Pelargonium vård och förökning

Pelargonium (geranium)

pelargonium (Pelargonium) tillhör familjen geranium. Andra, mer vanliga namnet på denna blomma - geranium. Kanske du kommer att bli förvånad, men hem till denna underbara och en sådan vän för oss sedan barndomen anläggningen är Sydafrika. Det Pelargonium, som vi alla vet, dök upp i Nederländerna i XVI-talet, och i Europa den kom i slutet av XVII - början av XVIII-talet. Först ansågs det exotisk blomma, men mycket snart, redan i XVIII-talet, har blivit otroligt populärt.

Som ett resultat av en stor uppföljningsavelsarbete om avlägsnande av ett stort antal hybrider och sorter av denna typ av förstorade brokiga och dvärgformer, liksom sorter med vita, två färger och dubbla blommor. Idag finns det cirka 280 arter av ettåriga och fleråriga pelargoner, med uppkomsten av örtartade växter, buskar och dvärgbuskar.

Jag älskar dessa färger runt om i världen på grund av sin robusthet, underhåll och reproduktion och möjligheten att blomma under lång tid stora färgglada knoppar. Som vi har sagt, Pelargonium sorter är mycket talrika. De kan tillhöra en av 6 grupper: en zoner (trädgårds); plyuschelistnym (ampelnoe); English Grandi (kunglig eller hemma); brokig; doftande; saftiga.

De sista tre grupperna är intressant främst för sina blad; Grandi pelargon kan odlas endast i rummet; men syftet med zoner pelargonium och plyuschelistnoy som kan förökas genom frön, trädgård dekoration och balkong.

Pelargonium - odling och skötsel

Denna blomma älskar värme och ljus. Den optimala ordningen för dess odling i hemmet kommer rumstemperatur, på vintern det känns bäst vid en temperatur av 8 ° C till 10 ° C.

Med en brist på ljus anläggningen minskar dess blomning. Men tål direkt solljus blomma utomhus, men inomhus uppfödningsförhållandena är det bättre att pritenyat från den varma middagssolen. Även Pelargonium gillar utrymme, så du måste se till att det inte är drunknade ut stående i närheten av anläggningen.

Vattning bör vara riklig, eftersom jorden torkar, som inte kan vara pereuvlazhnyat inte fylla rotsystemet. På vintern bör vattna minskas. Spraya anläggningen är inte nödvändigt, det kan skada blomblad. Generellt är vården bättre att inte hälla vatten över honom, han kommer att klara det lättare än ett överskott av fukt.

Bäst av allt blomma växer i ett näringsjordblandning framställd av lika delar tagna i trädgårdsjord, torv och sand. Var noga med att ta hand om god dränering, bör också ge återkommande lossa jorden i krukor för att ge luft tillträde till rötterna och förhindra rotröta.

När växande Pelargonium stor betydelse är storleken på potten. Han väljs beroende på storleken av rotsystemet. Men vi måste komma ihåg att det är bäst blommor i små krukor, då och blommorna vackrare och ljusare. Stora krukor bidra till utvecklingen av busken och intensiteten av blomning.

1

För att öka förgreningen och bildandet av bussningen och kron växter gör klämda, där tillväxtpunkten avlägsnas. Detta måste göras i februari eller mars.

Flower svarar tack till gödningsmedel. Under perioden av aktiv tillväxt bör det vara en blandning av mineral eller flytande gödning under blomningen - gödselmedel med en hög halt av kalium och fosfor och mindre - kväve. Feeding gör varje vecka från slutet av våren till början av hösten.

Pelargonium - transplantation och reproduktion

Unga växter kräver årliga transplantation eller åtminstone det övre skiktet av jord ersättare. För transplantation ta en liten behållare, annars kommer det att utveckla starka skott, men anläggningen kommer inte blommar. Transplanteras in den i en blandning av torv, blad, humus jord (två delar) och sand (en del).

Pelargoner kan odlas från frön och sticklingar. I det första fallet är växter som blommar mer rikligt än de som växer från sticklingar. De frön som produceras i januari-februari, lägger dem på den våta marken och lite täcker marken för plantering. Efter sprayning med en tillväxtfaktor med utsäde behållare eller belagd med glasfilm och hölls vid en temperatur av från 20 till 24 grader, vätning periodiskt. Efter uppspirandet (efter 1-2 veckor) odlades plantor dyk och vid en temperatur av från 16 till 18 grader med bra ljus ca 6-8 veckor, varefter de transplanterades till en konstant kruka.

Men, de flesta blomma förökas genom sticklingar denna metod enklare och snabbare än den första. Böka sticklingar utförs i februari-mars och i juli och augusti genom att skära skott apikala böka med 2-3 blad och längd på 5-7 cm. Podvyaliv sticklingar i skuggan i ungefär en dag och doppade dem i krossat kol, satte de i en ljus blandning och innehåller vid en temperatur av 20 till 22 grader. Du behöver inte täcka sticklingar. På böka på detta sätt tar ungefär en månad.

Pelargonium - möjliga sjukdomar och skadedjur

Om du gör misstag i vården av en växt, är det säkert att påverka hans utseende.

Således bristen eller fukt bladen gulnar och faller av. Om kanterna av bladen blir röda - därmed är anläggningen kallt, det saknar värme, löven faller - det betyder bristen på ljus. När blöta marken vattniga mjuka kuddar kan visas på bladen.

Geranium kan lida av en sådan sjukdom som stjälkbakterios, varvid på grund av svampangrepp sker svärtning skaftbasen. Detta kan inträffa på grund av vattendränkt jord eller sigill som förhindrar dränering. Förebyggande av denna sjukdom är sterilisering av jorden före plantering och vattning regimen efterlevnad.

Också på grund av den blöta marken kan sjuk Pelargonium botrytis. På bladen i det här fallet en gråmögel. I det här fallet bör du ta bort de drabbade blad och processanläggning systemisk fungicid, minska vattning och ofta ventilera rummet.

Som ni kan se, att ta hand om Pelargonium är inte komplicerat. Genom att följa några enkla regler för sin avel, kan du få vackra växter som kommer att glädja dig med inte bara en vacker flerfärgade blommor, men också för sina positiva egenskaper, vilket skapar en positiv och fredlig aura i rummet.

© 2012-2018 "Kvinnors åsikt." Vid kopiering material - en hänvisning till källan är obligatorisk!

Chefredaktör av portalen Ekaterina Danilova

E-post: [email protected]

Kontakta oss på: +7 (965) 405 64 18

Pelargonium: vård, spridning och transplantation hemma

Pelargonium - en växt av familjen Geraniaceae, är det allmänt känt som geranium. En infödd växt Sydafrika, som bebor de torra och blåsiga regioner.

Geranium - en ört, subshrub eller buske. Tack vare sin anspråkslöshet och riklig blomning, är det mycket populärt för inomhus, balkong och trädgård växer.

Love of Pelargonium näring inte bara den sovjetiska mormor, men också invånarna i Europa, det aktivt dekorera sina balkonger och altaner. Det bör noteras att växterna växer i stora krukor, krukor och "fri" jorden i trädgården, blommar det medium.

Arter Pelargonium sorter

Just Pelargonium genus har omkring 250 arter, enligt vilken i sin tur visade en hel del sorter.

De mest populära och vanligaste typerna:

 1. Royal (aka grandiflora) - kännetecknas av stora blommor med kronblad zoner färgning. Middle, alltid mörk och sammetslen, och kanterna är mycket ljus,
 2. Plyuschelistnaya (eller sköldkörtel) pelargonium olika blanka blad och sammetslena kronblad av blommor. Stjälkar dess vanligtvis växa upp till en meter i längd, vilket gör den typ av sköldkörteln populärt för dekoration av balkonger och altaner,
 3. Zone - Kännetecknande för denna art är en zonal färgning av löv, kanten är alltid något ljusare centrum. Detta är en av de vanligaste typerna och bygger på det visade en hel del sorter;
 4. Angel olika doftande sina blad och blommor, som penséer. Den enda nackdelen är en gradvis minskning i höstfärger;
 5. Doftande Pelargonium växa ganska stora och används därför ofta för landskaps trädgårdar. Du bör dock vara försiktig, eftersom Den har en mycket bräcklig stammar som kan bryta i hård vind.

Vård i hemmet för nybörjare

I sig själv, att ta hand om Pelargonium enkelt, och det är perfekt för nybörjare trädgårdsmästare eller någon som inte gillar att röra runt med växter. Det viktigaste är att följa några enkla regler och övervaka status av pelargon. Om något går fel, till exempel glömma dig att vattna plantan, kommer allt att vara klart till utseendet.

Pelargonium - photophilous anläggningen tål direkt solljus. Den bästa platsen för dess plats är söder, öster eller väster. Även det varma vädret kan pelargonium "kasta" nästan alla blad och blommor kvar bara.

Därför, i regioner med varmt klimat, och i höjden på sommaren, är det bättre att ta bort växten från den södra sidan. Detta kan göras på ett säkert sätt, eftersom rörelse påverkar inte pelargoner.

I allmänhet bör belysning vara gott, helst dagsljus är 16 timmar. Med en brist på ljus stjälkarna börjar att förlänga och växten förlorar sitt utseende. Sommar pelargoner bättre stå på balkongen eller i trädgården, så att det är direkt under solen.

När du väljer en plats och belysning, bör ta hänsyn till de individuella egenskaperna hos arten, så doftande Pelargonium föredrar skuggade platser. Och för de kungliga oönskade arter från direkt solljus, så du bör undvika att placera på den södra sidan.

Hur man kan bli av lukter i kylskåp kan hittas i vår publicering på webbplatsen.

Om ordentlig vård cyklamen hemma, läsa denna artikel.

Härifrån kommer du att lära dig att välja utformningen av kakel i badrummet.

Temperatur och fuktighet

Temperaturförhållanden för Pelargonium, företrädesvis måttlig. Hon tycker inte om det kalla vädret eller stark hetta.

 • sommar - +20 - +22 grader;
 • på vintern - 16 grader;
 • vissa arter kan motstå kortkylning (t ex kan pelargonium zonal tåla temperaturfallet till +1).

När det gäller fuktighet är de vanliga indikatorerna lämpliga. Ytterligare fuktning (sprutning) pelargonium behöver inte. Det extrema fallet, det här är mycket torr luft under intensiv värme. Men kraftig fuktig luft kan leda till sönderfall av stjälkar och rötter, liksom infektioner.

Också titta på luftcirkulationen. Det måste vara permanent. I inaktuellt stående luft börjar växten att värka. Detta är särskilt viktigt under vintern.

Vid frekvent vattning behöver geranium inte. Orientering är nödvändig när marken torkar upp. Men det finns flera regler, på sommaren bör jorden alltid förbli fuktig (men inte våt).

Det bästa sättet att kontrollera tiden till vatten Pelargonium eller inte är att kontrollera marken vid beröring. Det övre skiktet bör torkas, men under den (ca 1 cm djup), har den mark vara vlazhnovatoy.

Efter att ha vattnat, var noga med att vänta tills vattnet dräneras i pannan. Efter 10 minuter dränerar du vätskan och väntar tills den dräneras helt. Det är bäst att vattna på pallen och häll inte vatten direkt under rötterna. Detta är känt för de mest erfarna trädgårdsmästare och blomsterodlare. Men även om du gör allt med "normal" - inget hemskt, är det viktigaste att ta bort överskott av vätska. Denna regel gäller både vinter och sommarvattning.

Med topp dressing är det ännu enklare. Det måste introduceras under blomningen - det här är ungefär från början av våren till sen höst. En gång vartannat vecka tillsätts en lösning för blommande växter. Du kan välja vilken topp dressing som inte är rik på kväve. Se instruktionerna för varje gödselmedel för doseringen.

Vid transplantationen behöver pelargonium inte mycket, förutom transplantation av förankrade sticklingar, men mer på detta senare. Pelargonium växer ungefär tre år, därför är det vanligtvis bara att byta ut det övre jordskiktet med en ny (blandningen görs på samma sätt som jorden där växten redan växer).

Beskära växten är nödvändig årligen, i början av blomningen, dvs. tidig vår. Vanligtvis tas alla övre skott bort (de kan användas vidare för avel). Denna trim kan du ge en lateral tillväxt av pelargonium och riklig blomning.

Färgen av pelargon, som redan angivits, från början av våren till sen höst. Formen av blomning är flera omformade blomställningar. De kan vara av helt annan färg (beroende på arten och sorten). Blommor varierar också i storlek (i vissa arter är de stora, som i kungliga, i andra mindre).

Reproduktion hemma

Pelargoniumhemmet kan föröka sig på två sätt: genom frön och genom sticklingar. Den första, när man växer ett hus, är inte utbredd, eftersom det är ganska svårt.

För reproduktion av frön, på våren förbereds behållaren och fylls med lätt jord. Fröna såddas i jorden och vattnas regelbundet. Första temperaturen bör vara 20-22 grader.

I mitten av sommaren transplanteras unga växter i en blandning av blad och fröer med fosfor och sand. Samtidigt observeras komponenterna att tas i lika stora mängder.

För vegetativ förökning tas sticklingar en liten kruka (ca 19 cm i diameter). Till att börja med läggs dränering på botten, och sedan hälls en blandning av torv och sand.

Stiklingar ska ha 3-5 par blad, men inte mindre än 2. De är avskurna antingen vid noden eller något lägre. Klipp av sticklingar avlägsna det nedre paret av blad som lämnar en ren "kolumn".

Efter att ha klargjort stekarna är det nödvändigt att göra hål i marken närmare krukans kant. Placera sedan stekarna så att alla bladen ligger över marken och jorda marken försiktigt.

Nu måste du vänta några dagar tills rötterna "klibbar" till jorden. Först efter detta kan du hälla unga skott. Vid mitten av sommaren transplanteras pelargonium i större krukor.

Pelargonium, även om det är en hårdväxt, men kan ibland bli sjuk, ofta beror det på felaktig vård.

 • grå rutt;
 • rost;
 • verticilliumvilja;
 • sönderfall av stammen;
 • Andra patogena svampar, på grund av vilka på blad och petioles finns det olika fläckar.

Om växten börjar utveckla grå rot, börjar bladen på bladen, skotten, stjälkarna och jämnblomman blommor bli gråplåta. Detta beror på låga temperaturer, luftfuktighet och brist på ventilation, riklig vattning.

 • Observera om vinteren den temperaturregimen som är nödvändig för pelargonium;
 • Ventilera rummet regelbundet;
 • lägg inte växter nära varandra;
 • ta bort torra eller sura blad;
 • Vatten inte oftare än en gång var 10: e dag.

Rost kan detekteras av koncentriska cirklar av brun färg på insidan av arket. Endast gula cirklar kommer att synas från utsidan av plattan.

Orsaker: fukt, otillräcklig ventilation.

Behandling: Det är nödvändigt att skära av alla drabbade blad och behandla växten med en lösning av bensat med en hastighet av 1 g per 1 liter.

Denna sjukdom orsakas av en svamp som påverkar det ledande systemet av pelargonium. Geraniumen försvinner gradvis och bladen blir gula. Ingen behandling.

På basen av stammen börjar att visas och öka en svart fläck. Gradvis roterar stammen fullständigt vid basen. Behandling - är frånvarande. Det maximala som kan göras är att skära stammen från toppen och förhindra sjukdomen i sig. Orsaker: för riklig vattning.

Insekter som påverkar pelargonium:

 1. Whitefly är en vit mycket liten fjäril. Istället kan det fortfarande finnas vita små larver på växten;
 2. Fästingar lever på undersidan av bladet och deras närvaro kan detekteras av den karakteristiska tunna banan på växten. När mitten blir smittad blir bladen successivt marmorerade på grund av förlust av näringsämnen.
 3. Pulverformig mulberry - finns av karaktäristiska klumpar som liknar bomullsull, i axils av löv och stjälkar.

Under inköpet kontrolleras växten noggrant för närvaro av en vitfluga eller en mjölkfisk. Om plötsligt fann tecken på skadedjur eller själva - vägrar att köpa.

Möjliga problem och lösningar

Förutom att infektera växter med olika sjukdomar och skadedjur är mindre hemska problem möjligt. Vanligtvis uppstår de på grund av felaktig vård och behandlas genom att orsaken elimineras.

Problem och lösningar:

 1. Om pelargoniet börjar blöda löv, är temperaturen för låg och du måste ställa in önskad temperaturreglering.
 2. Få blommor, men ett stort antal blad - du gör mycket gödselmedel, minskar mängden eller bättre tillfälligt slutar mata;
 3. De nedre bladen blir gula - brist på fukt och brist på ventilation.

Det viktigaste i vården av denna fantastiska fabrik är att följa alla enkla regler eller korrigera situationen i tid. Och resten av växten orsakar inte obehag och glädjer ögat med sin blomning.

Några tips för att bilda en frodig pylargoniumbuske finns i nästa video.

Jag skär först pelargonerna för spiring, lägg dem i ett glas vatten så att de släpper rötterna i vattnet. Då kommer geranium nödvändigtvis att rota när den planteras i en kruka. I min lägenhet är det den mest opretentiösa blomman, som inte räknar kaktusar.

Geranium rum - foto, typer, vård, reproduktion, användning av blommor

 • Geranium - en blomma, som i vår tid har blivit betraktas som en "mormor" eftersom det är känt för en mycket lång tid i inomhus trädgården och trädgårdsodling, och i allmänhet, avel och samla dessa växter är engagerad i den äldre generationen.

  Unga människor föreställer sig en pelargon i sin standardform: rundade plåtar av röda blommor och mörkgröna blad. Faktum är att framsteg inte står stilla, och uppfödare har upptäckt många sorter av pelargonium, som skiljer sig i blomformerna, bladens färg, växtens storlek och andra parametrar.

  Om du vill köpa en krukväxt som inte kräver ständig omvårdnad och årliga transplantationer, samtidigt som den är mycket dekorativa under en längre tid, så ska du tänka på att växa några sorter av geranium rum.

  För att förstå valet av sorten är det nödvändigt att överväga de grupper genom vilka pelargoniet är indelat i rum. De kommer att presenteras nedan med beskrivningar av artgruppens allmänna egenskaper

  Det kan genast erkännas av bladets karakteristiska färg: det mörkgröna bladet gränsar, som det var, av en brun rand, följaktligen artens andra namn. Det är geranium zonalt som är "farmors" slag, eftersom den här gruppen är den mest utbredda och har mer än 70 000 sorter.

  De skiljs inte bara av blommans färg utan också av deras form. Isolera enkla blommor, halv mahogny och terry. Det är uppenbart att de, beroende på komplexiteten hos blomman, har ett annat antal kronblad.

  Bladet skiljer sig också i svårighetsgraden av den mörka remsan: i vissa sorter av pelargoner kan det ses mycket tydligt, i andra är det nästan osynligt, bredden på fälgen beror också på sorten.

  Denna ampel typ av pelargonium, som producerar mycket långa flytande skott. I detta avseende är pelargoner plaskade planterade i hängande krukor eller krukor som står på en höjd. I det här fallet bör man komma ihåg att gransorterna producerar fransar upp till 1 m långa.

  Karaktäriserad av gruppen är också den absoluta jämnheten och glansigheten hos bladen, som liknar murgröna. Därför namnet på gruppen.

  Hänvisar även till ampeln, dock är piskarna kortare. Blomman är intressant här: det ligner mycket på en viola (pansies) och ser väldigt fint ut i en visp.

  Här redan från namnet blir det klart vad denna grupp är intressant att blomma odlare. Luktar havet, allt beror på den specifika sorten. Samlas i denna grupp av pelargonium innehåller phytoncides i sina löv, som är ansvariga för produktionen av doft. Lukten är väldigt stark, speciellt när den berörs av växten.

  Omedelbart skulle jag vilja notera att utseendet av geranium doftande inte är lika intressant som i tidigare fall: bladen är gröna med fluff, ojämn och stor, blommor är enkla standardfärger.

  Växten själv utvecklas snabbt och därför kan den övre sträckas. För att busken ska vara en busk, och inte ett par långa skott, är det nödvändigt att klämma det med jämna mellanrum.

  Kanske, de vackraste pelargonierna hänvisar till denna art. Blommor samlas också i panikulera rundade blomställningar, men var och en av dem kan nå 7 cm i diameter. Således är blomlocken helt enkelt gigantiska. Och deras färg kan vara väldigt annorlunda, och här menar vi inte bara huvudfärgen utan också närvaron av vener, kayomochek, fläckar etc.

  Det kan faktiskt betraktas som unikt, eftersom det samlade många intressanta funktioner: blommorna är mycket vackra, med vener och ritningar, som den tidigare gruppen kan skryta, men storleken är förstås inte så stor.

  Bladen är också dekorativa och har samtidigt en viss smak, beroende på den specifika sorten. Det är något svagare än det av doftande Pelargonium, men det är tillräckligt distinkt.

  Miniatyr och dvärgpeltan

  De är små buskar, rikligt blommande och behöver inte beskäras alls. Sådana pelargoner kommer att vara användbara för dem som har alla fönsterstolar som redan zazastavleny andra växter.

  Nu kan du överväga några intressanta typer av pelargoner, som skiljer sig exakt i form av blomman. Dessa inkluderar:

  • Rosaceous zonal. Blommor liknar riktiga små rosor, samlade i en panikel;
  • kaktusformad zonal. Det är svårt att säga om de är vackra eller inte. Detta är ett alternativ för en amatör. Blommorna själva är stora, och kronbladet vrids i kottar och liknar tornar av kaktusar;
  • stjärnformad zonal. De är så kallade i samband med kronbladets form - det är spetsigt, smalnat till toppen;
  • gvozdikotsvetnye. Nötkött har avtagna kronblad, och detta är egenskapen hos denna grupp av pelargoner.

  Geranium kan köpas i tre typer: i frön, rotade sticklingar och välutvecklade vuxna buskar. Deras tillväxt bör övervägas separat.

  Odling av Pelargonium från frön

  Pelargonium frön är stora nog, så som regel, problem med deras plantering uppstår inte ens i nybörjare blomsterbutiker. När de planterar frön läggs de platt på marken, trycker lätt ner. Avståndet mellan fröna är minst 2 cm.

  Efter att de planterats i marken vattnas inte marken med en vattenburk, men sprinklas väl av en finfördelare, så frön kommer inte att tvättas och kommer att förbli på plats.

  Vanligtvis, för att pelargoner på sommaren börjar planteringen av dess frön i slutet av februari. En plastpåse sätts på behållaren där fröna planteras. Alla måste sätta på en mörk varm plats och kontrolleras dagligen för skott. I grunden stiger Pelargonium i 5-6 dagar.

  Efter att ha uppträtt åtminstone en spruit, är hela kapaciteten utsatt för ljus och förpackningen avlägsnas. När plantan växer upp och har fyra löv kan den planteras i separata krukor (denna operation kallas en plockning).

  Odling av en rotad klippa och en välutvecklad buske

  Här kommer allt att baseras på urvalet av kruka och jord för att transplantera de förvärvade plantorna. Jord i färdig form kan köpas i en specialaffär, och du kan göra dig själv om hemma hämtas från trädgården på hösten. För detta behöver du bara mixa:

  Den därigenom bildade jorden kommer att vara lös. Urvalet av potten görs beroende på tillståndet hos plantans rotsystem.

  Även för en vuxen busk är en liten kruka med en diameter på ca 15 cm lämplig. Det är självklart att man köper en kruka med bränt lera, men de är vanligtvis dyrare än plast.

  Därför, om du inte vill ha extra kostnader, då är plasten inte så illa, bara vattnet i det torkar inte så fort, och det finns risk för att "hälla" växten.

  För att förhindra rotrot och svart ben är det nödvändigt att tillhandahålla en kvalitetsdränering i potten, vadderad med ett lager av 2-3 cm. Vad som sägs måste själva potten ha minst ett avloppshål i botten.

  pelargoner i torvtabletter

  Som det sägs i artikelns början, är pelargoner mycket obehagliga i vård, för vilka blommodlare gillar det. Vård är uppfyllandet av följande villkor:

  Här beror allt på torkhastigheten på jordens övre lager. Geranium är mycket bättre tolererar torka än överfuktighet, så det är viktigt att inte "hälla" det, annars kommer buskens död inte att passera.

  Vanligtvis utförs vattning ungefär tre gånger i veckan. Förresten måste det göras snyggt, försöker att inte komma på växtens växt. Spruta pelargoner är också oönskade.

  Geranium är mycket fotofil, så dess blomning beror direkt på mängden solljus som det kommer att få. För odling av pelargonium lämpliga södra väl upplysta fönster.

  Denna faktor på sommaren är inte särskilt viktig. På vintern bör temperaturen inte falla under 10 ° C. Det viktigaste är att skydda växten från drag.

  Denna funktion rekommenderas regelbundet för att säkerställa att luften flyter till rötterna, och jorden blir inte till en monolitisk bit. För att lossa marken är det inte nödvändigt att ha en speciell rake: du kan använda en gammal gaffel eller en pinne.

  Geranium matas under blommande och innan den börjar med fosforhaltiga gödningsmedel. I inget fall bör man inte göra organiska gödningsmedel, pelargoner kan helt enkelt inte stå emot dem.

  Det innebär föryngring av beskärning av en vuxenväxt och bildandet av unga djur. I det första fallet lämnas upp till fem knoppar på varje skott, varefter senare kommer nya grenar att visas.

  I det andra fallet används en teknik för att klämma upp fingrarna för bättre bearbetning. Alla dessa åtgärder rekommenderas att utföras i slutet av vintern - våren vår.

  Det utförs inte varje år, men varje 2-3 år. Det är bäst att replanta med en klump av jord, utan att avslöja rötterna.

  Vanligtvis utförs denna operation när rumpelargonium märkbart saktar ner utvecklingen. Men det betyder inte att den nya potten ska vara enorm. Du kan öka dess diameter med hjälp av pekfingret.

  För att bevara särdragets karaktäristiska egenskaper förplanteras pelargoner vanligen av sticklingar eller genom att dela en vuxen buske.

  Om du personligen samlar frön, finns det ingen garanti för bevarandet av sorten. Om du vill försöka plantera de samlade fröna måste du göra en skarvning, dvs. avlägsnande av det yttre skalet. Frö gnids mellan två stycken nazhdachki.

  Fortfarande blossar floristerna oftast busken. Sticklingar som skär ca 6 cm långa placeras i vatten tills de unga vita rötterna groddar och sedan planteras i marken eller groddar i stor fuktig sand. Båda metoderna är effektiva och används i stor utsträckning.

  Blommande geranium uppstår efter plantering av frön på cirka fem månader, så om de planteras i slutet av februari, kommer pelargonium att blomstra i samma år.

  Stammen kommer att blomma tidigare - om tre månader. Dessa termer avser emellertid främst zonal arter, Änglarna och kungliga Pelargonium kommer under alla omständigheter att blomma bara under det andra året.

  Pelargonium sjukdomar och skadedjur

  Till de vanligaste sjukdomarna av pelargoner i rumsförhållanden kan tillskrivas svamp- och virussjukdomar. Till svamparna hör ett svart ben, lövrost, olika rutt. Oftast behandlas dessa sjukdomar med lösningar av fungicider.

  Det finns få skadedjur av pelargoner, men de är redan mycket irriterande. Dessa inkluderar bladlöss, vitfluga, larver och fästingar. De själva eller spår av deras livsaktivitet kan detekteras genom noggrann undersökning av plantens löv på båda sidor.

  Du kan bli av med skadedjur genom att spruta geranium med speciella produkter. Om det inte var möjligt att fastställa vem som precis bestämde sig för blomman, är det bättre att använda preparatet från skadedjurskomplexet.

  Oerfaren odlare kan ofta stöta på följande problem när de växer pelargoner: bladen blir gula, faller av och busken själv vill inte blomstra alls.

  Här är sannolikt resultatet av felaktig vård.

  • Om arket blir gult på kanten, får busken lite vatten.
  • Om löven är tråkiga och fallna, översvämmas busken.
  • Om bladen faller från botten av växten saknar pelargon solljuset. Förresten, av samma anledning kanske inte blommar.
  • Geranium vill inte heller producera blomstermjölar om det är överfött med kväve, vilket tjänar till att välja en grön massa med en växt.

  För att inte sluta vid ett sådant obehagligt ögonblick som problemen vid odling av pelargonium kan du prata om dess fördelaktiga egenskaper.

  • För det första renar denna anläggning helt luften i rummet från skadliga mikrober. Lukten av pelargoner lindrar stress, lindrar depression.
  • För det andra motverkar den skadedjur från andra blommor och växter. På sommaren rekommenderas att lägga pelargon i trädgården, under vinbärets buskar - så att det inte finns något bladlus!
  • För det tredje är pelargoner ofta använt i folkmedicin för behandling av olika sjukdomar. Det jämförs med en plantain! Friska löv stramar perfekt sår och behandlar abscesser. Buljett hjälper till med tarmar och magar.
  • Även från geranium erhålls en essentiell olja med en delikat arom som används för medicinska ändamål. Det läker en rinnande näsa, smärtor i örat, lindrar trötthet i muskler, ryggsmärta.

  Video om odling av pelargonium - geranium

  Här är en användbar och vacker växt - pelargonium eller inomhus geranium. Odla på fönsterbrädorna, och hur bryr du dig nu.

  24 december 2016 | 22:32

  Vilken skönhet! Jag hade ingen aning om ett sådant antal arter av pelargoner. Ja, pjäsen ängeln är som en pansy, charmig. Och någon form av pelargon har medicinska egenskaper?

  25 dec 2016 | 00:38

  Ja, vana vid mormorens pelargoner - enkla kulor av färger 3-4 färger. Och det finns så många av dem! Alla pelargoner är läkande)

  1
 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  + 11 = 13