Inlägg i ett trähus

Vi gör ledningar i ett trähus med alla regler

Om du vill lägga nätet i ett trähus på egen hand, måste du följa en viss uppsättning regler - EMP och klipp. De ger en kortfattad allmän lista med krav under vilka du kan skydda dig så mycket som möjligt och för att förhindra antändning av en träbyggnad. Ledningar i huset med sina händer bör läggas på de tydliga instruktioner och varje steg måste tillhandahållas.

PUE (regler för elektriska apparater) - definierar kraven för installation av elnätet i lokalen. Överensstämmelse med kraven i SAE vara kostsamt att genomföra, men mycket praktiskt sätt. Han är tuff och tidskrävande att genomföra. Av denna anledning är dessa regler inte följs ofta.

SNP och RB ordinerades för att beräkna den absoluta säkerhet som tillhandahålls av kabel perkolering någon belastning, för att skydda sig mot kortslutning eller antändning linje. Om en hemmagjord trähus ledningar inte utsätts för en relativt hög spänning, då det inte bär någon särskild risk.

Därför banar elektriska ledningar i en byggnad, bör du ta hänsyn till alla riskfaktorer och fatta rätt beslut. Eller linje för att göra alla regler och RB SNIP - dyrt, men tillförlitliga, eller kommer det att göras snabbt och billigt, men vid höga belastningar ditt hem blir osäkra.

Den normativa handling av SAE-6 har särskilda krav för att lägga ledningar i trähus. Så att kablarna inte ackumulerar fukt, ångkondensat, placeras de i röret, flexibel metallslang eller ledning. Det ger också tråden extra skydd mot mekanisk åverkan.

Tillåts anslutning av sådana rör, ledningar eller metallhylsor, om rummet är torr, finns ingen ansamling av gas, ånga, kondensat och fuktnivå normalt. Sammansatta metall slangar, ledningar och rör måste vara negativt om villkoren i byggnaden. Limning dem tillsammans med innehållet att vara inomhus ångor, gaser som negativt påverkar isoleringen av kablarna, deras skyddshölje, och på en extern installation ledningar, om nätspänning kan fukt, olja och andra vätskor. Efter limning, de förseglade och förseglas.

I dammiga hus är O-anslutningar och grenrör, slangar, lådor för skydd mot damm och skräp. De förbindande rör, slangar och kanaler används som jordning eller skyddsledare, som fungerar som "jord" eller "noll" i ledningar. Det är förbjudet att hålla kablarna genom ventilationskanalerna och axlar. Skärnings tillåts endast en enda ledare, som är i ett skyddande metallhylsa eller rör.

1

Även om trådar undertak måste utföras i enlighet med kapitel 7 i SAE. Vid installation av strömförsörjningen i ett privat trähus behöver bara använda koppartrådar. Du måste också noga välja vilken typ av kabel som kommer att kunna reservera för att klara den nödvändiga belastningen. Var noga med att följa säkerhetsföreskrifterna vid förläggning elledningar i huset.

För att göra nätet i en trä kunskap kan inte använda alla installationsmetoder för stenhus eller lägenheter. Installera inte tråd på träbalkar och andra konstruktioner utan skydd. Trunk kraftlinjen bör inte täckas med lättantändliga material eller ytbehandlingar. Vi kan inte tillåta påverkan på temperatur ytterligheter, fuktighet, damm och smuts på trådarna, en del av deformationen och vika över trådarna de ledningar isolering. För att utesluta en högre belastning för hela hemnätverket.

Alla dessa faktorer kan leda till skador på ledningar, vilket resulterar i en kortslutning. Om träbyggnad antände den nakna delen av ledningar, då branden är oundviklig. Trådar bör inte heller vara utan skydd. Husdjur eller gnagare kan gnaga genom viran, som måste undvikas. Återvinning timmer nära som ledningar, samlas ett stort antal marker och damm. I fallet med kortslutning brand kommer närvaron av ett brännbart material.

Holding elkablar i ett privat trähus ett mycket viktigt område i arbetet. Inte helt värt bara fokusera på den interna ledningar i byggnaden. Matningskabeln i huset måste uppfylla moderna krav. Hålla i minnet att energiförbrukningen har ökat, vilket ökar belastningen på linjen, liksom effekterna på den yttre isoleringen på sol bättre temperaturgradient, fukt, som sedan lägger nakna metalltrådsträngar. Det finns två möjliga ställen kraftledningar i ett privat hus - tunnelbana och flygbilder.

Sätt att tillbringa en underjordisk elektrisk linje är mer tillförlitlig, men komplex och kostsam. överföringskabel är helt dold från yttre faktorer, och därigenom minska risken för mekaniska skador på ledningar, fukt och liknande. d. För att göra detta genomförde utgrävningar. Kabeln är placerad på ett djup av mer än 80 centimeter, och buffertzonen skall märkas med speciella tecken. Kraftledning sträcker under grunden av huset sker med en speciell metallhylsa genom vilken tråden passerar. Hylsan är tillverkad av tjockväggigt rör och hållbar metall.

Hittills är denna metod som används i byggandet av nya bostäder, eftersom det finns en möjlighet att tänka igenom passagen av byggnaden all kommunikation med hjälp av ny teknik i byggandet. Luft-metoden. Denna metod används under en längre tid. På poler kraftledningar Endast kvalificerade arbetare med lämpliga toleranser. Därför ska du inte vara din egen kabelgenomföring.

Begagnade SIP kabeltyp från pol till huset. Antenn medföljande kabel har en mycket stark skalstruktur av polyetenen resistent mot strålning och temperaturextrem sol. Livslängden på cirka 25-30 år. Inne i byggnaden, kommer denna linje inte starta, bara till växeln. För en individuell del, som kombinerar anslutningspunkten av linjen och till dispensern används VVGng kabel. Den kan användas för permanent ledningsdragning, samt för utomhusbruk. För pålitlighet, den är placerad i elektrisk korrugerat rör.

Anslutning sker vanligtvis utanför byggnaden. Vid korsningarna VVGng ledningarna genom träbalken huset vinden vägg, tak inbäddade metallhylsa för extra skydd av tråden.

Video «utstationering i timrat hus"

Vid montering av panelen som ska följas steg för steg instruktioner för att installera det. Inkoppling alla ledningar är direkt anpassad till elcentralen. Det monterade elektriska mätaren, extra säkerhetsanordningar, automatisk propp (ett modernt sätt att koppla bort spänningsnätet), DIN-skena, och däcket jordslinga och en "nolla". Vilken storlek bör vara i boxning är inte reglerade, men det är bättre att inte spara pengar för att kunna öka utrustningen med en ökad efterfrågan på el.

Ställa in räknaren utförs av specialister på statliga institutioner, pressar det. Kapaciteten hos de befintliga maskiner beräknas för varje zon separat. När sektorn är överbelastad den stänger av direkt leverans av el för att undvika negativa konsekvenser. Jordfelsbrytare kan anslutas till hela huset nätverk. Detta kan resultera i mer frekventa aktiveringar maskin, men det är inte kritisk. Montering av skärmen hålls på en fast stabil vertikal yta på en tillgänglig plats. Inom den privata sektorn är belägen utanför byggnaden.

När du ansluter kablar till elcentralen inte använder den vanliga twist. För att tillämpa denna lödning eller terminalanslutning. Clem pålitlig och enkel att byta ut när det behövs. När du väljer vilken metod är bättre kunna skydda den elektriska kontrollpanelen, kan du bo på den skyddande lufttäta lådan som förhindrar inträngning av fukt och fysiska skador.

SAE-standarder-6 utomhus ledningar i ett trähus är lagd på ytan av väggarna i byggnaden, längs tak, såväl som på gårdar och andra konstruktionselement med strukturerna (stöder, balkar, etc.). Open ledningar läggs på en spänning sträng, rep, på special kolik. Isolatorer används för elektriska sladdar och kablar, metallrör, mer flexibla armar till rörlighet linje i tråg. särskild elektrisk socklar finns också, i vilken är placerad en tråd höljen med sådant ändamål, den fria suspensionen.

Öppna ledningar särskilt trähus innebär användning av särskild elektrisk korrugerade röret för att skapa en elektrisk ledning. För sin produktion använder en speciell typ av stabila och icke brännbart plast. Det är mycket dyrare än konventionella isoleringselement, men motiverar dess tillförlitlighet. Sådant korrugerat rör är mycket bekvämt för installation, eftersom det är flexibelt. Trots det är inte estetiskt utseende, är isoleringsmaterialet ett av de bästa för utsatta ledningar i ett trähus.

Elektriska röret samlar en stor mängd damm på grund av vissa egenheter i materialet, som kräver ständig vård och torka damm från dess yta. elektriska ledningar kan användas för yt-montering. Efter uppförandet av ett trähus etablerade privata kanaler i speciella lådor, som vanligtvis är gjorda av flamsäkra plast. De kabelsträcka, och sedan hermetiskt tak.

Det största problemet med att använda denna installation - en krympning av byggnaden efter byggandet. Ju bättre använda träbalkar för byggnaden, desto mindre krympning av huset. Om byggnaden är gjord av laminerat fanervirke, är krympning då typiskt en cm till 1 meters höjd av huset. Sedan över tiden, kommer genomsnittet för två våningar trähus krympning vara cirka tre centimeter. I så fall, om ledningarna gjordes med spännkabeln, då det kan gå sönder från överdriven spänning och tryck. I ett annat fall kommer locket flyga lådor, och de spricker. Då kommer ledningarna att behöva åter sträckning. Därför är det viktigt att ta hänsyn till krympning, gör ett litet förråd ledningar i lederna nära elpanelen, liksom i elstolpe.

Standarder RB-6 är anordnad, som gips, i trähus kan läggas omedelbart innanför de strukturella byggelementen (väggar, golv, tak, foundation), ett trä golvplattor, och en avtagbar bar. Dold kabeldragning i byggnaden kan utföras på flera sätt - kabeln utrymmet i de flexibla skyddshöljen, rör, ledningar, i ihåliga byggnadsstrukturer eller slutna kanaler. Även om ledningar kan bildas i fåran shtroblenie att skymma en speciell gips eller skapandet av en "monolit" i olika byggnadskonstruktioner under tillverkning i fabriken.

För att påbörja installationen flush i ett trähus rekommenderas med användning av lokalerna för att skydda metallslangar eller rör. Håll dig till dessa regler, kan du undvika gnistbildning ledningar konsekvenserna av överhettning kablar från hög belastning på nätverket.

Vanligtvis dolda ledningar läggs över träbalk vägg- eller golv. Det är nödvändigt att de skyddande elementen är minimalt känslig för korrosion. För detta är det nödvändigt att måla före beständig färg design för att minska risken för rost och öka livslängden eller använda rör av ett speciellt material - rostfritt stål (dyr och tillförlitlig) zink.

Efter rören och hylsorna är klippta slagna av den erforderliga längden vid deras ändar är vassa grader och kanter av järn, som inte kan tolereras i kabelläggning. Eftersom dessa kanter kan skada den flätade sladden de behöver för att rensa upp en brynsten eller fil. Du kan använda en specialdesignade plast.

Om ledningarna i huset kommer att placeras under trägolvet, måste du plocka upp ett par barer för enkel stapling slang eller rör. De ledningar utlopp platser för att ansluta tillbehör för att göra borrning i verktygsraden. Trådarna som kommer från huvudledningen kan placeras i ett kopparrör och dränka in i väggen. Koppar är flexibelt, resistent mot korrosion och är väl lämpad att fortsätta ytterligare installationsarbete, men det här är ganska dyra. Om elkabeln ska infälld i väggen, då är det nödvändigt att använda en borr och hammare. I detta fall är virket avlägsnas inte, och det är borrad längsgående tråg, där tråden är att läggas i framtiden.

Enligt GOST och PUE befintliga standarder för kraftledningar i områden med temperaturförändringar. Om trä byggnaden inte upprätthålla en stabil temperatur som motsvarar säsongen, då röret till kabeln måste placeras vid en svag lutning. Detta beror på det faktum att i dessa hem kan ackumuleras kondensat, som inte kan tillåtas. Liten lutning gradvis tillåts ansamlas kondensatflödet ner till botten av röret och långsamt avdunsta.

Eftersom trähus är inte vettigt att använda ett plåster är ledningarna vanligtvis placeras golv trägolv remsor eller partitioner mellan väggarna, där det fördjupas.

Video "Rätt Wiring"

I ett trähus är inte så lätt att hålla packningen flush. Denna video kommer att hjälpa dig att göra det rätt, i enlighet med instruktionerna.

Elektriska ledningar i trähus med sina egna händer. Steg för steg metodik arbete

Tack vare effektiviteten av konstruktion, enkel konstruktion och hållbarhet, många föredrar att trähus. En betydande nackdel med sådana konstruktioner är den ökade brandrisk. I detta sammanhang bör det med särskild uppmärksamhet för att närma sig frågan om strömförsörjningen i trähus. I strikt överensstämmelse med rekommendationerna, säkert och effektivt genomfört ledningar i ett trähus med sina egna händer. Steg för steg instruktioner kommer också att vara i den här frågan mycket praktiskt.

Ledningar i ett trähus bör göras med hänsyn till alla krav och regler

Ledningar i ett trähus med sina egna händer: steg för steg guide

Det viktigaste kravet för elförsörjning av privata hem, speciellt av trä, är säkerheten. Installation av yttre och inre elförsörjning systemet måste utföras i enlighet med alla regler och förordningar. Dokument som styr genomförandet av ledningar finns regler för Elektrisk installation (PUE), byggregler - avsnittet "Elektriska apparater", GOST och andra regler.

Som uppfyller kraven i de regler och förordningar kan göra installationen av elektriska ledningar i huset med sina egna händer. Stegvis arbetssätt omfattar följande steg:

 • göra en sammanfattning av elförsörjning och genomförande av projektet;

Utarbetandet leverans av trähus är bättre vänster till yrkesverksamma

 • kabel val, elektriska anordningar (uttag, strömbrytare), elektriska apparater;
 • genomförande feeder hus, som förbinder effektbrytaren, anslutning av redovisningsanordning (meter), den elektriska board;
 • interna installationskabel;
 • installation av strömbrytare, uttag och belysningsanordningar;
 • jordanordningssystemet, inställning av RCD (jordfelsbrytare);
 • organisation av förebyggande tester.

Förberedelser för projektet Power House

För att fortsätta med utvecklingen av enskilda projekt, måste tas emot i strömförsörjningen verktyget (RES) specifikationer. De kommer att ligga till grund för arbetet.

Bord av den genomsnittliga energiförbrukningen för hushållsapparater

Först av allt beräknat totalt (konsoliderad) kapaciteten för alla elektriska apparater. Därefter successivt utvecklat elektrisk krets i huset med sina egna händer:

 • Det genomförs en teknisk plan för hela konstruktionen. I kretsen ledningar i ett privat hem låst läge (punkt) lokaliseringen av eluttag, strömbrytare, lampor, och även med en separat elektrisk anslutning;
 • elektrotochki för varje vald kabeltyp, vilket leder till dem. Om du använder växlar med två nycklar och en jorduttaget, då det tillförs tre-trådskabel;
 • Scheme ledningsnätet i ett trähus visar var kopplingsdosor. Rekommenderas för två angränsande rum för att använda en box;

Exempel på kabeldragning av ledningar i ett trähus

 • Scheme layout av ledningar i ett privat hem speglar kraften i varje enhet. Om apparaten har en elektrisk motor, som indikeras av värdet på grund av utgångseffekten hos motorn;
 • alla belysningsenheter (ljuskronor, vägg, etc.) är förbundna till en grupp, och mer kraftfulla anordningar (pannor, pannor, ugnar, etc.) kombineras till en annan grupp. För dem antas summera kabeln och anslutning via en separat maskin;
 • Scheme noterar ifrån pass line-kabeln till dörröppningen, fönster, och avståndet från elektrotochek till golv och tak. I framtiden kommer detta att bidra till att förhindra skador på elledningar när de utför reparationer.

energischema måste ta hänsyn till all elkraft som förbrukas

Tips! Alla interna installationskabel svängar bör endast utföras i en vinkel på 90 grader.

Därefter beräkningen av den maximala effektförbrukningen för alla elektriska apparater när de är påslagna samtidigt. Bestämma den nominella lasten för öppning (första nedströms tillförsel) maskin.

Val av lämplig kabel och elektrisk utrustning

För att korrekt utföra ledningsnätet i ett privat hus med sina egna händer, undvika komplicerade speciella beräkningar, kan du använda "Tabell över kabeldelen förhållande till belastning" av den elektriska referens.

Tabell kabeldelen förhållande motsvarande en last

Av tabellen väljs kabel som kommer att överensstämma med elkraft för varje enskild grupp. Varje enhet levereras med en beskrivning eller en teknisk pass, som indikerade förbrukning laster. Baserat på dessa data, väljer lämplig kabel. För att bestämma öppningstvärsnittet av kabeln måste summera kapaciteten av alla tillgängliga instrument.

De mest populära för ledningar är kopparkabel NYM. Det har tilläggsisolering är tillräckligt stark och lätt att hantera. I fallet med aluminium kabel, tänk på att det är känsligt för böjning och ofta bryts ned vid sågning.

En lämplig kabel väljs baserat på strömförbrukningen hos elektriska apparater

Genom utloppen levereras tre-ledartråd med marken för att garantera säkerheten för inhemska elektrisk utrustning. Belysning, enligt reglerna för elektriska apparater måste också hans arrangemang, men många försumma denna norm. Om det i ett privat hus som används för områdesbelysning varvet område och en kraftfull sökarljus, organisationen av mark - en förutsättning. Denna regel gäller även för dem som väljer att utföra sina egna händer kopplingsschemat i landet.

Uttag och strömbrytare väljs baserat på den beräknade storleken av strömmen formen ledningar (dold eller öppen), enhet anslutning med sockeln och omkopplaren för ljudramen.

Kit för att arrangera de elektriska ledningar kablar med användning av korrugerade PVC-rör

Välja ingångskabeln och brytare på ingången

Att ha beräknat den nominella lasten alla avsedda för installationsapparater, fastställa vilken öppningstvärsnittet hos kabeln. För de tillfällen när du uppgraderar ledningar inklusive utbyte av interna ledningar och maskiner med mer kraftfulla, inte glömma kabeln vid ingången. Det kan hända att hans avdelning inte skulle vara tillräckligt för mycket makt - det kan orsaka brand. Därför måste du kontakta lämplig organisation för att ersätta lead-in-kabel. Detta kan göras under installationen av enheten och dess tätnings redovisning.

Byggandet av den elektriska panelen i ett trähus

Som för öppning av maskinen, när den trefasiga strömförsörjningen med hjälp av en trepolig kretsbrytare. Om enfassystem, som finns i 90% av fallen, används en eller två polig brytare, bryta fas och nolla.

Tips! Inledande brytare väljs med nominellt värde, så det inte stänga av strömmen vid maximal belastning hemma och bröt kretsen för att förhindra kortslutning.

Dvärgbrytare

Valör och typ av maskin för den enfasiga ström

Effektbrytaren är vald från följande:

 • bestämma mängden av total elektrisk effekt, och beräkningen av den maximala strömvärdet, med användning av formeln: Ihom = P / U x cos. Mängden cos tar 0,8. Till märkströmmen Ihom appliceras korrigeringskoefficient på 1,1. Resultatet är ett maximalt strömvärde vid vilken maskinen arbetar. Automatsäkring 25 A, är vanligen tillräckligt för att komma in i huset;
 • för att bestämma vilken typ av maskin, är det nödvändigt att känna till minimivärdet för kortslutningsströmmen. Formeln för bestämning av strömmen i en enfasig nätet (220) enligt följande: Isc = 3260 x S / L, där S - kabelns tvärsnitt (mm ^); L - kabellängd (m). För denna ström bestäms av formeln för den längsta delen med det minsta tvärsnittet hos tråden;

Inledande brytare måste upprätthålla Power House vid maximal belastning

 • förhållandet mellan den kortslutningsström till märkströmvärdet bestämmer den karakteristiska hos strömbrytaren. Rekommenderas för automatisk installation i byggnaden - med den karakteristiska switch S. automatiska fungerar bra i nätverk med en blandad last.

Enligt kopplingsschemat ställa in automatisk öppning efter att låta enheten i ett privat hus med sina egna händer. Brytare för förenas till en grupp av anordningar, doseringsapparater, öppnar brytaren och RCD är monterad i elskåpet på en speciell metallprofiler (DIN-skena). Därefter gör kopplingsschemat av en ledningar i ett privat hem.

Körning RCD anslutning

Ledningar i ett trähus med sina egna händer: installation

Kabeldragning påbörjas så snart som alla nödvändiga enheter kommer att köpas: kabel, uttag, strömbrytare, maskiner, belysning.

Enligt den befintliga kretsen montera kopplingsdosor, uttag fasta fästpunkt, brytare och belysningsanordningar. Om rummet alla väggar sutureras efterbehandling material, kablar i en metallhylsa.

Ledningar kan döljas i taket ramen

Utföra växel installation med sina egna händer

Höljet är fast i den elektriska kretsen etablerade plats. Därefter följande:

 • doseringsanordning är monterad i skyddshöljet;
 • en speciell metallprofil (DIN-skena) monterad induktionsmaskinen. Till en två-polig maskin är matade fas och nolla;
 • utgångsklämmor (terminaler) doseringsanordning är ansluten till ingången öppning av strömbrytaren;

Tråd stripp bör endast genomföras när strömmen är avstängd

 • en tråd placeras i huset och är ansluten till ingångsklämmorna doseringsanordningen (meter);
 • DIN-skena monterad spänningsrelämaskiner för olika livsmedelsgrupper (uttag, belysning), RCD;
 • elektriska terminaler är anslutna till en enkelledarkabel.

Att sätta strömkabeln i ett trähus måste utföras i enlighet med PES och klipp.

Kabelkanaler för att arrangera en öppen planlösning kan du välja färg på efterbehandling interiören

Lead-in kabeln för att ha i rummet kan vara med flyg eller landvägen. Det bör noteras att luft metoden är billigare, men det är inte tillförlitliga. I sådana fall, använder självbärande isolerad tråd (SIW). När processen luftingångs förutsättning är installationen i väggen hos det eldfasta hylsan, genom vilket kommer att införas.

Jordiska tråd lägges under marken i ett metallrör som skyddar den från någon form av påverkan. Detta kablage måste godkännas med fördelnings verktyg.

Inmatningsalternativ elkabel i huset

Device ledningar i trähus: reglerna för den inre kabelförläggnings

Om projektet ger en öppen planlösning, bör det noteras flera sätt att montera:

 • keramiska valsar för öppen ledningar - denna metod är lämplig för att lägga tråd på väggen av virket. Lämpligt att vara i retro interiör;
 • metallotruby - denna metod för bostäder konstruktion skyddar mot brand. Rören bör fyllas tråd inte är mer än 40%. Det rekommenderas att använda koppartråden, som är lätt att böja;

Stål korrugerade röret används för att säkra ledningarna elektriska kabeln

 • Kabelkanaler av plast - kanaler fäst på väggen, kan du plocka upp plastkanalerna i olika färger för att matcha inredningen av väggarna;
 • Baseboard med en speciell kanal (gutter) - i denna metod är installerade i kanaler lister fästelement för fastsättning trådar;
 • monteringsfästen - matchas plastfästet på storleken på tvärsnittet tråd. Denna metod används mest för ledningar i ekonomiska och tekniska områdena på grund av oattraktivt utseende.

Tips! Alla elektriska ledningar passerar från rum till rum genom väggen måste sedimentera eldfast metallhylsa genom vilken kabeln dras.

I vissa fall är kabeln dras under golvet i styrelserna med hjälp av metallrör.

Open ledningar i retrostil används ofta i trähus

Väggmontering trådarna i kabelkanalen

Kanske med hjälp av kabelkanaler att montera ledningar i ett trähus med sina egna händer. Steg för steg styrtråden placering i kabelkanalen:

 • producera linjer som markerar trådpassagen, enligt det befintliga systemet;
 • Kabelkanalen sektionen beror på antalet trådar som skall placeras däri;
 • ta bort täck kanaler och fästs med skruvar på väggen eller i taket. Skruvar har ett intervall på en halv meter. Platser vänder ytterligare stärka självborrande skruvar;
 • i anvisade platser monterade kopplingsdosor;
 • nödvändig ledningar läggs i kabelkanaler och snäpplock. På platser av anslutnings uttag och strömbrytare lämnar överskott tråd för att ansluta dem;
 • ansluta alla ledningar i kopplingsdosor, terminaler som är anslutna till maskinen, strömbrytare och uttag.

Kretsarrangemanget i öppna ledningar för kabelkanaler

Installationssteg kan ses i olika bilder av ledningar i ett trähus.

Reglerna för anslutning av trådarna inom monterings lådor. Lådor installeras på platser där det finns butiker från huvudkabeln. Trådar ansluta sådana metoder:

 • föreningen kan ske via dubbterminaler (Wago). I denna metod, tillräckligt för att ta bort 10 mm av isoleringen från trådarna. Terminalerna väljas med hänsyn till storleken av den del av viran tillsammans med den isolerande beläggningen;

kabelanslutning i kopplingslådan medelst kläm terminaler

 • Du kan ansluta kablarna med hjälp av isolerande lock twist. I denna metod isoleringen avlägsnas från tråden, så att den nakna segmentlängden inte överskrider längden av locket. Inuti finns en konisk fjäder. När locket skruvas på twist - fjäderkramporna säkert tråden och plasthöljet ger isolering;
 • förening twist involverar rengöring av metalltråd av isoleringsbeläggningen 4 cm tjock och curling. All grundstötning rekommenderas lod och linda med isoleringstejp.

Tips! Mängden anslutningarna trådnätverks påverkar systemets förmåga att överföra last: Ju fler anslutningar, den lägre belastningskapacitet.

De kretsledningsanslutningar i kopplingslådan nedanför utloppet

När du ansluter kablar måste ta hänsyn till färgen på isoleringen. Röd, brun isolering - med en fasledare, blå, vit - neutral (noll), gul, grönaktigt - jordkabel.

Anordningens jordning och installation av jordfelsbrytare

Modern utrustning hushållsmaskiner hem är komplett utan elektriska produkter såsom vattenkokare, tvättmaskin, kylskåp och många andra. Närvaron av elektrisk utrustning med metallhölje kräver obligatorisk jordanordning.

Anslutningspunkten för jordslinga

Ordningen av jordningsanordningen är som följer:

 • ställdes tre armeringsjärn 3 m i längd och 3 cm i diameter gräva ett dike i form av en liksidig triangel med en sidolängd på 1 m 30 cm diket djup Ventiler placeras i marken vid hörnen av en triangel ...;
 • armeringsjärn sammankopplade metalliska området via svetsning;
 • till ett av hörnen svetsade slinga (ögla) och via en skruvförbindelse eller genom svetsning stålstång fäst 1 cm tjocka.
 • stången är placerad i diket för att ansluta den till den jordande ledaren i den elektriska panelen. Jordkabel ledare är isolerade gul-grön färg.

Konstruktion av jordslinga

Att skydda människor från elektrisk strömläckage när höljet hos elektrisk utrustning, tillämpa en jordfelsbrytare (RCD). Denna anordning är monterad i panelen efter doseringsanordningen. Baserat på storleken av märkström valda nätverksparametrar RCD, som reagerar på den minsta läckström. Närvaron av en sådan anordning är särskilt viktigt för rum med hög luftfuktighet.

Jord i landet med sina egna händer. Kretsen av elektroder. Kretsarrangemanget i jordningselement och bindning. jordningsarrangemang i privata hem, material för kretsanordningen.

Märkströmmen för RCD tas högre än den nuvarande av maskinen i denna krets. Värdet av läckström tas baserat på vilken typ av rum. Badrummet är det bästa valet RCD läckström på 10 mA till 30 mA, andra lokaler.

De delar av en omkopplare och systemet för deras anslutning

Bärande Inkopplingstest

Utföra ledningsTesterna utförs med precisionsinstrument elektriska mätnings specialister certifierade elektriska laboratorier. testning komplex innefattar:

 • visuell inspektion;
 • dosering av isoleringsmotståndet hos kabeln beläggningen;
 • profylaktisk jordresistansmätning;
 • kontrollera brytare;

ledningar tester genomförs av experter med hjälp av precisionsinstrument

 • kontroll noll-fas krets;
 • testa skyddsanordningar;
 • ta mellan komponenter och kretsjordning.

Efter avslutat arbete utfärdade en testrapport. Time spenderade testanordningar och ledningar garanti för att förhindra haverier och olyckor som kan skada utrustningen, inaktivera alla ledningar och skada människors hälsa.

Steg för steg instruktioner med sina händer Lägga laminat: har arbete

Jord i ett privat hus med sina egna händer: 220V och 380V

Ett staket av wellpapp med sina egna händer från pinnarna: teknik, monterings hemligheter

Hur man skapar ett ventilationssystem i ett privat hus med sina egna händer

Skiljeväggar av gipsskivor med sina egna händer, steg för steg guide

Ventilation i ramen hus med sina egna händer. Scheme, beräkning och installation av ventilationssystem

Mycket användbart artikeln. Jag gillade designen och foton.

Hur man installerar ledningar i trähus med sina egna händer

Elektricitet - den viktigaste delen av vardagen. Installera ledningar i ett trähus med sin egen ganska svårt. Du måste ha kunskap inom el och att följa alla regler och förordningar. Följ instruktionerna nedan kommer du tillbringa montering med sina egna händer, utan att tillgripa professionella elektriker.

Vad ledningar för ett trähus?

Trähölje - detta är en av de äldsta traditioner världens arkitektur. Än idag, i ett rikt utbud av olika byggmaterial, många ägare föredrar att bygga på land webbplatsstruktur är gjord av trä.

Moderna bostäder är omöjligt att föreställa sig utan ström. Genomförande av ledningar i ett trähus har ett antal funktioner, framför allt i samband med ökad risk för brand och krav på kablage.

I trähus ledningar är öppen eller dold sätt. Den första metoden innebär att externa placeringen av ledningarna på väggen eller i taket. Detta kan göras på följande sätt:

 1. Använda kabelkanal. Denna metod är möjligt om huset har gott om plana väggar, till exempel, täckt med clapboard. Bland fördelarna med denna metod för att lägga - enkel tillgång till kabel, möjligheten att snabbt byta eller vid behov, skapandet av en ny gren. Det utstationering väl svalnat, vilket minskar risken för överhettning och brand. Om du väljer att använda denna metod, kom ihåg att selen måste fylla i kabelkanalen med cirka 60 procent. Kanalen som platt i ett horisontellt eller vertikalt plan
 2. I byggnader av stockar som används sätt att montera kablar på isolatorer. Primärt monterade isolerande keramiska rullar, då ledningar är fäst vid dem. En sådan metod är föråldrad, dock haft en viss popularitet i dag. Vissa företag är specialiserade på sådana ledningar och producerar tvinnade par i olika färger.
 3. Montering på konsoler. Denna metod används när det är omöjligt att lägga ledningar i kabelkanalen eller isolatorer.

Dessutom öppna, det finns också en dold sätt av ledningar. Den kan användas, om de ännu inte slut rum foder genomfördes. Inlägg i det här fallet passar in metallogofru eller metallrör är förbjudet att använda plast. Metoden är ganska dyrt, men de elektriska ledningarna är säkert dolda från nyfikna ögon.

Ett tydligt svar på frågan om vilken metod som är lämplig för kabeldragning installation av ett trähus, är det omöjligt. I varje fall, bestäms det individuellt, med hänsyn till graden av skicklighet hos elektriker, närvaron eller frånvaron av anordningar och verktyg för ett visst jobb.

Allt installationsarbete eller ändra ledningar start med skapandet av ett gemensamt system. Korrekt sammanställt projekt kommer att utföra installationen av ledningar i enlighet med kraven i föreskrifter och statliga normer. Vid utarbetandet av planen, systemet är särskild uppmärksamhet riktas mot följande punkter:

 1. Alla viktiga elektriska enheter (lådor, disk, sockel) måste placeras på ett lättillgängligt ställe. När som helst kan du behöva underhåll eller reparation, och elektriker måste fritt utsatt för arbetsplatsen.
 2. Switchar placerade på ett sådant sätt att de inte dölja möbler. Helst placeras de i en meter från golvet, men enligt de regler som gäller krav på höjd debiteras. Est elschema
 3. När planerar uttag bör ges till alla apparater som är anslutna till nätverket utan tillägget. Enligt de normer, är elektriska uttag ligger på nivån av 25-40 cm från golvet. Teoretiskt bör det finnas en sådan anordning för varje 6 kvadratmeter, men i praktiken denna regel ofta kränks. Till exempel installeras i köket och tre butiker.
 4. Inte tillåtet vändningar och otillbörlig böjning. Alla linjer i kopplingsschemat - raka, horisontella eller vertikala. Layouten kan vara lägre eller övre. I det första fallet, löper kabeln 15 inches från golvet, i den andra - samma avstånd från taket.
 5. Alla kablar anslutna till varandra i de särskilda elcentraler.

Före installation valt nödvändiga verktyg och tillbehör. Ett exempel på en uppsättning av allt för ledningar i ett trähus med sina egna händer är:

 1. En uppsättning verktyg med isolerade handtag. Kitet kan innefatta en skruvmejsel, tång, kniv för att arbeta med elektriska ledningar, och så vidare. D.
 2. Växel. Vid försäljning är instrument tillverkade av plast eller metall. För träkonstruktioner ideala metall. Storleken på kopplingsdosan beror på antalet kablar som ska dirigeras i enlighet med den designade kretsen.
 3. Elkabel.
 4. Strömbrytare och uttag. Antalet sådana enheter beror på antalet apparater som ska driva.
 5. Om du planerar att göra den externa ledningar, är det nödvändigt att köpa kabelkanaler. Behöver för intern korrugerad metall.
 6. Counter.
 7. Kopplingsdosor, skruvar, isolerings clips, isoleringstejp.

Beräkning av material och valet av lämplig utrustning

Att beräkna den erforderliga antalet trådar att skissa ordningen i tillräcklig detalj och för att mäta alla väggar. I processen är det viktigt att inte göra ett misstag och plocka upp kabeln lämplig tjocklek.

Spännings ledningar standard bostadshus är 220 eller 380 V. Vid beräkning av belastningen för valören bör vidtas:

 1. Om hemmet är inga elektriska ugnar - 5,5 kW.
 2. Om det finns elektriska ugnar - 8,8 kW och mer.

Det är nödvändigt att uppmärksamma vardagsrummet. För valör accepterade 60 kvadratmeter. m. Ovanför denna indikator de beräknade belastningen ökar från 1 procent för varje ytterligare kvadratmeter.

Baserat på den planerade effekten beräknas och ledararea. Grunddata ges i tabellen nedan:

För ett trähus är lämplig med tre ledare kopparkabel VVG. När du väljer det måste du vara uppmärksam på markeringarna. Till exempel om på märket indikerade VVG3 * 2,5, figur 3 häri betyder antalet trådar, 2,5 - sektion.

Storleken på kopplingsdosan beror på det planerade antalet kablar. Standarden kabeldragning kan innefatta en belysningskabel, rosett, elektrisk disk (kräver tre platser) och RCD (2 platser). I det här fallet kan du installera 12-sits panel.

Ett urval av utloppen påverkar den estetiska komponenten. För träkonstruktioner lämpliga effektbrytare med den keramiska basen och kontakt grupper av mässing eller brons. Den specifika modellen beror på om intern eller extern till elektriska ledningar.

Electric valt noggrannhetsklass och antalet taxor. Moderna instrument är indelade i ränta och dual-rate, med tanke på energi separat för dag- och nattpriser. Klass noggrannhet - inte mindre än den andra.

Innan du utför arbetet inom lokalerna, måste du vara uppmärksam på inmatningsraden. För ett par decennier, antal och makt hushållsapparater ökade med flera gånger, ökar energiförbrukningen och den gamla linjen kan inte klara. Det andra skälet - i ständig exponering för solljus och andra externa faktorer på ut-kabel. Metallsträngar gradvis blivit kalt, vilket gör användningen av mindre säkra ledningar.

En av svagheterna är kabelgenomföringen in i huset, vilket ofta sker genom trä väggen i vinden. Vid ett tillfälle trodde man att det är tillräckligt för att sätta kabeln i en gummislang för säkerheten. När detta har tagits hänsyn till att gummit är det ledande materialet, och när det åldras, kan orsaka Ijusbågsbildning och lokaliserade värmningspartierna.

För anläggningar linje i ett trähus, kan du använda en av två metoder: tunnelbana och antenn.

Den första metoden är ganska dyra. Det kräver utgrävning av kabeln på ett djup av cirka en meter, registrering av säkerhetszoner motsvarande tecken. På platser passera genom fundamentet och börja bygga set, tjockväggigt metallhylsa. Denna metod är mer allmänt används i byggandet av ett nytt hem.

För luftledning krävs en elektrisk tråd med ett tvärsnitt på 16 millimeter. Används ofta den så kallade CIP (antenn medföljande kabel), livslängd mer än 25 år. Anslut extern linje till ingången uteslutande utanför byggnaden. Installation av kabelkanaler och installation av ledningar utförs efter den initiala krympning kommer att äga rum i hemmet, och torkning av trä väggar. Annars minsta förändring "geometri" innebär deformation och förstörelse av lådan.

Monteringsarbeten: steg för steg guide

Elinstalla i ett trähus sker i flera steg:

 1. Att lägga huvudkabeln.
 2. Installation av kopplingsdosor.
 3. Installation av uttag och strömbrytare.
 4. Installation av belysning.
 5. Installera växel.
 6. Montera en jordslinga.

Låt oss betrakta var och en av dessa steg i detalj.

Kopplings vanligtvis läggs i kabelkanaler eller golv. Den förekommer i flera steg:

 1. Kabeln skärs i bitar. Deras antal motsvarar antalet strömbrytare och uttag. Längden av varje tråd är lika med gapet mellan uttag och strömbrytare, plus en liten marginal behov till 20-22 centimeter.
 2. Installerade kabelkanaler. De monteras vertikalt eller horisontellt, för den mest exakta inriktningen möjligt att använda nivå.
 3. Kanalerna kabeln läggs redo att leda. Utgående är inte nödvändigt ännu. Trä färg kan du spara utrymme konstruktion

Installation av kopplingsdosor

Vid varje nod, där från den huvudsakliga kabel för att förlänga förgrenings utloppen och switchar, installerade kopplingsdosa. Denna kabel distributör delas och skickas till rätt platser runt rummen.

Inuti kopplingslådan kabeln kan anslutas på flera sätt:

 1. Använda caps PPE. Detaljer varierar i storlek och färg. För installation av kabeln trimmas med 3 cm, vridet, är gängad i locket och vändningar. Ändarna av de vridna trådarna sålunda sex i separationsboxen för att undvika kontakt däremellan. Innehåller en exemplifierande kablage
 2. En förening via vagov. I varje enskilt fall den valda produkten med ett visst antal hål för kabeldragning. Vaga varierar i tvärsnitt, är det nödvändigt att klargöra detaljerna i säljaren. Trådarna är avdrives vid 1-1,5 cm och införs i hålen så att det klickar. kabeländarna föds i olika riktningar och är placerade så att det inte fanns någon beröring. De inlägg infogas tills det klickar
 3. Grundstötning och isoleringsband. Ändarna av trådarna är avskalade, sammantvinnade. Ovanpå det eltejp och stänger alla blottade yta. Anslutna och isolerade ledningar läggs i kopplingsdosan. Genom ledningar box passning i det korrugerade röret

Installation av strömbrytare och uttag

Fastsättning av uttag och strömbrytare utförs direkt på väggen. Pre-isoleringsskikt är placerat. Detta används ofta som en aluminium- eller asbest.

Ledningar är så rak som möjligt

Sockets skruvas hårt nog. Detta eliminerar gungande och ytterligare uppluckring. Om ett uttag är lämplig kabel med tre trådar, gul och grön Gå till markkontakt, den senare - till mat. anslutningsschema visas nedan (L - fas, N - noll, PE - GND).

Installera belysning

De trähus används vanligen flera grupper av belysningsanordningar:

Alla lampor och andra liknande anordningar ska förses med en speciell metallplattan för fastsättning av artikeln i taket eller på väggen. Sådan installation elektrisk utrustning anses vara optimal när det gäller brandsäkerhet.

För att ansluta lamporna används sele gulgrön band

Aktivera sig fixturer i kärnnätet är mycket enkelt: med hjälp av kablar grön-gul band. I slutskedet av varje belysningsenhet innefattar kontakter för en sådan anslutning.

När du har angett hus huvudkabeln utan förgreningar anpassade till distributionspanelen. Denna anordning består av flera delar:

 1. Plast eller metall låda. Dess dimensioner D. inte strikt reglerad, eftersom många husägare föredrar att installera enheten "med reserv", räknar med ytterligare uppgraderingar, ombyggnader, och så vidare.
 2. Sealed meter elförbrukning
 3. Inlednkretsbrytare. Ofta sätta två-poliga eller tre-polig. Den är förseglad som strömkälla verktyget. Det enklaste alternativet för trähus
 4. Ytterligare enpoliga maskiner, installerade på en särskild DIN-skena. Deras antal är inte strikt reglerad. Ofta interna hemnätverket är uppdelat i separata zoner, var och en som passar din maskin. Till exempel kan du välja separat belysning på gården, några angränsande byggnader, separata rum. AZ effekt beräknas individuellt för var och en av de separata zoner. Det viktigaste kravet - det måste arbeta vid en överbelastning på låg ledningar område. Om den tillåtna gränsen för ett konventionellt eluttag är 16A, maskinen också kan inte överstiga detta värde.
 5. Jordfelsbrytare (RCD). Denna enhet är ganska dyra, och många försumma att installera det. Det stänger av el om läckaget upptäcks. Detta undviker elektriska stötar i händelse av eventuella problem i nätverket. Valör väljaranordning och dess installation utföras av en behörig elektriker med hänsyn till sådana parametrar som den maximala ström (belastningsbegränsande delen) och läckström.

PE-buss, som tjänar som en jordbuss, som är ansluten till jordningsanordningen.

Denna enhet är placerad i marken intill husväggen. Visuellt är det - flera stålstänger, vanligen tre eller fler. Diameter - 1,6 cm, längd - cirka tre meter. De är anslutna genom en svetsad remsa 4 * 40 mm. Denna anordning är belägen helt under marken, för anslutning till bussen matas till väggen lane 4 * 40 mm.

För anslutning av enheter med bussen använder solid tråd vars tvärsnitt är större än eller lika med tvärsnittet av lead-in-kabel.

Efter avslutad allt installationsarbete mäts av motståndet i minnet. För enfas nätverk, bör denna siffra vara mindre än 8 Ohm, till en tre-fas - mindre än 4.

Stängt ledningar monterade nästan på samma sätt öppna. Båda typerna är lämpliga för samma kablar märkta VVG.

Dold ledningar görs tills den slutliga manteln. Trådarna är gömda i metallröret, är användningen av plast strängt förbjudet. Om du vill göra en sväng, tas böjt rör. Som ett alternativ - det vanliga, och är svetsad till det är en annan.

Innan de slutliga foder väggar och rör måste ordna att föra ut alla relevanta kablar. De fördefinierade områdena är förberedda hål för strömbrytare, uttag och kopplingsdosor. Enstaka hål kräver en växel.

Vid borrning hål för kopplingsdosor och uttag kan använda trädkronorna. Det viktigaste kravet - noggrannhet, annars kan du skada kabeln.

Hålet för växeln beroende på dess typ. Om han faktura hål har en godtycklig form, kanterna stoppade under skyddsmaterialet. Vid installation av inbäddade skärm öppning i huden ska motsvara dess storlek och form, med hänsyn till det faktum att styrelsen kommer att dölja kanten.

Efter väggen och förbereda de nödvändiga öppningarna sätts alla rutor och uttag. I de flesta fall tillämpa applikatoranordning version: borrade alla hål i massivt trä väggen är farligt när det gäller brandsäkerhet.

Efter reglerna för teknik och säkerhet gör att du kan själv installera ledningar i ett trähus. I sådana byggnader är särskilt viktigt att följa brand säkerhetsföreskrifter.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

26 + = 36