Pioner plantering och omsorg i det öppna fältet

Pioner: plantering och underhåll i det öppna fältet. Hur att plantera peonies i trädgården, särskild omsorg (foto), vattning och gödsling

Magnificent dekoration för någon trädgård kommer Pioner - en av de mest populära prydnadsväxter. Deras pråliga ljusa blommor med en delikat arom ser bra ut på en mörk-gröna blad.

Tack vare robusthet, livslängd och härdighet pions tillåter även nybörjare trädgårdsmästare odla dessa vackra blommor.

Plantering pioner i öppen mark (foto)

Hur man väljer en plats i trädgården pioner

För att avgöra var rätt att sätta dessa blommor på sin webbplats, är det viktigt att känna nyanserna i följande:

1. Perenna pioner kan odlas på en permanent plats utan en transplantation flera år. Trots enkelheten, för frodiga blommande fortfarande nödvändigt att överväga vissa nyanser vid plantering pioner i öppen mark. Det är inte önskvärt att plantera dem längs staket, murar av byggnader, eftersom de behöver utrymme och bra belysning.

I skuggan av pioner dras, blomstjälkarna böjas under tyngden av blommorna och bruten. Oftast under sådana omständigheter, upphör anläggningen att blomma alls.

Om planterade pioner på den södra sidan av webbplatsen, kommer blommorna snabbt bleknar i solen. Därför är det bästa alternativet för deras placering öppnas något skuggade områden som är skyddade från vinden;

2. jordkomposition för pions optimal ljus lerjord med lätt sur reaktion (pH = 5,5-6,5). Heavy lerjordar före plantering är nödvändigt att "oblagorodit9raquo; - Lägg grov sand, kalk eller dolomit mjöl (1 kg / m2). Om området domineras av sandjord, tillsätt sedan lera i dem. I båda fallen till att göra ruttnade gödsel eller kompost förbättra markens bördighet;

3. Djupet av grundvatten: den höga nivån (1 m eller högre) som krävs för att genomföra den del dränering.

1

Pioner är huvudsakligen planterade under hösten, och i sällsynta fall på våren. Den optimala plantering tid - den andra halvan av augusti till den andra veckan i september. Innan frosten plantor hinner växa unga sug rötter och växa sig starka.

Spring pioner planterats efter snön smälter innan den iväg i njuren tillväxten. Om anläggningen redan vaknat till njurarna, kommer en sådan anläggning släpa i utvecklingen av plantor planteras på hösten.

På grund av det faktum att pion buske kommer att växa på ett ställe under flera år och växa, planera för 1-2 m2 landningsområdet under varje planta. Plantering grop grävd djup av 50-60 cm diameter och 70-80 cm.

Vid botten av brunnarna dränerings hälls från en stor expanderad lera, grus eller krossat tegel.

Varefter blandningen hälls från kulle utgrävda jorden blandad med sönderdelad gödsel eller kompost (5-6 kg) och aska (0,5 liters burk) och kaliumfosfatgödselmedel (t ex 100 g kaliumsulfat och dubbelsuperfosfat).

Planta sänks ned i hålet, räta rötter, styra ner dem, och täckte resten av landet. Tillväxt punkt med fördjupas genom 3-5 cm. I djupare plantering är svag, benägna att ofta förekommande sjukdom, är blommande dålig eller frånvarande.

pion plantering: 1 - dränering; 2 - mineraliska och organiska zemlesmes; 3 - trädgårdsjord; 4 - nivån av penetration av hals plantor

Inte att förväxlas med djupet, är det lämpligt att använda en styrelse eller sticka en landning. Dess placeras över brunnarna och det önskade uppmätta längdvärdet.

Använda pinne för att bestämma djupet av plantering plantor pion

Efter plantering, växterna vattnas, konsumerar per 10 liter vatten. Jorden i detta fall lägger sig så bra, fylla upp mark och mulching med torv eller halm.

För avel pioner det finns ett antal olika sätt.

utsäde metod används i avel för att producera nya sorter. Dessutom växter odlas från frön inte behåller sorttecken "roditeley9raquo; och blommar under 6-7 år vegetation.

genom skiktning Det kan förökas vuxen blommande buskar. För denna buske på tillväxten av skott under säsongen 2-3 Hilling till en höjd av 30-4 cm, rikligt vattnas och utfodras.

Okuchenny bush pion

Knopparna på dessa stjälkar bort. Dessa händelser kommer att ge anläggningen möjlighet att lägga en blommig och vegetativa knoppar och formen på botten av stjälkarna tunna rötter. I slutet av augusti, marken runt groddar försiktigt rakade, separera dem från moderplantan och transplanteras in i en låda eller ett växthus. På vintern de är täckta med kompost (halm, torv). På sängar de sätter på ett år.

sticklingar fortplanta sällsynta arter. I detta fall kan en enda planta få en hel del plantmaterial (sticklingar 15-35). Arbetsstycket utförs från buskarna över 4 år i 10-15 dagar innan blommande Den optimala tiden för ympning - i slutet av maj - mitten av juni. Varje skär bör vara 2 mellanrum.

Scheme skivning sticklingar från stjälkar pion

För bättre böka sticklingar inkuberades 7-8 timmar i en lösning av lAA eller kornevina snett och sedan planterades i ett växthus på ett djup av 3-4 cm och på ett avstånd av 7-10 cm från varandra. De första 10-15 dagar, de besprutas 3 gånger om dagen. Böka sker inom 1,5-2 månader. Innan övervintrande växter mulch med torv, sågspån, hyvelspån, hackad halm.

Uppdelningen av bussningen - det enklaste och mest effektiva sättet att reproduktion av pioner. Den bästa tiden för detta - från 15 augusti-10 SEPTEMBER. Dela buskarna, som växer på ett ställe i mer än 8 år. Detta förfarande också föryngra dem.

Den valda växt paus i på alla sidor av trädgård gaffel (trauma rötter är lägre än att använda en spade) och dra försiktigt bussn ur marken. Med rotstockar skaka av marken, och dess kvarlevor tvätta bort med vatten från en vattenkanna eller slang. Efter det grävde Bush torka torrt 3-5 timmar. Före dividera topparna skurna till 10-15 cm.

Rhizoma separeras i bitar så att varje hade 2-3 knoppar på rottillväxt av halsen och på minst 15 cm långa rötter. snitt på rötterna av kolpulver pulver och låt torka. De sedan planteras i förberedda platsen.

Uppdelningen av pion buske

Vård pioner i öppen mark (foto)

Vård för pioner ger även en nybörjare i blomsterodling. Under perioden av aktiv tillväxt våren, spirande och blommande pion De kräver konstant tung vattning. Å ena buske spendera 1-2 hinkar med vatten på en gång. Pioner vattnas var 10 dagar fram till slutet av sommaren. Efter vattna marken i trädstammar cirklar lossade.

Pioner gillar god mat, som varierar beroende på ålder av växterna.

Unga pioner (upp till 3 år), medan landar där landningen pit sattes näringsämnen behövs inte ytterligare rot gödsling. För att bygga upp bladfjädern massan under groning kan utföras besprutning med en lösning av komplexa gödningsmedel. Efter 2 veckor upprepa.

Om plantering tekniken har kränkts, kommer förbandet måste börja under det första året av vegetation. I april landnings pions vattnas lösning kungsljus (01:10) med tillsats av 200 g superfosfat och 300 g av träaska. Istället "kokteylya9raquo; kan användas nitrofosfat (100 g / m2). Den andra förband hålls i mitten av maj. Tredje gången (i mitten av juni) och fosfor bidrar kalisodergaszczye droger.

Hos vuxna, blommande peonies behöver en annan kost. Under våren behöver de kväve och kalium. Eftersom dessa ämnen kan sprida runt buskarna ammoniumnitrat och kaliumsulfat (60 g / m2). Andra gången plantorna matas under knopp komplexa gödselmedel (Kemira vagn, Agricola et al.). Efter blomningen peonies bevattnas med en lösning av fosforkaliumgödningsmedel.

Viktigt! All förbandet görs efter bevattning (utom utspridda på snö).

pioner blomstjälkarna har flera knoppar. För att uppnå större blommor, är sido knoppar plockas. På grund av detta, är den centrala blomman stora. stjälkarna inte tål tyngden ofta blommande blomställningar och böja till marken. Det är därför nödvändigt att fastställa kring het gröt runt stöd för att förhindra den från razvalivanie.

EXEMPEL cirkulär lagerbussningar för propionsyra

Periodvis bort vissna blommorna.

När anläggningen är i full knopp och förlorar dekorativ effekt, eftersom det inte ville, men avbryt inte toppar. Under denna period, pioner börjar lägga ny njure, och närvaron av bladen för fotosyntes är mycket viktigt vid denna tidpunkt.

Endast i höst, när det kommer att bli en massa gulfärgning mark delar av busken, skär den till 10-15 cm från marknivå.

Efter det de unga plantorna kompostmaterial med torv eller hackad halm. Friska växter i skydd inte behöver.

© 2012-2018 "Kvinnors åsikt." Vid kopiering material - en hänvisning till källan är obligatorisk!

Chefredaktör av portalen Ekaterina Danilova

E-post: [email protected]

Kontakta oss på: +7 (965) 405 64 18

På sängar med perenner stiger pioner

Historien om växande peonies har mer än två tusen år, för vilka det skapades ett stort antal sorter och arter. Men oavsett hur mycket är inte omvandlas pioner, plantering och omsorg i den öppna marken bakom dem har sedan dess inte genomgått stora förändringar.

Att år efter år för att njuta av huggen frodig grönska och prålig sommaren kommer Cottagers måste behärska alla nyanser i odlingsmetoder och lära preferenser dessa fantastiska prydnadsväxter.

Alla naturligt förekommande arter av pioner - kom från Eurasien och Amerika, som presenterades av perenner och halvbuskar. De ryska växt trädgårdar har länge visat sig robusthet och kapacitet från 10 till 20 år att växa och blomma på ett ställe utan en transplantation.

En plats för plantering och skötsel av pioner i det öppna fältet

En plats för att plantera peonies väljs så att anläggningen var så bekväm som möjligt för att inte bara en säsong, men även ett par år. Eftersom denna kultur hör till ljus- och värmeälskande, upp till 3 timmar per dag kan göra en transparent nyans trädgård, men är rädd för den kalla vinden och drag, pion utvald del enligt hans krav och skuggning på de hetaste, middagstid.

På bara några år, kan rotsystemet gå in pions upp till 70-80 cm. För att förenkla vården av pioner i det öppna fältet före plantering uppmärksamma risken för översvämning område och stasis rött eller grundvatten. Konstant luftfuktighet ökar kraftigt risken för rotröta och död hela busken.

Aktiva accrescent pions behöver vidd, täthetsresulterar i försämring av blomning, förekomsten av sjukdomar och skadedjur.

pion planteringsbetingelser:

 1. Plantering hål göras på ett avstånd av minst 1-1,5 meter buskar och andra perenner.
 2. Till närmaste träd lämna ett mellanrum på minst 2-3 meter.
 3. Det är inte nödvändigt att plantera peonies direkt under väggarna av byggnader och staket.
 4. Mellan buskarna, beroende på typ och kvalitet ledighet från 70 till 180 cm fritt utrymme.

Bright, skyddad från vinden avsnittet hittas, är det dags att ta hand om jorden där pion kommer att växa. Jorden med neutral eller svagt sur reaktion bör vara löst, luftad, näringsämne. Smaksatt sandjord med humus, torv, träaska och deoxiderad dolomit mjöl. Vid behov blandad trädgårdsjord. Tät lerjord kan göras mer luft med användning av flodsand och en liten mängd av torv. Sand strukturerad näringsrik, men snabbt blir täckt svart jord.

Regler för vård av pioner plantering i öppen mark

Till skillnad från många trädgårdsgrödor har landning punkt där tillväxten är viktigt att lämna jorden tappats eller ovanför, pioner kraftigt fördjupas. Njurar från vilka därefter utvecklar stjälkar, beroende på densiteten av marken i det utaplivajut 3-7 cm.

Om detta inte görs, skulle den mest känsliga och viktig del av anläggningen vara oskyddade i regn, snö och sol. Men när alltför djupt pion plantering i öppen mark att ta hand om kanske inte bara tidskrävande, men förgäves. Sådana anläggningar bildar frodiga bladfjädrar, men svagt eller inte alls bloom vägrar att bilda knoppar.

Regler pion plantering:

 1. Plantering grop enligt pions gör djup av 80 cm för trädplantor upp till 60 cm och vanligare att örtartade arter. Bredden av groparna är lika med 60 och 50 cm.
 2. Botten för att undvika stillastående vatten, tak över huvudet dränering.
 3. Grop två tredjedelar fyllda med substratet ställdes, blandades med 100-150 g superfosfat, en sked av ferrosulfat liters burk och benmjöl eller siktas träaska.
 4. När rätade pion rötter når marken, de fortfarande 15-20 cm är fylld med lös jord så att njurarna säkert gömd under marknivån.

Vård pioner i en öppen mark på våren eller hösten börjar omedelbart efter plantering. Jorden är noggrant kompakterad och vattnas med en hastighet av 8-10 liter vatten per buske. Om du kommer under hösten växt böka och övervintrande, deras tjock kompost 10 cm lager av torv. När våren vård av perenner fortsätter.

Plantering pioner i marken: våren eller hösten

Det mest bekväma och fördelaktiga för odlaren för plantering pion tid är början på hösten. Vid denna punkt, växer rotsystem perenn, och han återhämtade sig efter blomningen och ackumuleras makt.

Om du måste passa i naturen och ta hand om pioner i höst ska det hålla i 30-40 dagar före uppkomsten av kalla väderbeständig. I detta fall är den vuxne eller ung planta transplanterade plantor erhålls genom att dividera Bush garanterat att slå rot och inte fryser på vintern.

Datum landar prydnads perenner beror på egenskaperna hos klimatet i en viss region. Ju kortare sommaren tidigare bör ta hand om beredningen av gropar för plantering.

 1. Plantering pioner i öppen mark i Sibirien i augusti, september och oktober, och i de nordliga regionerna, slutar det på 1,5-2 månader tidigare än i söder.
 2. I Ural, där vädret är extremt föränderliga plantor i marken gör den andra halvan av augusti till mitten av september.
 3. En vecka senare blommande perenner kan planteras i mittzonen och den nordvästra delen av landet.
 4. Och i södra Ryssland pioner utan rädsla för tillståndet i anläggningen kan planteras från september till mitten av oktober.

När du köper plantor från plantskolan eller på grund av den tidiga ankomsten av kallt väder, är mark överförs till våren. Tyvärr, om du plantera bare-rot, de är inte mycket väl tolererad i detta förfarande. Försvagades efter vintern pioner lång acklimatiserad, och ibland även för sommaren kan inte återställas.

För att eliminera obehagliga konsekvenser, plantera peonies i marken sker mycket tidigt på våren, i fuktig jord efter snön smälter tills det är varmt väder, och växterna själva har inte gått in i tillväxt.

Undantag är pioner med slutna rotsystem i containrar. De kan säkert planteras från vår till höst.

Vård pioner efter plantering i öppen mark

Vegetation pioner startar i början av maj och slutar i slutet av hösten. Vård pioner i en öppen mark under våren börjar med en mycket noggrann uppluckring av jorden, bevattning, om nödvändigt, och gödningsmedel.

Pioner vattnas sällan, men mycket riklig, helt våt lerkärl rum och opletshie sina rötter. Eftersom anläggningen kommer ramp upp bladen och förbereda sig för att blomma, pioner behöver en komplett gödselmedel och kväve.

Pions utfodring i öppna fält gör den våta marken. Blandningen fick snabbt till sug- rötter runt buske, på ett avstånd av 10-15 cm göra ett grunt hål, in i vilket hälls och lösningen. Under sommaren, särskilt för unga plantor under åldern 3-4 år, användbar blad utfodring av urea. De gör tre gånger i intervall om 15-20 dagar, med uppkomsten av skott.

I torra perioder, vattna pions hastighet av 10-15 liter per planta. Det är särskilt viktigt att upprätthålla markfuktighet under den första månaden efter vårsådden.

Vid blommande pioner regelbundet bort vissna blommor. På unga plantor, under 3 år gammal, också ta bort alla svaga knoppar. Alla sommar perenner ogräs tomt, och på hösten, före uppkomsten av kallt väder skott skärs och kompostmaterial marken. Om plantering utförts korrekt och växterna får kompetent och adekvat vård, startar den första blommande pion på 2-3 år, gradvis blir ljusare och mer magnifik.

Pioner - plantering och skötsel i det öppna fältet

Blommande pion - en favorit anläggning för många av oss. I början av sommaren, avfärdar han sina vackra knoppar, fyller trakten med den berusande doften och glädjande ögat mättade tonen kronblad. För att skapa dessa flyktiga ögonblick njuta av skönheten i ett stort antal trädgårdsmästare besluta om plantering och skötsel av pioner i det öppna fältet.

Plantering pioner i öppen mark

Huvud boarding - valet av rätt plats, eftersom dessa underbara växter kommer att växa i många år. Det bör vara en hel del, en väl upplyst eller i direkt solljus första halvan av dagen. Eftersom pioner reagera negativt på de impulser genom den plats de plockade skyddad från vinden, till exempel, för alla träd, höga buskar eller på väggarna i byggnader. Eftersom anläggningen rötter ruttnar från ett överflöd av fukt för plantering låglänta områden kommer inte passar.

Om vi ​​talar om när man ska plantera pioner i öppen mark, då detta tillvägagångssätt tidigt på våren eller tidig höst. Vårblommor planteras direkt i öppen mark, tills luften värms upp till 10 grader. Annars rhizom pion inte slå rot och kommer att förgås. Under hösten plantering producera före utgången av september. Den här gången är nog att böka, vilket innebär att anläggningen kommer att överleva vintern.

För pion rotsystem planteringshål grävde djup av 45-60 cm diameter 60 cm. Jord blandas med grogrund torv, torv och sand. Du kan lägga till mixen av gödselmedel - 1 msk ferrosulfat, en kopp superfosfat och 500 g aska. Om du orolig att anläggningen inte få fäste, behandla rötterna av lera mäsk eller stimulator böka.

Pion fördjupas så att tillväxten av knoppar belägna under markytan vid två eller tre centimeter. Jorden vattnas och trampa ner kompost.

Liksom alla trädgårdsväxt, svarar pion perfekt att i tid vattning, hackning och gödsling jorden.

Under det första året av blomman inte bör ges att bilda knoppar. Processen tar mycket energi, så är nödvändigt för utvecklingen av rotsystemet. Men med tillbörlig omsorg för nästa säsong du definitivt kommer att njuta av pion ljusstyrka. Men blommorna visas om och om igen, bör vissnade knoppar kapas.

Växande peonies öppet fält är omöjligt utan systematisk utfodring. Det genomförs i tre steg:

 1. I slutet av april, används kvävegödselmedel för att öka grönmassa.
 2. I början av sommaren när blomningen använder kalium- och fosforföreningar.
 3. Hösten i varje buske är gjord av kalium, fosfor och humus.

I regioner med svåra vinter pioner, särskilt de unga, bör utarbetas. Gamla skott beskärs till marken. Sedan täcks av vad som finns tillgängligt - sågspån, torv, halm.

Pioner - perfekt för stenpartier, gräsmatta dekorationer, parker, anlagda arrayer och privata hushåll. Anläggning på grund av dess prakt ser bra ut på stora delar av gräsmattan i mitten av underdimensionerad, vilket skapar en tredimensionell sammansättning.

Förresten, en kombination av blomman pion också delta. Lyx knoppar själva ser imponerande, och därmed valet av sina "grannar" bör tas på allvar. När det gäller ämnet i kombination med något pioner på en säng, tog sedan upp anläggningen liten blomning eller prydnads lövträd grupp, som kommer att vara helt iväg skönheten i blomknoppar. Det kan vara manschetten, primula, daisy, blåklockor, kaprifol, mandelblommor.

Pioner och perfekt harmoniskt utseende nära träd eller höga buskar - enbär, Viburnum.

Plantering olika sorters pioner bredvid det inte rekommenderas, är det bättre att placera i olika delar av webbplatsen.

Kopiera information är tillåten endast med direkta och indexe hänvisning till källan

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

15 + = 21