typer av tak

Tak: installationen och enheten

Genom taket på huset speciella krav: det måste bli hållbara, kräver minimalt underhåll, för att säkerställa vattentäthet. Material behöver resistenta mot vittring. Tidigare ersätter den framgångsrikt mjuk tak: en flexibel (bituminösa) kakel, evroruberoid många mastix membranmaterial och är en bredd av ca 1-1,5 meter av moderna polymerer. Köpa efter jämförelse av konkurrenternas produkter - en rimlig lösning.

Modern mjuk tak - det är tiotals namn av material. Bland alternativen - tak mjuka plattor, film, mastix, ark, rullar. Den första utformningen av taket var för hundra år sedan och har patenterats i USA. Dessa takmaterial utförs på basis av:

 • impregnerad glasfiber (ett förstärkningsskikt);
 • dampproof mineralballast.

Bitumen - brandsäkra, inte ruttnar, tål extrema temperaturer komposition. Flexibelt tak av den belagda glasfibern (grit) erhållna enkelt, praktiskt, ger en tystnad i byggnaden även när hagel, regn. Dess hållbarhet - från 5-7 år (på det mest kostnadseffektiva) till 30-60 i premiumnyh. Med rätt kombination av montering av ett bärarmaterial (förstärkande nät), "berget harts" och beläggningen av stengranulat gjorts elastiska, vattentäta alla typer:

Alla typer av mjuka tak aktie, med tanke på vägen för bildandet. Kallar dem organisk Shinglas (papp) eller Fibre röst Shinglas (glasfiber). I mitten av 20-talet. i USA sådana plattor som i 45% av hushållen. arter:

 • Bältros - ersätter de flytande bulk bitumen, styckegods i form av mönstrade ark. Det tjänar upp till 60 år. Det kräver fixering. Det tål inte mekanisk rengöring av snö och löv.
 • Rulle takläggning - tejp 1,5-2 m representerar tätskikt skikt. Bekvämt med minimala lutningsvinklar. Skikten är förenade polymera tillsatsmedel, är förbundna genom termisk svetsning. brännare kräver.
 • Membran - PVC ark, som är resistenta mot UV-strålning.

Eventuella material som används för att täcka tak skyldiga sina egenskaperna hos alla tre ämnen: glasfiber, bitumen (berikad med syre) eller SBS-modifierad (rezinobitumu) granulärt pulver av sten. Köp mjukt tak kan skyddas:

 • genom utfällning;
 • mot mekanisk skada;
 • från den yttre miljön (filialer, fåglar, djur);
 • från ultraviolett strålning.

Följande kan identifieras i monterings teknik som används:

 1. Mekaniskt fäst (bältros installation med mastix fästdon +).
 2. Fusing (gasbrännare, värmesmältning faktiskt tillhandahålls i stället för den vanliga stapling).

Grunden för den typ av roll används endast fast, men en låda av barer att sätta taket krävs. På de arrangerade och flytande mastix alternativ nästan plana tak. Sekvensen av verk:

 1. Kompositionen matas till det undre skiktet - bitumen-latex.
 2. När den hälls varmt mastix (1 cm), och pressas sedan till grus.
 3. Skikten separeras från emulsions bondad duk (valfritt):
 • glasfiber;
 • med glas;
 • glasfiber.

Shinglas mycket relevanta brickor från ryska tillverkaren Technonikol. Denna progressiva produkt med basalt aggregat. Tillbehör som säljs, häst, gardinelement, ventilationsuttag och installationsanvisningarna. Kan beställas i bulk eller köpa alla bältros i form av färdiga system från den officiella webbplatsen:

1
 1. Shinglas Garret PIR - med ett övre skikt av flerskikts kakel Shinglas, värmare.
 2. Installation för alla typer av lutande tak med ventilation och kyla vind Classic - med ett lager av bältros Technonikol Shinglas.

En intressant serie av tvåskikts tak med Western TECHNONICOL patenterade form av skärning av en bikakestruktur:

 • Modellnamn: västra (nyanser Prairie, Niagara, Klondike Canyon).
 • Pris: 704 rubel / kvm
 • Funktioner: tål från -45 till + 110 ° C, garantiperioden - 55 år, tjockleken av klappersten - 3 mm, vikt sm - 17,6 kg.
 • Fördelar: estetiska utseende, den holografiska volym tyst, från försvinnandet av snöskydd.
 • Nackdelar: höga kostnader.

Det andra alternativet - en rustik tak land, som har 9 naturliga ädla toner. Intressant och typ av cut - "Dragon tand"

 • Modellnamn: Land.
 • Pris: 252 s.
 • Funktioner: en tunga duk + basalt granuler, som avser att -45 ... + 110 ° C, sten tjocklek - 2,7 mm, en vikt av 1 sq. m - 12,5 kg, element storlek - 100 33,5 cm.
 • Fördelar: rimligt pris, effektiv, lämplig, lantliga och arkitektoniska lösningar.
 • Nackdelar: inga ljusa färger, naturligt gamma.

Andra plattor Technonikol presenteras i katalogen av tillverkaren produkter. Denna en-, två- och tre lager typer, tillgängliga tillbehör, foder mattor. Delas exklusivt tunga typ och single-layer ultra kontinenten finska (typer av skär Accord, Sonata), Classic (Flamenco, Rumba, Modern, Tango Quadrille), en serie av Ultra (Foxtrot, Samba). Treskiktade utföringsformer representeras Kontinent:

 • Modellnamn: kontinenten.
 • Pris: 998 s.
 • Funktioner: 3-trådigt, extremt stark glasfiber + basalt granuler sq vikt - 25,4 kg, sten tjocklek - 3,2 mm, cellstorlek - 100 34,9 cm clearance - enligt antika stenplattor.
 • Fördelar: ökad isolering, skydd mot smältning av snö massa, garantitiden - 60 år, estetik, super stark.
 • Nackdelar: höga kostnader

Ett enklare alternativ - ett enda lager. Plus Series - i mängden färgalternativ. Bland de åtta variationer har nyligen kommit ut nyhet - djupblå färg tur och grått (Cedar, poppel):

 • Modellnamn: Foxtrot.
 • Pris: 360 s.
 • Funktioner: 1-ply, ett basalt, vikt sm - 9,5 kg, sten tjocklek - 3,3 mm, cellstorlek - 100 31,7 cm, design (skärning) - Accord.
 • Fördelar: minimal vikt, överkomligt pris, garanti - 50 år.
 • Nackdelar: not found.

Populära utländska bältros Katepal: är materialet i den finska produktionen att vara stolt över. Produktionen börjar i mitten av 20-talet, nära Helsingfors, på den 90: e. Ryska köpare är bekanta med detta varumärke som en av de första. De huvudsakliga skillnaderna i alla avsnitt - användningen av modifierade (oxiderad) bitumen SBS olika mjukhet och hållbarhet, och 120 g glasfiber per kvm Det finns 6 serien: Ambient, Katrilli, Jazzy, KL, Rocky och Foxy. År 2014 fanns det ett slags by ha "bältros", en trä takmaterial:

 • Modellnamn: Ambient.
 • Pris: 560 s.
 • Funktioner: drift vid -55 ... + 110 ° C, bältros - 100h31,7 cm, vikt - 8 kg per kvm
 • Fördelar: solid utseende, bländning och "spelar" i solen, blygsamma vikt, garanti - 25 år.
 • Nackdelar: Kostnaden är över genomsnittet.

Tillgängliga för att passa vilken som helst tak formen KL / KL serie, som presenteras i fem variationer vanligt gängade typ av celler:

 • Modellnamn: Katepal KL.
 • Pris: från 401 p. (Svart).
 • Funktioner: singel - 100h34 cm, tjocklek - 3 mm, vikt - 9,5 kg per kvadratmeter, med ett paket - 3,5 m tak.
 • Fördelar: gynnsamma - köpa bältros lätt, lätt, enkel att använda.
 • Nackdelar: blygsam utseende, inga strömavbrott i celler.

Praktisk tak Tegola - rysk-italienska produktionen. Den är representerad i en serie av Classic, Nordic, Antic, Alpine, Alaska och ser ut som en rektangulär (hexagonala) celler, eller mer komplext mönster. Dess funktioner - grunden för ett rutnät av 125 g / kvm. m, användning av SBS-modifierad bitumen, överensstämmelse med internationella standarder EN 544. Temperatur taket kontroll - från -50 till + 50 ° C. Används tre typer av sten fraktioner färgade material vid + 650 ° C. Kiselsand stänk underlättar lagring och transport.

Mer överkomliga priser för mjuka tak i form av en klassisk tegel med nyanser. Välj mellan sju färger:

 • Modellnamn: Tegola Classic.
 • Pris: 319 s.
 • Funktioner: 2 lager, tjocklek - 3 mm, vikten av taket - 9,5 kg / m, storlek - 100h34 cm, en pack = 3,5 kvm
 • Fördelar: Venezuelanskt naturlig bitumen, prisvärd, miljövänlig, mer ekonomiskt rimligt pris.
 • Nackdelar: nej.

Mer hållbara och har en spektakulär vy av Alaska-serien (elit laminerade bältros) i de fyra ädla färger med en präglad struktur:

 • Modellnamn: Tegola Alaska.
 • Pris: 493 s.
 • Funktioner: 2-modifikationsskikt, tjocklek 3 mm, tak vikt - 11,7 kg / m, storlek - 100h33,7 cm, en pack = 2,57 kvm
 • Fördelar: Venezuelanskt bitumen bältros varvade laminering, mer omfattande och hållbara.
 • Nackdelar: Dyrare material.

Mycket populära rysktillverkade plattor Rufleks tillverkas i Saratov-regionen. till den nyinrättade (år 2012) fabriken. Garanti är så mycket som 35 år. Du kan välja mellan alla tillverkare serien - rundade Ornami, cellulär Sota, fyrkantiga Tab, Briss och "matta» Runa:

 • Modellnamn: Esten (Esten).
 • Pris: 346 s.
 • Funktioner: 2 lager, storleken av klappersten - 100h31,7 cm kvadrat med en packning - 3 m, en vikt av 1 kg = 11,1 kV.
 • Fördelar: prisvärda, stora färger.
 • Nackdelar: ingen ytterligare laminering.

Det belyser dyrare dubbla lager laminerad version presenteras i fyra naturliga färger, inklusive mättad Emerald:

 • Modellnamn: Ruflex Esten.
 • Pris: 780 s.
 • Funktioner: 2 lager, singel storlek - se 100h31,7 en packning - 3 m, en vikt av 1 m - 8 kg.
 • Fördelar: spektakulära vyer, mycket blygsam vikt.
 • Nackdelar: dyra.

Intressant mjuk tak Icopal finska produktionen. Claro Series, antik, tema Natur ha en vikt på 7,3 kg per kvadratmeter Plus det faktum att alla varianter är ungefär samma prisklass. Livslängden är 50 år, tillämpas en giltig Snip SBS-bitumen och installation är möjlig även på vintern eller i mycket varmt väder. Dammfri skiffer naturligt ursprung behåller konsistens och färg på materialet. En serie av Plano Nova simulerar gamla plattor:

 • Modellnamn: Plano Nova (3 nyanser).
 • Pris: 363 s.
 • Funktioner: antik tegeltak, är två-skiktsytan täckt med "tredimensionell" två-färgskikt, med ett paket - 3 kvm
 • Fördelar: Förenklad installation, värmetålighet.
 • Nackdelar: garantiperioden - 20 år.

I en serie Plano Claro presenterade material med 2-färg färgning teknik för att skapa en speciell visuell volym:

 • Modellnamn: Icopal Plano Claro.
 • Pris: 370 s.
 • Funktioner: Förenklad installation, volym tak, har en ny skyddande beläggning Icopal Claro väder och aggressiva faktorer.
 • Fördelar: avsedda för svåra förhållanden, är lätt appliceras SBS-bitumen.
 • Nackdelar: nej.

Kriterier för val av olika typer av takmaterial är enkla: cellstorleken, kraven på vinkeln på taket och den slutliga vikten av beläggningen, som är skyldig att informera företaget, som organiserade försäljningen av mjuka tak. Information finns på tillverkarnas webbplatser. Andra rekommendationer:

 1. Hög kvalitet och låg kostnad eller långvarig? Dyra (400-500 s.) Typer är konstruerade för 50-60-åriga livslängd.
 2. Mjuk tak i form av tyg med kartong basis (som en del - takmaterial, rubemast) billigare men mindre hållbara. Glasfiber inte ruttnar, det är mer hållbara och lång.
 3. Bitumen-polymer takläggning ge 100% isoleringsprestanda.
 4. Det finns kostnadseffektiva alternativ som är mer lönsamt att sätta - avfall, även om lay av komplicerad form, inte överstiger 2-5%.

recensioner

Vi har placerat i S: t Petersburg direkt med tillverkarens webbplats. Technonikol Vi har en retail butik på nätet. De tog hela tiden, visade det lönsamt, lätt att stapla. Beställa en far i Ryazan istället för metall: övertygade honom att göra arrangemang billig tak och täck med ett flexibelt material. Det finns en leverans till olika städer och representation i dem.

Min fru och jag leddes att dela och köpte ett ljust grönt tak från den ryska tillverkaren. Täthet i ordning, men säljarna var inte varnade för att även i Moskva billigt material, behöver utbildning, behöver ås takelement och inredning ingår ej. Fel och volym (halv ett pack vänster) och med förväntningar om varje ås enhet - alla hade dozakazyvat och vänta.

Jämfört takmaterial fick katalog och överväga alla alternativ i posten. Sedan hittade han en lämplig på rea två skikt, men "särskild" pris i en butik var bara svart. Ändra ditt sinne om erbjudandet, låt det vara dyrare. Görs online order 5 förpackningar dyrare plattor (50 s.), Men mycket trevliga neutrala nyanser.

Olika typer av mjuka tak. Tak: recensioner

En av de äldsta metoderna för takbeläggning anordning anses mjukt tak. Hennes berättelse börjar med hur en person drog barken på trädet eller hud på stolpar för att skydda mot sol och regn. Idag, päls för taket, naturligtvis, ingen använder, det finns gott om andra, mycket mer effektiva material. Samt ett antal tekniker, med vilken du kan göra det enheten.

Alla typer av mjuka tak har sina fördelar och nackdelar.

Bland fördelarna med den mjuka taket följande:

 • möjlighet att ordna tak av olika komplexa former;
 • enkel installation den inte kräver användning av tung utrustning;
 • utmärkta vattentätande egenskaper;
 • bra underhållbarhet;
 • liten specifik vikt;
 • regnet inte skapar buller;
 • inte utsätts för korrosion;
 • Vid montering av en liten mängd av avfall;
 • låg kostnad.

Det bör förstås att alla typer av mjuka tak, trots en hel del av sina positiva egenskaper, har nackdelar. Även vetenskap och teknik inte stå stilla, och material förbättras hela tiden.

 • behovet av en kontinuerlig bas;
 • Låg eld;
 • dåliga isoleringsegenskaper;
 • om de skadas liten del som krävs för att ersätta hela arket.

Bara ett halvt sekel sedan var antalet material för sina enheter begränsade till 2-3-ring namn, bland vilka var flera olika typer av tak och tjärpapp på basis av bitumen impregnerade papperet.

Idag, mjuka takläggning typer av tak som presenteras på ett flertal olika material med olika egenskaper baserade, omfattning och utseende. Nya arter verkar nästan varje dag, så den här artikeln kommer att försöka berätta även om de vanligaste.

Denna så kallade mjuka tak bituminösa (arter det finns i olika former och färger, men prata om det nedan). Den består av tre lager. Extern - synliga för oss - det är en sten färgade marker. Nästa är belagd med två sidor på glasfiber bitumen. Och det undre skiktet - gummi-bitumen. Han är också ett lim. Det bör noteras att denna typ av tak ger maximal effektivitet i termer av läckage (vattenbeständighet) och absolut tätningsbeläggning. Dess viktigaste egenskaper är frånvaron av delaminering, röta och korrosion. Även när du installerar ett sådant tak är liten andel av avfall. Genom jämförelse, när man skapar ett slöseri med plåttak når 50%. Således för bältros avfall 5% betraktas som ett mycket stort redan.

Denna mjuka taket har ett brett utbud av olika typer. Den finns i en mängd olika färger och ett enormt utbud av former: hexagoner, rektanglar, halvcirklar; Det är ett flerskiktslaminat och kakel.

Dess fördel är möjligheten att skapa ett tak med komplex geometri, som gör det möjligt att tillgodose behoven hos de mest krävande kunder, samt att förverkliga ovanliga design av arkitekter. Dessutom sådant tak - absolut ljudlös material, eftersom det har utmärkta ljudisolerande egenskaper. Garanterar att det i genomsnitt 20 år, men det verkliga livet på upp till ett halvt sekel.

Bland nackdelarna med en sådan tak bara kostnaden kan särskiljas, vilket är betydligt högre än den för metall. Detta beror på det faktum att det aktiva materialet kräver helt slät bas (svarvning av vattenfast plywood eller torrt trä som är dyra). Dess främsta producenter - Ruflex, Icopal, Tegola "Technonikol".

Det är nödvändigt att omedelbart göra en bokning, att rullen mjuka taket har olika typer. En av de mest populära och billigaste i denna kategori av material som anses vara gemensamma för alla välkända takmaterial. Dess grund är impregnerat med bitumen takpapp. Efter denna behandling, är båda sidorna täckta med ett speciellt skikt, bestående av en blandning av mineralfyllmedel och bitumen. Det sista skedet av tillverkningen involverar beläggning av den yttre delen av valsen pulverbildning. Det bör understrykas att detta takmaterial på taket olika densitet kartong.

Livslängden på ett sådant material är 5 år. Med nuvarande ögonblick, har tekniken förändrats lite, men i botten av en kartong ofta lägger en glasfiber eller polyesterväv duk. förändringar i teknik har gjort det möjligt att öka hållbarheten hos materialet två gånger.

En annan populär takmaterial är rubemast, som kännetecknas såsom bituminöst surfaced material. Dess huvudsakliga skillnaden från takmaterial - hög halt av bitumen, som är belägen vid botten av duken.

Liknande typer av mjuka tak, är bilder presenteras i denna artikel, benämnd Fiber-glas och Stekloizol Steklomast. Deras utgångspunkt är glasfiber. I nuläget en av de mest avancerade alternativ inklusive rullmaterial är evroruberoid - en bitumen-polymermembran.

Efter att ha blivit bekant med de typer av rullmaterial uppstår en rimlig fråga om hur de produceras. Deras produktionsteknik är enkel. Speciell beläggningsskiktet (en blandning av bitumen och polymera additiv) appliceras på ett substrat gjort av glasfiber eller polyester. Livslängden för materialet är cirka 20 år. Dess enda nackdel anses dålig beständighet mot låga temperaturer är därför nödvändigt att tillhandahålla för läggning minst 3-4 skikt.

Alla banmaterial lämplig anordning vid taket med en lutning av 45 °. Eftersom vals takmaterial har en tillräckligt hög nivå av vattenbeständighet, det används även på platta tak. Sådana material produceras i form av banor, vilka sedan skärs och valsade i stora rullar. Deras bredd är väsentligen 1 m vid en längd av 10-15 m.

Denna term bör förstås alla typer av rull typ mjuk tak. Sådana material tillverkas i olika former:

 • Polyolefin tak.
 • Termoplast tak.
 • Eten-propen-dien-monomer takläggning.
 • PVC tak.

Polymermembran som används i västvärlden under mer än 50 år har vi också detta material är känd för cirka två decennier. I detta ögonblick i Europa för polymermembranet för ca 80% av alla takläggning mjuka material.

Den kännetecknas av flexibilitet, hög hållfasthet, frostbeständighet, väder och ozonbeständighet, beständighet mot oxidation och UV. Det skiljer sig också hållbarhet - dess livslängd är cirka 50 år utan reparation.

Enkel användning tillhandahålls av avsevärd bredd av membranet ger detta möjlighet att välja optimala storleken på anordningen när taktäckning av industribyggnader och stora byggnader, som minimerar antalet sömmar. Installation av taket membran kan utföras under hela året.

Idag kan du hitta en hel del positiv feedback på den mjuka taket. Människor fira förmåga att skapa en mängd olika tak former, avsaknaden av buller i regnet, enkel installation. Naturligtvis, tillsammans med alla de positiva recensioner kan hittas negativt, främst relaterade till behovet av att inrätta en solid bas, vilket skapar ytterligare kostnader för material och verk av mästare.

Många arter har mjuka tak, typer av verk är därför också olika beroende på det valda materialet. Därefter anser de allmänna kraven för olika utföranden.

För en sådan takstol design är inte skiljer sig från resten av takkonstruktioner. Undantaget är att nästan alla typer av beläggningar kräver en låda gjord av plywood, vars vikt bör beaktas vid beräkningen av hållfastheten.

Nästan alla typer av mjuka tak, som redan nämnts, kräver lådor av plywood. Ett undantag är taket på Ondulina vars lutning mer 12˚. I detta fall är det möjligt att lådan ett litet steg som anges för varje specifikt material.

Det finns redan en hel del fler funktioner. Om rummet i vilket anordningen är tillverkad av taket, upphettas, det kräver en annan isoleringsskikt, alla material av denna typ har en mycket hög värmeledningsförmåga.

Nästan alltid nödvändigt att planera ångspärr membranet för att förhindra skador på läkten och förekomsten av kondensation. Vissa banmaterial som ska installeras i flera lager. För beläggning av det övre skiktet i flerskikts stapling av en privat typ av ark.

Artikeln över de mest använda och välkända typer av mjuka tak. Användningen av något av dessa material gör det möjligt att erhålla en estetiskt tilltalande, modern tak och robust konstruktion med lång livslängd.

Typer av mjuka tak: en översikt av materialen till listan av tekniska och tekniska skillnader

Perfekt vattentätning i förbund med enkel styling särskiljer den klass av mjuka takmaterial i bakgrunden av de unika keramik och metall. Liksom priset. Ganska behagar vikt underlättar deltagande oberoende vektorer beläggning utrusta tak. Det påverkar flexibiliteten, genom vilken förkroppsligade supercomplex och ibland fantastiska projekt. Nästan alla typer av mjuka tak med varierande grad av aktivitet som efterfrågas i privat byggande. Användningsområde beror på specificiteten och deras strukturella sammansättning. Med de tekniska skillnader som avgör placeringen och användningen av perspektivet systemet, är det nödvändigt att veta innan du köper materialet.

Den uppdaterade mjuka tak

Föregångare av medlemmarna i familjen av mjuka takmaterial rullade takmaterial skapades genom applicering av oxiderade petroleumbitumen på en papp bas. Båda komponenterna är inte nöjda slit byggare. Under angrepp av nederbörd kartong svällde och förstörde, bitumen knäckt, oförmögen att motstå frost. Svag motstånd mot det nyckfulla vädret tvungna att hitta ett sätt att perfektion.

Föråldrade strukturen hos de polymermodifierade ingredienser. Polymerer av förbättrad styrka, elasticitet rapporterats, ges immunitet mot klimat motgångar. Inger inte förtroende kartong ersättas likgiltig för ruttnande material: glasfiber, glasfiber, glasfiber, polyesterväv, korrugerad koppar eller aluminiumfolie. Naturligtvis förbättringen återspeglas i priset, men tillsammans med det ökade signifikant livslängden hos beläggningarna är ständigt i kontakt med den hårda yttre miljön. Reparera och ändra en ny mjuk tak i 3-5 gånger mindre än tak och takpapp, vilket avsevärt spara.

Som ett resultat av hårt arbete med att förbättra de tekniska egenskaperna hos de material som var strukturellt liknar stamfader, men framför honom på de estetiska och resultatindikatorer. Om innan valsmaterialen ofta serveras endast tätskikt, är de nu framgångsrikt kombinerar den gamla funktion med efterbehandling arbetsuppgifter. De är fortfarande tillgängliga i rullar. Producera genom beläggning på en icke-ruttnande basis av bitumen eller polymerbitumen av förbättrade formuleringar.

Ytan är försedd med en mineralkorn, och klibbig baksida komplementfilm förhindrar bindningsvalsen vänder under lagring och transport.

Förutom att rulla produktion av uppgraderad klan av ättlingar till takmaterial är fylld med nya medlemmar:

 • Kitt och emulsioner, finns i pasta och krämig konsistens. Inte för att det var helt obekant alternativ, men uppdateringar som gjorts. Innan de spelade rollen av ytan tätskikt eller bindemedel i takläggning paj. Nu kan de fungera som oberoende tak. 3 tillämpas på deras metoder: sprayning, spatel eller konjak distributions. Stapla skikt alternerande med skikt av glasfiberarmering. Resultatet är ett slags rullade karl byggs direkt på objektet och inte på produktionslinjerna i fabriken. I själva verket är det bitumen, bitumen-polymer eller polymerskal som är känd som skall appliceras på basen;
 • polymera membran, levereras i de traditionella rullar. Vid tillverkning av membran som stöds av principen strukturell ruberoidnyj, men det finns betydande skillnader i kompositionen. På båda sidor av den polymerbelagda förstärkande nätkomponent PVC, TPO eller EPDM. Från polymerskalkompositionen beror på kvaliteten på konsumentmaterial och systematiken i bana;
 • bältros, som skärs till ark av taktäckningsmaterial. Tillverkning av bältros är engagerade i samma tillverkare som producerar takmaterial i rullar. Utöver de plattor producera gjutna delar, vilket gör att helt utrusta taket av valfri storlek och form. Styckematerialet har mindre elasticitet än rullade karl som Den är inte avsedd att ta itu med problem av liknande omfattning. Men privat konstruktion välgrundad, har han popularitet.

Dessa arter tillåter mjuka taktäckningen av taket med olika grader av lutning. Med mastix och valsmaterial utrusta fördel platt och lågfrekvent struktur. Detta kan vara taket låga byggnader i stil med techno eller hi-tech, fasta tak och bifogade terrasser, omfattande veranda med kraftiga pelare, burspråk, veranda.

Lands hus i klassisk, land eller kolonialstil tight "vänner" med bältros, takläggning imitera keramik, bältros och naturlig skiffer.

Översikt flexibla tak

Omfattningen av de sorter av mjuka tak är nära kopplad till de tekniska egenskaper och metoden för förpackning, vars detaljer kommer att ge en kompetent val av material.

View # 1 - rulle bitumen takläggning

Till kategorin bitumtak och vi sätter en ny generation av polymer-bitumen material och modifierade bitumenkompositionen, på grund av stora skillnader i användningen inte följs. Ja, och de är placerade på ett liknande sätt.

För fixering bitumen och bitumen-polymervals takläggning som tillämpas på basen 4 av förfarandet:

 • Bindning av heta mastix vänliga bituminöst eller bitumen-gummiförening. Beprövad, men föråldrad metod som kräver inte billigt mekanisering av processen för framställning av bindemedlet, och obligatoriskt deltagande team av erfarna artister. Takkonstruktionen i inbördes vinkelräta 4-5 skikt;
 • Bindning av det kalla mastix typ "Visscher" beläggning vidhäftar starkt primat substrat. Metoden är tillämpbar endast material av tjocklek upp till 2,8 mm. Mastixen inte likformigt appliceras på ett substrat, och beläggningen på den utmätnings bit längd av ca 50 cm eller i hela arket. Efter fixering av remsan i dess avsedda plats noggrant överlappande yta silikonvals för att avlägsna luft och överskotts bindemedel. Processen omfattar åtminstone två takläggare man gör mastix och rulle rullar, andra verk från mitten av rullen fäst vid bladkanterna. Och så vidare till dess att lägga;
 • Kallt fixeringsmetod. Produceras genom upplösning av den förtjockade skiktet av bitumen på den bakre sidan av tyget. Den undre ytan är avsedd för läggning av ark behandlas med fotogen eller mineralterpentin. Lösningsmedlet matas också till den tidigare framställda grundade substratet. Banden är fästa som standard med en överlappning på sidorna av 10-12 cm och 15 cm ändanslutningar med läggningen av denna metod kan hantera en enda aktören, men han behöver för att agera på ett mycket vattensmiljöer takt .;
 • Smältning begås av vidhäftning av den smälta eller uppvärmd bakre basmaterialskikt, förbehandlade bituminösa mastix. Smälta baksidan beläggningstjocklek av 2,2 till 5,0mm gasbrännare, på grund av vilket en del av manteln och något förlorar brinna när det gäller hållbarhet. Dessutom är ganska farliga avfyrningsmetoden på grund av hotet av oavsiktliga bränder. Förvärma mer förlåtande infraröd värmare över bredden arket. Den kakel sker genom minst två personer. Ena smälter gradvis och rullas arkytan över hela bredden, pressar den andra silikonvalsen den till ytan.

Vi medvetet inte angav metod att fästa självhäftande bitumen och bitumen-polymer-rullar. Men det är endast tillämplig på läggningen av ett tunt isoleringsskikttjocklek av 1,2 mm, en icke-finishbeläggning.

Stapling valsbeläggningar på plana tak är från mitten pad, som rör sig i båda riktningar till periferin. I sadeltak fusing och klistra in, flytta från de lägre poäng för skridskor upp. Om taket har en lindring av reduktion: dalen, föremål för intern dränering, etc., utförs med start om dem. Innan drift barriär tomter byggnation vattenpasta med största belastning, dessa inkluderar razzhelobki, passagerna atmosfären kommunikation stödjande kantöverhäng.

En dag före montering på ett platt tak av en rulle är oinslagna och prova. Innan om rullade fram till mitten av back-up, om den platta utformningen kommer att täckas. Om sedimentering sadeltak, bör en bunt material vara i den lägsta punkten på arbetsplattformen. Banmaterialet läggs med överlappande remsor av längsgående linjer av minst 10 cm i zonen av förbindning av den överlappande änden 15 cm. Flexibel remsa anläggning för konjugerade vertikala väggar och tak bröstvärn. Som ett resultat, bör den ha något som liknar en kastrull med en höjd på minst 30cm stötfångare.

Grunden för att lägga rullar kan fungera som konkret avdragare, fylld med en gradient eller inte, betongplattor, wellpapp och anpassa ark plywood eller OSB. Termer mjuka valsen takläggning installation diktera antalet beläggningsskikt beroende på lutningen på takkonstruktionen:

 • stapling två skikt fungera om större branthet ramper 15º;
 • trail skiktet 3, om lutningen av ramperna 5º till 15 °;
 • ordna beläggningsskiktet 4 på en helt plana tak och tak lutande ramper till 5 °.

Acceptabelt mjuk tak enhet på lutande tak med en lutning på upp till 25 °. Stapling rännor för att driva mer än 15 ° till platsen av ark längs riktningen för vattenflödet för skridskor, d.v.s. parallellt med takstolarna. Men för dem som vill ta till nämnda process för sällsynta enheter. Rullar föredrar att lägga på en plan yta där användningen av andra takmaterial omöjligt.

View # 2 - kitt eller bulk tak

Trots den relativt höga kostnaden för material, med en mjuk mastix tak av polymer, bitumen-polymer och bitumen Kitt billigare än byggandet av taket med spolen beläggning av liknande sammansättning. All materia i den partiella mekaniseringen av takarbeten. Vid kitt beläggning, även kallad fyllningen, det finns en mycket stark plus - förstärkt tak mattan har inga sömmar, erkände de potentiella områden för läckage.

Utan nackdelar också, var det inte: det är mycket svårt att bilda ett enhetligt skikt. En andra nackdel är kraven för bas fukt. Ingen våt eller fuktig bör det inte vara så imponerande medför begränsningar på valet av klimat period styling. Om meterolog båda regn i slutet av installationen, är också bättre att inte påbörja arbetet.

I bildandet av mastix takmaterial kan ingripa en eller en kombination av material. Till exempel, kan emulsionsskikten vara interfolierade med skikt av valsbeläggning. Enligt design takbeläggningsmaterial mattor är uppdelade i 3 typer:

 • oarmerad, genom sprutning av bitumen-latex emulsion, över vilket appliceras ett skikt av varm mastix inbäddad i massan småstenar;
 • förstärkt, skikt bildade av bitumen eller polymerbitumen mastix. Varje skikt av takbeklädnad förstärkt glasfiber, glasfiber eller glasfiber;
 • kombinerade, representerar alternerande skikt av mastix och valsade skikt. Som en övre skyddstaket kombinerade banan material används.

Typiska anordningar algoritm förstärkt takbeläggningsmaterial:

 • De försvagade partierna preliminärt renade tak förstärker tätskikt barriär matta bredd 50cm som är limmade eller spikas på takvinkeln runt punkter och linjer takrännor, kanterna på takfoten. Om du har en häst, det också bör skydda tätskikt band bredd på 1,0 m;
 • Runt och längs skorstenarna gränssnittslinjer med vertikala väggar taktäckningsisolering skyddsdräkt enligt schemat utför kontiguiteten med släta hörn av triangulär tvärsnitts cirkulär kuggstång eller cement gränsen;
 • De vertikala väggar och räcken adjacencies inklistrade glasfiber horisontella remsor till en höjd av ca 30cm;
 • I de vertikala delarna belagda glasfiber för hand spackel appliceras mastix skikt 0,8-1,0sm;
 • På taket basen anbringas genom förstoftning av ett primerskikt. Huggna glasfibrer blandade med emulsionen tillföres under tryck från pistolen. I brist på ett hem lämplig utrustning kan orsaka det första skiktet en annan metod: emulsions fyllning och förstärka små runda grus eller grus mineral;
 • Det andra skiktet är placerat efter full stel gjutning. Plot fungerar hissad glasfiberarmerings ränder överlappande på de vertikala väggarna av ca 10 cm. Applicera sedan den valda typen av material. Den rekommenderade tjockleken av skikten av 2mm;
 • Åtgärderna upprepas tills bildningen av taket med den planerade tjocklek. I slutet, ett lager av kall bitumen-latex emulsion eller en varm bitumen-gummi mastix eller färg.

på enheten mastix mattan börja arbeta med lägre delarna av taket, rör sig till toppen. På stötfångare på de vertikala väggarna installerade galvaniserad stålplatta för att skydda den övre kanten. Kornischer skyddar galvaniserad förkläde.

För att inte göra fel val, är det nödvändigt att exakt beräkna hur mycket vikt kitt beläggning tål utrusta takkonstruktionen. Måste ta hänsyn till massan av material som faller på 1 m² och lutning av taksystem, eftersom:

 • Platta tak och tak lutande 2,5º som krävs för att utrusta en matta skikt 4 till slut småstenar;
 • Låga ramper med en lutning inom 2,5º - 10º 3 täcks av en matta skikt;
 • Något brantare ramper från 10 ° till 15 ° skyddas av 2 skikt av mastix beläggning med förstärkande skikt;
 • Sadeltak lutning på 15 ° till 25 ° härbärge matta av 3 lager av mastix, 2 lager av förstärkande material och en skyddsfärg ovanpå.

Basis under taket mastixen är puts och betong vikt / vikt plattor sömmar mellan dem är fyllda med gjutasfalt. Inte bygger på pre-primas, men vällagad: ta bort ojämnheter, fyllda med en lösning handfat, bränna fettfläckar. Tolerans av 5-7mm i släppningsytan hos substratet, kommer de fortfarande att fyllas med mastix.

View # 3 - Runda polymermembran

Taktäckningsmembran presenteras med många nära material som är resistenta mot röta förstärkande stommen och en bilateral polymert membran. Dessa inkluderar:

 • PVC-membran, av en polyester mesh med en mjukgjord polymerbeläggning. Ofta monterad på basen i kallimmet metoden kitt eller limkompositionen. I enstaka vävremsan förenas genom varm luft svetsning. Vem vill utföra installationen av ett mjukt tak membran med händerna kan dra nytta av ballastmetoden, enligt vilken tyget staplade fritt och enkelt tryckte ballast av rundade stenar, grus, betongplattor eller betongplattor. Att underlätta monteringen av PVC-dukar bearbeta det finns en teleskopfästelement med ett brett område av plastlager och skruvar inuti fästsystemet;
 • EPDM-membran på basis av polyester mesh och bilateral beläggning av syntetiskt gummi. Fastsättning på basen och den sammansatta banorna endast vidhäftande sätt. Detta faktum erkänns nackdel med gummivalsbeläggningar, eftersom limbindning är underlägsen i tillförlitlighet svetsning;
 • TPO-membran på basis av glasfiber eller mesh och skal av termoplastiska olefiner. Såsom PVC samla är fästa till basen genom limning i lim eller mastix, och en bana ansluten genom svetsning.

De låga byggnader används mest PVC-membranet locket, spelar både rollen av tätskikt och dekorativa material. De produceras i en ganska bred färgpalett, vilket är viktigt för den privata husägaren. Analoger med TPO märkt sämre konstruktionskriterier, eftersom det ofta är vanliga isolerade tak paj.

Om taket som skall täckas med en komplex konfiguration, är lämpligt elastiskt material EPDM. Trail membran på betong avdragare för utjämning av de plankor, plywood, OSB blad på vikt / vikt gamla plåten och tätskikt.

View # 4 - stycke bältros

Bältros - den obestridda ledaren i familjen av mjuka takmaterial, i synnerhet när det gäller privat byggande. Omslaget nästan alla sadeltak struktur oberoende av sluttningen. Styckematerial kombinerar estetik den keramiska prototypen isolerings rullar kvalitet och soliditet av fyllningen av taket, eftersom de enskilda komponenterna är sintrade till ett enda lock under solljus.

Placerade den på ett massivt trä, plywood eller OSB golv, med början från botten och arbeta dig upp till nock. Grunden är inte behandlats med kitt eller lim, eftersom baksidan av kakel bältros är utrustad med en klisterkomposition. Men däck utrustad med ett tätskikt matta uppbackning. Ställen som utsätts för intensiv trafik: razzhelobki, kornischer, häst, åsar angränsande förstärkande remsa av extra skydd tätskikt.

Nyanserna i byggandet av en sådan mjuk tak och installationsprocessen, se videon:

Översynen har ingen lista alla de flexibla takmaterial och nyanser i sin installation. Det är bara information för första bekantskap med information om de tekniska skillnader och tekniska möjligheter. Men riktningen att hitta och välja takläggning, försökte vi ställa beläggningen.

Vi också bältros täckte taket på huset. Takarbeten, dock har producerat ett team av specialister. Allt för att vara rätt, måste du ta hänsyn till många viktiga nyans, som vi helt enkelt inte vet. Tilltalande resultat.

Jag kommer inte att argumentera med det faktum att moderna takpapp det inte är "kortlivad" med en kartong uppbackning. Bitumen beläggningen var hållbara, vackra. Men det lämnade bitumen. Ett slag med gasbrännare är värt något! Dessutom är det farligt, så även "smak" av smält bitumen helt enkelt oförglömliga. Luften i områden i städerna och så är inte perfekt, och vi gjorde flera av dessa förorenande gaser.

För att vara ärlig, jag är en konservativ. Redan vana vid bitumen tak och en ny byggnad för fem år sedan, också, jag gör det. Åtminstone jag vet exakt hur den är pålitlig och hållbar, vet hur man reparera den om något händer, och nya material fortfarande behöver justera. Och det billigaste alternativet, är det möjligt även för att utföra arbete, inte ensam, naturligtvis, med assistenten.

Vi stängde huset och garaget Ondulin. För priset var dyrare än dubbelt så vanliga skiffer, mutas av det faktum att det är en modern takmaterial att han har en annan färgskala och lätthet. Men med den här luckan bör ha i åtanke att det deformeras. Speciellt om du måste flytta på detta tak. Dessutom under årens lopp, är färgen förlorad och det blir nödvändigt att hans återhämtning. Och jag tror att det är inte bara skönhet, utan även dess ytterligare beläggning hållbarhet.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

− 4 = 1