svensk kamin

Svenska spis med tre lägen av ugnen med sina händer

Ugnens svensk skilja sig från andra värme- eller matlagningsugnar, i närvaro av den bakre delen av värmepanelen. Denna tegelsten panel anordnad rökkanal systemkanaler med vertikal eller horisontell. Förbi dem rök värmer byggnaden, och därifrån redan uppvärmt rum. System erhålles ett effektivt och ekonomiskt: den värme som i en konventionell ugn ryska tog röret används för uppvärmning av lokalerna. Men båda byggnadspanelsystem (vertikala och horisontella) nackdelar.

I horisontella rökgaskanaler, är hela plattan upphettas likformigt. Kräver emellertid ett sådant system ett stort antal rena ut port och därmed dörrarna på dem. Om vi ​​anser att ugnen gjutning står idag kommer inte billig, dessa dörrar väsentligt påverkar den slutliga kostnaden.

Uppvärmningsugnen svensk flik med horisontella och vertikala rökgaskanaler

Med ett vertikalt arrangemang i en rökgaskanal svensk, kan avlopp renare lucka vara ett. Men det finns ett annat problem: så länge som ugnen är uppvärmd, den första kanalen på den andra sidan, som innefattar de heta gaserna från förbränningskammaren, kommer skölden vara betydligt hetare än i den tredje - utloppet. Eftersom panelen finns vanligtvis i två rum, i en av dem blir det mycket varmare än den andra.

Det finns en tredje typ av panel enheter: klockformade. Den kombinerar fördelarna med båda systemen: Rengör ut genom fönstret kräver en, värmer hela ytan jämnt, och även konstruktionen kräver mindre tegel. Dessutom i denna konstruktion ugnen svalnar långsammare: i toppen av locken under lång tid höll den varmaste luften, "utkast" av dörrarna sker endast i mitten.

Vid användning av principen om byggandet av klock panel värme behålls längre

Av allt det ovanstående följer att det mest ekonomiska och effektiva svensk med sköldar, byggd av Bell-principen. De är också lättare att hantera: det är möjligt att organisera en "sommar" och "vinter" arbetssätt där arbetet ingår eller endast en liten del av panelen (på sommaren) eller väger värmeeffekt på vintern. Det finns även en version av ugnen-svensken med tre lägen för bränning: lägger till en annan "fall" läge, vilket i dymooborote inblandade lite mer än hälften av rökgångar.

Svenska spis med tre lägen i ugnen

1

Svenska spis med tre lägen för bränning: utseende

Traditionella versioner av byggandet av ugnen-svensken inte anges några villkor. I detta avseende, särskilt på vintern, är det svårt att smälta: värme fram till en mycket lång vertikal rökkanal kan röken komma in i rummet. Om det dock skulle "sommar" -läge, värmer upp snabbare. När stängd ventil (sommardrift) smält svensk och vintern genom att öppna den efter den varma rökgasen arbetade stycke. Under denna tid (ca fem minuter efter att tända) skapa tillräckligt drivkraft för normal temperaturskillnad och kan anslutas till hela plattan för att arbeta.

Även om de två lägen - det är bättre än en, men tre - bättre. I händelse av hösten och våren väder i ugnen svensken V. Grigoriev finns det tre typer av ugnen, däribland "fall". Poryadovkoy denna ugn vi publicerar nedan.

Denna svenska ugn med inte mycket stora: poryadovkoy innehåller 30 rader (31 och 32-1 - är bildandet av röret). Dimensioner beskrivna ugnen 760 * 1140 mm och en höjd av 210 cm (plus röret). Murverk exklusive pipe behövs:

 • fylligt rött tegel skorsten - 480 stycken;
 • murverk flamugnen använder SHA-8 - eldfasta stenar - 129 bitar;
 • Ugn 280 * 370 * 310 mm;
 • järnplatta i två brännare 410 * 710 mm;
 • grate - 250 * 300 mm;
 • gjutjärn dörr för bränslebelastning av 210 * 250 mm;
 • blower dörr - 140 * 250 mm;
 • dörr för att rensa ut port - 70 * 130 mm;
 • ventiler:
  • i skorstenen, "sommar" och "vinter" läge - 130 * 250 mm - 3 stycken;
  • "Höst" läge - 205 * 250 mm;
 • Område stål - stärka "hängande" -serien - 5 mm tjock, storleken på 50 * 50 mm, längd 730 mm - 2 bitar.
 • Plåtremsa av 5 mm tjocklek, 50 mm i bredd, lång
  • 1,020 mm,
  • 730 mm - 2 stycken,
  • 500 mm - 2 enheter;
  • 320 mm - 2 enheter;
  • 250 mm.
 • stålplåt predtopochny - 500 * 700 mm.

Den kompakta ugnen sektions svensk

Svenska spis med tre lägen: poryadovkoy och tillverka sina egna händer

Illustrationerna keramiska tegel har en brun färg, eldfast lera som anges i gult. Det finns också grafik (se bilder).

Symboler i Scheme poryadovkoy ugn svensk

De två första raderna är placerade fast ämne. Det är viktigt att bibehålla den korrekta geometrin: kol strikt 90 °, diagonalt identiska. rader är placerade med ligation.

De två första raderna poryadovkoy ugnen svensk

För den tredje raden i murverk används eldfast tegel (14 + 1/2) och en röd. Det börjar bildandet av askrummet och det utrymme där ugnen är installerad. Bildade undre bell och vertikal kanal lämplig för den. Tegelstenar, som bildar en passage mellan huven och ugnskammaren ugn rives i en vinkel av 30-40 °.

Den tredje raden av murverk

Var uppmärksam! På den sida väggar är kvar rent ut-port - de är införda fjärde tegel - de sträcker sig utanför väggarna av 100 mm. I samma rad ställa askan dörren.

Fjärde raden - metallband överlappar dörren aska

Den fjärde serien liknar den föregående. Med den skillnaden att passagen mellan ugnskammaren och locket görs mindre - det är 180 mm. Ovan installerad aska dörr (i figuren är det inte) är monterade på två metallremsor 320 mm (något rasp tegelstenar för att lägga remsorna in i urtagen och till kanterna av urtagningen förblir 2-3 mm för kompensering av termisk expansion). Till dörren välskött, erfarna keramiker dessa plattor är anslutna till dörrkarmen genom att borra genom hål (om gjutjärn, är det inte värt att göra).

I den femte raden av remsor staplade tegel - är dörren blockeras av aska. I samma rad staplade galler. Under den, också, tegel är marken, och så att storleken av de "soffor" var runt omkretsen av mer än 3-4 mm - värmeutvidgning av järn (stål).

Den femte raden är satt galler

I denna och de närmaste rader av murverk i full gång eldfast lera tegel. Observera att passagen mellan ugnskammaren och locket är nu ännu mindre: den är lika med 100 mm.

Sjätte raden start bildandet av ugnen. Notera att två tegelstenar vid ingången till hennes halv-skuren (vid 45 °). I diagrammet är klippta tegel markerade i orange. I samma rad överlappar passagen mellan locket och kammaren av ugnen och ställ kameran själv mässing (följande figurer kommer det inte, för att inte överlappa mönstret av tegel).

Sjätte serien poryadovkoy - bildande ugn ugn svensk

I den sjunde raden bildandet av ugnen dörren är installerad.

Installerar dörren för bränsle lastning

De nästa tre raderna av den åttonde till tionde bildandet av bränslekammaren, obkladyvaetsya tegel ugn. Kallelse blir alltmer en rött tegel.

Poryadovkoy ugn svensk, bildandet eldstaden

I den tionde raden set lappade ugnen och eldstaden dörren. Väggen mellan de två i serien inte sätta: båda kamerorna tillsammans.

I den elfte raden, kvar på en ugn, två tegelstenar placerade så att de var några centimeter innanför: de kommer då att baseras "sommar" kanalläge.

I det elfte raden i ugnen svensk staplas med två gjutjärns kokplattan

I denna serie av eldfast sågade säng för järn kokplatta. Dimensionerna på sängen - minst 5 mm mer än sin storlek för att kompensera för värmeutvidgning. Skärdjup så att från den översta raden till plattan avståndet var också inte mindre än 5 mm.

Klyftorna är placerade runt omkretsen av asbest sladd. Att han inte tilltäppta lösning vid en utläggning är det möjligt att täcka kartong (det kommer att brinna ut när protopke).

En gång lagt järnplåt, är dess yttre kant överlappande metallområdet. Detta är nödvändigt för att säkerställa att stenarna inte skadas under operationen.

I den 12: e raden är bildad av området ovanför spis - kokkammaren. Också formad kanal i vilken röken kommer att hållas under drift i "sommar" läge (vänstra fälten). Att ytterligare kanalbredd var exakt tegel, ansiktet på en av tegelstenarna är skuren snett.

Bildandet av tillagningskammaren ugnen svensk

I 13: te raden ändar bildar den nedre huven: dess överlappning keramiskt tegel. Observera att det finns etablerade sågade tegel - att ha en plats att lägga dem som bildar kroppen av locket. Den fjortonde raden en tegelsten vertikal kanal (höger) skära bort snett. Resten - systemet poryadovkoy.

I den femtonde och sextonde rad form av den första horisontella kanal. I den 15: e sticker rätt halv tegel, stänger rent ut port för den här kanalen.

Formation skorsten horisontella kanal

I den 17: e raden är skild från kanalbildande metall hörnet och två remsor 730 mm långa. De kommer att fungera som ett stöd för bågen av tillagningskammaren.

I det sjuttonde raden överlappar poryadovkoy tillagningskammare i en ugn-svensk

I nästa, den 18: e, för att stödja ett antal staplade keramiska tegel lappande valv, lämnar vänster ur "sommar" kanal. Tegel bottenutlopp är skuren i en vinkel av 45 ° (indikerat i diagrammet i grått).

Installera lås "sommar" -läge

I det nittonde raden lägger enligt poryadovkoy. Några tegelstenar skärs för montering av ventilen till den "gamla" kanal till ugnen, Svensk, som kan arbeta i tre olika lägen.

I det tjugonde rad börjar utmatning ugnsväggen ovanför ugnsrummet. omedelbart börjar bilda en andra horisontell kanal och ställ fånga "falla" läge svensk. Denna zidvizhka placeras vertikalt (under det också rasp tegel).

Installation spärrarna "höst" ugn-mode svensk

Tjugo första serien poryadovkoy ugn svensk förbereder den "gamla" kanal för att överlappa nästa rad. I denna serie är de främre och bakre kanaltegelstenar produceras av fjärdedel inuti och botten skärs diagonalt för att undvika trappan. På framsidan finns en liten öppning - att installera avlopp renare dörr.

Denna dörr är lättare att göra med sina egna händer: det bör vara ca 70 mm karmdjup, insida som är fäst en metalldörr. Att det inte är överhettad, lägger dess insida en cut-to-storlek tegel, som läggs i dörren på lera lösning.

Bildande av en andra horisontell kanal, ställa in rensluckan

I den tjugoandra raden rätt "gamla" kanal är uppdelad i två delar. Tegel separering podtesyvaetsya botten så att den lutande åt höger var stigande rökkanalen kanal (se figuren).

Separation sommar kanal

I det följande, ett antal överlappningar 23 "gamla" och de andra horisontella kanalerna. Högra horisontella kanalen har ett utlopp, extrem tegel botten är underskred med en vinkel av 45 °. På vänster sida är skurna tegelstenar under "vinter" modinställningsventil måste ställa denna flik.

23 serie poryadovkoy ugn svensk med tre lägen. Hans händer gör för enkla detaljerade instruktioner

I 1/24 raden läggs liten vägg av torkningskammaren till vänster. I befintliga tegel vertikala kanaler skärs svagt diagonalt vinkel 45 ° (indikerade i Schema apelsin).

Bildandet av röka kanaler i den övre delen av ugnen-svensk

Den 25:e raden tredje horisontell kanal kombineras med den befintliga två vertikala. Till höger om tegelvägg stickning överlappande ren ut hamnen i denna kanal.

I den 26: e raden fortsätter bildar en horisontell kanal, och tegelstenarna undermineras av dämparenheten.

Installation förbränningsventiler

I den tjugosjunde serie av tegel som är placerad bakom klaffen är skuren i en vinkel av 45 °. Ovanpå de staplade tegel sprider metallband för att stödja taket. Framåt fast band av 1020 mm, två 500 mm remsor överlappar stor torkkammare, en kort 250 mm - en liten torkkammaren.

Matlagning överlappnings ugnar

Nästa serie av den 28: e, täcker nästan alla kanaler. Dessutom är det större än det föregående: brickor på alla sidor skjuter ut genom 3 cm i den plats där huvudrökkanalen, tegelstenarna i fram och bak är skurna i en vinkel av 45 ° .. Front skärningen på botten, i ryggen - toppen (grått och orange färgschema poryadovkoy).

29:e rad ieet ännu större dimensioner: tegelstenarna är samma på alla sidor av 3 cm också trimmade tegelstenar i skorstenen området, men han nu skiftas 60 mm närmare den bakre väggen ..

I 30: e raden lappar återgår till sin ursprungliga storlek. Kanal klippta lade tegel, vilket sålunda ytterligare skiftad med 60 mm.

Lagd bas skorsten

Svenska spis med händerna är nästan klar. Därefter kommer murad skorsten. Schemat visas i sitt koppling 31: e och 32 rader. Därefter lyfts den till önskad höjd.

Förhoppningsvis kommer detta att hjälpa fastställa poryadovkoy du ugn svensk med händerna. Det finns ett alternativ ännu mer kompakt shvdki: Ugn-baby. Det beskrivs i videon.

Värme och spis svensk - den bästa lösningen för att ge

Det största problemet vid genomförandet hemland uppvärmning ligger i frånvaro av närliggande gas rör, som kan anslutas till pannan. Det skulle vara möjligt att använda el, men det är dyrt och opålitligt. Från positionen hjälper till att få byggandet av en vedeldad ugn. Utomordentligt uppskattad den kombinerade modell för att andra än uppvärmning av utrymmen, var det möjligt att laga mat eller värma mat. En annan varning - bristen på utrymme och bränsle. I ett litet hus rysk spis "squeeze" är inte alltid möjligt, behöver du en annorlunda, mer kompakt och kostnadseffektivt alternativ, är inte så svårt att installera. Perfekt lösning kommer att vara ugn svensk, med sina egna händer för att bygga det kommer inte att vara svårt, till och med en nybörjare Pechnikov.

Vad skiljer sig från andra vedspis kaminer

Nu svensken i Ryssland mycket ofta och anses vara en klassiker, även om dess nuvarande utformning är väl etablerad inte så länge sedan, någonstans i slutet av artonhundratalet. Hemma i vinter Värmeelement är mindre allvarliga, i ett bostadsområde inte alltför mycket utrymme, och nitiska människor är vana vid att skydda träet.

Svensk kamin är konstruerad för hus liten storlek med en enkel layout (i en två-ideal). Vanligtvis kraften i värmegeneratorn är tillräckligt för byggnader i området 30-50 kvadratmeter, förutsatt att ugnen kommer att vara två per dag. Apparaten är i allmänhet upprest mellan köket och i främsta rummet, dvs kaminen väggarna spelar en roll. Dörren hos ugnen och askan, grindplatta och urtaget är i köket (därav händer ugn kontroll), och bakplanet med förbrännings kanaler som vetter mot rummet. Swede försöker samla närmare mitten av huset, bara ibland uttrycka det nära ytterväggen eller i ett hörn.

Formen av ugnen svensk liknar en vertikalt orienterad flödesskåp, som har en höjd av 2 meter, ofta den stiger nästan till taket. Modellen är anmärkningsvärd för sin blygsamma storlek av golvet, dess längd sällan överskrider en tröskel av 1300 mm, bredd - 900 mm. Det vill säga, det fria utrymmet förlorar endast 1 m 2 (i stället för 3-4 såsom i fallet av rysk spis). stor potential är gömd i små dimensioner, prestanda här om koncentrerad. Till exempel, om från samma antal tegelstenar för att fastställa holländska, kommer det att finnas någonstans på tredje under dess värmeprestanda. effektiviteten av de svenska kaminer är nästan densamma som i den ryska spis, men de är mindre materialåtgång och är mycket lättare att installera.

Med vissa förberedelser ugn svensk med händerna, även icke-professionella placerade framgångsrikt. Utvecklare har att välja mellan. Kända inhemska spis beslutsfattare, har konstruktörer utvecklat ett antal modifieringar, vilka skiljer sig från varandra som den dimensioner / kapacitet och layout.

Viktigt! Vi har en enastående effektivitet steken - ökad termisk belastning och, som en konsekvens, de särskilda kraven för kvaliteten på material. Till exempel, det är för en lösning mycket önskvärt att använda märgel, appliceras mest tillförlitliga metallkomponenter (gjutna dörr walled blästerlådor och kontakter, etc.). Det är obligatoriskt från eldfast lera tegel behöver låg skyddas av innerväggar i ugnen - en eldfast kärna inte bara hänger samman med den grundläggande murverk, men är indragen från en vanlig rött tegel.

Design och funktionalitet svensk

Alla svenska ugnen uppvärmning och matlagning. Detta innebär att ugnen är täckt med gjutjärnsspisplattan på vilken att laga mat. Används standardstorleksintervall, naturligtvis, är anordningen anpassad för vår produkt med två 410 x 710 mm. För den kulinariska manipulation använder två lägen - vinter och sommar. Sommar framåt stroke öppnas när ventilerna avskurna huvud dymooborot, detta gör det möjligt att inte överhetta köket under den varma årstiden. Att ytan är väl uppvärmd, gör ugnen en relativt liten höjd - från 280 mm till 330 mm. Dess bredd upp till 350 mm och en längd av 505 mm.

Viktigt! Om några ändringar behöver ändra storleken på eldstaden resten av dess dimensionella egenskaper för att bibehålla optimala proportioner. Annars kan enheten vara en betydande förlust av produktivitet.

Kanaler och andra delar av det värmedonerande

Uppvärmning av lokaler sker på bekostnad av rökgaskanalerna nätet. Vanligtvis de är orienterade vertikalt, men webben fungerar poryadovkoy uppvärmnings matlagning ugn svensk med horisontella passager. Konstruktion med vertikala skorstenar är bra eftersom de är mindre känsliga för kolavsättningar (detta är särskilt viktigt om du använder låg kvalitet bränsle), medan de horisontella kanalerna mer jämnt värma ugnen över hela höjden.

Svenska ugn kärlek till att rökgaser från ugnen efter faller ner, så en mängd tegel nära golvet, också värms upp. Detta förhindrar uppkomsten av stagnerande kalla zoner vid foten nivå. För att inte förlora dyrbar värme mellan fundamentet och murverk måste nödvändigtvis skapar en värmeisolering barriär av arkmaterial.

Det är anmärkningsvärt att köket värms inte bara av tegelväggar enhet spelar en viktig roll här järnplatta som upphettas nästan omedelbart efter att bränsleantändning. De flesta av värmen (snabb värme) ger ugnen.

Viktigt! Om svensk Ugnen innefattar ett ganska stort antal tegelstenar, vilka är rundade eller bortskurna med en vinkel. Denna teknik bidrar till att förenkla rörelsen av rökgaserna (för att säkerställa normal cravings), så alltid följa de rekommendationer som ges i ritningarna och poryadovkoy.

I de flesta konstruktioner, är en obligatorisk del av ugnen. Den är avsedd för bakning rätter, samt att överföra värme till rummet. I själva verket är detta den viktigaste funktionen. Lådan fungerar som en konvektiva värmeväxlare: tänd värmekälla, inte behöver vänta för att värma tegel, kommer varm luft våg gå direkt från ugnen.

Ugnen är en stållåda är nästan lika stor som själva ugnen. Ugnen är inställd omedelbart efter förbränningskammaren men på avstånd från gallret, är flamman inte särskilt oroad metall. Anses godtagbart avstånd av storleksordningen 25-30 cm eller lite mindre (kan röra sig upp och om den närmaste väggen till den brinnande veden vermikulit skydda eller isolera de eldfast sten, murverk fjärdedel tjocklek). Ett gap av ungefär fjärdedel av tegel kvar mellan den bakre väggen av ugnen och murverk, så att produkten kommer att "bada" de heta gaserna från tre sidor.

Viktigt! Till en ugn inte bränna igenom och korrekt värmeavlägsnande (ej samlas kondensat och minskad effektivitet), bör dess väggtjocklek inte vara mindre än 3 mm och inte mer än 6 mm.

I de flesta ugnar svenska Housing framsida skapar flera stora urtagningar (som en plattbredd, och en höjd av 5-8 rader). En vanligtvis finns ovanför spisen, och den andra - ovanför. Avsett ändamål - torkning av kläder, skor, bär, svamp, etc. Protopki ned under värme mer intensiv, eftersom gjutjärnsplattan är mycket varmt, medan den övre nisch är bara på grund av värmen från tegel. Och till exempel, i "Svensk förenklade" modell ett andra gap bildas inte, är det enda överlappn ovanför spisen helt enkelt en praktisk hylla.

Överlappande i princip göra rakt vågrätt, bara ibland tillgripa användningen av Arch mönster som är mer elegant utseende, men kräver mer material och svårare att genomföra. Ibland för lång värmekvarhållande öppningsnischer stängda dörrar av metall eller trä skär, visar sig en typ av en ugn med låg temperatur.

Viktigt! Schema murverk ugn "svenska" alltid innebär användning av ett stort antal metalluppbär bjälklaget. I grunden denna remsa området och ca 5 mm tjock, är några hyllor fodrade stål plåt / plåt.

På baksidan eller framsidan av uppvärmningsanordningen kan monteras spis utan problem, vilket kommer att drunkna i vardagsrummet eller köket. Ugn svenska spis kan bildas på två vägar:

I det första fallet, är både värmeanordningen en enhetlig struktur med gemensamma element. Fördelen med denna lösning är att det sparar material, men bandbredd rör för ventilering av de två förbränningskamrarna är inte tillräckligt, så sink kan vara bara en sak eller kamin eller öppen spis. Under ugnen off ventilanordningen är avskuren. För den andra metoden kommer att kräva mycket mer tegelstenar, men ingenting kommer att hindra utnyttja samtidigt både värmekällan.

Viktigt! I båda fallen kommer en integrerad eldstad har en ökad värmekapacitet, eftersom han bunden murverk med en ganska stor mängd ugn.

Swede ugn spis bänk är inte heller ovanligt. Noden kommer att vila på den bakre sidan av kaminen traditionellt dess storlek är ca 2,5-3 tegelstenar i bredd och 7 tegelstenar i längd. Observera att detta inte bara är en tegelsten podium cirka 90 centimeter lång, är soffor inuti rökgaskanalerna, värme sten. När du behöver "slå på" soffan, måste du öppna lämpliga ventiler. Vinter för värme under soffor tillräckligt i sådana modeller ugn, kan ge rummet en hel del energi, som regel, inte är tillämplig.

Svenska blev medvetet så populär. Denna praktiska och mångsidiga värmekälla kombinerar de bästa egenskaperna hos ryska och holländska ugnar. För ett hus på landet med liten storlek mer lämpligt alternativ inte hittas. Och sist men inte minst, har till hands de detaljerade ritningar, svenska ugn kan fällas med sina händer.

Video: uppvärmning av fastigheter och spis svensk

Fråga dem i kommentarerna

Beskriv din fråga så utförligt som möjligt och vår expert kommer att svara på det

Svensk ugn (svenska) - destinationsenhets ritningar, såsom olika typer av vikta

Ugn-svensk - en mycket effektiv och praktisk uppvärmning och matlagningsanordningen som Det är möjligt att bygga med sina egna händer handyman hade inte tidigare ockupera spis verk. Om vi ​​anser att kylan vintern inte alltid sker, då effektiviteten av den genomsnittliga eldningssäsongen svenska ugn något sämre än den ryska, men mer kompakt och snabbt värms upp.

Genom design, är ugnen-svensken med en kamin avsedd för placering i väggen mellan köket och gemensamma vardagsrummet, som i traditionella skandinaviska hem, eller mellan köket och vardagsrummet, i hemmen av modernare och rikare. Köket är väl och värms upp snabbt i tillagningsperioden, men den ackumulerade värmemängden i ugnen gradvis mestadels ges i angränsande rum. Det kan fästas på ugnen, beroende på smak och rikedom ägare, soffa eller öppen spis.

Olika typer svenska spisar

Modern svenska kamin kan vara "en tung, grov, synlig" som första punkt till vänster. mönster, och ett dekorativt zatisnutoy smulor vinkel (seq. pos.) och slutade med antika kakel (tredje vänster pos.), och super moderna titanlegeringar och talk magnesites, passar in i det inre av modern, högteknologiska, eller fusions som sista punkt. Dessa är mycket dyra, levereras redo, de helt enkelt sätta på plats som ett skåp.

Samt det är en sådan underbar ugn? Kanske århundraden. Inte alls.

Enligt konventionell visdom legenden, ugn-svensk väckts i Ryssland enligt Peter den store fångar svenskarna, men det är inget annat än en myt. Högeffektiv värme och spis, numera känd som "Swede", utvecklades år 1767, då Sverige, enligt svenska historiker, "äntligen kom ner från scenen i världshistorien, och anspråkslöst ägde rum i auditoriet."

Not till historien: 1788 Gustav III, föreställer sig en andra Karl XII, jag tog och började ett krig med Ryssland, ganska överraskande setts vid en domstol i Catherine. År 1790 ryska trupper, bara rycka och förbryllad utbyta blickar, utan alltför stora svårigheter och stora förluster tog Stockholm genom att klicka på den baltiska is, varefter monarken-Screwtape perforce tvungen att lugna ner sig.

Han gav i uppdrag att utforma den svenska Vetenskapsakademien kung Adolf Fredrik av Holstein-Gottorp. Skälen - mest prosaisk: bristen på bränsle (urgamla urskogar har länge minskat) och det hårda klimatet, som allmänt ut vid tiden holländska med värme kunde inte klara. Och ett underskott för utveckling; lämpar sig för ekonomisk användning av marken i Skandinavien har alltid varit liten. Styra arbetet av akademiker F. Vord och KI Konstedt.

Jag måste säga att de svenska experter visade sig fulla prakt, till förmån för matematik vid den tiden var ganska högt utvecklad. Comely män i peruker, rockar, kamgarn strumpor och skor med spännen penna härledning av formeln, från vilken dagens superdatorer och, bildligt talat, flis brast från stammen. Ugn-svensk blev en succé.

Med tanken på svenska forskare helt enkelt inte bryr sig: nadtopochnuyu sträcks till sidorna av väletablerade holländska, och stack den i zapechek prostetski spisen. Men för blotta tanken arbete behöver du en exakt beräkning av storlek, proportioner, styrka, termiska parametrar, val av material och mycket mer. Med uppdraget det svenska laget lyckats 5 +. Låt oss se vad de har.

Den ursprungliga svenska kamin (fig ..) - tegel ugnen kompositstruktur. Utgångspunkten för TOR för ugnen var de specifika lokala förhållanden.

För det första i Sverige verkligen sibiriska frosten kombineras med hög luftfuktighet: Östersjön och Atlanten till Golfströmmen i närheten. För det andra har vi redan nämnt brist på bränsle och utrymme. För det tredje, i Sverige, i vars territorium nästan historisk tid låg glaciären var mycket eldfast lera (eldfast) av högsta kvalitet lera.

Obs! eldfast lera lera - inte eldfast eldfast lera, men endast råvara för sin produktion. Också eldfast lera tegel inte helt består av eldfast lera. I allmänt språkbruk eldfast lera lera, tegel och murverk från dem för enkelhetens skull kallas eldfast lera. Svenska chamotte lera - de finaste aluminiumsilikat insättningar kvar av retirerande glaciärer. Ibland även korund och zirkon grogg, mycket slitstark, värmetålig och mycket dyr.

Och viktigast av allt - det enkla livsstil av Vikings ättlingar. Stenblock, kärr, liten åkermark, hårda klimatet: att överleva fram till våren utan omöjligt ett stöd. På vintern kan svenskarna inte råd att vila upp på spisen, men fiskevatten fångades av Norge och Danmark; Baltika i detta avseende är inte mycket rik, men fryser på vintern. Därför har vi engagerade i jakten, loggning för prospektering efter guld - Fennoskandien är rik på värdefulla mineraler. I finska Lappland tundra fortfarande hitta opaler.

Som ett resultat - med vuxna värd söner drar hem efter arbetet som direkt från tenn åsar än varm. För att undvika infektion, var det nödvändigt att omedelbart värma upp och torka indränkt i morgon, men kramar, kläder. En smältugnen i förväg kunde inte vara: bränsle tills fjädern är inte tillräckligt. Från denna, och de svenska akademiker.

Ugn-time

Schema svenska ugn klassisk typ som visas i figuren. Dess första funktion - en stor ugn (1) är utformad för att inte bara och inte så mycket för bakning. Och ugnen är placerad på sidan av ugnen är inte heller förgäves.

Scheme Svenska spisar

Forskarna har valt att använda den första värme - värmen från förbränningen av flyktiga komponenter av trä eller kol. Kanal ugnar han bara lyfter in i röret utan att behöva värma den massiva och dåligt leder värme tegel. I första heatet av ryska spis brinner perfekt under bågen, men i den ursprungliga gården hus (hus) Russian ugnen inte passar, och det tar lång tid värme ordentligt tills det pyhnet av värme.

Den svenska ugn eldstaden - ett slags degenererad lock, som var endast en funktion: efterförbrännings kemiskt bränsle. En metall ugn, där lågan inte vidrör, från den första värme värms direkt. Om du öppnar sin dörr, sedan 2-3 minuter efter tända, även flis eller halm, ingår doused varm våg. Från topp till tå, som rökgaser från förbränningskammaren går ner och värmer svensk från marken. Nu för ljuset kan inte vara rädd, och inuti NPGs identitet för framtiden kommer att gå. Vad som är känt, inte skandinaverna inte ge misstag.

Kålrot övre urtag (3) värms och rymlig och den första värme och en andra (cm. Nedan) och dotlevayuschimi kol. Det placeras två uppsättningar vinterkläder; för att undvika att spilla, över sträckt lina. På morgonen, kommer kläderna vara helt torr.

I äldre svenska spisar nisch ovanför plattan (2) efter protopki och stängningsspjäll täcktes trä locket. Vi får upp för arbete mot ljuset, och tillagas kvällen innan frukost fångas fortfarande varmt; varm frukost att snabbt värmas upp i ugnen för första hetta morgonen bränning.

Yap mellan ugnen och dymooborotom svenskar inte har: det är ganska komplicerat knut, det ökar kostnaderna för ugnen. Begränsad till enkelt flödesomkopplingsfönster (overflow) under ugnen. Om du glömmer att stänga spjället efter ugnen, ugnen vystuditsya omedelbart, men det svenska folket en grundlig, noggrann, tätt fisted - glöm inte, och inte glömma bort.

Hans mest värmeackumulator, utan vidare, anordnade på en beprövad kanal schema. Den värmas andra värme (från en array av bränsleförbränning) och de kvarvarande värme pyrande glöden. Den klassiska systemet - med vertikala kanaler. Ugnen värmer nere lite sämre, men sot ackumuleras mindre, vilket är viktigt när ugnen raznosortnyh bränsle. I husen i rikare invånare inte var så upptagen, mindre trött och tillbringade mycket tid på sina fötter, dymooborot gjort med horisontella kanaler: bättre varma undertill, men måste rengöras oftare.

Kanal dymooborot ordnade utan fina principer, så som tål nästan alla tricks designers. poryadovkoy svensk ugn kan därför variera beroende på de specifika kraven för kunden utan någon nämnvärd försämring av egenskaperna hos ugnen. Vissa konstruktioner kommer att diskuteras senare.

På morgonen heta våg från den första värmen igen släcka glöden har stigit ur sömnen, och samtidigt ha frukost, kök värmde nästan som en bastu. Heat dränkts på benet, i de torra torra kläder, var det möjligt i träsket i kylan för att klättra - upp kvällen kommer att räcka.

Traditionellt svenskt säng

Den bakre vänstra delen av ugnen i vardagsrummet. Där sägs det, skulle kunna vara en öppen spis eller en bänk. Ugn med öppen spis och solstolar kommer att övervägas, men något om den svenska soffan behöver säga i förväg.

Längd Svenska sängar (på loftet, han inte dra) på grund av brist på utrymme inte överstiger 6 fot och bredden - 2,25 ft; ca. 180h66 cm. Därför, inga lager stele. Ovanför iscensatt svenska sängen (se fig.). Sleep värms underifrån är söt, och det var platsen för lådorna, tvätt som aldrig dämpa.

Utformningen av den svenska spis - en modell av perfektion. Med effektivitet nästan som en rysk, är det inte mycket mer komplicerat och dyrare än holländska. Det förvärvade hon och användbar kvalitet: högre värmekapacitet och värmeavledning. Av den mängd material, behovet av den holländska 2500 kcal / timme, kan vikas svensk ger 3500, vilket kräver endast två ugnar per dag. Och du kan laga mat som på ryska, men inte böja och svingar tång.

Men fulländning av gåvan inte ges. Svenska krävande på materialkvalitet; sätta den ur gamla lera ränna på socklar som ryska, kan du inte. Beslag, som också har inte gå. Arbetet måste också noga strikt iaktta vissa regler.

Dimensionerna och proportionerna

Svenska forskare har brutit en hel del hjärnor över beräkningar och kontrollera rätt mått och proportioner av bränslet. ugnen kvalitet bestäms huvudsakligen av dem, och. Resultaten är som följer:

 • Plate - 28h16 inches, vilket är nästan exakt i linje med våra 710h410 mm.
 • Ugnen - 11-13 inches tall, 12-14 inches av bredd, djup av 16-20 inches, dvs. (281-330) x (305-356) x (406-506) mm.
 • Ugn - 11-12 inches tall, 13-15 tum av bredd, djup av 18-20 inches; (281-305) x (330-381) x (456-506) mm.
 • Tjockleken på järn i ugnen - 1 / 6-1 / 4 inches, approx. 4-6 mm.
 • Avståndet från kanten av gallret till den närmaste väggen av ugnen - från 3/4 till 1 ft fot; 3/4 tegel eller tegel.

Tjockleken på väggarna i ugnen är viktigt. Ugnen från tunn korrugerad plåt snabbt bränns, alltför massiva och alltför snabbt avleda värmen och långsamt värmas, vilket resulterar i ofullständig förbränning, sot avsättning och försämrad verkningsgrad. Detsamma gäller för plattan, så det bör vara av dåligt värmeledande metall - järn (gjutet) eller specialstål. Porslin upphettas av brännare.

Vi måste stå emot inte bara storleken utan även bildförhållande. Om, säg, är storleken på ugnen tagen vid ett minimum, och djupet av det bör vara minimal. I alltför djupt eldstaden - underburning med alla konsekvenser, och alltför kort försämrar effektiviteten.

Ugn tvättas av heta gaser är inte bara i sidled utan också bakifrån. Därför, från den bakre väggen till sidoväggen av ugnen ska vara ett mellanrum av mindre än fjärdedel tegel. Djupet av ugnen kan minskas samtidigt hennes mun, men inte gå utöver ovanstående. Men flytta upp ugnen nära ugnen som möjligt om isolera sin granne till ugnsväggen eld med vermikulit eller (sämre) asbest.

Furnace dörr - en svag punkt svensk. På grund av de stora värmelaster billigare stämplad från ett ark av dörren snart lossas och kan och faller. Därför är det nödvändigt att dörren för att ta en gjuten, med en mustasch, muromgärdade i murverk.

Whiskers kan göras för att, svetsade till hörnen av dörrkarmen genom ett par horisontellt anordnade stycken av glödgad tråd av 3-4 mm diameter och 50-70 mm i längd stål. Tråd whiskers utspädd i handen i form av bokstaven V på 40-50 mm, och även väggar. Men dörren är stämplat med tillägg av en sedan länge, är det nödvändigt att förstärka den övre delen av stålband eller område, se. Seq.

inte heller så lätt att vika ugn svensk. Systemet visar att svenska hämnd värmer golvet, så att isoleringen från grunden är absolut nödvändigt. Nu för detta är utmärkt och inte särskilt dyrt material - basalt kartong. Isolerades i tre lager 5 mm ark. Mittskiktet av foliearket låg. 15 mm basalt mikrofibrer med två infraröd reflekterande skärmar uppvärmning kommer att köra direkt ner till noll.

Vidare, foten av ugnen. Hans (raderna 1 och 2 för alla ugnar) sprids med de vidgade stygn till 6-13 mm, för att ta emot ett utsprång-piedestal. Men gör sömmarna är bredare än 13 mm (en halv tum) kan inte. Nedan, för hela ugnen, varje tegelsten innan om 10-15 sköljdes med vatten för att tvätta bort damm och förbättra vidhäftningen. Termiska spänningar i den stora svensken, och murverk torra dammiga tegelstenar kommer bräcklig. Men blöt tegelstenarna i alla fall kan inte vara - tegel skrivit vatten, det kommer att gå i lösning, i raskisnet och ugnen kan inte falla sönder ens transporteras till toppen. Murbruk god kvalitet krävs också för märgel. Om någon typ av ugnen tillåtet att sätta på den vanliga lera lösningen, anges detta i sina specifikationer.

Nästa punkt - eldstaden. För effektiv bränsleförbränning tillhandahålls ganska intensiv värmeavledning genom ugnen temperaturen i ugnen bör vara mycket hög, och av att svensk beräknas. Därför kommer vanligt tegel inte behöver en eldfast lera (ljusgul). Lösning chamotte murverk knådas till lera chamotte densamma. TCR grogg och en enkel rött tegel är olika, så lägger eldfast lera och röd butt oacceptabelt. Den minsta fogbredd mellan chamotte och konventionella murverk - 6 mm.

Helst skulle jag vilja alla förbrännings delen av den tredje raden och nästa över spisen, släcka eld lera, men det är dyrt. Därför brukar spridas av chamotte slemhinnan i ugnen. I sådant fall, krävs ugnen 50-100 eldfast lera tegel.

Obs! Vidare i scheman och ritningar eldfast lera murverk tilldelade ton eller färg.

Viktigt är planhet av alla ytor trehchetverok halvor och tegel. Lyckligtvis nu nästan alla har en bulgarisk, så det finns ingen anledning att sticka rumpa. Men damm kommer att vara en hel del, så att ämnes inte lika mycket som tegelstenar bättre göras i förväg utomhus mönster och överensstämmer med poryadovkoy ugn.

Samma sak gäller för tegelstenarna med rundade hörn. Där anges på ritningen, för att runda hörnen av ett måste. Resistens mot nuvarande svenska ugnsgaser i stor dragkraft och dess ganska svag, och virvlar runt i vinklar ytterligare försvaga den. Av samma skäl, och mynningen av skorstenen (skorsten) att göra med fuzz (hon skär genom vinden, snarare än att låta det blåsa in i röret) bredare, och höjde åtminstone i enlighet med de beräkningar av svenskarna än 2 fot (60 cm) ovanför taknocken. Enligt samma beräkningar, bredden på fuzz, med början från kanterna av munnen - halv en fot (halv-tegel) på varje sida.

Video: process murverk ugn Swede

Potters vet att mindre järn i ugnen, det är så säkrare. Men svenskarna omedelbart sätta i konstruktionen av sina ugnar för användning av murverk förstärkning hängande järnband och hörn. Orsak - cheape ugn (bågar väg) och minska dess höjd. Tak i de svenska husen på landsbygden är låga och den höga ugnen med bågar bara inte skulle passa in där. Järn i svensken klarat tidens tand, men på samma sätt som för grogg, under förutsättning att inget rumpa, och ingenting på den nakna tegel. Mellanskiktslösning från alla sidor järn förutom den yttre - 6 mm. Plate placeras i snittet i fjärde tegel också till lösningen.

Framöver kommer vi att berätta om förberedelserna och användning av svensken. Omedelbart spola rå svensk inte. En viktig förutsättning - podgadat avslutad ugn under en lång period av varmt torrt väder; Om inte - kommer att ha två veckor på sig att betala för el till värmaren, men du kan inte köra ugnen utan en två veckors "kall" torkning. Råa tegelstenar i murverk ugn svenska avskyr.

Då - 2 veckor för "varm" torkning. Ugn regelbundet (helst - kontinuerligt brinnande som föregående) minimal värme lite (2-4 kg) partier antracit eller asp. Björk och tall är inte bra - ger en hel del värme, men också en hel del sot.

På den varma tork låg skrynkligt torr tidning eller omslagspapper i rensningsluckan. Har inget att frukta - värmen är för låg för att slå på. Varm tork anses avslutad när papperet kommer att upphöra att dämpa.

Slutligen - en het torktumlare. Det är 3-4 på morgonen och kvällen, med en gradvis ökning protopki lastning ugnen från lägsta till högsta. Om multi ugn (multi-mode), torkas i varm vinter flytta.

Ugn med svenska spis bänk, teckning och som poryadovkoy visas i figuren, är avsedd för uppvärmning av bostadshus område på 25-40 kvadratmeter. m, beroende på klimatförhållandena i området. Bänk - högsta möjliga storlek för svenska kvinnor, så att en person av medellängd kan sova direkt på den. Ingår bänk stängningsventil 2.

Scheme ugn-spis bänk med svensk

Detaljer till ritningen:

 1. dämpare;
 2. Ventil års studier;
 3. Brand-skärande bearbetning,
 4. Tillagnings spis;
 5. galler;
 6. Furnace dörren;
 7. Ash-pit dörr;
 8. Renslucka;
 9. Stål fästen,
 10. Matlagning nisch;
 11. spis;
 12. Expansionskammaren;
 13. caps;
 14. Horisontella kanaler vinter resa;
 15. Vertikala kanaler i vinter resor;
 16. Vent dörr;
 17. Logga in rökgaser dymooborot;
 18. utbyte av rök gas i rök hål;
 19. yap;
 20. Bypass (overflow, från den engelska bypass - bypass.);
 21. Termo-kompensations luckor.

Poryadovkoy svenska ugn spis bänk

Denna ugn behöver 600 st. Red massivt tegel M200, 200 st. eldfast lera SH8 och 150 kg av märgel. Berg eller kvartssand - som behövs för blandning av lösningen täthet av gräddfil. Dessutom 0,8 m av stål hörnet - shestidesyatki och 5 m av stålbandet 50h5 mm.

Från hårdvara krävs standard 710h410 mm gjutna järnplåt, riv 250h400 mm mm 210h250 branddörr, ash-pit dörr 140h250 mm. Ventiler behöver 7 stycken: 2 rökgaser 130h260 mm (rulle och sommar resor / lezhanochnaya) och de rena 70h130 5 mm.

Ugn i ugnen inte tillhandahålls - värmen är avsedd för det går till den stora soffan, och det behöver inte sommaren. återförbränning bränsle tillhandahålls av locken 13. Även om gasdynamik av uppvärmning med denna ugn arbetar som svensk, men på grund av soffor mer lämpade för platser med frost, men torr (kontinentala) klimat. I områden med kallt havsklimat vågor av värme som behövs för att värma upp snabbt, så att ugnen inte kommer att fungera. I allmänhet, den rysk-asiatiska svensk.

med öppen spis

Här på bilden - en svensk med en öppen spis, specifikation till den i listan. Det måste sägas att det finns två sätt att kombinera svenska ugn med en eldstad. På den första - en eldstad är ansluten till den bakre delen av ugnen; skorsten skorsten att separera. Eftersom mindre material sparas och sedan använda spisen och öppen spis kan du isär något. Genom den andra metoden ugnens rökkanaler delvis integrerad med en öppen spis och en rök hål ligger på. I tillägg till bättre ekonomi av material och arbete konserverande och ändå en del av värmen från eldstaden, men en sådan ugn för att värma en eldstad kan ENDAST SEPARAT; annars - berusning.

Scheme svenska ugn skorsten

 1. skorsten;
 2. Stift galler;
 3. fender;
 4. Rök tand kmina;
 5. Hjuls ugn;
 6. Brandspjäll;
 7. Metall fästen;
 8. Rensluckan (rengöring);
 9. Intern läpp.

Poryadovkoy svenska ugn spis

Den beskrivna ugnen är bildad av den andra metoden, en gemensam skorsten. För det krävs:

 • Rött tegel M200 - 690 stycken;
 • Lera lösning av genomsnittliga fetthalten och densitet;
 • Ugnsluckan 210h450 mm -1 enhet;
 • Ash-pit dörr 140x140 mm -1 enhet;
 • Dörren rengöring 70h140 -4 mm stycken;
 • Spishäll järn 410h710 mm -1 enhet;
 • Grate 175h225 mm -1 enhet;
 • Ventil med ett hål 120h360h300 -3 mm stycken;
 • Ugn 450h360h300 mm -1 st.

Denna ugn - en riktig svensk med lite strama, och sätta det helt enkelt. Stänger - fenderhållare - som på den andra raden. Generera rök pustande tand start från den femte raden. Når 9:e är utläggning suspenderas före torkning lösningen utjämnas sedan rökkanal Kvarn tand. På samma interna överlapp bildas, men det kommer att avta: Bulgariska inte komma igenom. De har dock inte kan jämna för enkel användning, men effektiviteten i ugnen blir nedan.

Nu ska vi titta på ugnen, är det mycket liknar den ritning att medan det under förutsättning att deras overlord heder Vord och Konstedt. Extern Skillnaden är bara en: i stället för den nisch - regementet, se fig .. I vår tid är säsongsarbete engagerade i mer eller mindre civiliserade miljö och återvända hem från jobbet i en helt lämpar sig för den fortsatta existensen av sig själv, men på ekonomin är mer praktiskt hylla.

Förenklad svenska ugn: systemet och poryadovkoy

Material som svensken behöver mycket mindre än tidigare:

 • Tegelröd M200 - 540 stycken;
 • Fire alla - 30;
 • Område stål 40x40 - 5,25 m;
 • Bandstål 50h5 - 1,35 m;
 • Galvaniserat stål 0,6 mm - ett ark;

Tillbehör - standard, som anges ovan; bara ett läge, med undantag för de rena ut dörrar, behovet av att 3. Ugn som standard 500h330h280 mm. Sommar resa inte tillhandahålls, och därmed uppnås den enkelhet, kostnadseffektivitet och hög effektivitet; om systemet främst avsedd att fasta tegel och i samband med att lägga podtesyvat någon annanstans är inte nödvändigt. I byn på sommaren ställdes vanligtvis vid brasan i sommaren köket eller utomhus ugn.

Värmekraft - 5 kW, med regelbunden två gånger om dagen ger ugnen hetta 3500 kcal / h - tillräckligt i mitten breddgrader på 50 kvadratmeter. m som ett minimum. Även denna ugn enligt primordial svensk, utan några Klarar peretopki 30-40% av värmekapacitet, vilket gör det möjligt att justera utan svårighet och varmt vatten. Se nedan.

Här i ritningen - en liten ugn-svenska Buslaeva. Designad för stugor, permanent bebodda under säsongen fältarbete; till exempel om den organiserade varuekonomin på deras sommarstuga. Därför är den nisch bevaras: torra kläder och skor har ofta.

Små svenska spis

Hårdvara är samma som i den föregående ugnen; Oven kan ge en varm våg. Materialförbrukning på grund av de minskade storlekar under, men mindre och värmekapacitet - ugnen är avsedd för uppvärmning 20-25 sq. m vid en extern temperatur över -15 grader. Poryadovkoy design och enkel, som i den tidigare versionen.

Uttrycket "lilla svenska spis" innefattar två fundamentalt olika koncept. För det första, denna kanal ugn med kokplattor, i storlek när det gäller lite mer än holländska-högtalare. Ugn om det finns, är det långt ifrån eldstaden längs rökgasen. Således fångar första värme ugnen varm våg för att tända inte. Afterburner nära ugnen, vad är höjdpunkten i svenska kvinnor heller. Effektivitet, värmekapacitet och värme i en sådan ugn är ganska holländska och svenska - bara ett namn.

För det andra, denna dekorativa industriell ugn (se Fig.. Först) gjord av speciallegeringar, modernt designade för datorer eldfasta med biotopkami. Utåt ugnen kan inte på något sätt liknar den gamla svensk, men beräknas på grundval av samma principer. Därför dekorativa barn - en riktig svenska ugn; Inte undra på att de bästa av dem svenska. Som jämförelse, för att uttrycka intill T-50 biplan bröderna Wright - i alla fall är det tydligt att båda planen, inte helikoptrar, luftskepp eller raketer.

Ugnens fall styrningar (inte många, men) av ugnen huven definieras ibland som en del av den, i vilken rökgaserna ange från nedan och är belägna under detsamma. Det är sant, men det är bara toppen av ett isberg. Rollen av locket i ugnen är dubbelt.

För det första, under bågen av huven gasformiga bränslepartiklarna kvarhålles och bränna ned, öka effektiviteten och värmeavledning av ugnen. Dugliga för denna funktion uppsättning av locket måste vara valv, dvs runda. Enligt den plana valvet 100% efterförbränning inte uppnås.

Andra, ugnsutloppet i huven utformad som ett munstycke avsmalnande - Hajla. Bländare Hajla (dess övre kant) placeras horisontellt, även om Hajla kanal kan vara lutande. Detta ger den så kallade gasdämpare: svår kall luft inte kan komma under huven, som vatten - i en dykarklocka lucka-kassun. Om efter protopki inte stänga spjället på heltid (som är 100% sparar från berusning), kaminen gradvis cool som det kan vad som hade hänt.

Om mun Hajla lutande, sedan utveckla en lokal konvektion, både från gapet under dörren drar kallt. Lutningen på kassunen är fylld med vatten, vilket gör det kantrar och sjunker - ubåten går en hel del fruktansvärda berättelser i detta avseende - och ugnen med en lutande mun Hajla med ett öppet spjäll vystyvaet snabbt.

Nu tillbaka till svensken. Från systemet i början är det klart att locket som sådan, har en helt enkelt ingenstans - det spis och torktumlare alkov. bränsleefterbränning är anordnad på ett annat sätt, och eldstaden är associerad med konventionella dymooborotom podvertkoy vertikalt snitt. Kanske allt kommer att kunna konfigurera och få klockformade ugnen med en kokplatta, men dess termiska och gasdynamik är helt annorlunda. Kanske denna hypotetiska kaminen bättre svensk, svensk men det kommer att vara borta.

Till exempel - se fig .. "Khailo" i rött lutning. Synlig och två typer av lock, men där är mynningen av ett horisontellt snitt? Hattar här - bara expansionskammare utan någon möjlighet att arrangera en gasdämpare. Om en sådan "dvuhkolpakovaya Swede" hålla sig varm med ett öppet spjäll och pistolen kan skjuta från hörnet. Eftersom pistolen projektilen under flygning beskriver en krökt bana, Gunners vet något.

Hot Topic - varmvatten och värme flera rum från en ugn - under parollen "khalyavnykh värme." Låt oss se vad som verkligen är möjligt och vad som inte är. Industriella produktionsmodeller för matlagning, varmvatten och varmvatten är mycket liten, och de är dyra. Det är redan alarmerande.

Om huset är vid en förutbestämd skillnad i temperatur inuti och "överbord" förlorar 12 kW värme, och ugnen ger 5 sedan Marsh - inte Marsh, och huset har svalnat till en temperatur vid vilken förlust kommer att vara lika till generering; evighets existerar inte. Även om du i källaren kommer ett lager av ren antracit och peretaskat vbuhat och 6-8 i ugnen och sedan 10 hinkar du fortfarande att Ilja Muromets fjäder palm med sdunut, ugn så bränslet inte kommer att acceptera, är dess värmekapacitet begränsas av design. Peretopki ge något - rök, sot, kolmonoxid - men inte värme än vad som kan ge ugnen.

Antag behövs en kraftfull ugnen och varmvatten endast för husbehov. Hur får man det? Välkänd två sätt: som täcker den U-formade ugnen panna och en värmeväxlare i rökkanalen. Pannan DIY använda små: om det kyler lågan slocknar underburning även vid normal ugn; bort - rök, sot. själva pannan brinner ganska snabbt, och kan och gör koka, vilket resulterar i en olycka.

Värmeväxlaren i avgassystemet är också inte en väg ut. Den skarpa hoppa på grund av kylning av gastrycket på värmeväxlaren leder till lokal turbulens. Flow energi går åt till dess tillkomst och stöd, i stället för dragkraft. En så kallad "dead Post", ett slags agera tvärtom gasdämpare är inte på något sätt nödvändigt. Och återigen - röken, sot, och även bränna under normala ugnen.

Svenska ugn panna

För att klara av detta fenomen kan vara, släppa gasströmmen som passerar till värmeväxlaren, snarare än att tvinga gas intrasslad däri. Men varmt vatten är möjligt att få en hel del, och sot måste skotta mycket oftare än vanligt. Till exempel, i svensken till pannan, är kretsen av vilken visas i figuren, kapaciteten hos pannan - så mycket som 10 liter (500h500h50 mm). Inte tillräckligt för rätter och tvätt.

Men hemlagad svenska panna varmvatten - en sak är möjlig. Du kan bara inte vara girig och inte strävar efter att det omöjliga och ta, i förekommande fall, och inte ont.

Låt oss börja med ugnen. Peretopki 20% av sin makt stå emot mest skit spisen. Detta ger 1,2 kW värme. Det är inte dåligt; per dag kan värmas 100-200 liter vatten till 65-70 grader, vilket som är pannan och från vilken isolering. Nog av familjen och att tvätta och tvätta.

Nu, där det är varmt att ta? Men svensken just för detta ändamål och passar bra. Använd det faktum att vi inte längre poludikari och vårt klimat smidigare. Därför kan värmen från tork nisch och värmevågor från ugnen sättas i vatten utan att försämra driften av ugnen. Troligtvis och peretopki krävs inte. Det finns också en svensk i en god bit av värme - dess topp. Det är mer strålning värmer taket och vinden, som i allmänhet inte behöver.

GVS diagram svenska spisar

Baserat på detta, visar det länge känt system (se fig.): Coil på den bortre väggen av ugnen och en lagringstank med en god termisk isolering (basalt ull, Basalt kartong, över - gips). Tanken kan placeras på två sätt:

 1. Vertical lägenhet i en nisch (höger). - kapacitet upp till 120 liter. Head liten, men i ett hus utan rinnande vatten bekvämt fylla genom halsen.
 2. L-formad lägre bred, men inte mindre än 40-45 cm lång, den övre delen av ugnen - till vänster i fig. L-formade - för att täcka rök hål.

Både atmosfär tank med ett dräneringshål i locket på halsen, och kan fyllas på automatiskt via flottörventilen från tanken av toaletten, men i det senare fallet, behöver lite krydda. Home - sned partition-skärm för kallvatten ventil. Följ flottör och mata varmvatten från rörslingan passerar respektive genom slitsen och en öppning däri.

Syfte deflektor - direkt kallt vatten långsamt breda tungan på tankens botten. Annars, på grund av turbulensen i den flödande strömmen och reservoar "inflöde" av vattenlager med låg tank snabbt blanda och hot kommer att kunna välja någonting alls. Fästa deflektorn behöver inte täcka (det starkt komplicerar monteringen), och på sidorna av tanken. Om tanken är i ett vertikalt nisch, kan i stället för deflektorn skall helt enkelt sätta på pipen av ventilröret. Men i detta fall vattenintaget till högst 2/3 av tankens kapacitet.

Den andra funktionen - vippan flottören behöver att förkorta eller modifiera så att när den är helt stängd den nya ventilen är avståndet från den övre delen av flottören till tanklocket var inte mindre än 30 mm. Denna marginal krävs för förslitning och nedsmutsning av ventilnålen och dess sätes salter.

För säsongs bebodda lokaler för att arrangera ett avlopp för dränering av kvarvarande vatten på vintern - extra arbete. Släpp helt enkelt slangen hävert genom halsen, som en gång på banan bensin delas.

Obs! systemet kan drivas endast när kombinationen av spolen till stödkroppen upphettas genom en ugn. Alone - lite vatten eller förvärra eller kommer snabbt cool. Uppskattad värmeisolering - höger folie basalt kartong 10 mm och ett fuktbeständigt gips. Ännu bättre Epps 20 mm, men det är dyrare.

Men kanske kan du bygga själv en ugn med varmvattenvärmekrets? Tyvärr är det hemma knappast möjligt. Elementär Termisk beräkning säger till en villa på 100 kvadratmeter. m är en plan isolerad Epps 80 mm och med tre-kammarfönster, behövs värmekapacitet 25 kW. Pannor med en ugn som kan smälta sådana mängder av fasta bränslen, kräver inte bara komplicerad beräkning, men speciella material och industriteknik för tillverkning.

Förförisk mid-latitud tempererat klimat ser spis med tre typer av bränning: sommar, höst, vår och vinter. Men i utformningen av multi-mode (multi-port) ugnar måste övervinna fallgropar.

 • Den första - för eller före säsongen stängningsfliken redan nämnts döda pelare kan förekomma. Dymotok han inte var bruten, men kommer att minska effektiviteten i ugnen och värma det blir längre. Just när du behöver bättre och snabbare.
 • Den andra - komplexiteten i manipulation av flikarna. Bustled husmor kan glömma eller inte att räkna ut vad som behöver stängas och öppnas och förgiftad av ångor på jobbet, bokstavligen.
 • Tredje - trög vinter fnöske. Ner en lång slingrande bana rökkanal knappt uppvärmd rökgas är svårt att trycka ut den yttre kalla luften är tät och tung.

igen Här kommer till undsättning av noggrant genomtänkta principer svenska ugn enhet. Illustrationerna - ugn Grigorieva, fria från dessa nackdelar. Hon även fyrvägs; fjärde kurs - för den hårda vintern.

Schema flerstegs ugn svenska

Ugn Grigoriev tre säsongs fliken; figuren visas de schematiskt färger: Sommar grön, gul höst, vinter blå. omkopplingsalgoritm är intuitivt enkelt: efter säsong spjället är öppet, den andra stängd. För vintern tändande 5-20 min spjäll öppna sommaren, och när lågan avsevärt dras in i skorstenen eller zagudit, stängd. För mer vinter resa höst öppna ventilen utan att stänga vintern. Thrust kommer att öka, och du kan ge mer fliken bränsle.

Svensk multi-port ugnen poryadovkoy

Döda poler i ugnen i princip skulle kunna bildas i de områden som är markerade med blå lutning. Men i själva verket kommer den kalla luften (eller kyld gas) strömma ut omedelbart, utan istället stiger varm. Författare, bildligt talat, och sjunkna dykarklocka anpassad till fallet och den inre värme i ugnen är väsentligen oberoende av ugnen läge.

Poryadovkoy Grigorieva ugn (bild till höger.) Inte mycket mer komplicerat vanlig svensk, vilket krävs för dess konstruktion:

 • 600 st. vanlig rött tegel;
 • enkel genomsnittliga fetthalten lera lösning;
 • 6 meter av stål band 60h5 mm;
 • 4 st. samma typ av standardförbränningsventiler, räknat från rullen;
 • 6 st. Rengör dörrarna, för standard;
 • standard som spis, ugn, galler, ugn och aska-pit dörr - 1 st.

Utformad svenska ugn för en liten del av huset ständigt bebodda året runt eller under en längre tid. För oregelbunden ugn i landet eller i en gårdsbyggnad, liksom i rummen multirum bostad mer lämpade nederländska. Svenska stoke ugnen måste regelbundet; suga fukt, det kräver en lång förberedande torkning (acceleration) ugnar. Men med vanlig ugn ugn svensk på uppsättning egenskaper kan anses vara den mest framgångsrika, uppvärmnings-kokande inhemska kamin. Ryska ugn överstiger svenska tehparametram, men inte mycket, men det är komplicerat och besvärligt.

Hej, Nicholas. Liksom din design svensk med tre lägen. Tänkt att öka ugnen och ugnsluckan levereras med glas och ökat storleken på 4,5 till 4,5 tegelstenar, och resten av projektet. Det tog 5 dagar och ville röka, kolla hur att dra röken är. Splinter, gräs, varje liten sak. Powai rök in i rummet. Vad är fel? säg.

Välkommen! Den mest troliga orsaken - kränkning av strukturen av ugnen på grund av proportionerna av eventuella avvikelser från projektet. Med projekt ugnar inte skämtar, och de är inte en metod för att titta på spindelväv på taket. Specifikt - skorstenen på fotot någonstans 2x2 tegel (från sidorna är svårt att se). Följaktligen dess lumen en max tegel. För ugnar som på bilden, är det (visuellt) inte för mycket. På samma sätt kan man säga, med din ugn måttskisser. Det vill säga, det ser ut som du lägger en mer kraftfull ugn och på något sätt körde i den struktur av ugnen och skorstenen förlänga (igen, detta inte görs med kondachka) glömt.

Den andra möjlig orsak - låg och / eller felaktigt placerade skorsten. Som bör vara väl se. Fig.

Tredje - ugnen underhärdad (5 dagar från byggandet av exakt nog även på sommaren i Sahara). Som ett resultat, avdunstar fukt från murverk lederna vid protopke och en skorsten som bildas av ånglås.

Slutligen accelererande ugn - ett mycket viktigt skede av ugnen driftsättning. En bra setter gör det alltid sig själv, snarare än att förlita sig på värdarna. Bränsle - inte flis, gräs, varje liten sak, och torr som pulver, chips eller papper. Först och hennes ugn poddymlivaet (anledningen - i 3 varianter av svar), och när den drar bra, du kan gå vidare, för torra tall, björk eller asp flis, och endast då, och den flisa zagudit, starta små trä underlag. När den första förbränningskammaren bränns i totalt 1 / 4-1 / 5 av projektet nedladdning och justerades till de normer för eldstadens 3-4 med en paus i dag.

Är det något du kan rekommendera? Dosushit kamin minst 3 veckor och under tiden, kontrollera och eventuellt avsluta röret. Försök sedan att värma tidningar. Om något dra, men på markerna började röka igen, växer till 0,5-1,5 m rör och satte henne paraply svamp. Och det hjälper inte - tyvärr, skorstenen, och eventuellt kommer hela ugnen måste flytta.

Välkommen! Principen är, utan ritningar med mått endast i princip. Och fortfarande behöver effekten av ugnen, eller typ (er) av bränsle och den uppskattade belastningen i kg. Så kommer det att vara möjligt att beräkna eller minst uppskattning på modell värmeflödet i ugnen. Värmetekniska konstruktioner som testats på ugnar öva exakt balanserad och godtyckligt ändra storlek och proportioner av ugnen för att avkänna struktur ger inte mer än en godtycklig förändring i diameter och slaglängd hos kolven i motorn.

Specifikt enligt din fråga: värmen, som fortsatte att värma hällen om bricked går nedströms gas och stå någon annanstans. Var? Hur? Har någon del av ugnen inte överhettas? Temperaturen hos rökgaserna från ugnen kommer att öka, vid samma öka deras flöde och tryck, respektive. Oavsett om det kommer att vara någonstans i gasen kanalsystem över atmosfärstryck, vilket är anledningen till tryck sluta? Detta är bara de grundläggande frågorna, vars svar kan ge, bara veta hur du vill bygga ugnen. Och sedan finns det andra; försummar dem - ugnen i bästa fall skulle vara alltför girig eller vice versa, knappt värma och rykande. Generellt gäller att om du vill veta exakt vilken typ av ugn du, låt oss ritningar posoobrazhaem.

Hallå Jag vill sätta dig i en 2-våningsbyggnad kaminopech vertikalt med 3 brunnar, men jag är rädd för att göra ett misstag i skorstenen foder. Fråga inte där du kan spionera schematiskt hur man skickar en skorsten med brännaren i uppvärmningsbrunnar.

- air-hot.ru/index.php/pechiikaminy/otopitelnovarochnyepechi/94 - grundläggande. Det finns en direkt koppling till den ursprungliga källan till kvalificerad kan du hämta detaljerad poryadovkoy.

- teploguru.ru/pechi/pech-na-2-etazha.html - Dessutom är materialet allmänt beskrivande, men något intressant det finns någon som förstår i ugnar.

- stroiteli.info/showthread.php/4772-%CF%E5%F7%FC-%ED%E0-%E4%E2%E0-%FD%F2%E0%E6%E0 - forum prat är bara ca 2 -storey ugnar. Du kan fråga runt, att rådfråga.

Du kan söka på YouTube - «Svensk kamin med öppen spis på två våningar ".

Men om du aldrig har byggt en ugn, jag skulle inte rekommendera att svänga omedelbart i två våningar ugn. Detta är en mycket komplex maskin, inte varje förnuftig setter åtar sig att fastställa. Tricket är vad? Just hög ugn uppvärmning vakt, spektakulära plan 2, är uppvärmningen mycket ojämn: duhotischa toppen, är sot botten tänder skallra mycket att sitta ner, måste rengöras ofta. På skorstenen, för mörkt, kommer att klara extrema drivkraft är att gå längre än de acceptabla gränser, det vill säga, ugn eller rök, eller ett värmerör. Vad som behövs är en två våningar ugn, ugnar med separat för varje våning. Och dess design - se poryadovkoy se. Genom grundandet av ugnen är också speciella krav. I själva verket är två våningar ugnar utformas individuellt genom att bygga på resultaten av sina revisioner, typen och tillståndet av lager jord.

- air-hot.ru/index.php/pechiikaminy/otopitelnovarochnyepechi/94 - grundläggande. Det finns en direkt koppling till den ursprungliga källan till kvalificerad kan du hämta detaljerad poryadovkoy.

- teploguru.ru/pechi/pech-na-2-etazha.html - Dessutom är materialet allmänt beskrivande, men något intressant det finns någon som förstår i ugnar.

- stroiteli.info/showthread.php/4772-%CF%E5%F7%FC-%ED%E0-%E4%E2%E0-%FD%F2%E0%E6%E0 - forum prat är bara ca 2 -storey ugnar. Du kan fråga runt, att rådfråga.

Själv kan söka på YouTube - «Svensk kamin med öppen spis på två våningar ".

Men om du aldrig har byggt en ugn, jag skulle inte rekommendera att svänga omedelbart i två våningar ugn. Detta är en mycket komplex maskin, inte varje förnuftig setter åtar sig att fastställa. Tricket är vad? Just hög ugn uppvärmning vakt, spektakulära plan 2, är uppvärmningen mycket ojämn: duhotischa toppen, är sot botten tänder skallra mycket att sitta ner, måste rengöras ofta. På skorstenen, för mörkt, kommer att klara extrema drivkraft är att gå längre än de acceptabla gränser, det vill säga, ugn eller rök, eller ett värmerör. Vad som behövs är en två våningar ugn, ugnar med separat för varje våning. Och dess design - se poryadovkoy se. Genom grundandet av ugnen är också speciella krav. I själva verket är två våningar ugnar utformas individuellt genom att bygga på resultaten av sina revisioner, typen och tillståndet av lager jord.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 − 11 =