lödning polypropen

Lödning Polypropenrör: regler 3 Val

Lödkolv för Polypropenrör kan köpas på någon järnaffär har nyligen blivit mycket populärt att montera värmesystemet och vattenförsörjning Polypropenrör. På grund av det låga priset och enkel lödmaterial av polypropylen rör kan kopplas nästan varje husägare själva. För sådana lödning rör måste ha vissa färdigheter och nödvändigt verktyg. Men först måste du förstå hur man väljer denna teknik att inte betala honom en stor summa, eller tvärtom, inte köpa en billig bluff.

Lödkolv för plaströr: hur man köper en kvalitetsprodukt

Den viktigaste uppgiften för lodet att upprätthålla den önskade temperaturen under en polypropen förening rör med ett beslag, och dess upphettningstemperaturen är ca 260 grader.

När du köper en lödkolv för plaströr bör be säljaren ett intyg om sin kvalitet

Enligt köpare att välja en lödkolv bör väljas enligt kriterier 3:

 • Formen på värmeelementet;
 • Värmekapacitet;
 • Priset på enheten.
 • Genom lödning kostnaden kan delas in i 3 grupper:
 • Ryska och kinesiska produktionen lödning billigare;
 • Den genomsnittliga kostnaden för de flesta av lödkolvar har turkiskt ursprung;
 • Lödverktyg är dyra modeller från europeiska tillverkare, och populär bland dem kommer att vara tyska och tjeckiska lödning.

För lödning hem värmesystem är lämplig för lödning av plaströr kinesisk tillverkare. Experter säger att en sådan lödkolv precis tillräckligt på de två systemen, och det är fullt tillräckligt för den första mänskliga operationen, som beslutade att göra värme, med hjälp av Polypropenrör, men ändå kan ge lånade han någon annan.

Det är inte nödvändigt att använda lödning kinesiska produktionen för kommersiella order. Hela anledningen är inte att det är inte hög kvalitet, men det faktum att han inte kunde hålla den exakta temperaturen. Noggrannhet i billiga Palnikov når 10 grader och uppåt, vilket bidrar inte bättre anslutning och kontrollera visuellt att du inte kan. Defekter av detta slag är inte tillåtna i utförandet av ordern.

För nybörjare i full kostym lödkolv pipe tillverkas i Turkiet. Noggrannhet turkiska lödning mycket liten, och tillförlitligheten hos lödkolven är utmärkt. Kostnaden för en medelstor gör lödning av turkiskt ursprung populär även i företag som är engagerade i arbetet med värmeanläggning plaströr. För att rädda företaget säker på att det är billigare att köpa tre turkiska lödning än en tysk eller tjeckiska. Masters som inte bedriver en ettårig syn på sådana verk, vet att tjeckiska och tyska lod kommer att tjäna under en lång tid och säkerställa kvaliteten på lödningen.

Egen förberedd för lödning rör Polypropylen

Lödningsarbete sticker rör som värmdes till en önskad temperatur. Inte alltid finns ett behov av lödning eller reparation hälften av ledningssystem för uppvärmning och vattenförsörjning i huset. Ofta finns det ett behov av att arbeta för att ersätta två av de tre föreningarna. Och i detta fall du inte behöver köpa en lödkolv, men du kan göra det ditt eget.

För att göra lodet för rör av polypropylen, är det nödvändigt att se en instruktionsvideo

För elektriker, som har locksmithing kompetens, produktion av lödningen tar ett par timmar.

1

Oftast vattenledningar dolda från ögat, för att det ska jämna ner sina kanaler och därför bör du inte oroa dig skönhet och estetik. Men det är inte viktigt, är det viktigt att felaktig justering av uppvärmningstemperaturen och övertemperatur rör eller montering, även om överhettning är inte många grader, kommer det att leda till äktenskap. I denna lödning den viktigaste frågan är kvaliteten på lödningsdelar. Om lödning lödning hemlagad tillåts viss diskrepans utseende lödda element, genom att använda ett kommersiellt tillgängligt lödning allt måste vara perfekt.

För framställning av en lödkolv för propenrören med sina händer, sådana material kräver:

 • Värmeelementet;
 • Den nödvändiga passande för din storlek rör och munstycke på lödkolven;
 • Nickelpläterade bultar och muttrar M8, kommer de tjänar för att fixera munstycket till värmaren;
 • På grundval av termoelementet;
 • Montera för säker fixering av lödkolven på hjälp ytan.

Dessutom många viktiga temperatur kraft- och hastighets yta värmerör för anslutning. Om uppvärmnings förbindningselement länge, då delarna är uppvärmda, de förlorar sin form och geometriska dimensioner.

Det är av denna anledning som materialet skall ha en diameter av mellan 15 och 30 millimeter, och enheten kapacitet från 700 till 900 enheter. Detta motsvarar den kraft som behövs för att värma järnet.

Systemet arbete för rörmokare, är mycket enkel, måste att plugga, locktång, PVC-rör, som måste i förväg skal och naturligtvis viljan att bemästra. Allt arbete kommer att ta lång tid, eftersom inte svårt.

Tips och tricks: hur man väljer en lödkolv för Polypropenrör

Bestämma formen av uppvärmnings plattformen, fortsätt till valet av tekniska parametrar. En av de första och viktigaste är att välja makt. När du väljer en effekt bör inte välja den största, om mer, betyder inte att det är bättre. Eftersom kraftfulla lödkolvar avsedda för lödning rör med stor diameter. Om du behöver spika rören vars storlek är ca 50 mm, dvs en standard värmesystem, är den lämplig för sådana ändamål en lödkolv med en kapacitet på 600-800 watt. Och i allmänhet på förpackningen anger antalet munstycken och diametern för vilken de är avsedda. På sådana indikationer kan styras.

Välj en lödkolv för plaströr bör baseras på den mängd arbete och ekonomiska möjligheter

Viktigt termostat, eftersom han finjusteras när temperaturen håller, på grund av detta beror på kvaliteten av lödning. Detta gäller särskilt för nybörjare.

I avsaknad av erfarenhet och praxis i denna typ av arbete är det värt, baserat på normer och standarder.

Och det är därför du måste välja en lödkolv rör med inställningen kontinuerlig temperatur och att arbeta för att studera instruktionerna för användning av lödkolv. Och inte bara måste lära manuella lödningstillämpningar samt köpte rör och komponenter där det står skrivet inte bara del av rör och annat och anges som den optimala temperaturen för lödning. Då kan vi avslöja önskad temperatur på lödkolven. Om inte, gör inte några instruktioner kan du använda den genomsnittliga hålltiden, men innan lödning behövs för att prova sin hand i intervall av rör och mer än en gång.

Vid test på en längd av rör och du har tillräckligt med tid att värma upp eller lägga till eller minska. Sådana rör är inte dyrt, så att du kan köpa med en marginal för träning. Det är också nödvändigt att uppmärksamma munstyckena. Munstycken bör vara belagda med Teflon, eftersom Teflon beläggnings uppvärmda element polypropen rören är mycket lätt att ta bort. Kvalitet beläggning bör ha en grön-blåaktig färg.

Svetsning av propen, är det bättre att välja den enhet vars Betyget är pålitlig. Till exempel electrosolderers har utmärkt kvalitet, som producerar Turkiet. Turkiska electrosolderers av polypropen, är det ett bra val om du behöver ett professionellt förhållningssätt och tillförlitlig anordning. Dessutom ser det ut som en lödning pistol och fånga uppmärksamheten hos din arbetsgivare. Om du vill arbeta med PPR en gång, kan du köpa ryska varumärken. Lödverktyg kan ge dig en VVS butik, kallad Castorama eller Stavr. Dessutom kan du köpa sådana varor på OLH, där du kan hitta en fullständig översyn av sin fulla och visa bilder.

Munstycken för lödning till polypropenrör

Det minsta antalet munstycken måste vara 3, de är de mest populära, och diametern för 20, 25 och 32 millimeter. Men efter en viss tids användning, ansluten till en uppsättning av munstycken, slits ut och måste bytas ut.

Munstyckena har en cylindrisk form av en aluminiumlegering eller koppar, vilka är belagda med ett skikt av non-stick Teflon. När du köper tips, betala din uppmärksamhet på kvaliteten på lagret, och du bör inte snåla på detta också.

Munstycken ingår ofta till lödkolven, men kan köpas separat

Beläggningsskiktet beror på förpackningskostnader, det vill säga den lägre lager, desto mer pris och livslängd är mycket mindre än den vägen.

Förslitning av munstycket visas enligt följande: förekomst av rök, plastrester på munstycket, vidhäftningen av utseendet av delar och svårigheter när borttagning rör.

Hur man använder järn för Polypropenrör

Själva processen med rörskarvar är mycket enkel och lockar därför många inhemska mästare.

Utföra arbetet måste utföras i följande ordning:

 • Förbereda ett rör hårdlödning sålunda: den måste skäras rent och att rengöra och ta bort ett lager av folie, om nödvändigt;
 • Svarvning lödning uttag och konfigurera temperatur;
 • Efter lödkolven värms till en temperatur du väljer, kommer det att visa indikatorlampan, sätta på röret och montering av de olika parterna på datum för munstycket;
 • Hölls utan dröjsmål en viss tid och försiktigt bort delarna med en lödkolv;
 • Vi ansluter röret till montering utan rotation och all anslutningen är klar.

Den tid som behövs för att klara beror på rörets diameter.

Som det verkar lödning polypropenrör (video)

När du väljer en lödkolv för Polypropenrör måste baseras på syftet med sitt köp. Billiga modeller lämpar sig endast för engångsbruk i hemmet. Dessa lödkolvar kan köpas för ett mycket lågt pris. Men att starta en yrkeskarriär och aktiviteter du behöver köpa dyrare och högre kvalitet. Och glöm inte att kunden betalar alltid hänsyn till det verktyg som du kör.

Lödning polypropen (fotoexempel)

© 2017, homeli.ru. Kopiering är tillåtet endast med en länk tillbaka till källan

Kopiering är endast tillåten med en referens till källan

Hur man väljer ett lödstål för polypropenrör

Mer sistnämnd var det enda alternativet för ett hushållsrör ett system av metallrör, de svetsades med hjälp av en speciell svetsutrustning av en professionell svetsare.

Idag har situationen förändrats radikalt, och järnrör har ersatts av billigare, enkla att installera och bekvämt i dagliga rör av polypropen. För att ansluta dem att tillämpa särskilda lödkolv, som till exempel hemma, behöver inte examen kurser svetsare, helt noga granska instruktionerna i instrumentet och med övning kan du montera sina egna vatten hemma.

Prostata och det låga priset av dessa enheter har lett till en enorm efterfrågan på dem, vilket motsvarar erbjudandet på marknaden, övermättade idag enheter av olika märken med olika uppsättningar av funktioner, prestanda och pris spridning från mest till budget för dessa professionella enheter.

Förstå de viktigaste egenskaperna hos lödstången, såväl som beprövade märken av tillverkare, för att förvärva exakt vad du behöver är inte svårt efter att ha läst den här artikeln.

Design av lödjärn för plast

Konstruktionen av de allra flesta apparater för lödning av plaströr med ett ovanligt undantag är standard. Skillnaderna ligger som regel endast i sättet att fixera arbetsfästet på värmeelementet.

Standardlödstången består av sådana element som:

 • hus med handtag för kvarhållande;
 • svetsning tene, skyddad av gjutmetallkåpa;
 • temperaturregulator;
 • uppsättning speciella bilagor.

I allmänhet består lödstången för polypropen av samma grundläggande element som ett vanligt hushållsjärn, så i en professionell miljö kallas det. I den här enheten, liksom i apparaten för strykning av kläder, är de viktigaste arbetselementen ett starkt värmeelement och en regulator av dess temperatur.

De kan byggas i både en platt och en rund kapsling. Och kroppens form beror på utformningen av de fästelement med vilka enheten är utrustad med avtagbara munstycken med arbetsytor för rör med olika diametrar.

Principen för driften av enheten för lödplast är extremt enkel:

 • Enheten är ansluten till ett normalt nätaggregat via ett uttag;
 • Den inbyggda solbrännaren värmer plattan till den optimala temperaturen och överför den här temperaturen till munstycket.
 • Det uppvärmda munstycket, när det kommer i kontakt med plast, gör det mjukt och visköst, som plastin i varma händer, så att de två rören efter kylning blir en enda enhet;
 • Den ideala temperaturen på munstycket för anslutning av polypropen är ca 260 ° C och för att justera den är utrustad med en inbyggd termostat.

Precis som i konventionellt järn, är det andra viktigaste elementet som är ansvarigt för verktygets korrekta driftläge temperaturregulatorn. När det alltför stora överhettning av arbetsytan hos munstycket, kan polypropenen börjar smälta och sedan okontrollerat i skarven mellan två rör kommer nödvändigtvis defekter tills det avsmalnande diametern på röret eller skada alls och oförmåga att fungera.

I samma fall, om fogen inte är tillräckligt uppvärmd, kan det uppstå läckage mellan dem, vilket kan leda till en olycka och omöjligheten att driva hela vattenröret. Förutom den korrekta smälttekniken ger termostaten även skydd mot metallets huvud, vilket kan smälta med okontrollerad uppvärmning av solbränna.

Ett annat element, vars kvalitet direkt påverkar tätheten av lederna under lödningen är munstycket. De är gjorda med olika beläggningar, vars tjocklek också spelar en viktig roll. Den mest ihållande anses vara munstycken med en beläggning av Teflon.

Moderna lödningsanordningar är indelade i flera typer.

Första, manuell och mekanisk:

 • med hjälp av ett handverktyg Det är möjligt att ansluta rör av polypropen med en diameter upp till 50 mm oberoende, det här är det bästa alternativet för hemmabruk.
 • för att ansluta rör med en diameter på mer än 50 mm krävs inte bara en multipel ökning av värmeelementets effekt, men också en betydande ansträngning för att kombinera röret och montering, vilket endast kan ge mekaniska enheter.

Naturligtvis dominerar hushållet i hushållet manuellt lödstång, men det är uppdelat i flera typer, beroende på tekniken för att fixera arbetsfästet på värmeöverföringsytan:

 • med en xiphoid sting, påminna en platt vertikal platta, på vilken ett par munstycken är utrustade med speciella hål, denna art används i stor utsträckning och ett stort antal modeller;
 • med ett spets av cylindrisk form, på vilken endast originala munstycken med särskild form bärs, är denna typ på grund av den lilla storleken av spetsen bekvämare när man arbetar på platser med svår tillgång, så deras ökade funktionalitet har funnit erkännande bland professionella.

Populära märken och priser för lödstrykjärn för polypropen

När du köper någon utrustning, och i synnerhet lödningsverktyget bör i första hand orienterade i producentländerna, på grund av denna nästan direkt bestämmer priset och kvaliteten på enheten eftersom även på hushållsnivå är känd inofficiell produkt rating från olika länder.

 • Den första platsen är upptagen av europeiska märken och främst från Tyskland och Tjeckien.

Sammanlagningar av det högsta prissegmentet från tyska företag KERN kostar från 7500 till 20 000 rubel och Rothenberger med ett pris på upp till 32500 rubel helt rättfärdiga sin priskvalitet och lång livslängd. De dyraste produkterna under varumärket REMS. De bästa av sina enheter kan köpas för 40 000 rubel, vilket har en rationell betydelse endast med professionell användning av instrumentet.

Det bästa alternativet att köpa ett kvalitetsverktyg som värdesätter dina pengar är produkter från Tjeckien och Italien under varumärkena DYTRON och RITMO respektive. Apparaten av dessa märken kommer att kosta i priset från 6500 till 17200 rubel.

 • Den andra positionen är ockuperad av företag från Turkiet och CIS-länderna.

Produkter från Turkiet under varumärken Makina Plastik, Candan, Calde och ryska växter "Energomash" är i hög efterfrågan på grund av det låga priset - från 3700 till 6800 roder per set är de optimala för hemmabruk.

 • Och slutligen, avslutar betyget "bronsmedaljör" - lödapparater från Kina.

Dessa enheter kostar mindre än 3000 rubel, och uppmärksamma deras varumärke är inte meningsfullt. De är billiga på grund av dålig kvalitet och deras hållbarhet överstiger sällan en applikation, men för hemmabruk kan det dock vara tillräckligt.

Hur man väljer ett kvalitetslödstål för polypropenrör, så du kan inte ångra det senare?

För att säkerställa en kvalitetsanslutning av plaströrledningen bör du noggrant överväga valet av utrustning, eftersom det är resultatet av allt arbete som är ansvarigt för det.

Effekt - det här är den första och avgörande parametern, från vilken valet av enheten för utförandet av de planerade arbetena i en redan känd volym börjar. Det är trots allt kraften hos lödanordningen som begränsar rörens diameter som de kan svetsa, och dessutom den frekvens som enheten kan upprepa svetsoperationen med.

Marknaden erbjuder ett brett sortiment av lödverktyg, med en stor separation i kraft, så det blir inte svårt att välja en enhet, för individuella behov, med följande gradering av enhetens erforderliga kapacitet för svetsning av plaströr med olika diametrar:

 • rör med en diameter av 16 till 63 mm kräver en instrumentkraft på upp till 680W;
 • från 63 till 75 mm - 850W;
 • från 75 till 125 mm - 1,2kW;
 • från 125 mm och mer än 1,5-2 kW.

Det är uppenbart att hushållet i de flesta fall behöver tillräckligt med lödstryk för 850W. Det finns emellertid också en sådan nyans som påverkan av den yttre miljön på värmeväxlingen och driften av enheten. När du till exempel arbetar under förhållanden med låg omgivande temperatur - på vintern i ett uppvärmt rum, kommer frosten att "stjäla" den användbara strömmen av enheten och för effektiv drift behöver du en enhet med en storleksordning mer effekt.

Den andra faktorn är valfri design av lödningsanordningen och här för hemmabruk finns det bara två alternativ.

Den första - en anordning med en xiphon-spets, som skiljer sig i enkelheten i konstruktionen med förmågan att ordentligt fixa munstyckena, utan att behöva ständigt övervaka sin rätta position under arbetet. Sådana anordningar inom ett brett utbud presenteras på marknaden och är utmärkta för "amatör".

Den andra typen av lödningsanordning - perfekt för proffs som specialiserar sig på komplexa jobb på svårtillgängliga platser, där enhetens mångsidighet är bortom enkelhet. Denna enhet med en cylindrisk sting, längs hela längden som du kan justera munstyckets position, vilket är extremt viktigt för att utföra komplicerat arbete. Sådana stånglödstryk kräver konstant kontroll över fästskruvarna hos det rörliga munstycket och rekommenderas inte för nybörjare.

Som regel, när man köper en uppsättning munstycken för den ingår den redan i satsen och den största av dem är begränsad av enhetens kapacitet. Till exempel kan dyra professionella verktyg innehålla sina dysor med en diameter på upp till 150 mm, vilket beror på den höga kraften hos dyra enheter.

Emellertid, för att kunna ansluta hushålls VVS är nog att ha några tips regelbundna storlekar för rördiametrar 0,5" , 1" , 1,25" , som översatts till det metriska systemet ekvivalent med 16mm, 24mm och 32mm, respektive. Därför bör man inte driva dyra uppsättningar med ett stort antal lågkvalitativa billiga munstycken av alla möjliga storlekar.

I paketet med ett medelprisverktyg ingår i regel vanliga Teflon-munstycken, de är inte det bästa alternativet, men för hushållsbruk uppfyller de rättvist priskvalitetsformeln.

Och den bästa kvaliteten anses vara munstycken för lödplast, baserad på metalliserad Teflon. Förutom det faktum att de praktiskt taget inte håller fast vid plasten vid lödning, är de också de mest termiskt ledande på grund av vilka de arbetar mer bekvämt och snabbt.

Noggrannheten i justeringen och stabiliteten hos värmeelementets temperatur i lödjärnet bestämmer kvaliteten och tillförlitligheten hos fogen i vattenförsörjningen. När du väljer, var noga med att ta reda på om det finns design i termostaten med manuell inställning av optimal temperatur.

Du kan självklart köpa en enhet med en automatisk temperaturregulator som, när enheten når den optimala temperaturen på arbetsytan på 260 ° C, ger en hörbar eller visuell signal, vilket är extremt bekvämt för nybörjare vid lödning av polypropen. Men proffs föredrar enheter med manuell finjustering av temperaturen, eftersom de kan justeras med kompensation av miljöförhållanden, till exempel frost.

 • Billiga modeller är utrustade med, oftast inte särskilt tillförlitlig temperaturreglering, med det resultatet att väsentligen kan minska kvaliteten på lödning, eftersom mastern under lödning kommer att vara svårt att justera temperaturen så att rören och smälts och samtidigt värms upp till en temperatur som säkerställer en tillförlitlig förbindelsekvalitet.
 • De mest effektiva är bilagorna På grundval av metalliserad Teflon, ger de den mest enhetliga uppvärmningen av lederna av plaströr.
 • Du bör komma ihåg, den kinesiska lödning kan ofta misstag köps som förfalskningar under ett annat varumärke, mycket för varumärket, så när du köper måste vara exakt korrelerade med priset per enhet för sitt varumärke och kvaliteten på dess komponenter.
 • Inköp av en enhet med hög effekt Det är bara motiverat om det finns ett konstant behov av stora mängder arbete.
 • Välja en anordning för anslutning av plaströr, Det är nödvändigt att ta en titt på instruktionerna till den, eftersom det nödvändigtvis anger rörets maximala diameter för anslutning av denna speciella modell. Professionella beräknar denna parameter med en enkel matematisk formel: Diametern på rören som är avsedda för att anslutas i millimeter multipliceras med 10 och den önskade effektvärdet för enheten i Watts erhålls.
 • När du väljer en lödningsenhet, än att det är billigare, kan kvaliteten Me däri komponenter, t ex i en billig lödkolv vara mycket grovt kalibrerat termostat, som kommer att vara en betydande fel mellan den faktiska temperaturen och exponerades arbetsyta.

Recensioner om lödstrykjärn för polypropen

KERN Welder R63

Lödjärn för anslutning av polypropenrör KERN Welder R63, en pålitlig assistent i reparationen!

fördelar: Priset motiverar kvaliteten, den rika utrustningen, lätt att lära sig, bekväm att använda, kompakt storlek.

nackdelar: märkte inga väsentliga nackdelar, förutom att det i sällsynta fall är sällan krävs för ansökan

Högkvalitativt verktyg.

fördelar: En bekväm funktion av temperaturkontroll, skyddsanordningen från överhettning, en lättanvänd manuell enhet.

Kombinationen av pris, användarvänlighet och kvalitet är optimal.

fördelar: för sin prisanpassade och högkvalitativa enhet, vilket inte är ledsen för pengarna.

För att välja en lödkolv för Polypropenrör bör ta hänsyn till många faktorer: design, typer av lödkolvar, populära märken och deras priser, kapacitet och företagets rykte bland kunderna. Genom att utvärdera alla dessa parametrar och korrelera med sina egna behov, blir det inte ett problem att välja en enhet som helt uppfyller alla krav.

Klicka här för att avbryta svar.

För samarbete, vänligen kontakta via e-post: [email protected]

Kopiering av material utan att ange en källreferens är förbjuden. Alla rättigheter till bilder och texter tillhör sina författare.

Hur man väljer ett lödstål för polypropenrör: typer, strömval och priser

Rörledningen är monterad från polypropen genom svetsning. Rörlängder av önskad längd är anslutna till systemet med önskad konfiguration med hjälp av fittings. Beslaget väljs i enlighet med de valda rörens diameter. Förvärva och rör och anslutningar behövs en fast - sedan dockning inga problem, och polypropenen kan vara av olika kvaliteter, och kan följaktligen vara något annorlunda smälttemperatur. Underhettning eller överhettning av element påverkar köttets kvalitet negativt och detta hotar att sänka systemet.

För att ansluta rör med rördelar uppvärms de till smältpunkten. Gör detta med hjälp av specialanordningar, som kallas olika: lödstrykjärn för polypropen, svetsmaskiner eller strykjärn. Alla dessa är samma enheter, men med olika namn.

Lödstrykjärn för polypropenrör kan ha en värmeplattform med olika konfigurationer

Svetsare levereras separat (i en låda), eller som ett kit med svetsmunstycken, handskar, saxar för kapning rör eller speciell fräs, och tejp byggnadsnivå. Kompletta uppsättningar av sådana uppsättningar i metall eller plast resväskor.

Svetssatserna är utrustade med munstycken, mätband, sax för skärning av rör, ibland sätta handskar

Design av lödjärn för plast

Alla svetsapparater för polypropenrör består av flera delar. Ett uppvärmningselement, omslutet i en metallplattform, är fäst på plasthuset med ett handtag. Till plattformen fäst munstyckena, som överför värme från plattformen. Värmtemperaturen regleras av termostaten. För att kunna använda enheten med lödstången är det mer lämpligt att använda ett stativ på vilket det är fixerat innan det slås på. På kroppen finns en termostat med vilken temperaturen är inställd och två indikatorer som lyser upp / går ut, beroende på lödstångens tillstånd.

Lödjärn för plaströr med värmeplatta i form av en platta

Idag presenteras i loungen lödstrykjärn för rör med värmeplattformar av två former: i form av en tallrik eller cylinder. De som har en spis är mer som järn, och de som med en cylinder är mer som lödstrykjärn. Kanske är det här namnen gick, men mer korrekt, kalla dessa enheter fortfarande svetsmaskiner. Även om detta inte är nödvändigt.

Lödjärn för polypropenrör med en cylinderformad plattform

Kvaliteten på enheten, principen och arbetsordningen från formuläret beror inte på. De används helt enkelt för olika munstyckeskonfigurationer och de är fästa på olika sätt. Det finns inga andra skillnader.

På lödstången med en platt platta i det finns flera hål. På båda sidor är munstycken fastsatta på öppningen. De är separata och annorlunda i detta fall: dorn - för uppvärmning av insidan av beslaget och en hylsa i vilken ett rör sätts in för att värma dess yttre yta. Och dornen och ärmen är fastsatta på plattan med en lång skruv. Han dra åt den sexnyckel som följer med satsen. Beroende på antalet hål kan en eller flera uppsättningar munstycken installeras. För svetsning är individuell uppvärmning vanligtvis tillräckligt med två eller tre diametrar. När du installerar flera uppsättningar av olika storlekar, installera de största närmare handtaget och de minsta - närmare plattformens kant - så att de kommer att värma jämnt och inte störa driften. Sällan finns enheter som du kan bifoga mer än tre uppsättningar, och de hör redan till kategorin professionella och har därför ett anständigt pris - från 250 dollar.

Montering av munstycken på järnet för polypropenrör med platt plattform

Munstyckena är fästa på cylindern på ett annat sätt. De är initialt fastsatta till varandra, men har en avtagbar anslutning, som är åtdragen / skruvad av samma sexkant. En sådan uppsättning sätts på cylindern, installeras på ett bekvämt ställe och spänns med en skruv som förbinder dem. Hur många bilagor som kan installeras beror på cylinderns längd. Huvuddelen är att de inte stör arbetet och inte hotar med brännskador.

Montering av munstycken på ett lödjärn med en cylindrisk plattform

Det finns ingen skillnad mellan enheter med olika former av värmeelementet. Hela saken är i tillverkningskvaliteten, men väljer varje för sig den formen, som tycks vara mer bekväm.

Hur man väljer ett lödstål för polypropenrör

Efter att ha bestämt värmeplattformens form kan du fortsätta med valet av tekniska parametrar. Det första och viktigaste är att välja kraften. I det här fallet betyder mer inte bättre. Enkelt kraftfulla aggregat är konstruerade för svetsning av stora diametrar. Om du behöver rör upp till 50 mm (och det här är ett enskilt värmesystem), är det tillräckligt att ha en 600-800W-enhet. I princip anger beskrivningen av lödstrykjärn inte bara värmekraften utan också de munstycken som följer med satsen. På dem och du kan navigera.

Kraftfulla enheter är konstruerade för svetsning av stora diametrar

Särskilt anmärkningsvärd termoregulator. På hur exakt det kalibreras och hur väl temperaturen "håller" beror också på svetsens kvalitet. Detta gäller särskilt för nybörjare. Människor med erfarenhet arbetar mer med känslor och intuition. De behöver inte rörhållande bord och ljudsignaler. De alla "känner". Men i avsaknad av erfarenhet kan man endast lita på normer och standarder. Eftersom vi väljer en temperaturregulator med en jämn temperaturinställning och innan vi börjar arbeta studerar vi bruksanvisningen. Och du behöver studera inte bara de dokument som är fästa vid lödstången, men också till rören och rören. Om du köpt märkesvaror måste du ha utfärdat bifogade dokument. I dem indikeras bland annat smältpunkten - den sätts på lödstången och rören och beslagen hålls, beroende på typ och diameter. Dessa är betydelserna och håller fast vid lödningen.

Genomsnittlig hålltid för rör och rördelar

Om det inte finns några dokument av någon anledning kan du använda den genomsnittliga exponeringstiden (se tabellen). Men innan du lödar systemet är det önskvärt att experimentera flera gånger. Så du kan bestämma om den valda tiden är rätt, eller du måste öka / minska den. Polypropylen gör det möjligt att göra det - och rören och rören är relativt billiga, så du kan träna.

Det är också nödvändigt att vara uppmärksam på munstyckena. De bör ha en Teflonbeläggning, tack vare vilken de uppvärmda elementen lätt kan avlägsnas. Den mest högkvalitativa beläggningen har en grön-blåaktig kant.

Teflonbeläggningsmunstycken kan vara av olika färger, men bäst anses vara grönblå

Efter varje lödning, om det finns partiklar av polypropen kvar på munstyckena, måste de avlägsnas med en mjuk trasa. Använd hårda borstar eller tvättdukar - de lämnar repor på Teflon. När några repor uppträder på munstycket är det omöjligt att arbeta: materialet kokar och sträcker sig, sömmen, om det visar sig, är krökt och opålitligt.

Priserna för lödning till polypropen

Som med all utrustning, högkvalitativa lödkolvar är ganska dyra. på den mest rimliga priser startar från $ 25-50. Eller så mycket om så många kinesiska enheter är:

 • apparat för socket fusion R063 1 kW effekt och diametern hos röret för svetsning upp till 63mm - (1 års garanti) 50 $;
 • inställd för socket fusion WD20-63 - effekt av 1,5 kW, diameter upp till 63 mm - $ 100.

Nästan i samma prisklass är lödning ryska produktionen:

 • "Encore" med två lägen för uppvärmning 750W och 1500W, med en diameter på upp till 63 mm svetsning värt $ 50-60.
 • på modellen av Energomash ST72170. Ström 1700Vt, svetsdiameter - upp till 63mm pris på $ 30;
 • Energomash Prof. Art-72230p. Effekt 2300W, två värmeelement, svetsade rör upp till 63mm i diameter - priset på $ 50;
 • "Kvaliteten på NEA-780t". Ström 780Vt diameter svetsning till 32 mm. Pris $ 30.

Lödkolv "Anchor" ryska produktionen är en mid-range

Det är inte klart hur man kategorisera en stämpel Sturm. Denna modell av "Energomash", men tillverkas i Kina. rimliga priser - från 20 $ -40 $ beroende på kapacitet och konfiguration. En kvalitet - som tur. Det kan fungera bra, men kan endast vara tillräckligt för montering av flera nätverk. Men i alla fall, för att löda din uppvärmning tillräckligt.

I mitten segmentet och kvalitet och pris är turkiska lödning för polypropen:

 • uppsättning av svetsutrustning CANDAN power 1500W (Turkiet) kommer att kosta $ 50.
 • Socket apparater för svetsning rör FORA WELD 1500 turkiska företaget Makina Plastik (Makina Plastic) - kostnad av $ 60.

Turkiska Candam också billigt

Som är karaktäristisk, och turkiska företag, och många märken av europeiska tillverkare producerar sin egen utrustning på anläggningar i Kina. Det finns ofta produceras och tjeckiska, tyska och lödkolvar. Naturligtvis finns det kvalitetskontroll mycket strängare. Så Kina stridigheter.

Ledare i kvalitet i den tjeckiska och tyska lödning. Tyvärr, de är dyrare:

 • Lödning Ditron «Ditron" (produktion Tjeckien) från 110 €;
 • kit för svetsning Valtek (Tjeckien) är något billigare - $ 70 beroende på strömmen och diameter svetsas.

Mycket hög kvalitet tjeckiska lödkolvar, men är dyra

Den billigaste lödning fast "Brigad" - enhet kapacitet 900kVt och en standarduppsättning av diametrar för svetsning - upp till 63mm, kostar bara $ 15. Sanningen ingår inte cutter, nivå, måttband.

Vid sådana priser, är det osannolikt att en lödkolv med händerna: önskad temperatur är svårt att uppnå och kvaliteten på svetsn talar inte alls. Även om pengar är mycket snäv, mycket avsätta en liten summa för inköp av samma "brigad", förmodligen kan vara.

Om vad är beslagen och hur man svetsa rör, läs här, och vad bättre Polypropenrör för uppvärmning skrivet i denna artikel. En video är belägen nedan visar en lödkolv med en cylindrisk värmeplattform. Det visade också lödningen, bara ett verktyg som används av vägen - Ditron.

För att montera värme- eller vattenförsörjningen är fullt möjligt att köpa, om inte den billigaste lödkolv, sedan det genomsnittliga priset kategori. De är för övrigt har ett mycket brett spektrum. Förutom makt uppmärksamma diametern av svetsen, vilken typ av termostat och svaren måste också granska. Inte alla modeller de har, men åtminstone en uppfattning om hur pålitlig maskin producerar företaget kunde hittas samt specifika rekommendationer för användning.

Om du ska göra polypropylen svetsning, lödning och sedan du behöver från kategorin professionell - dyrt. I dessa funktioner och mer, och temperaturen "innehar" mer exakt. Men att behärska det viktigaste - ett rykte som är bra bara för bra kvalitetsarbete. Och detta inte kan vara utan kvalitetsverktyg.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 + 3 =