Pelargonium vård

Pelargonium (Geranium)

pelargonium (Pelargonium) tillhör familjen geranium. Ett annat, mer känt namn för denna blomma är pelargon. Kanske kommer du bli förvånad, men denna söta och så bekanta födelseort för oss alla sedan barndomen är Sydafrika. Det pelargonium, som vi alla vet, dök upp i Holland i 1500-talet, och till Europa kom det i slutet av 1700 - början av 1800-talet. Först betraktades det som en exotisk blomma, men mycket snart, redan i XVIII-talet blev det oerhört populärt.

Som ett resultat av en stor uppföljningsavelsarbete om avlägsnande av ett stort antal hybrider och sorter av denna typ av förstorade brokiga och dvärgformer, liksom sorter med vita, två färger och dubbla blommor. Idag finns det cirka 280 arter av årlig och flerårig pelargonium, med utseenden av gräsbevuxna växter, halvbuskar och buskar.

Kärlek för dessa blommor över hela världen beror på deras anspråkslöshet, enkel vård och reproduktion och förmågan att långa blomstra stora färgstarka blomställningar. Som vi redan har sagt är sorterna av pelargonium mycket talrika. De kan tillhöra en av 6 grupper: zonal (trädgård); murgröna (ampelnym); Engelsk storfärg (kunglig eller inhemsk); brokig; doftande; saftiga.

De tre sista grupperna är intressanta, först och främst deras bladen; Storfärgad pelargon kan odlas endast i rummet; men syftet med zonal och murgröna pelargonium, som kan förökas av frön, är trädgårds och balkons prydnad.

Pelargonium - odling och vård

Denna blomma älskar värme och ljus. Det optimala läget för att växa hemma är rumstemperatur, på vintern känns det bäst vid en temperatur av 8 ° C till 10 ° C.

Med brist på belysning minskar växten sin blomning. Direkt solstrålar tolereras dock väl av blomman utomhus, men i en rumsutspädning är det bättre att pritenyat från den heta middags solen. Pelargonium gillar också ledigt utrymme, så du måste se till att det inte är dämpat av närliggande växter.

Vattning bör vara rikligt, eftersom marken torkar upp, som inte kan vara vattenloggad för att inte översvämma rotsystemet. På vintern bör vattnet minskas. Spraya växten är inte nödvändigt, det kan skada kronbladens kronblad. I allmänhet, när du bryr dig om det, är det bättre att inte lägga till vatten, det blir lättare att hantera detta än med överskott av fukt.

Det är bäst att odla en blomma i en näringsrik jordblandning framställd av torv- och torvmark i lika delar, torv och sand. Det är nödvändigt att ta hand om bra dränering, och periodisk jordlösning i krukor bör utföras för att säkerställa luftens tillgång till rötterna och för att förhindra rötning av rötterna.

Vid odling av Pelargonium är krukans storlek mycket viktigt. Den väljs i enlighet med storleken på rotsystemet. Men vi måste komma ihåg att det blommar bäst i små krukor, då har det blommor och blommor som är vackrare och ljusare. Rymliga krukor bidrar till utvecklingen av busken och en lägre intensitet av blomningen.

1

För att stärka förgreningen och bildandet av busken och kronan gör plantorna en nypa vid vilken tillväxtpunkten avlägsnas. Detta måste ske i februari eller mars.

Blomningen svarar tacksamt på förbandet. Under aktiv tillväxtperioden bör det vara mineralblandningar eller flytande gödselmedel, under blommande gödselmedel med högt innehåll av fosfor och kalium och mindre kväve. Top-dressing görs varje vecka från sen vår till tidig höst.

Pelargonium - transplantation och reproduktion

Unga växter kräver en årlig transplantation eller åtminstone en ersättning av jordens övre lager. För transplantation ta en liten kapacitet, annars kommer det att finnas en stark utveckling av skott, men växten kommer inte att blomma. Transplantera den i en blandning av torv, löv, humus (två delar) och sand (en del).

Pelargonium kan odlas från frön och sticklingar. I det första fallet erhålls växter som blommar mer rikligt än de som odlas från sticklingar. Frösåning utförs i januari-februari, lägger dem på våtmark och täcker lite med jord för plantor. Efter sprinkling med en tillväxtstimulator är behållaren med frön belagd med glas eller en film och hålls vid en temperatur av 20 till 24 grader, periodiskt fuktgivande. Efter uppspirandet (efter 1-2 veckor) odlades plantor dyk och vid en temperatur av från 16 till 18 grader med bra ljus ca 6-8 veckor, varefter de transplanterades till en konstant kruka.

Men, de flesta blomma förökas genom sticklingar denna metod enklare och snabbare än den första. Böka sticklingar utförs i februari-mars och i juli och augusti genom att skära skott apikala böka med 2-3 blad och längd på 5-7 cm. Podvyaliv sticklingar i skuggan i ungefär en dag och doppade dem i krossat kol, satte de i en ljus blandning och innehåller vid en temperatur av 20 till 22 grader. Täck inte av stekarna. På böka på detta sätt tar ungefär en månad.

Pelargonium - möjliga sjukdomar och skadedjur

Om du gör misstag i vården av växten, kommer det nödvändigtvis att påverka sitt utseende.

Så, med brist på fukt eller dess överskott blir bladen gula och faller av. Om bladets kanter blir röda, så fryser växten, det saknar värme, bladen faller, vilket betyder att det inte når ljuset. När vatten lämnar jorden på bladen kan det förekomma vatteniga mjuka dynor.

Geranium kan lida av en sådan sjukdom som ett svart ben, i vilket på grund av en svampangrepp förekommer svärdet av stammen. Detta kan hända på grund av övermogning av jorden eller dess komprimering, vilket förhindrar dränering. Förebyggande av denna sjukdom är steriliseringen av jorden före plantering och vidhäftning till bevattningssystemet.

På grund av jordens övermåkning kan pelargonium också infekteras med grå råtta. På bladen i det här fallet visas grå form. Ta i det här fall bort de drabbade bladen och behandla växten med en systemisk fungicid, minska vattningen och ventilera rummet oftare.

Som du kan se är det inte komplicerat att bry sig om pelargonium. Genom att följa några enkla regler för sin avel, kan du få vackra växter som kommer att glädja dig med inte bara en vacker flerfärgade blommor, men också för sina positiva egenskaper, vilket skapar en positiv och fredlig aura i rummet.

© 2012-2018 "Kvinnors åsikt". Vid kopiering av material krävs en länk till källan!

Portföljredaktör: Ekaterina Danilova

E-post: [email protected]

Redaktionskontoret: +7 (965) 405 64 18

Hur sköter man väl till pelargonium hemma?

Mer nyligen var busken av blommande pelargon på fönsterbrädan en oumbärlig egenskap hos en välmående familj. Man trodde att Pelargonium är målvakten till eldstaden. Den opretentiösa växten drev åt sidan och gav plats åt nya typer av blommor. Geranium glömmer inte, ofta hemma, vård av pelargonium ger den första erfarenheten och växer till en hobby.

Historien om utseendet av pelargon och olika sorter

I slutet av XVI-talet, huruvida deras Indien, eller från Afrika, tog resenärer med fröna av blommor av en enastående doftande växt med vackra blomkapsar. Vid den engelska drottningens domstol fanns det redan en vacker vinterträdgård med konstiga växter. Det föreföll de tre första sorterna av pelargon. De initierade de många grupper som erhölls under urvalsprocessen.

Pelargoniumarter är så många att även klassificeringen går på olika grunder. Prata om inomhusfärger, vi använder klassificeringen av dekorativitet:

 • zonen;
 • ampelnye;
 • doftande;
 • saftiga.

Det finns fortfarande sorter av "Angels" och "Unicums". Alla tolererar väl rumsförhållandena i livet och med god omsorg blommar de nästan kontinuerligt. Pelargonium skiljer sig i form och färg på löv och knoppar, men allt är alltid aromatiskt och etrar är härdande.

På sommaren är pelargonen utsatt under det öppna fönstret. Man tror att växten på fönsterbrädan utvisar flugor från bostaden. Bladen appliceras på nötningar och skär för snabb sårläkning.

Hur korrekt att ta hand om pelargoner?

Reproduktion av pelargonium kommer inte att skapa svårigheter. Det räcker att riva av petiole från växten eller köpa en påse frön. Seedmetod för reproduktion av pelargonium ger en effektivare växt med stora blommor av blommor.

Sticklingar kan snabbt få en blommande växt. Rooting kan ske både efter att ha tilldelats rotter i vatten och när de är rotade i marken. Eftersom växten enkelt tar rot, kan du skapa en minisalong och plantera några petioler. Senare, efter blötläggning av substratet, demontera dem och ordna dem i separata skålar.

Jordar för pelargonium har en annan sammansättning:

 • markblad, humus, torv i lika delar plus halva sanden;
 • Om plåten är ersatt av torv är proportionerna för alla komponenter, inklusive sand, desamma.
 • trädgårdsmark, torv och sand i lika delar.

Du kan köpa en speciell primer för dessa växter i blomstermarknaden. I det här fallet bör varje jord desinficeras i förväg på något tillgängligt sätt. En behållare med dräneringshål ska inte vara rymlig, pelargoniumblomningar, om rötterna är för smala.

Platsen där pelargonet placerades måste vara soligt. På vintern gillar blomman att koppla av. Under viloperioden sjunker temperaturen till 13 = 15 grader och en nyans skapas. Men om det är omöjligt att ge sådana villkor, det vill säga regeln, den varmare, desto högre belysningen är upp till uppmärksamheten. Och då kommer växten inte att känna något obehag.

På vintern får pelargonium inte matas.

Vattna pelargonet varannan dag på sommaren, när det är varmt, men övermynning kan leda till ruttna rötter, ett svart ben. Därför vattnas sommaren oftare, på vintern är det sällsynt. Geranium kommer att överleva torkan och återhämta sig, och överskott av vatten kan förstöra det. Det är värt att påminna om att vattnet för bevattning ska vara varmt och stabilt. Gödning med gödselmedel med flytande blomkompositioner görs under en vecka, förutom resten. En särskild blandning produceras för geranium, kallad "Pelargovit".

När rötterna börjar bryta igenom i potten dräneringshål, behöver pelargonium en transplantation. Transplantera växten i början av våren efter 1-2 år. Under växtsäsongen måste jorden lösas, samtidigt som man kontrollerar om växten inte har avgjort skadedjur eller sjukdomar.

Skälen till att pelargoniet inte blommar är liten. Utseendet på växten hjälper till att bestämma problemet.

 1. Växten har bra löv, utvecklas snabbt, men blommar inte. Det är fett. Sluta gödsla och torka blomman. Om behållaren är stor, tills rötterna fyller utrymmet, blir det ingen blomning.
 2. Inte tillräckligt med belysning. Placera växten under direkt solljus, i avsaknad av ljusa sydliga fönster i lägenheten för att ordna belysningen.
 3. Om en gul gräns uppträder på bladen, har växten ett förtryckt utseende, kolla efter rot och stamrutt. Löv att undersöka för närvaro av whitefly eller andra insekter.

Detaljerad information om pelargoniumsjukdomar och hur man hanterar dem finns på hemsidan. Man kan säga att problem uppstår genom felaktig vård. Ofta introduceras ett skadedjur eller en sjukdom med en jord eller en ny anläggning som inte har karantänerats. Därför är hygienkrav viktiga, eftersom det är svårt att utrota sjukdomen hemma.

Dekorativ växt berövas torr luft, övermatas med kvävegödsel eller utseendet av dunig mögel. Tidig upptäckt av sjukdomen kommer att rädda växten eller ta sticklingar ur den.

Pelargonium: vård, reproduktion och transplantation hemma

Pelargonium är en växt av Geranium familjen, det är allmänt känt som geranium. En inhemsk växt från Sydafrika, där den bor i torra och blåsiga områden.

Geranium är en ört-, halvbusk eller buskig växt. På grund av sin anspråkslöshet och riklig blomning är den mycket populär för inomhus-, balkong- och trädgårdsodling.

Kärleken till pelargonium är näring inte bara av sovjetmormor, utan även av invånarna i Europa, som aktivt dekorerar sina balkonger och loggier. Här bör det noteras att det växer med medel när växter växer i rymliga badkar, krukor och i "fri" mark i trädgården.

Varianter av Pelargonium sorter

Totalt finns det cirka 250 arter i släktet Pelargonium, på grundval av vilket i sin tur många sorter härstammar.

De mest populära och vanliga typerna:

 1. Kunglig (den är storblommig) - präglas av stora blommor med zonfärgning av kronbladet. Mitten är alltid mörkare och flätig, och kanterna är mycket ljusa.
 2. Plioclycat (eller sköldkörtel) pelargonium utmärks av glänsande löv och sammet kronblad av blommor. Stammarna stiger vanligen till 1 meter lång, vilket gjorde sköldkörtelarterna populära för att dekorera balkonger och loggier.
 3. Zonal - En karakteristisk egenskap hos denna art är zonens färgning av bladen, kanterna är alltid något ljusare än mitten. Detta är en av de vanligaste arterna och bygger på många sorter;
 4. Ängeln pryds av doften av sina löv och blommor, som liknar Pansies. Den enda nackdelen är den gradvisa minskningen av färgerna på hösten;
 5. Doftande pelargonium växer ganska stort och används därför ofta för plantering av trädgårdar. Det är sant att man bör vara försiktig, för hon har mycket bräckliga stammar, som kan bryta i starka vindar.

Hemvård för nybörjare

I själva verket är omsorg för pelargonium enkel, och det är perfekt för nybörjare eller de som inte gillar att röra med växter. Det viktigaste är att följa några enkla regler och övervaka tillståndet av pelargoner. Om något går fel, till exempel, glömmer du att vattna växten, allt kommer att synas i utseende.

Pelargonium - lättälskande växt klarar direkt solljus. Det bästa stället för sin plats är den södra, östra eller västra sidan. Även i varmt väder kan pelargonium "slänga" nästan alla blad och bara blommor kommer att förbli.

Därför är det bättre att ta bort växten från södra sidan i en region med ett varmt klimat och mitt i sommar. Du kan göra det lugnt, för Rörelsen påverkar inte pelargonen.

I allmänhet bör belysningen vara riklig, helst är en ljus dag 16 timmar. Med brist på ljus börjar stjälkarna sträcka sig och växten förlorar sitt attraktiva utseende. På sommaren är det bättre att ta pelargon på en balkong eller trädgård, så att den är direkt under solen.

Vid val av plats och belysning är det nödvändigt att ta hänsyn till de enskilda egenskaperna hos arten, så det doftande pelargoniet föredrar skuggade platser. Och för det kungliga sortimentet är det oönskade att slå direkt solljus, så du bör undvika att lokalisera på södra sidan.

Hur bli av med lukten i kylskåpet Du kan ta reda på vår publikation på webbplatsen.

Om den rätta vården för cyklamens hemma läs i den här artikeln.

Härifrån kommer du att lära dig hur du väljer design av kakel på badrummet.

Temperatur och fuktighet

Temperaturregimen, för pelargonium, är måttlig. Hon gillar inte förkylning eller stor värme.

 • på sommaren - +20 - +22 grader;
 • på vintern - 16 grader;
 • vissa arter kan motstå kortkylning (t ex kan pelargonium zonal tåla temperaturfallet till +1).

När det gäller fuktighet är de vanliga indikatorerna lämpliga. Ytterligare fuktning (sprutning) pelargonium behöver inte. Det extrema fallet, det här är mycket torr luft under intensiv värme. Men kraftig fuktig luft kan leda till sönderfall av stjälkar och rötter, liksom infektioner.

Också titta på luftcirkulationen. Det måste vara permanent. I inaktuellt stående luft börjar växten att värka. Detta är särskilt viktigt under vintern.

Vid frekvent vattning behöver geranium inte. Orientering är nödvändig när marken torkar upp. Men det finns flera regler, på sommaren bör jorden alltid förbli fuktig (men inte våt).

Det bästa sättet att kontrollera tiden till vattenpelargonium eller inte, är att testa jorden vid beröring. Toppskiktet bör torkas, men under det (ca 1 cm djupt) bör marken redan vara fuktig.

Efter att ha vattnat, var noga med att vänta tills vattnet dräneras i pannan. Efter 10 minuter dränerar du vätskan och väntar tills den dräneras helt. Det är bäst att vattna på pallen och häll inte vatten direkt under rötterna. Detta är känt för de mest erfarna trädgårdsmästare och blomsterodlare. Men även om du gör allt med "normal" - inget hemskt, är det viktigaste att ta bort överskott av vätska. Denna regel gäller både vinter och sommarvattning.

Med topp dressing är det ännu enklare. Det måste introduceras under blomningen - det här är ungefär från början av våren till sen höst. En gång vartannat vecka tillsätts en lösning för blommande växter. Du kan välja vilken topp dressing som inte är rik på kväve. Se instruktionerna för varje gödselmedel för doseringen.

Vid transplantationen behöver pelargonium inte mycket, förutom transplantation av förankrade sticklingar, men mer på detta senare. Pelargonium växer ungefär tre år, därför är det vanligtvis bara att byta ut det övre jordskiktet med en ny (blandningen görs på samma sätt som jorden där växten redan växer).

Beskära växten är nödvändig årligen, i början av blomningen, dvs. tidig vår. Vanligtvis tas alla övre skott bort (de kan användas vidare för avel). Denna trim kan du ge en lateral tillväxt av pelargonium och riklig blomning.

Färgen av pelargon, som redan angivits, från början av våren till sen höst. Formen av blomning är flera omformade blomställningar. De kan vara av helt annan färg (beroende på arten och sorten). Blommor varierar också i storlek (i vissa arter är de stora, som i kungliga, i andra mindre).

Reproduktion hemma

Pelargoniumhemmet kan föröka sig på två sätt: genom frön och genom sticklingar. Den första, när man växer ett hus, är inte utbredd, eftersom det är ganska svårt.

För reproduktion av frön, på våren förbereds behållaren och fylls med lätt jord. Fröna såddas i jorden och vattnas regelbundet. Första temperaturen bör vara 20-22 grader.

I mitten av sommaren transplanteras unga växter i en blandning av blad och fröer med fosfor och sand. Samtidigt observeras komponenterna att tas i lika stora mängder.

För vegetativ förökning tas sticklingar en liten kruka (ca 19 cm i diameter). Till att börja med läggs dränering på botten, och sedan hälls en blandning av torv och sand.

Stiklingar ska ha 3-5 par blad, men inte mindre än 2. De är avskurna antingen vid noden eller något lägre. Klipp av sticklingar avlägsna det nedre paret av blad som lämnar en ren "kolumn".

Efter att ha klargjort stekarna är det nödvändigt att göra hål i marken närmare krukans kant. Placera sedan stekarna så att alla bladen ligger över marken och jorda marken försiktigt.

Nu måste du vänta några dagar tills rötterna "klibbar" till jorden. Först efter detta kan du hälla unga skott. Vid mitten av sommaren transplanteras pelargonium i större krukor.

Pelargonium, även om det är en hårdväxt, men kan ibland bli sjuk, ofta beror det på felaktig vård.

 • grå rutt;
 • rost;
 • verticilliumvilja;
 • sönderfall av stammen;
 • Andra patogena svampar, på grund av vilka på blad och petioles finns det olika fläckar.

Om växten börjar utveckla grå rot, börjar bladen på bladen, skotten, stjälkarna och jämnblomman blommor bli gråplåta. Detta beror på låga temperaturer, luftfuktighet och brist på ventilation, riklig vattning.

 • Observera om vinteren den temperaturregimen som är nödvändig för pelargonium;
 • Ventilera rummet regelbundet;
 • lägg inte växter nära varandra;
 • ta bort torra eller sura blad;
 • Vatten inte oftare än en gång var 10: e dag.

Rost kan detekteras av koncentriska cirklar av brun färg på insidan av arket. Endast gula cirklar kommer att synas från utsidan av plattan.

Orsaker: fukt, otillräcklig ventilation.

Behandling: Det är nödvändigt att skära av alla drabbade blad och behandla växten med en lösning av bensat med en hastighet av 1 g per 1 liter.

Denna sjukdom orsakas av en svamp som påverkar det ledande systemet av pelargonium. Geraniumen försvinner gradvis och bladen blir gula. Ingen behandling.

På basen av stammen börjar att visas och öka en svart fläck. Gradvis roterar stammen fullständigt vid basen. Behandling - är frånvarande. Det maximala som kan göras är att skära stammen från toppen och förhindra sjukdomen i sig. Orsaker: för riklig vattning.

Insekter som påverkar pelargonium:

 1. Whitefly är en vit mycket liten fjäril. Istället kan det fortfarande finnas vita små larver på växten;
 2. Kvalster finns vid bottensidan av arket och deras närvaro kan detekteras genom en karaktäristisk tunt liv på plantan. Med nederlag kvalster lämnar gradvis blivit marmor på grund av förlust av näringsämnen;
 3. Minerarflugan - upptäcks av de karaktäristiska klumpar, som bomull, i axils av blad och stjälkar.

Under förvärvet av anläggningen noga kontrollera förekomsten av whitefly och minerarflugan. Om du plötsligt fann tecken på skadedjur eller själva - ge upp köpet.

Möjliga problem och deras lösningar

Förutom infektion genom olika växtsjukdomar och skadedjur, och eventuellt mindre fruktansvärt problem. de brukar uppstå på grund av felaktig vård och behandlas med eliminering av orsakerna.

Problem och lösningar:

 1. Om pelargonium bladen börjar att rodna, då temperaturen är för låg och det är nödvändigt att ställa in det önskade temperaturområdet;
 2. Inte bara blommor, men ett stort antal av blad - du gör en hel del gödsel, minska antalet, och det är bättre att tillfälligt stoppa matningen;
 3. Gulnande nedre bladen - bristen på fukt och bristande ventilation.

Viktigt i vården av denna fantastiska anläggning - det är enkelt att följa alla regler och tid att rätta till situationen. Och resten av anläggningen inte orsakar obehag och behagar ögat med sin blomning.

Några tips om att bilda en grönskande buske Pelargonium där i nästa video.

Jag skär gror sticklingar av pelargoner, först in i ett glas vatten, så att de släpper in vatten rötterna. Då ska du slå rot pelargon i en pott vid plantering. Jag är i en lägenhet är det mest anspråkslösa blomma, med undantag av kaktusar.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

− 2 = 5