Köksredskap för glaskeramiska plattor

Porslin för glaskeramiska plattor: välj det bästa

Du kan gratuleras till köpet av en ny glaskeramikhäll? Borde göra dig besviken lite. Faktum är att du måste säga adjö till dina gamla (och kanske inte så gamla) stekpannor och kastruller. Kanske kommer de att tjäna dig på dacha, men du måste byta ditt hem köksredskap. Detta är nödvändigt för att säkerställa att din häll serverar dig så länge som möjligt. Du behöver särskilda rätter för glaskeramiska plattor.

Varför är dina favorit och väl beprövade krukor och kokkärl inte lämpliga för en ny och efterlängtade spis? Om du brukade laga mat på en gasspis, blev botten på disken ojämn, eftersom den värms ojämnt av flamman. Samma sak kan sägas om elspisen. Moderna och krävda glas värmebeständiga rätter för lång uppvärmning, och det är svårt, och ibland omöjligt att snabbt sänka temperaturen, så det är inte särskilt bekvämt att använda.

Gör dåligt värmeisolering, och krukor och pannor med smält av aluminium eller kopparbotten, vilket ger nästan oåterkalleliga märken på plattans yta. Det verkar som om det inte finns något val, men låt oss lyssna på rekommendationerna från tillverkare av hällar, kanske de vet vilka redskap deras tallrikar behöver.

Det visar sig att det inte är så svårt att göra ett val. Disken för glaskeramiska plattor borde ha en perfekt platt och platt botten. Detta säkerställer en större återföring av värme från kokplattan till disken. Det är viktigt att botten inte har någon grovhet, lättnadsmönster. Helst bör det vara mörkt och matt. Det är lika viktigt att uppmärksamma bottentjockleken. Det måste vara tjockt. På grund av detta deformeras inte, och följaktligen bevaras värmeledningen.

Särskilda rätter för glaskeramiska plattor, eller snarare, dess botten, är en tre- och femskikt "smörgås9raquo; från olika metaller och deras legeringar. En sådan botten kallas värmefördelning. Till exempel, ganska ofta för att göra en liknande "sandwich9raquo; använd två lager av rostfritt stål, mellan vilket ett lager av rent aluminium läggs.

Om din matlagningshäll är utrustad med en induktionshäll, fyller du med en magnet genom att köpa krukor för glaskeramiska plattor. Induktionskokaren är utformad så att den kan fungera uteslutande med ferromagnetiska material. Om magneten lätt sticker till botten, tveka inte, den här stekpannan passar dig. Glas, keramik, mässing, koppar och aluminiumrätter på en sådan panel kommer att vara värdelösa. På grund av sådana höga krav på disken är återkopplingen på glaskeramiska plattor ofta negativ. Många hemmafruar vill helt enkelt inte dela med sina favoritpottar och kokkärl, där de är vana vid att laga läckra luncher och middagar.

Köksredskap för glaskeramiska plattor har många tekniska och tekniska lösningar. Varje element beräknas i det. Till exempel är handtag på locket värmeisolerat så att du inte kommer att få en bränna, oavsiktligt ta den med hand.

Idag visas ett stort antal rätter i butiker, vilka inhemska och utländska tillverkare ställer sig som lämpliga för glaskeramik. Smick inte dig själv, det visar sig inte alltid vara sant. I all denna mångfald är endast en liten del - verkligen rätter för glaskeramiska plattor. Titta på märkningen, det kommer att anges där att det här är den modell du letar efter.

Vilka rätter är lämpliga för glaskeramik och induktionsplatta?

En modern spis med glaskeramisk yta är ganska dyrt hushållsapparat, funktionaliteten och skönheten som du vill behålla så länge som möjligt. Det mesta av panelmaterialet lider av användningen av olämpliga rätter: många ägare, okunniga eller vill spara, fortsätter att använda gamla redskap, vilket ofta orsakar irreparabel skada på den nya plattan.

1

Vad är skålens egenskaper, så att den kan användas för matlagning på glaskeramik eller induktionshäll? För att hitta svaret på denna fråga måste man ha en uppfattning om både själva ytan och plattans arbetsprincip.

Typer av glaskeramikhällar

Ytan och färgen, brännarnas antal och dimensioner, kontrollfunktionerna - alla dessa ögonblick är mycket viktiga för köparen och är ofta avgörande när man väljer men huvudskillnaden mellan en typ av platta från en annan är gömd från nyfikna ögon.

Hemligheten ligger i vägen för uppvärmning:

 • Glaskeramikhällar. I sådana modeller används halogen- eller tejpuppvärmningselement: värmen överförs till plattans yta, som i sin tur värmer botten av pannan eller kokkärlet. Vidare hänvisar vi i denna artikel till sådana paneler som vanligt.
 • Induktionspaneler. Disken värms upp genom växelverkan av virvelströmmar med metaller som har ferromagnetiska egenskaper. Det är av detta material att kokkärl för en matlagningsyta av denna typ borde göras.

När man letar efter lämpliga rätter är det således nödvändigt att tydligt förstå på vilket sätt glaskeramikpanelen arbetar. I bästa fall kokar mat helt enkelt inte, i värsta fall kommer den nya plattan att skadas.

Efter att ha köpt en glaskeramikhäll rekommenderas det att göra en fullständig revision i köket. Vissa föremål, som vid första anblicken verkar tillräckligt starka och lämpliga för matlagning, kan vara helt olämpliga för en ny tallrik.

Skalor, grovhet, ojämn botten - alla dessa defekter, även om de är obetydliga, kommer att skrapa panelens yta.

Sådan skada kan inte elimineras eller förtäckas. Således ska de deformerade rätterna omedelbart kastas bort eller tas till dacha. När det gäller nya redskap, är det nödvändigt att ta hänsyn till särdragen hos varje typ av kokplatta.

Vilka är kraven på diskens material?

1. För konventionella glaskeramiska plattor. Eftersom hela ytan är uppvärmd, är det inte tillåtet att använda krukor och kokkärl av mjuka metaller som koppar, aluminium utan speciell beläggning på en sådan platta.

Spår som lämnas av sådana diskar på panelen är nästan omöjliga att eliminera, och detta påverkar inte bara enhetens externa överklagande utan även dess funktionalitet.

2. För induktionsglaskeramiska paneler är föremål vars botten inte har ferromagnetiska egenskaper inte lämpliga.

Vissa modeller av plattor känner igen fela redskap: de vägrar helt enkelt att sätta på.

Nedan finns en lista över material, vars användning i redskap för induktionskokare är helt värdelös:

Till anteckningen: Det enklaste och mest praktiska sättet att avgöra om redskapet är lämpligt för en induktionstyp, är att kontrollera bottenens egenskaper med en vanlig magnet. När du går till affären är det bättre att ta den här användbara produkten med dig.

Det bör noteras att inte alla stål- eller järnobjekt i köket har nödvändiga egenskaper: icke-magnetiska legeringar finns också.

Men du bör inte rusa för att bli av med aluminiumpannor. Kanske är deras botten täckt med en speciell beläggning som tillåter matlagning på en induktionskokare.

Vilka rätter är lämpliga för konventionell glaskeramik

Glaskeramiska paneler av denna typ är vanligast, och valet av rätter som är lämpliga för dem är tillräckligt breda. På en sådan platta rekommenderas att du använder:

 • Emaljerade krukor med en platt botten utan chips och repor;
 • glas, som har värmebeständiga egenskaper;
 • rostfritt stål;
 • Aluminiumskål med Teflon eller keramisk bottenbeläggning.

Det bör noteras att när man väljer redskap, är det bättre att ta hänsyn till materialets egenskaper: till exempel har glasvaror en låg värmeledningsförmåga.

Effektivitetskoefficienten under tillagningen blir inte för hög och strömförbrukningen ökar. Detta faktum kan dock inte betraktas som en direkt kontraindikation för användning av glasvaror.

Av egenskaperna hos föremål för glaskeramik är det värt att nämna också tjockleken på botten. Ju mer det är desto mer enhetligt blir maten uppvärmd. Dessutom skyddar en tjock botten själva panelen mot överdriven överhettning.

Färg betyder också: En mörk och frostat botten absorberar värme bättre än ljus och skinnande.

När det gäller diametern på denna del av pannan eller stekpannan är det önskvärt om det kommer att exakt matcha brännarens diameter: detta kommer att minska värmeförlusten och göra panelen med maximal effektivitet.

Val av rätter för induktionspanelen

Ett nödvändigt krav för stekpannor och kokkärl avsedda för sådana matlagningsytor: närvaron av bottenens magnetiska egenskaper. I detta fall kan materialet i diskens väggar vara vilket som helst.

Det enda som bör övervägas, på samma sätt som vid matlagning på glaskeramik med NE-indikatorer på värmeledningsförmåga.

För glaskeramik med induktion passar bäst:

 • föremål av emalj eller rostfritt stål;
 • tallrikar av aluminium med ferromagnetisk beläggning av botten;
 • gjutjärnsprodukter.

Obs! Diskens botten kan ha en något konkav form: det här är ingen defekt om panelen är avsedd för glaskeramik. Vid uppvärmning är denna botten rakt och snygg mot brännaren.

Denna regel gäller naturligtvis inte för gamla redskap, deformerade på grund av långvarig användning.

Vad ska jag överväga när man köper mat till glaskeramiska plattor med induktion? Man måste komma ihåg att bottens diameter borde motsvara brännarens diameter eller överstiga den.

För de flesta hällen av denna typ är det inte tillåtet att använda redskap med en diameter på mindre än 8 cm. Annars kommer inte apparaten helt enkelt att slås på.

Välja vilka rätter att köpa för en ny glaskeramisk platta av vilken konstruktion som helst, det är rekommenderat att överväga alla ovanstående funktioner, samt uppmärksamma beteckningarna från tillverkarna, som vanligen finns på botten av krukor och kokkärl.

En ikon kommer att eliminera tvivel när man köper och behöver kontrollera om redskapet är lämplig för glaskeramik.

Och naturligtvis måste vi komma ihåg att en bra hög kvalitet sak inte kan vara för billigt. Lågt pris, vilket faktiskt också överskattas - en anledning att fortsätta sökningen tills du hittar ett mer passande alternativ.

Hur man väljer rätter för glaskeramikplatta

Förvärvsplatta med glaskeramikhäll kommer att orsaka att uppmärksamma de tillgängliga rätter. Inte alla krukor och andra redskap föremål kan användas tillsammans med den nya spisen.

Rätter för sådana plattor väljs baserat på principen om värme som används för hällen. Det finns två alternativ:

 1. elektrisk som grund för majoriteten av brännarna;
 2. induktion, är normalt närvarande som ett separat område för snabb uppvärmning.

Varje option ställer sina egna krav på material och design, som definierar disken kan användas.

När du väljer utrustning för glaskeramikplattan är det nödvändigt att uppmärksamma värmeledningsförmåga rätter. Den definieras av:

 • tillstånd av bottenytan;
 • det material som används;
 • och väggtjocklek av strukturen.

Om du måste använda en induktions typ, måste du delta i ett val magnetiserade redskap som kan användas i denna variant.

Till botten av brunnen uppvärmda, för att överföra värme till väggarna förlustfri och snabbt värmer innehållet, bör det vara:

 • perfekt plan, utan mönster och oegentligheter;
 • tillräckligt tjockt, mörk eller matt yta;
 • behandlas med en speciell förening som förhindrar repor och andra oavsiktliga skador;
 • värmefördelning som är flerskiktad med inre och yttre rostfria stålskiktet, ett mellanliggande skikt av aluminium;
 • i närvaro av induktionsplattor, måste det vara gjort av ferromagnetiska legeringar.

Någon defekter eller strukturell ojämnhet minskar den erforderliga nivån av värmeledningsförmåga. Försök att använda hällen med glaskeramikytan med rätter gör det meningslöst köp.

Principen för drift tillåter användning av hällen pan med en konkav botten. Den kan användas i enlighet med särskilda krav. Graden av konkavitet bör inte överstiga sex procent av dess diameter. I detta fall, när temperaturen ökar konkaviteter rätar och blir slät, som ger en snabb, enhetlig uppvärmning av väggarna och innehåll.

När man bestämmer vilken rätter att välja för ett glas keramisk platta är nödvändigt att uppmärksamma materialet i dess väggar. Helst bättre att använda hårdvara, helt gjord av legeringar av rostfritt stål med tillsatser av krom och nickel. Detta material ger bättre nötningsbeständighet, hårdhet och kemikaliebeständighet. Men dess huvudsakliga funktion är en god värmeledningsförmåga. Dessutom kan du använda är:

Pan kan användas teflon eller keramisk beläggning. Det enda villkoret är förekomsten av tjockt stål botten, tillverkade av material med god värmeledningsförmåga.

Rekommendationer för att välja redskap för innovativa pension ingår en omfattande lista av material som inte kan användas i ett par med en glaskeramikplatta utan att påverka eller de flesta rätter.

Typiskt redskap, vars botten har en låg värmeledningsförmåga, och hindrar innehållet uppvärmda, deformerade genom kontakt med den heta häll, lämnar spår på envisa yta.

Listan innehåller objekt till botten:

 • värmebeständigt glas och glaskeramer, vilket saktar ner uppvärmningsprocessen;
 • aluminium eller koppar, eftersom högre temperaturer orsakar dem att smälta, vilket förstör ytan av panelen;
 • alla redskap, gäller för konventionella brännare med deformerade, repad, ojämn och grov botten.

Sådana material och brister hindra värme, tillåter inte att förverkliga alla de fördelar som lovar en innovativ princip för drift av en helt ny styrelse.

Att välja rätt kastrull eller stekpanna under den nya kokplatta, inte slappna av. För att öka deras livslängd och förbättra effektiviteten i beredningsprocessen, är det nödvändigt att:

 • område av botten av pannan eller annan behållare storlekar konsekvent uppvärmningsområdet;
 • den nedre delen har grundligt rengöras från föroreningar;
 • före applicering av yttre beläggningen var torr, för vilket det måste vara försiktigt torka före full torkning.

Genom att följa dessa enkla krav, kan du räkna med långa rader av servicepanelen och köpte för sina redskap. Tvärtom kan den systematiska försummelse av dessa regler leda till fel och deformering av inköp av redskap.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

+ 71 = 76