Planterar en ros på hösten

Funktioner att plantera rosor på hösten: urval av sort, förberedelse av mark, ordning. Instruktioner för att plantera rosor hösten för amatörodlare

Att bestämma den optimala tiden för plantering av rosor är en fråga som är öppen för många trädgårdsmästare. Klimatets oförutsägbarhet gör det nödvändigt att närma sig denna process kreativt: att styras av olika planteringsmaterial, sortens specifika karaktär, funktionerna på webbplatsen och många andra faktorer.

När planterar du rosor: på hösten eller våren?

I blomstodlarens miljö finns en otalad regel: nybörjareplanter roser på våren, yrkesverksamma - på hösten. Den första styrs av det faktum att på våren är det lättare för anläggningen att ge tillräckligt med vatten och vård än på vintern.

Trädgårdsmästare "med erfarenhet" är i sin tur övertygade om att höstfuktigheten, stabil marktemperatur och kalla nätter är de bästa förutsättningarna för överlevnad av växter. Proverna som är planterade till frost är väl etablerade och börjar växa aktivt på våren.

Ett annat plus att plantera på hösten är att i plantskolorna vid denna tid representeras många ympade plantor av alla slag. Efter vinterlagring importeras och inhemska prover kraftigt försvagas, varför det är lite svårare att hitta lämpliga exemplar på våren.

Urval av planteringsmaterial

Det första du behöver göra är att plocka upp planteringsmaterialet. Det kan vara växter med ett öppet eller slutet rotsystem, från lokala plantskolor eller utländska.

Rosor med slutna rötter planteras på vår och höst, eftersom de säljs under den aktiva växtperioden och med god omsorg lätt kan rotera.

Inhemska exemplar är bättre att köpa på hösten, med beprövade uppfödare. Importerade plantor bör noggrant undersökas: om njurarna redan har gått i tillväxt, planteras bäst på våren. I allmänhet är planteringsmaterialet som kommer från utlandet mindre frostbeständigt, så för acklimatisering planteras det på våren.

När du väljer plantor måste du vara uppmärksam på sortens blomstringstid. Rosor, som blommar på våren, tolererar bättre plantering i början av hösten. Om proverna väljs ut för ett hårt klimat, måste du vara uppmärksam på indikatorn för frostmotstånd, vilket bestämmer i vilken zon blommorna kan gå i viloläge utan skydd.

1

I själva verket är denna information inte alltid bekräftad, men erfarna trädgårdsmästare är övertygade om att med rätt höstplantning och gott skydd är även svagt resistenta sorter väl etablerade.

Således är nykomlingar som inte är säkra på valet av en sort, det är nödvändigt att vara uppmärksam på förberedelsen av plantor för vintern.

Plantering av rosor på hösten: odlingsförhållanden

När du väljer en plats för en blomsterträd, överväga följande:

• På mörkret växer rosor dåligt;

• i solen dimmar kronbladets färg, blomman slutar snabbt;

• rosor tolererar inte hög luftfuktighet och starka vindar, och från torr luft smittar buskarna snabbt en spindelmyt;

• nära träden med spridande kronor, rosor bör inte planteras - efter regn har det en lång fuktighet där.

Platsen för plantering är bättre att välja med en avvikelse mot sydost eller väst. Växtroser ska vara där, där de vid lunchen kommer att falla en liten skugga, och jorden blir inte våt. Grundvatten bör inte vara mer än en meter från ytan.

De bästa roserna är rotade vid en marktemperatur på 12 till 17 grader. Denna process varar i tre till fyra veckor, varefter rosen passerar i vila med froststart.

Rotationstiden kan minskas om rotsystemet upprätthålls i tillväxtstimulanslösningen inom 24 timmar före plantering.

Planterar rosor på hösten: förbereder jorden

Marken bör vara neutral, bördig och dränerad. Torv läggs till den alkaliska jorden, och kalk läggs till sura marken. Loamy mark förbättras med hjälp av sand och gödsel. Torr sandig lojamjöl är berikad med stenmjöl och mineralgödsel.

Snabbtorkande och frysning markeras med lera (10 kg per buske). Den ligger på botten av gropen (lager upp till 7 cm).

I alla fall, när plantering på hösten i jorden bör läggas fosfor-kaliumgödselmedel (kaliumsulfat, benmjöl, superfosfat etc.). Detta kommer att påskynda förberedelsen av växten för förkylningen.

Marken från gropen ska vara ordentligt blandad med tillsatsmedel, till botten av gropen för att hälla humusen och gräva till djupet av spjällets bajonett. Därefter är gropen halv täckt med en beredd blandning och vattnas, så att det har tid att lösa sig innan landningen.

Plantering av rosor hösten: ett sätt att plantera

Gropen ska vara dimensionerad så att rötterna lösa i det ingår, inte bryta eller böja. Storleken av hålet beror på de utvalda sorter 40h40h40 cm för underdimensionerade ro 50h50h50 cm -. För park och nejlikor, gropdjupet för pletistyh - är ca 70 cm på tomt med dimensionsökningar lerjord med 12-15 cm avstånd mellan gropar i genomsnitt 80. cm mellan raderna - 1-2 m.

Gropen kan förberedas i förväg, så att jorden får tid att kompaktera, eller gräva genast. I det senare fallet måste det gräva lite och komma till önskad nivå.

Landning placeras i grupper med hänsyn till vintervärme. Bredvid pinnarna måste du lämna ett ställe att ligga för vintern. Busiga och tehybridrosor har så att det var möjligt för dem att organisera ett gemensamt skydd.

Platsen bör ta hänsyn till storleken på vuxna buskar: minst 1 m mellan park och klättringssorter, 55 cm mellan tehybridroser och Floribunda, upp till 45 cm mellan undersized och småprover.

I ett land med ett hårt klimat planteras blommor sparsamt. Tack vare detta värms jorden bättre. Om roserna odlas för att klippa, bör buskarna placeras närmare varandra (ca 25 cm), avståndet mellan raderna är upp till 50 cm. Således växer växterna längre och utvecklar långa peduncles.

• Öppna botten av gropen med hökgafflar, häll en blandning av jord och kompost, strö med normal jord ovanifrån;

• Skär rötterna lite med en pruner tills de fräscha skärningarna bildas.

• Vid plantering på hösten, skära av skottens ändar;

• Placera plantan i mitten av fossen, sprida rötterna, häll lite jord över toppen så att roten är 5 cm djup från marken;

• Sprid rikligt utsädet;

• Busken ska vara täckt med lös mark, göra en rulle ca 15 cm i höjd (när rosen börjar växa, kan den nivelleras);

• På hösten ska marken runt busken vara täckt med kompost eller klippt gräs.

Den efterföljande vård av rosor som planterats under hösten är att styra luftens temperatur, eftersom det inte finns något behov av riklig vattning. Vid en temperatur på 5-7 grader rekommenderas att täcka buskar med lapnik och installera under dem halvcirkelformade trådramar. Konstruktionen är täckt med ruberoid och polyeten.

Den optimala höjden på strukturen är 40-50 cm. Dess mått varierar beroende på hur mycket plantor som ligger under den. Det är viktigt att komma ihåg att ju mer luft under taket är desto lättare blir det för vintern att passera.

Vid en temperatur av 10 grader måste filmens kanter pressas något till marken. På våren avlägsnas inte skyddet omedelbart: Förse en ljusventilation för att förhindra solbränna.

Med alla dessa rekommendationer kan även en nybörjare växa vackra rosor - inga problem med plantering och vård kommer inte att uppstå.

© 2012-2018 "Kvinnors åsikt". Vid kopiering av material krävs en länk till källan!

Portföljredaktör: Ekaterina Danilova

E-post: [email protected]

Redaktionskontoret: +7 (965) 405 64 18

Viktiga regler för hösten plantering av rosor

Huvudnyansen i hur man planterar en ros på hösten är timing. Hur man planterar, vet alla, men när? Svaret på den här frågan korrigerar vädret. Faktum är att plantera en buske på platsen är nödvändig en månad före början av riktiga frost. Tre - fyra veckor bara för att växten ska vänja sig till en ny plats, för att växa några laterala rötter, att förbereda sig gradvis, tillsammans med kylning av luft och mark till resten.

Södra regioner har råd att plantera rosor i oktober, vanligtvis i andra eller till och med det tredje decenniet.

I mittenbandet är det bättre att göra detta, om i oktober, då under det första decenniet, eller bättre under andra hälften av september.

Fler norra regioner är lämpliga för början av september, eller till och med augusti. Varje blomsterhandlare måste bestämma den här tiden, med början från den vanliga tiden för hans distrikt vid uppkomsten av permanent frost, räknas från honom minst tre veckor.

Från videon lär du dig om de viktiga reglerna för plantering under hösten.

Det är bäst att köpa ett plantor i en plantskola med gott rykte eller i en butik där de här varorna i höst ofta har en betydande rabatt. Många odlare planterar på hösten ingreppade sticklingar eller växter som odlas av fröna av sina egna rosor.

En lämplig tid för att rotta sticklingar anses vara perioden från början av knoppbildning till hösten. De som vill odla rotrotade rosor, skär halva åldrar i delar med 3 till 4 knoppar i början av blomningen och rot dem i vatten eller jord. Vid slutet av sommaren måste sticklingar redan ha rötter och till och med unga kvistar.

Fröer från förra årets frukt såddas på hösten eller våren, i alla fall i slutet av säsongen har de redan förvandlats till unga växter med rötter som kan planteras på en permanent tillväxtplats.

Rosor växer bra i öppna solområden, skyddade från nordvind och utkast. Detta kan vara en sydlig sluttning, på vilken vatten inte kommer att stanna efter regn eller smältning av snöar. Det är viktigt att grundvattnet inte kommer nära ytan, eftersom rosen inte gillar vattenstagnation eller vattenavverkning. Om det finns ett sådant hot är det värt att organisera dränering och höja blomman ovanför jordens allmänna nivå.

Platsen ska vara fri från andra stora växter, blomman ska inte falla från träden eller byggnaderna på morgonen och kvällen, det är tillåtet (och ibland till och med önskvärt) att skugga under den hetaste dagen.

Om du planerar att plantera fler växter, bör sedan planterade rosor inte skymma varandra alltför ofta placeringen av buskarna inte kommer att tillåta luft att cirkulera tillräckligt för deras vädring, och detta hotande sjukdomar. Därför måste vi tänka på värdet av vuxna buskar. Vanligtvis mellan dem lämna från 50 cm till 1 meter, för dvärg buskar mindre, och för klättring ro - 1,5 m eller mer, för stam -. Inte mindre än 3 m Plantering klätterrosor, bör överväga gömställe för vintern antenn delar .

För hösten plantering är önskvärt att välja en fin dag, behöver du inte ta itu med det i regn eller snö. Väl accepterat av växterna på hösten, just därför att det är värt krävs vädret - fuktighet högre än på våren, och luft- och marktemperatur är optimal för den nya anläggningen. Men om du lägger det i kalla områden, eller när kallt regn och snö kyls jorden - är att fördöma sina åtgärder för att misslyckas. Om plantorna väntar, och vädret blev dåligt under en längre tid, är det bättre att inte riskera, att plantera rosor på hösten kan vara, och nästa år, och dessa kommer att behöva lämna fram till våren. Deras önskvärda prikopat sand eller jord placeras i en källare eller annat rum där temperaturen bibehålls från 1 till 5 grader. De är väl tillbringar vintern och sedan kommer att växa, planterade på våren.

Rosor behöver en lätt andningsbar icke-sur (eller svagt sur) bördig jord. Här är ett behov av att förbereda och några veckor före plantering. För den här webbplatsen renas av ogräs och alla växtrester, gräva upp, justera vid behov. Sur jord korrigeras genom att införa kalk eller dolomit, tung blandad med torv, sand och kompost. gräva sedan ett hål stort som en överlägsen plantan rotsystem. Hennes botten lossas med hjälp av gaffeln, mark tas ut ur den, blandat med nedbrutet gödsel, är aska tillsättes, mineralgödningsmedel.

Om jorden är mycket sandig, lägg sedan till följande lera, torv och kompost. Clay vilket gör torkade, dunkade till ett pulver.

Roses växer bra i gödslade jordar och föredrar hästgödsel, men det kan inte lägga till en ny, bara ruttnade.

När du väljer plantor med bare-root, särskild uppmärksamhet bör ägnas det till henne, är hennes goda utvecklingen bekräftas av förekomsten av ett stort antal tunna rötter. Rötterna ska vara frisk, inte över torkad, utan fläckar eller ruttna spår på cut - ljus. Skott också ses, bör de inte vara spår av röta eller sjukdomar måste ha minst tre välutvecklade friska skott.

En dag innan man planterar rötter bör indränkt med vatten, är det önskvärt att placerade vid en temperatur som inte understiger 18 grader. Och strax före plantering rötterna beskärs till 30 cm, och skjuter upp till 35 cm, bör hela plantan behandla järnsulfat för att förebygga sjukdomar. Vissa odlare råda doppa rötterna i en lera mäsk med tillsats av lösningen uppslamningen.

Om allt gick bra, den svala höstdagar kan du uppdatera gropen, häll det på botten av högen av beredd mark, satt hennes plantor, kvadratur alla rötter på denna jord högen gradvis somna. Gör det försiktigt, är lite hälls sedan stampas, häll sedan marken igen. Jorden måste packas och sedan vattnas rikligt med vatten, se till att håligheter kvar, sitter Bush stadigt och placera transplantatet att vara under marken på 5 - 8 cm under ytan och ser i söder. Några råd rot halsen sjunka ännu lägre, eftersom tiden anläggningen är något högre, och den kan öppnas, detta kan inte tolereras. När allt vatten absorberas, måste det för att fylla upp marken. Detta var en så kallad torr metod för plantering.

Våt process skiljer sig i användningen av rottillväxt stimulantia, droger som "Kornevina". Sådant preparat upplöses med vatten, häll åtminstone en hink i hålet, och därefter sänkas till en planta, gradvis somna rötter beredda marken. Därefter också, stampas, kontrollera genom att försiktigt dra spetsen, vare sig sitta tight buske, fylla upp marken, vattnas overhead, kompostmaterial.

Efter 2 - 3 veckor, är unga plantor vänja sig vid en ny plats, utvecklar de nya rötter, vilket innebär att de kommer att börja växa snabbt under våren. Nästa uppgift odlaren - bra skydd dem för vintern. Precis innan frost buskar beskäras, åtminstone tredjedel, Hilling torr jord med sand, sågspån, torra löv 25 - 30 cm, skydd för vintern. Bäst av alla unga ökade övervintra under gran gran grenar och lutrasilom de måste se till att torr luft under tak, inte skjuter Salduls.

Från videon får du lära dig alla steg i rätt plantering buskar.

säg i slutet av oktober att plantera rosor?

Om man tittar på vad klimatet du bor i. Och vädret i oktober. Första halvan av oktober, som regel, kan planteras. Redan i den andra finns det en risk, om det kommer att komma tidigt frost.

Plantering rosor i höst

Alla erfarna trädgårdsmästare tror att plantera rosor på hösten - det lämpligaste alternativet för bästa böka av dessa underbara blommor och skapa gynnsamma förutsättningar för tillväxt. På hösten finns det inga förändringar i temperatur, fuktighet stabiliserats, är det inte nödvändigt att ge konstant vattna växter. En annan viktig fördel med höst plantering - möjlighet att köpa friska växter, och inte försvagas, och utmattad efter vintern poster. Att växa "drottning av blommor", är det nödvändigt att bestämma den optimala tidpunkten för plantering, välja växter som kan anpassa sig till alla väder, följ de enkla reglerna vård ökade.

Lämplig för plantering tid

Perioden från början av hösten till mitten av oktober är den bästa tiden att plantera rosor. Du ska inte planteras för tidigt - börjar gro skott, knoppar, och anläggningen kommer inte att överleva vinterkylan. plantering beror på klimategenskaper som är specifika för regionen. Så att anläggningen har lyckats stärka rotsystem och har framgångsrikt övervintrat, rekommenderas att plantera rosor i 2 - 3 veckor före uppkomsten av frost.

Funktioner plantering av plantor på hösten

Enkla regler för plantering rosor kommer att bidra till att odla vackra blommor, även för oerfarna trädgårdsmästare:

 1. Det viktigaste vid plantering rosor - sörja för utvecklingen av det acceptabla området av färger.
 2. Välj upplysta rum, men stängd från den brännande strålar från solen vid middagstid. Om planterade i skuggade områden i trädgården, kan en ros förloras, och de direkta strålar middagssolen kommer att bränna bladen. Rekommenderade böka växter i sydöstra eller västra sidan av trädgården, så att vid middagstid skuggan täckta rosor och i morgonsolen blommor smekte hans varma strålar.
 3. Lägga tonvikten på behovet av en höjd av 30 -. 40 cm i detta fall växten perezimuet även i svåra vinter frost, och våren smältvatten kommer att kringgå dessa vackra blommor.
 4. Det bör beaktas vid plantering fuktighet, surhetsgrad. En övervärderad nivå av fukt har en negativ inverkan på rosor. Den mest optimala surhetsgrad - 6,0 - 6,5 pH.
 5. Det rekommenderas inte att välja för plantering den mark som växte ett körsbär, hagtorn, aprikos och andra ROSLIKNANDE växter.
 6. Plantering rosor i marken på hösten görs i varmt lugnt väder.
 7. Plantor kommer att väljas med ett omfattande rotsystem, antalet groddar som är minst 3 bitar och roten diametern för de övre 8 -. 10 cm försiktigt skrapa fingernagel längs ryggraden - det måste vara flexibel struktur, vit nyans.

Innan man planterar plantorna måste blötläggas i vatten i 10 timmar. Efter blötläggning rötter beskäras till 20 cm, och de avlägsnade skadade. Alla de torra grenar bör också tas bort, och resten klippa till friska skott. För en bättre böka växter kan doppas i en lösning av lera och kungsljus med en tablett IAA.

Video "Late plantering rosor"

Om du följer okomplicerad algoritm åtgärder under hösten plantering av rosor, även de mest kräsna kopior glädje på våren blommande knoppar:

 1. Rensa land ogräs.
 2. Gräva upp jorden på de två fötterna, med gödningsmedel (1,5 kg sönderdelade gödsel eller kompost per planta). Gör aska och mineralgödsel.
 3. Planteringshål bör vara bred och djup -. 60-50 cm Det rekommenderas att laga mat på våren, eller åtminstone 2 - 3 veckor. För 10 dagar före plantering hål fylls med vatten, vilket gör humus.
 4. Placera plantan så att bukta ut mellan rotstock och grenar var 2 - 3 cm under marknivå. Tamp marken bör rötterna passa väl till marken.
 5. Frikostigt pour rose. Om marken regleras efter vattenabsorption - lägg matjord mix.
 6. Inte plantera blommor för tjockt - så att du kan utlösa sjukdomen i växter, de är dåligt vinner färg. Alltför sällan bildar det också rekommenderas inte - marken runt buskarna genomgå en uttorkning.

Hur ta hand om en ros efter landning?

Efter uppkomsten av den första natten frosten ska ta hand om täckmaterial som planterade rosen var bekvämt att gå igenom den långa vintern. Följande är rekommendationer om hur man shelter anläggningar för vintern:

 1. Täcka jorden med granris.
 2. Top strö torra löv, hyvelspån, sågspån skikt 15 - 20 cm.
 3. Tryck ner isolerat lager återstående lapnikom.
 4. Installera metall båge eller plast upp till en halv meter.
 5. Obtyanite ramar omslagspapper eller agrovoloknom.
 6. Medan temperaturen utanför inte har nått den nivå av -11 grader, mellan täckmaterialet och bågar måste vara en lucka för ventilation. Med hot om svår frost strukturen väl tillsluten fram till våren.

Video "Att lära sig att sätta en ros"

Den mest resistenta mot vintern kalla sorter av rosor

Marktäckande rosor är opretentiös i vården och ser bra ut i varje hörn av trädgården. En av de mest tillförlitliga och härdiga sorter av denna art: Scarlet; Fen; Swany. De växer horisontellt, vilket skapar en vacker matta av ljusa fina buskar, och har en underbar doft.

Buskrosor kan odlas i små grupper, och därefter skapa dem en vacker bukett. Bland de sorter som odlas för unika kompositioner av färgerna, kräver minimalt underhåll Svart Magik; Rugelda; Gyllene fest; New Dawn.

Många trädgårdsmästare föredrar klätterväxter - de är perfekt acklimatiseras i alla väder, inte tar en hel del tid och omsorg behagar riklig blomning hela sommaren. Klätterrosor är mer lång flexibla skott, med deras hjälp kan du skapa en blomstrande båge, dekorera fasaden på huset, gör en fantastisk, doftande blomställningar, berså. Kall Hardy och mindre krävande kvalitet klätterrosor: Simpathie; Gyllene Duschar; Heidelberg.

Om du sätter en liten ansträngning i höst att växa en av de vackraste och mest fascinerande växter, din trädgård våren zablagouhaet rosor och skaffa en riktigt lyxig känsla. Att blåsa liv i drottningen av blommor är inte så svårt, viktigast av allt - vård och patient trädgårdsmästare, följa enkla riktlinjer och, naturligtvis, en önskan att hitta en vacker, härlig plats.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

57 + = 59