Over för hemma sömnad

Vad man ska köpa en overlockmaskin för hemmabruk

I vår tid, köpa en sy overlockmaskin någon modell kan inte bara i butiken symaskiner, men också nätbutiken hushålls sömnad utrustning. Val av billiga, opretentiös modeller av inhemska over att hysa upp till industriell over välkända varumärken såsom: Juki; bror; Pfaff; bernina; JANOME; Merrylock och andra.

Hur man väljer en overlockmaskin Bland de många modeller och tillverkare? Vad man ska köpa en overlockmaskin: trehnitochny eller chetyrehnitochny? Vad är koverlok och hur det skiljer sig från over? På dessa och andra frågor försöker vi svara på i denna artikel.

1. Innan du köper en overlock, bestämma vilket ändamål du behöver en overlockmaskin

I stora städer, särskilt i Moskva, är valet overlokov i butikerna så stor att det ibland är omöjligt att förstå utan att rådfråga exakt vad du behöver för att köpa en overlockmaskin. Vad bra overlockmaskin? Billiga overlockmaskin värre än vägen? Vilket företag är bättre att välja hem overlockmaskin? Alla dessa frågor kan ställas konsult i butiken, men du kan ta reda på själv, kolla in artikeln om detta ämne i forumen för stora nätbutiker av symaskiner och over.

En av dessa platser, där du kan hitta sådana råd är platsen sewing-world.ru. Här kommer du inte bara hitta intressant och användbar information, men också för att köpa någon sömnad utrustning, inklusive hushåll over.

På den nuvarande nivån på utveckling av produktionsteknik av hushållssymaskiner och over, frågan "Vilket företag overlockmaskin bättre?" Det låter rätt. Vem som helst, även de billigaste hem overlockmaskin ibland bättre overlokov utfärdade under sovjettiden, over, till exempel "Prima" och även industriover 51 klassen. Det är bättre att försöka svara på frågan: i vilket syfte du behöver en overlockmaskin? Vilket tyg ska du hantera det? Vad obmetochnye sömmar behövs? Hur ofta tänker du använda den och hur många trådar ska han vara?

Till exempel, om du ska hantera kanter mattan spår, då detta har en speciell matta overlockmaskin. För kontinuerlig drift i en liten sömnad butik är bättre att köpa en industriell overlockmaskin. För är en sällsynt användning av huset bra, den enklaste modellen 3-trådig over, etc.

Ursprungsland overlokov i vår tid, är också redan inte kritisk, eftersom många företag tillverkare av sömnadstekniker placera sina grenar över hela världen, även i vårt land.

2. Vad overlockmaskin är bättre att köpa hem

1

Billig overlockmaskin är avsedd för hemmabruk, så han ringde hem overlockmaskin. Sådan sy overlockmaskin perfekt användas för att sy lätta och medel tyger, för att det ska passa nästan alla tråd, inklusive tråden för hemmabruk, på små spolar. Den viktigaste förutsättningen för en lång och felfri arbete over - överensstämmelse med tillverkarens rekommendationer, som anger vad tyg, nål och tråd kan användas för denna modell over.

Ta inte ett formellt uttalande. Instruktioner är ingenjörer, som vet exakt vad du kan göra i detta over och inte göra.

Om du behöver en overlockmaskin för huset, och du kommer inte att öppna en studio, är det fullt möjligt att köpa en overlock ekonomiklass, särskilt eftersom nuvarande modeller av multifunktionella over. Det vill säga, den kan utföra chetyrehnitochny trehnitochny och filt stygn, och ibland sätta omvandlare (plug) till en av griparna, tvilling söm.

Overlokov mer komplexa modeller, särskilt koverloki kan utföra andra typer av linjer, som platt, rasposhivalny söm.

Detta "mirakel overlockmaskin" kallas koverlok (cover), men priset på "over" redan är mycket högre, eftersom det kombinerade två eller tre olika symaskiner.

Nästan alla billig overlockmaskin fungerar tillförlitligt hanterar alla moderna trikå utan mellanrum, har en bakgrundsbelysning och en rad andra funktioner.

Pris over, först och främst beror på de tekniska egenskaperna hos produktion av komponenter och funktioner. Billig overlockmaskin är endast avsedd för hemmabruk. Detaljerna i hans är inte konstruerade för att tåla produktion belastning, och det är därför priset på industriutrustning är mycket högre hushållssymaskiner och over.

3. Hur man köper en overlockmaskin för studio

Självklart, om du ska öppna en studio och ännu mer sömnad butik, är det nödvändigt att välja en overlockmaskin industriella modeller och uppmärksamma följande punkter.

Först och främst naturligtvis på dess tillförlitlighet, förmågan att motstå långsiktig kontinuerlig belastning. För det andra, dess funktionalitet. Det vill säga förmågan att utföra flera olika typer av sömmar som används för att sy förmågan hos ett stort antal olika vävnader, etc.

Fram till nu, kan många anläggningar finns mycket populär i Sovjettiden industriell overlockmaskin 51 klassen. Och ibland är det motiverat. En väl avstämd overlockmaskin 51 klass kan mycket väl klara även med "nyck" stickade tyger. Men viktigast av allt, kan den användas för att sy kraftiga tyger, såsom drapering, denim och även en tunn tarp. Och priset för denna b \ y overlock helt tillgänglig. Därför anger i din affärsplan studio denna overlockmaskin som ett alternativ. Naturligtvis för att sy kasta "allvarlig" av dyra tyger saker behöver "bra" chetyrehnitochny overlockmaskin. Men vid den tiden, när man har sådana order, du redan köpa den.

4. Ytterligare funktioner inhemska over

Mycket praktiskt när overlockmaskin för ett hem kan utföra inte bara den vanliga mulet sömmen, men också för att utföra roll söm. Åh, hur han ibland behövs i behandlingen av tyll eller botten stickade kjolar, blusar.

innan de slutligen Välj over, uppmärksamma bredden av behandlingen av vävnadssnittet. Mycket praktiskt Over, vars inställning kan du ställa in den maximala bredden av sömmen - 9 mm.

Dessutom är det viktigt att over säker själv "kände" på alla vävnader, inte bara tunna och flexibla, men också ganska grov, såsom denim, etc.

Den moderna inhemska over måste vara differential. Den här funktionen är vanligtvis tillgänglig alla moderna hushåll over och tillåter kvalitativt för att sy och sticka elastiska tyger. Men det finns undantag, så be konsulten i butiken.

5. För att fylla tråd i griparna over ska vara bekväm

Over automatisk tankfartyg garn sparar mycket tid. Förresten, laddas med en sträng av pneumatiska eller mekaniska medel. Men det är mycket säkrare och mer effektiv när båda slingover lätt kan ses och gäng kan göras enkelt med hjälp av en pincett. Uppmanas att ägna särskild uppmärksamhet åt detta, eftersom tråden måste tanka oftare än de mer bekväm tillgång till griparen over, desto lättare blir det att göra det och desto starkare kommer du att nerver.

6. Firman tillverkare overlokov

Tillverkare overlokov vanligtvis producerar andra sömnadstekniker, men fast Merrylock (Taiwan), producerar endast over. Specialisering tillåter företaget att släppa overlokov Merrylock aktivt utveckla och införa ny teknik over, koverlokov och ploskoshovnyh maskiner.

Det japanska företaget Juki specialiserat på tillverkning av industriella och professionella sy over maskiner, men under många decennier den producerar och inhemska symaskiner, over Juki varumärke med varumärket. Symaskiner och over Juki lätt att använda, lätt att klara av alla typer av tyger och kännetecknas av hög hastighet, linje kvalitet och tillförlitlighet.

Sytråd för hushåll, särskilt industriover, spelar en avgörande roll i bildandet av överkastning stygn.

Om du använder en mängd olika kvalitet eller tjockleken på tråden, är det omedelbart återspeglas på spänning och därmed ändra sömmen.

Over mycket "känsliga" till spänningen i tråden, och minsta förändring i spänning av en linje kan påverka alla de andra.

För over och ploskoshovnyh maskiner (rasposhivalnyh) är bekvämt och lämpligt att använda en tråd på stora spolar kon. Tråd på spolar (nummer 35), en tunn, elastisk och inte mycket "twisted", och viktigast av allt, de inte kommit till ett slut så snabbt. Sann att köpa en sådan dyr garn för hemmet, eftersom det kommer att ta bara fyra hjul eller fem.

Undvika att använda c / b eller förtjockade trådar, trådar med buntar, trådar av olika tjocklek och kvalitet. Den tunnare och mer elastisk tråd, desto lättare är det hålls i mulen tyg, nålar, gripare och kvalitativ erhållna linjen. Vi kan säga att kvaliteten på tråden är en förutsättning för problemfri drift för alla over.

Hur man syr stickade utan en linjedefekt

Vad sömnad maskiner som används för att sy stickade tyger. Vad är en platt eller rasposhivalny söm och hur sy stickas på en konventionell symaskin.

Hur man väljer en symaskin

Om du redan har en symaskin, är det fortfarande en önskan att köpa en maskin eller overlockmaskin sy andra modeller som har fler funktioner som de mer bekväma och vackrare. Ja, det är vackert, och denna faktor ofta vi gömmer även från sig själva. I själva verket, först av allt, vi betalar till utformningen av maskinen sömnad eller over. Försök att inte ge efter för känslor, och liksom frågan om att köpa en symaskin eller over praktiskt.

Företaget tillverkare av symaskiner och over

Många företag producerar symaskiner, symaskiner, hushållsover. Alla av dem är värda uppmärksamhet, men vissa företag har en fördel jämfört med andra producenter. De producerar over många decennier i rad. I synnerhet gäller detta naturligtvis det japanska företaget Juki.

Over Janome ArtStyle 4057

Over Janome ArtStyle 4057 utför 3 och 4 gäng obmetochny stygn. Används för att knapphål alla vävnader, inklusive stickade tyger.

Industriell over 51 klass

Bra att köpa en ny och vacker over i butiken, och för att lösa problemet slutligen knapphål vävnader. Men bara inte alltid har ekonomiska förutsättningar att köpa en ny overlockmaskin, måste du köpa en gammal b \ y overlockmaskin. 51 Overlock klass, är just ett sådant alternativ. Det är en industriell overlockmaskin, men det är lätt att förvandlas till ett hushåll, om du ställer in enheten som i hushåll symaskiner. Notering för over motorn måste rotera i motsatt riktning än den hos symaskinen.

Reparation, stäm overlokov egna händer

Over kan inte justeras oberoende. Inställningar griparna och nålar är så fint att även erfarna mästare är svårt att sätta dem. Det är bättre att se till att inte over och mulet det grovt tyg, använd en tunn elastisk tråd, dags att byta nålen, ren och fett.

Over VOMZ 151-4D

Detta har flera modifieringar over: 3 tråd i utförandet och fyra tråd. Om Over inställd, det fungerar ganska säker på lungorna och stickade tyger. tillverkarens instruktioner innefattar att ställa kretsparametrar griparna och gap däremellan. Vi har lagt det också.

All rights reserved © / 2011 / Sewing-Master.ru / Hur att reparera symaskin hemma själv / MY-Projekt

Har du en symaskin, och du älskar att sy? Då är detta platsen för dig. Professionella Masters kommer att uppmana dig hur man utför mindre reparationer av sömnad, stickmaskiner. Erfarna tekniker kommer att dela hemligheter skräddarsy. Översiktsartiklar kommer att uppmana någon att köpa en sömnad eller stickmaskin, järn skyltdocka och många andra användbara tips hittar du på vår webbplats.

Tack att du helt översyn sida.

Kopiering och nytryck artiklar site "Sy Master" utan upphovsmannens tillstånd är förbjudet.

Over för hemma sömnad

Förbättrad teknik har nöjda fans och sömnad. Till sitt förfogande - kompakta, bekväma symaskiner med en mängd funktioner som underlättar det hårda arbetet. Vissa tror att behandlingen av tyget kanterna tar mest tid, men nu uppgiften i hög grad förenklas. Kolla in arrangemangen för yrkesarbetare.

Varför köpa separat overlockmaskin, om du kan köpa en symaskin med förekomsten av samma enhet? Svaret är mycket enkelt. Skillnaden mellan sömmarna i två så olika skrivmaskiner, är bara häftigt. I ett fall är det vanligt sicksack, syr imitera. Ett sådant resultat du får med en konventionell symaskin med funktionen over. Akut brist på sådana linjer är att den rivs när du drar tyget och på flera ställen. Hushållens Over agerar annorlunda.

Enheten ersätter inte en vanlig bil, men det är ett bra komplement. Det huvudsakliga målet för sömnad inhemsk over - skära onödig tygstycke, mulet kanten för att undvika upplösning av materialet. Det finns maskiner på 2- till 5-lägre-fall, för att utföra olika typer av stygn. Att arbeta med stickat passa tre eller fyra rader over för hemma sömnad. Om du vill sy kasta mattor bör välja endast särskilda yrkesmässiga enheter. Bomullsmaterial kan bearbetas med hjälp av 3-hstrochnoy maskiner.

Enheten kan kombinera funktionerna hos de tre enheterna. Koverlok kapabel att göra over (obmetochnye), platt (rasposhivalnye) och konventionella linjer mala maskin. Med två griparna enheten inte behöver spolen, dessutom är det möjligt att göra kedjesöm (påminner pigtail). En sådan linje väl sträckt med tyg, så dess användning vid arbete med stretch jersey är ett måste. En betydande nackdel anses vara en stor kostnad tråd.

Notera: Denna teknik är avsedd för en typ av svets - flat (som inte kommer att störa insidan av produkten). Kvalitet och heldragna linjen inte kan göra mer, ingen symaskin. Stretching av stickade plagg kommer inte att skada skarven eftersom det kommer att sträcka med tyget. Denna funktion är mycket användbar när du skapar en bekväm garderob objekt för utomhusaktiviteter. Industriella rasposhivalnye maskiner är högpresterande, vilket är fördelaktigt för mass skapande av kläder.

Det är trevligt att overlockers för hem sömnad, det vill säga för amatör bruk, kan köpas genom att välja från billiga enheter. Om du inte planerar att öppna en butik eller sömnad på order (grannar eller flickvän), finns det ingen anledning att spendera alla dina besparingar. nyanser:

 1. Billiga overlockmaskin är lämplig för behandling av trikå, kommer att göra bra fogar utan luckor, puffar tråd.
 2. Enheter har ofta en bakgrundsbelysning och en del andra funktioner som kan vara användbara.
 3. Obs: Hushållens apparaten är inte avsedd för stora belastningar. Många timmars användning kan leda till brott.

Machine, overlockmaskin från de bästa tillverkarna

Idag marknaden erbjuder en stor inventering av utrustning. Valet av maskiner för hushåll och yrkesmässigt bruk hjälpinformation om de bästa producenterna och kort översikt av de mest framgångsrika modeller. Beroende på vävnaden som du planerar att arbeta, kan vi urskilja over:

 • Janome 4952D. Hem apparaten är lämplig för användning med sammet, gabardin, silke och andra täta medel tyger densitet. Omfattningen av en sådan modell innehåller ofta tunga som hjälper till att ändra konfigurationen av sömmen. Att arbeta med ärmarna finns en särskild plattform. Differentialmatningen styr spänningen i tyget. Med denna over sömnad för hemmet, kan du göra fyra knapp tråd, gör twist, som kräver kant fina tyger. Liknande modeller: Familje 244D, Brother 3034D.
 • Bernina 800 DL. Technique obverlochivaniya vävnad kapabel samman efter trimning (chiffong), kräver en speciell maskin. Det bör göra två suturtrådar, dekorativa fållsöm och yttersula kanten på tyget samtidigt. Bernina är konstruerad för att utföra 15 operationer, dess pris är högre än kostnaden för konventionell over. För arbete med fina tyger passar fler maskiner Janome 714D, Janome 784D, Pfaff hobbylock 2.0.

Inte varje järnaffär erbjuder ett brett utbud av symaskiner för hemma sömnad. Lyckligtvis kan Internet hitta allt. Inköp via webben inte kommer att ta en hel del tid: i beskrivningarna hittar du all nödvändig information om storlek, funktioner och pris för den valda enheten för hemma sömnad. exempel:

 1. Hushållens over (Janome ML 205D) kostar runt 13.500 s.
 2. Professionella maskiner från Singer - ungefär 33000 s.
 3. på koverloki Priserna börjar på 22.000 s. och slutar 105 tusen s. Enheten kommer att kombinera funktioner koverloka och rasposhivalnoy maskiner.
 4. Ploskoshovny anordning för hemma sömnad kan köpa 20000r.

recensioner

Angelina, 45 år: med en ung sy en massa kläder för sig själva och sina nära och kära. Mannen förnekade inte mig att köpa nymodiga priborchik för detta. Lång kunde inte besluta overlockmaskin eller koverlok, men sedan stannade vid den sista. Jag måste säga att jag var glad den valda enheten. Använda nästan alla funktioner, jag vet inte riktigt gillar.

Valeria, 31 år gammal: Vad rasposhivalnaya maskin, lärde jag mig från en vän som arbetar i studion. Ofta jag använda sina tjänster: något måste vara tuck, skära, eller ta in. Även något så hon försökte arbeta på det så priborchikom (även sytt klart). Det var allt mycket bekväm. Sömmar erhålls helt enkelt härlig syn - jämn och slät.

Inna, 56 år gammal: studerade länge den information som är koverlok, hur det skiljer sig från over och att det är att föredra att använda hemma. Valde det billigaste bil, inte har ångrat. I nog av dessa funktioner, vilket ger en modell (Gian, en serie kan inte komma ihåg), att ta hand om gamla kläder. Lite mer sy ett nytt (det är vanliga maskin).

Hur man väljer en kvalitet och praktisk Over

Sy kläder hemma - en hobby och medel för inkomster för många kvinnor. Om du väljer att delta i denna fascinerande affärer och vill att dina produkter är av hög kvalitet, behöver du en avancerad utrustning. Efter att ha läst den här artikeln får du lära dig hur man väljer en overlockmaskin, hög kvalitet, funktionella, lätt att använda maskinen för hemmabruk.

Over - en specialiserad teknik för bearbetning av kanterna av plagg. Funktionaliteten hos denna anordning kan också vara en dekorativ söm, trim överflödigt tyg, sömnad flera element butt. Affärerna på symaskiner är ett stort antal enheter. De skiljer sig från varandra uppsättning funktioner, makt, design och naturligtvis, pris.

Välja enheten börjar med definitionen av de ändamål för vilka du behöver det. Du vill sy kläder och stickade produkter, men har ingen aning om vilka en att välja overlockmaskin?

Eller kanske behöver du bara hantera multi-purpose maskin för bearbetning av sömmarna? Eller i dina planer, efter träning, för att bli en professionell sömmerska? Genom att svara på dessa frågor, du bestämmer vilken modell du behöver.

Syftet med den här enheten - bearbetningssektionerna. I en operation skär han tyget över kanten och hanterar speciell obmetochnym söm. Det finns modeller som kan producera ett kedjestygn platta, dekorativa och många andra verksamheter.

Over och symaskin: vad är skillnaden

Tillverkare av symaskiner varje år förbättra sina modeller.

Modern maskin kan utföra många operationer. Hon kan sy, sy i knappar, för att hantera kanten av artikeln.

Emellertid kan symaskinen inte ersätta en särskild modell. På grund av den konstruktiva lösningen skillnaden bildar de en speciell stygn. Och därför i linje over och symaskinen ser annorlunda ut. Sy "sicksack", som behandlas av de skurna produkterna användning av maskiner, enklare och mer spröd. Det är inte lämplig för att sy klänningar och ytterkläder, för bulkvävnad.

Enheten bearbetar kanten av artikeln speciella söm. Det kan bildas av tre eller flera trådar. Han täcker tätt tygkanten, inte låta henne att sova. Bearbetade produkter av over ser mer kvalitativt.

 1. Hushållens over ekonomiklass. Det är tillförlitliga och billiga verktyg av god kvalitet. De kan utföra viktiga funktioner: tre- och fyra tråd obmetochnye ömmar, sömmar och trimning vävnad. Hushållsover kan fungera med olika densitet material, inklusive stretch strumpor och tyger.

I en sådan maskin, två griparen: topp och botten, så att de utför mulet olika bredder, roll (vridna) sömmar "fringe". Även lämplig för att sy stickat rumpa. Förpackningsmaskinen innehåller en särskild flik för att ändra konfigurationen av sömmen. Det finns modeller, komplett plattform för hantering slangar och differentialmatning.

Transporter kan du justera spänningen av garnet och används vid behandling av vävnad, som är i drift kommer att sträcka. För hemmabruk sådana modeller är mest lämpliga.

De är bekväma och lätta plasthölje. De kräver inte mycket utrymme och lätt att använda.

2. Overlock med kedjesöm griparen. Dessa maskiner kostar ungefär dubbelt så dyrt som beskrivits ovan. Men också möjligheter för dem mycket mer. De vet hur man gör platta sömmar. På framsidan av ett prov ser ut som en parallell linje innefattande två eller tre rader, och från insidan, som en piska av flera strängar. Rasposhivalnaya linje, som utför en overlock, är helt enkelt oumbärlig när du syr barnkläder, pyjamas, morgonrockar.

3. Koverlok. Denna mångsidiga universella enhet för dem som syr inte bara för sig själva, men också i ordning. Det kan fungera med tyger av någon tjocklek, utför obmetochnye, kedja, rasposhivalnye sömmar. Närvaron i sin övre niteukladchika konstruktion möjliggör en mängd olika dekorativa verksamhet. Koverlok värt att köpa för dem som planerar att arbeta mycket med stickat. Naturligtvis är kostnaden för en sådan modell hög. Speciellt om den är försedd med ett datorprogram eller kontrollera ytterligare funktioner.

När man beslutar vilken bil man väljer en overlockmaskin eller koverlok, svara på några frågor:

 1. Varför behöver jag denna maskin? Om du ska sy för dig själv och din familj, vill du fortfarande att få dina produkter är av god kvalitet, med vassa kanter sopa bort dig perfekt overlockmaskin. Om du planerar att arbeta hårt för att sticka, sy T-shirts, underkläder, ditt val - koverlok;
 2. Vad tyg och tråd, jag planerar att använda? Även klassover ekonomi kan arbeta med tyger i olika texturer och densitet. Inklusive en Jersey. Dessutom kan moderna maskiner göra tre, fyra och två sömmar. Två tråd som används för behandling av de mest ömtåliga tyger. Enkla modeller är mindre krävande på tråden. De kan fyllas med rull tråd. Huvudsaken är att de är tunna och smidiga. För mer komplexa modeller används speciella gängrullar;
 3. Vad sömmar jag använda? Over ekonomiklass kan utföra breda och smala obmetochnye sömmar. De används för att behandla kanterna på kläder. Han också tillgängliga roll sömmar för arkivering gardiner, kanter kjolar och några andra typer av förband. Detta är vanligtvis tillräckligt för kläder och hem Jersey. Koverlok har följande funktioner: raposhivochny eller platta elementet, nertill kanterna, dekorativa sömmar. Denna enhet är mycket användbar för dem som är engagerade i ett dekorativt hantverk, såsom sömnad täcken.
 4. Hur mycket kan jag spendera? Den mest budgetalternativ är tre- och fyra-tråd alternativ. I genomsnitt är de 10 till 20 tusen rubel. Som regel är att den är pålitlig och lätt att hantera liten bil, vilket är viktigt för hemmabruk. Koverloki och pyatinitochnye over är mycket dyrare. Priserna kan variera från 30 till 40 till 200 tusen eller mer.

Hur man väljer rätt over?

Var uppmärksam på att slutföra modellen. Moderna maskiner är vanligtvis utrustade med differentialmatning. Denna enhet gör det möjligt att inte sträcka tyget under bearbetning. Med den kan du göra montering och volanger. Löstagbar plattform för ärmar, ett annat viktigt verktyg. Med det lätt att bearbeta runt botten av byxor eller hylsa. När omvandlaren vård, vilket är en speciell kontakt, kan du utföra två sömmar. Detta kommer att möjliggöra fålla gardiner och bearbetade produkter av siden och chiffong. Vissa modeller har ett fack för beslag.

Kontrollera om det införda om maskinen är enkel att använda, lätt att trä, om det finns en anordning som underlättar fylla trådar. Viktigt som storleken på enheten och en bekväm design.

Föredrar modeller av kända varumärken med goda recensioner. Var uppmärksam på tjänsten garantiperioden, förekomsten av reservdelar och tillbehör.

Fråga expedit om funktioner och möjligheter i maskinen, för att visa det i handling. Var uppmärksam på kvaliteten på svetsar utförs, buller under drift av maskinen.

Att veta hur man väljer rätt over för hemmabruk, kan du skapa idealiska förutsättningar för din favorit arbete.

Förekomsten av en sådan användbar maskin inte bara underlätta och förenkla skrädderi, kommer att spara tid, men också öppen plats för fantasin.

Du kan skapa din egen upphovsrätt mode och hemtextil. Därför Låt mig önskar er en lyckad köpet!

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

40 − 35 =