Skjutbara aluminium fönster

Aluminium skjutfönster - en populär lösning för inglasning

Slitstark och lätt aluminium konkurrerar med PVC-profiler. Den kännetecknas av hög hållfasthet, lätthet, korrosionsbeständig, tål extrema temperaturer. Aluminiumprofil make "teplye9raquo; fönster eller glidande system. Livslängden av sådana strukturer beräknas för årtionden, vilket bidrar till deras popularitet.

Aluminium skjutfönster används oftast på balkonger, altaner och verandor - de tillåter dig att spara utrymme, väl skyddade från damm och regn, men ger inte integritet och har en hög värmeledningsförmåga. En viktig egenskap hos sådana fönster är deras breda användningstemperaturområde från 300C till + -80S. Skjutsystem ger utmärkt luftflöde i öppet läge och inte hindrar passagen.

Aluminiumprofil är hårdare och tål tunga laster. i sig har en minimal profiltvärsnitt, på grund av vilken en sådan glasning visas mer luft och passerar en stor mängd ljus. Aluminium Sliding fönster kan ha en maximal bredd på upp till 1,6 blad meter och upp till 2,3 meter hög.

För att minska värmeledningsförmågan genom att använda isolerande pasta av polymerer sådana profiler kallas "teplymi9raquo;. De kan användas i glas uppvärmda lokaler. Varma skjutbara aluminium fönster ger utmärkt akustisk och termisk isolering. För detta ändamål tre tätnings loop: två på verandan och ett medium. Denna isolering är garanterad att skydda mot vind, damm och vatten. Top aluminium skjutbara fönster är dyra och tillhör klassen "lyuks9raquo;. deras värde beror inte bara på den använda profilen och glas, men även kostnader för hårdvara och glasområdet.

Glidsystem klaffarna rör sig på parallella styrningar med hjälp av en mekanism vält med en polymer beläggning, vilket gör dem flytta ljudlös och släta. När den är stängd, är aluminium skjutbara fönster blockerades med speciella låskretsar, garantera säkerheten och fixering.

Glas utrymme där det inte finns någon plats för avresa skjutdörrar, kan du använda en hopfällbar system, så kallade "garmoshku9raquo;. I ett öppet tillstånd, är alla flikar sådana glidsystem som bildas vid ändarna och nästan inget utrymme. Användning av detta förfarande glasrutan kan vara täck öppningar upp till 2,3 meter höga och 6,5 meter i bredd. Vikten av en blad bör inte vara mer än 80 kg, och ventilerna kan vara mer än sju.

Aluminium skjutluckor kan målas i valfri färg. För detta ändamål två färgning metoder:

 • Pulverbeläggning - gör det möjligt att måla ramen i valfri RAL färg, men har ett signifikant värde;
 • Anodisering - är billigare, men antalet färger är begränsad.

Aluminiumfönster visat sig i klimatförhållanden som råder i Ryssland. De inte korroderar, är lätta och enkla att ta hand om. System som använder dem kan kombinera olika typer av skärp: gunga, döva och glidande. De är mycket lättare än jämförbara system från PVC-profil och inte kräver förstärkning foundation.

Skjutbara aluminium fönster

Skjutbara aluminiumfönster kommer till hjälp för dem som av någon anledning inte kan göra det klassiska profilsystem av plast. Aluminiumprodukter kännetecknas av låg vikt och helt enkelt fantastisk livslängd - upp till 80 konventionella år. Dessutom är dessa system är idealiska för glasering av lokaler på de övre våningarna i byggnader, eftersom de inte är rädda för stora vindlast.

Vad är skjutfönstret system?

Skjutfönstret är för närvarande den mest populära typen av profilsystem för inglasning av balkonger och altaner. Deras berömmelse, är de skyldiga att utmärkt funktionalitet och komfort. Till skillnad från klassiska skjutbara skjutfönsterprofilsystem inte rör sig på den horisontella axeln och parallellt med ramen.

1

- Den främsta anledningen till dessa produkter har blivit så populärt - det är deras förmåga att spara utrymme. När du öppnar klassiska profilsystem kan du röra eller repa mebelisportit och profilen själv. Dessutom är det inte möjligt att använda fönsterbrädan: att sätta honom blommor eller heminredning. Varje gång det finns ett behov av att öppna luckan, kommer all denna skönhet måste städa upp. Dessa problem löses genom skjutbara fönster. Klaffen avviker från profilen för högst 1-2 cm, och området runt fönsterbrädan i fönstret förblir helt till ditt förfogande.

- Skjutluckor är enkla att använda. I en sådan struktur är mycket enkel att använda med stor storlek flik av tunga material. En stor del av vikten faller på furniturui kan du öppna bågen vikt upp till 180 kg snärt med handleden.

Om du öppnar dessa fönster i blåsigt väder, kommer fliken inte flytta från sida till sida och trakassera dig med sin gnisslande och bomull. Classic profilsystem här funktionen kan inte skryta.

- Skjutbara aluminium fönster hänvisas oftast till så kallt typ av glas. Och det är inte profilen av de funktioner och i strukturen av designen. Vissa typer av skjutsystem har stora köldbryggor (kallt brygg - sårbar del av objektet, som påverkar temperaturen hos hela objektet). I grund och botten detta gap mellan fönsterbågen och profilen. Tillverkarna noggrant täcka dem med flera lager av hög kvalitet tätning. Men glöm inte att eventuella tätningsmedel egenskaper raderas. Efter några år utan ordentlig vård, kan dina varma ups förvandlas till 100% kall ledare.

- Själv installera sådana strukturer är mycket mer komplicerat än profilsystem av plast. Det är bäst att inte riskera det och överlåta detta arbete till specialister.

- Vissa typer av skjutbara strukturer har en specifik struktur. Till exempel "Slaydors9raquo Windows-system; (Detaljer som vi kommer att förklara senare). En sådan profil är uppdelad i två delar. Den fukt som kommer in i utrymmet mellan delarna kan vara ett utmärkt livsmiljö för mögel.

Vilka typer av skjutbara aluminiumfönster existerar?

Skjutbara fönster - ett brett begrepp som kan omfatta flera arter och underarter. Dessutom kan aluminiumprofilen även konfigureras på olika sätt och är uppdelad i flera typer.

I det första fallet, är aluminiumfönster indelat i varma och kalla typ.

Varma aluminium fönster utrustade med alla eventuella ytterligare värmeisolerande åtgärder, såsom plastinsats inuti profilen, eller trälister utanför.

Kalla aluminiumfönster fungerar bara funktionen att skydda mot vind och regn och installeras där en större betydelse är stabilitet och hållbarhet än specifikationerna.

Typer av aluminium skjutbara fönster, beroende på typ av konstruktion

På denna profil system som vi nämnde tidigare. det bland experter kallas parallell-glidande, men de townsfolkna är mer bekant under namnet "Slaydors9raquo;.

Denna typ av konstruktion började tillverkas i slutet av XX-talet i Sydkorea. År 2003 systemet "Slaydors9raquo; Jag kom till den ryska marknaden. Snart dessa fönster började producera de flesta av de stora fönsterföretag, men ursprungligen hette ett känt namn. Just nu detta system är helt tillverkad i Ryssland, vilket är trevligt inverkan på priset.

Det särskilda med detta system är att det har flera lameller, som rör sig oberoende av varandra.

Att fylla ljusöppning används som ett enda glas eller glaserat. Den maximalt tillåtna tjockleken på glas - 18 mm. Detta gör det möjligt att ställa in standard dubbel-glas. Det rekommenderas att fylla kamrarna med inerta gaser eller att använda energibesparande glas för att uppnå den optimala nivån för termiskt skydd.

Inerta gaser - det är säkert för mänskliga gasformiga grundämnen. De har en större densitet än luft, så förhindrar inträngning av kalla flöden in i rummet, såväl som för att förhindra att värme ut ur rummet. Som fyllningen av isolerande glas används i antingen argon eller krypton. Argon mer prisvärd inert gas som innehåller en liten mängd i luften. Krypton är flera gånger mer effektivt än argon, men priset är mycket högre. Tillverkare Argon används oftare.

Energibesparande glas belagt med ett tunt skikt av silverjoner. Externt, är en sådan glas som inte skiljer sig från de vanliga, det har samma index för ljustransmittans. Men om vi anser att det med en värmekamera kan du se att det är nästan helt behåller värmen inne i rummet. Denna åtgärd avsevärt öka rumstemperatur och kommer att spara på värme.

Leaf "Slaydors9raquo systemet, har förstärkt alkalisk tätning som förhindrar inträngning av kallt vatten och damm in i rummet. Specialdesignade beslag säkerställa enkel hantering. I vissa modeller finns ingen alla vanliga penna. Möjliga alternativ för motoriserad öppning av fönsterbågen.

På platser klaffar förening specialelement används, vilket förhindrar obehörig öppning från utsidan. Denna del kallas filingpis. Den är utrustad med en insats gjord av borsttätningen, vilket ytterligare skyddar fönstret från att blåsa av.

"Slaydors9raquo; - Detta är en av de få system som låter dig installera det mest bekväma och praktiska mygga skjutbara typsystem.

För förflyttning av ramen med hjälp av en ytterligare brygga till utsidan av fönstret. Speciell fäst förhindra möjligheten att avlägsna ramen från utsidan. Den främsta fördelen med en sådan väv är att det inte finns något behov av att ta bort den för vintern.

Ett sådant system är ibland kallas en swing-out. Fönstret är försedd med en fast huvudram och en fönsterbåge som rör sig längs den.

Denna konstruktion gör det besvärligare och funktionella glaserade och förtjockad profil med bättre egenskaper värmeskydd och ljudisolering. I det här fallet har funktionaliteten inte lida.

Tilt-skjutbara aluminiumfönster svårare att driva än systemet "Slaydors" och även trots detta, de är mycket mer praktiskt klassiker. För att öppna luckan måste du först dra det över, och först därefter åt sidan.

Bro, som förflyttar klaffen, belägen på den inre sidan av fönstret, gör detta fönster osårbar för hackare. Tillbehör till denna typ av profil systemet kan vara normal och inbrott. Inbrotts mer hållbara och stabila, i vissa fall kan det vara försedd med larmsensorer som omedelbart informeras om inbrott.

Swing-profilsystem är enkla att installera. Använd den här typen av inglasning är möjlig även i rummet där förskottet inte har lämnats för sin installation.

Profilstruktur gör det möjligt att ställa in flera lägen skärp öppning, såsom alkalisk ventilation och gångjärn öppning. Dessutom en lutnings glidande fönstersystem - en av de få (utöver den klassiska) typer av fönster som tillåter dig att använda ventilation luftintaget.

Vikning öppning av fönstret innebär en priotkryvanie flikar på den övre sidan. Således kan du ventilera rummet, utan att behöva öppna fönstret helt, vilket är särskilt användbar på vintern eller blåsigt och regnigt väder.

Tillförselventil ventilation - en liten enhet, som fastställer den övre delen av profilsystemet. Det är en öppning genom vilken friskluft in i rummet, och en enkel mekanism kan kontinuerligt flöda. Det styr flödet av luft, filtrerar den från skadliga föroreningar och damm, kan öppna och stänga öppningen. Ventilationsventilen löser problemet med ventilation i rummet på vintern. Kall luft från utsidan in i rummet och omedelbart blandas med varm luft under strömmen. Du kommer inte att märka bakslag när ventilen är öppen, även om fönstret vinterkylan.

Vertikalt glidande eller lyfta profilsystem kan vara bekant för dig under namnet den engelska rutan. Så de kallades eftersom de uppfanns och fortfarande används i stor utsträckning i detta land.

Deras egenhet är att medarna är placerade på sidorna av profilen och klaffen rör sig upp och ner. Detta system kommer att locka dem som har ett litet område i fönstret, men ändå vill spara utrymme runt dem. I fönstren i det lilla området är det omöjligt att använda andra typer av skjutbara strukturer och den klassiska systemet kommer att vara mycket besvärligt.

Vertikala lyft konstruktion lösa det grundläggande problemet av alla typer av skjutbara fönster - gapping skärp till profilen och eventuell blåsning. Sash skjutfönster trycker på profilen av sin vikt och helt täcker alla möjliga luckor. Den enda nackdelen med en sådan funktion är att tätningen kommer att vara mycket mer benägna att komma i förfall och med jämna mellanrum måste spendera för att ersätta den.

Dessa fönster ser mycket originell och ovanlig. De kommer inte bara funktionell del av hemmet, men också dess dekoration. Dessa profilsystem är perfekt i kombination med horisontella persienner och jalusier.

Glasade vertikala profilsystem rekommenderas att använda ljus annars blir det mycket svårt att använda dem, eftersom klaffen blir dyr. Att ge en bekväm nivå av termisk isolering och brusreducering med användning av inerta gaser och energieffektiva fönster.

Enorma minus sådana fönster i minsta yta i den fria öppningen av ljuset vid den första raden. Till ditt förfogande kommer att vara ett litet torg i botten och den övre delen av fönsterbågen är helt stängd. Det är lite svårt att ventilationen i rummet. För att lösa detta problem, är det rekommenderat att installera Windows på denna typ av forcerad ventilation ventiler.

För sådana fönster är det rekommenderat att använda veckade myggnät som helt kommer att smälta in i hela systemet.

Veckade myggnät kallas ofta ett dragspel. När öppet tillstånd dess tyg är inte mycket annorlunda från den vanliga, men när du öppnar det komprimerar i flera lager. Utåt denna design liknar ett dragspel vikt.

Dörr portaler eller skjutdörrar är en delmängd av liknande fönstersystem. Allt på grund av det faktum att de är helt gjorda av glas (andra än ramprofilen) och används för överföring av solljus.

Portals kombinerar funktionalitet och skönhet. Enligt dess tekniska egenskaper, de är helt identiska system "Slaydors9raquo; eller Tilt-skjutbara fönster (beroende på vilken specifik typ av öppning du väljer). Den enda skillnaden är att för en sådan glasning krävs för att använda starka och hållbara material såsom aluminium.

I grund och botten portaler används för glasering av verandor och terrasser. De utför funktionen av dörrar och fönster samtidigt.

Portaler visuellt öka rummet utrymme, vilket gör det lättare och bekvämare. Av säkerhetsskäl glas i sådana konstruktioner används oftast laminerade eller härdat.

Laminerat glas (triplex) är sammansatt av flera skikt. Yttre skikt - är en tunn glas och ett innerskikt - en speciell komposition, som vilar på principen av filmen. Denna film är stadigt håller sig själv, både glas och när bryts inte tillåter dem att bryta upp i fragment. I stället för ett fönster täckt med ett tungt föremål slår sprickorna och vi måste ta ett allvarligt försök att få en fullständig brytning.

Härdat glas produceras av särskild teknik. Under produktionen av förformen upphettas till flera gånger den kritiska temperaturen, och sedan gradvis kyles. Som ett resultat av härdning av glas som erhållits är 6 gånger starkare än vanligt. För att bryta det skulle kräva en stor ansträngning. Under forskning visade det sig att den härdat glas lätt tåla tyngden av flera vuxna. När bruten, bryter upp den i små bitar av rund form.

Typer av aluminium skjutluckor beroende på profilkonstruktionen

Använd aluminiumprofilsystem utan ytterligare isoleringsåtgärder på våra breddgrader, är det omöjligt. Om du installerar sådana fönster i rummet, är temperaturen inuti inte mycket annorlunda än utetemperaturen, kommer även värmeisolerande glasenhet inte rädda dig. Därför beslutade producenterna att kombinera flera material för att förbättra sina resultat.

En av de bästa kombinationerna är av aluminium-profilsystem. Kanske du har hört en sådan sak som en trä-aluminiumfönster. Så kallas en helt annan typ av specialiserade system i vilket basmaterialet är trä, och metall skyddar endast den från fukt. Fönstren av aluminium huvudsakliga material är aluminium. Den utför funktionen av slaktkroppen, erbjuder stabilitet fönster och träd tjänar som en yttre insats, som skyddar rummet från kylan. Dessutom spelar en sådan träfanér väl i händerna på utseende. Från de lokaler som de inte kan skiljas från träet.

Kanske om du vill installera träfönster i ditt hus, kommer du och denna typ av struktur, eftersom det har en hel del fördelar:

- Först av allt är priset. Sådana konstruktioner är mindre plast, och i jämförelse med pris träfönster och gjorde löjligt.

- En trä locket påverkas inte av olika yttre faktorer, såsom fukt, snö, sol. Trä är mer än ett dussin flyga intakt du kommer inte att behöva spendera krafter.

- De har en relativt låg vikt och därför idealisk för glidande typ struktur.

Som kapslingen används hög densitet trä ofta, såsom ek eller teak. De har de bästa priserna för värmeskydd och ljudisolering. Men även trots detta kan dessa fönster inte skryta med en utmärkt nivå av lagrad värme. Sätt av trä, naturligtvis, ge en miniminivå av värmeskydd, men det är fortfarande rekommenderas att använda ett sådant fönster, tillsammans med värmeinsatsen.

Aluminium fönster med termisk insats (termostat)

Termisk barriär - en detalj som gör att aluminiumsystem står i paritet med PVC profil i värmeskydd frågan. Det utgör en liten inneslutningar inom profilen för polyamid. I vissa produkter är denna insats uppdelad i flera luftkammare som ger ännu större värmeskydd

Kall, genomträngande inuti profilen genom den yttre sidan, gupp i ett hinder i form av plastikai lokalen har hållits i en minimal mängd. Om en sådan kombinerad termostat och ribbor, är lika med 0,78 värmeöverföringskoefficienten av resistens mot ett, som är jämförbar med de tre-fyra chambered plastprofil.

Koefficienten för värmeöverföring beständighet - är den fysiska profilen parameter som karaktäriserar dess grundläggande egenskaper - isolering. Ju högre värde, penetrerar mindre kallflyt in i rummet. För att identifiera antalet användningar av detta förhållande med en temperaturprofil olika sidor till värmeflödet densiteten inuti den. Du kan ofta höra begrepp som termisk resistans eller motstånd mot värmeöverföring. Enligt dess väsen, alla dessa beteckningar är identiska och identifieras med samma formuleer. För detektering av termiska motstånd som används enheter (IZ) - Kelvin per Watt (K / W), och koefficient används för notation mer intuitivt och OUT i detta fall används inte.

Vilka egenskaper har aluminiumfönster?

Där glidande aluminiumfönster används?

Skjutbara aluminiumfönster på balkongen och loggia

Det är i dessa områden sådana fönster är de mest populära. Efter balkongen och loggian primär betydelse är styrkan i profilen och dess lätthet. Dessutom, vilket sparar utrymme är en av de svåraste frågorna i glaset av lokalerna.

Det vanligaste systemet är "Slaydors9raquo; och luta och vända fönster. Beroende på önskad nivå av värmeskydd använder varm och kall profil.

Skjutbara aluminiumfönster på terrassen, veranda och lusthus

Här är nästan den enda möjliga en glidande typ av konstruktion. Stora fönster kan inte ställa de klassiska fönstren, eftersom de är obekväma och snabbt komma i förfall.

Datautrymme som används av samma typer av fönster som för inglasning av balkonger och altaner. dörr portaler är också vanliga.

Skjutbara aluminium fönster för kontor

Här valet av Windows huvudrollen spelas av priset och utseende. Specifikationer gå vid vägkanten, eftersom datautrymmet inte kan kallas levande.

De vanligaste profilerna för kontor är en swing-out och vertikal. Om du vill använda Heat skyddsinsats eller trä foder beror endast på kundens önskemål.

Skjutbara aluminiumfönster för bostäder

Men denna typ av fönster är ganska vanligt för inglasning av bostadsrum. I grund och botten är det rekommenderas att i länder med tempererade och varma klimat. För våra breddgrader nödvändigtvis använda alla tillgängliga åtgärder tilläggsisolering, såsom en termostat, trä nakladkiinertnye gaser och energibesparande glas.

Aluminium skjutbara balkonger: 8 De viktigaste fördelarna

Alternativ för inglasning av altaner och balkonger, det finns många i dag. En välja den mest lämpliga möjligt endast om förståelse för hur man använder balkong.

Exempelvis aluminium glid balkonger, vanligtvis väljs när man skapar de så kallade "kalla" driftsförhållanden, samt ett litet område, medan plasten ledad design mer lämplig för dem som planerar att anordna en rymlig loggia separat rum.

Loggia med skjutbara aluminium glaserade

I denna artikel kommer vi överväga funktioner i aluminium skjutbara inglasningssystem loggior, beteckna sina för- och nackdelar, jämföra dem med alternativ.

Egenskaper hos glidaluminiumramar loggia

Dimensioner skjutbara aluminiumglasningsramen för en typisk balkonger av panelen hus

Ramar av denna typ visas utåt ganska bra, eftersom deras färg bildas genom pulvermetoden, med en speciell valsmekanism medger öppnandet av skjut vingar.

Glidande aluminium loge jämfört med plast är lättare och mindre skrymmande, vilket ger ett enklare installation av aluminiumramar och en lägre nivå av mörknande på balkongen och i lägenheten. Dessutom har dessa konstruktioner kräver inte period professionellt underhåll.

En vy av den glidande aluminium glaserade inuti

Fördelar med Aluminium Skjutglas

Fullständig lista över fördelarna med loggior, glaserade glidande aluminiumramar, enligt följande:

 • Design av moderna ramar av detta slag gör det möjligt att göra ett enda fönster som består av 6 fem veck kommer var och en av dem vara rörlig.

Dessutom inga problem med glaserade komplex krökta ytor.

 • För att minimera friktionen när glidbågar inte skapar en stor belastning på lagren, så deras livslängd är nästan oändliga.
 • Inte bara loggia, men också någon typ av balkong lätt motstå aluminiumramar på grund av sin låga vikt.
 • Metoder öppningsarrangemang och persiennlamellema inglasning balkonger

  • Aluminiumprofil massivt trä och plast, och kännetecknas av attraktiva prestanda vad gäller brandsäkerhet och drift - det brinner inte, spricker inte och inte krypa över tiden.

  Aluminium glasramen är mycket lätt att hålla ren - det är möjligt att utvinna de rörliga delarna av rambalkar för enkel rengöring av glaset.

  Fixeringsvingar skjutbara lodzhiy specifik inbäddad anordning är anordnad

  • Sliding skärp röra sig smidigt och tyst, nästan helt utan behov av extra utrymme under öppning och stängning, som rörelsen av flikarna utförs längs räcket av loggian.
  • Vid stängning av fönsterbågen är blockerad av en speciell spärr profil och inbäddad i en osynlig utanför.
  • Tunna fönsterbågar är mycket hållbara och lätt kan motstå inglasnings balkonger och terrasser 1,5-2 m höjd.
  • Gummitätningar genom vilka glaset är fasta och förseglade i profilen, ger tillförlitlig isolering från damm, fukt, vind och kyla.

  Designen presenterar aluminium skjut lodzhiy

  Drivanordning för glidande aluminiumfönster loggia

  Till skillnad från de flesta av PVC skjutbara balkonger System av aluminium som används i de fall där det krävs och nederbörd endast vindskydd, och inget behov av maximal isolering.

  Dessutom är ett utmärkande drag hos system användningen av aluminium i stället för glas (sammansatt av två eller flera glas med en eller flera luftkamrar) av den ordinära enkla glastjocklek av 4-5 mm.

  Inom ramen för alla luckor kan glida, eller också används en kombination av dessa flikar med döva.

  Aluminiumprofilen, genom vilken rörelse av klaffarna kan vara försedd med två eller tre guider. Rörelsen av bladet minskas med hjälp av valsar, vilka löper på skenor.

  Längs omkretsen av varje flik är anordnad borste för att försegla dem hermetiskt stängt.

  Aluminium glidskenor loggia

  Ackumuleras i det yttre styrkanalen fukt avlägsnas genom en särskild öppning i den nedre styrningen, vilket förhindrar inträngning av fukt i loggian.

  Eventuellt i aluminium loge glidande myggnät kan installeras. Hon kommer också att kunna röra sig på rullar på styrningen som separat.

  Under glasnings loggior måste komma ihåg att vid ett imponerande område av systemet kommer att ges till en stor yttre tryck av vindflödet.

  Av denna anledning måste konstruktion säkras på omkretsen.

  Inglasning av balkonger med brun profil och installerade jalusier

  Färgning av aluminiumprofil skjutbara system är allmänt tillgängliga i vita och bruna färger. Beläggningen kännetecknas av hög hållfasthet, med tiden trotsar missfärgning, grumlighet, behöver den inte någon särskilt underhåll.

  Altaner och balkonger med skjutbara aluminium glasfönster är inte bara hållbarhet och tillförlitlighet, men också ge goda möjligheter för skapandet av ovanlig form design. Ingår i systemet erbjuds ofta myggnät, trösklar, fönsterluckor och andra attribut, så beställer en liknande design, vara noga med att fråga i förväg om fullständigheten framtida leverans.

  1

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  9 + 1 =