Patina för trä

Patinerad trä med sina händer: 3 genomförandefasen

Där i huset gamla mönster av möbler i trä inredning, har vars formulär förlorat sin presentabel? Det är en metod som kommer att blåsa nytt liv i dem - grönare. I den här artikeln tittar vi på hur det kan göras med sina egna händer hemma.

Exempel patinerad möbler

Patinerad trä är dess artificiell åldring genom att tillämpa växelvis två lager färg på ett visst sätt, men låt oss ta allt mer i detalj:

Steg №1: beredning av material och verktyg

Guld färg, patina för trä

Du behöver följande material:

Black trämöbler patina kök estetiskt tilltalande och samtidigt lämnar praktiskt taget inga spår av bränning

1

Färgen är bäst att köpa akryl, eftersom det är kännetecknande för många fördelar:

 • Miljösäkerhet. I processen för stel släpptes endast absolut rent vatten avdunstning.
 • God motståndskraft. Efter torkning, förblir vattnet vattentät beläggning inte är benägen för sprickbildning och flagning.
 • Det lämnar inte någon av läckt, som är otroligt enkel användning i genomförandet av dekoration.
 • Ett brett utbud av mättade färger.

En mängd olika färger akrylfärger

Patina för trä med händerna appliceras med hjälp av dessa verktyg:

foto sandpapper

Innan du gör en patina på ett träd är det nödvändigt att ta in rätt tillstånd:

 1. Noggrant behandlat trä med sandpapper, försöker så mycket som möjligt för att avlägsna spår av gammal färg.

Grout gammal färg sandpapper

 1. Ta bort alla utfällda damm.
 2. Belagd med en primer före målning av trä, vilket skapar ett mycket tunt polymerskikt, som skyddar träet och skapar idealiska förhållanden för dess vidhäftning till färger.

Priming kan utföras antingen med pensel eller rulle

Field of primer hårdnar kan gå vidare till den sista etappen av de viktigaste, beskriver direkt som ett träd för att orsaka patina.

Tips: Innan du börjar att avsluta utarbetats av patineringslösningen av möbler, rekommenderar vi att du testar sin styrka och praktik på någon skrot trästycke.

Detta kommer att hjälpa dig att fylla i och se eventuella fel i förväg.

Patina på trä används på följande sätt:

 1. täcka försiktigt den valda timmer det första skiktet av färg.

Applicering av en första jord skikt av färg av akryl

 1. Väntar på minst 24 timmar för att torka helt täcka bakgrunden.
 2. Patina metallicfärg måla platta släta områden som inte sticker. Det viktigaste är inte att överdriva med mängden bläck, eller som ett resultat av möblerna ser alltför brokig och ganska pretentiösa än varmåldrat.

Ansökan brons patina till basskiktet brunt bläck

Tips: Ta inte denna metod handtag och andra delar i direkt kontakt med den person, som färgen på platser fortfarande snabbt raderas.

 1. Vänta tills patina börjar att ställa in, och skriver på rätt plats med en torr trasa, når mycket effekten av åldrande trä.

Process gnidning behandlad yta

 1. Resulterande lackkompositionen lack, skapar för det ett skikt med förmåga att förhindra mekanisk skada och fuktinträngning.

Klarlack ansökan till "åldrad" möbler

Vi har sett hur nödställda trä hemma med sina egna händer. Processen är absolut inte komplicerat, men kräver yttersta noggrannhet, omsorg och följa rekommendationerna som beskrivs ovan. Men i slutändan, du kan inte bara ge nytt liv åt gamla möbler, men också för att skapa ett riktigt mästerverk av inredningen möbler, som kommer att vara den största attraktionen i ditt hem.

Patinerad möbler är perfekt för att återskapa designstilar som land och klassiskt

Videor i den här artikeln kommer att introducera dig till ytterligare information som är relevant för det inlämnade teme.Okruzhayte ditt liv bara med vackra saker.

Hur man skapar en patina av trämöbler med sina händer

En ny möbel eller möbler är mycket lätt att urskilja. Dess utmärkande drag - helt ren och glansig yta. Men för all sin skönhet, en del människor lägger mer värde på åldern trä. Speciellt om det är en sak, som en gång var en del av möblerna i det gamla huset.

Att genomföra alla objekt av antiken ganska enkelt - denna teknik erbjuder möjligheten att artificiella patinering av möbler.

Initialt, under patina förstås oxider av kopparskikt, som ofta kunde hittas på möbler, spegel lister, kolumner och andra arkitektoniska element på namn på förmögna medborgare.

Men för att få en sådan skönhet det var mycket svårt - jag var tvungen att vänta mer än ett dussin år något förvärvat önskad effekt. När detta ögonblick kommer, med ämnet inträffade trevliga förändringar - det dök upp på film blåaktig eller grönaktig nyans.

Tiden gick och blev snart känd som en patina någon plack uppträder på metall- och träytor. Ge alla moderna saker åldrig effekt genom användning av följande material:

 1. Speciella bläck innehållande partiklar av ädelmetall - guld, silver eller brons. Erhölls med användning av dessa beläggningsmaterial är mer hållbar än en naturlig patina. Den har en tät struktur med minimal porositet, som garanterar skydd av trä från rivning.
 2. För att skapa en yta med en ädel effekten av antiken kan använda färg i traditionellt sätt. Dessutom kan beläggningen vara någon nyans tack vare det stora utbudet av färger alternativ. Patina kan ha vilken färg som helst - en naturlig gyllene patina eller uncharacteristic ljust blått, rött och andra.

Förvärva sådan ädla effekt kan bara vara en produkt av vissa träslag. Valt för sin produktion träd måste ha en tät struktur och vara motståndskraftiga mot fukt. Typiska exempel på sådant material - ek och ask.

Mer bör noteras att effekten av de ädla visas in vivo endast ett stycke array, samtidigt vänta på sin framträdande på modern fasad omöjligt MDF.

Få åldern effekt kan vara på vilken yta som helst:

Typer sammansättning för patina med sina händer

Skickliga hantverkare använder patina följande material som kan skilja sig i sin sammansättning:

 • fläcken;
 • bitumen;
 • akryl;
 • vax;
 • schellack;
 • olja.

Med dessa substanser kan skapa en ädel yta olika nyanser med specialeffekter:

 • Slice förfining.
 • Full täckning.
 • Effekt craquelure.

Beroende på konsistensen patina arbets sammansättning kan vara av flera olika typer:

 1. Tjock. Denna patina på strukturen liknar en pasta. Det används för behandling av trä, som efter applicering av blandningen tar på nyanser från gult till rött, nära den naturliga färgen på guld.
 2. Vätska. Dessa formuleringar, som kan vara vatten eller syntetisk bas, ennoble trämönster och på samma gång ger det en ljusglödeffekt.
 3. Facetterad lack. Den ger en mer djupgående effekt på grund av den åldrande av den artificiella skapandet av sprickor vid ytan.

Varje sak kan ges en ädel yta, vare sig köksmöbler eller antika skåp. Det viktigaste som hade texturen av en träprodukt. För behandling av metall- och träytor med användning av kompositioner på olika baser. Skillnaden mellan dem ligger i graden av stabilitet och vidhäftning till substratet.

Morilnye kompositioner. Om ögonen kasta situationen i huset, då är säkert i den hittar du varor av trä patina. Om guiden används för färgning träytor fläck, kommer de sannolikt inte avsedd att ge det en speciell estetiska egenskaper.

Men trots detta är denna metod för färgning en av de populäraste sätten för att förbättra produkter, som samtidigt skyddar ytan mot svampar, mögel, fukt och röta.

Om så önskas patina effekt kan bli mer uttalad om utföra borstad. Den upprätthåller stela längsgående fibrer och samtidigt tar bort mjuk med en speciell hård borste.

Detta är ytbehandling av naturliga array hemma. Även om detta alternativ kan du få en trim en färg patina. Efter fläcken är en mörk skugga, så att du inte behöver räkna med en guldpläterad yta.

Vid en första anblick är det svårt att föreställa sig att med en sådan odefinierbar byggmaterial som bitumen kan få ett mästerverk. Men bryter ner alla tvivel efter den första användningen.

Dess speciella struktur gör träet mycket följsam och förenklar processen att tillämpa patina. Om så önskas, kan ägaren erhålla effekten av mättade förgyllning eller tunn plack.

Användning av en bitumen lack kan lätt Svärta fördjupning i tråden, belyser den utskjutande på ytan av ansiktet. Detta material är tillverkat av polymerbetong och terpentin eller mineralterpentin. Därför krävs det ytbehandling efter avsättning av fästskiktet shellack lack.

Denna vattenbaserade material av en slump är populär när du skapar en patina. Detta beror på dess mångsidighet, eftersom den kan användas för att skapa effekten av åldrandet på alla ytor - metall, trä eller gips.

Den erhållna beläggningen är mycket motståndskraftig, har utmärkt vidhäftning till substratet, Det skyddar träet från röta och uppkomsten av mikroorganismer. Det är en ganska enkel teknik och patinering av trä med sina händer. Du kan använda den för att bearbeta hela ytan eller göras till en önskad färg på tråden utskjutande element.

För mer uttrycks patina kan användas kompositioner av olika nyanser. Men vi måste tillämpa dem i flera lager. Som ett resultat, är en komplex färgmönster erhålles.

Akryl sammansättning kan du skapa patinerad yta med olika nyanser:

De som har arbetat med patina, vet hur enkelt det är att göra. Inga svårigheter, och bearbetning av trä. Dessutom är denna process så mycket roligt som ger njutning.

Men varje hantlangare behöver veta att när man arbetar med olika typer av ytor som används en särskild algoritm. Detta är den viktigaste förutsättningen, garanterar en dekorativ patina.

ytpreparering. Innan du börjar skapa en patina på träprodukter med dina händer, du måste undersöka ytan och se till att den är lämplig för jobbet. Produkter från rå array är idealiskt för detta ändamål, eftersom det inte behöver genomföra ytterligare bearbetning till dem.

En annan sak, om du har att göra med släta målade ytor, beläggningar, som skapats med akryl eller PVC-film. De kommer inte att hålla färg. För att korrigera ett fel, kan du använda borstning. att göra detta, du behöver för att behandla ytan grovt sandpapper eller en metallborste.

Så kommer vi att ta bort den mjuka träfiber placerad under instabila till sådana effekter film. När strukturen är utsatt, kommer det att vara redo för ytterligare behandling. Nu är det nödvändigt med en mjuk borste Rengöra ytan från damm och avfetta det.

Även om tekniken för att applicera färgkompositioner baserade på bitumen, vax eller akryl ganska enkelt, det måste utföras i noggrannheten hos algoritmen:

 1. Operation börjar med det faktum att ytan av den avsatta färgämnet. Beloppet bestäms beroende på resultatet av mättnad, som vill ta emot. Färg kan ligga bara på ytan av produkten eller för att tränga in i tjockleken av lättnad.
 2. Om behov uppstår, sedan bort överskottet med en trasa lösning.
 3. För att skapa en mer djupgående effekt patina framåt, när det första lagret har torkat. Efter att vi sätter nästa och befjädrade honom.
 4. När bläcket torkar ytskikt ta fint sandpapper och revs denna plats. Efter att ha avslutat stegen bör vi få en antik ädla yta.
 5. I slutskedet av den behandlade ytan måste täckas med lack alkalisk.

Trots överklagandet av moderna möbler och interiör är fortfarande det finns människor som särskilt kommer att uppskatta möbler med effekten av antiken. Men detta inte nödvändigtvis vara antikviteter.

Ädla yta kan erhållas med hjälp av moderna material. Men här måste vi konstatera att varje målning material har sina egna egenskaper, så det är nödvändigt att arbeta utforska teknik deras tillämpning och följa den exakt.

Använda patinering för dekoration köksmöbler

Träd täckt med ädla patina mörk, kanske den mest välkända symptom av gamla produkter. Ett naturligt sätt bildas mycket långsamt, så pekaren är på hållbarhet och kvalitet möbler.

I själva verket, patinerad trä oftare produceras artificiellt för att skapa en illusion av antiken med moderna kök.

Initialt, under patina skikt avses en oxid eller salt, som bildas vid metallytan med tiden. Senare i samma kategori och var den naturliga patina på ett gammalt träd - ek, bok, som bildas av den gradvisa sönderfall mjuka träfibrer och fyllning av porerna med vax eller olja - beroende på vilka verktyg som ska användas när bry.

Denna effekt uppnås eftersom tiden hemma, eftersom det är skapat av sina egna händer, men under en lång tid. Och det är klart att få en naturlig patina av antiken bara kan vara massivt trä, men inte på MDF eller spånskiva.

Men om du tillgripa hem master class, kan du göra det på konstgjord väg, och mycket snabbare. Använder speciella formuleringar och specialutrustning.

Patinerad möbler innebär användning av följande föreningar:

 • Bitumen patina - på en träyta med händerna bitumen lack tillämpas överskottet tvätt med lacknafta. Bitumen, tränga in i porerna eller de djupare delarna av lättnad, skapar intrycket av långvarig användning. Den resulterande patina är alltid en mörkare färg. Effekten av rätten att fixa shellack lack.

Patina akryl, vattenbaserade den mest lättanvända och perfekt för hemmiljö. Akrylfärg appliceras med en borste eller svamp på ytan, eller genom att välja enskilda delarna av tråden, och sedan skuggad. Färgskalan av färger är inte begränsade till: a silver patina på blå eller svart bakgrund, guld mot mörk ek, patina silverfärg på elfenbenbakgrund och så vidare. Varje master class hävdar att någon önskad nyans på ytan av möblerna kan göras genom att tillbringa en trä målning flera gånger och i olika färger.

Akrylfärg är utmärkt i kombination med andra tekniker dekoration: måla fasader, decoupage, målning och så vidare. Det är också lämplig för trä - ek, björk, och metall - koppar, mässing.

 • Shellack lack - hartslösning baserad på etanol. Kompositionen ger nyanser av möbler från guld till röd-transparent, beroende på antalet skikt. Lack appliceras med en borste eller svamp med händerna. Shellack lack är idealisk för decoupage och funktioner i effekt när man målar fasaden akrylfärg för silver och guld: nagellack ger dem en dämpad glans av gamla produkter.

 • Wax patina - det kan användas inte bara för att skapa effekten av antiken, men också för att visa trädstrukturen och toning. Vaxsammansättning stelnar långsamt, vilket gör det bekvämt när man arbetar med sina händer. Wax patina är bäst lämpad för att hantera ristade mönster, så det rekommenderas att använda små träprodukter gjorda av ek och ask, inte möbler.

 • Vaxet Blandningen används ofta för imitation metallyta - guld, silver, såväl som på trädet. Detta bevarar trästrukturen som skapar en ovanlig effekt.

  • Den oljiga patina som liknar vax, men är mer mångsidig: den kan användas för metall och trä. Lämpliga för tillämpningen av torr borste, svamp, kan vara en grund för craquelure. Eftersom det inte är önskvärt att använda en decoupage - oljan inte är kombinerad med servetter till decoupage.

  Patinerad träprodukter

  Master Class erbjuder en hel del tekniker, det är fullt möjligt med sina händer och inte kräver en djup kunskap om tekniken. Med deras hjälp är det inte bara en patina fronter, nämligen effekten av åldrandet, som krävs för varje enskild interiör.

  På matrisen av trä och endast trä patina ser ut som en mörk patina, som erhållits tack vare den grad söndersmulning av mjuka träfibrer och fyllning av porer som erhållits med vax eller olja. Syftet med konstgjord simulering är att reproducera mikrorelief plack och skugga i enlighet med trä - ek, körsbär, valnöt. Och hemma är det verkligen "vända", så att trädet är inte bara gammal, men också dyra.

  Följande metod teknik (nästan varje master class baserat på det):

  1. Träet behandlas med en stålborste för att avlägsna mjuka fibrer. Göra samma sak med fasaden av MDF eller spånskiva är omöjligt: ​​i detta fall ytan appliceras med sina händer Primrar baskomposition och, efter torkning, behandlas med en borste eller bättre sandpapper. En sådan yta MDF och simulera äldre trä.

 • Det rekommenderas att sätta på en platta av MDF andra mark - vanligtvis polyuretan för att säkra faktura. Massivt trä inte behöver det. Efter torkning på MDF ytskiktet är också bearbetas sandpapper.
 • Ansökan patina fördes på följande sätt: för isolering eller gängreliefstruktur anbringas på borsta handtag och, om så erfordras, plan yta - svamp. Stuva överskott motsvarande blandning tills den är helt torr patina: det är viktigt att göra det ojämn fyllning sedan indikerar en master-klassen.
 • Vid behov är patina eller färg appliceras på nytt. I de flesta fall, när så skapar guldfärg eller silver patina på en platta av MDF eller trä. Sammansättning - olja, bitumen, vax, plocka upp på egen hand.
 • efter torkning, på fasaden behöver sina egna händer för att applicera ett skikt av färglös lack.
 • Denna patina är enkelt kombineras med decoupage, toning och även målning.

  Följande video är hur man tillämpa patina på ek fasader, belysta mer i detalj.

  Det måste tillämpas på samma sätt som vanligt. Används som en bas och trä och MDF och spånskivor. Men här finns det några nyanser som lär en master class att överväga.

  • I sig själv, den bläckfärg silver, guld eller brons på trädet ser onaturligt, så att virket här kräver förberedelser. Om ett träd mörk, är det nödvändigt att fördjupa skuggan, täckmaterial är en mörk patina. Om det är mycket ljus eller vit färg beläggning genomfördes, måste du noga välja en nyans av silver eller guld.
  • Med ett överflöd av gäng är att föredra att använda ett vax eller en bitumen patina eftersom den inte har en ljus glans. På en mörk bakgrund ser positivt akryl och silverfärg.
  • En fackman på mästarklass rekommenderar endast patinerad matt fronter: glänsande bländning, och i stället för att flyga erfarenhet antiken visar sig effekten av julgran.
  • Det stämmer, om patinerad guld eller silver kombineras med lämpliga tillbehör.

  Med decoupage beläggning av silver och guld används.

  En sådan metod är lite mer komplicerad än vanligt, så det görs för hand. Lämplig för honom och MDF och spånskivor och trä. Craquelure decoupage ofta kallad senare kombinerar dekoration bilder och åldrande.

  1. Surface - trä, MD, DSP handtag endast primern med hjälp av en pensel eller sandpapper kan inte.
  2. Det första skiktet appliceras till nageln eller nagel cracelures decoupage. Det är en bakgrund och valda färgen. Om det är nödvändigt, att lagret 2 och tillämpas göra en ljusare nyans.
  3. Efter lack stelnar, men fortfarande klibbiga, är lackskiktet appliceras på decoupage. Sista spricka vid torkning, bildar en typisk gamla beläggnings flera sprickor.
  4. Den färdiga ytan skrivs över. Används för oljefärg, guld pulver, torra pastellfärger silver och så vidare.
  5. För att fixa den resulterande faktura lacker produkt - bästa shellack.

  Om den ursprungliga färgen på fasaden av trä eller MDF förändring är inte nödvändigt, men bara för att skapa en decoupage effekt, att i alla skeden av användning klarlacker.

  Videon erbjuds en master class i patinerad och krackelering ek och andra ytor.

  Om vi ​​bestämde oss för att visuellt möbler slits ut, måste du vara uppmärksam på tillbehör. Det spelar ingen roll om trä ser gamla, och handtaget är gjort av glänsande mässing eller nickel. Det enklaste sättet att köpa hårdvara från respektive typ av metall. Du kan dock göra detta arbete och med sina egna händer.

  • Patinering metall som används kemisk patina, akryl, vax och även bitumen - beroende på storleken av pennor, block, skär och, naturligtvis, på förmågan inhemska hantverkare. Mästarklass om användningen av kemiska patina är mycket mer komplicerat, eftersom det används ämnen aggressiv och har en stark lukt.

  Men kemisk patina och det har fördelar: lösningen kan sänkas alla detaljer av mässing eller koppar helt och få utmärkta resultat.

  Färgen beror på sammansättningen av lösningen. Sålunda kan mässingsdetaljer ge oliv eller svart nyans med en blandning av kopparoxid klorid och ammoniak. kaliumsulfit samma mässing ge ett rött-orange nyans, och lösningen "svavels lever" göra metall svavel.

  • Om denna metod inte realiseras sina egna händer, kan du använda vax patina. Kompositionen kan också appliceras på hela penna eller låda och skugga. Relief på mässing eller järn - någon metall, i det här fallet kommer att se ljusare och fördjupa fylld med mörk färg.
  • Ännu enklare att använda akrylfärg eller patina, vattenbaserade. Den är lätt att framställa och tillämpas endast på åsarna och reliefelementen, som rekommenderas av verkstaden. Det är alltså möjligt att få handtaget på "mässing", "silver" eller "brons" - praktiskt taget alla metall, med effekten av antiken.

  Patinerad trämöbler, eller en imitation av den på trämaterial - utmärkt design metod. Detta köket kan säkert kallas unik eftersom patinering process ger en unik resultat.

  1

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  + 63 = 67