Lödkolv för lödning station

Tips för lödning station

Att välja ett tips för lödstation

De flesta amatör och professionell lödstationer är utformad för att fungera med utbytbara tips 900M-serien. Bredare distribution var det faktum att ett stort antal kinesiska tillverkade lödstationer är kopior av det japanska företaget Hakko.

Låt dina ögon Okin utbud av 900-serien lödspetsar och röra de som mest behöver skinkan.

Enligt min mening den mest nödvändiga av stick - ett sting 900M-T-K. Jag rekommenderar! Det är attraherad av mig när jag började att löda olika stick. På kanten är lätt att få ett minimum av lod. Försök att göra det med koniska stick! Ett stort område av kanten av spetsen förbättrar värmeöverföring under lödning.

bett 900M-T-3C och 900M-T-4C i form av en stympad cylinder med en vinkel. Sådana sticker smidiga tenn koppar och kopparspåren på hemgjorda PCB efter etsning. Det kommer också att bidra till att täcka lodet små koppar poligonchiki.

Samma sting, men endast med "mladshimi9quot; bröder: 900M-T-2C och 900M-T-1C.

Och här är hur det är formaterad sting Jag visste aldrig. Vi kallar det böjda.

1

Mycket bra sting. Det hjälper i lödning av smådelar. Speciellt alla USB-porten på tabletter och smartphones, miniatyr knappar i billarm fjärrkontroller, SMD-motstånd och kondensatorer. Den böjda formen av spetsen underlättar bara arbetet av befälhavaren.

sting typ D (Scapula) används för att lödkontakter, förtent tråd, resultat av plana kretsar och stora stora ytmonterade komponenter såsom kraft dioder, elektrolytiska kondensatorer, etc.

Bilden visar toppen av kontakt med en annan kantbredder: 00M-T-3.2d; 900M-T-2.4D och 900-T-1.6D.

Nåltyp sting 900M-T-I Det rekommenderas för användning på kretskort med tät montering. De är lätta att löda små SMD-komponenter och samtidigt inte skada installeras i närheten. Enligt syftet avsmalnande sting 900M-T-B besläktad med den typ av stick D, men omfattningen är mindre. Detta är främst lödning av kontakter terminaler marker, stora SMD-delar. Sådana stingers normalt levereras med lödstation och ordning alla uttråkad)

Den avsmalnande spetsen som används i flödes lödning, när lodet matas till platsen för lödning av en tråd. Plus sådana svider som återstår av harts och smuts stiger upp sting och förblir på den. Placera lödning förblir ren.

Utbytbara blad - en bestämd plus, särskilt i reparation av modern utrustning, där många element med snygga former. I klättra några fall i modern elektronik med ett brett lödd koppar sting - det är som att undertrycka myror kärnvapen - endast razvorochaesh allt, och resultatet kommer inte att vara :).

Men nybörjaren inom elektronik väntar några överraskningar när han köper sin första lödstation!

Det är sant, hög kvalitet japanska sting Hakko 900M-T-serien är den nya Mercedes lödkolv med analog styrning. Naturligtvis behöver kineserna inte sitta och stansade billigare imitationer Hakko. "Kachestvennost9quot; förfalskning krivorukost beror på vem gör.

Hela problemet med falska kinesiska svider att de har en mindre värmeöverföring. Från vad och hur de gör dem, kan du ta reda på all onödig sågade sting. Jag har inte provat det.

Beroende på den dåliga värmeöverföringen under lödning måste sätta temperaturen vid 30 - 50 grader mer. Även efter slutförandet av lödkolv, är toppen av spetstemperaturen är lägre än 10 - 30 grader!

Blick på instruktionerna i lödstationen, fann jag en varning om att spetstemperaturen är också beroende på profilen av spetsen, det vill säga dess form. Det är allt.

Leka med lödstationen, insåg jag en sak, är det nödvändigt att exponera lödningstemperatur på 270 grader - 330 beroende på uppgiften. I en annan väl löda är osannolikt att hända.

Vad gjorde sting?

Generellt sett ser strukturen ut som en vanlig spets. Grunden för koppar tomt. det beläggs sedan med ett skikt av järn plätering och kromskiktet som redan tillämpas på den. Järnskiktet skyddar kopparn från utbränning.

sting kantöverdraget legering som lätt luditsya som lätt vätes och täckt med lod. Till koppar inte brinner från insidan, är införd i förformen järnhylsan. Dess kant syns när man tittar på slutet av spetsen.

Närvaro av järn eller ferromagnetiska material i kompositionen av spetsen kan bestämmas med användning av en konventionell magnet.

Sök, om inte original, men kvaliteten är svårt att sting. Detta är ett problem möter mig. Men återigen, jag hade tur. På radion köpte jag sting. Säljaren sade att detta tips för Quick stationer, men försäkrade som är lämplig för att ersätta standard 900, som går till Lukey'ya. Han försäkrade att värmeöverföringen är det bra. Det är mycket sting.

Senare fann jag att denna typ av sting QSS960-T-K. Nu payayu endast till dem. Nöjd.

Faktum är att denna sting visade sig vara mycket bättre än vad jag hade. Ja, och det är lättare i vikt. Uppenbarligen på grund av koppar i det längre. Därför god värmeledningsförmåga. Om payayu något litet, temperaturen för utställning där en 280 - till 300 0 C. Om det är nödvändigt löda något hälso, därefter temperaturen inställd vid 320 - 350 0 C Tyvärr, ibland var det omöjligt samma lödnings sticker, även när en sådan temperatur.

De som är trötta att bekämpa förfalskning av Hakko och skjuta upp en massa pengar för den ursprungliga japanska sting, ta vägen av vishet och intelligens. Ta en stav av koppartråd 5-6 mm i diameter. och gå till en bekant Turner. Han är kunnig Lefty gör koppar bitar 5 svider inom olika områden.

Från ord ägarna av sådana svider, värmeöverförings problem de har, eftersom de är gjorda av ren koppar. En oro - de kommer så småningom att blekna, liksom alla koppar sting. Men pris / kvalitet är mycket attraktiv.

De goda nyheterna. Försäljning, löstagbar koppar sting typ 900m. En kort översikt här.

Trots alla svårigheter, ganska framgångsrikt, kan du njuta av stick och kinesiska. Jag noterar att majoriteten av lödkolvar lödstationer behöver förbättras.

Takzhe Du kommer att vara intresserade av att veta:

Valet av lödstation för arbete och hem - vad man ska leta efter?

Det behövs inte bara lödning station, men också fullständig information när de utför lödning: hanteringsmodul, och styra hållaren på våren. Det kan ge all nödvändig temperatur, överbelastningsskydd.

Om detaljerna i utnyttjande av en lödningsstation i satsen kan vara:

 • Pincett (lödning och ta bort små delar);
 • värmetork (extra värme lödning utrymme);
 • värmegivare (uppvärmningskortet under lödning grupper);
 • Vakuumpincetten;
 • extra förstärkning.

vissa komponenter ingår, beroende på specialisering av lödkolven. För att korrekt välja lödstationen, måste man komma ihåg att paketet definierar profilen för enhetens funktion.

Lödning är fyra slag:

 1. Varmlufts (utrustad med en hårtork, en varmlufts lödning utförts). Detta utförande rekommenderas att välja att reparera stötfångare av bilar och andra plastdetaljer.
 2. Puls (montering och demontering av de mer moderna kretsar).
 3. Induktion (liten, men mycket kraftfull maskin).
 4. Infraröd (lättare förmåga att reparera bärbara datorer, telefoner, mini-PC, eller tablett).

Baserat på denna Sammanfattningsvis - att välja det ena eller det andra modellen behöver veta från början som ska lödas enligt en lödkolv.

När du väljer, är det nödvändigt att veta att den typ av lod två kategorier kan urskiljas:

Bly anordningar utrusta modulen som reglerar nivån på lödspetsen, vilket gör noggrann och kvalitativ temperatur. Mekanismer som bygger på elektrisk induktion typ som är väl och stationen, för vilken alstrar ett magnetfält. Med användning av en sådan anordning blir höga värme avkastning.

Vid lödning otillgängliga komponenter som används kontaktlös lod (varm luft eller infraröd). Infraröd används för kretsarna i datorer eller moderkort. Varm (punktöverföring) - för uppvärmning otillgängliga delar, utan att påverka ett antal delar är. Detta alternativ är bäst för lödning av plast, samt justering av hushållsapparater och mobiltelefoner.

Idag finns många typer av utrustning för den tekniska delen av lödningsanordningen, vilket är betydligt tyngre inköpsbeslut. På grund av detta, innan du väljer rätt modell måste du bestämma de tekniska egenskaperna och användningsområdet. Fans av något att reparera sina egna händer för huset använder huvudsakligen konventionella lödkolvar, men de överhettas delar, vilket resulterar i ingen reparation delar och vice versa. Detta är det viktigaste skälet för att lämna valet att lödstationen. Tillgång till strömförsörjningen är lätt att arbeta och lätt att ändra spänningen och temperaturen på grund av möjligheten.

Ström spelar en roll, är det viktigt när man använder hårdlödning. I ett annat fall:

 • Fever - kretsar överhettning,
 • sting nedbrytes vid exponering för hög temperatur;
 • uppvärmningsdelen bryts så småningom ned;
 • överhettning av styrelsen spår,
 • Det minskar kvaliteten på lödning.

För att undvika de ovan nämnda nyanser, bättre att välja en station för blyfri lödning. Du kan också göra en lödkolv med sina egna händer, som vi beskrivit i den relevanta artikeln!

Lödstation - en av de viktigaste enheterna i elektroniktillverkning. Detta tyder på en stark efterfrågan bland människor som är inblandade i detta. Installation kan du ansluta ett par moduler, som möjliggör lödning med kontakt och utan den kan du också byta munstyckena och tips.

Att välja rätt enhet är det viktigt att korrekt identifiera styrmetod:

 • digital (vissa program ger kontroll över värme sting, stabilitet och precision i arbetet, snarare än analog);
 • analog (enhet måste ständigt övervakas, eftersom höga temperaturer har en negativ effekt på verktygslåda element).

Förstklassig grepp element - det är det viktigaste målet för en lödningsstation. Att välja rätt maskin du behöver veta design och tekniska parametrar:

 1. Värmeelementet och dess typ. Idag, den största delen av enheterna, bland vilka kan du välja är av 2 typer - keramik och kromnickellegering. Snabbt upphettas keramiskt men kan brista i ojämn uppvärmning, i närvaro av värme såsom kommer inte bara stabilisatorn kommer den att övervaka temperaturen och anordningen kommer att bli längre. Nichrome bryts snabbt ned och är inte lämplig för frekvent användning. Det är värt mycket mindre än keramik.
 2. temperaturjustering range vara breda vitare.
 3. uppvärmningshastighet.
 4. Ström. För att välja makt lödstationen du behöver veta området ursprungligen utnyttjande systemet: telefoner, bärbara datorer, tabletter och hushållsapparater, etc..
 5. spänning; vikt, storlek, form etc.

Och även måste ta hänsyn till sådana saker som:

 • internationella standarder för blyfritt lod, vilket indikerar utrustningen med en temperatur på 250 grader;
 • kretsar anordnade i IC BGA-paketet, vilket gör miniatyriserade och lätta anordningen själv.

När du köper, befälhavaren uppmanas att fylla på reserv utbytbara tips. De är alla olika former och fyrkantiga änden, vilken beror på resultatet av själva arbetet. Också välja en lämplig utförande av ett behov av att veta att ju större kanten ger ett bättre utbyte av värme under lödning. I sin tur påverkar formen formen av de element som skall lödas, samt tillgänglighet till lödnings platser och temperatur.

En annan viktig del av råd - för att välja allt korrekt, måste du vara uppmärksam på de material som gjorde tips för lödning, bör de ha en god värmeöverföring. Dessutom, behovet av att plocka upp utrustningen med lätt byte av delar i händelse av fel på en av dem.

Tja, det sista jag skulle vilja berätta vad lödstationen är bättre att välja för huset (älskare reparation av hushållsapparater), arbete (reparation av elektronik), liksom lödning av plastdelar av bilar.

Först av allt, låt oss tala om tillverkaren. Överlägset bäst är det tyska företaget Ersa och kinesiska Quick. Men för fans av reparation av elektriska apparater i hemmet väljer en lödutrustning företag Ersa inte kommer att vara den mest rationella lösningen. Det faktum att priset på utrustningen är ganska hög, så detta alternativ är bäst lämpad för professionellt bruk. Samtidigt Quick har en rad budget lödstationer, mer eller mindre god kvalitet.

En annan populär företag är Lukey. Många mästare och skinka hävdar att detta är den billigaste Kina, som bryter ner snabbt och kan också vara en brandrisk. En annan del av mästarna rekommenderar att välja Lukey lödstation för nybörjare radioamatörer, eftersom vissa modeller av utrustningen är välgjord och bra valuta för pengarna är det bästa alternativet för hemmet verkstad. För att bestämma val, se till att bläddra recensioner på YouTube. Du kan hitta många videobzorov ny teknik, som visar de grundläggande funktionerna, integration och nackdelar med vissa lödstationer.

Men de mest populära modellerna är gjorda av billig Lukey 702, 852D + och 868. Från Quick köper ofta 202D ESD (för amatörer) och 702 ESD (för professionella).

varmluft station är lämplig för reparation av stötfångare. Ett bra alternativ - Lukey 868, det arbete som visas i bilden:

Slutligen rekommenderar vi att videon, som diskuteras i detalj alla nyanser i valet av en lödningsstation för hem och arbete:

Det är allt som jag ville berätta om det, en ganska komplicerad fråga. Förhoppningsvis, nu vet du hur man väljer en lödstation och vad som är bäst i 2017!

Och vad du säger om företaget Hakko lödstation?

Jag inte personligen används granskas som sammanträdde på de tematiska forum, inte helt entydiga. Vem berömmer byggkvalitet och som kritiserar tvärtom.

Så vad bättre att ta upp till 6000R?

Lukey 852D + ganska bra alternativ.

Personlig erfarenhet med Hakko inte, men han studerade ämnet, eftersom jag ville köpa. Detta Hakko människor är mycket beröm. Problem med det uppstå i händelse av att köpa "Hakko" på Aliekspress och hans gelikar. Priset på originalet, kan du titta till exempel på ebay.

Hej, kära Admin. Tidigare var han engagerad i reparation av hushållsapparater (tvättmaskiner, etc.). Men under senare år flyttat till reparera org teknik (PC systemenheter, bildskärmar, mobila enheter, etc. Technology) huvudsakligen lödas bara stora föremål och av denna anledning, behovet av lödstationen saknas . Behandlade I konventionell elektrisk lödkolv, men under de senaste månaderna har alltmer kommit Appliances skadade små ytmonterade komponenter, ja, ögon lyser upp, en önskan att köpa en lödstation / system, men jag väljer enheten är inte stark, men titta på video på YouTube om Metcal MX -5200, skulle köpa den, men priset steg snabbt till 5-10 tusen, och kasta bort mer än 40 miljoner - den finansiella ställningen inte tillåter. Jag vet inte varför stationen kallas systemet, men du måste plocka upp enheten för högkvalitativ och lätt behärskar önskvärd lödstation / system, för att arbeta med små detaljer som är så lätt skadade, kan hjälpa till med ditt mål?

Lödkolv för lödning station

Varje början trådlös entusiasten, bestämde sig för att på allvar undersöka elektronik, kommer fram till om behovet av att köpa ett instrument som kan underlätta hans design av elektroniska apparater. Jag tror att inte alla nybörjare har råd att köpa en lödstation med en hårtork, en hobby. Men vi får inte glömma att ackumulering av kunskap, erfarenhet och verktyg för att utföra reparationer, vid första lilla och sedan allvarligare, det finns möjligheter att göra saker som du älskar, och om du inte tjäna pengar på din hobby, så åtminstone göra det inte olönsam för sig själva . Jag håller med om att en hobby inte har något emot, eller vad - det är en hobby, men jag så småningom med ansamling av erfarenhet, som rör sig längs samma väg, förmodligen standard för alla radioamatörer från ren passion, små reparationer. Vid ett tillfälle lödstation köptes av mig Lukey lödning och hårtork.

För henne var jag i närvaro av två stingers, corporate Hakko, tillplattade kon, köps separat, och standard sting kom med lödstation "igolka9rdquo;. Nyligen, medan försök en liten men inte enkla reparationer vara återställd riva köttet Micro USB-kontakt på smartphone board lödstationen det ingår inte mindre än med 2 - 3 timmar vid en medeltemperatur, svidande "igolka9rdquo; Den överhettade, och det upphörde att följa löda. Alla försök att tenn det igen, med hjälp av aktiva flussmedel har inte varit framgångsrika, med citronsyra, till tenn verkar hända, men det var inte sting av det förut. I nästa bild kan du se en demonteras lödning på en lödstation, och bekanta sig med utseendet på sin udd:

Vill bara varna dem som ska köpa dessa Lödstationer med neobgoraemymi svider är stinger inte som långvarig överhettning, speciellt billig kinesisk märkesvaror ingraverat Hakko längre. Och då insåg behovet av att köpa en ny sting, besökte jag platsen för den lokala Radio Shack, se hur många är nya, liknande sting i det fanns ett litet urval av pressade 130 - 150 rubel styck, och förmodligen "levyh9rdquo;, kinesiska.

Då, som var hans vana, gick jag till platsen Ali Express, har mer än en gång hjälpte mig, och det finns ett antal kompatibla svider i mängden tio stycken, för bara 3,37 dollar. De som vill beställa en liknande uppsättning Ali uttrycka, kommer att vara tillräckligt för att skriva in sökordet "900 M - T". Naturligtvis för större nytta, använder filtret under priset. Eftersom det länge varit en önskan att köpa sting Microwave, eller gör det själv från sting av snittet vinkel arbetsytan. Ett exempel på en sådan sting, kan du se på bilden nedan:

Denna sting är enkelt tillverkas oberoende av spetsen är skuren i en vinkel, genom att borra spår på den utskurna delen. Sådan var min sting efter förändringar redan testats i lödning:

Del, gör en fördjupning förblev fylld med lod, lödkolv efter kylning. Vad är meningen med sådana ändringar sting? Det faktum att spån ytmontering (SMD), till exempel i fall av SOIC och obekväma TQFP lödning konventionella stingers. För det skulle propaivat varje ben för sig. Här är vi, vilket orsakar flussmedlet och lodet typning i urtaget, kan spendera sting längs krets ben, en rörelse av lödkolven, löda alla benen.

I ett extremfall, om vi inte har räknat med siffer och ben marker fastnat tillsammans, vi kan, uppvärmningen och hålla en nål av rostfritt stål, såsom medicinsk, mellan intilliggande ben för att separera dem och avlägsna förslutningen. I följande figur, kan du se listan över modeller av alla svider, promenader i set:

För lödning Station Lukey lämplig sting serie M 900 - T. Nedan är ett diagram med uppgifter om modellbeteckningen svider:

Bekanta dig med märkning och utseende svider, som ingår i uppsättningen, kan lokaliseras genom att titta under bilden:

En tillplattad kon mindre diameter. Min grundläggande arbets stinger med någon utkopplingssystemet elementet, chips i Dip bostäder transistor i en TO-92 paket, och andra radiokomponenter som inte används för ytmontering.

En tillplattad kon medeldiameter.

En tillplattad kon av stor diameter.

En tillplattad kon av mycket stor diameter. Dessa svider kan vara användbart om du behöver unsolder kabelstammen, kontakt bilaga eller något liknande med en massiv deponi.

Sting är skuren i en vinkel, en liten diameter. (Förform för framställning mikrovågsugn sting).

Sting är skuren i en vinkel, medeldiametern.

Spets skuren i en vinkel, en stor diameter.

kon. Sting, som också kan användas i lödning av terminalelement, men med något mindre lätthet i användning, på grund av de relativt stora dimensionerna hos arbetsspetsen ytan.

nål. Standard sting kom med lödstationer Lyukey. Huvudstickande när man arbetar med SMD element, transistorer i SOT-23 paket, motstånd och kondensatorer, storlek 0805 och 1206.

Sting av en kniv. En sådan sting kan användas för att värma upp en gång flera radioterminaler, t ex för snabbare vattning. Andra tillämpningar av sting, jag tror att alla kan hitta för sig själv.

I allmänhet, med en sådan arsenal svider, kommer det att vara möjligt att svetsa redan någonting. Och med tanke på det låga pris som jag köpte denna uppsättning, kan jag säkert rekommendera det för inköp till ägare av Lukey lödstationer. Kanske kommer någon att säga att spetsen Hakko kompatibel med Lukey lödstationer, kommer att bli mycket bättre, men kostnaden för dem kommer att vara mycket högre, även om deras ordning på Ali Express. Författare AKV.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

66 + = 70