storlek OSB

OSB (OSB) skylt: standarddimensioner, specifikationer

Ark Byggnadsmaterialen i skelett bostadsbyggande, när det är torrt inriktningsplan. Ett sådant material - OSB (OSB, OSB). Hon tryckte plywood, spånskivor, GCR. Och allt eftersom när de goda tekniska egenskaper, har ett lågt pris.

Ett ark av byggmaterial - OSB (även kallad RSD). Namnet - en förkortning av det fullständiga namnet på det material - "oriented strand board". Det stämmer, detta material kallas CAP. Den andra namn - OSB - härstammar från transkribering av den engelska versionen av namnet - OSB (oriented strand board). Engelska bokstäver helt enkelt ersätts med en liknande kyrilliska.

Här är en bild av OSB

SIR - ett laminat (3 eller flera skikt). Varje skikt består av träflis mals i, blandas med hartser. Chips används lång och tunn (några millimeter tjockt, en längd av 7 cm). Chips i skikten belägna i motsatta riktningar: de yttre skikten har en längsgående orientering, intern - lateral. På grund av detta, en hög elasticitet och dimensionsstabilitet. I olika hartser som används som ett bindemedel. De ger materialet med vattenbeständighet, men innehåller formaldehyd. Det är innehållet i detta ämne stoppar många från att använda SPF. Men om det material som framställs enligt GOST, är formaldehydemissionen inte är högre än trä. Det är bara att kolla upp det är möjligt endast i laboratoriemiljö. Så det enda hoppet för kontrollorgan vanliga köparen. Eller välj ett annat material.

Beroende på konsumentegenskaper oriented strand board finns i flera former:

 • OSB 1 - för design utan last, kan operation endast på en torr plats;
 • OSB 2 - för bärande strukturer under normala fuktighetsförhållanden (för att täcka inomhus ställningar);
 • OSB 3 - för bärande strukturer i hög luftfuktighet (utanför mantling på Frame-husbyggnad, inklusive som en kontinuerlig balk under vissa typer av takmaterial).
 • OSB 4 - för bärande strukturer med avsevärda belastningar drivs i förhållanden med hög fuktighet.

Kantplattan kan ha en urtagning och ett spår - ansluta utan luckor

Om du behöver vattentäta OSB, titta på valet av tillverkaren. Var beredd på det faktum att locket 3 nevlagostoykih dyrare märken. Mer pengar kommer att få betala för OSB 4. Sök efter billiga saker inte rekommenderas. Alltför många klagar på att köpa OSB 3 från fukt svullen till 3-8 mm, i vissa fall även potsvelo eller bevuxen med svampar. Allt detta - på grund av försök att minska kostnaderna. För detta använder mindre desinfektionsmedel, billigare bindemedel. Kinesiska tillverkare i stället för tallmarker låg lövträ, som lätt påverkas av svampar och sjukdomar.

Funktioner och specifikationer

OSB konkurrera med andra arkmaterial i konstruktionen (för mantel ramar, skapa formsättning) och i trim (foder av väggar, golv, tak). Detta underlättas av CAP egenskaper:

1
 • Hållbarhet är ungefär densamma som den för plywood och 2,5 gånger högre än den hos spånskiva.
 • Den höga grad av vattenbeständighet. Enligt standarder vattenabsorption samtidigt i vattnet under dagen inte mer än 10%.

OSB har blivit populärt på grund av deras egenskaper

Återigen vill jag göra er uppmärksamma att fukttålighet och motstånd mot deformation kännetecknande för CAP, som gjordes i enlighet med tekniken. Tyvärr gör materialet inte skiljer sig ryska tillverkning hög kvalitet. Använd mindre kraftfull press, försöker spara på kommunikation, inte sätta markeringar. Som ett resultat, det finns många exempel på negativa erfarenheter: plattor från fukt svälla, deras varp, lim tvättas ... Out - leta efter importerade platta (Europa eller USA) produktion. I samband med tillväxten av dollarn just nu har de en hel del priser, väldigt få av dem på marknaden, men om du vill kan du hitta eller beställa leverans.

Jämförelse av egenskaper hos arket byggmaterial

Situationen förvärras av det faktum att skillnaden mellan vattentäta OSP3 från nevlagostoykogo OSP2 en eller omöjligt i utseende. De är mycket mindre än den förra. Skrupelfria försäljare som säljer billigare förklädd vattentät. Så visar det sig i trubbel. Som en väg ut kan på följande sätt: köpa ett ark OSB 3, kontrollera deras beteende vid hög luftfuktighet. Om det inte finns någon synlig förändring för att köpa en hel del.

CAP Egenskaper tillåta användning av detta material som en byggnad eller efterbehandling. Här i något arbete det kan användas:

 • Mantlar ramar och väggar inne och ute.
 • Utjämning golvet taket.
 • Golv grov eller färdigt golv på stockar.
 • Löstagbar formen när man arbetar med betong.
 • Solid hölje under bältros, metalocherepitsu, skiffer, mjuka takmaterial.
 • Tillverkning av SIP-paneler och termiska paneler.

Debatt bland utvecklare om hur säker OSB är konstanta. I sin produktion med användning av hartser som frigör formaldehyd. Tillverkarna hävdar att frisättningen av substansen inte överstiger 1%. Material med en formaldehydemission läses helt säker. Ungefär samma mängd av ämnet identifierar trä. Eftersom dessa material är tillåtna för byggandet av barnmöbler. Förutom dök OSB-plattor med 0,5% emission. Du kan skilja dem från två kriterier: i namnet står konsolen eller Bio grön och de är dyrare.

OSB har ett brett spektrum av tillämpningar

Observera att nivån på formaldehydavgivning bör övervakas. bör kontrolleras varje sats av material, anger aktuella parametrar i de medföljande dokumenten. Trots alla argument, inte alla anser att det är ett säkert material, utan föredrar att använda naturmaterial - plankor. De är utan tvekan en miljövänlig material, men att arbeta med brädorna längre, de är dyrare. I allmänhet bestämmer alla för sig själv - för att använda OSB eller inte.

Dimensionerna av OSB-skivor

Eftersom utnämningen av OSB är annorlunda, kan bekvämt vara olika storlekar. Situationen med måtten OSB-skivor svårt. Vid försäljning ständigt 1220 * 2440 * 1250 mm och 2500 mm. Det finns format 1250 * 2800 mm, 1250 * 3000mm, 1200 * 6000mm, men de är i vår marknad är extremt sällsynt, även om deras användning i många fall är mycket bekvämare. Plocka rätt storlek eliminerar behovet av att "doraschivat" saknade centimeter eller såga av den extra. Men det finns inte många på marknaden, eftersom det är - plattor importeras och importen är nu svårt ...

OSB kan vara av olika tjocklek

OSB kan vara av olika tjocklek - 9 mm, 12 mm, 15 mm, 18 mm, 22 mm, 25 mm. För varje typ av användning passar dess tjocklek:

 • Väggbeklädnad, tak - 9 mm.
 • Fast hölje under takmaterial - av 12 mm.
 • På golvplattan kommer SIR av 15 mm tjocklek.

En av de tillämpningar av OSB plattor - flyttbara form för betongarbeten

OSB - ett bekvämt byggmaterial. Det kan skäras normal sågen på trä, använder en kvarn med ett skärblad, sticksåg. Material väl borras, är det möjligt att använda skruv spik utan förborrning. Men då deras hattar sticka, vilket inte alltid är praktiskt.

Innan du avslutar OSB-skivor belagda med en primer. Det justeras beroende på efterbehandling material - att anpassa uppsugningsförmåga och förbättra vidhäftningen med andra material.

OSB Ark: tjocklek och mått, priser och specifikationer

OSB ark används i stor utsträckning konstruktion för uppförande av väggar, svarvning under taket, installation av väggar, såväl som för foder och packning andra material. De tekniska egenskaperna är de vida överlägsen den redan bekanta spånskivor och fiberskivor. Att välja och köpa OSB ark: tjocklek och dimensioner, priser - är avgörande. Förvärva lämpliga material kommer att hjälpa dig bekant med klassificering, egenskaperna hos varje produktgrupp och deras omfattning.

Tillbaka Oriented strand board är ett bra alternativ till trä

Klassificering av OSB blad och deras tillverkningsmetoder

Förkortning OSB står för "Oriented Strand Board". Material för att göra det är flis eller splitter. I produktionsprocessen pressas flera skikt av sådana chips i inbördes vinkelräta riktningar. Till detta sätts ett speciellt polymermaterial är ett hartsbindemedel och andra tillsatser.

Tillverkning av OSB-skivor

Beroende på nyanser i tillverkningen, och de resulterande egenskaperna erhållna destinations OSB, kan delas in i fyra grupper:

 1. OSB-1 - används för att skapa artiklar avsedda för användning i miljöer med låg luftfuktighet. Till exempel, är sådana plattor används för tillverkning av möbler, trä eller som förpackning.
 2. OSB-2 - används i byggandet av interna stödstrukturer. Endast i torra utrymmen kan du använda denna produktgrupp.
 3. OSB-3 - används för att skapa väggar, mellanväggar och kapital bärande strukturer i fuktiga förhållanden.
 4. OSB-4 - den mest hållbara och fuktresistent grupp. Används som en specialiserad byggmaterial. Dessa plattor tål tunga laster.

Pros användning av OSB inom bygg

Det är värt att notera att ca 90% av alla produkter på marknaden upptas av OSB-3. Eftersom dessa plattor har de mest universella egenskaper som gör deras användning i ett brett spektrum av verk, bland annat byggandet av låga byggnader.

Tjockleken och storleken på en plywoodskiva: pris, variation och tillämpning. Dragen av produktion, egenskaper, huvudtyper, fördelar och nackdelar. byggmaterial marknaden översikt.

Funktioner och standardstorlek ark OSB

I länderna i det forna Sovjetunionen, är detta material relativt ny, men i USA och Europa, OSB ofta används i byggandet på grund av ett antal unika egenskaper:

 • bekväm storlek plattor. Standardparametrar 1,22h2,44 m;
 • enkel applicering och bearbetning. OSB ark är helt mottagliga för mekanisk stress, såsom sågning. Med hjälp av manuell eller elektrisk verktyg, kan man enkelt skära av en nödvändig del smidigt, samtidigt som man undviker uppträdandet av sprickor eller chips, och erhållande av den önskade arkstorleken RSD;
 • styrka av materialet. Orienterade spånskivor tål tunga belastningar. Samtidigt tillåter deras styvhet att montera några fästelement i dem, till exempel naglar, skruvar, skruvar. På grund av detta är de lätt kopplade till varandra, vilket utgör en integrerad struktur. Genom denna indikator är OSB-plattorna inte sämre även till en massiv träbräda;

Huvudegenskaper hos OSB-brädor

 • ljus finish. Efter monteringens slut kan plåtarna enkelt målas eller användas för att klara alla motstående material.

Användbar rådgivning! Innan appliceringen på OSB-plattan måste gipsen nödvändigtvis eliminera alla yttre defekter på ytan och noggrant primerade hela planet.

 • lätt vikt. Med en standard OSB-storlek på 9 mm är vikten på plattan endast 18 kg. Detta gör det enkelt att transportera materialet och lyfta det till önskad höjd.
 • låg kostnad. OSB-plattor är ett billigt byggmaterial, priset per kvadratmeter är i genomsnitt 150 rubel.

Omfattning av orienterad spånskiva

Ovanstående egenskaper hos denna typ av byggmaterial gör det tillämpas i många arbetsområden. OSB används inte bara för uppförande av byggnader, men också i möbeltillverkning och förpackning, liksom för efterbehandling insidan av lastbilar, fartyg och tåg.

OSB-plattor är ett av de främsta byggmaterialen i konstruktion

Typer av arbete som förbrukar det största antalet OSB-plattor som produceras:

 • installation av tak och skiljeväggar, uppförande av både inre och yttre väggar i låghus. För detta används plåtar av den andra och tredje klassen med en tjocklek av 9 till 12 mm. Sådana paneler kan installeras både vertikalt och horisontellt;

OSB-plattor används i ramkonstruktion

 • golvbehandling. I detta fall läggs plattan vinkelrätt mot de speciella skikt som tjänar som grund. För detta används plåtar av större tjocklek - 18-22 mm, vilket gör det möjligt att tillhandahålla ytterligare värme och vattentätning.

OSB-plattor används som underlag för parkett, laminat

 • kontinuerligt taktak. Bäst för detta passar i storlek och tjocklek av fuktresistenta lakan OSB-3. Pris och kvalitet uppfyller alla nödvändiga krav. Från toppen kan du ordna ett tak av skiffer, metall eller rulle material;

OSB som en kontinuerlig kista för flexibla bituminösa bältros, sömnad takläggning

 • uppförande av tillfälliga staket. Fuktmotstånd hos OSB-3-paneler gör det möjligt att använda dem för arrangemang av stängsel eller skyddskonstruktioner.

Användbar rådgivning! Om du planerar att belägga väggar med OSB-plattor, är det nödvändigt att installera speciella metallprofiler ordentligt, vilket kommer att fungera som grund för fästning. I det här fallet bör lagret eller latheden inte vara mer än 400 mm.

Välj OSB-ark: tjocklek och mått, priser

Att bestämma med vilka ändamål plattorna ska användas, kan du fortsätta med valet av tjocklek och storlek på OSB-ark. Priset beror inte bara på dessa indikatorer men också på den valda tillverkaren. Hittills varierar priset per ark OSB 3 och storleken 2440x1200x9 mm mellan 500-650 rubel per bit. Kostnaden för ett tjockare ark är högre, och OSB-priset på en platta med storleken 1250x2500x18 mm är ca 1000 rubel stycken.

OSB har hög tillförlitlighet, bekräftas i praktiken av konstruktion och reparation

Därför är det inte nödvändigt att köpa plåtar av högre klass än nödvändigt. Detta kommer att leda till finansiella kostnader, där det inte finns något behov. Det är bättre att ta ett lämpligt för storleken, priset och tjockleken på plåtsplywood OSB, rekommenderad för denna typ av arbete från en känd tillverkare.

Användbar rådgivning! Om du är en amatör i byggbranschen är det bättre att köpa plåtar av standardstorlekar. Så det blir enklare för dig att beräkna rätt belopp. Och där, där det kommer att vara nödvändigt, kan du alltid klippa även lakorna. Dessutom är de flesta av instruktionerna på Internet fokuserade på standardplattor.

Kreativ interiörlösning med OSB

Efter att ha granskat den föreslagna olika storlekar och priser OSB, kommer du att se att det är en billig och mångsidig byggmaterial som tillåter dig att utföra en hel del olika jobb lätt. Och med allt detta, dessa skivor är säkra för miljön och hälsan.

Tekniska egenskaper, storlekar och priser på skumblåsor

DSP-brädor: dimensioner, priser och materialegenskaper

MDF-väggpaneler: priser, katalog av fotodidningar och grundläggande tekniska egenskaper

Dimensioner av slaggblocket och dess tekniska egenskaper

Tjockleken och måtten på plywoodarket: priser, sorter och tillämpningar

Vattentät laminat 12 mm 33 klass, Tyskland: specifikationer, tillverkare och priser

Vad är dimensionerna på OSB-arket?

Dimensionerna på OSB-arket kan vara användbara för dem som bestämde sig för att ta ombyggnaden av sitt hem. Denna typ av träpartikelmaterial har många egenskaper, på grund av vilket det blev så populärt bland byggare. Den används inte bara i byggnation, men också inom möbelindustrin. Varför är det värt att använda?

OSB eller orienterad spånplatta blir alltmer populär över hela världen. I vissa länder används den som huvudbyggnadsmaterial för ramarna för prefabricerade byggnader. Byggandet av sådana anläggningar kan spara mycket tid och pengar. Så vad är funktionerna i OSB-plattor?

Vid första anblicken kan det förväxlas med spånskiva, men båda materialen har olika egenskaper. Dessutom har produktionstekniken de också skillnader. OSB skapas med hjälp av hetpressen, men skikten av chips och chips läggs strängt i riktning mot tekniken. Strukturen erhållen efter komprimering har ökad styrka och styvhet. Dessutom har arket av riktbrädor andra fördelar:

 • han är lätt;
 • har en hög grad av fuktmotstånd
 • är en utmärkt ljudisolering;
 • bränner illa
 • är helt rent material, ofarligt för människors hälsa;
 • helt enkelt bearbetad med hjälp av en konventionell hacksåg.

Tack vare alla dessa egenskaper har detta material blivit utbrett. Den används för att skapa partitioner, upprätta tillfälliga strukturer, värma och skapa ett lager av ljudisolering.

I grundkonstruktionerna används OSB-plattor, vars dimensioner motsvarar 2440x1200 eller 2500x1250 mm. De kan användas som väggbeklädnad, grovt golv, kull eller ytterligare skyddande skikt. Tjockleken på arket kan variera mellan 8 och 40 mm. Speciellt på beställning av icke-standardiserade produkter kan tillverkas, vars storlekar skiljer sig markant från fabriksstandarder.

En annan fördel med OSB kan kallas enkel hantering. Du behöver inte ha särskild utrustning för att ge arbetsstycket den nödvändiga formen och dimensionerna.

Totalt finns det ungefär fyra huvudtyper av träskivor OSB:

 1. Den första klassen är tunna lakan, som används som väggbeklädnad. De har den minsta tjockleken och ganska låga egenskaper hos isolering och stabilitet.
 2. Den andra klassen - ämnen med en tjocklek av 11 mm. De har komprimerade väggar, men de skiljer sig inte särskilt från den tidigare. Kan användas som värmare eller ljudisolering. Det kan klara en kortvarig exponering för fuktiga miljöer utan konsekvenser.
 3. Mellanklassen är en trojka, det är det mest populära materialet. Motsvarar ekonomisk ekvation pris = kvalitet. Sköldtjocklek från 15 mm tillåter att använda OSB-klass 3 för att skapa skiljeväggar, golvbeläggningar och som skyddsmaterial för väggar. Har ökat motståndet mot påverkan av fuktig miljö.
 4. Förstärkta sköldar av klass 4 med tjocklek 20 mm används i ramkonstruktionen av byggnader och för skapande av befästa partitioner. Hög fuktmotstånd och ganska höga mekaniska egenskaper hos materialet används för att skydda utsatta strukturella element. Ark av den 4: e klassen är ett utmärkt alternativ för att skapa en ren golvbeläggning. Hög tillverkningskvalitet kräver extra kostnader, så priset för den senare typen är ganska högt och ibland kan det skilja sig nästan dubbelt från 3: e klassen.

De mest populära materialen är klass 3-4. De kan ersätta flera lager skyddande element, medan de är mycket enklare och snabbare att montera.

Stora arkstorlekar gör det möjligt att täcka ett stort arbetsområde med endast en materialmassa. Det innebär att endast en bit och lite lim behövs per rum. Användningen av OSB är ekonomiskt fördelaktig. Det enda besväret när man arbetar med det - leverans och transport av stora lakan.

Det är värt att notera att det finns olika storlekar av lakan på marknaden från världstillverkare från olika länder.

Den belgiska standardplåtstorleken är till exempel 2700x1200 mm och i Österrike 2800x1250. Det betyder att du kan hitta olika ämnen, och det hjälper mycket när du behöver stänga ett visst område med en solid monolitisk duk.

På grund av möjligheten att välja de nödvändiga dimensionerna på OSB-plattan är det möjligt att planera en ekonomisk omplanering av en del av huset. Stora lakan är lämplig att använda för snabb ytbehandling av golv samt väggbeklädnad. De förseglade skiljeväggarna i lägenheten utförs helt enkelt med hjälp av endast två OSB-sköldar, som monteras i flera timmar. Att applicera ett dekorativt lager tar inte mer än två dagar. Som ett resultat kan du få en praktiskt full vägg med höga isoleringsegenskaper, gjorda på 3-4 dagar.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

83 + = 88