Patina på möbler

Patina på köksmöbler fronter: hur man gör egna händer

"Allt är nytt - det är väl bortglömd gamla" Detta uttalande är tillämplig på många saker. Är inget undantag och möbler med en patina, vilket inte behöva lämna produktionsanläggningen, lyckats "åldras".

För många människor inte känner att utjämna själva begreppet. När allt kommer omkring, om du kommer till vår webbplats, då du vill köpa den ursprungliga uppsättningen för köket, så här artikeln kommer att försöka svara så fullständigt som möjligt på följande frågor:

 • Vad är patina, och hur den avser möbler?
 • Kan en säng eller kök med patina göras från MDF?
 • Är det möjligt att skapa en patina av teknik med sina egna händer?

Utseendet på patina i den moderna världen

Patina - det är ett naturligt fenomen, som in vivo utsätts för metall, trä. Inledningsvis var hon ses i mynten guld, silver och koppar. Under påverkan av miljön och tiden på ytan bildades beläggning som gav försöks ett annat slag. Färger blev ljusare manifeste sprickor, blackout. Sålunda manifeste ytoxidation process som kallas patina. Föremål belagda med en sådan beläggning, hade en hög kostnad. Med tanke på de antikviteter, kan blotta ögat se den naturliga patina.

Noble gamla möbler från en mängd dyra, så konstintresserade som vill ha henne i sin användning. Men priset är för högt antikviteter och inte är tillgängliga för alla. Med hänsyn till de behov som människor har modern teknik utvecklat en teknik för artificiell åldring av trä och MDF. Denna innovation har fått termen "patina."

Patina i möbeltillverkning

möbler marknaden erbjuder en annorlunda stil och dekoration trender. Till en ny nivå kommer antika möbler, som drar till sig uppmärksamhet av människor på utställningen.

Billig möbler med patinerade fasader kan vara vilseledande i stort sett någon person. Vid första anblicken kan det tyckas att framför dig köket eller sovrummet in från en dyr matris. Men genom att öppna dörren, inser du att tillverkaren använt fasader med patina. Teknik kan orsaka åldrig effekt på någon yta - oavsett om det är en array eller MDF. Dessutom kommer användningen av MDF endast utfärdas av den inre sidan som avslutas opraktiskt på grund av de höga priserna.

Mannen som vill köpa ett kök i en retrostil, lämplig möbler med en patina eller ställa med effekten av antiken, används ofta i stil med Provence. Trevlig tid - inte bara utseendet av möbler åldern, men priset kan jämföras med antikviteter.

Vissa människor ser på fasader av möbler med Patinas, undrar - jag skapa denna effekt med sina händer kan behöva uppdatera utseendet på tråkiga möbler. Naturligtvis är det möjligt. Detta kommer att kräva kunskap om konstnären färdigheter eller att engagera en person med kreativitet, som dina egna händer kan göra köksutrustning eller andra möbler önskad effekt.

Låt oss nu ta en närmare titt på den teknik och studera i detalj metoder för att skapa fasader med patina händer.

1

Mångfalden av möbler patinering tekniker

Tillämpning av patina (special dekorativa sammansättning avseende måla element) kräver tålamod, noggrannhet och fritid.

Tekniken består av flera steg, efter en efter en. Patina - det är inte en del som du vill använda på jobbet. Om du tar en närmare titt på olika höjder med patina, kan du märka skillnader i deras effekt. Vissa ytor har bara dimmer övergångar konvex textur mönster, och i vissa fall tydligt guld eller silver. Visst du träffat kök med patina, där sprickor är synliga, som lack eller färg sprucken från tid till annan.

vi listar flygande arter, som skapar kompetenta experter i fabriken:

1. Enkel patinerad - det mest prisvärda alternativet för att täcka fasaderna med sina händer. På ytan (MDF laminerad film eller array) appliceras på baskompositionen, förbereda grunden för patina. Primer utjämnar och förbättrar vidhäftningen området Patinir komposition. Skiktet sedan försiktigt polerad metallsvamp eller sandpapper. Ju starkare rörelsen, desto tydligare manifestera effekterna av åldrande.

2. patinerad guld, silver, brons - det är en komplex process som kräver applicering av ytterligare skikt. Guld eller silver täcka fasader med reliefmönster för att framhäva sin skönhet, gör det mer meningsfullt. Denna teknik används endast för möbler matt, glans eftersom dess höjdpunkter kommer att förstöra effekten av förgyllning och förenkla utseendet på några möbler. På detta sätt kan bära ut alla headset. Dessutom kommer de unga älskarinnor och mogna damer som kök med ett guld eller silver patina.

3. patina och craquelure - en dyrare eftersom tekniken är mer komplex och kräver två effekter producerar sprickor och uppkomsten av en typ av gamla plack. Att starta databas skapad för krackning: ett lager för lager, tills tillståndet med svag adhesion (.. Ie ofullständig torr komposition) appliceras facetterad lack. Ju fler lager, desto bättre för att visa upp sprickorna. Först efter detta tillämpas på den valda nyans patina och polering görs för att uppnå den önskade effekten.

Gör en patina fronter MDF eller massivt trä med sina egna händer är ganska svårt. Mer än det bästa alternativet - att köpa färdiga fasader för köksmöbler med en patina effekt.

Patina appliceras på möbler någon nyans. För klassisk stil är acceptabelt och Provence vit med patina effekt. Graciöst ser ett sovrum, kök, vardagsrum med svart fasad med en silver patina. Titta på vårt utbud av bilder på interiörer, som visar möbler med patinerad fasader och välj det perfekta alternativet, särskilt eftersom varmåldrat köksmöbler används i många stilar.

I möbeltillverkning, och andra tekniker finns artificiella åldringsytor. Vi pratade bara om de grundläggande teknikerna som ofta återfinns i den färdiga möbler. Andra tekniker som tas upp i separata artiklar.

Artiklar om temeDrugie intressanta artiklar

Köksblandare och handfat i retrostil - en elegant lösning

Vit kök med patinerad - Inredning för kännare av tradition

Det ser bra ut, naturligtvis, men jag undrar hur lång tid tar denna behandling i sin ursprungliga form.

Välkommen att hålla den i ca 7 år, eftersom allt detta konst täckt med en speciell lack som är fukt och zashishaet fasader skador

Craquelure jag inte gillar. Patina, naturligtvis, mer intressant och elegant.

craquelure fortfarande mycket intressant patina har en mycket tung process, inte varje kampanj Seeb craquelure och teknisk process

Jag är bara mig själv fasader skapa en patina, och det kräver ständiga innovationer

Vad är patina, dess slag och använder för dekoration av möbler

I dess initialvärde patina innebar oxidfilm på kopparprodukten grön (malakit) eller blåaktiga (azurite) färger. Senare, samma började kallas någon form av beläggning, som förekommer under inverkan av tid på ytan av en metall eller trä.

Idag, under patina effekten av åldrandet har betytt så på modet i utformningen av möbler och husgeråd.

Konstgjorda och naturliga patina

Något annat än guld och platina material, i viss utsträckning, reagerar med syre och fukt i luften. I vissa fall, är effekten mycket snabbt - till exempel rostar järn; andra - en process sträcker sig över många år, som i fallet med den gröna patina på koppar, silver patina, som svärtning och så vidare.

Märkligt nog, förekomsten av en sådan raid, om beläggningen inte påverkar produktens egenskaper och inte förstöra den, inte bara förstört, men ofta uppmuntras. I själva verket, tack vare denna ädla patina färgövergångar betonar skönheten i carving och smide, volym eller faktura anger ålder ämnet, som ofrivilligt bär möbler för vardagsrummet eller annan produkt i kategorin av sällsynta eller åtminstone gamla. Som ett resultat visade sig ljuset artificiella patina. Få det naturligtvis andra sätt.

 • Naturlig patina - resultatet av oxidation av metall i atmosfären. Uppdelad i ädla och vilda. Den första har en tät struktur och skyddar metallen från korrosion (t ex grön patina på koppar), den andra - den lösa metallen från fukt och inte kan avvara. Från denna film måste du bli av med.

Köksmöbel med patina brons.

 • Konstgjord patina former snabbare på bekostnad av vissa kemiska reaktioner. Sådana beläggningar mindre hållbara och mer porösa än den ädla filmen, men ändå skydda metall.
 • Du kan välja en grupp och en dekorativ patina. Denna typ av simulering med användning av konventionella fläckar och färgämnen - exempelvis akryl. Färgen i detta fall kan vara helt någon - från ljus gyllene och vitt till svart, och kan innehålla nyanser, ganska ovanligt för naturmaterial.
 • Razzian på trädet ofta inget bra betyder inte, som visas i nederlag av svamp eller röta. Emellertid, i trä densitet och hög hårdhet, okänslig för vatten - t ex ek, vit eller mörk patina blir en indikation på antiken.

  Möbler i en klassisk vardagsrummet är ofta utsatt för en konstgjord patina som erhåller en naturlig patina är mycket svårt. För bästa resultat är det nödvändigt att kombinera kemiska och mekaniska metoder.

  Möbler i vardagsrummet i ek med en gyllene patina.

  Sorter patina för trä

  Trä som används flera kompositioner. Köpt den senaste i byggvaruhus.

  • Tjock patina - som en pasta, som regel två-komponent. Typiskt, på ett sådant sätt för att ge en ljust brun, rödaktig eller gyllene nyanser. För effekten av förgylld grund är den naturliga färgen på trä - samma eken till exempel.
  • Vätska - i själva verket är det en speciell lack, ger träet en ljusgul eller gyllene nyans inneboende i gammal ek eller ask.
  • Fasetterad lack - inte exakt patina, snarare effekten av antiken på grund av sprickbildning. Efter torkningen är lacken täckt med de finaste sprickorna, som det händer på ett mycket gammalt träd.

  Typer av beläggningar kan kombineras för att få mer intressanta effekter.

  Tekniken är nästan lika för alla metoder, skiljer sig endast från antalet lager av färg eller lack.

  1. Det första steget efter rengöring och avfettning brister. Behandling med en metallborste, och i värsta fall minskar en mejsel och naglar mot avlägsnandet av mjuka fibrer på träytan, vilket i själva verket sker med tiden.
  2. Därefter behandlas möblerna för vardagsrummet eller köket med en vit primer och slipas. Vit används oftare för grå och ljusa färger. Men om grunden för effekten är att göra en kontrast, används en transparent primer.
  3. Applicera ett lager av lack och torr.
  4. Sedan appliceras patineringskompositionen och efter mycket kort torkning avlägsnas överskottet, så att kompositionen förblir i de djupa porerna.
  5. Skydda med en mörk patina och ta bort överskottet i den utsträckning att de vill hålla kontrasten mellan ljus och mörk fiber. Därefter täcks möblerna två gånger med en vanlig klar lack.

  Resultatet av bearbetning av möbler från ek.

  Patina på metaller - naturligt och artificiellt

  Metallprodukter i vardagsrummet eller sovrummet är inte så vanliga och vanligtvis små och dekorativa föremål: ljuskronor, sconces, coasters, ljusstakar och så vidare. Trots att den nya produkten har en ljus glans och vacker färg, som vill ge dem ett mindre modernt utseende, finns det många. Och sedan vänta tills en sådan effekt uppnås naturligt under en längre tid, tillgripa användningen av kemikalier.

  Färger och filmens form på olika metaller under olika förhållanden skiljer sig åt och märks mycket.

  • Den åldrande effekten på silver ser mest attraktiv ut. Denna metall är ganska inert, och filmen uppträder vanligtvis när den reagerar med svavel, vilket skapar iriserande nyanser från ljusgult till crimson och turkos. Svart patina uppträder vid exponering för aminosyror och klorider. En vild art av detta slag är oattraktiv: filmen är grov, utskjuter över ytan. Men svärdet av silver ger produkten en sällsynt nåd.
  • Guld är en ädelmetall och går nästan inte in i reaktionen. Om emellertid legeringen innehåller koppar eller nickel kan ljusbruna eller orange fläckar uppträda över tiden. Många fler designers attraheras av imitation av en patinerad yta baserat på en gyllene färg. Effekten är rent dekorativ och är skapad av en färg av guldfärg, och det är möjligt att förverkliga en patina på metall och på trä - till exempel på trä av en ek.
  • Oftast i vardagsrummet inför koppar- och bronsprodukter, ibland - järn, om det kommer till vardagsrummet i loftstilen. På koppar beror de gröna och blåa filmerna på deponering av klorider, kopparacetat, svart - bildandet av oxid eller sulfit.

  Röd patina bildas också av klorsalter, men är som regel bildad av konstgjorda medel. Brun patina visas när den utsätts för ammoniumsalter. För koppar är nästan alla typer av deponier relativt säkra, vilket förvandlar koppar smidda produkter till en utmärkt inredning för vardagsrummet.

  • Men för brons är gröna och blåa beläggningar farliga. Endast en svart film är en ädel patina för en legering. Konstgjort uppnås de på grund av sprängolja-behandling och kalcinering i kopparfiltrering.

  Det finns många sätt att ge ett antikt utseende till en metallprodukt. Men alla antar användningen av kemiskt aggressiva ämnen, så de genomförs med försiktighet.

  Den mest kända och universella är patination med svavelsyra. Kompositionen framställs genom att blanda 1 del svavel i form av ett pulver och 2 delar kalcium och kalcinera dem i brand. Resultatet är en svavellever - en massa brun som kan förvaras i en glasburk.

  • Från substansen framställs en vattenhaltig lösning (koncentrationen beror på syftet) och bearbetar lättnad och utskjutande delar, liksom de som ska genomgå det största slitage över tiden. Färgen kan erhållas från ljust guld på brons till blått och svart på koppar och silver.
  • En vattenhaltig lösning av 1 del kopparsulfat och 1 del zinkklorid ger en åldrande effekt av röd eller brun färg.
  • Svart film bildas vid exponering för ammoniumsulfid. Här finns emellertid vissa svårigheter: lösningen har en mycket stark lukt, så patinering bör utföras i en avluftningsdosa.
  • Färdig bituminös patina kan hjälpa dem som inte vill göra egna blandningar. Lösningen framställes på basis av ett organiskt lösningsmedel, och efter oljning utförs oljebehandling. Plåtsfärgen är ljusbrun. Blandningen kan användas på guldprodukter om de vill ge dem en gammal look.

  Här reduceras hela processen med patination för att färgning av lättnadsprodukter av en metall eller träprodukt. Akrylpatina, löslig i vatten, används för detta. Den appliceras med en pensel eller en svamp till de utskjutande platserna och är skuggad. Fördelen med den framför akrylfärg är att kompositionen inte torkar ut så snabbt och gör att du kan skapa en känsla av naturlighet.

  • Akrylpatina appliceras på både metall och trä. Färger är vanligtvis nära det naturliga området - brunt, ljusgult, men kanske de mest populära färgerna är metalliska, i synnerhet guld och silverbeläggning.

  Guldbeläggning på ek.

  Vax, olja och andra typer används också. De är mindre vanliga, eftersom det är svårare att tillämpa.

  Vanligen, före patination, målas metallprodukter, och inte bara primerade. Och om guldpatinering är vald, är basfärgen att föredra framför den mörka.

  Trämöbler är målade om patina vill göra mest kontrast - till exempel när man skapar effekten av förgyllning på ek. Eller om färgningen av ytorna är en del av designen: till exempel en blåfärgad uppsättning i stil med ett land med en patina, som i nästa bild.

  Patina - inte bara en gammaldags beläggning baserad på metall eller trä. Detta är en vacker dekorativ metod som gör att du kan betona produktens konsistens och skönheten i konturerna.

  Hur man skapar en patina för möbler gjorda av trä med egna händer

  En ny möbel eller möbler är mycket lätt att skilja. Dess särdrag är en idealiskt ren och blank yta. Men för all sin skönhet värderar vissa människor det gamla trädet mer. Dessutom, om det är en sak som i sin tid var en del av situationen i det gamla huset.

  Att ge effekten av antikviteter till något ämne är ganska enkelt - detta tillhandahålls av tekniken för artificiell patinering av möbler.

  Ursprungligen var patina ett oxiderat kopparlager, vilket ofta kan hittas på möbler, speglade baguetter, kolonner och andra arkitektoniska delar av de välbärgade medborgarnas gods.

  Men det var väldigt svårt att få en sådan skönhet - vi var tvungna att vänta mer än ett dussin år för att få den nödvändiga effekten. När det här ögonblicket kom, fanns det trevliga förändringar i ämnet - det verkade film blåaktig eller grön skugga.

  Det var en tid, och snart började patina kallas någon scurf som visade sig på metall och träytor. Ge några moderna saker antiken effekt du kan använda följande material:

  1. En speciell färg som innehåller ädelmetallpartiklar - guld, brons eller silver. Beläggningen som erhålls med dessa material är mer hållbar än den naturliga patina. Den har en tät struktur med en minimal porositet, vilket ger trä med skydd mot förstörelse.
  2. För att skapa en ädel yta med effekten av antiken, kan du använda vilken färg som helst på traditionell basis. Och skuggan på ett lock kan vara något tack vare ett stort urval av färgalternativ. Patina kan ha vilken färg som helst - naturligt guld eller unkaracteristic för patina ljusblå, röd etc.

  Endast sådana produkter från vissa typer av trä kan förvärva en sådan ädel effekt. Träet som valts för deras produktion måste ha en tät struktur och vara fuktig. Levande exempel på sådant material - ek och ask.

  Fortfarande behöver ta hänsyn till att den naturliga effekten under naturliga förhållanden uppträder bara på en enda grupp, medan man väntar på sitt utseende på moderna fasader från MDF är omöjligt.

  Du kan få effekten av antiken på alla ytor:

  Typer av kompositioner för produktion av patina med egna händer

  Erfaren mästare använder för patination följande material, som kan skilja sig åt i deras sammansättning:

  • fläcken;
  • bitumen;
  • akryl;
  • vax;
  • schellack;
  • olja.

  Med hjälp av dessa ämnen kan man skapa ädla ytor olika nyanser med specialeffekter:

  • Fragmentraffinering.
  • Full täckning.
  • Effekten av craquelure.

  Beroende på konsistensen i arbetskompositionen kan patina vara av flera typer:

  1. Tjock. Denna patina i sin komposition liknar en pasta. Den används för behandling av trä, som efter appliceringen av blandningen förvärvar nyanser från gult till rött, nära naturfärgets färg.
  2. Vätska. Dessa föreningar, som kan ha en vattenhaltig eller syntetisk bas, förädlar träets utformning och ger samtidigt en ljusglödseffekt.
  3. Fasetterad lack. Gör det möjligt för dig att få en djupare effekt av åldrande på grund av den artificiella skapandet av sprickor på ytan.

  Någon sak kan ges en ädel yta, oavsett om det är en köksmöbel eller ett antikt skåp. Det viktigaste är att trävaran har en faktura. För behandling av metall- och träytor används kompositionerna på olika sätt. Skillnaden mellan dem ligger i graden av stabilitet och vidhäftning till substratet.

  Moril-kompositioner. Om du tittar på situationen i huset, så är det säkert att hitta produkter av trä med patination. Om mästare använder en fläck för att måla träytor, sätter de högst sannolikt inte målet att ge den speciella estetiska egenskaper.

  Men trots detta är denna färgningsmetod en av de populära metoderna för att förbättra produkterna, vilket samtidigt skyddar ytan från svampar, mögel, fuktpenetration och sönderfall.

  Om så önskas kan effekten av patina göras mer uttalad om utföra en klämma. Den bibehåller längsgående styva fibrer och tar samtidigt bort mjuka fibrer med hjälp av en speciell styv borste.

  Detta är förstärkning av ytorna hos en naturlig massiv hemma. Även om det här alternativet låter dig få enbart en färg av patina. Faktum är att färgen har en mörkare nyans, så det är inte nödvändigt att förvänta sig en förgylld yta.

  Vid första anblicken är det svårt att föreställa sig att med hjälp av ett sådant ofyllt byggmaterial, som bitumen, kan man få ett mästerverk. Det bryter emellertid all tvivel efter första användningen.

  Dess speciella struktur gör träet mycket smidigt och förenklar patina applikationsprocessen. Om så önskas kan ägaren få en rik förgyllningseffekt eller en tunn plack.

  Användning av bitumenlack kan enkelt att skära ut spår i tråden, markera utskjutande på ytan av ansiktet. Detta material är tillverkat av betongpolymer och terpentin eller vitand. Därför krävs det efter ytbehandling av appliceringen av fixeringsskiktet med skallack.

  Detta material på vattenbasis är inte oavsiktligt populärt i skapandet av patina. Detta förklaras av dess mångsidighet, för med hjälp kan du skapa en åldrande effekt på vilken yta som helst - Metall, trä eller gips.

  Beläggningen är mycket resistent, har utmärkt vidhäftning till substratet, skyddar trädet från ruttna och framväxten av mikroorganismer. Tekniken för patinering av trä med egna händer är också ganska enkelt. Med hjälp är det möjligt att bearbeta hela ytan eller att designa endast de utskjutande elementen i tråden i önskad färg.

  För att få en mer uttrycklig patina, kan du använda kompositioner av olika nyanser. Men du måste lägga dem i flera lager. Som ett resultat får du ett komplext färgmönster.

  Akrylkompositioner gör det möjligt att skapa en patinerad yta med olika nyanser:

  De som har arbetat med patina vet hur lätt det är att göra. Det finns ingen svårighet vid bearbetning av trä. Dessutom är denna process så fascinerande att det ger glädje.

  Men varje husmästare behöver veta att när man arbetar med olika typer av ytor, sin egen speciella algoritm. Detta är det viktigaste villkoret som garanterar mottagandet av dekorativa patina.

  Ytbehandling. Innan du börjar skapa patina på träprodukter med egna händer, bör du inspektera ytan och se till att den passar för det här jobbet. Produkter från råmassan är idealiska för dessa ändamål, eftersom de inte behöver ytterligare bearbetning.

  En annan sak, om du måste hantera släta lackerade ytor, beläggningar skapade med akrylfilm eller PVC. På dem kommer färgen inte att hålla. Korrigera nackdelen med hjälp av bråkning. För att göra detta, behöver behandla ytan grovkornigt sandpapper eller en metallborste.

  Så, vi tar bort de mjuka fibrerna i trädet, som ligger under en instabil till en sådan filmpåverkan. När strukturen är utsatt kommer den att vara redo för vidare bearbetning. Nu behöver du använda en mjuk borste rengör dammytan och avfetta det.

  Trots att tekniken för att applicera färgföreningar baserade på bitumen, vax eller akryl är enkel nog, bör den utföras exakt enligt den antagna algoritmen:

  1. Arbetet börjar med det faktum att ett färgämne appliceras på ytan. Mängden bestäms beroende på mättnad av resultatet som vi vill få. Färg kan bara ligga på ytan av produkten eller penetrera lättnadens tjocklek.
  2. Om detta blir nödvändigt, ta bort överflödig lösningsplatta.
  3. För att skapa en djupare patineringseffekt väntar vi på att det första lagret torkar. Därefter sätter vi nästa och odlar den.
  4. När den färdiga färgfärgen torkar, ta en fin skal och gnugga den här platsen. Efter de utförda åtgärderna borde vi ha en äldre, ädel yta.
  5. Vid slutstadiet bör den behandlade ytan täckas med alkalisk lack.

  Trots all modernisering av moderna möbler och inredningsartiklar finns det fortfarande människor som särskilt kommer att uppskatta möbler med effekten av antiken. Men det behöver inte vara antikvariska saker.

  En ädel yta kan erhållas med hjälp av moderna material. Men här måste du beakta att varje färgmaterial har sina egna egenskaper, så innan arbetet är nödvändigt lära sig teknik deras tillämpning och klara sig exakt på den.

  1

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  25 − 24 =