ledningar (glöm inte att nolltråden också är nödvändig för att ansluta till en lampa) får du arbetsprogrammet.

Så här justerar du bildreläet för gatubelysning

Justera ljussensorn efter installation och anslutning till nätverket. För att justera gränserna för driften i botten av fallet finns en liten plast svängskiva. Dess rotation och känslighet ges.

Finn på kroppen av en liknande regulator - det justerar fotoförlustens känslighet

Något högre på kroppen finns pilar som anges i vilken riktning att vända för att öka eller minska känsligheten hos ljusbarriären (vlevo- minska, höger - klicka för större).

Först ställ in den lägsta känsligheten - kör regulatorn till högerläge. På kvällen, när belysningen kommer att vara sådan att du bestämmer att du redan behöver tända ljuset, bör du börja justera. Det är nödvändigt att smidigt vrida regulatorn till vänster tills lampan tänds. På detta kan vi anta att justeringen av fotoreläet för gatubelysning är klar.

En astronomisk timer (astrotimer) är ett annat sätt att automatisera gatubelysning. Principen om hans arbete skiljer sig från bildreläet, men han slår också på ljuset på kvällen och stänger av det på morgonen. Kontrollen av ljuset på gatan sker över tiden. Denna enhet innehåller data om när mörknar / ljusnar i varje region i varje säsong / dag. När du konfigurerar astro-timern anges GPS-koordinaterna för dess inställning, datum och aktuell tid är inställda. Enligt programmet fungerar enheten.

Astro-timer - det andra sättet att automatisera ljuset på webbplatsen

Hur är det mer bekvämt?

 • Det beror inte på vädret. Vid installation av ett fotorelä är sannolikheten för ett falskt larm högt. Det kan vara tidigt på kvällen att det är klart att väderljuset börjar sätta på. Om den träffar ljusströmbrytaren kan den stänga av ljuset mitt på natten.
 • Du kan installera en astro-timer i huset, i kopplingen, var som helst. Han behöver inte ljus.
 • Det är möjligt att byta till / från tiden med 120-240 minuter (beroende på modell) med hänsyn till inställd tid. Det är, du själv kan ställa in tiden som du vill.

Nackdelen är det höga priset. Hur som helst är de modeller som finns i handelsnätet värda mycket pengar. Men du kan köpa i Kina är mycket billigare, men hur det kommer att fungera är en sak.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

31 − = 24