Takskott film

Ångspärr för tak trätak: material, installation, recensioner

När uppföra huset första frågan ångspärr överlappning inte uppstår. I denna fråga börjar husägaren att tänka när det gäller värmeisolering i rummet. Det visar sig att inte alla inhemska mästare vet hur man utrusta en ångspärr. Det är också viktigt att bestämma vilket material som ska användas för detta ändamål. När allt kommer omkring, en enkel film, till exempel, används mindre ofta i dag.

Behovet av en ångspärr i taket överlappningen

Det krävs ångspärr för tak trätak. Detta kommer att undvika inträngning av ångan in i skiktet av isolering. Material kommer att skyddas från de skadliga effekterna av fukt. Detta kommer att undvika kontakt med fuktig luft värmare. Om vi ​​bortser från dessa regler, kommer det att täckas med mögel och svamp. Hela byggnaden kommer att pågå mycket mindre. När allt kommer omkring, bör konstruktionen skyddar mot de negativa effekterna.

Närvaron av en ånga barriärskikt kan inte bara skydda de material från vattnet, utan också minska värmeförlust. Om tillämpas beläggningsskikt folierad De återspeglar det mesta av värmen, skicka tillbaka in i rummet. Men fuktig luft kan fritt fly till utsidan. Huvuduppgiften för locket sticker ut från isoleringsskyddet ansamling av fukt däri.

Innan du kommer att genomföras i ångspärren för tak trägolv, måste du köpa materialet, med hänsyn till budgeten för arbetet, liksom mål. På grundval av detta, följande ämnen:

 • polyeten;
 • med membraneffekten filmen;
 • asfalt;
 • fernissor;
 • mastix;
 • foliematerial.

När det gäller filmer med en membraneffekt, kommer de inte att tillåta fukt inne i lokalen. Bland annat förhindrar de henne att komma ut. Lack och kitt har samma effekt. Och här är en av de billigaste materialet är asfalt. Ganska ofta, experter råder att inte använda den konventionella polyetenfilm ångspärr för installation. Den används bara i de mest extrema fallen. En sådan beläggning kommer inte att passera luft, vilket gör konstruktionen av en sluten låda. I detta fall rummet inte ventilerat samlar kondens på ytan av filmen. Som ett resultat - fukten ackumuleras inuti byggnaden, vilket bidrar till uppkomsten av mögel och mjöldagg.

Låt oss säga att du bestämmer du behöver en ångspärr för taket i trägolv. I detta fall kan asfalten endast användas om pengarna är inte tillräckligt för ett högkvalitativt material. Han är inte hållbart. Välj det mest på grund av att det har en låg kostnad. Enligt experter, är den bästa lösningen en ångspärr på basis av flytande pastor eller membranfilmer. De kan användas för att på ett tillförlitligt sätt skydda överlappningen ger utgångsvattenånga till utsidan.

Rekommendationer för montering ångspärr

Ångspärr för tak trägolv bör inte bara korrekt vald och installerad och teknik. Som regel är det material som placeras inne i lokalen. Om temperaturen sjunker i kyla tillräckligt stor och temperaturen når en punkt under 30 ° C, är ångspärren installerade på båda sidor. Detta kommer att förhindra uppkomsten av kondensation i isolering och behålla fler värme inomhus. Men det är inte allt. Man bör komma ihåg att ångspärren ska läggas i taket tills du utrusta ett lager av isolering. Duk sträckt utan att glida och rynkor. I närheten av bitar lappar överlappande. Alla skarvar är limmade med tejp konstruktion som gör det möjligt för passage av luft.

1

Ångspärr - folie, som är fixerad med speciella spik med ett brett hatt. Byt sådan hårdvara kan häftas häftpistol. Enligt dessa bör omsluta packningen gjord av kartong eller något annat liknande material, för att förhindra filmbrott. Steget mellan fästpunkterna bör inte vara mer än 30 cm. När filmplanen fållen överlappning till Draft, fastställande med hjälp av metallprofiler eller listelement.

Ganska ofta hantlangare tänka på hur man korrekt installera en ångspärr. Vilken sida att lägga material, är det viktigt att bestämma innan arbetet. Sålunda, den släta sidan av filmen avsedd att vetta utåt mot den grova plattan. Om förvirrad, då kan du få motsatt effekt. Det ligger i det faktum att vattenånga kommer att sedimentera inuti isoleringen. Detta kommer oundvikligen att leda till förstörelsen av materialet. Mellan ångspärren och takmaterial bör lämna ett litet gap. Detta är sant när det är planerat att lägga en ångspärr på båda sidor. Detta tillvägagångssätt gör det möjligt för fuktig luft kan cirkulera fritt och att gå utanför.

Expertråd för installation

Vid läggning en ångspärr är nödvändig för att utesluta förekomst av hål och luckor mellan banorna. Detta kommer att säkerställa skyddet av värmeisolering och konstruktionselement av byggnaden. Om du använder en ångspärr ark är installationen utförs från taket. Det ligger under ett lager av isoleringsmaterial, efter komplett installation. Utanför bör vara en mer skikt av en ångspärr. Detta kommer att garantera ett bättre skydd för isoleringen. Flytande tak ånga appliceras externt till den tidigare framställda design. Efter torkning av det första skiktet är nödvändigt att sätta två åtskilda för full torkning. Det är bättre att utföra sådant arbete i varmt väder. Det är viktigt att vänta tills regnet.

Under byggandet av varje hus kräver ångspärr. Vilken sida att lägga material, måste du fråga i början av arbetet. Exempelvis foliebanorna snarare aktivt används idag för vattenånga retarder skiktet. De har en fördel, som är förmågan att minska värmeförlusterna. För att göra detta, folie sidan vänd in i rummet för värme flyr tillbaka in i huset.

Recensioner av standard ångspärr för tak

Om du fortfarande tänker, vad man ska välja en ångspärr för tak hem, bör du lyssna på yttrandet från ägarna av egendom. De hävdar att standarden inte kommer att fungera korrekt om du placerar den på insidan av den omslutande struktur. Vattenånga kommer inte att flöda in i taket och isolering. De vanligaste materialen av denna typ är: "Tehnonikol9raquo;" Izospan9raquo; och "Ekolayf9raquo;.

Omdömen av ångspärren skiktet med reflex

Ångspärr - material som kan kombineras till en grupp. Som en underart välja varianter med reflex lager. Enligt användarna, de har en reflekterande effekt. Missa inte ånga strålningsvärme går in i rummet. De fungerar som tilläggsisolering. Deras användning, som hävdas av inhemska mästare, mest effektivt när indikerade en ökad ånga. Den mest använda "Penofol9raquo; och "Alukraft9raquo;.

Omdömen av ångspärren med kontrollerad permeabilitet

Om du undrar vad man ska använda som en ångspärr av taket, kan du se material med begränsad permeabilitet. Som påpekats av kunder, är detta synsätt rationell i de fall där höljet inte används kontinuerligt. Detta skulle kunna omfatta land hus. varvid förångningen cykeln inte är stabil. Och efter avgång värdarna i förnyelse av ångspärren lagret med begränsad permeabilitet ånga fly till utsidan. Enligt köpare, sådana membran kan bibehålla den önskade nivån av ångspärr. Deras permeabilitet är Sd = 2-4 m.

Omdömen av ångspärren med variabel permeabilitet

Den här typen kan användas när renoveringar pågår i vindsvåningen. I detta tillvägagångssätt kan endast ånga ligga ovanpå, ventilation gap utan lösa. Permeabilitetskoefficienten i detta fall varierar i ett intervall av 5 m, vilket är sant för en torr membran; om det är ett fuktigt material, är den nämnda parameter 0,2 m. Oftast konsumenter väljer Delta-Sd-Flexx, som hänför sig till den genomsnittliga ångspärren.

Membran betraktas som en ny typ av ång-barriärmaterial. Enligt köpare, de ger ånga och Gidrobarer. I jämförelse med de filmer, den senare inte passera vatten och ånga, som inte beror på riktningen. Om vi ​​talar om membranen, de kännetecknas av enkelriktad permeabilitet. Detta tyder på att det inte var likgiltigt vilken sida de är placerade. Fastighetsägare betonar att ångan kommer att passera genom materialet, medan vattenläckage inte kommer att kunna uppfylla. Det är anmärkningsvärt att membranen kan vara enkel, dubbel eller flerskiktad. Den mest ekonomiska är det andra alternativet. Effektiviteten milstolpar fall ligger kvar på samma nivå.

Kostnaden för ångspärr material

Ångspärr - en film som kan tillverkas av olika företag. När det gäller material gidroparoizolyatsionnom företaget "Izospan9raquo;, den typ som representeras av bokstaven B, konsumenten kostnaden för 1000 rubel. Om du vill välja vetrovlagozaschitnuyu membran "Izospan A", då det kommer att få betala för 1500 rubel. Vid försäljning kan du hitta mer produkt och för att skydda materialet från ånga och vatten. Om han har namnet "Izospan D», måste du betala 1400 rubel. Ångspärr för taket i trätak, är priset av vilka 1300 rubel., Det kan representeras också förstärkt film. Om du föredrar den här typen, då kan vi överväga Polinet Lux, som har följande dimensioner: 2x25 meter.

Vi har undersökt vilken typ av ångspärr för tak. Beroende på din budget och dina mål, kan du välja en av dem. Det är inte alltid klokt att spara, eftersom till exempel, kan en vanlig film inte fullgöra sina uppgifter.

Att välja en ångspärr för taket: vi förstår vad som är bättre och varför

I bostadshus vattenånga är alltid närvarande. Han går aktivt upp medan diska, torkning och strykning, kemtvätt, vattna blommor, matlagning och, framför allt, varm dusch. Även mannen själv är en ständig källa till det. Och även om i moderna hus de flesta av ångan som härrör från lokalerna genom ventilation intelligent utrustade, men det är fortfarande betydande andel. Och hon bara ger en hel del problem.

Därför, om du är ny på begreppet en ångspärr, råder vi dig att noggrant studera den här artikeln, i stället för att förlita sig på andras åsikter. Jo, tyvärr ganska ofta krediteras med ånga barriäregenskaper, som de dock inte närma sig problemet eller installationen är helt fel. Men vi hjälper dig med allt för att förstå: hur man väljer en ångspärr för taket för att aldrig se det ingen skilsmässa, ingen kondens, inga tecken på strukturella fel. Allt detta är inte svårt att förstå det viktigaste - tålamod!

Om du skulle vara intresserad av denna video tutorial förklarar väl varför det är så viktigt, ånga, tak, och vad som kommer att hända utan det:

När och vad för slags behöver en ångspärr av taket?

I sig själv, detta skydd - det är en rad åtgärder som är nödvändiga när par kan träffas på hur material med hög diffusionsmotstånd. Och på vad som är material och vilken typ av rum i fråga (hem bibliotek eller pool), det beror på hur hårt du behöver för att skydda taket.

Vad händer mellan de två nivåerna av lokalerna?

I enkla termer, processen för fuktutjämning mellan två rum på olika höjder i dess väsen påminner temperaturutjämningsprocessen. Varm luft är mättad med vattenånga alltid den rör sig från varmt rum till utsidan, till kylaren, och passerar således genom taket och väggarna, som kallas diffusion.

Och detta vattenånga från luften under denna rörelse och kondenserar fukt tränger väggarna. Själva överlappning av olika material på olika sätt hoppa över detta par. Därför är konstruktionen uppdelad i språk material med hög eller låg diffusionsmotstånd.

All materia i fysik än densiteten hos materialet är mindre, att den lättare ett par av molekyler passera genom den. Till exempel är ångan lätt att passera genom gips, rött tegel och trä. Men kalksandsten och betonggolv har varit en hög diffusionsmotstånd.

Även mineralull, som nu är så populär på uppvärmningen taket, nästan inte motstå den varma luften och vattenånga, men skummet är ett oöverstigligt hinder för honom. Och ångspärr i detta fall sätts antingen genom okunskap eller för att tilläggsisolering, som aldrig gör ont. Speciellt när ånga - reflekterande, så här:

Jo, när det kommer till taket, som ligger mellan två varma golv. Tanken är att inom dessa lokaler bör vara ungefär samma temperatur, och så ånga kan inte riktigt vara nödvändig. Då denna kaka är bara vind isolering, och endast ett syfte: att isolera lokaler fint damm från isoleringen. Det vill säga, i ett ord, det finns ingen temperaturskillnad - det kommer att bli några problem.

Och bilden är helt annorlunda om det övre rummet - inte varmt. Enligt fysikens lagar, är inomhusluften kan hålla huset i sig är bara ett visst antal av ånga. Exempelvis vid en temperatur av 20 grader det kommer att hålla sig själv i 17,3 g av vattenånga, och detta är en 100% relativ fuktighet. Men ju mer han kommer att kunna rymma inte. Dessutom, om luften är helt sated ånga, när även en liten minskning i vatten temperatur sväng omedelbart till vätska, och faller i form av dimma eller kondensation. Men om luften är varm, kan det ta ännu mer ånga.

Enkelt uttryckt, blir luft tät, och en ökad förskjuter överskottsånga. Och par kommer att flytta från ett varmt rum - kylan, och processen kallas diffust. Par bör alltid vara där, där lägre temperatur, och det är - överlappningen av den kalla vinden. Och par letar alltid efter den enkla vägen ut dig själv: slots, läckor, porositet av materialet och så vidare.

Om vi ​​tittar på i vardagsrummet, är temperaturen nära taket alltid 2-4 grader högre än golvet, och så den varma luften från ovan kommer alltid att hålla en mer ånga. Det är därför deffundirovanie vattenånga sker ojämnt: de flesta av ångan kommer att släppas genom taket, och några - i den övre delen av väggarna. Och, klämma genom en icke-bostadshus vindsvåningen, ångan når daggpunkten - samma temperatur, som bestämmer när paret blir vattendroppar. Om inte, naturligtvis, inte överlagt ångspärr.

därför ångspärr behövs sedan, när överlappningen är mellan ouppvärmda och uppvärmda rum. Till exempel, i taket mellan vindsvåningen och varma ouppvärmd taket utrymme, och med den inre sidan av det första underjordiska våningen ventilerad:

Isolering och ånggenomtränglighet av bjälklags

För att ångspärren i taket i en byggnad krävs har vi redan beslutat. Men hur tät och hur ogenomtränglig? I själva verket behövs inte återförsäkring. Och om du gör döva ångspärr över de levande kvartal, då behöver en annan form, så finns det en risk för att komma i slutet kondensat, även om denna fråga skulle mycket väl kunna bestämma kontrollerad uppfödning av ånga genom taket. Så nästa sak som du behöver för att lära sig att välja rätt ångspärr - ett kännetecken för takmaterial som vattenånga.

Konventionellt är alla taktäckningsisolering, vilka är gjorda, delas in i "ull" och "skum". Den första gruppen inkluderar alla isoleringen från mineral- och organiska fibrer: mineralull, glasull, sten och liknande. Ett skum hänför sig till material vilka är bildade på fabriken genom härdning skum av annan kemisk sammansättning. I själva verket allt för värmeledningsförmågan hos taket i några material är ungefär samma - det är 0,04 W / m ° C

Men bortsett från isolerande egenskaper, i övrigt skiljer de sig ganska kraftigt. Till exempel alla värmarna, som är gjorda av fiber - ångpermeabla material. På grund av intrikat sammanflätade trådar de inte bildar slutna porer, och vattenånga är bekvämt placerad i en värmare, kommer liksom lätt ut av det:

Dessutom är ett antal moderna bomullsfibrer och belagda med värmeisoleringsmaterial fortfarande speciell vattenawisande ämnet och sådana varmare kallas hydrofoberad. Poängen är att molekylerna av vattenånga inte längre kan tränga in i fibern, men bara för att klamra sig fast vid dess yta. Och när man går till en kritisk massa av dessa molekyler bildar de en hel droppe, och hon glider under sin egen vikt. Därför är hydrofoberade bomull isolering också genomsläpplig. Det är ett stort plus är att även med ganska stort antal sådana värmeisolering ånga knappast bli blöt, så att inte förlorar sina egenskaper.

Men i skummaterial vilka produceras genom att fylla porerna i luft eller inerta gaser, en mycket annorlunda nivå av vattenånga permeabilitet. Och sådana värmare är både genomsläppliga för vattenånga, och inte att missa, beroende på vilken typ av sina porer.

Exempelvis polystyren, som är framställd genom extrudering och alla dess gasfyllda kulor är integrerat förbundna, fungerar som ett utmärkt ångbarriär, men skummet, som också kallas neekstruzionnym polystyren, mellan hans bollar missar bara molekylen och luft och vatten. Också, för vattenånga av foliematerial, vars ena sida är täckt med aluminiumfolie.

Som beräknas och ånga permeabilitetsegenskaper: ju lägre förhållandet är mindre ånga kan tränga in sådan isolering. Normalt är vattenånga permeabilitetskoefficienten av isolering i posterna datablad, men observera att det är begreppet "vattenångpermeabilitet koefficient" och är en "motståndsfaktor pair" och de är - olika.

Hur man organiserar en kompetent tak ångspärr?

Vilket är det högsta ångspärr? Det är ett material med en hög förmåga att motstå penetration av vattenånga. Detta skikt består av två huvuddelar:

 • banor, som fungerar som en film eller membran,
 • förbindningsbandet, som är utformad för att säkerställa maximal åtdragning av alla anslutningar och överlappningar.

Korrekt investerat i taket ångspärren ska se ut så här:

På lagd och förseglat ångspärr nöjda toppbeläggning, som ofta behöver till ram. Det är alla tricks!

Hur man väljer en kvalitet ångspärr på de tekniska egenskaperna?

Så idag, en hel del material som har en hög motståndskraft mot ångdiffusion och låg vattenånga. Under en lång tid var mycket populära konventionella polyetenfilmer, som i princip gör sitt jobb, men inte tillfredsställa alla samma höga ånggenomsläpplighet, låg explosiv prestanda och bräcklighet.

Och eftersom moderna tillverkare, efter sin politik för importsubstitution, producerade tillräckligt intressanta tekniska lösningar, bland vilka det finns även ett metalliskt membran. Många av dessa material och deras egenskaper bör studeras för att förstå: vad är det bästa ångspärr för taket i ditt hem?

Låt oss lista de viktigaste egenskaperna hos en ångspärr:

 1. vattenångpermeabilitet - karakterisering av filmer och membran 0-3000 mg per kvadratmeter per dag. Denna indikator visar hur många gram vatten i ångform kan passera genom per dag för varje meter av film. Ju mindre tal, kursen bättre. Om siffrorna visar vattenånga överföringshastigheten i gram hundratals eller tusentals, sedan framför dig - en ångpermeabla membranet, och det bör inte sättas under värmaren, och på honom.
 2. styrka. Denna funktion påverkar avsevärt hur lätt det kommer att vara din installationsarbetet. Billiga isolering film ganska lätt att bryta, förlorar de sin integritet även under montering, när de faller verktyg eller när de ont. Å andra sidan, en stark ånga tolererar också temperaturskillnaden.
 3. Trycket av vattenpelaren. Ångisoleringsplast är avsedd att vara, för att hålla vattnet på dig själv. I grund och botten, är viktig för det ångpermeabla membranet, som bokstavligen kan få regn denna indikator. För taket är det, naturligtvis, är inte kritisk, även om vinden läckor aldrig uteslutas.
 4. UV-beständighet. Denna siffra varierar från några dagar till en månad. Visst du har sett som polyeten, som länge varit på gatan, blir det sprött och raster. Men kvalitativt material bibehåller sin stabil utveckling under en lång tid. Det har ett värde, om din installationsarbetet föreslår att hålla öppet isolerande film på taket under en längre tid utan innerfoder.

Och för att förstå och att klargöra, om du valde rätt ångspärr för taket i specifikationerna noga överväga avbildas på förpackningen ikonen. Och lita på varumärket, som är känd på den inhemska marknaden och åtnjuter förtroende. Bland dessa märken Izospan, Isovers, Technonikol, Delphi och andra.

Välja den typ av ångspärr material för taket

Om behovet av ångspärr är mer eller mindre klart, vad bättre ångspärr för tak och guiden valet? Vart och ett av materialen för ångspärr, som erbjuder en modern marknad, dess fördelar och funktioner. Till exempel, samma polyetenfilm mindre motståndskraftiga mot låga temperaturer och exponering för syre, snabbt bli föråldrad, men prisvärd.

Därför erbjuder moderna marknaden sådan ånga konsumenten tätningsmaterial:

 • sammansatta film;
 • Förstärkta filmer med metalliserade skikt;
 • diffus membran av en mängd olika egenskaper.

Bland sådana material är signifikant olika:

Ångspärr: att skapa en tillförlitlig barriär

För konventionell ångspärr taket av lokaler tillräckligt förstärkta eller mer tillgänglig polyetenfilm som har en maximal ånggenomsläpplighet. Lämplig även asfalt, bara markera den och sedan tätt tjockare.

Men dyrare membran - en stabil, armerade material, som är täckta med folie eller luddigt jacka med en hand. De har en bra tätning, och även reflekterar värmeförluster (vet du förmodligen att värme alltid stiger). Utan sådana membran inte kan göra med en ångspärr tak i rum med hög luftfuktighet, såsom kök, badrum och simbassänger.

Här är ett exempel på kvalitets ångspärr som tillförlitligt skyddar mineralull:

Begränsad vattenångpermeabilitet: kondenskontroll

Men det finns fortfarande ett slags membran - Begränsad vattenånga. Sådan isolering är skapad baserat på polypropen nonwoven genom termisk bindning av polymerfibrer. Och sådan liten ånggenomsläpplighet medger likformigt avlägsnas från lokalerna alla onödiga fuktighet, men på väggarna och taket inte kommer att bildas kondensat.

Naturligtvis är detta alternativ lämpligt endast om ovanstående lokaler - bostäder vinden, vilket är bra för ett hus på landet, och alla andra andra byggnader där en säsongs bostad. Naturligtvis, i fallet med en ångspärr vägg och tak med ångspärrsegenskaper sådana membran används för isolerade strukturer, men då det lägger sig forcerad ventilation, och i taket, som regel, ingenting av det slag.

Variabel ånga: en smart strategi

Äntligen en film med variabel vattenånga - ett membran som lyckas förändra deras egenskaper! Till exempel, i en fullständigt torr miljö sådan ånga ogenomtränglig barriär, medan med ökande fuktighet blir permeabel och matar ut den överskottsfukt från rummet. Det är nu huvudsakligen tillverkar en ångspärr för tak fast Delta.

Och om du inte lägger en ångspärr?

Ibland händer det också att taket redan sys och en ångspärr antingen glömt eller inte visste. Då inte panik och notera exakt hur materialet lämnas taket. Så om gips, då har du tur: det absorberar fukt. Om DSP finns heller ingen anledning till oro, eftersom DSP själv - tätt material, och ett anslutningselement är det lim. Även färgen på taket är ett bra skydd. Och faktiskt, för efterbehandling gips brukar använda de mest enkla ångspärren:

Urval av skarvjärn och vidhäftande ångspärr

Korrekt investerat ånga - det är en solid och sammanhängande skikt. Dessutom är inte lämplig här vanliga band dimensioneringsöverlappningar och korsningar - bara en speciell ångspärr. Varje tillverkare erbjuder sina alternativ för anslutning av band för olika uppgifter.

Till exempel, vissa av dem är uteslutande för överlappningar målningar, medan andra - för anliggande filmer för att jämna ytor, och andra - för att ansluta ångspärren med en porös och grov yta. Dessutom är det nödvändigt att förvärva anslutningstejpen från samma tillverkare som den ånga som i sig för att uppnå 100% förseglingsskikt.

Sådan är också flera typer:

 • speciella vidhäftande film;
 • klisterkompositionen för anslutning av membranet;
 • Byggnadstejp;
 • Aluminium tejp;

samt dubbelsidig vidhäftande tejp för att säkerställa integriteten för de enskilda banorna.

Nyanser i korrekt installation av taket ångspärr

Och slutligen, ge er några tips om installationen av den valda ångspärren. Att lägga en ångspärr ska alltid överlappa med 15-20 cm, för att ge skydd mot inträngande av ånga. Alla skarvar måste tätas med tejp konstruktion.

Under vinden taket ångspärr ska tryckas träribbor, och ovanpå dem - att montera lådan för att skapa ett gap mellan innertaket och vindsgolv. Samtidigt se till att framtida elkablar och andra tekniska system inte bryter mot integritet ångspärr film. Alla elektriska kablar ska vara stängda, och behöver en låda.

Dessutom kan en sådan klarering inte ordna taklampor, eftersom eftersom minsta skada ånga i detta utrymme bildas lätt kondensat och vattendroppar kommer att kontaktas med elektricitet. Och det är förenat med betydande problem.

Om det görs noggrant, i ångspärren kan fixeras lätt nog även volymen och flernivåstruktur:

Var försiktig, och resultatet av reparationen är endast tilltalande för ögat!

Nu på marknaden för byggmaterial en massa av syntetiska produkter, egenskaper och funktion är inte klart ens deras skapare. Men de behöver för att sälja, och därför komma med ett problem, vars lösning de är. Exempel - en ångspärr, som något annat än vatten och värmeisolering. Om rummet är korrekt och vattenkraft isolerad, är ångan cirkulationen mellan rummen inte är därför inte nödvändigt en separat ångspärr och spendera pengar på det är inte värt det.

Jag håller helt med det faktum att ångspärren alltid behövs för taket, men det är problem med valet av rätt material där hittills eftersom de egenskaper som inte skiljer sig mycket från varandra. Och om det faktum att det måste läggas med en överlappning av tyg till en annan 15-20 centimeter, visste jag inte innan, så satte inte som vi skulle vilja. Det fungerade inte effektivt.

Det har länge letat efter information om vad ånga är bättre lämpad för tak. Nu för mig frågan om vad som händer mellan de två nivåerna av byggnaden lösas för evigt. Mycket väl beskrivna, särskilt om vad som händer om densiteten hos materialet är mindre, på grund av vilka molekyler lätt passera genom den. Nu vet jag, när du behöver en ångspärr, eftersom det är väl gjort.

Jag märkte mer än en gång en situation där byggandet av hus kunder envist inte vill ta itu med en ångspärr tak, som syftar till att samtidigt spara åtminstone en del pengar. Som ett resultat, har detta lett till katastrofala följder, såsom försämring av byggmaterial, bildandet av mögel och mögel i isoleringssystemet golv. Därför är det bättre att inte spara pengar, som de säger, girig betalar två gånger.

Ångspärrsegenskaper material för tak

Värmeisolering av taket på balkongen, i badet eller en vanlig bostadshus inte kommer att vara effektivt om en del av denna "tak pie" är inte en ångspärr. Liksom i matlagning, kan avsaknaden av en av komponenterna i receptet enkelt radera hela smaken av skålen, och i fallet av taket - om du tar bort ångspärr i framtiden kan ha många negativa effekter.

I nästan varje järnaffär kan du hitta olika material för ångspärr. Frågan uppstår naturligtvis: "Vilken typ av ångspärr för taket för att välja?" Frågan är ganska lämpligt, eftersom olika rum kan vara olika isolering.

Skapar hinder från ångan inte kan kallas innovation inom byggtekniker. Under byggandet av trähus och bad sedan urminnes tider gjort förfarandet för uppvärmning taket, där ånga var obligatorisk komponent. Naturligt, av material såsom folie eller mineralull, och talet var inte, så att alla komponenter var helt naturligt.

Så det är den äldsta, men fortfarande med framgång tillämpats metoden - ångbad tak lera. Använd denna teknik är i bastubyggnaden. På takskivan (ej på britsen, nämligen plankor spikas till reglarna) sträckor vaxat papper eller kartong som impregnerats med lack, och på det ett skikt av 2-3 cm lägges lera, antingen ensamma (mjuknade), eller blandas med sågspån, halm eller sand.

Alla luckor och sprickor är förseglade och grundligt denna blandning. Följaktligen efter torkning, är leran sätta på värmaren.

För ångspärrar bad takmaterial kan inte bara naturligt ursprung, men också i industriell metod. Betingelser i basturummet kännetecknas av hög luftfuktighet, samt extremt höga temperaturer i ånga (i bastu luftfläktar "hetare" ibland elda ångbad till 120 grader).

På grund av närvaron av sådana parametrar är nödvändigt att välja material för ångspärren som inte kommer att släppa under upphettningen inga giftiga ämnen, och inte förlorar deras kvalitativa egenskaper under en lång period. På grundval av detta, är inte lämplig i badet under en ångbarriär av polyetenfilm tak. Först vid höga temperaturer snabbt kommer oanvändbar. För det andra skapar polyeten en helt förseglad utrymme att andas tungt.

För ångbastun är bättre att använda en speciell folie ångspärr membran. Det kan vara direkt aluminiumfolie, men att arbeta med det du behöver för att vara ytterst noga med att undvika tårar och punkteringar.

Mer sofistikerade och lättanvända flerskiktsprodukter är: aluminiumfolie på grundval av en fuktresistent kraftpapper. På marknaden för denna typ representeras av olika tillverkare, inklusive den gemensamma - ånga märken SE Folgoplast (producent SPE "StroyTermoIzolyatsiya", St Petersburg), S Megaizol (en grupp av "Mega" företag, St Petersburg), folien på Kraft papper (värmen, Ekaterinburg).

Också som ett reflekterande ångspärrsegenskaper material används, som består av folie, kraftpapper och ett ytterligare skikt av polyeten eller Mylar. Detta helt Alukraft (CJSC "Plasteks", St Petersburg), Izospan FB (LLC "Hex", Tver-regionen, av TM "Izospan") och andra.

Är på rea folie, förstärkt med glasfiber. glasfiberförstärkning tillåter sådant material för att motstå mekaniska påfrestningar (kan inte sägas om en folie), och arbetstemperaturområde kan vara mer än 120 grader.

Folie ångspärr vid korsningen av limmade speciell värmebeständig tejp.

Våtrum, ånga,

För våtutrymmen, där det inte finns några höga temperaturer, och där det inte är nödvändiga teplootrazheniya uppgift foliematerial används det vore olämpligt med hänsyn till deras höga kostnader. Det är redan möjligt att tillämpa ångspärren membran av polyeten och polypropen.

Viktigt! Installera inte ånggenomsläppliga membran som ångspärr! De tjänar till att skydda den yttre isoleringen! När man installerar en sådan film från insidan ångan kommer att tränga igenom den i isoleringen, vilket leder till försämring av fuktande och efterföljande värmeavskärmande skikt.

Det enklaste och mest kostnadseffektiva lösningen skulle vara en enkel plastfilm. Emellertid har detta material ett antal nackdelar, av vilka det finns flera stora:

 • En kort livslängd - så småningom polyeten blir sprött och bryts, särskilt om ändringar rumstemperaturen är vanliga.
 • Växthus eller växthuseffekten - en överdriven ansamling av luftfuktigheten i rummet.
 • Kondensatet som bildas på en slät filmyta, kan glida längs de lutande ytorna, de ansamlas på ett ställe.

Dessa skäl härleda denna metod parozaschity leden förlorat sin relevans och är inte särskilt effektiva.

Och ändå - vad som är bäst för taket ångspärr? För konventionella bostäder säkrare att använda ett flerskiktsmembran. Strukturen hos en sådan film struktur är följande: den ena sidan är slät och den andra grov. För att skapa en lint besprutas rayon. Den släta sidan läggs till en värmare och grov - inomhus.

Om en stark luftbefuktningsvattenmolekyler kvarhålls på högen sidan av membranet och sedan avdunsta. Sålunda, effekten av att förhindra uppträdandet av en droppe av kondensatet.

För att underlätta installation, kan du använda en treskiktsfilm. Det finns också en jämn och grova sidan, men mellan dem finns en ytterligare förstärkningsskikt av glasfiber. Denna typ av ångspärr används huvudsakligen i sluttande tak, där det finns en risk för ökad mekanisk belastning på ångspärren, och det är inte lätt att bryta under monteringsarbetet.

Ånga film baserad på polypropylen har större styrka och hållbarhet, så de används företrädesvis.

I torra områden, och mellan golvvärme kan användas mest enkla membranet är en ångspärr kommer sannolikt spelar en roll av skydd mot inträngande av luft i mikrofibrerna från värmaren.

Ibland byggare erbjuder användningen av bitumen ångspärrsegenskaper material - asfalt, takmaterial. På grund av närvaron av bitumen cancerogena ämnen som blir framträdande när temperaturen stiger, är en ångbarriär inte nödvändigt att installeras i bostadsområden, men det är fullt möjligt i de ekonomiska zonerna. Vi får inte glömma att kvaliteten på parozaschity kommer att vara mycket lägre än dagens ånga barriärmaterial.

Vid montering ångspärren måste komma ihåg att beläggningen måste vara en kontinuerligt membran lappar banorna till varandra - åtminstone 150 mm, är alla fogar limmade med en speciell tejp. Också att läppning på väggarna i storleksordningen 200 mm för att länka taket ångspärren med ångspärr vägg.

Innan du köper materialet noggrant studera de specifikationer som den valda produkten är helt i linje med villkoren i dess fortsatta exploatering. Rätt dimensionerad och tekniskt väl monterade taket ångspärr kommer att hålla värmen i rummet och hålla starka strukturella element i ditt hem.

Nytryck av material är möjligt endast med tillstånd av förvaltningen och aktiv länk till källan.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 + 1 =