målade rätter

Gamla ryska rätter: namn

Gamla ryska rätter är olika, trots att det skapades främst från trä. Dess attraktionskraft för moderna människor är att det är vackert, nebychna och tillverkning ware var en riktig kreativ process, sann konst, som visar fantasi ryska hantverkare.

Som redan nämnts i Ryssland all utrustning huggen av trä, och även för att äta och dricka. Det är därför vi kom till en hel del prover av folkkonst. Gamla ryska rätter är olika - det skålar och hinkar och kannor, och snidade skedar. Vi skapade dessa attribut i olika centra i ryska furstendömen och varje mästare skiljer sig från sina egna unika handstil. Målning och carving - detta är den vanligaste dekoration av gamla keramik. Idag kan dessa produkter återfinns förutom i museer, men i privata samlingar av fans av vintage krimskrams.

För att skapa rätter kom inte alla träslag. Oftast används björk, asp och barrträd. Mjuk kalk användes för att skapa skedar, slevar, nalivaek. Dessutom dokumentationen möter gamla ryska rätter, som namnet väcker uppmärksamhet med sin unika. Till exempel en sked rakhet, född bucket - sådana namn inte säga något till oss, moderna människor, som är vana vid glaset och porslin. I själva verket rakhet - en trunk trä och rot fartyg - ett kärl gjort av en stark rhizom. Bönder i allmänhet används för att skapa rätter något träd - och ruinerna, och bark, och flexibla rötter som är lätta att väva. Och den dyraste ansågs munstycket av rätter - uppbyggnaden på trädet.

Denna gamla ryska rätter kom till oss i en modifierad form, eftersom de nuvarande modellerna inte är gjorda av trä. Metall hinkar i Ryssland idag används ofta i byar utrusta bad. I den gamla Rus skopan ansågs det den vanligaste typen av fest rätter för en drink - de serveras honung, kvass, öl. Ensemblen av stora och små hinkar fungerade som en riktig dekoration av bordet.

Denna gamla ryska rätter för vin har alltid varit elegant och intressant, till exempel i form av båten flytande fågel. På norra Dvina skapade denna maträtt med två handtag, som liknade en anka huvud och svans. Han spelade en viktig roll och en ljus målning som pryder dessa enkla bondeliv attribut. I Tver provinsen, lokala hantverkare skapar blodkärl i form av ett hästhuvud, dekorerad med sniderier och geometriska rosett i centrum, som är en gammal symbol för solen. Och i 1558, under regeringstiden av Ivan den förskräcklige, på hans order skopan skapades, dekorerad med tre stora safirer. Idag är det ett konstverk lagras i ett av de museer i Tyskland, där han var under Stora fosterländska kriget.

Moskva Masters skapade hinkar med locket, vilket gör det möjligt att spara en vacker ytstruktur. Dessa produkter hade formen av båten, en platt botten och en spetsig näsa och en kort horisontell handtag. Fartyg var täta och hållbara väggen och användas som en ytterligare silver inlägg fälg. Kozmodemjansk hinkar skapade lind och formad som Moskva, men var mer djup och stor volym. Made Tver masters hinkar urholkad trädrötter ofta i form av en långsträckt båt. Men i de nordliga regionerna skapades, skopkari hinkar - fartyg i en båt med två handtag, varav nödvändigtvis genomförs i form av en fågel eller ett hästhuvud.

Denna gamla ryska rätter var också ett obligatoriskt attribut av alla bord, eftersom bröd och salt är viktiga komponenter i dieten. Breadbox används för lagring av mjölprodukter, och gjorde det ur bast - trädstam skikt som ligger mellan jordskorpan och kärnan. Sådana rätter skyddar brödet från formen och fuktighet.

1

Salt i Ryssland var dyrt, så för att skapa rätter att lagra det närmade mycket noggrant. Solonitsa tillverkas i två grundformer - i form av en pall, som stiger seat-hölje eller som en flytande fågel. Mycket vacker och ovanliga ser gamla ryska rätter - Bilderna visar hur mycket uppmärksamhet ägnades åt de delar av målning och carving.

Om namnet "bucket" och "solonitsa" (även om vi ofta kallar det "salt shaker") bekant för alla, då ordet "Bratina" är mer komplicerat. Troligtvis kommer namnet på rätter från ordet "Bratchina", vilket innebar en festlig måltid. Typiskt, är det utförs i form av en kula, som är den översta-insnörda avlyssnade krona med krökta kanter. Gammal rysk prydnad på disken av detta slag var mycket olika. Till exempel har den överlevt gjorts i XVIII talet Bratina, dekorerad med målningar i form av flingor med en inskription. Förresten, inskriptionen spelade också en stor roll i utformningen av antika keramik. De kunde tala om många saker: om plats och datum för skapandet av attribut, sin värd, och så vidare.

Vi har varit i bruk i gamla dagar och skålar, som är vida kastruller med låga kanter. De serverades stekt och bakade rätter, och i klostren även bakade limpor. Ögonlocket utgjorde avlång skål, som var täckt med det övre locket och är dessutom utrustad med handtag. Det används för olika ändamål: för bakning kakor, lagring, kvass, matlagning kötträtter. Därefter har skålen blivit känd för oss panorera.

Om allt är klart koppar, dalen - gamla ryska rätter, som namnen var annorlunda: och en kalk och yandova och Bratina. Detta porslin är en cirkulär kärl gjort av koppar eller bast, vilken användes för att dricka öl, honung mäsk. Sådana Receptacles stiliserade figurer som anka, gås, tupp, råkor och varje region har sina ritningar. Hittills sådana redskap bevarade i Karelen - de skapar en dal lind trä, ek, lönn eller björk.

Tver mästare skapade den bästa dal av locket (build-up på trädet). Rätter som utförs i form av en kopp på en särskild lastpall (oval eller kvadratisk) och komplette pipen urladdning. Ax bearbetade fartyg, sedan utjämnade skrapa.

Ovanliga och mycket färgstarka gamla ryska rätter gjorda av trä, och namnen på henne ibland helt oväntat. Till exempel för mat stavets användes som skapades vytachivaniem på en speciell maskin. Detta porslin var en två djupa skålar - en tjänstgjorde som locket, men det kan användas som en platta. Tja, vad en fest matskedar kan göra utan? Kanske denna del av redskap som finns i många - en vacker och tjock träslev, rikt dekorerade med målningar. I Stavtsev i Ryssland och utfodrade frukter och grönsaker. Men det fanns också rätter för en viss typ av frukt - citrongräs, grönsaker Man, gurkört.

Många typer av träslevar var i Veliky Novgorod. Såg särskilt vacker produkter som har som det höjdes stjälk. Oftast används som en dekorativ fläta, som utför tekniken konturtråden. Men i de nordliga regionerna skapades Shadrova skedar inlagda med ben eller tänder. Dessutom hade varje region dess unika sked form. Till exempel inom området skapade Gorkovskaya slevar, sallad, fiske, tunna skedar som skilde rundade och hantera mångfacetterad handtag. Kirov sked skilde äggformade spadar och platt handtag.

I den antika Rus alla redskap, som används för att dricka, kallad sprit eller krog. I detta fall, namnet på praktiskt taget varje intressant och originell i fråga om ursprung. Kanske den mest enkla och begripliga fartyget är en kanna - det hålls drycker och servera. Typ av kannan var kumgan lånat från grannar i öster, fånga en smal hals, lång pip och handtag. Vattnet lagras kumgans ofta, så de var en stor mängd. Olovyanniki - det är också ett slags kanna. Den lagrar och servera olika drycker. Men med glasprodukter i Ryssland, var situationen mycket intressant. Så var det redan känt ordet "steklyantsy" i XII-talet, men de importerades från andra länder.

Mycket intressant utseende och glasredskap, porslin och gammalt trä. Bilder från krönikorna och gamla register visar att de flesta av dessa attribut bör vara enkel, koncis, och skiljer sig endast i bilder och ornament. Kokkärl uppmanade utseende eller material som används för att skapa den.

LiveInternetLiveInternet

 • broderi (23)
 • blommor (2)
 • Överkast (713)
 • decoupage (363)
 • Inredning (282)
 • Hälsa (38)
 • landskaps (45)
 • gjutning (3)
 • favoritbloggar och webbplatser (9)
 • Musik (30)
 • mjuka leksaker (6)
 • Kläder (15)
 • en penna och en borste (130)
 • verktyg (130)
 • recept (47)
 • länder (15)
 • Textile Design (117)
 • dot målning (74)
 • blommor (3)
 • värderingar och attityder (111)

-Sök i bloggar

-intressen

-gemenskap

Målning redskap. Historia och modernitet.

För en illustration av den här artikeln kommer jag att använda arbetet i Moskva Masters Adalina-ART (Olga) och Natalya Knyazeva av landets mästare, vars text Wikipedia och platser http://dic.academic.ru och http://salon-bukinist.ru

vas målning - prydnads eller figurdekormålning fartyg utförs nästan uteslutande av den keramiska metod, dvs. specialfärger med den efterföljande rostning - utvecklades så tidigt som mykenska konsten (Egeiska kultur); vas "kamares9raquo; (20-18-talet f.Kr. ...) med stiliserade flexibelt kruglyaschimisya växt mönster; vas med nära till naturen bilder av växter (slutet av 17-16-talen. BC. e.), bläckfisk, fisk, sjöstjärnor (16. BC. e.). I 20-16-talen. BC. e. målning fritt täckte hela kärlet

.

Håll det i sammansättningen målades vaser "palatset stil" (i slutet av. BC. E. 15-talet) med en liten och geometrize blommönster, vågiga linjer. I pozdnemikenskom konst (14-12 cent. BC. E.) Målning (schematiska bilder av människor, djur, ersatta geometriska motiv, spiraler) land och koncist.

Förutsatt finns två sätt vas målning: vase målning av glasyr och underglasyrblâtt målning. Enligt glasyr tecken redan färdig produkt, och underglasyrblâtt målning appliceras på förgräddade produkt. Efter tillslutning av konstnären produkt belagd med en transparent glasyr och igen bränns vid en hög temperatur.

I Kiev Rus keramik belagd keramisk kropp, följt av bränning berget. Denna teknik kallas engobing.

I antika grekiska vaser täckta med en så kallad svart lack, vit, lila, mindre ofta - bräckliga "akvarelnymi9raquo; (blå, rosa, röd, grå, gul) färger och förgyllning

Geometriska stil (&9mdash;8 århundraden. BC. e.; horisontella ränder rytmiska linjära mönster och geometrized bild, tydligt avslöjar Tectonics vaser); "Matt stil" (7 i BC E;... Djur och imaginära varelser polykromatiska bilder i kombination med vegetabiliska mönster). I 6: e århundradet. BC. e. Attica blommar chornofigurny stil (former, svart lack drabbar gulaktig eller rödaktig lera bakgrund, gjord av vitt och lila färg detaljerna i kläder, smycken, etc.), med sina musikaliska renhet konturlinjer, generalisering av platta svarta silhuetter med subtila känslo scener (främst mytologiska); Grand Master: Cleat, Exec, Amasis. Om 530 BC. e. Det är en övergång till en röd-figurerar vasen målning

(Svart bakgrund och färgade lera siffror; extra roll prydnad, ett överflöd av genre och mytologiska scener) är, som tillät en mer detaljerad formen dras, att schema volymen med förlängningar. Röd-VI "(. Se Strict stil) allvarlig stil" (.... Den sista kvartalet 6 - början 5-talet f.Kr.) skiljer klarhet och elegans i ritningen samtidigt behålla de kända hårdhet och kantighet former; stora mästare: Efron Duris sk vazopisets Brig (Brig cm.). Med 2: a kvartalet i 5: e århundradet. BC. e. i B. "fri stil", blir bilden mer omfattande och komplexa. Noggrannhet och koncisa på ritningen, sorgliga lyriska inneboende polykrom vita begravnings lekythos 3: e kvartalet 5. BC. e. B. För i slutet av 5-4 århundraden. BC. e. kännetecknat av det dekorativa glans ( "lyxig stil." - målning av media och andra), överbelastning av kompositionen, försöker förmedla perspektiv, bristen på enighet och bilden formen av kärlet

.

Förutom Grekland korrekt, V. trivs i södra Italien (Apuliens och Kampanien vaser). Under starkt inflytande av grekisk V. W. var etruskerna (se. Etruskerna). I 3-2 århundraden. BC. e. för den karakteristiska kort grekiska V. dra en enkel linjär och geometriska ornament

Vad var grunden för Iznik keramik stil

keramik Iznik fylld med bilder av den bysantinska, Seljuk konst, konst Syrien, Centralasien och Iran, antändes en ljus och saftig blommig prydnad tunna och vackra produkter. Seljuksen - rik på ordets dynastin på västra turkar, grep stora områden i Asien, upplevde blomning av konst och lämnade efter sig ett stort antal unika keramiska plattor. Konsten stil den period som avses Rumi.

Rom och Rumi - är inte en enkel harmoni. Konsten stil Rumi föddes i Rom, där befälhavaren målade keramik i vizaytiyskoy teknik och Seljuksen tog över honom och började kalla sig Rumi (dvs. - Roman Seljuksen).

Antik målade plattor med Rumi. Foto: people.sabanciuniv.edu

Muslimska ornament Rumi. Foto: people.sabanciuniv.edu

Rumi kakel dekorerade med många moskéer. De ligger på väggarna, som en flygande matta, keramik med intrikata orientaliska mönster. Very nice.

Det ser ut som en moské med klädsel kakel Rumi inuti. Notera att plattan är dekorerad med inte bara en prydnad, men också kalligrafi. Foto: turkishtiles.wordpress.com

Och kan du se insidan av Hala Sultan Tekke på Cypern (detta är den fjärde viktigaste muslimska helgedomen). Plattor där, men också mycket vacker och enkel. En underbar majolikaplattorna av moskén är dekorerad med den andra. Också fascinerande.

Det ser ut som en matta, är det inte? Jag gillar verkligen. Foto: turkishtiles.wordpress.com

Dessa är väggarna i en turkisk harem. Foto: turkishtiles.wordpress.com

Glansdagar keramikkonst i İznik ägde rum i 15-17-talet, när de turkiska mästarna av keramik förvärvat sin distinkta stil av målning och deras utmärkta produkter har blivit igenkännbara och populära. Detta underlättades av det faktum att nära Iznik hade mina gråvit lera, som är perfekt lämpad för produktion av olika typer av keramik.

Iznik kakel och porslin är oftast dekorerad med blommiga inslag: Lotus blommor, blad, vin, palmetter, rosetter, som ofta läggs graciösa fåglar i paradiset och mytiska djur. Islamisk kalligrafi konst återspeglas också i Iznik keramik.

Vacker skål, Turkiet, Iznik, 1540-1550 år. Foto: wkp.maluke.com

Blå och vit vas från Iznik, 1530. Victoria and Albert Museum, Foto: vam.ac.uk,

Tidiga Iznik keramik målad med kobolt färg endast (mörkblå). Dessa blå och vita produkter är tydligt kände effekterna av blå-vit kinesiskt porslin av Mingdynastin. Sedan i utsmyckningen av Iznik keramik, det fanns andra färger

Tydligen var södra temperament svårt att hålla den kalla blå koboltmönster och, så småningom, master Iznik hittat ett sätt att expandera färgpaletten (i allmänhet, var det ursprungliga valet av färg orsakad av detaljerna i tillverkningen, inte all färg hålls bränning temperatur).

Mönstren på brickor av Iznik och vas. Foto: wkp.maluke.com och estriking.blogspot.com

Först sattes till kobolt turkos och tät svart färg som används för fina och distinkta risunka.Potom konturlinje på 16-talet i de mönster iznikskoy keramik verkade lila-violett och olivgrönt. Och mot slutet av 16-talet, turkiska konstnärer kunde skapa ett rött färgämne och en grön smaragd.

Måla på keramik av Iznik glaze tillämpas sätt. Första, den produkt som bildas på hjulet eller manuellt (om detta kakel), torkades det, blev det en ljusgrå. Sedan belagda med en vit beläggning, för att ge en keramisk porslins likhet. Efter det andra torknings målade vita bakgrundsfärger. Täckt med glasyr mönster. Efter bränning keramik och transparent briljant glittrande glimmer glasyr, som värderas högt i keramik tekniken.

Iznikskaya keramik återspeglade skicklighet keramiker i det ottomanska riket. Idag, museer, antikhandlare och uppskattar de turkiska keramik. Det är i samlingen av Smithsonian Institution och de stora museerna runt om i världen.

Mycket trevligt, eller hur? Iznik keramiska fat, 1575. Foto: persiancarpetguide.com

majolika - en målad utseende fint keramiskt som framställs från vitt porslin massa (förglasat majolika) eller krasnozhguscheysya lera (keramik majolika). Crock majolika - porös, och väggarna i den färdiga produkten - tunn och smidig. Majolika - inte nödvändigtvis platt, ofta är dekorerad med präglad dekoration.

Fish. Majolika. Författare: Maria Rosaria Dalessandro. Foto: fineartamerica.com

Men fisk moderna mästare - Adelina

Varor av majolika är alltid mycket vacker och unik. De är inte bara trevligt att titta på, men också att ta över. Majolica slät, sval och lite lättnad ... försök att spendera lite dekoration av majolika på kinden ... eller röra dina fingertoppar. Nice ...

Majolika färger närmare de tjocka honung akvareller, de är läcker och på vissa ställen - genomskinlig.

Hur man sätter tyngdpunkten i ordet "mayolika9raquo;

Namnet förknippas med majolika Mallorca eftersom det är genom denna spanska ön i Italien och sedan i resten av Europa var första mayolichnye verk av spansk-moriska ursprung.

Beautiful vintage vas från Italien med en blommönster. Majolika. Foto: artpane.com

Italien, Deruta. En platta med en bild av skönhet (belle donne), majolika, ca 1490-1525, GG, The British Museum. Foto: ahis335.blogspot.com

Italiensk maträtt i Majolica tekniken period: 1575-1625 yy Foto: historyextra.com

I den 18: e århundradet, uppfann ett annat sätt att måla keramik - dämpa färger som kan appliceras på redan sparken glasyr. De används för porslinsmålning.

majolika produktionen började utvecklas i 18th century. År 1724 visade det sig i Moskva fabriken Grebenshchikov, som år 1740 började tillverka majolika monokroma (en färg) målning. I år anses vara början på utvecklingen av den inhemska keramik. Första majolika fabrik Grebenshchikov var massiv, stor, skärvor av en gul-rosa och emalj - en blåvit. Den första produkten mayolichnye lokala konstnärer målade i stil med kinesiska och västerländska konstnärer. Majolica gjort i verkstäder i förorterna - byn Gzhel. Tror du att det var den traditionella blå och vitvaror? Inte alls, i dessa dagar av Gzhel majolika mestadels färgade.

.

Sådan magiska kakel-mosaik av majolika dekorerade moské i S: t Petersburg. Foto: butko.livejournal.com och phototimes.ru.

Och nu Yaroslavl majolika producerar en mängd gåvor och leksaker i tekniken med majolika är ett stort flöde av som exporterade. Nu anses centrala Yaroslavl majolika produktion i Ryssland.

I början av 20-talet, har många kända artister arbetat i Majolica tekniken. Kom ihåg att ugnen-soffan, prydd med utsmyckade kakel mayolichnymi Vrubel eller figurer och målade majolika rätter ... och ägnar sig åt andra välkända ryska och västerländska målare: Vasnetsov, Golovin, Malyutik, Leger, Picasso och Escher.

1900, Mikhail Vrubel, en eldstad med en bild-majolika - Mikula Selyaninovich och Volga, Foto: wroubel.ru

.

I Ryssland i gamla dagar Gzhel var färgstarka, disk underteckna det med ljusa färger, och blommorna är inte blått och gult, rött och grönt.

Inte omedelbart gzheltsy utvecklat sin egen distinkta stil av målning i kobolt, men så småningom han nådde perfektion i det polufayans. Blå färg kommer att bli en klassiker, oskiljaktig från Gzhelian polufayans. Det var en ny ikoniska bildspråk, som ersätter konturritningar med polykrom färg, som tidigare användes i majolika. Den blå färgen är bäst i samband med glasyr under bränning ger mindre avfall, avger utstrålning, är tidlös. I målningen finns också inslag av humanisering, andliga ting

.

Under 20-30 år av det tjugonde århundradet skapades kooperativ och workshops. 1929 d.Turygino organiserade gäng ", keramik Nästa". År 1936 gäng bytt namn Artel "konst keramik" och transformerades därefter in i växten Turyginsky "konst keramik"

Vid slutet av det här inlägget - en intressant video som visar hur man gör en punkt målade med bränning och några verk av moderna mästare i konsten Point-to-Point

De mest kända typer av ryska konsten att måla mästare, överlevde till den 21: a århundradet

Få till postkontoret en gång om dagen som är mest lästa artiklar. Följ med oss ​​på Facebook och VKontakte.

Det verkar som om konsten att måla har ingen plats i det 21: a århundradet, pragmatisk, och det kan avnjutas nu bara på museer. Men hittills Ryssland kan hittas blomstrande affärer som har bevarat gamla traditioner av olika konstnärliga målning och fortsätter att förvåna moderna invånarna i hans förmåga.

rinner Zhostovo målning tillbaka till början av 19-talet. Även i flera närliggande byar i fd Trinity Parish (nu Chekhov distrikt, Moskva-regionen) fanns hantverksverkstäder, som ägnar sig åt tillverkning av målade dekorativa föremål tillverkade av papier-maché, lackerad. Artister målade askar, cigarettetuier, socker och metallbrickor. Gradvis antalet brickor produceras ökas, vari förskjuta andra produkter.

De viktigaste motiven är målade blommor buketter. I början av 20-talet med tillkomsten av sovjetmakten på landsbygden gick gang "Metallopodnos" och hantverkare hade svårt, när de införde nya ämnen att måla, dikteras av de dåvarande tendenser realism. Men konstnärer har möjlighet att bevara sin identitet och Zhostov brickor skiftade deras utsläpp av hushållsartiklar i dekorativa paneler, som uppskattas inte bara i Ryssland utan även utomlands.

Khokhloma Den har sitt ursprung i den 17: e-talet nära Nizhny Novgorod. Namnet kommer från fiskebyn Khokhloma, där färdiga produkter fördes från närliggande byar. Grundarna av denna målning på trä kallas gammaltroende som flydde från den nya kyrkoordningen. Att de hade hemligheter "gyllene" målning på rätter.

Förresten i hjärtat av målningen är inte guld, silver och tenn pulver. Appliceras ovanpå det en speciell sammansättning, utsätts sedan för värmebehandling, och sedan börja måla. De viktigaste motiven Khokhloma - ett gäng rönnbär, blad och blommor.

Gzhel kallas ett kännetecken för Ryssland när det gäller konsthantverk. Man tror att Gzhel går tillbaka till 14: e århundradet. Vissa säger att namnet kommer från floden Gzhelka (Gzholka), vilket var en by bebodd av guiden. Andra tror att den "Gzhel" - en omskrivning "zhgel", dvs bränning av keramik ... I 60 km från Moskva är "Gzhel bush", som består av 27 byar, vilket innebar bränning och målning keramik. De målade koboltblå på två sätt: överglaseringen och glaze. Först bilden appliceras på den fuktiga leran, och sedan igen på isbildning. Fiske Gzhel ware blomstrade, det vill säga. Om du vill. De rika hade silver och vanliga människor i OLIKFORMIG grov keramik. Med tiden Gzhel blev tillgänglig för alla delar av befolkningen, men skönheten och relevans är inte förlorat.

Målade lack berömda byn Fedoskino (Moskva-regionen). I den 18: e århundradet nära byn var lukutinskih fabrik för tillverkning av lack visir för hattar. Sedan bytte hon riktning, och 80 civila arbetare som bedriver målning produkter från papier-maché och lackerat trä. Fantastiska glöd och glans lådor och andra miniatyrer som uppnås genom "bokstaven i genom." Så kallade jag utrustning när vänd ritningen själv appliceras direkt på ytan av ett tunt skikt av bladguld, pärlemor. De mest populära ämnen för teckning är förknippade med livet för vanligt folk.

Liksom många andra hantverk, Mezen målning fick sitt namn från det område där för att utveckla - i detta fall från namnet Mezen floden, som ligger i Archangelskregionen. En teknik där våra experter, går tillbaka till de gamla slaviska stammar. De huvudsakliga motiv är diamanter, kors, sol skivor, upprepade i sekvens.

Den Mezen målning på trä domineras av endast två färger - svart (sot) och röd (ockra). Främst tillämpas ornament på vardagsföremål: lådor, snurrande hjul, wokar. Efter graffiti på redskap är det applicerade lack som skyddar raderingsmönstret och ger den extra glans.

Många samtida konstnärer fortsätta att engagera sig i gamla hantverk, för med sig något av sina egna. Så konstnären från Izhevsk Han målade i traditionella konstnärliga tekniker. skalle.

Gillar du? Sedan stödja oss, TRYCK:

Lägga till kommentarer förbjudna bloggregler. Tillåten endast: Utställare blogg moderatorer för registrerade användare

Om du inte är inloggad, kan du göra det just nu:

Oerhört begåvade ryska folket! Jag är stolt över styr av Ryssland.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

99 − 97 =