fuktighet relä

fuktighet relä

Vad skulle göra denna enkla och billiga att det skulle vara högt skrika i floden? Med tillkomsten av moderna lågspänning tyristorer (triacs), är denna uppgift löst mycket enkelt:

Känsligheten är justerbar resistor R 1. Fotosensor enklaste nedan.

Shemka mer framgångsrika. Introducerade tröskelelementet - Neon lampa. Känsligheten hos kretsen har blivit något högre nominell ökning R 2.

Det är möjligt att använda en mer känslig triacs med en ström mindre än 1 mA öppning. Med ovanstående triac och valörer R 1 och R 2, strömmen genom sensorelektroderna är 2-3 mA. Enligt de normer för elsäkerhet är inte en farlig värde, men det obehag denna ström orsaker.

Varje dag transistorer " MOSFET »snabbt blir billigare. Varför inte använda dem på ett sådant primitiva system?

trimmer P 1 är justerbar känslighet av kretsen. Vid den nominella 100 ohm sensorn utlöses av beröring torrt finger. Om sensorn häller ett lager av torrt salt erhålla drift vid en relativ fuktighet av 65-70%.

Struktur enklaste sensor;

1

På en bit folie PCB frezeruem isolerande spår. Lanes folie sammankopplade genom en. Även - en terminal, udda - andra.

Han fångade mig i armen ett samtal från en gammal telefon. Jag använde den på botten av systemet:

Relay luftfuktighet egna händer (Arduino, №2 lektion)

När det skrivs in i en ny lägenhet, nästan omedelbart sätta i huven fläkt med en backventil. behövs fläkt att torka badrummet efter bad. Backventilen behövs för att förhindra inresa till lägenheten av främmande lukter från grannar (när fläkten är tyst). Och det händer. Luftkanaler för alla enskilda, men cement för att lägga sparas sett. Genom gapet är sannolikt att lukta och passerar.

Fans Jag har olika alternativ. Det är enkla, det finns en timer (justerbar tidsintervall), som på bilden.

Det är i detta och åtnjuter i dag.

I det här fallet, (som inte har en fläkt med en timer) allt kan göras i mjukvara.

Eftersom jag bor i en lägenhet, "myrstack", då det enda stället för att torka kläder - en balkong. Badrummet kan dö ut. Nödvändig för torkning eller låg fuktighet, eller luftcirkulation. Båda villkoren - det bästa alternativet. Fan var tvungen att lösa detta problem. Först gjorde det så. Viktigt glöm inte att stänga av den. Under drift måste fläkten vara något öppna ett litet fönster. Du behöver inte påminna om skolan uppgift med pool och två rör? Att vädra ut i huven, är det nödvändigt att han är någonstans ingången till lägenheten. Vem har träfönster, snarare än plast, inga problem. Tillräckligt slitsar. Men med plast lägenhet förvandlas till ett terrarium.

Då tänkte jag på processautomation. Det är därför jag beställde sensorerna.

Den sorgliga erfarenheten av genomförandet av idén jag har redan delat. Här modulen. Han kan inte arbeta i princip. Men inte stanna tomgång. Och han kommer att använda.

(Spänning :. 5B Maximal belastning: AC 250V 10A och 10A 30V DC). Jag använde som en reläenhet. För den genomsnittliga fläkten är tillräckligt.

Kretsmodulen Jag drog också. Anslutningsproblem kommer inte att vara.

Den röda LED indikerar närvaron av matningsspänningen. Grön - utlösning av reläet. Värdelös sensor (fuktighetssensor, är det redan finns), ersatt jag motståndet i 10k. Och lägga till mer motstånd. Det kommer att gå till "intelligent" enhet. Båda är markerade i rött. Allt detta bör eliminera eventuella missförstånd. Efter reläenheten drivs från 5V och "smart" enhet 3.3V. Operated Relay låg. Hög nivå stänger reläet (fläkt). Den fasta programvaran beaktas.

Systemet bygger på en jämförelse LM393. Trimmer utformades ursprungligen för tröskelfuktinställning switch. Kanske det kommer att snurra lite.

Du kan använda en enkel reläheter. De säljs. Jag kommer att använda det som var kvar efter den sista misslyckade försöket.

Det är dags att titta på vilken typ av vinst AM2302 sensorer (DHT22). Jag beställde bara tre. Jag tror att det enda badrummet inte är begränsad. I spetsen för alla typer av idéer. Där används endast för att hitta tid och viljan att genomföra dem.

Sensorer beseglades i antistatiska påsar. Allt i sinnet. Pike korrekt. Fordringar i utseende inte har. Även styrelsen tvättas.

Det är vad som står på butikssidan:

AM2302 HUMICAP digital temperatur och fuktighet modulen är en digital utgångssignal som innehåller en kalibrerad temperatur och fuktighet kombinerad sensor. Den använder en dedikerad digitala moduler capture-teknik och temperaturen och fuktsensor teknik för att säkerställa att produkter med hög tillförlitlighet och utmärkt långtidsstabilitet. Sensorn innefattar en kapacitiv fukt avkänningselement och en hög precision temperaturmätningsanordningar, och med en hög-prestanda 8-bitars mikrokontroller ansluten. Därför har produkten utmärkt kvalitet, snabb respons, anti-inblandning förmåga, höga kostnader och andra fördelar. Extremt liten storlek, låg effektförbrukning, signalöverföringsavstånd upp till 20 meter. Att göra det bästa valet för alla typer av applikationer och även de mest krävande applikationer.

Dimension: 40 x 23 mm

Port: digital tvåvägs enda buss

Temperaturintervall: -40-80 ° C ± 0,5 ° C

Fuktighet: 20-90% RH ± 2% RH

Plattform: Arduino, SCM

3 x Sensormodul

Ombord ett minimum av delar. Sensorer icke hopfällbar att inom inte visas.

Det är dags att komma till saken. En del av det att gälla, har jag redan visat. Jag behöver också en strömförsörjningen till 5V. Jag gör det av en gammal (inte längre behövs) för att ladda telefonen.

Inte mycket rädd, gjorde en tillfällig baracker. När allt kommer omkring felsökning mekanism ser anständigt. Kanske laddning och förändring. Det beror på vad resultatet kommer att komma till mållinjen. För att ställa in på plats (på postoyanku) kommer att lägga en "omfattande testning." Du kan behöva tillämpa vinter / sommar version av programvaran. Temperatur- och fuktegenskaper luft på vintern / sommaren skiljer sig åt.

Jag behöver också en WiFi modul den tidigare översynen.

Handy omvandlare kabel (USB till RS232 TTL UART) för WIFI-modulen programmering.

Blockdiagram för min satsning ser ut.

Men naturligtvis finns det nyanser.

Det återstår att göra ett program från fläktstyrning.

1. Fläkten kopplas när fuktigheten överstiger 68%.

2. Arbetstid (timer) i 5 minuter.

3. Överföringen av temperaturdata och fuktigheten WiFi (bara i fallet).

4. Angivande av WiFi-läge.

Om du bor på villkor №1, räcker det med att vara den mest enkla Arduino. Arduino men jag har bara ett kort och WIFI moduler för tre 🙂

Personligen för mig, den svåraste platsen - ritprogram, en bit (underdrift) inte mitt ämne. Men livet flyter och bär i sitt allt för de stora folkmassorna. Jag kommer att förstå vidder Arduino exempelvis DHT22 fuktgivare och WiFi-modul. Men om jag har alla visade sig då, och få dig.

Först lite information för nybörjare som mig.

Programmet Arduino IDE räcker inte i inställningarna för kretskort som jag kommer att använda. Till exempel bör ESP8266 läggas till.

Arkiv → Inställningar → infoga en länk för att lägga till. länk → klicka på OK. länk:

I det här fallet behöver du en Internet-anslutning. Absolut!

Då går jag in i styrelsen manager.

Jag tycker din modul. Jag väljer den senaste versionen. Jag klickar installera.

I det nedladdade programmet Arduino IDE är inte tillräckligt och bibliotek för sensorer. Till exempel måste DHT22 bibliotek också tillsättas.

Då jag kör Arduino IDE-programmet.

Skiss → Anslut → Library Lägg zip bibliotek.

Pekar lagringsplats ... Open.

Det återstår fallet för små 🙂

Ledningar fuktsensor kan variera. Min kom i form av en modul med tre terminaler och motstånd redan är installerad på kortet.

Arduino IDE startar automatiskt.

Anslut sedan programmeraren, jag går till de verktyg och plug-Com-port. One är ansluten till visas. Och aktivera den. På min netbook är tre av dem: det COM6, COM8 och COM10.

Studie firmware. Du kan ändra namn och lösenord.

Jag trycker på knappen för att ladda ner.

Vid den här tiden är det nödvändigt att trycka reset på den monterade modulsystemet.

Sålunda GPIO 00 vid noll.

Efter hälla skiss för att bekräfta programmering GPIO ansluta till + 3.3V. Sedan kopplar. Firmware svämmade.

Jag samlar diagram över maketnitse. All check. Det fungerar. Men inte lika bra som man hoppats. Den önskade området av mina kinesiska underskattning sensorer avläsningar med 5-6%.

Tyska logger jag litar mer. Och priset har han ett tiotal gånger större. Och viktigast av allt, han har gått verifiering.

Jag introducerade en ändring av programmet (lagt 5 enheter). Jag håller med om att det är fel. Men i intervallet 40-70% visar exakt. Mer korrekt karakterisering och korrekt bibliotek. Med detta är jag inte redo :). De andra sensorer ljög också. Även om alla visade ungefär densamma.

Lösenord och utseende anges i skissen.

Omkoppling sker vid 68% fuktighet. Allt klart.

Men det finns en varning. Och det är omöjligt att inte ta hänsyn till. Vid gräns fläkten kan cykla i luftfuktigheten 68%, aktivera, inaktivera. För att lösa detta problem behöver vi en timer. Jag har en fläkt med en timer. dvs är det inga problem. Vem vanlig fläkt, är det nödvändigt att lösa detta problem på programnivå.

Vidare är min uppgift att samla allt inom ramen för systemet, men är inte längre på maketnitse och testa inom en månad. Alla ändringar kan göras under drift. Vad man ska göra och var att sätta, skrev jag allt.

Några ord om installationssensorn. Shove den i ventkanal inte råda. Anledningen är enkel. Även i mycket ren och väl underhållna lägenheten finns damm, vilket är när fläkten slås på det där och rusar (i vetkanal). Men för ett år sedan, tog jag ut fläkten och rengöras noggrant.

För att inte ändra den del av sensorn på grund av förruttnelse, rekommenderar jag dem att hitta en mer lämplig plats, någonstans i närheten. Dessutom kan lindas för att skydda mot damm binda nonwovenmaterial eller något liknande. Och du kommer att vara nöjd.

Hur kasta information från min recension alla bestämmer själv. Detta något är oklart, ställa frågor. Jag hoppas åtminstone någon hjälpt. Kanske någon vill hjälpa mig. Jag kommer att vara mycket tacksam.

Att välja en fläkt för badrummet: 4 typer av sensorer

När du väljer en fläkt i badrummet, många människor står inför en rad olika varumärken, som vart och ett har en hel del tillbehör Trots att en stor del av vårt land ligger i tempererade breddgrader, är omistlig mänsklig livskamrat den höga luftfuktigheten i hemmet, kontoret och tekniska lokaler. Även om luftfuktigheten verkar obetydlig, och är inte en huvudfråga vid reparation eller regenerering av de relevanta lokaler, kommer mycket nära öga på dess närvaro misslyckas. Obehagliga konsekvenser kan vara syreyuschie väggar och golv, som kommer att vara en gynnsam miljö för uppkomsten och spridningen av olika mikroflora (mögel, svamp), som i sin tur kan orsaka irreparabla skador på hälsan, särskilt hos personer som är benägna att allergiska reaktioner.

Varför behöver jag en fläkt med en fuktsensor

När det blev nödvändigt att vidta beslutsamma åtgärder mot fukt, kan de nödvändiga enheterna monteras med händerna, och du kan välja från ett utbud som finns på marknaden. Olika huvar och fläktar, enligt sina uppgifter, ha olika konfigurationer och tekniska egenskaper, för att inte tala om en färglösning och prisklass. Dessutom deras val beror på vad som planeras i inomhusventilationssystemet.

På marknaden finns det många modeller av fläktar med inbyggd fuktsensor, som är deras obestridliga fördel och nytta

I princip en ny utveckling för potentiellt våta områden, tvätterier, intra-house pooler, badrum, duschar och badrum, inkubatorer, växthus, inte så länge sedan dök upp på marknaden.

Fläkt med en fuktighetssensor väljs beroende på egenskaperna hos rummet och det totala luftflödet.

Ett särdrag hos denna fläkt är ett element såsom en hygrostat. Fuktsensorn sattes in i fläkten eller huven, men det är i stånd att operera autonomt. Hans arbete liknar en rökdetektor arbete.

Sami fuktsensorer, beroende på antalet fläktdrivna, och beroende på var de parametrar mäts, de är:

Beroende på mängden ånga i Rumshygrostat stänger automatiskt och öppna kontakter fläkten, vilket gör hanteringen av sitt arbete. Enkelt uttryckt, tack vare denna sensor startar fläkten att arbeta när luftfuktigheten i rummet överskrider de parametrar som fastställts av ägaren.

Tillverkare har tagit hand om hållbarheten hos anordningen, utrusta fläktar fuktighetssensorelement som skyddar apparaten från stänk från någon sida. Egenskaperna hos dessa element motsvarar IPh4 kod. Dessutom förbrukar en fläkt väldigt lite el, vilket gör det onekligen det bästa värdet.

En sådan anordning, som fuktighet relä, som uppvisar en elektromagnetisk omkopplare, som är avsedd för öppning och stängning olika delar av den elektriska kretsen är en integrerad del av ventilationskretsen.

luftfuktighet för att slå på den forcerade ventilationen i rummet med hög luftfuktighet

Förutom utrymme för hushållsbruk, växla fuktighet är särskilt nödvändigt i industriområden och områden med en komplex multi-level ventilationssystem.

Anordningen levererar en specifik signalfrekvens för en fuktighetssensor, och analyserar data. Hygrostat, beroende på mängden av ånga i luften, sluter och öppnar kontakterna, vilket orsakar reläomkopplaren, därigenom utföra styrning och kör fläktar i våtutrymmen.

Genom anslutningstypen och ändra parametrar i elektriska kretsar (Aktivera, avaktivera, växling deras delar) marknaden erbjuder relä:

luftfuktighet reläanordning är tillräckligt hållbar producerar stabil drift, det genomsnittliga antalet positiva ca 100.000 gånger.

Bekvämt extraktor med fuktsensor

Den fuktiga system naturlig ventilation är ofta inte nödvändigt sugkraft kan inte klara av en kran av onödig fukt genom ventilationskanalerna. Hjälp kommer installerad huva.

Genom att välja en sådan anordning, kan du glömma att manuellt sätta på och stänga huven. Dina fans är helt ensam

En viktig faktor än driften av befintliga ventilationskanaler är rätt val av spiskåpan.

Frånluftsventilation, luft börserna i hela huset, som kallas allmänt utbyte, och den som installeras direkt på en ventilerad plats - lokala (till exempel ett utdrag av själen). För att uppnå den största effekten, vanligtvis installerade smarta huv blandad typ, dvs. tilluft och frånluft.

I sin tur är kåpor delas in i olika typer och ändringar:

 • automatisk;
 • Är inte automatiskt;
 • Tak vyer;
 • Kanal vy;
 • Axiell vy;
 • Radiell vy;
 • Med en fuktsensor;
 • Eftersom rörelsesensorn;
 • Med timer;
 • Med backventilen.

Huv, försedd med en fuktsensor, som vanligtvis kallas en automatisk utdragare, vars drift styrs av elektronik. Hon påslagen sensorsignalen, som styr luftfuktigheten i badrummet. Så snart sensorn medförde en ökning i fuktighet till ett värde som överstiger en förutbestämd fläktblad i extraktet börjar sitt arbete extractor stannar efter sammanfogning fuktighetshalt.

På marknaden kan tillverkas ett brett mätområde med integrerade sensorer av fuktighet, men denna utföringsform oberoende, förvärva fuktighetssensor separat och raffinerade den konventionella huven.

Fläkt med timer och fläkt med en rörelsesensor - 2 är den mest stött fans modifiering i moderna levande utrymmen. Låg ljudnivå, har en lång livslängd, inte kräver andra typer av tjänster - detta är deras största skillnaden.

Lätt att installera och ansluta utan inblandning av personal, en garanti för frisk luft i ett litet, slutet utrymme och adekvat kostnad, är fundamentala faktorer. För att göra rätt och välgrundade beslut om förvärv och installation av utrustningen som uppfyller behoven hos ägaren av bostaden, är det nödvändigt att överväga båda alternativen fans.

Montera fläkten med en timer för badrummet

Ventilationskanaler för höga byggnader faller ofta kort av förväntningar som ställs på dem till samma standard badrum är inte annorlunda rymd. Detta sedesamma som den elektriska fläkten timer, är vanligare i toaletten, men det är inte mindre effektiv för badrummet.

Installation av fläkten är ansluten till elnätet

I styrplanet, fläkten timern mycket bekvämt, eftersom fläkten är bortkopplad från huvudströmkällan, kommer anordningen att fungera enligt en förutbestämd mängd av tid för det valda programmet.

När du installerar fläkten är ström till den från samma låda, där drivs ljusomkopplare i badrummet.

Enligt metoden i installationen är:

Om taket eller vägguttagen är sammansatta av remsor eller skenor, den föredragna kanalen för installation, om det finns en slät yta, sedan in anteckningen.

Modernt badrum fläkt med fuktsensor

För en bättre förståelse, bör det noteras att fukt från luften avlägsnas företrädesvis längre än det missar.

Inbyggd fuktsensor - detta är den fundamentala skillnaden från andra fans.

Fuktsensorn kan köpas separat och oberoende (och företrädesvis med hjälp av en specialist) för att ansluta den till fläkten

Med en sådan nackdel, eftersom den bullriga operation har fläkten obestridliga fördelar:

 • Mättade ångor fuktig luft inte flyttas inne i rummet, och omedelbart visas i ventilations;
 • Infälld fläkt har en backventil som förhindrar inträngning av damm från luftkanalen och lukter, även när det inte bedriver någon rörelse;
 • Endast aktiveras efter driften av fuktighetssensorn tillhandahåller en betydande besparing av energiförbrukning.

Olika typer av fläktar för badrummet (video)

Onödig fuktskador och dekoration, främjar uppkomsten och spridningen av lukter, för att inte tala om att det är en ständig följeslagare för korrosion och erosion. Syreyuschie väggen under kallt väder frysa snabbare, vilket leder till dekonstruktion av byggmaterial. Därför är fläkten ett måste.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

2 + 1 =