På något avstånd från spiskåpan är installerad

Beräkning av avståndet från plattan till ritningen

Ren luft utan att bränna och andra dofter i köket beror på ventilationsstatus. De moderna kök utan luftreningssystem är inte längre tillräckligt. Och fler och fler människor att installera en ny köksmöbel, undrar vad är de bästa inställningarna för enheten, och på vilken höjd för att hänga huven. Rätt avstånd från plattan till ritningen spelar en viktig roll, inte bara påverkar effektiviteten av ventilationssystemet, utan också dess säkerhet i allmänhet.

Experter rekommenderar användning av fastställda regler för placering av avgas enheter. De ska inte störa hemmafru arbetar i köket. Samtidigt bör systemet vara kvalitativt bort alla lukter och rök från hällen, utan att skapa brandrisk.

Det finns standarder för installation av ventilationsaggregat:

 • rak huva över gasspis bör installeras på en höjd - 75-85 cm;
 • för direkt montering av enheten, avståndet till huven ovanför den elektriska panelen - 65-75 cm;
 • modell med en lutande panel anordnad ovanför gasspis på en höjd - 55-65 cm från botten.

Dessa standard intervall är utformade inte slumpmässigt. Vid beräkning av parametern som att hänga enheten avståndet är det nödvändigt att ta hänsyn till tre faktorer:

 1. Kraft enheter.
 2. Design och konfigurationsfunktioner i rummet.
 3. Tillväxten av den person som använder spisen.

Beräkna effekt för spiskåpor, hjälper formeln: L x B x H x 10 (eller 12) = kapacitet i m 3 / h. där:

Ett exempel på hur man kan beräkna effekt ritning: cm x B x H x 10 = 4,5 x 3 x 2,7 x 10 = 364,5 m3 / h. Detta innebär att det kommer att kunna bearbeta en timme 364,5 m 3 luft.

Men tänk på att koefficienterna 10 och 12, ge stöd i att hitta den bästa prestanda och effektutrymme kvar. När nödsituationer kan kraftenheten inte vara tillräckligt. Dessutom kan beräkningen av koefficienterna varierar beroende på vilken typ av styrelsen du vill använda:

 • för gasspisar, kan denna siffra stiga till 20 (på grund av det ökade gasflödet av förbränningsprodukterna i jämförelse med en elektrisk spis, över vilken visas endast på avdunstningen framställes livsmedel);
 • över en elektrisk spis - 15.

Organ för kök med en gasspis, är effektvärdet: L x B x H x 10 = 4,5 x 3 x 2,7 x 15 = 546,75 m3 / h. Det rekommenderas att göra en liten effektmarginal överstigande uppgörelsen med fansen vid maximal belastning.

1

Exempel på hur man beräknar ett extrakt enligt definitionen ovan, som lämpar sig för slutna utrymme om det har en förslutningsbar dörr.

När dörren inte är installerad, och bågen, eller rummet intill vardagsrummet (matsalen), är det nödvändigt att beräknade data att införa ändringar för att återspegla dessa funktioner. För att snabbt beräkna effekten kan du använda tabellen.

Modern utvinning dividerat med dess funktionalitet i 2 typer:

Enheter som kör typ av ventilation luften i hemmet eller utanför ventilations byggsystem. I flerbostadshus är redan vent, där det är lämpligt att montera utmaning.

Men kom ihåg, kommer enheten endast vara effektivt om kanalen är olika för varje lägenhet. Om den totala ventilationstrumma, kommer tunga enhet med full styrka inte. I ett sådant fall är det bättre att göra ett separat utlopp till gatan, installation av backventilen (inte tillåta luft att komma in från utsidan) vid utgången.

Genom denna typ av teknik inkluderar enheter som filtrerade luften inomhus utan att mata ut det utanför. Luft dras in av fans, passerade dubbla rengöring av filter. I det första filtret fångar stora partiklar: fett, rökgaser, sot osv. Passerar genom en andra, mer kol - luft gör sig av lukter, och strömmar tillbaka in i samma rum. Läs mer om hur man lär sig om cirkulationskåpor.

Ventilationsanordning för kök åtskilda genom metoden enligt installation:

Suspenderade (plana) anordningar är placerad omedelbart ovanför spishällen. De innehåller fläktar för luftintaget och filter för rengöring. Häng upp dem ganska enkelt: krävs inte incut och läggningskanalen. Avståndet från planet för utsugning av gas eller elektrisk spis yta överensstämmer. ritning höjd över gasspis varierar inom 75-85 cm (65-75 cm - el).

I vissa modeller ventilationskanalen är anordnad för anslutning av luftutloppet till utsidan.

Denna typ av kåpor ska installeras väggskåp, ligger över spisen. På grund av sin konstruktion, blir noden osynlig i det inre. Anordningen bör motsvara bredden av hällen och skåpet in i vilken den kommer att sjunka. Avståndet från plattan före sträckning beräknas enligt samma standarddata. Men det är värt att överväga, hängande skåp är på en höjd (om du vill integrera design i färdiga möbler). Vid beställning av en ny köksinredning tillverkare gör sina egna beräkningar, enligt de normer, liksom baserat på bredden på hällen.

För inbäddade enheter finns också platser som skärs i bänkskivan, bakom tillagningsytan. De kallas också skrivbord. Ett avstånd mellan matlagningsytan och anordningen reduceras till ett minimum. Bordsskiva för en sådan kombination teknik skall ha en bredd - 900 mm.

Island avgasheter ställs in när ugnen är värt rummet. Anordningen är monterad i taket direkt ovanför en gas eller elektrisk spis. ritning höjd över plattan måste vara inom det minimala och maximala på mellan 75 till 85 cm och en gasspis. För elektrisk - dessa siffror är mindre än 10 cm.

Beräkna höjden på installation krävs så att husmor inte nådde huvudet till kammaren, medan kaminen.

Dome typer av ventilation fast på spisen efter installation av köksskåp. Fördelarna med denna typ är att de kan dekoreras med en annan stil i inredningen. Höjden på - standard.

Kursiv stil ventilationsdon fäst på väggen. Avståndet mellan plattan och extraktet mäts från sin nedre kant. Minsta avstånd till spisen panelen bör vara 35 cm och den maximala (för produktivt arbete) - 45 cm.

T-formade ventilationsanordningar är väl passa i det inre Hi-tech stil (Hi-Tech). De kan vara tillverkade av olika material med användning av krom, glas och rostfritt stål. Avståndet från spiskåpan beräknas enligt instruktionerna för denna teknik, men i de flesta situationer sammanfaller med standardkraven.

Enligt reglerna för avgasutlopp placerat ovanför väggskåp, på ett avstånd av 5 cm från den övre luckan. Dessutom, behovet av att ta hänsyn till, där det kommer att läggas korrugerad en ventilationstrumma. Tillgång till utloppet måste vara fritt tillgängliga och får inte störa korrugeringen.

Om utrustningen är inbyggd i ett skåp, då uttaget kan placeras på samma ställe. Kopplings rekommenderas att lägga över skåp, lägga den i ett plasthölje. Läs mer om alla nyanser du kan lära av en artikel om hur du ansluter huven.

Så är det mycket viktigt att skapa ett klimat i köket för att välja höjden på ventilationsanläggningen. Om enheten att hänga för hög, är behandling otillräcklig med underskattade arrangemang - kan vara en brand.

Betyg de tio bästa modeller av kåpor för köket 2017, erkänts av användarna av högsta kvalitet och funktionalitet. Beskrivning av de viktigaste egenskaperna, fördelar och nackdelar, prisintervallet.

Avståndet från plattan till huven: regler, föreskrifter och rekommendationer

På alla moderna kök finns det utrymme ventilationsaggregat. Avståndet från plattan till ritningen bestämmer effektiv drift av denna design.

Olika typer av kåpor och deras syfte

Köksfläkt skyddar köksutrymmet och möbler från smuts och små partiklar av fett impregnering av en blandning av olika lukter. Ingen kommer att känna trevligt på gardiner eller stoppning av stolar obehaglig lukt, som också kan tränga in i andra bostadsområden.

Alla enheter på principen om operationen är indelad i:

 • cirkulerande (med filter);
 • avgaskanal (ansluten till ventilationssystemet).

Den cirkulerande luften renas modeller med hjälp av kolfilter och återvänder till köket. Dessa kåpor är bara effektiv i små lokaler där det är omöjligt att installera kanalen, och avståndet mellan plattan och huven måste vara liten.

Den andra typen kännetecknas av huvar bättre arbete, eftersom luften är härledd uteslutande från rummet. Installerad i stora rum.

 1. Med en plan yta - är den vanligaste och mest populära typen av instrument, kännetecknad av kompakt storlek. Som regel operera autonomt, tack vare inbyggda filter. Den inkommande heta luften renas av sot / olja, sedan åter matas till köket. Dessa kåpor kräver regelbunden rengöring och byte av filterelementen.
 2. Dome - också i stor efterfrågan. Emellertid, i motsats till de första, förorenade luftströmmar härrör uteslutande genom luften på gatan. Men det finns modeller på den typ av plan - med inbyggda filter.
 3. Med den lutande ytan - en underart avgaskupolstrukturer. Oftast består av värmetåligt glas, förutom grundläggande funktioner, är estetisk skönhet. Lutande paraplyer är lätta att använda, eftersom de är långt från huvudet, liksom i vissa modeller av lutningen av den mellersta delen av anordningen kan justeras.
 4. Inbyggd garderob - Air Release dölja rör.
 5. Tabell - monterad direkt i själva hällen.

Var ska placeras huven?

När du köper en huva med sin medföljande alltid följer bruksanvisningen, som visar var och på vilket avstånd från kaminen bör placeras enhet. Avgas struktur kan byggas in i väggskåp och kan placeras under den, så länge som dess samma storlek som matlagningsytan, och det hängde direkt över spisen. Även innan du köper huvar bör rådgöra med specialister om sin makt. Till exempel är ett stort kök utrymme inte lämplig liten enhet, och ett litet kök, inget behov av att installera en mycket kraftfull enhet.

Hur att bestämma den optimala avståndet från spishällen till huven?

Avståndet från plattan till den bestämda ritningen etablerad standard. Om köket är elektrisk, bör avgasluckan vara belägen inte mindre än 65-75 cm från det, men om huven över en gasugn, ett avstånd mellan dem av 75-85 cm. I det fall då anordningen har en lutande yta, inställning av parametrar variera något :

 • avstånd från gasspis kåpor reduceras till 55-65 cm;
 • höjd över elektrisk kokplatta minskar till 35-45 cm.

Du måste också ta hänsyn till höjden av en man, som kommer att vara mer benägna att vara vid spisen, och den totala inre av köket.

Varför behöver vi följa standarder för installation av avgas lucka?

Detta är de optimala parametrarna för utvinning installation, bidrar till dess effektiva drift. Förminska eller förstora dem rekommenderas inte. Med den höga placeringen av anordningen sin makt luft absorption inte kan missa, medan lukter med fettdroppar spred sig snabbt överallt. Låg installation huva kan störa processen för matlagning. Så inte bara vara obehagligt att närma sig gas / elektrisk spis och kastruller som hög, men det finns risk för värme struktur, dess tändning och film sprickbildning.

Sålunda, frågan om vad avståndet från plattan till huven måste vara möjligt att svara entydigt: 75-85 cm i fallet med en gasspis, och 65-75 cm - på elektrisk.

Faktorer som påverkar placeringen av avgasstrukturen

Följande faktorer bör beaktas vid köp och efterföljande installation av huven:

 1. Typ matlagningsytan. Avståndet mellan spiskåpan och gasspis och elektrisk ugn måste du räkna ut?
 2. Den angivna kapaciteten för anordningen.
 3. Design / Inredning kök.
 4. Efterlevnad installation av ventilationsluckan i databladet.

Efterlevnaden av dessa ventilationsutrustning installations- och driftsförhållanden gör den bästa användningen av enheten och för att skydda köket från lukter och fett.

Villkor för installation av ventilationsutrustning

Optimal drift av anordningen beror på följande faktorer och installationsregler:

 • Storleken på ventilations enheten måste matcha storleken på plattan. Då alla av den varma förorenade luftströmmen kommer att vara fullt absorberas extrakt och matas ut till utsidan eller rengöras genom filtret och matas tillbaka till köket. Typiska dimensionerna för anordningen är mellan 60 till 90 cm.
 • Korrekt monterad spiskåpa. Avståndet från enheten upp till plattan bör inte motsäga normerna i brandsäkerhet och beror på vilken typ plattan. Det erforderliga avståndet från plattan till huven anges alltid i anordningen bladet.
 • Ansluta enheten till nätverket.
 • Installera vozduhovyvodyaschih rör vid behov huva design.

Installation av ventilationsutrustning är bäst till proffs. Men de som är säkra på sin förmåga, inte kommer att bli svårt att hänga med sitt eget instrument.

Montera huven med cirkulerande typ av arbete är inte svårt. Först måste du mäta höjden och markera referenspunkter. Borra sedan hålen i väggen för fästelement. Vidare är anordningen monterad på en vägg eller skåp med hjälp av speciella skruvar och krokar buntade.

Extraktioner av en annan typ av luftrening är inställda på samma sätt som cirkulationen. Endast här längre behöver ansluta en luftvägsröret kropp ett paraply. Röret kan vara av plast eller folie.

För installation av utrustning är klar måste du spendera kontroll kontroll av hans arbete (främst för den andra typen av modeller). Om huven inte fungerar eller är alltför bullriga, är det nödvändigt att dubbelkolla alla platser anslutning av enheter med ventilationsrör, deras integritet.

Kanalen bör inte vara ett stort antal krökar, eftersom detta i hög grad försvårar tillbakadragande av förorenad luft. Önskvärt, rören var korta, raka och innehöll ett litet antal krökar. Förändringar i kanalriktningen utförs på en plats med en stor krökningsradie. Utmatning av rören diameter måste matcha öppningen i båren strukturen. rekommenderas inte avsikt trångt hål och montera ytterligare anslutningselement mellan dem. Detta hindrar det fria flödet av luft respektive skapar en stor börda på arbetsmotorkåpor. Kan förekomma buller.

Oftast är dessa konstruktioner gjorda av tjock folie och sedan maskerade PVC lådor / gipsskivor, för att inte störa det inre av lokalerna.

Var ska placeras utlopp för avgaserna?

Eluttag för anslutning av avgas kläcks vanligen installeras på en höjd av 2-2,5 m över golvet. Sålunda bör den placeras ovanför de ledade skåp 10-20 cm. Det är också flyttas till vänster eller höger av kanalen 15-20 cm.

Experter rekommenderar användning av moderna uttag med jordning, som vid höga ökningar är handikappade och inte tillåter motorn att bränna enheten.

 1. För att övervaka städningen av enheten och torka bort damm och fett plack efter varje varv.
 2. Inte av enheten omedelbart efter avslutad matlagning, eftersom ångpartiklar kan fortplanta sig i köket snabbare än de absorberar apparaten. Därför är det nödvändigt att lämna även för några minuter huven så att det sugs in alla ångor.
 3. Regelbundet byta kolfilter - minst 2 gånger per år.

Artikeln omdömet ovanstående typer av ventilationsanordningar, vid vilket avstånd från plattan att hänga huvan, metoder luftrening.

Med korrekt installation av spiskåpan enheten kommer att ge ren inomhusluft och renhet i den omgivande inredningen. Vid val och inköp paraplyet skall anses matcha sina effekt kök cylindervolym, utseende, och luft reningsmetoder: ett fullständigt tillbakadragande genom cirkulationskanalen eller renade flöden.

Belyser Installation specifik modell av anordningen och bort från plattan innan sträckning beskrivs i instruktionerna. Konventionella regler för att bestämma höjden av installationen av anordningen: mellan 75 och 85 cm för gasspisar; från 65 till 75 cm för installation på elektriska ugnar.

Vad är höjden av huven måste vara över en gasspis?

Montera huven på rätt höjd - så få det att fungera säkert och efeektivnoy Vid användning av gasspisar behöver en ren köks atmosfären från förbränningsprodukterna och huven är helt enkelt avgörande. Höjden av spiskåpan över en gasspis bestämmer graden av effektivitet hos systemet och är en kritisk parameter för att tillhandahålla ren luft.

Brist på rengöring av luft orsakar obehag konstant berusning. Huv, installeras på fel höjd ovanför gasspis, också kan göra sin närvaro värdelös, eller hindra processen för matlagning. installation optimering - kommer att skapa nödvändig komfort för köket älskarinna.

I allmänhet, är en spiskåpa konfigurerad för forcerad intag av förorenad luft i syfte att dess rening från olika ånga ofullständig förbränningsgaser, rökkomponenter suspenderade föroreningar och lukter, som bildas över spisen under tillagningen. Avgassystem innefatta ett hus, ett luftintag, filteruppsättning och elementen i den elektriska ventilation.

Den största skillnaden mellan de två typerna av extrakt ligger i det faktum att gängkanalen behöver för att dra luft från köket. Recirkulerande motsatta - renar luft med användning av ett kolfilter och matar den tillbaka, och köket

Rita på principen om åtgärden är indelade i två huvudtyper:

 1. Flödes typ av anordning är baserad på det obligatoriska avlägsnandet av kontaminerad luft in i ventilationssystemet av huset, dvs. utanför köket. Ett sådant system ger praktiskt taget fullständigt avlägsnande av föroreningar från rummet för en kort tid, men kräver inflödet av frisk luft massan från utsidan.
 2. Cirkulationstyp huv tar inte bort luft från rummet och rensar det genom att leda den förorenade strömmen genom ett filtersystem och sedan returnera den till köket. Den största fördelen med denna typ - inga fler motorvägar; men nackdelen - tiden öka den totala luft rening.

Designen avgör placeringen av fläktkåpan och villkoren för dess installation. Baserat på installationsegenskaper, att skilja mellan följande typer av enheter:

 • upphängningssystemet är vanligtvis en platt typ och är fäst vid botten av hyllan eller hängande skåp direkt över spisen;
 • infälld typ är en huv, vars hus är placerad inuti inneslutningen eller kupol ovanför plattan;
 • väggmonterade kåpor fastsatta på väggytan av gasen eld;
 • hörn typ är utformad för att säkerställa att huven kan hängas i hörnet av rummet, om plattan förflyttas till ändväggen;
 • ö arter behövs i storkök, där man måste hänga huven i taket i mitten av rummet.

De vanligaste typerna av kåpor

Med utformning och formen på luftintaget kan delas in i tre huvudtyper: plan, horisontell, vertikal och kupol installation. I den plana bottenytan av strukturerna är rektangulära fönsterluckor; ibland begränsad låg kant. De bör hängas horisontellt över plattan vid en viss höjd. 50 produceras i bredd och 70 cm. Den vertikala konstruktionen ger en rektangulär ritning lutande arrangemang nära den vertikala riktningen. I den övre delen kan styra genomförandet av visiret.

Den vanligaste typen av kupolen utförs som ett tält över spisen. Dessa huvar implementeras bredd 50, 60, 70, 90 och 120 cm. Djupet av kupolen (kupolhöjden från botten till ritnings blinds) är i allmänhet 0,5 m. Den totala höjden av tältet inte överstiger 103 cm.

För strukturella egenskaper, en del av de universella riggar, är följande typer: fasta, avtagbara och infällbara (vikning) alternativet. Den senare typen av ritningen är karakteristisk för flödessystemet och innefattar en indragbar luftintag, som införes i värmezonen, endast när du behöver ren luft.

Den viktigaste parametern är installationsplatsen av avståndet från plattan till huven. Innan du lägger upp enheten, måste du bestämma hur högt att hänga huven. Normalt rekommenderad huven monteringshöjd som anges i instruktionerna för utrustningen, och dessa rekommendationer bör genomföras. I det fall där instruktionen inte är närvarande, är den optimala höjden ovanför gasspis bestäms genom att ta hänsyn till vissa förhållanden.

Observera att höjden av huven ovanför spisen beror på den senare typen. Om din elektrisk spis, sedan platsen i ritningen kan vara vid en höjd av 65 cm. Om gasen, desto säkrare kommer det att vara placerad på en höjd av 75 cm

Avståndet mellan huven och bottenplattan bestäms av följande villkor:

 • Säkerhet bestämmer det minsta avståndet mellan den öppna flamman och plast, för att undvika självantändning (säkerhetsavstånd - minst 65-70 cm);
 • sänka den nedre gränsen bestäms genom att dra bekvämlighet värdinna när matlagning - det ska ha fri tillgång till stora krukor;
 • övre höjd nivån är beroende av förmågan att extrahera dra luften från de lägre skikten av den mest förorenade.

I allmänhet, anses det normala höjd, som kan hängas på huven, i intervallet 70-90 cm. Men det är nödvändigt att specificera detta värde för att optimera driften av utrustningen. Först och främst bör det ge tröst till kocken, och sedan överväga dess tillväxt. Om en person har en hög tillväxt, bör storleken på arbetsområdet ökas till ett maximum, och detta kräver en huva med den högsta makten.

Valet av avståndet mellan huven och den gasspis tydligt påverkas kapaciteten (prestanda) av utrustningen och inloppsarean och den typ av sitt läge. Svag utveckling avgas 240-300 kubikmeter. m / h inte kommer att hänga över 75 cm. Modern hög installations kan rengöras mer än 600 kubikmeter. m / h, vilket gör det möjligt att öka höjden på arbetsområdet.

Beräkna extraktion effekten med hjälp av denna tabell

En annan viktig parameter är storleken på huven. Bredden av huven får inte vara mindre än bredden på gasspis, annars, betyder inte täcka hela ytan av källan till luftförorening. Och varför en sådan setup? I genomsnitt är bredden på plattan 60 cm; därför kan storleken på 60-70 cm huva inte höjas hög. Att öka avståndet bör fastställas en storlek av 90 cm anordning.

För att ta upp frågan om vad som bör vara höjden av installation av utrustning, påverkar hur luftintaget ligger - antingen horisontellt eller lutar. Vid sned placering, måste den nedre kanten av kåpan sänkas under det rekommenderade avståndet - upp till 55 cm.

Vid val av säkerhetsavståndet bör beakta det faktum att materialet i höljeskroppen praktiskt taget inte påverkas av detta värde som risken för brand bestäms genom avsättning av fett, sot och andra ämnen som kan antändas av en öppen eld eller överhettning av materialet på inloppsytan. Minimiavståndet är etablerad, utgående från detta villkor.

Rekommendation för montering av huven

Baserat på rörelse erfarenhet av extrakt, Det rekommenderas efter höjden av bottenytan av anordningen:

 • Standard gasspis 4 kokplattor - 75-85 cm;
 • gasspis med sned ritning läge - den nedersta raden är: 55-65 cm;
 • elektrisk räckvidd - 65-75 cm.

Olika tillverkare kräver att följa de olika installationsförhållanden. Fläktkåpa Shindo Metida60W från företag med kapacitet upp till 420 kubikmeter. m / h är monterad vid en höjd av 75 cm (i detta fall, är inte lämplig för användning över brännarenheten utan att sätta ware). Fläktkåpa Bosch DWW09W650 med kapacitet upp till 650 kubikmeter. m / h är teleskopisk luftintag som kan sänkas ned till en höjd av 65 cm från brännaren. Inrikes installation Saturn M60 har en kapacitet på 245 kubikmeter. m / h, är det rekommenderat att hänga på en höjd av 75 cm, såsom anges i instruktionerna.

De viktigaste stegen i självinstaller huven

Hur man installerar huven med händerna (video)

Vid installation av huven är det nödvändigt att övervaka koncentriciteten av utrustning och plats platta - förskjutningsanordning i förhållande till föroreningskälla kommer att välja höjden på platsen fel, eftersom intaget inte kommer att kunna täcka hela området för kontaminering.

Höjden av huven ovanför gasspis är en viktig faktor för att säkerställa en effektiv funktion av utrustningen. Skatta parameter leder till risken för brand och minska komfortplattor tjänst; överskattning - leder till en brist på luftrening.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

31 − 22 =