Lödstation med sina egna händer

Lödstation med hårtork egna händer: tillverkning

För reparation av olika typer av utrustning kräver särskild utrustning, som kostar inte så billig. Av denna anledning många elektronikingenjörer komma på sätt att göra sina egna händer lödstation med en hårtork. Det visar sig att denna enhet kan byggas från skrotbilar. Särskilt komplicerat i detta förfarande är ingenting, och följande riktlinjer kommer att avgöra den optimala för den här enheten.

Görs för hand med en hårtork lödstationen är en speciell utrustning som kan upphettas till extremt höga temperaturer, vilket gör det möjligt att omedelbart glödande metall krökar. Enheten har en relativt enkel konstruktion, vilket gör att enheten att förstå nybörjare elektriker, för att inte tala om ett proffs.

Det är värt att notera att lödningshårtorkar kombineras tillsammans med annan utrustning, vilket gör det möjligt att styra verktyget så noggrant som möjligt. Sett enhet kallas en semi-professionella enheter. De kan utföra en mängd olika uppgifter, oavsett graden av komplexitet.

Lödstation med en hårtork med händerna gjort, kan skilja sig i vissa avseenden. Bland dem:

 • Storleken på arbetsspetsen.
 • Effekt.
 • Prestanda luftkylningsenhet.
 • Reserv driftstemperatur.

Från dessa indikatorer det beror på kvaliteten på passformen, så de behöver särskild uppmärksamhet.

Påtänkta enheter tillåter att smälta plasten och metall med en relativt låg smältpunkt. Mjukgörande material utförs genom att blåsa varm luft flödet värms upp av en speciell spiral. De passar olika analoger med den allmänna strukturen som huvudoperationsdelen. Till exempel, en hemmagjord lödstationen Lukey tork består av följande delar:

 • Kroppsdelen.
 • Värmeelementet.
 • Supercharger.
 • Hantera.
 • Switch.

Vissa variationer är utrustade med display och styra graden av uppvärmning, såväl som speciella munstycken, vilket gör det möjligt att implementera en specifik operation av olika grader av komplexitet.

Hur man gör en lödning station med en hårtork egna händer improviserade?

Som höljet kan använda enheten oanvändbar eller onödig och stålröret. I processen av basen kommer att värmas till maximal temperatur. Att arbeta med honom skulle linda röret termiskt stabilt material.

1

Grunden för self-made utrustning kommer att fungera som ett hem hårtork, som värmeelementet fungerar som en spiral. Den konstant luftflöde ger en liten fläkt fäst vid handtaget. Spiralen är tillverkad av en kromnickeltråd som är tvinnad med ett litet steg mellan lindningarna. Som bas lämplig metall med låg värmeledningsförmåga. Winding spiral, titta på några centimeter år bor gratis. Denna del av värmebeständiga tyg trim möjlighet att behålla enheter i sina händer. Munstycke bättre bygga från keramik eller porslin, och en ökning i effektivitet kan uppnås genom termisk skyddsutrustning.

Efter att ha avslutat monterings lödning station med en hårtork sina egna händer, kommer konstruktionen att ha en pistol konfiguration. För enkelhetens skull kan det fästas på en speciell hållare. Säkerhetskrav alla utsatta ledningar måste isoleras. Vid slutstegsomkopplaren monterad och ansluten nätsladden. Sedan gå vidare till testanordningen. I enlighet med säkerhetsregler och montering, design bygga sin egen kommer inte att vara svårt.

Hur man väljer en lödstation med en hårtork? Först och främst måste vi komma ihåg att denna utrustning är uppdelad i två typer:

 1. Turbinmodell, som är ansvarig för förflyttning av luft elmotor. Detta skapar en kraftig ström.
 2. Kompressor alternativ. Sådana mekanismer uppsamlas på grundval av kompressorer, luftflödet in dem fokuserade.

Av principen om verkan av båda typerna är identiska och omöjliga att särskilja.

Alternativt kan höljet lödning station med en hårtork sina egna händer, kan du använda den gamla lödkolv. Du måste först ta bort alla sina insidor. Var noga med att inte skada något. Dessutom kommer det att ta en halogenlampa 2 kW, vilket kommer att vända kvarts isolator.

Med mejseländarna skärs på glaset, vilket resulterar i ett rör med en hand sätta teknisk spets, varvid uttaget sker genom upphettning. Den nikrom används plattan, inte mer än 0,7 mm i tjocklek som det sista elementet.

Vid tillverkning av sina egna händer hemlagad lödning station med en hårtork bör en särskild sekvens följas:

 • Quartz isolator prydligt inbäddad i spiral.
 • För att minska värmeanordningen, isolatorfolien lindas.
 • Värmeelementet är monterat i huset och fixeras med hjälp av tråd från handtaget.
 • Därtill placerades beredda blocket tidigare lindad asbest sladd (för bekvämlighet och tillförlitlighet för landning i slitsen).
 • Luftslangen ligger i handtaget, är ansluten till kompressorn.

Recensioner av lödstation med en hårtork

Ämnet enhet - ett oumbärligt verktyg i den arsenal av någon amatörradio och elektronikingenjör. Som användarrecensioner är korrekt monterade hemlagad analog inte sämre än effektivitet och kapacitet i fabriken instrument. Således kostnaden för en sådan konstruktion "kopeechnaya9raquo;.

Ägarna säger att många nybörjare tillåter ett antal standard fel. För det första, en konventionell tork, trots sin makt, är inte tillräckligt för att slutföra åtgärden, även om vissa 'umeltsy9raquo; Vi har utfört tillverkning lödstation med händerna bara från en spiral och en fläkt av hushållsapparaten. För det andra, experter säger att en metod för att öka uppvärmningen genom att minska rotationshastigheten hos propellern och minska resultat öppningsdiametern i ett misslyckande av verktygskroppen och smältning.

Hur man gör lödstationen hemma?

Steg 1 - Making kontaktlödning

Detta alternativ är förmodligen den mest enkla och ganska budget. Denna struktur reglerar spänningen på lödkolven, på motsvarande sätt variera temperaturen spetsen. Trial and error är nödvändigt för att ta reda på positionen för kontroll och prestanda av värmaren. Du kan ställa in lödprocessen för sig själva och för en viss tid på tillverkningen. Den rekommenderat att använda en dimmer för ljuskronor (dimmer) som en spänningsregulator. Den enda nackdelen med detta aggregat är idén om en self-made Lödstation, detta lilla intervall för att ställa in temperaturen vid utloppet. Det vill säga, lodet är intressant för oss att göra spänningsområdet från 200 till 220 volt, och inte från 0 till maximum. Du kommer förmodligen att behöva ändra ordningen något, lägga till ett motstånd "finjustering" på kreditering av kärnan.

Kretsanordningen lödstationen i hemmet:

I denna krets är en likriktarbrygga används, som kommer att höja standarden på 220 volt vid ingången till 310 Volt utlopp, vår hemgjorda lödstationen. Det kommer att vara viktigt för att göra hemma masters vars spänning är låg i byggnaden, på grund av vilket lödkolven är inte upphettas till arbetstemperaturen. I avsaknad av tillgängliga dimmer, är det möjligt att montera det själv, hur man gör det, och att det är nödvändigt, har vi tänkt i vår artikel om hemlagad dimmer.

Steg 2 - Att sätta luft lödkolv

Ibland under lödning, är det nödvändigt att ersätta de ytmonterade komponenter och lödkolv tips är för stor för det. För detta ändamål använder luft enhetstyp. Dess funktion är liknande hem hårtork - luftflödet forcibly blåses genom den uppvärmda elementet och överförs till platsen för lödning, lod berörings uppvärmning och jämnt.

För tillverkning av luft lödkolv (bilden nedan), kan du använda denna rekommendation. Den kan göras från bearbetning av den gamla enheten, för in röret i stället för Blåsningen från antennen, storleken på den gamla sting. Förbereda en lödkolv, så att han skulle ha varit förseglade.

Forcerad lufttillförsel sker via akvariet kompressorn genom röret för droppers.

Video monteringsanvisningar för varmluftspistol lödstation:

Att justera temperaturen luftflödet kan använda spänningsregulator. Ideal - om det inte finns någon extra, kan lödningsarbeten ta skräp och omlindade under en låg spänning på 8-12 volt. Denna metod är att föredra, på grund av den elektriska säkerheten. Nikrom värmare i detta fall kan vara en bit av trådspiraler av elektriska 0,8 mm lindade försiktigt utan överlappningar. Cirka 30 slår på platsen för den gamla. En viktig punkt - detta krav till transformatorn, bör det vara ett kraftfullt, inte mindre än 150 watt.

Dyrare temperaturregleringsmetod för den varma änden av en lödkolv - är utsatt för att bibehålla grader vid spetsen. För detta ändamål en extra uppsättning termoelement i en av våra artiklar, beskrev vi hur man gör termostaten hand.

Justera våra hemgjorda produkter kan göras universella lödning station med sina egna händer. Hemlagad i detta fall med spänningsregulator, som du kan justera ingångstransformator, varigenom produktionen av värmaren.

I så fall, om du vill vypayat stor chip och detta kräver det bra och jämnt varm, använd en hemmagjord termofenom med en temperaturregulator. Annan utföringsform - för att göra en infraröd lödning station av ett keramiskt chuck för en lampa och en nikrom spiral ansluten till nedtransformatom. För att reglera temperaturen på ytan av de delar som används är samma termostat.

Hur man arbetar du kan se i videon nedan med infraröd lödning station, det lär nyanserna i arbete:

Och slutligen, rekommenderar vi att du blir bekant med mer komplexa system monterings hemlagad lödstation baserat på Arduino plattform:

Förhoppningsvis vi diskuterade olika sätt att ge dig en tankeställare och uppmanas att skapa en self-made lödstation på en av de rekommenderade metoderna eller utveckla och genomföra sin idé.

Vi rekommenderar också dig att läsa:

Montering en lödning station med sina egna händer

Alla självrespekt och arbets amatörradio tenderar att ha alla nödvändiga verktyg till hands. Utan lödkolv är naturligtvis inte tillräckligt. Idag, radioaktiva grundämnen och detaljer som vanligtvis behöver uppmärksamhet, reparation, utbyte och därmed lödning - är inte samma massiva styrelse som var. Spår och slutsatser alla de finare delarna själva allt mer känsliga. Det behöver inte bara en lödkolv, lödning station som helhet. Det måste kunna kontrollera och reglera parametrarna temperatur och andra process. Annars finns det en risk för allvarlig skada på egendom.

Hög kvalitet lödkolv - nöjet inte det billigaste, för att inte tala om stationen. Därför är många fans undrar hur man gör lödstationer med sina egna händer. För vissa är det även en fråga om inte bara ekonomiska besparingar, utan även deras självkänsla, nivå och skicklighet. Väl över amatörradio, som inte kan förverkliga det väsentliga - lödstationen.

Idag allmänt tillgängliga massAlternativ kretsar och komponenter som är nödvändiga för tillverkning av en lödningsstation med sina egna händer. Lödstation småningom erhållna digitala grund av den digitala kretsen inkluderar en programmerbar mikrokontroller.

Nedan är ett diagram, som är populär bland publiken radioamatörer. Detta system firas som en av de mest enkla att genomföra och samtidigt tillförlitlig.

Körning lödning station med sina egna händer. elementbasen

Huvud arbetsredskap lödstation är uppenbarligen en lödkolv. Om andra objekt som du inte ens kan köpa nya och begagnade lämpliga i sin arsenal, är det en bra lödning behov. Jämföra priser och funktioner, många isolerade lödkolvar Solomon, ZD (929/937), Luckey. Här bör du välja utifrån dina behov och önskemål.

Normalt är dessa lödkolvar utrustad med en keramisk varmare och en inre termoelement, vilket avsevärt underlättar processen för genomförandet av termostaten. Lödkolvar är utrustade med dessa tillverkare också ett kontaktdon som är lämpligt för anslutning till stationen. Således finns det ingen anledning att ändra kontakten.

När ut för lödning av en lödningsstation, baserat på dess kapacitet och matningsspänningen väljs: för montering diodbryggkrets och transformatorn. För spänningen + 5V linjär regulator behöver en bra kylfläns. Eller, alternativt, 8-9V spänningstransformator med separat lindning för digital leverans.

Det bästa alternativet för mikroenheten är lödstation ATmega8. Den har ett inbyggt programmerbart minne, ADC och kalibreras RC-oscillator.

Vid utgången PWM i FET som väl beprövade IRLU024N. Alternativt kan du ta någon annan lämplig motsvarighet. behövs inte kylaren för en specifik transistor.

Få råd om hur man löda koppar och andra ledningar, chip, radioelements här.

Knapparna. firmware alternativ

Knappar lödstation kommer att ha följande funktioner:

 • U6.1 och U7 är ansvariga för förändringen i temperatur: respektive, minskar värdet inställt på 10 grader, och U7 ökar U6.1;
 • U4.1 ansvarig för programmering temperaturlägena P1, P2, P3;
 • Knappen U5, U8 och U3.1 ansvarig för enskilda stegen, respektive: P1, P2 och P3.

Dessutom kan i stället för knappar extern programmerare för EEPROM controller anslutas. Eller utförs in-circuit firmware. Ställ in temperaturinställningar lätt. Du kan inte sy EEPROM, utan helt enkelt att ansluta stationen med den pressade nyckel U5, där värdena för alla lägen kommer att vara noll. Ytterligare justeringar utförs med hjälp av knapparna.

När firmware, kan du konfigurera olika värden för temperaturreglering. Steg kan vara 10 grader eller en grad, beroende på dina behov.

lödtemperaturen låg spänningsregulator

För dem som just har börjat sina sina experiment inom elektroteknik, kan fungera som en typ av utbildning montering något förenklat schema.

I själva verket är det också self-made Lödstation med händerna, men med vissa funktionshinder, som andra mikro kommer att användas här. Denna station kommer att fungera som de vanliga lågspänning lödkolvar med en spänning på 12 V, och handgjorda föremål såsom uppsamlades på grundval av mikropayalnikov resistor. Grunden för en hemmagjord krets lödning station ta systemstyrenheten nätverks lödning.

Utöver detta ämne, kan du studera i detalj principen för driften av RCD, och den här artikeln kommer att lära ofelbart kondensatorn check multimeter.

Video om hur man gör en lödning station med sina egna händer:

Lägg till en kommentar avbryta svar

Ul. Zoe och Alexander Kosmodemyanskiy, 26 +7 (499) 350-26-73

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

39 − 31 =