Transplantation krukväxter

Hur och när att transplantera krukväxter?

Till våra favorit växter kan frodas, måste de skapa gynnsamma förhållanden. De behöver alltid tid att vatten, foder och, naturligtvis, glöm inte att uppdatera sätt ändra potten till rymligare. Från tid till annan, bör krukväxter vara planterade, men när du behöver det för att göra, kommer vi att försöka ta reda på mer i detalj.

Varje växt successivt växer, utvecklas och dess rotsystem. Hon blir så småningom den största, absorberar från jord blanda alla näringsämnen. När de rottillväxt få trångt i den tidigare kapaciteten. Även om "husdjur" för att mata och hålla flera år i en kruka, kommer deras fulla utveckling sluta.

Ofta ses när blomman vattnas ofta, och jorden i det torkar mycket snabbt. Så är det på grund av en intensiv spridning av rotsystemet. En annan faktor - genom dräneringshålet kan ses en del av rötterna, som är utstansade. Om detta händer, då är det dags att byta potten nära rymligare.

Vissa typer av exotiska växter kräver inte årliga återplantering. Ändra potten på dem negativt påverkar de upplever stress. De måste planterade först när rotsystemet är helt flätade hela potten.

Omplantering hjälper till att lösa olika problem, eftersom de ofta hindra full utveckling:

 • inte tillräckligt med ledigt utrymme i potten;
 • om det fanns skadedjur, sjukdomar;
 • brist på näringsämnen i jorden.

Växter bör vara tillräckligt med tid för att slå rot i god tid före blomning, så den bästa tiden - den period av vila.

Efter vintern, resten av tiden, invånarna i krukor börjar aktiv utveckling. De måste uppgradera sina jord, det kommer att kunna ge den nödvändiga kraften. Experter tror att den bästa tiden för ympning - våren. Om det fanns knoppar, de redo att blomma, då processen bör skjutas upp till nästa år.

Perenner rekommenderas att plantera minst en gång i 2 år. Krukväxter växer mycket långsamt, kräver i detta förfarande en vart tredje år. Kaktusar och suckulenter kan lätt utvecklas i dess kapacitet till 6 år.

Det är lämpligt att bekanta dig med månkalendern att välja de mest gynnsamma dagar. Tillräckligt för att köpa en månkalendern år, för att förstå i vilken lunar dagar för att producera transplantation. Man tror att man inte ska störa dem i fullmånen. Det är bäst att göra detta på den tiden då månen stiger. En mycket god tid när månen är i den bördiga tecken - Fiskarna, Oxen, Cancer. Dessa tecken är bra att påverka utvecklingen av anläggningen, även med avtagande månen.

Först måste vi bestämma vilka arter tillhör en blomma som behöver en transplantation. därefter plocka upp en ny kapacitet för det. Det bör inte vara för hög, bara 2-3 cm i diameter mer än det förra. Nya eller gamla behållare bör vara väl avrundad med kokande vatten. Om en lerkruka, sedan lägga ett par timmar i vattnet för att komma ut alla skadliga ämnen. På botten av tanken är nödvändigt att fastställa dräneringsskiktet 3 cm Som dränering är lämplig .:

1

några kräva tjockare skikt, det kan ta hälften eller 1/3 av potten. Jorden Blandningen ska alltid uppfylla följande kriterier:

 • vara ett näringsämne;
 • tillåta luft att rötterna;
 • % Surhet innehåller önskas för en speciell typ;
 • utan att innehållet av skadegörare och patogener;
 • inte att kvarhålla någon fukt.

Hur kan man kontrollera behovet för transplantation?

Om det finns tvivel om kapaciteten av uppdateringen kan du kontrollera, ta potten från dess invånare. Det måste göras noggrant och alltid med marken. Om allt jorden intrasslad rotsystem och kan knappast se marken, så det är dags att flytta anläggningen till ett rymligare kapacitet.

När rötterna inte är helt flätade kapacitet kvar utrymme för vidareutveckling, medan måste vänta. Flower återgår lätt till sin ursprungliga plats och fortsätter att växa.

Om växterna är inga nya skott, inte kasta knoppar, bladen gulnar, och kan också skjuta ut från de lerkärl rum rötter ur potten - det måste planterade.

Vald för vidarebosättning planta per dag måste vattnas för att göra det lättare att extrahera den från den gamla potten. Jorden för plantering är bättre att köpa i butiken, plockade upp några jordblandning. I en sådan jord för att välja den mest lämpliga sammansättning för full utveckling. Jorden från vår egen köksträdgård är bättre att inte ta, eftersom det ofta är gjorda av olika gödningsmedel, kan en sådan sammansättning skada blomman.

Ta bort roten ur jorden clod bör uppmärksamma förekomsten av skadedjur. Om det finns, måste vi bli av med jorden och tvätta rötterna. Ruttna rötter bör vara noga med att ta bort, rengör dem med en lösning av kaliumpermanganat och strö skivor med aska.

Efter dräneringsskiktet i potten är nödvändig för att hälla lite jordblandning i ett skikt av ca 2 cm. Därefter plantorna överfördes till nya ytor och potten är fyllt med jord. Jorden bör vara lätt trampa, till vatten och strö en lätt skikt av lös jord för att tillåta luft till rötterna. Med tiden genom att vattna jorden lägger sig, och då kan du lägga lite frisk jord.

Omedelbart efter att ha flyttat in i en ny container bosatt inte kan sättas i ett soligt ställe. Det är bättre att sätta potten på en skuggig sidan av rummet i fem dagar tills hans nya "hyresgäst" anpassas. Efter det, om allt går väl, återgå till det vanliga stället. Den första veckan av anläggningen är inte nödvändigt att vatten. I framtiden, även för att begränsa vattning, rötterna på grund av brist på fukt försökt att leta efter henne, växer i nya substrat.

inte omedelbart behövs krukväxter i utfodring. Gör gödsel kan vara tidigast 4-8 veckor efter transplantation. Det rekommenderas att spraya lövträ massan nästan dagligen. Fläktar med lång erfarenhet rekommenderar nypa eller trimma ändarna av stjälkarna. Detta förbättrar flower power och aktiveras dess utveckling.

Alla dessa enkla regler kommer säkert att vara bra att veta när man ska plantera plantan. De kommer att bidra till att skapa mer bekväma förhållanden för deras vidarebosättning och utveckling. Vår favorit blommor strax efter denna överraskning oss gott, om allt följa proceduren noggrant, snabbt och korrekt.

Regler transplantation krukväxter

Transplantation blommor. Vad verkar vara enklare? Men i detta fall finns det några nyanser som måste komma ihåg att anläggningen har fått vänja sig vid den nya platsen och känna sig hemma, glädja oss med sin grönska och blommor. På detta och kommer att berätta i artikeln MirSovetov.

Psykologer tror att grönt lugnar nervsystemet, hjälper till att bli av med negativa känslor och även stimulerar kroppens försvar. Så att krukväxter inte bara förenar oss med naturen och dekorera insidan, men också bra för hälsan hos hushållet.

Metod ett: En liten mängd jord, placera krukan i en tjocklek av inte mer än 15 cm, kokt i ett vattenbad under 10 minuter vid 85 grader.

Metod två: sätta på en bakplåt med låga sidor och värmdes i en ugn eller ugn vid 85 grader under omkring 10 minuter, tidigare täckt med folie. Om du använder en djupare behållare, bör utvidgas till 40-50 minuter.

Om du vill spara tid, kan marken köpas på en specialitet butik, där kvalificerade säljare att hjälpa dig att välja färger för din substrat. Eller så kan du välja landet: vanligtvis skrivet på förpackningarna för vilka sorter av växter som det är avsett. Substrat "för alla typer av växter," rekommenderar vi att ta endast i undantagsfall, när du är säker på dess krävande växter eller vid hantering när du vill hälla lite av jorden i olika färger. Man bör komma ihåg att den öppna påsen för att marken är bättre att använda omedelbart eller lagra noggrant täcker, på en sval plats att landa inte torkat upp.

storlek. Små växter bör transplanteras i små krukor i höjd och höga växter med väl utvecklat rotsystem - respektive i en ganska djup tank. Bredden på den nya krukan bör vara endast ca 3 cm större än den tidigare, annars anläggningen inte kommer att kunna behärska alla nya marken på en gång. I det enklaste fallet kommer blomman inte blommar, är det möjligt att bromsa eller stoppa tillväxten av växter. Dessutom, när det är överdriven vattning (speciellt om du är i detta fall inte en "hand stoppade") i en alltför stor krukväxt kan dö på grund av alltför markfuktighet - rötterna ruttnar i en sådan miljö. Om upptäcks i tid svärtning rötterna och du tog för en transplantation, vara säker på att ta bort de ruttna rötter, och den nya krukan, ta lite mindre i storlek.

För permanent uppehållstillstånd i den stora behållaren kan planteras mogna växter, dålig tolerans för transplantation (t.ex., palm). I framtiden, de bara hälla några centimeter på jorden under ett år, efter att ha tagit det översta lagret.

material. Tvisten om inställningen av lera eller plast som material är en mycket lång tid för krukorna. Förespråkarna påpeka först att materialet har porer genom vilka luft växlingen äger rum, avdunstning av överskott av fukt och eluering av skadliga salter från jorden. Sådana krukor väger tillräckligt för att undvika oavsiktlig tippning av växter när bete eller plötslig vindpust, och lång sikt.

Keramiska används av människan under en lång tid. En av de äldsta keramik tillhör Tripoli kultur. I IV-talet f.Kr. de gamla egyptierna visste redan konsten att göra glasyrer, och i slutet av sumererna uppfann drejskivan. Anhängare av plasten i första hand talar om ett pris som ibland är flera gånger mindre än i lera och keramik, för att underlätta rengöring och låg vikt, vilket även gäller för dygd: Flower lättare att göra gardinen krans och bekvämare att bära dem till vattning.

Valet är ditt. Den bör endast beaktas att leran porositet som tillåter vatten att nå ytan av krukan tillhandahåller kyleffekt. Om lägenheten är kall och anläggningen är mycket värmeälskande, dessa krukor behöver isolera. Dessutom krukorna av lera ibland, till en vit saltbeläggning undvika uppkomsten av blommor på obligatorisk basis bör vattnas med mjukt vatten.

Hur man rengör fläckar från en lerkruka?

Metod ett: lös upp i vatten en liten mängd av detergent (t.ex. diskmedel) för att hålla krukan i lösningen, noggrant rengöras med en borste (företrädesvis styva borst) för att framställa en vattenlösning av blekmedel (10: 1), tvätta dem kruka, skölj igen med vatten och låt torka.

Metod två: riv potato skins och noga tvätta och torka i solen. Det bör skiljas från ett keramiskt krukväxt krukor av samma material, som fungerar som en behållare för kläder av dekorativa färger. Växter planteras direkt in i den kan inte: helt glasad, inte tillåter anläggningen att andas och ingen dräneringshål inte tillåter överflödigt vatten rinna. I vilket fall som helst bör potten och krukor komplettera och framhäva skönheten i växter, harmoniskt passar in i det inre, och inte avleda all uppmärksamhet på sig själv.

Plastkrukor behålla vatten, så du måste noga övervaka frekvensen och mängden av vattning, doseringen av gödsel till rötterna inte ruttnar. Det är inte nödvändigt att hålla anläggningen i en kruka i direkt solljus: fabriken i dem kan överhettas. Delvis kompensera denna effekt kan du välja ljusa potten.

Blommor är vanligtvis transplanteras varje år på våren. Young, aktivt växande bör planterade ofta. Men för att störa den gröna husdjur efter den snabba blomningen, när tillbringade en stor insats, inte värt besväret. Fortfarande måste ta hänsyn till typen av anläggning och dess status. Snabbväxande växter med rikligt lövverk (såsom Impatiens, Chlorophytum, Tradescantia, viol) kräver en transplantation en gång om året, och ibland oftare, eftersom fyllningen av rotsystemet av potten. Trädplantor (palmer, Scheffler), samt kaktusar, orkidéer odlas bättre transplanterade högst en gång vartannat år. I vilket fall som helst MirSovetov rekommenderar uppmärksamma hälsan hos växter och hur mycket mark "urkärnade" rötter - det är de viktigaste kriterierna för omplantering växter.

Många amatör odlare påpekar att framgången för transplantationen beror också på månens faser. Bäst av alla växter slå rot och växa aktiv om transplantationen genomfördes vid den växande månen, när det var under jorden tecken (Oxen, Jungfrun, Stenbocken) och vatten (Cancer, Scorpio, Fiskarna). Hela processen med rätt erfarenhet och skicklighet tar inte lång tid, och består av följande steg:

1) är känd för att (bättre per dag, men det är möjligt för vissa timmar före transplantation) vattna växter;

2) förbereda alla nödvändiga förväg för transplantation: arbetsplats, täcka den med tidningar eller cellofan, och utrustning (pot jord, dränering, träkol, trä eller knivblad);

3) kruka, naturligtvis, måste tvättas. En ny om den lera, ett par timmar (eller inför natten), fyll på med vatten, så att han matas med fukt. Annars kommer potten ta upp fukt från marken, vilket kan leda till torkning av rotsystemet av växten;

4) ett hål för dräneringsskikt strö två centimetric expanderad lera, floden grus (nödvändigtvis hålla i vatten) eller med trasiga bitar av gamla krukor eller tegel. Dränering kan köpas på en specialitet butik eller låna från vänner, som bedriver byggarbetsplatsen. Om anläggningen är för känsligt för fukt eller överskott, t ex, en pott alltför djupt under den, kan ökas dräneringsskiktet;

6) endast efter avlägsnande av den gamla anläggningen från potten. Det är bäst att göra det på följande sätt: att hålla KOKA jorden från ovan, medan knäppa fingrarna stjälk av anläggningen, vrid potten upp och ned. Eftersom du pre-vattnade jorden bör lerkärl rum vara lätt att få ur potten (du kan lätt peka på väggarna och botten av behållaren, om det behövs). I extremfallet är det möjligt att hålla kniven längs innerväggarna. Tillfällig plastbehållare kan helt enkelt skäras;

7) med fingrarna eller en borste rengör försiktigt rötterna från resterna av den gamla jorden. Noggrant inspektera rotsystem: ruttnade rötter avskurna och beströdda kolpulver (alternativt, kan man ta tabletterna krossas aktivt kol). Därefter försiktigt ner anläggningen i en kruka, jämnt fördelade över ytan av rötterna fyllda upp till detta land.

8) som håller växten, spade långsamt täckt med jorden i krukan. Samtidigt, försök att hålla anläggningen ungefär i mitten av potten, och så att det i slutändan visade sig vara i marken på samma nivå som före transplantationen (inte bör tillåtas att somna full root krage), med tanke på att marken ska vara under kanten av rätter på 1- 2 cm. till jorden satt lika nära, kan du försiktigt skaka potten lite att stämpla (men inte överdrivet) med fingrarna. Vi kan inte tillåta en fullständig sömn roten kragen;

9) efter vattna blommorna (om sina rötter inte drabbas hårt av röta) och in i skuggan för ungefär en vecka.

Vid hantering alla åtgärder lite enklare: Överför anläggningen till en ny pott av samma KOKA jorden och fylla på kanterna och topp ny jord. Omlastning istället rekommendera transplantation i viloperiod, liksom växter som lider av ångest rotsystem. Behandla därefter växterna med kärlek och din kärlek till dem kommer tillbaka hundrafalt.

Funktioner och regler transplantationer krukväxter

Krukväxt kan dödas av en mängd olika faktorer: den genetiska sjukdomen till plötslig torkning. I dina händer att titta på deras hälsa - att utföra ett antal nödvändiga åtgärder, och du hålla det för länge. En av de viktigaste händelserna - omplantering. Det finns ett antal strikta regler för blomutveckling. Följande är de viktigaste.

När krukväxter behöver en transplantation

Innan man börjar på omplantering, måste du se till att det är nödvändigt. Transplant - en enorm stress för någon medlem av faunan. Ändra befolkade och lämpligt gödslad potten jord och ger en helt ny uppsättning av bekymmer och svårigheter.

Avgör om ersättning krävs är möjlig genom två huvudfaktorer:

 1. Anläggningen blir trångt i potten. Det är bara att veta: bara ta bort blomman från potten tillsammans med klump av jord. Om rotsystemet är tätt twist runt hela com - det är dags att plocka upp en behållare med stor storlek.
 2. Jorden har blivit gammal och har en karakteristisk lukt av träsket. Det är ännu lättare att identifiera. Vi kan inte tillåta anläggningen under en längre tid var i en sådan mark.
 3. Flower slutat växa. Dess växtperioden minskas, och utvecklingen är i stort sett obefintlig. Bland flera skäl för detta tillstånd kan vara och behovet av transplantation.

Transplanteras till en ny kruka och ny jord kan delas upp i 2 typer:

Om behållaren är skadad eller inte lämpar sig för normal tillväxt, är det nödvändigt att ersätta det, oavsett årstid och utvecklingsstadium.

Av de ytterligare alternativ, vissa ägare följer månens faser - under växt enheten görs bäst med växter.

När transplantation är bäst att inte utföra

För omplantering bör vara en korrekt behandling. Unga organismer behöver ändra jorden varje år. Mogna kosta en gång i 2 - 3 år.

Det finns 4 tidsperioder när transplantation krukväxter rekommenderas inte:

 1. Under resten. På vintern, är det helt stoppas flödet av alla processer, och lasten i form av transplantation kan leda till döden av organismen.
 2. I blomningen. De mest aktiva fasen av utvecklingen under året anläggningen koncentrerar sig på att skapa frön och frukter. Krafter på transplanterade helt enkelt inte kvar. Du kan utlösa kroppens utarmning.
 3. Omedelbart efter förvärvet (transport).
 4. Tillåts inte transplantation vid sjukdomar. Vid den här tiden är det försvagas och kan inte klara av en sådan belastning.

Noga följa utvecklingen av blomman och linjegraftransplantationer i enlighet med detta. Byte av marken och flytta in i en ny pott i en av dessa tidsintervall är endast tillåtna i nödfall (bruten behållare, det kritiska tillstånd av blomman på grund av dålig jord) och måste utföras med stor försiktighet.

Funktioner och regler transplantation krukväxter

Teknik för transplantation krukväxter är indelad i 3 typer beroende på djupet och jord arbetar ersättningar:

 • Full transplantation.
 • Perevalivanie lerkärl knöl i en ny behållare.
 • Ersätter det övre jordskiktet.

I det första fallet anläggningen från krukan noggrant heras och renas från jordpartiklar. Därefter är kroppen placeras i beredd jord.

Partiell ersättning av den befintliga jorden gör det möjligt att stimulera blomma tillväxt och att förse den med nya inslag och viktiga mineraler. Det är nödvändigt att noggrant lossa och ta bort ett lager av 4-5 cm från toppen av koma, och i dess ställe pour färsk blandning. Var noga med att hälla ymnigt efteråt.

Steg för steg instruktioner transplantation

Utföra transplantation krukväxt odlaren kräver strikt till följd av åtgärder och uppmärksamhet på varje detalj. I processen är de följande stegen (i kronologisk ordning):

 1. Efter beslutar om behovet av transplantation, bör du förbereda en lista med alla nödvändiga verktyg och objekt: ny jord, kruka, vattenkanna, spade och så vidare. Du behöver inte slösa tid på att söka efter det objekt som du vill arbeta - anläggningen bör inte lämnas ut ur marken under en lång tid.
 2. Anläggningen bör vattnas rikligt. En timme efter vattning, ta bort lerkärl rum med en anläggning från potten. För att göra detta, vrid behållaren och knacka på nederkanten. Vid svårigheter, hjälpa dig själv med en kniv eller en speciell plan spade. Målet - som liten skada kan orsaka marken och behålla sin struktur.
 3. Den nya krukan pour dränering (skärvor, expanderad lera), preliminärt lägga en dräneringshål.
 4. Medge undantag lerkärl rum kapacitet. Det är viktigt att sätta anläggningen vertikalt för normal utveckling. Du har nödvändigtvis en spalt bildas mellan väggarna i potten och en knöl. De bör vara beredda att somna fuktig jord.
 5. Genomför täta mark. Använd fingrarna för att trycka ner huvuddelen jord och bildar en jämn mark horisont.
 6. Efter den slutliga placeringen av blomman rikligt häll och placera den på en plats skyddad från den öppna solljus. Hållbarhet - minst en vecka. Vattning bör vara mycket försiktiga och måste spraya bladen varje dag.

OBS! När du förbereder en ny mark, kontakta en specialist. Även den bästa blandningen kan påverka utvecklingen av en viss art negativt. Var därför försiktig och ge en specifik typ av organism lämpliga förhållanden för tillväxt och utveckling.

Du transplanterade inomhusverket till en ny (eller rengjord) gammal kruka. Marken ändrades. Nu är det viktigt att säkerställa underhållet under den första perioden efter arbetet.

För att göra detta bör du göra följande:

 • Permanent sprutning och vattning av marken. Du kan inte översätta jorden med fukt, men ger regelbundet växten med vatten mycket viktigt för utveckling.
 • Placera kroppen i ett speciellt växthus. Detta kommer att krävas om det finns skada på blommans struktur under transplantationen.
 • Lägger till speciella preparat för att bevattna vatten. Använd endast dem om det finns uppenbara faktorer som indikerar detta.
 • Applicera inte gödselmedel på färsk jord i 2 till 3 månader - Detta kommer att leda till övermättnad av vitaminer och hämning av kroppen.

Omedelbart efter transplantationen kommer växten att vänja sig vid de nya förutsättningarna, så förvänta dig inte snabb tillväxt. Tvärtom, troligtvis kommer det att finnas ett stopp och en långsam utveckling. Oroa dig inte! Efter en kort tid stabiliseras alla processer.

På jobbet är det viktigt att ta hänsyn till hans behov av transplantation och ge honom optimala förhållanden. Bland blomsterhandlarna finns ett visst antal misstag som leder till negativa konsekvenser (sjukdom, minskning av tillväxttakt, död):

 • Felaktigt urval av jordtyp och sammansättning av blandningen. Detta begränsar tillgången på näringsämnen, bryter mot den nödvändiga balansen mellan luft och vatten. För att fullt utveckla blomman måste jorden uppfylla kraven för en viss art.
 • Transplantation med bevarande av transportjorden. Ofta säljer blommodlare växter i en speciell blandning, som inte är lämplig för odling under lång tid. Därför måste du helt bli av med den okända jorden och ersätta den med en ny lämplig blandning.
 • Du kan inte trimma växterna på kvällen, under perioden och omedelbart efter transplantationen. Detta kommer att orsaka honom dubbla stress och kan leda till döden.
 • Överdriven fuktighet och tillsats av speciella medel. De flesta växter behöver inte vitaminer och andra ämnen i transplantationsprocessen. Dessa läkemedel är bara nödvändiga och uteslutande vid kroppsskador och sjukdomar. Du kan inte missbruka dem!
 • Vid transplantation är det viktigt att observera positionens djup. Om du lägger det djupare än i den tidigare potten kommer det att begränsa blommans tillväxt. Med mindre penetration kan rotsystemet komma ut.

Även erfarna blommodlare tolererar irriterande misstag. Förbered dig för transplantation - studera egenskaper hos en viss art och följ dess beteende de första veckorna efter att ha placerats i en ny mark.

 • Gradvis öka storleken och volymen på potten. Ett skarpt hopp till stora behållare leder till en avmattning i tillväxten.
 • Lerkrukan ska placeras i vattnet för natten, och fyll av dräneringshålet med skär innan du häller en ny primer.
 • Välj marken med hänsyn till preferensen hos en viss art. Universella blandningar kan inte uppfylla kraven, så blommodlarna tillgriper kompilering av egna formuleringar med obligatorisk tillsats av torv.
 • Om rötterna är för tätt täckta med en jordklodda eller rotsystemet är underutvecklat, Det kommer att vara nödvändigt att försiktigt rengöra det av klämmande jord med en kniv eller gaffel.
 • Endast de anpassade växterna ska transplanteras, vilka redan har blivit vana vid transport. Byt inte marken de första dagarna efter förvärvet av blomman!
 • Var noga med att placera ett lager av dränering på botten av potten (dess tjocklek varierar från typ av blomma).
 • Varje art kräver ett särskilt förhållande till sitt rotsystem: vissa växter kräver beskärning av rötterna, Andra är kategoriskt förbjudna att skära skotten. Adress med specialisternas rötter.
 • Den optimala versionen av krukans material är lera. Det säkerställer korrekt luftutbyte och förenklar växtutvecklingen och arbetar med den. Plastanaloger orsakar ofta fördröjd utveckling och sjukdom.

Om dessa regler följs kommer din anläggning att leva hela den tilldelade perioden och utvecklas ordentligt och naturligt.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 + 1 =