Dimensionerna på kabelkanaler

Vilka kanaler kabel: deras klassificering och storlek. Enkla tips elektriker

God dag, kära läsare!

"Ju längre in i skogen, desto mer trä!" - detta gammalt talesätt som numera är: "Ju längre i en värld av innovation, fler trådar". Ett flertal trådar hängande där ja det förstöra hela estetik i hemmet. Dessutom öppen tråd mycket snabbare misslyckas än deras stängda släktingar, eftersom utsatt härjningar av miljöfaktorer.

Vad göra? Använda enkla men användbara enhets kända typer av kabelkanaler och vars dimensioner är mycket olika. Som en följd har vi möjlighet att tillfredsställa de mest krävande kunderna. Diskutera profil?

CABLE: Funktioner

Box, det vill säga, kabelkanalen - en modern anpassning görs i form av en sluten-typ profil, varvid en rektangulär, triangulär eller andra nära till dem, en sektion med en plan bas. Syfte - Slutsatsen av alla trådar i sin "omfamning". Dess installation utförs på väggar, golv, tak, i allmänhet, på en plan yta.

Produkten består av en liten låda och täcka för honom. Den är fixerad på något fästsystem, såsom speciella vidhäftningsmedel, skruvar, bultar, nitar, och så vidare. D. Efter fixering till ytan av tråden prydligt staplade däri. Då verktyget låst lock. Den specifika utformningen av monteringsanordningen tenderar att producera goda vidhäftningsdelar. De extra fästelement inte behöver det.

Vanligtvis, komplett med lådor går olika tillbehör. Det är nödvändigt för installation av olika element i kabelkanalen. Till exempel innehåller satsen mössor, hörn, T-formade och L-formade kontakter, adaptrar och så vidare. D. Om du plötsligt detalj har skadats under installationsprocessen, kan det köpas separat till ett lågt pris i någon järnaffär.

Profil användas för ingående av sådana kretsar:

 • tv;
 • dator;
 • telefon;
 • elektrisk kraft;
 • Lågspänning (pozharka och videoövervakning).

Anslutningslådan (vanligen plast) installerad:

1
 • i privata hem,
 • i lägenheter;
 • i baden;
 • kontor;
 • vid produktionsanläggningar;
 • administrativa komplex;
 • i medicinska institutioner;
 • i utbildningsmöjligheter;
 • i nöjescentra.

I allmänhet rutan - det är en elektrisk apparat som är lämplig överallt.

Fördelarna med att använda kabelkanalen

Naturligtvis har en sådan bra sak ett antal obestridliga fördelar:

 • slitstyrka och hållbarhet;
 • säkerhet och ergonomi;
 • estetik och mobilitet;
 • mångsidighet och praktiskhet;
 • enkelhet och låga kostnader för installation;
 • snabb tillgång till kablarna (vid behov);
 • tillförlitligt skydd av kablar och ledningar från de skadliga effekterna av klimat, mekaniska, termiska och kemiska faktorer.

Det finns en nackdel - en mödosam installationsprocessen. Nej, är installationen enkel, men kräver tålamod. Och ändå, naturligtvis, produkten inte löser sig i luften, vilket är varför det är slående. Men det är bättre att låta en attraktiv låda tryckt på ytan, snarare än dinglande ledningar som vinstockar i djungeln. Tro mig, hade jag någonsin sett, och så vidare ...

Vilka är boxarna? Ja, de är ett stort antal arter! Därför kommer kanalen att passa perfekt in i interiören, dekorerad i någon stil riktning - från barock till minimalistiskt. Låt oss se deras klassificering:

 • stållåda - hållbara och vackra (så kallade fack);
 • Aluminiumkabelkanal - hållbar och attraktiv;
 • PVC verktyget (plast) - billig, hållbar och säker.

2.Konfiguratsiya:

 • Outdoor produkt - förpackning sker på golvet;
 • Wall enhet - montering utförs på väggen;
 • BMC box - installation sker under sockeln;
 • hörnkanal - installation i hörn utförs;
 • Tak enhet - montering på taket.

 • produkt "under trädet" (perfekt för trähus, inredda i landet stil av Provence, i ryska, engelska riktningar);
 • box "under metall" (felfri för bostäder i techno stil, minimalistisk och hi-tech);
 • kabelkanal "marmor" (underbart för rum inredda i barockstil, rokoko, klassicism, neoclassicism);
 • monofoniska anordning (perfekt för inre av någon stil);
 • färg box (bra för bostäder inredda i stil med avant-garde, art deco, eklektisk, kitsch, popkonst, fusion).
 • Hårda enheter - låda med ett borttagbart lock som är avsedda för plana ytor;
 • flexibel anpassning - Sektionskabelkanaler, och en kedja-liknande, rörformig, avsedd för ojämna ytor.

5.Standartny storlek producerade kabelkanaler - 2 meter, och de har följande avsnitt:

Valet är ditt, det beror på antalet och typen av kablar! Vi är på gång på elinstallation i privata hem använder ofta 25 × 16 mm. Det är så den storlek som du enkelt kan lägga flera strömkablar. Men ibland måste man arbeta med flera stora dimensioner.

Haft stor framgång produkter av följande företag:

Högkvalitativa boxar som produceras av många företag. Det viktigaste - inte köpa en bluff. För att undvika detta, läsa recensioner om produkten och be konsulten att producera dokument. Det händer att en billig produkt fungerar bara hemskt: alltför mjuk väska (obekvämt att montera), dåliga lås på omslag (dåligt inspelade och så småningom öppnade), vit PVC-plast gul med tiden, och så vidare ..

Personligen mitt val - det "LeGrand" och "DCS". Med produktionen av dessa företag arbetar lätt och trevlig. Jag tror elektricitet metoder jag förstår och fullt stöder. Även priset på "Legrand" anständigt, men kvaliteten är värt det.

Apparatdosa kräver inga speciella färdigheter, men du bör vara försiktig omsorg och uppmärksamhet. Sålunda innefattar förfarandet följande steg:

 • genomtänkt schemat och kanalarrangemanget av spåret;
 • rengöras och förberedas arbets ytan på väggen, taket och så vidare osv..;
 • mätningar utförs;
 • sidoskärare, sax eller kvarn skära arbetsstycket profil;
 • kanal fäst med skruvar till ytan (skruvmejsel för att hjälpa dig);
 • lagd kabel eller tråd;
 • box täckt med locket.

Praktiska tips elektriker

Produkten är fäst med:

 • Konventionella skruvar, som avser att arbeta med en metall eller trä (företrädesvis tillämpas presshayby);
 • flytande naglar - speciella höghållfast konstruktionsbindemedel;
 • dubbelhäftande tejp.

Oftast genomförs fixtur på skruvarna. Om ytan av träet, är kanalen skruvas direkt. Om substratet är betong eller tegel, är första perforeringshålet borras med en 6 mm., En plastplugg är insatt, och redan lindade med skruvkanalen (kan använda insticks naglar) däri. Det optimala avståndet mellan fästelementen - 40-50 cm, men ju fler oregelbundenheter på ytan, behovet att ta ett steg oftare.

För att göra det arbete som krävs för att långsamt och försiktigt, annars kan du förstöra och profilen och ytan. Försök att stänga locket ordentligt och säkert. Det vore bättre om de har en dubbla lås (säljkonsulter är medvetna om detta). Layouten och installation av de enklaste att upprätthålla med hjälp av en laser. Han utsätter omedelbart dig till det horisontella och vertikala planet, vilket är mycket praktiskt.

Kabelkanal - en enhet som inte bara döljer ledningarna, utan också kommer att ge en "smak" av huset, eller bad, tack vare en intressant design. För ledningar användning box - är den perfekta lösningen!

Anekdot till detta ämne: Slutet av arbetsdagen. I skjulet till förmannen elektriker tar slut andetag-trainee och ropar: - Stepanovich! Che göra? Flickorna har putsade väggar, ledningar och jag glömde! - Ah, studenten hur man undervisar om vad om vodka på en byggarbetsplats kan aldrig glömma!

Det är allt. Fred till ditt hem och se er snart! Bye!

Citat av visdom: Tvisten vinner ofta djärvhet och vältalighet, och inte sanningen (Menandr).

Du kanske också är intresserad av:

Hur man väljer och hur du ansluter elmätaren: några tips och intressanta fakta

Vad bör belysningen i badet?

Device skyddsjord: hur man gör en tillförlitlig krets

Strålkastare för bad och bastu. Viktiga urvalskriterier

Kanaler för kabeldragning är mycket bekvämt och lätt att installera! För hem där de viktigaste strukturer trä är den bästa lösningen! Vi monterade följeslagare hus fullt med lådor! På väggarna fästes en låda, och i golvet får ledningarna i en speciell sockel, som också är utformad som en låda, men den har två funktioner och en sockel och en ruta för kabel. Det visar sig mycket estetiskt tilltalande! Jag föredrar att använda "Pine" kabelkanaler med struktur och "Oak" är ett företag "ELEKOR" produkter, de ser vackra på bakgrunden av trä väggarna i huset, och en mycket hög kvalitet och hållbara!

Vilka är de kabelkanaler (kanaler, brickor)

Ett sätt att öppna ledningar i lägenheter och hus - kabelkanaler. De används i de fall där den dolda pad av någon anledning är det omöjligt eller oönskat.

Definition, struktur, ändamål

kabelkanaler - en plast- eller metallåda för dold eller öppen dragning av trådar och kablar. De kan användas både utomhus och inomhus. Ring dem flera kabelrännor och lådor, ibland lägga till ordet "eletkrotehnichesky"

Den består av en kropp och ett lock. Tvärsnittet är i huvudsak rektangulär och kvadratisk, men det finns andra, mer specifika (för de också kommer att diskuteras senare). Höljet kan vara fast-gjutet, kan - perforerad. Perforerade bostäder behöver är sällsynt, för bättre ventilation och snabbare kylning.

Täcka och chassikabelkanal ansluten med ett lås - kick. Denna kabelrännor och enkel - du kan öppna när som helst, för att kontrollera att bygga en ny eller radera onödiga tråd. När du köper, uppmärksamma strukturen och kvaliteten på låsen - de bestämmer användbarhet. Det bästa i detta skede anses det en dubbla lås. Det ger tillräckligt grepp och gör det möjligt att öppna / stänga locket en gång.

Vissa typer av kabelkanaler kan delas genom skiljeväggar inuti

Det inre utrymmet i kabelkanalen kan delas genom skiljeväggar. Detta görs för att kunna dela makten (ledningar) och malotochnye (TV, en Internet, telefon, etc.) kablar. Det är önskvärt att stapla separat så att de inte stör varandra. Vissa företag har utvecklat konstruktionen så att väggarna kan placeras på egen hand. De säljs separat och är placerade på utsprången på innerväggen av kroppen (ett exempel på sådana utsprång på fotot till höger).

Material - metall eller plast. Om du väljer plast kabelkanaler, observera att det måste vara icke brännbart eller självslocknande (läs beskrivning). Helst om den är liten och kommer att producera rök - för säkerhets skull.

Typer av kabelkanaler skiljer sig från varandra huvudsakligen genom formen, används endast i vissa speciella material - såsom transparent plast eller aluminium och dess legeringar.

Det finns olika modeller för olika tillfällen

Om du vill hemlighet lägga kablar eller picka på samma väggar - titta på sockel kabelkanaler. Det är ett slags plastformstycken, i den inre håligheten i vilken trådarna är lagda. Det finns i olika färger, som lämpar sig för registrering i olika stilar.

Kabelkanaler av plast såsom Baseboard

Tillverkare hela systemet Baseboard kabel andra än de långa trågen kanalerna producera ett antal ytterligare anordningar som medger en med- strukturen i varje form. Denna externa och interna vinklar, olika form kranar pluggar, installation och multimodular box, där du kan installera strömbrytare och uttag.

Det finns också en möjlighet att installera uttag direkt på sockeln nivå. För äldre människor är detta alternativ inte den bästa, men för de lägre sluttningarna av ungdomar är inte ett problem. Men inte så iögonfallande.

Uttaget kan installeras direkt på sockeln nivå

Denna typ av kabelkanaler är tillgänglig i olika färger - från vitt, grått och svart till färgen imitera trä och metallytan. Nackdel - relativt högt pris, även om det inte jämföra med pay-per-shtroblenie väggar.

Storlekar produkter SL Hager - 20 * 50 mm, 20 * 70 mm, 15 * 100 mm, 25 * 100 mm. Fast Legrand (Legrand) har två serier: en liten storlek - 20 * 12,5 mm, 32 mm * 12,5 40 * 12,5 mm, 32 * 16 mm, 40 * 16 mm, 60 * 60 mm, 60 * 20 mm, 75 * 20 mm. Den andra serien - DPL har följande dimensioner: 35 * 80 mm, 35 * 105 mm, 50 * 80 mm, 50 * 105 mm, 50 * 150 mm, 65 * 150 mm.

Denna typ av kabelboxar och annorlunda form med installationsprocessen. Den installeras på golvet, eftersom å ena sidan har en rundad form, så det inte stör resor. Tillgänglig från slagtålig plast eller aluminium. Bilda med densamma.

Golvkabelkanaler stör inte flytta

Golvkabelstegar används som en del av systemet - när det är nödvändigt att föra ledningar fram till bordet, eller belysning, som är långt borta från väggarna. Han framgångsrikt ersätter redovisade och förlängningssladdar.

Som bestäms av storleken av golvkabelkanaler

Du hittar på rea följande dimensioner:

Färgskalan är inte annorlunda sort: det är oftast grått, vitt och svart. Lederna i två band, hörn och böjar kan utformas med användning av rördelar av lämplig storlek. Först monteras nedre delen, ledarna är lagda, varefter locket är låst.

Regler golv kanaler installation kabelbolaget Legrand

Därefter, på rätt plats ställa tillbehör - hörn, fogar. De är gjorda på ett sådant sätt att en kick, vilket ger en säker passform. I detta fall graden av skydd (vanligen IP40) kvarstår även.

Barriär kabelkanaler (kalla dem mer ryggrad) på en struktur som liknar baskortet. Något annorlunda form, men främst det faktum att är monterade ovanför golvnivån. också bestå av olika element som medger att samla någon konfiguration.

Bröstplastbrickor för kabel

Främst används på kontor eller fabriker. Om monterat liknande konstruktioner i privata hus eller lägenheter, sedan försöka plocka upp färgen på väggdekoration. stänger Vanligtvis vägen som förbinder inomhus- och utomhusenheterna av luftkonditioneringar.

Mått kan vara:

 • bredd 80 mm, 100 mm, 120 mm, 150 mm;
 • höjd 40 mm, 55 mm, 60 mm.

För varje typ av tvärsektion är en uppsättning av formade element - externa och interna vinklar, pluggar, splitters, etc. Kanske några färger, men det viktigaste - det är vitt och mjölkig. De andra finner ganska hårt.

En mindre version av parapet kabelkanaler, vilket kan bana ett antal ledare - TV, telefon, internet.

Sådana variationer i lägenheter och hus används oftare

Vid användning av dessa produkter inte göra ut hörnen med speciellt formade delar och zapilivaya kanalen på önskad vinkel (vanligen 45 ° endast med tanke på han inre eller yttre).

Dimensionerna kan vara sådana:

 • bredd 10 mm, 12 mm, 16 mm, 20 mm, 25 mm, 40 mm, 60 mm, 80 mm och 100 mm.
 • höjd - 10 mm, 12 mm, 16 mm, 20 mm, 25 mm, 40 mm och 60 mm.

Kombinationer av dessa dimensioner tillåter ett stort antal alternativ. Det finns en bred och låg, har en smal och lång, så det finns ett val, och du kan plocka upp.

Corner kabelkanaly tack vare sin konstruktion kan installeras vid korsningen av väggar och tak, eller i stället för på golvet. Med noggrann design vinklar (måste de också skära med en bågfil till önskad vinkel) de ser som ett dekorativt element.

Denna typ av kabelrör är monterade i hörnen - vid korsningen av tak och väggar

Nackdelen - de är inte många platser i BMC och väggen är tunnare, så att sannolikheten för skador om under. De mest populära storlekar - 40 * 40 mm, så många kablar i dem har missat.

Det är typ av ett hörn på kabelrännor. De kännetecknas av det faktum att locket är gjord av transparent eller genomskinlig plast.

Vissa typer av brickor för LED strips

Monteras från taket i hörnen, den nedre panelen köksskåp eller garderober och skåp själva. Ledningar i dem bana, eftersom organisationen av utrymmena är helt annorlunda - vilket gör platsen som det är lämpligt att montera tejpen från lysdioderna. Dess position är vald baserad på den önskade riktningen för ljusflödet.

Metall kabelkanal

Denna typ av produktion i privata hem används främst för kabeldragning i brännbara väggar - i byggandet av ram hus eller panel. Inuti väggarna och taket har brickor, de sträcka kablarna på rätt ställen matas ut genom slemhinnan i väggar eller tak.

Exempel på metallbrickan: fast, perforerad och tråd

Dessutom är vissa typer (såsom tråd kabelkanaler) som används i belysningsanordningen enligt den spänning eller taket. Med deras användning dramatiskt minskar installationstiden, eftersom i stället för att installera ett stort antal små fästen behöver för att fästa några galgar för brickor, och sedan lägga dem alla kablar.

Dimensionerna hos metallkabelränna:

 • bredd på 50 mm, 80 mm, 100 mm, 150 mm, 200 mm, och vidare till 600 mm i steg om 100 mm;
 • höjd - 50 mm, 80 mm, 100 mm;
 • Längden på ett stycke - 3m.

Så vad händer för att plocka upp till valfritt antal ledare.

Monteringsförfarandet beror på om du vill använda beslag - vinklar och förgrening påbörjad eller inte. Om de ger tillverkaren tydliga riktlinjer om vilken typ av avstånd måste lämnas för korrekt installation. De bör hålla sig till millimeter. Då allt ser snyggt. De grundläggande reglerna för en konventionell typ monterade kabelkanaler diskuteras nedan mer i detalj.

Om du väljer att plantera ledningarna i kabelkanaler, vi måste bestämma i vilken storlek de behöver. Dimensioner väljs baserat på antalet och storleken på ledare, som måste bana och lägga till lite marginal för framtiden - för att kunna sätta en eller två trådar om det behövs.

Vid dimensionering måste ta hänsyn till antalet kablar som behöver sättas

Antalet ledare i kabelkanalen är inte standardiserad. Det viktigaste för att kunna stänga locket utan problem. Begränsning kan vara nödvändigt att skilja placeringen av elkablar och malotochnyh. I detta fall tvärsnittet väljs så att det finns åtminstone ett litet avstånd mellan kabelgrupper.

Enligt reglerna för ledningar läggs horisontellt och vertikalt lutande installation är endast tillåten på trappan. I andra fall behöver reglerna inte backa och öppen ledningsdragning. För att få ett rakt snitt när monteringsplastkabelkanaler med tunna buntar är sax på metall eller annat, men skäreggen måste vara skarp. Aluminium och metall brickor skära bågfil. Tjock plast kan också sänkas med samma verktyg - vara släta kant och zamnetsya profil.

Om du behöver ett segment av en viss längd - rinna till utloppet, till exempel, bör skäras i ordningen snäpplock, rikta kanten, sätta ett märke på locket och kroppen samtidigt. Du kan sedan skära sig. På ett sådant sätt båda produkterna kommer att vara av samma längd.

Noterar i förbigående hörn locket inte skära i två delar, och bara underskred sidoväggar - att det kan böjas. Glöm inte att när korsar den yttre hörnet av locket bör vara längre än brickan i detta fall är det bättre att markera skåran efter husets kanaler kabel är säkrad.

Villkor för installation plastkabelränna

Inte träytan kabelledningen är ansluten till naglarna med ett brett hatt (du kan använda självborrande skruvar) av gips eller gipsväggar - på skruvarna. För installation på tegel eller betongväggar måste installeras på ankare. Steg monteringsfixtur - ca 60-70 cm, där avslutningen av profilen och förbindningspunkten fixturen installerad på ett avstånd av 3-5 cm från kanten.

Om du gick de två delarna av kabelkanaler, bör locket placeras så att lederna i kroppen och locket inte sammanfaller. Annars skarven blir alltför märkbar, och kan bilda ojämnheter, vilket ytterligare förstärker förbandet.

Tillvägagångssättet för att lägga ledningar

Den monterade kroppen som ledare. Till vägg kanaler kabel inte slackar, med några bärande språng ställa en bygel, sedan snap-on lock. Vid denna Ledningar kan anses kabelkanaler som över.

Klassificering kabelrännor efter typ och storlek med de material och konstruktioner

Urval lådor för kabel beror på installationsplatsen och antal trådar som måste placeras inuti. Produkter varierar i design, material, antal slott, den grad av styvhet och form. Vissa är bara installeras i de tekniska rum, medan andra ser estetiskt tilltalande och kan installeras i lägenheter och kontor. Innan du lägger ledningar, titta, vad är kabelkanaler - typer och dimensioner av strukturer, deras egenskaper och nyanserna i att köpa.

Klassificering av kabelkanaler på materialet tillverknings ↑

Kabelkanalerna är gjorda av aluminium, galvaniserat stål och plast. De första två arter tål tunga laster och kan installeras som golvboxar. Senaste ofta monteras på väggar och tak.

Produkter från en fast galvaniserat stål ↑

Elkanal tillverkat av galvaniserat stål rullande från hela profilen, som är belagd med zink eller Ts2 stämplar TS1, och färgades sedan med polymerkompositioner. De är brandsäkra och används vid installation brand och larma system och videoövervakning.

Fördelar med metallkabelkanal:

 • skydd mot elektromagnetisk och mekanisk påfrestning;
 • brandsäkerhet;
 • enkel installation;
 • en mängd olika färger;
 • flip locket kan tas bort utan verktyg.

Metallkabeln kanal för ledningar litet tvärsnitt är ofta används på kontor i stället för plast.

Delar av systemet för att dirigera kablar:

 • inre metallvinkeln 90 ° att svänga uppåt;
 • 90 ° vinkel extern att rotera nedåt;
 • vinkel platt 0 °;
 • T-formade delen;
 • X-formad sektion.

Tålig anodiserad aluminium och dess funktioner ↑

Kabelrör tillverkade av anodiserad aluminium används främst i industrianläggningar och lagringsanläggningar för ytmontering, ibland - i hemmet interiörer stil Hi-Tech.

 • lådor med lock 2 m;
 • kolonn;
 • Polykarbonat montering och kabeldragning.
 • skydd mot elektromagnetisk verkan som orsakar interferens;
 • hög slagtålighet - i genomsnitt 20 J;
 • beständighet mot solljus;
 • eldfasthet, beständighet mot extrema temperaturer.

Avsaknaden av sådana strukturer - komplexiteten i installationen. Lådor och lock är säkrade med hjälp av dymlingar, som kräver professionella verktyg.

Den attraktiva brandsäkra plast ↑

Plastkabelkanaler för anslutning av de vanligaste. Kabelkanalen är avslutad-typ struktur inom vilken tråden. I formen kan det vara:

 • cirkulär tvärsektion;
 • kvadratiskt eller rektangulärt tvärsnitt;
 • triangulär;
 • platt.

Dimensionerna hos kabelkanal av plast kan vara vilken som helst, såväl som färger. Fördelar med plast Elektriska lådor:

 • inte är föremål för korrosion;
 • lätt vikt;
 • Lätt fästsystem;
 • täcka installeras utan verktyg;
 • möjligheten att skära elementet önskad längd;
 • inte deformeras av temperaturförändringar.

Utformning av lådor för kabelsystem ↑

Dimensionerna på kabelkanaler för ledningar definierade strukturella särdrag. Konstruktionen, i sin tur beror på installationsplatsen.

Mini kabelkanaler och deras användning ↑

Gemensam kanal litet tvärsnitt, används för att lägga telefonkablar, kablar för internet och TV. De rymmer 1-2-medium tjock tråd, är gjorda av plast och är fästa vid väggar och tak på de skruvar eller adhesiv bas. Installations lederna zapilivajut vid 45 ° och täck med plastpluggar.

Typiska tvärsnittsdimensioner av mini-kanaler:

Grundfärg - vit, men du kan välja andra lösningar.

Golvpaneler oval profil används när du inte kan hålla väggen kabel, till exempel i den centrala delen av kontoret. Vid installation av grunden för denna typ av kabelkanalen är fäst vid golvet med skruvar, är placerade inuti vira, och sedan täckt med ett lock och fäst locket på lederna. På grund av den ovala formen, de inte stör rörelsen.

Material golvkabelkanaler:

Vilka dimensioner kabelkanaler för golv:

Vanliga färger - vit, svart, grå, brun, trä. Nackdelen - oförmågan att dölja några kablar.

Bröstvärn styrtråd ↑

Balustrad eller huvudledningen är gjord av plast. Efter typ de liknar mini kabelkanaler, men skiljer sig i storlek. Används på kontor, bostäder och andra inomhus bostäder.

Strukturellt annorlunda typ av profil:

 • U-formad med eller utan inre bafflar;
 • W-formad med tre sektioner av tråd
 • Universal med möjlighet till själv uppsättning av skiljeväggar;
 • L-formad för installation i hörn;
 • lockigt;
 • rak med en halvcirkelformad lock.

En nyckelegenskap plastlådor - möjlighet att justera rotationsvinkeln av grenarna hos systemet inom intervallet 7 ° till 45 ° med användning av en icke-standard adaptrar och prydligt installerade uttag och strömbrytare.

Var försiktig när du väljer en kabelkanal - dimensioner måste motsvara antalet trådar. Typiska värden för rektangulära lådor profil:

Vid planering av installation av ytterligare elektrisk utrustning i framtiden markerar du rutan lite mer - av sektionerna kan lämnas ihålig, och sedan gömma dem i ny tråd.

Perforerade kanaler med allmänhetens tillgång ↑

Perforerade lådor kan vara av plast eller metall, är de 30-40% lättare än konventionella och skiljer enkelhet i installationen. Andra fördelar:

 • skydd mot överhettning på grund av luftcirkulationen;
 • låg kostnad;
 • öppen tillgång till tråden i någon del av nätet;
 • kan installeras på krökta ytor.

Kabelkanaler med perforering används för att gruppera trådarna i de elektriska paneler av industrilokaler, är irrelevant när utseendet av strukturen. Typiska storlekar liknar värdena för konventionella plastkanaler.

BMC golv mönster ↑

Baseboard kanaler är monterade vid korsningen av väggar och golv. Faktum är att denna ihåliga golvlister med ett lock, i vilken trådarna är dolda. Kan ha ett eller flera avsnitt.

För de flesta produkter finns det inga BMC dimensionsparametrar såsom bredden och höjden på kabelkanalen. Storleken bestäms av bredden på den diagonala väggen och kan vara lika med:

Fördelar med lister med kabelkanaler:

 • förmågan att använda i alla miljöer;
 • en mängd olika färger;
 • beständighet mot temperaturförändringar från -5 ° till + 60 ° C;
 • UV-beständighet;
 • återanvändbarhet.

Fixa Baseboard kabelkanaler på skruvarna med en stigning av ca 0,5 m. Fogar täck med plastpluggar och hörn.

Flexibla typer - kedja och korrugerad ↑

Flexibla kabelkanaler är kedjan och korrugerad. Kedja sammansatt av ett flertal metalliska eller plastelement och används i podvodke tråden till verktygsmaskiner och utrustning. De skyddar ledningarna från mekanisk påverkan, vibration och kemisk exponering.

Fördelar kedja system:

 • flexibilitet;
 • brusreducering;
 • ledningar skydd under extrema förhållanden;
 • utbytbarhet av kretselement;
 • enkel installation;
 • relativt låg vikt;
 • öppen tillgång till ledningar;
 • lågt slitage;
 • motståndskraft mot korrosion.

Flexibelt korrugerat rör tillverkat av obrännbart plast och används vid konstruktion av byggnader. Trådar skyddade "flexi slang" kan monteras på insidan av väggen eller lämnas öppen, liksom att lägga i undertak och installationsgolv.

Flexibla korrugerade kabelkanaler hjälpa till när det inte finns någon möjlighet att etablera en styv struktur.

Standard rördiametrar:

 • 16 mm - för kablar och trådar av belysningsarmaturer telefon;
 • 20 mm - för uttag och strömbrytare;
 • 25 mm - för anslutning av elektriska ställverk och fördelningskanaler;
 • 50 mm - för interfloor föreningar.

Fördelar med korrugerade rör:

 • möjlighet att böja tråden i valfri vinkel;
 • utmärkt isolering;
 • skydd mot brand;
 • inga tillbehör - mössor, anslutningselement.

Viktigt - i ett enda rör kan vara anordnad endast en tråd för att förhindra interna kretsar och bränder.

Hörn konstruktion för placering i taket ↑

Hörnkabelkanaler är tillverkade av plast genom typ socklar - de är monterade på väggar och tak lederna genom en unik triangulära strukturer. Fogarna är skurna i en vinkel av 45 ° och täcklock. De maximala dimensionerna av inre delar - 40x40 mm.

 • enkel installation;
 • en mängd olika färger;
 • minimal vikt;
 • estetiskt utseende.

En viktig nackdel - risken för skador på grund av stötar, så installationen rekommenderas endast i den övre delen av lokalen.

Transparenta kabelkanaler motljus ↑

Genom design, liknar transparent kabelkanalen ett hörn, men syftet med det är helt annorlunda. Insidan, i stället för den rektangulära håligheten bildas under skiljeväggen 45 °, och locket är helt transparent.

Transparenta lådor används för att organisera belysningssystem i taket, i köksskåp, och även i bilar. På partition LED limmade tejpen och täcklock. Som ett resultat, när du ansluter den förvandlar en fin mjukt ljus. Acceptabla LED remsbredd - från 5 till 20 mm.

Trådstegar för industriellt bruk ↑

Den billigaste kanalen för en kabel gjord av metalltråd. Dessa används i lager- och industribyggnader, och är monterad på insidan av innertak och upphöjda golv. De behåller inte damm och lätt att använda. Andra fördelar:

 • effektivitet;
 • Fri luftcirkulation;
 • tillgång till trådarna;
 • snabb installation med skruvar;
 • möjlighet att öka och förgrening system utan demontering.

Inuti rutorna är fasta trådklämmor. Storleken bestäms av basen bredden och höjden på väggarna. Standardvärden:

 • vägghöjd - 30 mm, 50 mm, 80 mm, 100 mm;
 • Basbredd - 50-600 mm.

Hyggliga analoga trådstegar - trappa kabelkanaler som är utformade för att motstå tung vikt. Typer av trapp lådor:

 • med perforerade eller blinda väggar;
 • utan lock eller med ett lock.

Avläggande modifieringar i grad av styvhet ↑

Graden av styvhet hos kabelkanalen beror på tillverkning och utformning av produktmaterialet.

Bildar hårda kabelsystem:

 • lådor med hål utan skal - detta inkluderar metall, tråd, perforerad och parapet strukturer;
 • blinda låda med lock - i kategorin golv, balustrad, öppna och BMC kabelkanaler;
 • box med ett avtagbart lock - här kan hänföras alla kabelkanaler från föregående kategori.

Typer av flexibla ledningar:

 • kedjor eller spår - semi konstruktioner kapabla flex i ett plan i valfri vinkel (kedjebredd 2-23 cm);
 • korrugeringar - isolerande plaströr;
 • legeringsröret av gummi eller mjukt plastmaterial - används för montering av ledningar dörren.

Flexibelt system lämpligt för elektrisk utrustning i trähus, där det är svårt att rikta in timmerväggar.

Separations typer av antalet lås ↑

Standardplastkabelkanaler med ett lock tillverkat av ett lås, vilket gör det enkelt klickar på plats.

Man tror att modellen med två lås är mer tillförlitliga, men praxis visar att skapandet av ett tunnväggigt kabelkanal med dubbel snäpp används sprödare plast. Som ett resultat, i syfte att ta bort locket kräver speciella kunskaper och verktyg. Felaktigt bestämma antalet lås, kan du skada strukturen. Därför, för hushållsbruk, experter rekommenderar att använda en modell med en enda lås.

I processen av reparation ofta använder olika kabelkanaler för olika uppgifter. Utbudet av produkter kan du hitta de bästa alternativen för varje hem, kontor eller industrilokaler. Nyckeln regeln för att välja de delar som döljer den ledande systemet - för att se till att de är ordentligt dockad till varandra, och för att välja bekväma adapter. Ibland val och arbeta smartare att proffs.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

43 − = 34