Lod för lödning kopparrör

Hur man löda kopparrör, löda viss användning?

Koppar är en metall som har en tillräckligt mjuk, böjlig struktur. Därför, till skillnad från samma stål som material är lättare att löda än dess inkopplade svetsning. Med en stark önskan, har du de nödvändiga verktyg och förnödenheter verktyg för att klara denna uppgift kan även nybörjare. Låt oss ta reda på hur att löda kopparrör.

Ofta rören tillverkade av det material som används i hushållet för montering värmeelement och avlopp. Koppar är en optimal lösning för skapandet av sådana banor. Den har en helt slät yta, det inte korroderar, inte täppa upp sediment, och har även antibakteriella egenskaper. Att ta reda på hur man löda kopparrör uppvärmning på rätt sätt kan du säkerställa oavbruten service system under flera decennier.

Innan du räkna ut hur man löda kopparrör, är det nödvändigt att utarbeta en uppsättning verktyg som kan behövas under arbetet:

 1. Cutter. Koppar är ett relativt mjukt material. Även ett lätt tryck på sådana rör kan orsaka deformation. Av denna anledning, när skär rekommenderas att använda ett specialiserat verktyg.
 2. Extender. Som i arrangemanget av värmesystemet eller tapp kopparrör med identisk storlek används, som en förberedelse för lödfogar måste använda ett verktyg för att öka deras diameter.
 3. Pickup fas. Efter separation rörsegment de datum du behöver för att utföra behandlingen av deras kanter. Endast på detta sätt elementen i det framtida systemet kommer att kunna komma in i varandra.
 4. Stålborste som krävs för att rengöra insidan av rören.
 5. Stålborste kan du ta bort smuts, alla typer av lager och oxider, som kan hindra genomförandet av högkvalitativa lödfogar.
 6. Gasbrännaren används för uppvärmning av lederna. Den måste innehålla ett specialmunstycke som möjliggör låga justering.
 7. Lod har formen av en tråd eller stav med en smältpunkt lägre än den för koppar.
 8. Flux - kemisk sammansättning, vilket underlättar appliceringen av lödfogar.

Hur löd att löda kopparrör?

För närvarande många sorter är allmänt tillgängliga lod som kan säkerställa tillförlitlig anslutning av kopparrör genom lödning. Oftast mästare tillgrep användningen av låg temperatur lod. Den senare erbjuder möjligheten att skapa anslutningar vid en relativt låg uppvärmning av materialet som inte orsakar deformation av koppar. Men dessa leder inte skiljer sig med de bästa mekaniska egenskaper.

Om lod avsedd för hårdlödning vid de högsta temperaturerna, de tillåter att skapa de mest stabila föreningar. Samtidigt som de uppmuntras att endast använda erfarna hantverkare, för utan rätt kompetens för en lång termisk påverkan på metallen kan leda till brännskador.

Vad kan löda kopparrör till varandra? När lödning, vilket är vanligt i förnyelse av villavärme och avlopp, ofta tillgripa användningen av blyfria lod. Den senare ger möjlighet att skapa en tillräckligt motståndskraftig mot mekanisk påfrestning anslutning. Bland dessa lod bör noteras tennlegeringar med vismut, antimon, selen, silver. Huvuddelen i sin sammansättning tar tenn - ca 95%. Resten är för ytterligare komponenter.

För att utföra lödning ganska lämpliga billiga lod baserade på tenn och bly. De är dock inte rekommenderas för användning i regenerering av vattenledningar, som är avsedda att leverera dricksvatten, eftersom bly är ett giftigt material.

1

Vilket är bättre att använda ett flöde för lödning kopparrör?

I fallet med lödning vanligen används kemiska föreningar baserade på zinkklorid. Men att försöka lista ut hur man löda kopparrör, du ska inte betala för mycket uppmärksamhet till sammansättningen av flödet. För hårdlödning av koppar tillräckligt för att förvärva fordon konstruerat för detta ändamål, exempelvis kolofonium-vaselin pasta.

Hur man löda kopparrör utan flussmedel? Köra stabila föreningar utan användning av kemiska föreningar är ganska realistisk. Det skall dock här implementeras med hjälp av en hårdlödningslod högsta kvalitet tenn och silver baserad.

Hur man löda kopparrör? Arbeten utförs i följande ordning:

 1. Med fräs ämnet är uppdelad i segment av önskad längd.
 2. En metallborste och en borste är avskalade yttre och inre ytor som skall lödas.
 3. Speciell expander ökar diametern av ändarna av segmenten skjuts över den andra planerade röret.
 4. Kanter framtida anslutningar likformigt pålagd flussmedel.
 5. Förslutningsrören är införda i varandra. Fuktig svamp flussmedelsrester avlägsnas.
 6. Uppvärmningen förening. När flussmedlet kommer att ändra den ursprungliga tonen på silver, bör ytbehandlingen termiska avbrytas.
 7. För framtiden för leden förs lod. Den senare bör börja flöda utan upphettning brännaren från en förhöjd temperatur av koppar.
 8. Pike stoppas så snart lodet fyller alla håligheter i svetsområdet.
 9. Efter kylning fogmassan torkas segmentet vått material, som gör det möjligt att ta bort rester av flussmedel och lod.

Det finns några tips som kan komma väl till pass när man arbetar. Således är hantverkare som inte har erfarenhet införa lödning kopparrör rekommenderas att utbildas, genom att som en förbruknings segment onödiga ämnen. Enligt experter, måste du upprepade gånger utföra ett test lod för att bilda en uppfattning om den här typen av arbete.

Under upphettningen av lederna är viktigt att inte perederzhivat brännarlågan vid ett tillfälle, eftersom dess temperatur kan nå ca 1000 ° C. För att inte bränna koppar, tillräckligt enhetlig upphettningssektion i 20 sekunder.

Efter slutförandet av lödningen är nödvändigt att utföra en noggrann tvättning av rörledningssystemet under betydande tryck av vattnet. Det enda sättet att avlägsna överskott av lod och flussmedel, som är frysta i föreningarna.

Så vi listat ut hur man löda kopparrör. När ett ansvarsfullt förhållningssätt till problemet och har de nödvändiga verktygen för att klara av ett sådant verk som kan vardera. Det är viktigt att endast före träning, utan att avvika från tekniken.

Vilka är lod för lödning av kopparrör

Hittills kopparrören har ett brett användningsområde. För att göra anslutningarna är säkra och pipelinen löpa smidigt under många år, sådana produkter är bäst löda. Till skillnad från andra metaller, lämpar koppar sig mycket väl lödas.

Lödning kopparrör

Ytan av röret rengörs från oxider och smuts. Vid lödning av koppar kapillär effekt uppstår genom vilket vätning av ytan erhålles. När legeringen är i strid över hela ytan och säkert förbinder delarna.

De grundläggande operativa egenskaper kopparprodukter regleras i enlighet med GOST. Koppar är ett utmärkt alternativ för tillförsel av vattenförsörjningssystem, värmesystem, gasledning, och konditionering. De positiva egenskaperna hos kopparrören är:

 • Hög korrosionsbeständighet;
 • icke-toxisk;
 • Bakteriedödande egenskaper;
 • Hög motståndskraft mot ultraviolett strålning;
 • tillförlitlighet;
 • hållfasthet;
 • Hållbarhet.

Idag är kopparrör tillverkade av olika grader av hårdhet. De är:

Lod för kopparrör

Mjuk ware som används för att sammanfatta de vattenförsörjning och värmesystem, och fast och halvfast begagnade för rörledningen, som behöver hög mekanisk hållfasthet.

Den enda nackdelen med koppar kan nämnas ett högt pris jämfört med andra material. För att genomföra högkvalitativ vattenförsörjning eller uppvärmning installation av kopparprodukter är nödvändigt att löda.

Hårdlödning är en permanent anslutning av rör med hjälp av smält material - lod, vars smälttemperatur är lägre än materialet av delarna.

Under förutsättning att rätt lödning teknik och fått en mycket robust och pålitlig. Enligt statliga normer, det finns sådana typer av lödning:

Hårdlödning genomförs vid en temperatur över 450S och appliceras på rör med en stor last. Sådan hårdlödning ger höghållfasta sömstyrka tack vare de fasta materialen. När temperaturen når en låg temperatur hårdlödnings 450S.

Lödning av en elektrisk lödkolv, och hög temperatur - med hjälp av en gasbrännare.

Särskiljande egenskaperna hos de material för lödning

Beroende på metoden för lödning lodet kan vara mjuk eller hård. Följande metaller används som mjuka legeringar:

Lödning kopparrör med tenn

Fasta metaller är:

Koppar kan lödas både mjuka och hårda legering. Mjuk legering kopplar avlopp. Materialet för hårdlödning av delar producerade i spolarna av tråd med en diameter av 2-3 mm. Hård legering framställes i form av profilstavar. Hårdlödning förbinda de delar där en särskilt stark anslutning är nödvändig vid höga temperaturer. Fasta lod används:

 • Vid tillverkning av olika verktyg;
 • För anslutning av rör;
 • Vid genomförandet av reparation av fordon;
 • För reparation av hushållsartiklar.

En mycket viktig roll i bildandet av stabila sömmar vid hög temperatur lödning koppar pjäser. Solder Koppar är en del av nästan alla fast metall, och i de flesta fall är deras bas. Fosfor lödning legering består av koppar och fosfor. Fosfor legering används ofta i kylindustrin.

Ternär legering med silver innehåll skiljer sig:

 • Hög korrosionsbeständighet;
 • hållfasthet;
 • Vibrationsmotstånd;
 • Plasticitet.

Lödning kopparrör med bly

Zink lod används i de flesta fall för aluminiummaterial. Zinklegering har följande fördelar:

Beroende på den procentuella sammansättningen av metallsmältpunkten varierar. Ju mer zink innehöll, den lägre smälttemperaturen.

Silverlegering ger en mycket stark och täta skarvar. Det har en låg smältpunkt och kännetecknas av sådana egenskaper:

 • Hög hållfasthet;
 • plasticitet;
 • slagtålighet;
 • Anti-korrosion;
 • Vibrationsmotstånd.

Silverlod att löda kan vara vilken metall. Men på grund av det faktum att silver är ett dyrt material, används i de fall där en särskilt hög kvalitet anslutning är nödvändig.

Rätt teknik för arbete

Enligt de krav, som reglerar SNIP, är hårdlödningsmaterial som krävs för reparation av kylutrustning eller luftkonditioneringssystemet.

Lödning utförs summerar kommunikation.

Såsom sker lödning kopparrör

För att åstadkomma anslutning av kopparrör, är det nödvändigt att framställa följande material:

Att använda flödet är mycket viktigt. Den är utformad för att:

 • Rengöring av ytor av delarna från oxider;
 • En bättre spridning av legeringen;
 • Skydd av de syreföreningar.

När lödning koppar appliceras flussmedel regleras av GOST. Sammansättningen av sådana flöden är komponenter i ren borax. Flussmedel framställes i form av vätska eller pulver.

Vid lödning är bekvämt att använda speciella bygg torktumlare, som bidrar till uppvärmningen av röret på alla sidor.

Hittills tillverkare erbjuder olika alternativ för gasbrännare för kopparprodukter:

 • Professional;
 • semi;
 • För värmerör.

Processen för lödning av kopparrör

En förening röret utföres i en sekventiell exekvering av sådana regler och efterlevnad:

 • Ytan av rören renas från smuts och oxider borste;
 • Detaljer skräddarsy varandra och belagd med ett flussmedel;
 • Applicera lod och fixa mjuk tråd;
 • Detaljer värms för att smälta lodet;
 • Detaljer kyls långsamt.

När hög temperatur lod korrekt när den smälts genom att värmas värme föreningar, och inte från brännarlågan.

När de utför alla nödvändiga att strikt följa säkerhetsstandarder, eftersom exponering för höga temperaturer med legeringar bildade farliga rökgaser, vilket kan leda till brännskador. För att uppfylla de säkerhetsåtgärder som krävs för att:

 • Bära en speciell syrabeständig kläder;
 • Använd skyddshandskar för att undvika brännskador;
 • Arbetet genomförs i ett väl ventilerat utrymme.

Att hålla alla ovanstående regler kommer lödning kopparlegering utföras med hjälp av hög kvalitet och tillförlitlig, och arbetet utförs utan fara för människors hälsa.

Hårdlödning och lödning kopparrör

Användning av kopparrör möjliggör att anordna en effektiv och långvarig uppvärmning eller vattensystem. Det enklaste och vanligaste sättet att ansluta dessa produkter är lödning teknik. Den förutsätter att lodet - termoplastisk substans som möjliggör gemensam tätning genom smältning och flyter under inverkan av värme. Efter kylning, stelnar den och fixerar förbindelsen.

Hårdlödning av rör av koppar lödning olika slag

Dessa produkter kännetecknas av styrka, hållbarhet, tål högt tryck och temperatur, och är inte rädda för ultraviolett strålning.

För lödning kopparrör behöver en röravskärare, brotsch, en hammare, ett måttband och flat skimmers. Val är bestämda fräs diameter använda produkter. Det gör att du kan få ett rent snitt, som är vinkelrät mot röraxeln. Platta skummare används för gradning och fasning av kanterna på en produkt. Gradning av inre och yttre kanterna av röret underlättar vsovyvanie varandra. Flata skummare är i ett cirkulärt hus (begränsad rördiametern 3,6 cm), eller i form av en penna.

Om anslutningen av kopparrör inte innebär användning av beslag är expandern används.

Viktigt! Expander koppar produkt måste vara antingen mjuk eller glödgat.

Inuti lödning kopparrör får inte vara brandfarliga och brännbara ämnen. Det är också nödvändigt att säkerställa tillräcklig ventilation och vädring.

För säkra anslutningar viktigt rent snitt, så röret måste skära en speciell anordning - en rörkapen

Material som behövs för arbete

Lödning kopparrör kan utföras oberoende av varandra. Att arbeta krävs:

Den lödtråd har formen av en lägre smältpunkt än koppar. Detta möjliggör anslutning av produkter genom uppvärmning. Genom användning av en stålborste när beredningar rengjorda innerytan hos beslaget och den yttre delen av röret.

Lodet är en hög temperatur, som är en tunn tråd av koppar med tillsats av upp till 6% av fosfor och med en smältpunkt av 600-800 ° C och en låg temperatur - av tenn, som smälte vid 300-400 ° C.

Det flytande flussmedlet appliceras på kopplingen och röraggregatet till kontaktenheten, den fasta - smälts i en lödningszonen. Flussmedlet i pastan är en förtjockad blandning, som kan användas både före och efter dockning processen. Flussmedlet rengör röret ytoxider, skyddar lödning av syre befrämjar spridning av lodet och förbättrar vidhäftningen av delarna.

För att värma metallen och lodet kräver en gasbrännare

Skilj gasbrännare med en stationär tank eller engångs. Det finns en separat typ av brännare - acetylen-syre, som skiljer sig i sin design. Effektuttagningsanordningen för lödning bärs av smälttemperaturen för lodet. Professionella verktyg höll lödning av kopparrör lödda, semi-professionella - hårda och mjuka löda.

Det finns ett antal hårda och mjuka lod, som kan säkerställa kvalitet lödning kopparrör. Låg temperatur löda sömmen ge något sämre mekaniska parametrar, men tillåter för drift vid en temperatur som inte har ett starkt inflytande på styrkan av metallröret. Om 95-97% av dessa lod av tenn och resten - de andra elementen.

De flesta bra bearbetningsegenskaper hos de föreningar som innehåller silver. Det finns tre lod, som omfattar tenn, silver, koppar. Flussmedel som används för lödning, innefattar ofta zinkklorid.

Tillräcklig bindningsstyrka när lödning uppnås genom ett stort område av kontaktelement. För gas används endast lödning ger bästa hållbarhet och tillförlitlighet.

lod låg temperatur bestående av tenn och har formen av en tråd

Tillåtet tryck i rör med hjälp av olika lödnings typer ges i tabellen.

För hårdlödning av vanligen använda koppar-fosfor lödpunkter. De kommer i form av stänger.

Var uppmärksam! Koppar-fosfor lodmaterial kan inte användas i lödning järn, stål och icke-järnmetaller, som omfattar mer än 10% nickel.

Vi rekommenderar användning av flussmedel och löd en tillverkare för låg temperatur och hög temperatur lödning.

Låg temperatur lod används för att installera VVS och värmesystem med vatten temperatur till 130 ° C och röret diameter av 10 cm.

Lödning vid en låg temperatur som är lämplig för montering av vattenledningar

kopparanslutning teknik produkter lödning kräver förhands rengöring av ytor, applicera borste flusspasta och infoga element i varandra. Vidare är förbindningen upphettas gasbrännaren till 200-250 grader. Lödmetall anbringas på kantanslutningen.

Under lödning är det viktigt att komma ihåg att flamtemperaturen kan nå ett tusen. Grader, så för tillräckligt värmeelement 15-20 sekunder. För låga värme enhetlighet måste ständigt flyttas. Övervakning av graden av uppvärmningen sker genom färgen på flödet. Efter bryning är det nödvändigt att ta lodet.

Efter införande av ett lod i lödningszonen i kontakt med en uppvärmd kopparrör tenn tråd börjar smälta och glida på flödet i sömmen. upphettas gradvis genom massan fyller utrymmet mellan hylsan och röret.

Lödning kopparrör med sina händer med användning av hårdlödning utföres, om systemet är planerat att arbeta vid temperaturer över 110 ° C. För föreningar kräver en temperatur över 700 grader, så lödning utförs genom flams metod.

Koppar-fosfor lodmaterial kommer i form av stavar och användas för hårdlödning

Var uppmärksam! lödning teknik involverar en hårdlödningsmetall glödgning, vilket resulterar i mjukning av koppar.

Användning av koppar fosfor lödning kräver inte flux. Om det är korrekt att säkerställa en enhetlig uppvärmning av alla produkter, kommer det att fylla tomrummet. Villighet anslutningar kontrolleras stav löda - det ska smälta.

lödning stegen är:

 1. Att gå och värmer dockningsstationen.
 2. Anslutningspunkten av muffen och röret införes lod som mjuknar brännare.
 3. Efter det första kopplingsröret roteras och den uppmjukade lodet lindad på en efterföljande del av fogen.

Fördelarna med den teknik lödning kopparrör hårdlödning är:

 • bra sömhållfasthet;
 • möjligheten att minska bredden av föreningen;
 • användbarhet i system som arbetar vid hög temperatur.

Eftersom korrekt lödning av kopparrör lödda produkter bör utesluta överhettning, vilket leder till brister, är utförandet av arbeten bättre vänster till proffs.

Rör förenade av hårdlödningsmaterialet som används i värmesystem

Grundläggande misstag vid lödning med sina händer

Innan lödning kopparrör måste inspekteras för defekter på sina ytor som ofta förekommer vid skärning produkter. gemensam tillförlitlighet beror på renheten hos de material som används i arbetet. För rör med en diameter mm bredd 6-108 erhållna föreningen kan vara 7-50 mm.

Viktigt! Med otillräcklig uppvärmning av kopparrör eller ett lod eller tenn koppartråd sistnämnda inte fastnar på flussmedlet och mjuknar. Detta kommer att leda till läckage i leden.

Ibland när den tillämpas flussmedel, är vissa delar av röret passerat, vilket medför dåliga kvaliteten på vidhäftningen av lod med produkten. Genom en liknande resultat erhålls överhettning rör, varvid flussmedlet förbrukas.

Under lödning är det viktigt att uppfylla kraven på säkerhet, eftersom arbetet i samband med användning av en öppen eld och kemiskt aktiva substanser. Innan lödning kopparrör, måste du ta hand om personlig skyddsutrustning: handskar, glasögon, etc ...

Korrekt organiserat och genomfört arbetet med anslutning av kopparrör kommer att ge en lång livslängd av rörledningen.

Liksom saker? Dela med dina vänner!

Gasbrännare för process lödning kopparrör: typer och egenskaper hos

Hur man löda Polypropenrör för vattenförsörjning med sina egna händer

Lödning rör för luftkonditioneringar: teknik och material

Lödning Lödning polypropen rör - särskilt med användning av

Svetsning och installation av HDPE-rör

Svetsning av plast vatten- och avloppsledningar

senaste kommentarer

 • Jeanne Gorokhova inspelning Galvanis stålrör: fördelar och egenskaper
 • Jeanne Gorokhov skriva till rör med isoleringsskum OC: dimensioner och egenskaper
 • Andrew Vozhdayev inspelning Sandwich rör för skorstenen: storleken, design, råd om att välja
 • Fire and Ice inspelning Sandwich rör för skorstenen: storleken, design, råd om att välja
 • Snow att skriva Sandwich rör för skorstenen: storleken, design, råd om att välja
 • B. inspelning Sandwich rör för skorstenen: storleken, design, råd om att välja
 • Andrew Vozhdayev inspelning Sandwich rör för skorstenen: storleken, design, råd om att välja
 • Olga inspelning korrugerat rör av rostfritt stål, för uppvärmning: programfunktioner
 • Dmitry Poshtarenko inspelning aluminiumrör. Ovala och runda tvärsnitt
 • Maximushka sugslang till inspelningen: typer, syfte och användning

annons

Användning av material är möjligt endast med aktiv länk till källan.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 + 5 =