Faberge påskägg

Faberge påskägg

Serien skapades mellan 1885 och 1917. för den ryska kejserliga familjen och privata köpare.

Mest känd för att skapa 71 exemplar, varav 52 är Imperial.

Carl Fabergé och hans guldsmeder företaget skapat den första ägget 1885.

Det var på uppdrag av kejsar Alexander III som en påsk överraskning för hans hustru Maria Fyodorovna.

Den så kallade "kyckling" ägg utanför täckt med vit, simulera skal, emalj, och inuti, i "gula" från matte guld - gjord av guldfärgad kyckling. Inne i kyckling, i sin tur, döljs en liten ruby ​​krona (tradition - matryoshka).

Ägget är så mycket omtyckt kejsaren och kejsarinnan, Alexander III gjorde tradition av Faberge ägg för att hans fru varje påsk. Carl Fabergé blev en fullständig juvelerare av det kejserliga huset.

1

Peter Carl Fabergé Gustavovitj

(30 maj 1846, St Petersburg - September 24, 1920, Lausanne - Schweiz)

Peter Faberge reste till Europa och var ursprungligen utbildad i Dresden, och sedan började lära smycken gör på Frankfurt mästare Joseph Friedman. Vid 24 års ålder 1870, tog han sin fars företag i sina egna händer.

År 1900 i Paris, Faberge fick titeln "Master of the Guild of Goldsmiths i Paris", och han tilldelades Order of the Legion of Honor.

För trettio två år av Carl Faberge gjorde han femtio ägg till den kungliga familjen. Det exakta antalet konton som är etablerade i den kejserliga kabinettet. Faberge skickas till slottet nästa ägg och samtidigt - ett konto för betalning. Har överlevt 42 bollar, försvann resten under de revolutionära åren.

1846 Gustav Fabergé och Charlotte Yungshtedt en son, Peter Carl Fabergé, mer känd som Carl Faberge.

Carl Faberge fick sin grundutbildning i gymnastiksalen i St Anne. Det var ett välkänt high school för barn i nedre skikt av adeln. År 1860, Gustav Faberge lämnade hans fall i händerna på chefer och flyttade med sin familj till Dresden, där den unge Karl fortsatte sina studier vid Handelshulle. Vid 18 års ålder gick han på turné och har sett många kända juvelerare Frankrike, Tyskland, England, besökte galleri och de bästa museerna i Europa.

År 1872, Charles återvände till S: t Petersburg vid en ålder av 26 år. Chefen för företaget "Faberge" var hans mentor och lärare i 10 år, men år 1882 dog han och Karl tog kontroll över företaget självt. Samma år fanns det två viktiga händelser: han tilldelades titeln Master of smycken fall Agathon Faberge, den yngste brodern, anslöt sig till familjeföretaget.

Academy of filateli etablerade minne av de två framstående samlare

Agathon Karlovic och Oleg Agafonovich

- den sista av den världsberömda

Dynasty Faberge juvelerare.

på kupongen reklam för varumärket National Academy of filateli,

utfärdats av den ryska Post uppdrag av ASN i samband med tilldelningen

Prins Albert II av Monaco Faberge medalj

LiveInternetLiveInternet

 • Penna och pensel. (2263)
 • TV. Filmer och ställningar (1455)
 • Allt (1447)
 • Intressant (950)
 • Video / bilder / video / konserter. (803)
 • Kumiry (754)
 • Gamla goda Hit (705)
 • Album med (690)
 • Historier (649)
 • Jazz, Rock, Blues. (605)
 • Superstars (523)
 • Musiker, målare, kompositörer, poeter, författare (483)
 • Leende och vi (446)
 • Superhit av XX-talet (349)
 • "Sovjetunionen" - retro (325)
 • Stjärnorna i "vardagsrummet of Music" (280)
 • Ryska Shanson (222)
 • Odessa berättelser (215)
 • Musik i Age (201)
 • Belkanto (favorit röster) (196)
 • (154) liten retro konsert
 • Opera, operett, klassisk musik, balett. (153)
 • Biografier (150)
 • Lyric roman (150)
 • Legends of Russian chanson. (115)
 • Retro Musik (107)
 • Historia chanson klassiker (104)
 • Pesnya.Romans (104)
 • Memorial (77)
 • Stjärnor av rysk utvandring (72)
 • Peter Leszenko (50)
 • Shanson (34)
 • Kultur, konst, historia (20)
 • Litteratur sektion (7)

-I - fotograf

Kvinna bild i 18-20 århundraden målar del 1

-Prenumerera via e-post

Faberge påskägg

Napoleon. 1912. Genom hundraårsjubileum årsdagen av kriget med Napoleon. Gift Maria Feodorovna. Surprise - en skärm med sex miniatyrer föreställande representanter för regementen, hedersöverste som var Empress .

Symbolen för en svunnen epok och det ryska imperiet, dess rikedom och välstånd, är toppen av ryska smyckekonst vara Faberge påskägg. Det var de som gjorde namnet på den berömda ryska juvelerare i världen, det namn som läckande uttalas i dag i Europa och Amerika.

Fabergéägg är inte bara ett mirakel av smycken, men också mekanik varje ägg har sin egen förvåning. De var antingen klocka eller musik lådor, eller litet tåg passerar vi ett par meter, eller påfågel, simulerar gångart denna fågel, eller gå morerna eller miniatyrmålningar.

Historien om den kejserliga samlingen av påskägg, deras förlust, hitta och sedan - många förfalskningar bevuxen med legender, mysterier, deckare och namn, mer europeiska och amerikanska. Dessa ägg mirakel för miljonärer skrev volymer av vetenskaplig och konstnärlig forskning och dussintals deckare och deckare.

Men idag, även varumärket Faberge lång tid inte hör till Ryssland, och alla försök att Viktor Vekselberg köpa det visade sig vara meningslöst. Den berömda ryska juvelerare med tysk-fransk-danska rötter Carl Faberge trettiotvå år (1885-1917) som produceras för Romanov familjen firade påskägg - en i ett år, och förutom dem även till andra förmögna privatkunder.

I början av den berömda juvelerare dynastin går tillbaka till Frankrike (därav - det franska namnet), till förfäder, hugenotterna. Den allra första påskägg (1885) producerades av Carl Faberge Påsken är inte (även i form av ett ägg), och av tjugoårsdagen av uppdraget 1866, Alexander III och hans dotter danske kungen Dagmar Maria, vid sitt dop i den ortodoxa kyrkan fick namnet Maria Feodorovna.

Hen. 1885. Gift of Maria Feodorovna. Surprise - kyckling med en krona och en ring. Crown förlorade

Ägget gjordes på modell av påskgåva av XVIII-talet som en enkel ägg, inuti vilket var en överraskning: kyckling, vilket i sin tur var en krona, och kronan - ringen. Kort sagt, en överraskning i form av ryska dockorna. En av dessa ägg XVIII-talet kan ses i dag i slottet Rosenborg i Köpenhamn.

Ägg förvandlas till påsk med lätt hand av kejsarinnan Dagmar, som så beundrade gåva som uppdrag Faberge att göra en årlig en på påskägget med förutsättningen att ingen av dem inte upprepa tidigare och har alltid varit en överraskning.

Således började Imperial tradition existerade fram avstående Nicholas II från tronen. Alexander III under de senaste tio åren, beordrade bara ett ägg - för sin hustru, och efter kejsaren av sin sons död, Nicholas II, som beställde två ägg, en för sin mor - Maria Feodorovna, änka Alexander III, den andra - för hans fru, den nuvarande kejsarinnan Alexandra Feodorovna .

Cherub med Chariot Egg. 1888. Gift of Maria Feodorovna. Surprise - ägget - med klock kerub

Maria Feodorovna fick totalt trettiotvå av femtio Imperial ägg, men hon kunde ta i sitt hemland Danmark 1919, bara ett - St George, donerade det sistnämnda till påsk-1916. På det - Order of St George, och en överraskning: en miniatyrporträtt av Nicholas II. Tjugo ägg som donerats av Alexandra och de två sista (påsk 1917) slutfördes inte.

Det mest värdefulla av femtiotvå Fabergéägg anses vara de första tio dagarna av Alexander III, liksom de mest kontroversiella och fläktade mysterier - de sista två som mottagarna aldrig nått. Alla tidigare påskägg presenterades för kejsaren - alltid på långfredagen - personligen Karl Gustavovitj ägare av företaget, som medföljer gåva redovisa sina kostnader. Senare enligt dessa konton kunde vi fastställa hur mycket gjordes av Imperial Faberge påskägg.

George Cross. 1916. Gift of Maria Feodorovna. Överraskning i ägget - ett porträtt av Nicholas II

Med den senaste påskägg Faberge hänt oerhört komplicerad historia. Ordningen på sin produktion till den sjuttonde påsk, som alltid har företaget fått för det kommande året - våren 1916 omedelbart efter leverans av ägg vid påsk 1916, men det finns tecken på huvud bolaget konstnären att äggen inte var färdiga. Han skrev om detta i 1922 om ägget "Tsarevich Constellation" utformade Alexandra:

«9hellip, blått glas ägg, som var inläggningar med konstellationen av dagen där arvinge föddes. Egg hållna cupids silver och moln frostat bergkristall. Om jag inte misstar mig, var det inne i klockan med roterande ratten. Att göra det äggen avbröts av kriget. Cupids var redo, molnet, ägget själv och inläggningar piedestal var inte över ... 9raquo;.

Constellation kronprins. 1917. Gift of Alexandra. Sista ägg. Ofullständig. Surprise - klockan inne i ägget

Fastställa hur mycket gjordes kungens ägg, det var bara i början av nittiotalet, men den sista ägget "Sozvezdie9raquo; 1917 ovannämnda misstag upptäcktes i Mineralogical Fersman Museum i Moskva 2001 i ett demonterat formulär.

Varje Faberge påskägg var full av mening, berättar om någon händelse i samband med Rysslands historia: kriget 1914, kronprins Nicholas resa till Fjärran Östern, öppnandet av den transsibiriska, årsdagen av kriget 1812, och så vidare. Tyvärr, i Ryssland finns det mindre av denna unika samling av tio av femtiotvå ägg lagras i Armory, elva - på Museum of Faberge (St. Petersburg).

Det öppnades av Viktor Vekselberg, speciellt för insamling, som han lyckats köpa en hel (utan uppdelning i separat del avslut) i 2004. Men två av dem inte direkt ställa in år av skapelsen, och inte heller den exakta destination inte har och eftersom experter usomnevayut de tillhörde den kungliga samlingen. Ett påskägg ("Constellation Kronprins") Är i Mineralogical Museum Fersmana.

Björk. 1917. Gift of Maria Feodorovna. Sista ägg ofullständig. Surprise - en mekanisk elefant gjord av dyrbara material. hittades inte

Den mestadels i privata samlingar, ofta okänd, eller i museer i Europa och Amerika vila. Okända vistelseort kungens sex ägg, varav tre som gjorts av storleksordningen Alexander III.

Kort sagt, under de senaste hundra åren har en del av den unika samlingen stals i revolutionen, en del av - på nittiotalet. En del av den säljs i Stalins tid för en låt, och en del - och på alla försvann spårlöst.

En stor del av detta beror av stort värde Faberge påskägg från synvinkel de sovjetiska myndigheterna nation tillhör den kungliga familjen, inte representerade. Maxim Gorkij, till exempel skrev att det bara är en väl utformad silver.

År 1917 Kerenskij beordrade kistor kejsarinnor egendom överförts till Moskva och placerade dem tillfälligt i Armory, där de hade legat oöppnad fem år. År 1922 började försäljningen av konstskatter och landets nationella arv. Försäljning med förbehåll för och kungliga Fabergéägg.

Men medan marknaden var överutbud, ägg gick för ingenting, efter fem år har 24 ägg återvänt hem eftersom De finns inte köpare. Tre år senare, 1927, folkkommissariatet krävde elva av de 24 äggen att försöka sälja dem igen. Guy genomförandet av beslutet av direktören för Armory uppfattades som öppet sabotage.

Sedan säljs var de mest värdefulla ägg, som köptes till största delen av amerikanerna: Hummer, hustru till den amerikanske ambassadören, hans hustru "General Motors" och andra miljonärer. Nästa och sista försäljningen ägde rum sex år senare, 1933.

Sedan ett ägg från den kejserliga samlingen "Mozaichnoe9raquo, donerade påsk 1914 Alexandra förvärvade den brittiska drottningen Elizabeth II, i vars samling bestående av tre Fabergéägg, och det är i dag.

Mosaic. 1914. Gift of Alexandra. Surprise - cameo med barn profiler.

Ägg härmar Korsstygn och har en överraskning - en cameo med profiler av barn i den kejserliga familjen, dekorerad med diamanter, pärlor och kejsarkronan. Lång okända saknade de sista två ägg, som förbereder sig för påsk 1917.

Avsägelse hände, som ni vet, i mars. Följaktligen produktionen av Imperial påskägg var nästan klar. Lyckligtvis lyckades jag hitta den senaste designen av ägg och befinner sig sedan ägg. Det var tänkt som en gåva Alexandra, hittades i Mineralogical Museum, tillägnad Maria Fyodorovna, gjord av karelsk björk också konstaterades i samma 2001.

Det hade som en överraskning liten mekanisk elefant, en symbol för Danmark. Men elefanten gjord av diamant, guld och silver försvann. Bevarad från den endast i lindningsnyckel. Så historien om Faberge påskägg inte är klar ännu och punkten inte sätta i den. Förhoppningen är att en dag de vita fläckarna i semi-kriminella historia kommer att fyllas, och saknade ägg - hittas.

Röda Korset. 1915. Gift of Alexandra. Surprise - miniatyr inne i ägget med 5 porträtt i form av Sisters of Mercy, två döttrar, en syster, en hustru och en kusin till Nicholas II

Tina Guy

Carl Fabergé och hans mästerverk. Faberge påskägg

"Faberge Egg" - namnet på ett vanligt substantiv. Denna symbol för lyx, när bolsjevikerna såldes för nästan ingenting, är idag fantastiska pengar. Privata samlare spridda över ägandet av de berömda skatter miljoner.

Vi kan säga att Carl Fabergé - Juvelerare ärftlig. Hans far även öppnades 1842 i S: t Petersburg företaget. Familjen kom till Ryssland från Estland, och förfäder den berömda juvelerare var franska hugenotter som flydde till Tyskland från ovänliga politik Solkungen (Louis XIV). Ingenting enastående workshop Faberge-far inte: ja broscher tiara, generöst översållad med ädelstenar, som används i stor efterfrågan bland företrädarna för de rika köpman klassen, men bara.

Gustav försökte svårt att lära sig och sitt första barn, så Karl Faberge studerade vid prestigefyllda skolor i Europa, studerat smyckekonst i Frankfurt, och återvände sedan till Ryssland och ledde familjeföretaget i 24 år. Vissa forskare hävdar att han var mycket begåvad i smycken affärer, andra tror att den enastående talang av Charles Gustavovitj var rent administrativa. Men chefen som vi skulle säga i dag, det var från Gud.

När 1882 ägde rum i Moskva Art och utställningen industrin Faberge tur företagets produkter uppmärksammats av Alexander III och hans hustru. Från den stunden började ett fruktbart samarbete med juvelerare monark familj. Jag måste säga att kejsaren gav bort dyra smycken är något som inte att ett kilo - ton. Krävs för att presentera gåvor under officiella besök i de styrande i andra länder, och det fanns bra omsorgsfullt tillverkade apparater, smycken lådor, smycken och en mängd olika prydnadssaker med varumärket Faberge.

fast snart vunnit internationellt erkännande genom att vinna utställningen i Nürnberg (1885). Domarna valde produkter som efterliknar guldsmycken av skyterna. Samma år den första ägget Faberge för Romanov dynastin gjordes.

Empress gynnade juvelerare sedan 1884: det presenterade en souvenir, som skildrar en gyllene korg av pärla liljor. Maria Feodorovna hittat en ganska liten sak, och vi kan säga att tack vare Carl Faberge öppnade en ny trend i företaget. Sedan dess har en mängd fantasi, förkroppsligad i sten, guld eller ben blivit hans varumärke funktionen.

Jag måste säga att den berömda juvelerare mest uppskattat är den konstnärliga sidan av frågan, och inte alla sina produkter har varit värdefull. På hans företag tillverkar en mängd olika användbara saker, såsom handtag för paraplyer, ringar eller sten tätningar. Enligt vissa källor, företaget gjorde även koppar redskap, och även silver uppsättningar Faberge verkligen var känd i hela Ryssland (och inte bara).

Juvelerare introducerade mode att använda inte bara ädla stenar och metaller, men också enklare material: kristall, elfenben, malakit, Jasper, etc. Först personalen i företaget inte har tillräckligt med kvalificerad personal för att utföra alla de idéer som jag var fylld med Carl Faberge .. Arbetena var tvungen att beställa Ural mästare. Men så småningom många begåvade juvelerare, gravörer och konstnärer blev ordinarie anställda i företaget. Bland dem var toppklass mästare Faberge tillät dem att sätta på sin egen märkt produkt.

Arbetsdag anställda var bara en slav: de var tvungna att arbeta från sju på morgonen till elva på kvällen och på söndagar - till klockan ett på eftermiddagen. Det är fantastiskt, men Carl Faberge haft på plats underlydande från den lämnade inga, inte organisera konkurrerande företag, även om många hade chansen. Jag måste säga att lönen generösa berömda juvelerare, gamla och sjuka arbetare att klara inte kasta, inte snåla på beröm.

Företaget hade sin egen igenkännbar stil. Ett annat särdrag av olika emaljer stål, vilka tilltalande för ögat än 120 nyanser, och tekniken att så kallade guillocherat emalj och inte replikerbar.

Den mest kända och postum berömmelse berodde på Karl Faberge påskägg, som hans företag producerar varje år för den kejserliga familjen. Traditionen sätta i fallet. Kungen frågade juvelerare för att göra en överraskning för henne majestät Maria Feodorovna. Faberge fick valfrihet - så det var den första ägget av den kejserliga samlingen.

Det första provet var ett guldägg vit emalj belagd på utsidan. Inuti den placerades äggula och färgade kyckling. Hon i sin tur var också en hemlighet: inuti var en liten fågel Imperial Crown och ruby ​​ägg, som sedan gick förlorad.

Tanken var inte original: som souvenirer lagras bland utställningar av flera europeiska museer hittills (kanske det Carl Faberge och hämtade inspiration).

The Empress av gåvan var glad. Från denna punkt på Faberge jag var tvungen att lämna varje år till domstolen ett nytt mästerverk, men med två villkor. För det första kan ett ägg med en hemlig endast göras för den kungliga familjen. För det andra måste det vara helt original.

När kom till tronen Nicholas II, som fortsatte traditionen, men nu Faberge skapat en souvenir eller två: för make monarken och Änkekejsarinnan.

Många år senare blev det känt att juvelerare fortfarande förbi förbudet hans augusti beskyddare, sju ägg, mycket lik originalen från den kungliga skattkammaren, var egenskap hos hustrun till en Gold Mining. Vad det var att skylla - fantastiska rikedom Ms Kelch eller hennes vackra ögon - är inte känd. Förutom dem finns minst åtta ägg Faberge gjorda för privata order. Att detta faktum inte heller dokumenterat, är ett utmärkt skydd för bedrägerier.

För tillverkning av varje hus mäster Faberge tillbringade nästan ett år. För att skapa skisser lockade mest begåvade artister och syn på framtiden gåva hölls en väl bevarad hemlighet.

Under tillverkningen, kungen överraskning Faberge inte jagar vinst: under olika år påskägg kejsare behandlas i olika mängder och är tillverkade av olika, ibland alla billiga material. Så i 1916 monarken fick stål ägg står för som var fyra patroner.

Ägarna bevarade skatter

De säger omkring 50, 52 och till och med 56 kopior, som tillverkas av Faberge för den kejserliga familjen, men en del av dem var förlorat. Bolsjevikerna kom till makten, inte bara rånade den kejserliga statskassan, så även sålde den för en spottstyver. Vi vet nu den eftersöktes alla 46 av dem.

År 2013, en verkligt kunglig gåva till folket i S: t Petersburg gjorde en ryska oligarken Vekselberg Maxim. Han köpte Forbes familjen världens största samling av Faberge ägg och öppnade museum, där 9 av 15 prover kunde se alla. Ytterligare 10 mästerverk är bland de utställningar av Armory, 13 är i USA museer, 2 - i Schweiz och ytterligare 13 utspridda i privata samlingar (vissa ägs av drottningen av Storbritannien).

Annan Faberge Museum öppnade i Baden-Baden, där äggen visas i 1917 av tillverkningen: från björk (innebar äldre högreståndsdamempressen) och glas-kristall (Alexandra). Äktheten av den senare väcker vissa tvivel, eftersom samma hittades i valven i den mineralogiska museet i Moskva, men ägaren av mästerverk, en annan rysk miljardär Alexander Ivanov, säger att ägaren av den ursprungliga är precis det.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

− 1 = 7