Lödjärn för polypropenrör

Hur man väljer ett lödstål för polypropenrör och hur man använder det

Moderna rörledningar är i regel sammansatta av plaströr. Materialet i sådana rör är polypropen, lätt, hållbart, giftfritt och billigt. För att ansluta polypropenrör används speciella lödstrykjärn; om hur man korrekt väljer ett lödstål för polypropenrör, vilka finesser att uppmärksamma och hur man arbetar med det här verktyget, kommer den här artikeln att berätta.

Den första bekantskapen med ett lödstryk för rör

Alla lödstrykjärn, oavsett den avsedda användningen, har en liknande design. De består av ett värmeelement och ett värmeisoleringshandtag som förhindrar brännskador. Värmaren, som inte är svår att gissa, är att smälta arbetsmediet när önskad temperatur är uppnådd.

Elektrisk lödkolv för polypropen rör är av konventionell form för alla lödnings arm, men i stället för att användas i konventionella produkter av detta slag i värmaren för lödkolven värmerör installerat däcket på vilket är fäst ett munstycke för uppvärmning av röret och kopplingen.

Ett annat distinkt kännetecken hos ett lödstryk för propylenrör är närvaron av en värmeprocessstyranordning. Dess nödvändighet beror på det faktum att polypropen är ett termiskt instabilt material som börjar "läcka" redan vid 260 ° C.

Som en följd av detta uppträder inte bara förstöring av förbrukningsvaror utan en korrekt berättigande av materialets uppvärmningsprocess, men också ett orättvist slöseri med tid, egen styrka och medel. Enheten reglerar temperaturens varaktighet och varaktighet, beroende på rörsektionen och kopplingens tjocklek.

Med tanke på att röranslutningens hastighet och kvalitet i hög grad beror på det korrekta valet av lödstången, är det nödvändigt att undersöka det befintliga sortimentet och bestämma de nödvändiga egenskaperna hos lödjärnet innan man köper verktyget.

Rätt val av lödstryk för plaströr

Fråga om vilket rörlödstål att välja, det är viktigt att bestämma för vilka ändamål den kommer att användas. Det är uppenbart att en professionell rörmokare behöver en enhet med mer allvarliga egenskaper än en hemmaherre.

1

Du kan välja ett lödstål för polypropenrör, med uppmärksamhet på flera grundläggande parametrar.

Lösningsjärnens vanliga kraft för polypropenrör är 1,5 kW. Detta räcker till att lödda rören upp till 50 mm. I de flesta fall är det tillräckligt för hushållens behov, men ibland krävs att man kopplar polypropenrör med större diameter. För att göra detta, använd verktyg som arbetar med en effekt på 1,7-2 kW. Sådana lödstrykjärn är dyrare och förbrukar mer el.

Men modern teknik möjliggör högre energieffektivitet och värmeöverföring när enheten förbrukar mindre ström. Så till exempel, den moderna lödstången Ditron TraceWeld PROFI blå förbrukar endast 1 kW när det är möjligt att ansluta rör med nästan vilken diameter som helst.

Men för att ansluta rören måste vara korrekt anpassade fästen, så nästa steg i att välja det bästa lödkolv för Polypropenrör - avgöra hur mycket av storleken på bilagor som du behöver.

Lödtips: dimensioner och kvantitet

Svaret på den här frågan är verkligen väldigt enkelt: ju mer olika bilagor desto bättre. En imponerande uppsättning anpassningar, trots att den kanske inte används fullt ut, ger förtroende och gör det möjligt för mästaren att vara redo för eventuella incidenter.

Därför, när man köper ett verktyg, är det nödvändigt att överväga hur många beten som kan användas med det. Detsamma gäller för valet av munstycke storlek: ju större desto bättre (läs: "Vad behöver tips för lödning rör - alla detaljer i rörsvetsning anslutning ').

Det bör förstås att priset på munstycket är direkt proportionell mot dess storlek, så om du inte planerar att kommersiellt använda lödkolv för att plaströr, är det möjligt att begränsa den önskade uppsättningen. Läs också: "Vilka munstycken för ett lödstål av polypropenrör används - sorter, applikationsegenskaper".

Tillverkningsland av instrumentet

Det är uppenbart att en kvalitetsenhet - en garanti för kvalitet och säkerhet i arbetet och tillförlitligheten i den framtida anslutningen. Därför är det nödvändigt att uppmärksamma instrumentets ursprungsland vid val av lödstryk.

Alla vet att de artiklar som samlats in i Kina, länge hade präglats av lågt pris, fortfarande en extremt opålitlig och kan gå sönder eller fatta eld när som helst. Effekter av användningen av en sådan anordning kan vara något - från bortskämda förbrukningsvaror och underlåtenhet att arbeta skador av varierande svårighetsgrad och förlopp psykiskt lidande.

Lödstrykjärn produceras i Tjeckien, tvärtom, präglas av utmärkt kvalitet och nästan 100% driftsäkerhet. Dessutom levereras tjeckiska lödstrykjärn med den mest kompletta uppsättningen extra tillbehör. Den enda nackdelen med sådana produkter är ett högt pris. Läs också: "Hur är ett lödstryk för PVC-rör och hur man använder det".

Om det inköpta lödstången för rör inte är planerat att användas för kommersiella ändamål är det i allmänhet möjligt att sluta på ett billigare alternativ, till exempel på turkiska verktyg.

Turkiska lödstrykjärn för polypropenrör är kanske ett idealiskt exempel på förhållandet mellan pris och kvalitet. Till exempel säljs ett instrument av märket "Cobra" för polypropenrör och andra produkter från detta material komplett med en rörskärare och en uppsättning munstycken.

Kvaliteten på svetsrören utöver de ovan angivna parametrarna för lödjärnets egenskaper beror på användningen av lämpliga uppvärmningsmunstycken. Läs också: "Hur gör ett lödstryk för plaströr - typer och metoder för lödning".

Val av värmetips för lödstryk

Välj munstyckena för uppvärmningsverktyget bör baseras på sådana parametrar som:

 • utförandet av ett lödstryk - ju mindre enhetens kraft, den mindre diametern hos munstycket som den kan tjäna, och följaktligen för ett mindre antal rördiametrar är lämpligt.
 • Planerad användning av verktyget - yrkesverksamma måste använda lödstål för polypropenrör med ett stort antal sektioner, följaktligen behövs en större uppsättning munstycken; hemma mästaren, om han inte kommer att experimentera med rörledningen, tillräckligt med munstycken i en halv tum, tum och en tum och en kvart;
 • baiting material - bör ha bra värmeledningsförmåga, dammens beläggning ska vara bästa teflon. Det här alternativet är att föredra.

Slutligen, om det finns en önskan att riskera och testa din styrka vid tillverkningen av verktyg, kan du försöka samla ett lödstryk för plaströr med egna händer.

Lödjärn för rör med egna händer

Det bör noteras att en sådan lödning opålitliga och kräver ständig övervakning under drift eftersom värmestyrenheten de saknar, och därför finns det alltid en risk för överhettning och skada röret. Till följd av detta kommer inte bara arbetstidens tid att öka, men också dess kostnad.

För att göra ett självtillverkat lödjärn för polypropenrör behöver du:

 1. Av ett ark av koppar eller aluminium, skära två plattor.
 2. Gör hål i ämnena för munstyckena.
 3. Fäst kablarna på plattorna med eluttaget.
 4. Det är bäst att lägga ett lager av icke-ledande material mellan plattorna, vilket ökar värmeöverföringen av munstycket.
 5. Fäst handtaget (från icke-ledande material) till den monterade strukturen, isolera kontakterna.

Det självtillverkade lödstången börjar värmas upp direkt när apparaten är påslagen, värmestemperaturen kan inte justeras i det här fallet. Enheten stängs av, med avstängning från strömförsörjningen.

Vilket lödstryk som används för att ansluta rören är det nödvändigt att arbeta med det enligt en allmän princip.

Proces av lödning av plaströr

Anslutningen av polypropenrör utförs i några ganska enkla steg:

 1. Röret skärs i rätt vinkel. Det är viktigt att se till att skärets ände är platt och vertikal med avseende på längdaxeln.
 2. Kamfering avlägsnas från rumpan, avlägsnande av burr och ojämnhet.
 3. Rätt munstycke installeras på lödstången.
 4. Å ena sidan sätts ett rör på munstycket, å andra sidan - en montering.
 5. Enheten är ansluten till nätverket, upphettningen av plastprodukter börjar.
 6. Efter driften av anordningstimern avlägsnas röret med fästet från munstycket och pressas ihop.

Som ett resultat bildas i en minut en enhetlig polymerförening, stark och pålitlig.

Överensstämmelse med ovanstående arbetssätt, i kombination med det korrekta valet av instrumentet och dess samvetsgranna funktion gör att rören kan anslutas enkelt, snabbt och utan extra kostnad.

Hur man väljer ett lödstål för polypropenrör

Polypropylenrör är ett ganska komplext material, och det är problematiskt att arbeta med det. Detta beror på temperaturregimen. För att kunna ansluta de två rören måste du finjustera instrumentet. I annat fall blir kontakten läckande. Också ligger problemet i munstyckena.

Hittills produceras polypropenrör i olika diametrar, deras tjocklek varierar också. Under arbetet måste alla dessa faktorer byggmästaren ta hänsyn till. Om vi ​​överväger den exakta lödningen behövs det ganska tunna munstycken för lödjärnet av polypropenrör. För snittet är det nödvändigt att det finns knivar i uppsättningen.

Viktiga egenskaper hos lödstrykjärn

Till de viktiga egenskaperna hos lödstrykjärn är det möjligt att bära den förbrukade kraften. Denna indikator mäts i W. Driftsspänningen måste också beaktas. Apparatens värmeelement har alltid sin maximala temperatur. Tiden för full uppvärmning kan variera ganska mycket. En annan viktig egenskap är dimensionerna för munstyckena som ingår i lådans löddjup. Dessutom anger tillverkaren enhetens dimensioner, liksom dess vikt.

Om du väljer ett universellt alternativ, bör lödstångens kraft vara ca 2000 W. Begränsningsspänningen är inte mindre än 230 V. I detta fall kan man räkna med en stabil frekvens vid drift. Dessutom måste parametrarna i värmeelementet beaktas. Typiskt är det maximala lödstånget att nå en temperatur på 300 grader, och detta räcker för att fungera med polypropylenrör med olika tjocklekar. Också du måste ta hänsyn till uppvärmningstiden. I genomsnitt tar det 15 minuter. På marknaden finns modeller med en mycket bättre indikator.

Det sista ansåg apparat. Det är nödvändigt att uppmärksamma storleken på munstycken. För den mest känsliga arbete krävs med en 20 mm diameter. Lödning stora rör används i munstycket av 63 mm. En annan komplett enhet måste appliceras på bladet, vilket kommer att bidra till skärning. För att rengöra lödkolven efter användning, måste specialverktyg.

För att göra detta, använd en insexnyckel, en skruvmejsel och en svamp. För säker drift krävs dessutom handskar. Du bör också uppmärksamma fallet med enheten. Det ska vara lätt att använda och praktisk, och sedan transportera instrumentet kommer inte att ha problem. En annan viktig fråga gäller enhetens dimensioner. Den genomsnittliga längden för anordningen är 260 mm, höjden - 200 mm, och tjocklek - 110 mm. Vägnings lödning för polypropen röret måste, i området av 6 kg. Bra modell kommer att kosta köparen i genomsnitt cirka 3000. Rub.

Bolaget "Forte" är ganska populär, och det ger hög kvalitet lödning. De kan skryta med en stormakt, och i många modeller frekvensen hålls på runt 55 Hz. Med den här enheten prestanda är fortsatt hög. Värmeelement de är också bra.

I service de är ganska enkla. Setet har allt du behöver. Nackdelarna kan hänföras till handtaget obekvämt. Arbetet med vissa modeller opraktiskt. Detta gäller särskilt tidigt serien lödning.

Denna lödkolv för Polypropenrör har bra recensioner. Många kunder kommer att älska den här modellen för sin höga precision lödning. För det hårda arbete på avlägsna platser enheten passar perfekt. Detta beror på den kompakta storleken på enheten. Den väger väldigt lite och har en kort munstycke. Detta gör det möjligt att få olika föreningar i röret.

Maximal temperatur på värmeelementet som kan uppnå 300 grader. Full uppvärmningstid är 17 minuter, och det är en hel del. I tjänsten för lödning nepriveredliv polypropylenrör. För att rengöra den i ett fall den har allt du behöver. Alla bilagor i standarduppsättningen av tillverkaren som fyra. Är detta en lödkolv för Polypropenrör (marknadspriser) på ca 2700 rubel.

Denna lödning är bäst lämpad för användning med rör med stor diameter. I denna lilla tips ingår honom saknas. Driftlägen är olika. Med deras hjälp är det möjligt att elverktyg att ständigt förändras. Således kommer gränsfrekvensen öka och minska. Energiförbrukning, är denna modell acceptabelt. Det bör också noteras som ett värmeelement.

På grund av detta med en lödkolv, kan du arbeta under en lång tid utan negativa konsekvenser. Stickning med materialet är extremt sällsynta. Kostnads ​​lödkolv svetsning Polypropenrör "Forte 6312" köparens marknad i cirka 3100 rubel.

Lödning "Venta" är ganska praktiskt. De kännetecknas av en bekväm kontroll. Olika lägen kan ställas in för att anpassa sig till den önskade rördiametern. Strömkabeln har en ganska lång. I det här fallet, när du arbetar, han inte ta olägenhet. Verktyget är skyddad från överspänningar i nätverket.

Med denna lödprocessen alltid sker konsekvent. Rör i många modeller etablerade ganska stark, det är dessutom skyddad av ett hölje. En nackdel med lödning av nämnda varumärke är den låga driftfrekvensen. Som ett resultat av att arbeta med verktyget under en lång tid kommer inte att fungera.

Konsument recensioner om "Venta 2200m"

Många köpare på den positiva sidan präglar lödkolven för Polypropenrör grund av ett antal munstycken, som finns som standard. Det är också viktigt att notera att alla av dem görs med teflonbeläggning. På grund av detta är det ganska enkelt att rengöra dem efter användning. Totalt i denna modell finns två lägen att välja mellan.

Den maximala temperaturen som instrumentet kan nå, nå fram till samma nivå som 350 grader. Driftsfrekvensområde på runt 45 Hz. Stand-innehavaren att verktyget är fäst. Dessutom tillhandahålls sax för rör och måttband. I allmänhet "Venta 2200m" är ganska populärt verktyg. Det finns fortfarande möjlighet att relativt billigt för lödning av polypropylen rör. "Leroy Merlin" - detta är den plats där han bad om bara 2800 rubel.

Denna lödning polypropylenrör strömförbrukning är på 1500 watt. Driftsfrekvensen är ca 50 Hz. Bland de brister bör noteras hög elförbrukning. Av denna anledning kan instrumentet inte anses vara kostnadseffektiva. Dessutom komplexiteten i att skapa en relativt kort strömkabel, på grund av vad som kan vara obekväma att arbeta på vissa platser.

I sin tur har handtaget en ergonomisk form och ägarna inte orsaka problem. Ett annat särdrag hos denna anordning kan anses vara kvalitativt värmeelementet. Maximal temperaturkontroll kan ställas in på 400 grader. Är detta en lödkolv för Polypropenrör (marknadspriser) på ca 3100 rubel.

Hur man väljer en lödkolv för Polypropenrör

Många ägare av lägenheter i reparation av bostäder ersätter vatten- och värmesystem. Om rören nätverksenhet används polypropylenrör. När det blir nödvändigt att reparera eller byta en pipeline system, måste vi använda svetsmaskin för rör av detta material.

Används för att skapa rörsystem av polypropylen rörprodukter föredras av fler människor. Och detta val är förståeligt, eftersom de är en rimlig kostnad, och dessutom i fråga om tillförlitlighet inte sämre än metallrör. Dock tillförlitligheten av rörledningen som skapats beror till stor del på kvaliteten på svetsningen. Av stor betydelse är den utrustning som används. Om det under svetsning med låg kvalitet lödkolv, kan du inte lita på styrkan i anslutningen.

Om du själv har beslutat att genomföra installation av rörledningar av polypropylen i lägenheten, då särskild uppmärksamhet måste närma sig valet av lödkolven för polypropen. Räkna med managementkonsulter i butiken är inte nödvändigt, eftersom många av dem inte ens vet om, vad den består av och hur det fungerar, en sådan anordning. Så innan du går till affären, måste du lära dig mer om svetsmaskin för Polypropenrör. Och som redan hade viss kunskap om denna utrustning kan du gå till affären.

Enheten lödkolv och hur det fungerar

Oavsett modell, alla lödverktyg har samma konfiguration. De huvudsakliga skillnaderna avser endast att montera munstycken, på grund av vilket ytan värms lödda rör. Om vi ​​talar om komponenterna i en lödkolv, välj sedan följande nyckelkomponenter:

 • ett handtagshölje;
 • en rörformig varmare innesluten i gjutna metallhöljet;
 • termostat;
 • speciella munstycken.

På enheten lödkolv är inte annorlunda från en vanlig järn. Den största skillnaden är bara i utnämningen av instrumentet och dess form. De viktigaste objekten i lödkolv är också inbäddade värmeelement och temperaturregulator.

En lödkolv värmare kan vara inbäddat i en platt eller rund bostäder. Det bestämmer formen av skrovet och stödstrukturen för drift av anordningen munstycket.

Lödkolvar för Polypropenrör delas in manuellt och mekaniskt:

användningen av handhållna enhet kan du arbeta med rör med liten diameter oberoende;

mekaniska anordningar skapar hög påkänning, vilket säkerställer en tillförlitlig anslutning av rör med stor diameter.

Lägenhet ägare använder ofta en manuell maskin. Det sägs att han kan ha en mängd olika utföranden av alternativ. Allt beror på det sätt på vilket på den uppvärmda ytan monterade bilagor:

 • ensiform - i hålet sker sätta på paret av munstycken. Lödkolvar av denna typ är vanligast och finns i butiker i ett stort område;
 • Cylinder - huvuden som används i dessa lod har en speciell form. Oftast används de inom området som rörinstallation av polypropylen - den huvudsakliga verksamheten.

Den mest populära typen av lödkolv är avsedd för svetsning av polypropylen. Som en del av sin konstruktion är närvarande:

Genom värmeplatta fasta element svetsas med två speciella hål.

Lödkolvar för Polypropenrör: hur man väljer?

När du väljer utrustning, först av allt måste du fokusera på temperaturen. Denna viktiga än varandra olika hushåll och yrkesmässigt bruk lödkolvar. Professionella produkter kan ge en stabil hög temperatur.

Förutom denna parameter har elverktyg. Det påverkar direkt graden av att göra arbetet.

1,5-2 kW effektanordning krävs för att utföra svetsoperationer med rör av polypropen till 100 mm.

För arbete med rör standarddiameter bör användas för att instrument 850 watt. Eftersom den kan lätt svetsas rör från 18 till 75 mm.

enhets Alternativ - En annan viktig punkt. Det är bäst att köpa enheten och köpa en uppsättning för svetsning av rör från propen. Den bör omfatta några lämpliga munstycken, samt ytterligare verktyg, såsom roulette eller fräs.

Vid val av munstycken för Polypropenrör behöver veta om sin täckning. Munstycken, som är belagda med en metallisk teflon, har höga hållfasthetsegenskaper.

följande Grundläggande konfigurationer för lödning:

 • apparat utrustad med en nyckel för munstycken och som har en komplett guide. Sådana instrument tillbehör ingår saknas. Med hjälp av en lödkolv, är det möjligt att svetsa röret en eller två storlekar polypropylenrör;
 • medium med anordningen har ett komplett munstycke vanligen använda storlekar. De finns i en resväska. Med användning av en uppsättning av munstycken, är det möjligt att svetsa rör med en diameter av 20 till 40 mm;
 • en full uppsättning. Denna professionella set, som innehåller alla nödvändiga redskap och tillbehör utöver detta. Att förvärva en sådan anordning är mer fördelaktig än komponenterna individuellt.

När du väljer en anordning för svetsning av polypropylen rör, många människor uppmärksamma priset. I denna utrustning den viktigaste punkten är noggrannheten i temperaturinställning, och bibehålla dess stabilitet. En förutsättning för hög kvalitet svetsning rör är stöd temperatur på 250 grader. Närvaron av en lödkolv sådan möjlighet beror på tillverkaren.

Naturligtvis är kostnaden för professionella och amatörer instrumentering annorlunda, och skillnaden är ganska betydande. Till exempel kan budgeten lödkolv köpas till en kostnad av 50 dollar för att köpa den. Och här är den dyraste utrustningen till en potentiell köpare kommer att kosta $ 200.

Ett bra val anses instrument utgivna av CANDAN. Kraftutrustning, som den erbjuder på den ryska marknaden, varierar från 1,5 till 2,4 kW. Väl representerade på marknaden företagets produkter Eral. Tillhandahålls av denna lödning tillverkare har en kapacitet på 750 till 2000 watt. Tillgängliga för konsumenter och företag Dinçer, DYTRON, STURM.

För att få en riktigt högkvalitativ utrustning, måste du titta inte bara på ursprungslandet, utan även på placeringen av instrumentenhet.

Om det är skrivet på förpackningen att enheten har monterats, "kinesiska", sedan räkna med hög kvalitet är inte nödvändigt här. Dock är priset på en lödkolv låg.

Anpassad utrustning för svetsning rör av polypropylen i Tjeckien. Men priset är lämpligt.

I mitten från kategorin omfattar svetsutrustning tillverkas i Turkiet. Det handlar inte bara kvaliteten utan också kostnaden.

När du har köpt en lödkolv, bör du noga läsa instruktionerna för användning av enheten. Största utmaningarna med att arbeta med en lödkolv för polypropen inte uppstår. Innan direkt tillämpning måste vara aktivera och varm till önskad temperatur - 260 grader. Efter det, bör munstycket placeras delar för anslutning. När anslutningsrören måste tåla dem lite tid att värma upp i enlighet med tillverkarens anvisningar. Efter lödning dem måste svalna.

Exponeringstid rör beror på diametern av röret. Därför är detta samma tidsperiod från utrustningstillverkare. Till exempel, för att svetsa ihop två rör 20 mm i diameter, är det nödvändigt vänta 5 sekunder. När anslutningen utförs, är det nödvändigt att vänta för kylning av delarna, har svetsen stelnar.

För svetsning polypropylenrör med hjälp av särskilda lödning genom vilka tillhandahålls en förening av dessa produkter. Ansökan kvalitativ anordning skapar en fast förbindelse. Detta innebär att det kommer att pågå en lång tid under operationen och Det kommer att vara helt tillsluten.

Om du är i lägenheten för att ändra systemet för vattenförsörjning och värme och för sin tjänsteförteckning för att använda polypropenrör alltså utan svetsutrustning för polypropen kan du inte göra. Lödning kan köpas i många byggvaruhus. Innan du åker dit, bör du lära dig design och nyanserna i hans val. Värt att köpa en apparat. Han är billigt, och dess kapacitet är tillräcklig för höghastighetssvetsning.

Förvärva professionell lödning är inte nödvändigt. I det här fallet, du bara betalar för mycket och kommer inte att kunna använda den maximala av sin kapacitet, eftersom den är avsedd för svetsning av polypropylen rör med stor diameter.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

+ 44 = 54