Peppermint likör

Peppermint: terapeutiska egenskaper och kontra, olja, buljong, infusion

Peppermint - är en populär och gemensam ört och lukt från familjen Lamiaceae. Kulturella vyer erhållna hybridisering var vilda sorter av trädgården mynta och vatten.

Anläggningen odlas av trädgårdsmästare och odlas i industriell skala, särskilt i Voronezh-regionen och Krasnodar Territory. Det är en värdefull honung anläggning - producerad honung har en behaglig mintsmak och bärnstensfärg felfri. Han föredrar träsk, men totalt sett opretentiös till mark och groning förhållanden. Vissa trädgårdsmästare anser att plantera en ogräs.

Medicinska egenskaper och kontrapepparmynta har länge studerats tillräckligt. Som ett resultat, är anläggningen ofta används inom läkemedelsindustrin och inom medicin, och används också för rumsdesodoriseringsmedel, kläder och skor, i matlagning, kosmetika, livsmedelsindustrin, etc.

Rhizom horisontell, grenad, med tunna fibrösa rötter. Stem rak, 30 till 100 cm i höjd, ihåligt inuti, har 4 kanter. För växter som kännetecknas av ett stort antal laterala grenar och löv. Bladen är motsatta, anordnade korsvis, har avlång-äggformad form och korta bladskaft. Spetsiga blad tips har basen en hjärtformad och kraftigt tandad kant.

Blommor är liten storlek, ljuslila, uppsamlades vid toppen polumutovkami av vilka bildas spik blomställning. Blommande faller under sommaren, från juni till september. Frukten består av 4 nutlets, sällan produceras.

Medicinska värde har förhöjda delen. Självämnen är mest lämpade myntablad, som samlats i torrt väder i början av blomningen.

Råvaror torkas i luften, i skuggan. Om bladen samlas, torkas de i en ren pappers om grenar - du kan torka dem skjul. Mint bra och torkar snabbt, och sedan placeras för lagring i kartonger. Hållbarheten av torrt material är 2 år.

Slipa råvaran omedelbart före beredningen av läkemedel, men inte i förväg, för att inte förlora värdefull eterisk olja.

Den kemiska sammansättningen av Peppermint

Välkända doft av mynta - är inget annat än en eterisk olja som växten är mycket rik. Olja - är en klar vätska med en grönaktig eller gulaktig nyans, trevlig frisk smak och arom. Den essentiella oljehalt är inte densamma i olika delar av anläggningen: blad innehåller 2,5-4,5% av eterisk olja, knoppar - 4-6% av vätskan, och stjälkarna - till 0,3%. De mer gynnsamma odlingsförhållanden, desto större mängd av eterisk olja innehåller anläggningen. Sammansättning av eteriska oljor som presenteras mentol, mentol estrar (valeriansyra och ättiksyra), alfa-pinen, pulegon, cineol, dipentenom, beta fellandrenom och andra terpenoider.

Färska blad innehåller också tanniner och hartsartade substanser, organiska syror, betain, karoten, spårelement, hesperidin, bittra vitaminer, neutrala saponiner, glukos, et al. Islands.

1

Till exempel innehåller 100 gram färska blad av växten:

 • 70 kilokalorier;
 • 78,7 g. vatten;
 • 14,9 g. kolhydrater;
 • 8 g. fiber;
 • 3,8 g. proteiner;
 • 0,9 c. fett;
 • 0.2 c. Antalet mättade fettsyror;
 • 570 mg kalium;
 • 80 mg magnesium;
 • 30 mg natrium;
 • 75 mg fosfor;
 • 243 mg kalcium;
 • 5 mg järn;
 • 30 mg vitamin. C;
 • 1,7 mg vitamin. B3;
 • 0,3 mg vitamin. B2 och B5;
 • 0,1 mg vitamin. B1 och B6.

Växten används i ett antal sjukdomar. Enorma bidrag till studiet av egenskaperna hos mint gång gjorde britterna att under en serie experiment för att fastställa påverkan av mentol på människokroppen. Vid kontakt med hud eller slemhinnor retnings mentol kalla receptorer, det stimulerar den ytliga vaskulära förträngning och reflex vasodilatation utfodring organ. Det är denna effekt och ljus appliceras lokalt anestetiska effekten för att lindra angina attacker (känt läkemedel Validolum).

mint läkemedel har följande terapeutiska verkan:

 • lugnande;
 • vasodilator;
 • sedativ;
 • lugnande;
 • antiemetiska;
 • antiseptikum;
 • antiinflammatoriska;
 • förbättra matsmältningen och aptit;
 • kramplösande;
 • carminative;
 • ett diuretikum;
 • choleretic;
 • anticancer.

Scope mint bred - det används för behandling av:

 • viral och bakteriell natur, som uppträder på den typ av ARI: tonsillit, faryngit, bronkit, bronkospasm, rinit, och tuberkulos;
 • Kardiovaskulära systemet: hypertension, angina pectoris, cirkulationssvikt, koronar vasospasm. Används även för hjärtklappning på;
 • Nervsystemet: Sömnlöshet, depression, nervös spänning, stress, migrän, minskad uppmärksamhet och minne;
 • matsmältningssystemet: illamående, kräkningar, kramper smärta, kramper, uppblåsthet, dålig aptit, hepatit, gastrit, inklusive orsakade av H. Pylori, cystit, kolecystit, salmonellos, kolelitiasis, IBC, colon irritabile, helmintiska infestationer, sjukdomar i munnen;
 • Hud och slemhinnor: klåda, utslag, inklusive herpetisk natur, dermatit, brännskador, akne, akne, mjäll, insektsbett, svettningar, överdriven fet hud, förstorade porer och rynkor;
 • kvinnliga könsorgan: rikliga menstruationer, klimakteriet manifestationer;
 • smärtsyndrom: en tand och huvudvärk, spasmer i glatt muskulatur, myalgi, blåmärken, stukningar, neuralgi.

För profylax allmänt använda anti-cancerframkallande effekt av mynta, särskilt uttalad för att förebygga hudcancer, tjocktarm, bukspottkörtel, lever, lunga, bröst och prostata.

Förberedelser växter används för att förbättra immunförsvaret. Pepparmint ökar motståndskraften mot celler vid förlängd verkan av små doser av strålning kan därför användas parallellt loppet av behandling av cancer, liksom i fall av boende i ogynnsam radiologisk miljö.

Kontraindikationer för användning av mynta

 • Aklorhydri magen;
 • Gastrisk hyperaciditet;
 • Individuell intolerans mot droger växt;
 • Uttryckt allergiska reaktioner, inklusive, för livsmedelsprodukter;
 • Åderbråck;
 • hypotoni;
 • Infertilitet, minskad fertilitet, både kvinnor och män,
 • Extrem svaghet, svaghet, dåsighet;
 • Barn under 3 år och för beredningsformer med hög halt av mentol - 6 år.

Ansökan om kvinnor under graviditet och amning

Om det inte finns några kontraindikationer, och läkaren godkänner användningen av droger mynta, kan du använda dem för att bekämpa illamående som åtföljer graviditetsillamående. Men pepparmynta under graviditet bör tas i mycket små doser, eftersom kvinnor ofta i den position att utveckla en allergisk reaktion mot en mängd olika växter.

Man tror att mynta i små mängder förbättrar amning, och i stora - dämpar det, så i måttliga mängder kan också användas hos ammande mödrar, igen, om tillåter läkaren och barnläkare. Hur mycket kan du dricka mynta, bör också kontrollera med din läkare.

Doseringsformer mint och deras användning

Tillämpad tinktur av alkohol och vatten:

 • Att framställa den vattenhaltiga infusions 1 matsked torr mint hällde kokande vatten (200 ml) och indränkt i en termos 60 minuter, filtreras. Ta en klunk 3-4 p per dag för behandling av gastrointestinala sjukdomar, matsmältningsproblem, förkylningar, hosta, för att lindra smärtan i hjärtat. Vid behandling av sjukdomar i nervsystemet genom att ta 100 ml tre gånger om dagen, så att den senare metoden var läggdags. Extern används i kosmetika för att förbättra hy, eliminera rynkor, fet hud och förstorade porer.
 • För inställning av alkohol 1 del av torrt material blandas med 5 delar vodka, håll 14 dagar i mörker. Applicera på friktion med vissa hudsjukdomar och migrän (gnugga whisky). Inuti finns i utspädd form med vatten vid 10-15 droppar två eller tre gånger om dagen. - för att lindra smärta, med kvinnofrågor (rikliga menstruationer, menopaus), som en förebyggande åtgärd.

1 matsked torrt råmaterial hälls 500 ml vatten och sjuda i 15 minuter och ytterligare 15 minuter insisterar filter. Dricker 100 ml med tillsats av honung (1 tsk) för illamående, hjärtklappning, såväl som dålig andedräkt.

 • När dermatoser lägga buljong i badet, men gör det mer koncentrerad (50 gr. Örter

10 liter vatten i badet).

 • Mint buljong hår används som en sista sköljningen efter tvätt - det eliminerar den ökade fett, stärker hårrötterna och ger glans till håret.
 • Den mest populära beredningsform av anläggningen - är mintte har fördelarna och nackdelarna med som länge studerats. Tea tas som torkade och färska blad till ett belopp av 2 msk och häll dem 1L. kokande vatten i en kittel.

  Det är underförstått att mynta te är en drog, och använda det som vanligt inte kan vara svart eller grönt te. Den optimala dosen för vuxna - 100 ml per dag 2-3 p, ett barn - 50 ml med samma mångfald.

  Används vid behandling av kolit, gastrointestinal spasm och smärta, illamående, väderspänning, för att förbättra matsmältningen och aptit, som choleretic läkemedel. Bra hjälp för förkylningar, nervositet och kronisk trötthet. Tilldelad munvatten, hals och nasal lavage. Används för sjukdomar i andningsorganen - bronkit, faryngit, rinit inandning.

  Skaffa dig denna beredningsform är svårt, så du bör köpa en färdig smör i ett apotek. För internt bruk droppa 2-4 droppar på en sockerbit, och föresatser. Har en terapeutisk effekt vid sjukdomar i hjärta, lungor, lever och gallblåsa, nervsystemet, huvudvärk, gasbildning, hjälper det att återhämta sig efter en lång tids sjukdom.

  Externt används för spot-on element acne, insektsbett, templen (huvudvärk), leder (med ledvärk), en hals och bröst för att lindra förkylningar, muskler projektion (när myalgi).

  För framställning måste tvättsprit 90% styrka, mintolja och myntablad torr. Till en del utgångsmaterial ta 20 delar alkohol, insisterar en dag, periodvis skakning av innehållet. Vid slutet administreras en del av pepparmintolja. Ta 10 droppar 2 gånger om dagen med vatten för matsmältning såsom kramper, illamående, flatulens, diarré.

  För fotbad 50g blad häll 1000 ml kokande vatten och insistera 30 minuter under locket. I den varma tillstånd den hälls i en skål och sätta fötterna tillbaka på 15 minuter. Rekommenderas för överdriven svettning i fötterna på natten.

  • Grass Mint - används för att göra te, infusioner buljonger;
  • Förpackade myntverket te, som visas i ovan beskrivna betingelser;
  • Pepparmyntolja och mentol. Säljs som separata doseringsformer i rören med dispensern, och även en del av sådana beredningar som Corvalolum, sugtabletter Dr. Mamma, fitolor, Validol Zelenin droppar gevkamen, Menovazin et al.
  • Tabletter mint hjälp kräkningar, illamående, gastrointestinala spasmer;
  • Droppar tand, munvattnet.
  • Mint terapi läkemedel kan vara förknippade med allmän letargi, dåsighet, så denna behandling eliminerar risken för att köra en bil och arbetet med de exakta mekanismerna som kräver hög koncentration av uppmärksamhet.
  • En annan dålig bieffekt för män - en minskning i styrka. Men det är en sådan reaktion sällsynt, långtidsbehandling vid höga doser, och särskilt för dem som redan har problem med potensen.
  • Man tror att mynta minskar förmågan att föreställa sig.
  • Personer med överkänslighet kan utveckla allergiska reaktioner som utslag, eksem, klåda.
  • Överdriven konsumtion mint provocerar halsbränna.

  Utmärkt artikel, tack

  Artikeln är mycket trevliga, men skulle vilja få bättre information för att behandla sådana sjukdomar som förträngning av nedre extremiteterna

  Lägg till en kommentar avbryta svar

  Har ni alla vet om förkylningar och influensa

  © 2013 ABC Hälsa // Kundavtal // // personuppgifts Sitemap Information på denna webbplats i informationssyfte och inte kräver egenvård. För diagnos och råd om behandling bör rådfråga en kvalificerad läkare.

  Peppermint likör

  Beskrivning försenad på 2016/05/04

  • Latinskt namn: Tinctura Menthae piperitae
  • ATC-kod: A04AD20
  • Aktiv substans: Peppermint blad
  • producent: CJSC "EKOlab"; OOO "Tula läkemedelsfabrik"; OAO "Ivanovo läkemedelsfabrik"; JSC "Yaroslavl Pharmaceutical Factory"; JSC "Moscow Pharmaceutical Factory"; OAO "Kirov läkemedelsfabrik"; "Pharmstandard-Tomskhimfarm"; ZAO "Ecolab"; JSC "Biosyntes" (Ryssland)

  1 liter innehåller 50 gram tinkturer pepparmynta blad och 50 gram pepparmintolja i 90% etanol.

  Det terapeutiska medlet är i form av tinktur placeras i glasampuller om 15 ml till 100 ml.

  Lokal tolerans, lugnande medel, choleretic, kramplösande, antiemetika, smärtstillande.

  Farmakodynamik och farmakokinetik

  Detta behandlingsmedel är av vegetabiliskt ursprung och på grund av att effekterna av ovannämnda ämnen känne sedativ, antiemetika, kramplösande, koleretiska, samt lokal irriterande och måttligt smärtstillande medel (När det gäller de slemhinnor) effekt, manifesterad på grund av stimulering av receptorkomplexet ligger vid ytan av slemhinnan i munnen och magen.

  Tinktur peppartilldelas i syfte att behandling av symptomatisk manifestationer illamående (Med kräkningar eller utan den), matsmältningsproblem, NEURALGISK smärtor, angina glatt muskulatur spasm och inre organ (inklusive njure, tarm och biliär kolik). Också är denna formulering som används för att förbättra smakligheten hos olika doserings läkemedel.

  Låt inte utnämningen av patienter med infusioner spazmofiliey, astma och personlig överkänslighet att prägla eller etanol.

  Vid sådana negativa fenomen patienten bör sluta mottagning av den terapeutiska läkemedel och söka kvalificerad medicinsk hjälp.

  Tinktur av pepparmynta, instruktionsböcker

  Tinktur för oral (oral) administrering, företrädesvis före måltid.

  Patienter under 12 år, utsett en dag 3-4 gånger intag av 10-15 droppar tinktur.

  Om otillräckliga (överdrivet) mynta orala preparat kan uppleva smärta i hjärtat, kan som kräver symtomatisk behandling.

  Det fanns ingen signifikant interaktion med andra medicinskt verksamma substanser har identifierats.

  Detta läkemedel är i apotek i den fria marknaden.

  För förvaring Injektionsflaskor tinktur must mörk plats med lufttemperaturen till 25 ° C.

  Ur produktions - 3 år.

  patienter som lider halsbränna bättre undvika att använda detta läkemedel eftersom dess effekter kan leda till ökat uttryck av halsbränna.

  Vid tiden för behandlingen, på grund av närvaron i formuleringen etanol Undvika att köra bil och transporter i samband med ökad uppmärksamhet och psykohastighetsreaktioner.

  På grund av innehållet i det terapeutiska medlet etanol Det rekommenderas inte att tillsätta i den pediatriska åldersgruppen upp till 12 år.

  Recensioner tinktur av pepparmint

  På olika Internetforum, där vi diskuterar effekterna av tinktur av pepparmynta, nytta och skada i sin ansökan, liksom traditionella recept med det här verktyget, recensioner om läkemedlet överväldigande positiva. Förutom hög utvärderings mint effekter som läkemedel, mottar positiv återkoppling tinktur, peppar hår (för att stärka dem, förhindrar avsättning och tillväxt av nytt), hud (dermatit symtomlindring), respiratorisk (inh ansökan).

  Pris tinktur av pepparmint i genomsnitt 25 rubel för en flaska av 25 ml.

  • Onlineapotek Ukraina Ukraina

  utbildning: Han utexaminerades från Vinnitsa National Medical University. Pirogov, Farmaceutiska fakulteten, högre läkemedelsutbildning - specialitet "Pharmacist".

  erfarenhet: Arbete i apotekskedjorna "Koneks" och "Bios-media" specialitet "Pharmacy". Arbetet med en specialitet "Pharmacist" i apoteket nätverk "Avicenna" i Vinnitsa.

  Maria: Tack så mycket för utvecklare av drogen. Mina ben var förlamade hundar.

  Paul: I allmänhet inte hjälper. Min halsfluss den reagerar inte.

  Maya: Även på sjukhuset började få problem med vakterna, hus all skräck började - bröstvårtor värkte fruktansvärt.

  Lucia: Prompt vänligen med akut gastrit och uttorkning kan dricka Slabilen?

  Allt material som presenteras på webbplatsen, är endast referens och utforskande i naturen och kan inte anses vara en utsedd läkare behandling eller tillräckligt samråd.

  Administration av denna webbplats och författarna till artiklarna är inte ansvarig för eventuella skador och konsekvenser som kan uppkomma vid användning av webbplatsens material.

  Tinktur av pepparmint - bruksanvisningar, real

  Örter som används i traditionell medicin och homeopati. Nu mycket populär örtmedicin och aromaterapi. Även gräset - ett medel för att förebygga, hälsa och underbara reparativ terapi. Medicinalväxter finns det många, men ofta vi inte vet vad de är till för och hur man använder dem.

  Te med mynta och citron - den favoritdryck av många ryssar. Mint växer i trädgårdar, fruktträdgårdar, och ibland till och med på samma sätt som ett ogräs. Den kan köpas i butiker och i varje apotek. Men vad vet vi om henne? Växter av släktet "myata9raquo; ett stort antal (mer än fyrtio arter). De alla innehåller mentol, även om mycket olika i kemisk sammansättning av eteriska oljor, och följaktligen, lukten och användbara egenskaper.

  Överväga en av de mest populära typer av mynta - pepparmint. Den härrör grödor som nu i Ryssland växer överallt.

  Pepparmint används ofta i matlagning, och inom läkemedelsindustrin och i kosmetika. Det mest bekväma och användbart sätt att tillämpa den är tinktur pepparmint. Instruktioner för användning kommer att bero på vilken typ av tinktur.

  Medicinska egenskaper av Peppermint

  • Om du har gasbildning. Innan du kör till doktorn, fatta svåra eller obehagliga undersökningar, kurser värt att försöka ta en sådan medicin som tinktur av pepparmint. Hur du tar? Ett par matskedar buljong konventionella (icke-alkohol) drickande under eller efter en måltid.
  • Om huden det fanns små sår, finnar. Kom till hjälp av vanliga tinktur av pepparmynta - instruktioner för användning här är inte nödvändigt. Applicera produkten på en bomullstuss och två till tre gånger om dagen, smörja det skadade området.
  • Om du är orolig kolecystit, galla stas, matsmältningsproblem, gastrit. Mint stor hjälp lindra obehagliga symptom och organisera arbetet i inre organ.
  • Om du har huvudvärk, kan du försöka att dricka mintte.
  • Illamående, inklusive graviditet forgiftning, är mycket god doft av pepparmint eterisk olja. Men det är värt att komma ihåg att fått mycket, men inte peppar tinktur. Bruksanvisning contra visar tydligt, bland dem gravid. Damer i en intressant position bara kan använda eteriska oljor i aromalampe eller mynta droppar.
  • Om en öm mage kan pepparmintste bidra till att minska smärta, lindra kramper och spasmer.
  • När angina kommer mintte. Sked torr mint hälla kokande vatten och ger brygga i 10-15 minuter.

  Typiskt, för terapeutiska ändamål används mint vatten (te) eller ett läkemedel såsom pepparmint tinktur. Instruktioner för användning, foton tillagningen - om detta senare.

  Harvest mint alltid i torrt väder, med ungefär hälften av blommor på anläggningen ska blomma redan. I vårt land, mynta samla bara två sommarmånaderna - juni och juli. Vidare kvistar med blad och blommor torkas i torkar speciella elektriska eller skugga, hänga dem i små knippen. Nästa, torkade stjälkar bort alla blad och blommor mals till pulver och lagras i glas- eller metallburkar i en sval, mörk och torr plats nödvändigtvis. Det kan också lagras direkt på grenarna av mynta i påsar tillverkade av naturliga bomull eller papper.

  Vidare under året görs tinktur, pepparmynta, bruksanvisningar som bör vara i varje hus. Infusion av alkohol accepteras att göra den rengjorda alkohol eller en bra vodka. Koncentrationen av alkohol i varje fall kommer att vara annorlunda. Möjligt att fylla torkade mynta ren alkohol och sattes till te bara några droppar per dag eller alternativt, späddes med vatten och alkohol dricka skedar, till exempel, vid sänggåendet. Det kommer att alkoholhaltiga tinktur, pepparmynta, instruktioner för användning i detta fall skall utfärdas av den behandlande läkaren. Efter kokning, är det mycket värme lagrad på en mörk plats, är vätskan filtrerades och lagrades i ett kylskåp.

  Mycket populärt sätt hem medicin är mynta teer. I måttliga mängder av denna dryck kan inte göra någon skada, och rik smak och arom definitivt ha en positiv effekt på den allmänna hälsan. Dessutom är pepparmynta ofta till färdiga örtteer från många krämpor.

  Naturligtvis inte så svårt att växa genom att göra råvaror och producera en drog med sina egna händer. Men i alla apotek för ett mycket överkomligt pris kan du köpa strimlad torra löv, infusioner redo för alla tillfällen, och även förpackade påsar med mintte.

  Tinktur av pepparmint. Instruktioner för användning externt

  1. Migrän alkoholat mint smörjas in whisky och peppar olja används som arom.
  2. När en alkohol neuralgi infusion smörjas in i drabbade området och på ett avstånd av 5-10 centimeter från det.
  3. För att förbättra hy och för att förebygga många rynkor kosmetologer rekommenderar att tvätta varje morgon mint vatten utan alkohol.
  4. För behandling av sjukdomar i hårbotten, bli av med mjäll och stärka rötterna i håret efter schamponering med vanligt schampo rekommenderas att skölja chefen för infusion av alkoholfria mynta vatten, och sedan försiktigt gnugga in det i rötterna i håret och torka huvudet.
  5. När hudproblem benägna att akne och pormaskar kan vara svag alkohol infusion en gång eller två gånger om dagen för att bearbeta problemområden. Bli inte alltför ryckas med användning av alkoholhaltiga lotion, som överdriven och ofta övertorkning huden med alkohol kan påskynda åldrandet.

  För förkylningar, halsont, hosta och snuva GP kan råda att använda infusion av olika sätt:

  • gurgling. Myntablad är bryggt med kokande vatten enligt anvisningarna, kyla och skölj halsen 3-5 gånger om dagen.
  • nasal lavage. Svag vattnet varmt infusion i sin tur tvättas med näsborrarna på systemet med yoga.
  • Inandning. Infusion bryggt i potten med vatten, tilläts att ingjuta, upphettas sedan igen och, täckt med en handduk, inhalerad användbara par estrar.

  Kontraindikationer för användning av

  Det är inte nödvändigt att använda alkohol infusioner om:

  • Du är i en intressant position.
  • Amning.
  • Du har lågt blodtryck - hypotension.
  • Du har åderbråck.
  • Du kan inte tänka mer än ett år.

  Man bör inte ge alkohol infusions kiddies upp till tre år.

  Överdriven användning av mynta hos män kan orsaka problem med libido och erektil dysfunktion.

  Farlig för förare peppar tinktur, bruksanvisningar, real - allt påminner om alkoholhalten. Så fans att rida en personbil är precis medicinen är inte lämplig för morgonen.

  Naturligtvis kan detta aromatisk växt inte finna sin tillämpning inom livsmedelsindustrin. Och förutom många mint tuggummi, godis, läsk och alkoholhaltiga drycker med tillägg av henne, kan vi se recept med mynta för vanliga hemmafruar.

  Torkade krossade mint blanda väl med grönsaker (särskilt tomater, zucchini, kål, morötter) och baljväxter. I världen den läggs till olika såser, hemlagad lemonader, fruktdrycker, fruktdrycker, sirap och gelé. Och naturligtvis kan de mest utsökta kombinationen av mynta och anses vara en måltid. Nästan alla bakning (om muffins, pajer, kakor eller cookies), kan pepparunderstrykas, raffinerat ljud.

  Viktigast får vi inte glömma att mint är nödvändigt att lägga mycket lite (mindre än fem milligram per portion). Också här är det gäller alla vanliga kryddor regeln: lägga krydda i skålen i 5-10 minuter tills kokta.

  1

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1 + 4 =