Ugnsfoder

Contents

Instruktioner för kaminar och eldstäder med kakel - dekorativa ytbehandlingar av gamla och nya spisar

En stuga, ett privat hus, en stuga kommer bara att dra nytta av att installera en vacker spis eller öppen spis. Och vad sägs om omvandlingen av rummet från den gamla kaminens motstående. Naturligtvis spelar kakan idag en ganska dekorativ roll i rummet, snarare än funktionell, men ideen om ett hem som är förkroppsligat i ett modernt hus kommer aldrig att förlora sin relevans.

Ugnsbeklädnaden, på professionellens språk, är appliceringen av ytskiktet på värmarens struktur. Den mest populära lösningen är kakelugnen på ugnen. Denna tjänst tillhandahålls av mastorkök. Men det finns inga förutsättningar att inte utföra ovans vändning med egna händer. Speciellt när det finns en steg-för-steg instruktion med en detaljerad beskrivning, bilder, ritningar och diagram, förståliga även för nybörjaren.

Hur kakelugnen korrekt och hållbart

Arbetsordningen utförs i en viss ordning, försumma inte mellanstadierna.

1. Egenskaper av kakel av olika typer av ugnar

Först och främst är inte alla ugnar lämpliga för beklädnad, och vissa arter måste tinker. Det finns tre typer av ugnar:

När kakelytan pläteras med en kakel måste det förstås att metallen och plattan har olika värmeutvidgningskoefficienter. Således kommer plattan och plattan på det att värma upp och svalna vid olika hastigheter. Detta leder alltid till att den dekorativa plattan lossnar eller till och med till dess sprickbildning. Men i det här fallet är det möjligt att vända mot metallugnen med kakel. Professionals rekommenderar enheten av en mobil ligament mellan plattan och ytan på ugnen på kleimers, denna teknik hjälper till att undvika sprickbildning;

Två-kretskort brickor värme

Perfekt alternativ om det är planerat att kakel tegelugnen med kakel. Detta beror på att ugnen har två kretsar: interna (ugn och valv) och externt. Den yttre konturen, som kommer i kontakt med fodret, värmer upp betydligt mindre än den inre, och därför är den vända plattan bäst bevarad på en sådan spis. Förresten kan avsaknaden av lokal överhettning betraktas som en ytterligare fördel med denna ugnsdesign. Det gör att du kan dekorera en eldstad eller spis med ett material och med hjälp av en typ av murbruk för att fixa det;

Ofta installeras de i baden, för vilken ugnen kallades "badugn". Det mest problematiska alternativet. Det finns trots allt bara en krets, vilket innebär att ytan värms mer än i en dubbelkretsugn. Mästare som utför en enkelkretsugn måste ha viss erfarenhet för att välja rätt kakel för beklädnaden och lösningen som håller den. Särskild uppmärksamhet bör ägnas åt områden med lokal överhettning.

Bland annat utsätts ugnen i badet för förändringar i temperatur och fuktighet. Mot ett bastuaggregat med plattor krävs ett noggrannare urval av material. Det rekommenderas att använda porslinsstengods, eftersom det minst porösa materialet motstår de högsta temperaturerna. Det är möjligt och vetter mot ugnen med terrakottor, men tjockleken ska vara minst 8 mm och avståndet mellan angränsande plattor är inte mindre än 10 mm.

Efter att ugnsdimensionerna mäts bestäms typen av material, de exakta dimensionerna av en kakel fastställs, närvaron av dekorativa element och deras parametrar kan startas för att beräkna hur mycket kakel som behövs för att överlappa ugnen.

1

För detta är det nödvändigt att beräkna ugnsområdet, inklusive vertikala och horisontella ytor. Man bör komma ihåg att att lägga kakel på kaminen ger ett mellanrum mellan plattorna (avståndet mellan plattorna), som ligger mellan 2 och 10 mm. Detta område måste subtraheras.

Till det uppskattade värdet rekommenderar masterkökbesökarna att lägga 10-15% till underkanten och de marker som uppträder under skärningen.

Användare rekommenderas att göra ett försäkringslager på 5% av det mottagna beloppet. När allt kommer omkring kan brickan falla av eller brista under ugnsens funktion. Och om det finns flera typer av dekorativa element måste du ha minst två stycken av var och en av dem. Detta ökar kostnaden för att bräda kaminen, men eliminerar tanken på att ersätta det saknade klädselementet.

Obs. En speciell noggrann beräkning bör göras för plattor.

Sätt på att lägga plattor på spisen

Den andra aspekten, som påverkar mängden inköpta material, är hur kakelarna läggs när de vetter mot ugnen (Figur).

Läggande av kakelfog i rumpan raka rader (stumfog, söm i sömmen) Du kan lägga en kvadratisk eller rektangulär kakel. Tillämpningen av denna metod är endast möjlig när plattorna har samma geometriska dimensioner. Den är lämplig för att lägga paneler eller mönster på ugnsytan. Det är önskvärt att beräkningen börjar och slutar med hela plattor. Det är denna nyans som inte tillåter sätt att ta en ledande ställning.

Mängden vända plattor gör att du kan skapa dina egna sätt att lägga det, kombinera material och skapa unika ritningar.

3. Val av kakel och verktyg för att vända mot ugnen

En detaljerad förklaring av hur man kan kakel en spis är endast möjlig när det finns en förståelse av vilket material som diskuteras.

Den mest tillgängliga för att stå inför länge kvarstod. Många människor ser det idag som ett komplett alternativ. Men trots materialets billighet är ugnsytan med kakel fylld med undervattensstenar. Trots att kakelarna mot ugnen måste uppfylla vissa villkor (brandbeständig, värmebeständig, värmebeständig).

Klädseln av ugnen med keramiska plattor är möjlig om materialet uppfyller kraven:

 • form och storlek. Mästare hävdar att ju mindre kakel, ju mindre sannolikt är det att skalla och spricka. Till exempel är plattor med en storlek på 100x100 mer mobila på grund av sömmar än plattor med stora dimensioner. Formen lämnar ett avtryck på sättet att lägga på. Närvaron av en siffra som måste väljas komplicerar också beräkning och beräkning;
 • matchande nyanser av plattor;
 • tekniska egenskaper: styrka, brandbeständighet, fin struktur, indikativ fuktabsorption, termisk expansionskoefficient, motståndskraft mot mekanisk skada;
 • miljöskydd, bekräftad av ett certifikat.

Idag kan bland de material som uppfyller ovanstående villkor identifieras:

Förutom plattor, för möter du behöver:

 1. kors eller mallar. För att ge en sömtjocklek på 10 mm. Användare rekommenderas att använda bitar av gipsskivor. Deras fördel i lätt demontering
 2. värmebeständig fogmassa;
 3. metallmonteringsnät;
 4. Bierbacchi hårdvaror eller naglar / skruvar och brickor;
 5. gummihammare;
 6. mejsel eller stans för att ta bort den gamla beläggningen från plattorna;
 7. spatel. De måste laga tre typer. En konventionell spatel för avlägsnande av beläggning och applicering av ett utjämningsskikt från kitt eller lim. Tandad - för att applicera lösningen på plattan. Och även en speciell spatel för fogning (fogfogar).
 8. kakel skärmaskin. Ger dig möjlighet att minimera materialkostnaderna från flisarna i ansiktet;
 9. nivå och plumb bob;
 10. tvållösning;
 11. glutinös lösning;
 12. en primer.

Lim och murbruk för kakel till spisar

Kvaliteten på vidhäftningen av plattan och ugnsytan beror på den lösning som plattan placeras på ugnen. Med tanke på syftet måste limlösningen vara värmebeständig, brandbeständig, värmebeständig.

Hur man lagar mat: ler, sand och vatten blandas i vissa proportioner, vilket beror på typen av lera:

 • För den oljiga leran är förhållandet 1 dellera, 4 delar sand, 1 del vatten. Lätthetens täthet kan bestämmas på laboratoriet eller på folkligt sätt - det känner inte sand och bollen som rullas av det torkar starkt under torkning.
 • för normal - 1: 3: 1
 • för magert - 1: 2,5: 1

Hur man förbereder: cement, sandblandning i en mängd av 1: 3 och vatten bringas till önskad konsistens. Samtidigt måste cementet vara M 400 eller högre. För att förbättra egenskaperna hos lösningen rekommenderas att tillsätta PVA, asbest. Spisar rekommenderas att tillsätta salt 1 kg. på hinkblandningen;

En lösning från en torrblandning eller speciella lim (cement, dispersion, epoxi)

De är färdiga och är avsedda för en viss typ av plattor. Bra att proportionerna i dem är noggrant verifierade, och dessutom tillsätts olika mjukningsmedel som förbättrar egenskaperna hos limlösningen. Har lyckats bevisa bra sådana lim som: SCANMIX Skanfixsuper (Finland), Plitonite-SuperKamin (Ryssland-Tyskland). Från budgetalternativen: SILTEK T-84 (Ukraina), Pechnik (Vitryssland) och Plitonit W (Ryssland).

Färdiggjord limhäftande mastik

När du väljer den här typen av lim måste du vara uppmärksam på märkningen. Den ska utformas för eldstäder och eldstäder. Bra användarrecensioner på NEOMID SUPERCONTACT (Ryssland), Terracott (Ryssland), Parad-77 (Vitryssland). Men i allmänhet lämnar kvaliteten på adhesionen av mastiken till ytan mycket att önska.

I vilket fall som helst måste lösningen uppfylla kraven på värmebeständighet och termisk expansionskoefficient. Idealt sett bör läggningen av plattorna på ugnen utföras på samma sätt som ytan på ytan.

Alla yrkesverksamma och användare är överens om att spara på material inte är värt det.

4. Layout av plattor - ritning, skärning

Att lägga kakel på ugnen utförs på grundval av den färdiga ritningen eller skissen. Professionella i detta fall ger en specifikation på grundval av vilket materialet är inköpt. För nybörjare kommer en visuell bild och den faktiska layouten av den önskade kompositionen att underlätta processen för beräkning, köp och stapling.

Ugnens ritning med det vända materialet har formen som visas i figuren.

Kakel på ugnen - ritning

3D-visualisering kommer att bidra till att utvärdera framtida beklädnadens utseende.

Ligger mot ugnen med plattor - 3D-layout

Layoutplattor - förenklar installationsprocessen, eftersom det låter dig lägga kakel på ugnen i exakt sekvens. Dessutom kan du välja kakel enligt mönster, form, skugga. I storlek justeras kakelarna före läggning, med hänsyn till lederna. Produkter som används för beskärning med chips och defekter.

Rådet. De mest massiva (stora) kakel läggs på de lägre skikten. Även vid botten av plattan är av större tjocklek. Annars gör en plan yta är inte möjligt.

Ready spis efter installationen kommer att se ut

5. Framställning av ugnen till plattsättning

installation kvalitet och lång livslängd av ugnen foder är endast möjligt när plattsättningen på den förberedda bas.

Behovet av en liner kan orsakas av två skäl, och för varje arbets front kommer att vara annorlunda. Emellertid, är det allmänna målet en - ge ugnen regelbunden geometrisk form, i vilka alla ytor är släta, och motsvarar vinklar av 90 °.

Alternativ 1: Beläggning av en ny (den färskt) ugnen

Även uppfördes på alla byggnormer konstruktion kommer att behöva förbereda sig. I detta fall kommer det att innebära att en basyta rengörs från damm, jord, och är utrustad med ett rutnät markeringar. Detaljerna i dessa typer av arbete kommer att diskuteras nedan.

Alternativ 2: den gamla fodret (manövreras) ugn

Detta alternativ är mycket svårare att den tidigare, eftersom det innebär att genomföra ett större antal grov arbete. Därför anser vi sekvensen mer i detalj.

Ugn installerad i huset, som regel, har vissa trim. Ofta efterbehandling gips med efterföljande urskuldning eller kakel. Därför innan du fortsätter med installationen av nya golv du vill ta bort den gamla.

Rivning (avlägsnande) med plåsterytan av ugnen

Gips kort hålls i en varm ugn. Från hög temperatur därpå sprickor eller ytskiktet sträcker sig från basen. I vilket fall som helst, innan man går vidare mot väggen, måste du bli av med den dekorativa täck (ta bort, ren).

Hur tar man bort den gamla gips från ugnen

I praktiken finns det två metoder avlägsnande av gips från ytan:

kraftfull. Det gäller om en stor del av plåstret är välskött på ugnens väggar. Dess användning innebär knacka ner puts använder chock packning punch. Denna metod är snabb, men det skapar en hel del damm och det finns en risk för skada på murverket.

Förenkla arbetet kan använda slipmaskiner. Med hjälp av diamantklinga på ugnens yta gjord slits. Deras djup bör vara lika med tjockleken av plåsterskiktet. Ingen kritisk om skivan kommer att gå på en 10-15 mm tjockt murverk. Ytterligare avlägsnande av gips fortsätter hammare, en hammare eller mejsel. Om avlägsnande är fortfarande svårt, rådde befälhavaren att värma upp byggplatsen en hårtork och fortsätta.

gradvis clearing. Metoden ger en långsammare och vattenimpregnerings gips och dess efterföljande skrapning spatel.

Det är värt att notera att vissa mästare rekommenderar att hålla plåstret på spisen, under förutsättning att det håller perfekt över hela området.

Rivning (avlägsnande) av färg från ytan av ugnen

Tillämpningen av färg på spisen - ett enkelt och billigt sätt att dekorera spisen. Emellertid kommer den målade ytan under inverkan av temperaturen luschitsya och kan skada människors hälsa (utsläpp av skadliga ämnen).

Hur tar man bort gammal färg från tegel ugnen

Ta bort färgen från ytan av tegel är inte så enkelt. Tunna skiktet avlägsnas med en stålborste. Ett bra verktyg för rengöring av färgen är att använda en hårtork byggnad. En tjockare ställen skiktet självt rör sig, och där det inte har inträffat och stark vidhäftning till ytan, bör göras snitt, t ex yxa.

Rivning (avlägsnande) av de gamla plattor från ugnen

Om så önskas delaminering eller kakel uppdaterings ugn foder blir nödvändigt att få ner brickor ur ugnen.

Borttagning av gamla plattor från ugnen ytan

Utför rivning uppifrån rekommenderas. Efter avlägsnande av ett antal extrema ner till nästa. Plattor bort med en mejsel, som ingriper med kanten av plattan. På detta sätt kakel avlägsnas utan skador. Om denna manöver inte plattorna behöver brytas. Brutna plattor bort lättare.

Bli inte förvånad om när du tar bort brickorna, måste du bryta sig loss tegel. I båda fallen, rening av eldstaden eller ugn ta bort de gamla beläggnings ändar.

5,2 Rening av ugnsväggarna

Efter avlägsnande av slutliga beläggningen på hela ytan av kaminen måste rengöras noggrant från de minsta lösningsrester. De ideala rengöring tegelväggar utförs genom användning av en metallborste.

5,3 Fördjupning fogarna mellan tegelstenarna

Att efterföljande lager av lösning bättre parad med basen, måste du ta hand om avlägsnande av lösningen och öka djupet av murverk lederna. För detta ändamål, är att använda en mejsel, slipmaskin eller spatel avlägsnas från lösningen mezhshovnyh intervall. Djup rengöring av 5-10 mm.

Efter avslutat arbete ytan igen rengöras från damm och pensel fogmassa.

5,4 Inriktning av ugnsväggen under kakel

För att förhindra peeling bricka från botten av ugnen ska installeras på ytan av ett metallnät.

För monteringsarbeten behöver mesh med 50x50 mm och en tråddiameter av 1 mm. För att fixa nätet kan användas med ett tak plug cap (Bierbach).

Och du kan bara sätta på naglarna eller bitar av galvaniserade brickor. Det viktigaste är att hålla nätet för att locket ordentligt. Metiz etableras endast i lederna. Samtidigt är spiken hamras, och behovet av att trycka borrhålet. Steg monterings rutnät av 500 mm.

Gallret på ytspänningen är inställd. Vidare finns det en utjämning yta putsning av väggar. För detta ändamål, kan bindemedel användas, som kommer att monteras på väggplattor eller speciell lösning (lera, cement, sand) i förhållandet 3: 1: 0,2 delar.

Om ytan som behöver inriktning har fördjupningar till 10 mm, bör lösningen appliceras på två sätt. Den högsta tillåtna tjocklek anges av tillverkaren. I praktiken är det bättre att inte göra en skikttjocklek av 5 mm, den ökar likformigheten och minskar dess flytpunkt. I detta fall är det andra skiktet anbringas först efter fullständig torkning av den första.

Alternativ grid att anpassa väggarna:

 • Hårdvara installation med huvud och sträckning mellan de konventionella trådarna;
 • Sträckt användning säckväv förreageras i en lera lösning. Vid läggning säckväv viktigt att undvika veck och luft bihålor.

Det värmebeständiga beläggningen, borstbeläggning, kommer att förbättra kvaliteten på vidhäftning till ytan av lösningen. Att välja en primer för kaminer och eldstäder är bättre att föredra djup kompositioner. När primern är helt torr, kan du göra en pre-märkning yta.

5,6 Pre-märkning innan plattsättningen

Fullt förberett för vända ytan betraktas, vilket markeras med guider. Det handlar om installation av fyrar, som gör det möjligt att navigera i utförandet av arbetet med fodret.

Markeringar appliceras med användning av lod och nivå. Beteckna horisontell lämpligen med hjälp av rep. Mer teknisk metod - användning av laser.

Du ska veta att även en perfekt förberedda yta inte kan räddas från krackningsugnen. Orsaken till sprickorna kan vara:

 • överdriven överhettning;
 • felaktigt utförd ligamenttegelstenar i konstruktionen av ugnen;
 • mezhkirpichnogo olika tjocklek söm.

Kvalitet utbildning bas av ugnen för att undvika deformation och hålla fast ordentligt som väggplattor.

5,7 Framställning av bindemedelskompositionen

En lösning framställs för om kakel i små portioner under 10-15 min. innan arbetet påbörjas. Dessutom behöver befälhavaren keramiker inte använda några enheter för blandning är arbete för hand.

6. Inför ugnens plattor med sina händer

Teknik beklädnad kakelugnar ger ett urval av läggningsmetod, respektive, kommer att vara annorlunda, och hur arbetet framskrider. Sålunda, i varje fall, är stapling utförs från botten till toppen och värmdes (till dess att åtminstone 30 °) ugn.

6,1 banding ugn kakel raka rader eller förskjutna

Installera den första raden. Facing ugn klinker, terrakotta eller granit börjar med ugn hörn. Först ställa vinkelelementen.

Det bör noteras, om arbetet utförs på inför innan den stenlagda golv, måste du lämna en lucka. I detta fall är stödet inte den första raden blir golvet och spikas på ytan av ugnen rack. Stödskenan behöver endast ansluta till ugnen, eftersom golvet kan avvika från horisontalplanet. För att visa horisontella, bör det noteras den övre gränsen för den första raden och lägga plattorna med trimning från golvet. Med denna strategi kommer nästa serie läggas i enlighet med nivån.

Var uppmärksam på det faktum att majolika ugn foder börjar vid hörnet och fortsätter längs installationen. Om vinkeln blir hela bandet - utmärkt. Om trimning krävs då arbetet måste börja från den andra raden. Bitar av kakel installeras sist. Det ser vackrare om hela plattorna är placerade i hörnen, och de skurna bitarna är gömda i ställen angränsande till väggen.

Därefter tillsattes den framställda klisterlösning applicerades på plattorna.

Den adhesiva kompositionen appliceras på två sätt:

 • med en tandspackel. Denna metod är lämplig i fallet med en plan yta. Då lim appliceras på ytan av de plattor jämnt och luftfickor elimineras;
 • med hjälp av en murslev. Metoden används när ytan har en avvikelse planet. I detta fall, är adhesiv appliceras på kakel hörnet är en cirkulär rörelse mot ytan. Lim fyller alla oegentligheter, och dess överskott utanför kanten på plattan. Om du har problem med installationen av plattorna på plats, kan du inte dra på den med en gummiklubba.

Vissa mästare rekommenderar att sätta lim på plattorna och ytan av ugnen. Denna metod är lämplig för alla ytkvalitet.

Tjockleken av limmet ansökan anges av tillverkaren och är 2-7 mm. För att utjämna ojämn applicering av limmet tillåts upp till 10 mm tjock, men du måste sluta arbeta efter läggning brickor för att limmet torka ut jämnt.

Hur man limma plattorna på spisen - tips

 1. Innan du tillämpar lim på granit bör vara våt. För detta ändamål på ytan eller hålla borsten i vatten för att fukta. Under inga omständigheter får göra plattorna inte nedsänkt i vatten helt.
 2. De hårdare plattor, för att vara tjockare skikt av klister och ju större avståndet mellan intilliggande plattor.
 3. Justera kakel på ytan kan vara inom 10-15 minuter. efter stapling. Om du inte har tid i tid - du måste ta bort kakel, rengör den och limytan, och fortsätt sedan bara arbeta.

Den andra raden passar efter att den första är helt avlagd. Arbeten börjar också från hörnet. För att säkerställa en smidig lucka mellan plattorna kommer det att vara kors, mönster eller bitar av andra material med samma tjocklek

Bredden på sömmen mellan plattorna (tjocklek)

Vid sömmarna mellan raderna av plattor måste du stanna separat. Bredden på sömmen beror på typ av kakel, dess tjocklek och vikt. Och deras frånvaro leder till att kakan är ingenstans att expandera och det brister. För att fortsätta trowel lägger sig vackert, behöver sömmarna, under läggningen av plattor inte fyllas fullständigt, och överskott blandningen ska avlägsnas med en spatel.

Trollkarlar betonar att det inte är värt att stapla mer än tre rader i ett tillvägagångssätt. Att limma bra är bättre att ta en paus i flera timmar. Torktiden beror på typ av lim och tillverkarens rekommendationer.

Dessutom, efter att ha lagt varje rad kakel, kontrolleras det horisontella. Om det finns en defekt, det är dags att eliminera det.

6.2. Foder ugnen med en kakel diagonalt.

Med denna metod för läggning läggs den första raden oftast rakt. Detta gör det möjligt för fodret att ligga ihop med golvet. Vidare utförs beräkningen på ett av sätten:

 • upplagda trianglar, bred sida ner. De övre hörnen av plattan tjänar som riktmärke för nivåtestning;
 • lägger sig på en diagonal, sedan sträck-piren (märkning) sträcker sig i en vinkel på 45 °.

Den näst sista serien liknar den andra. Den sistnämnda är den första, som också oftast läggs ut av en direkt serie.

Arbeta på ändväggen procleaning sömmar (urtagning för bättre tillämpning av injekteringsbruk) och tvättning med ytan kantade ugnen. Efter den tid som är nödvändig för fullständig härdning av limet, kan du börja tuggla.

7. Montera kakelfogarna (grout)

Groutfogar mellan plattorna är gjorda med en speciell blandning eller lera-sandmortel med tillsats av färgpigment. Arbetet är gjort med en gummispatel. Den är lämplig för plattor, t. möjliggör fyllning av små sömmar. Eller en konstruktion pistol, om kaminens beklädnad var gjord med keramiska granit, terrakotta eller klinker plattor.

Typer av grouts för plattor och deras jämförande analys presenteras i tabellen (analys på trowelling för klinkerplattor)

Grout för kakel - jämförande bord

Efter applicering av injektionsytan torkas den med en fuktig svamp. Denna metod kommer att ta bort återstoden av blandningen. Var försiktig så att du inte trycker hårt på svampen, annars kan sömmen skadas.

Slutrengöringen av fogen på kakel eller majolica utförs efter att injekteringen har torkat (efter 1-2 timmar). Visuellt kan detta ses från det faktum att plattan blir ljusare. Rengöring utförs med en flanelltorka fuktad (impregnerad) i lösningen för avlägsnande av cementfiltret.

Processen med kakelugnen är klar. Nu återstår att vänta 3-4 veckor innan du försöker kaminen på jobbet.

Vänd mot ugnen med terrakotta kakel - video

Således kommer en liten iver och en bra instruktion att lägga kakel på kaminen med egna händer för att uppnå önskat resultat.

Kommentarer (0)

Informationsprojekt om byggandet av huset med egna händer. Fullständig eller delvis kopiering av webbplatsmaterial är endast möjlig efter överenskommelse med administratören

Vad behöver jag veta när man lägger kaminen med keramiska plattor?

Ugnens vändning är ett sätt att skriva in i inredningen, dölja murens defekter och ge den ett estetiskt utseende. För motstående brukar man använda olika typer av plattor eller sten, naturliga och artificiella. Genom inredning är det möjligt att ge ugnen ett helt nytt utseende, och det är inte svårt att göra det själv.

Precis som någon klädning, lägger kakel på kaminens yta sina egna egenskaper. Vid upphettning och kylning ändras allt material av geometriska dimensioner. Denna process beror på koefficienten för linjär expansion för ett visst material.

Svårigheten att inreda ugnarna ligger i det faktum att tegelstenen har en tillräckligt stor koefficient, och ugnsdelen upphettas väsentligt vid uppvärmning. Och för vissa motstående material, inklusive keramik och kakel, är det mycket lägre. Som ett resultat, när ugnen värms upp och ugnsytan upphettas, bryts en hård anslutning och foderet är knäckt eller faller av.

  För att undvika förstöring av klädseln är det nödvändigt att ta hänsyn till vissa förhållanden när man väljer ett efterbehandlingsmaterial:

 • värdera jämnheten och graden av uppvärmning av ugnsytan i alla dess sektioner. Om värmen inte värmer upp mer än 50 grader, kan den överlagras med alla plattor.
 • vid likformig men stark uppvärmning är det nödvändigt att använda en kakel med en linjär expansionskoefficient som liknar en tegelsten;
 • med ojämn uppvärmning krävs en preliminär ytbehandling, liksom användandet av specialhäftande kompositioner för att minska temperaturskiftet.
 • Med rätt val av material och teknik för efterbehandling ugn, fodrad keramik, inte bara effektivt värmer upp huset, men ger också interiören originalitet, på grund av dess val är enorm. Olika texturer och färger, samt färdiga samlingen kommer att göra kaminen en riktig center komfort.

  Det korrekta valet av det vända materialet är garantin för hållbarhet och god värmeavledning. Vilken typ av kakel kan du lägga på din egen spis eller eldstad?

  1. Klinkerplattor är gjord på basis av skifferlera, därför har den en linjär expansionskoefficient som liknar den hos chamotte tegelstenar. Klinkern kännetecknas av hög värmebeständighet och unik mekanisk styrka. Har ett brett spektrum av färger, från mycket ljus till färg nyanser. Klinkerplattor används ofta för motstående ugnar med hög och ojämn ytemperatur. Priset för klinker är ganska högt, men prestanda är utmärkt, och på grund av sin lilla storlek är det möjligt att täcka det med egna händer.
  2. terrakotta - keramiska plattor gjorda med hjälp av högtemperaturpressning. Har en porös struktur, tack vare vilken ugnen andas och skiljer också hög styrka. Tonarna av terrakotta är nära naturliga keramik, ytan är matt. Brist på terrakotta - tendensen till utseende av fläckar från förångningen av fukt, vyslov.
  3. majolika - En analog av terrakotta, täckt med färgad glasyr på toppen är gjord i olika färger. Med hjälp av terrakottaplattor kan du skapa fantastiska kompositioner och implementera alla designlösningar. Trots det faktum att denna kakel kan verka komplicerad och pretentiös är det inte svårt att uttrycka det själv.
  4. Porslinsplattor - Ett material med ökad hållfasthet till statisk belastning och nästan fuktpermeabilitet. Samtidigt är det ganska bräckligt, med punktpåverkan det kan spricka. Den keramiska graniten erhålles genom förfarandet för torrpressning av kaolinlera. Keramiska granitplattor representeras av ett stort antal samlingar och en mängd nyanser och texturer.
  5. kakel - är det billigaste keramiska plattor, men används ofta för efterbehandling kaminer. Den största svårigheten i avslutning kakelugnar är att kompensera för olika värmeutvidgningskoefficient. Resten av plattorna - ett utmärkt val, det är billigt, presenteras i en mängd olika färger, de flesta samlingar kompletteras med dekorativa element, som gör det möjligt att skapa en unik insidan av huset.

  Bilden visar alternativen, vilken typ av plattor du kan överlappa ugnen.

  Video: hur man lägger kaminen med plattor "terrakotta"

  Den vanliga cementsanden för detta ändamål passar inte på grund av skillnaden i temperaturutbyggnad. Vid stapling griper den fast med tegel och kakel. Uppvärmning, stenen ökar i storlek, med ett lager av lösningen sprickbildning, och sedan kan plattan delas. Uppvärmningskylcykler förlorar förr eller senare en sådan beklädnad.

  Lera lösning fungerar inte heller för att lägga ugnen. Det har ingen stark struktur, men tack vare ett liknande material kommer det att expandera tillsammans med tegelstenen, kakan behåller dimensioner. Som ett resultat kommer greppet mellan dem att försämras, och kakan kommer att falla av.

  Optimal lösning - Använd ett speciellt kakellim, som har värmebeständighet och duktilitet. Erfarna keramiker för foder ugnar med sina händer rekommenderas att använda kompositioner Plitonit SuperKamin för kakel och puts av den ryska produktionen, som gjorts på grundval av utvecklingen av MC-Bauchemie tyska företaget, eller en del av den finska SkanfixSuper.

  Facing kaminer och spisar med plattor och sten som utförs i flera steg, till försummelse som inte rekommenderas - kopplingen av tegel och kakel är bräcklig. Börja processen med att slutföra med materialvalet och, beroende på typ av kakel, förberedande arbete.

  När du ser utbudet av färdiga material går köparen ofta ur sikte. Som ett resultat ges företräde ibland ett material som inte är helt lämpligt för radiatorer.

  När du väljer, följ reglerna:

  • för massiva ugnar, som ryska, som värms upp länge och jämnt kan man välja någon av ovanstående kategorier, inklusive plattor;
  • för kompakta ugnar med tunna väggar - holländska, klocka-typ ugnar, som värms snabbt till en hög temperatur, bättre lämpade terrakotta eller tegel, kan också användas majolika;
  • bastuugnar den bastu från den sida där den möjliga inträngning av vatten och höga temperaturer, är det bättre att införa granit, klinker eller majolika - de är inte rädda för höga temperaturer och stänk, de inte uppstår skils;
  • om nödvändigt innebära ett kaklat ugn, som värmer ytan är ojämn, måste du också köpa ett basalt platta - de är väsentliga för värmefördelning.

  Video: plattor

  1. Förberedelsen består i att avlägsna det gamla gipset, avlagringar av murbruksmortel, färg, samt damm och föroreningar. Det enklaste sättet är att rengöra ytan med egna händer med hjälp av en vinkelslipmaskin. Sömmen mellan tegelstenarna fördjupas med 0,5-1 cm.
  2. Om ytan är sprucken, särskilt i det synliga sot, de behöver för att brodera, att rengöra sot och repar reparation eldfast sammansättning för den valda varumärket. I annat fall kommer det att finnas en lokal överhettning, och därefter är förstöringen av gipsskiktet möjligt.
  3. Efter strippning och pekar neaten ugn för att avlägsna damm. Du kan använda en dammsugare. Efter det torka med en fuktig svamp tegel.

  behövs nätet för att ge ett lager gips extra styrka. Gallret bör väljas galvaniserad för att förhindra korrosion. När det inträffar kommer gips börja flagna från nätet, smular och efterbehandling försvinner.

  Cellstorleken kan vara 25 eller 50 mm. För fastsättning med hjälp av skruvar, pluggar eller spikar, hamra in dem i murverk lederna. Mesh fäst på ett avstånd av 20-30 cm, och runt de intensivt uppvärmda säten, dörrar eller mynningen av ugnen - 10-15 cm.

  Ett viktigt och kritiskt skede kommer det korrekta utförandet av vilka beror på utseendet på ugnen och limningshastigheten kakelfix konsumtion. I detta skede är det viktigt att anpassa den maximala ugnen oegentligheter så se till att använda ett lod och nivå.

  1. En lösning framställs från den slutliga blandningen av rekommendationerna på förpackningen med sina egna händer. Blanda det bekvämt i hinken med hjälp av byggandet av mixer eller en borr med en speciell munstycke.
  2. Det är även möjligt att använda en hemmagjord lösning av M400 av cement, lera och sand i förhållandet 1: 3: 0,2. Vatten tillsätts gradvis och försiktigt ta bort lösningen vymeshivaya klumpar.
  3. Gips, som regel i två steg. Det första steget utförs genom sprayning, kastar lösning att ingripa med gips murslev. Väntar på att torka det, och sedan applicera en andra beläggning.
  4. Vid tillämpning av andra lagret krävs för att använda nivån och lod. Lösningen appliceras med en murslev och glättas så att nätet är helt täckt med en lösning.
  5. Efter gips via injektering av ugnen är i linje. Torkas under normala förhållanden tills plåstret inte lysa och fuktig fläckar försvinner.
  6. Efter torkning ugn försiktigt värma noggrant, gradvis ökande temperatur, under 2-3 dagar.

  Om den valda kakel har Justerar teckning, måste det först läggas på en plan yta och numrerade brickor för att undvika montering under sin utläggning. Till sömmarna mellan plattorna var smidig, måste du förbereda i förväg en speciell plast kors eller skära gips.

  1. Fixa för nivå stång eller skena på ugnsväggen på ett avstånd från golvet, en höjd lika antal plattor. Detta är nödvändigt för att undvika att snedvrida om golvet är ojämnt.
  2. Knådade kakelfix enligt instruktionerna som anges av tillverkaren på förpackningen. Självhäftande apparater, vanligtvis inom en timme, och späda ut det med vatten är omöjligt, så du behöver bara en gång för att blanda en del av som kan användas under denna tid.
  3. Om att börja från de mest synliga platser, oftast med vinkeln. Lim appliceras till väggytan med en slät och nivellera tandad spatel. Kakel tätt pressas mot väggen av ugnen och vattenpasset i linje.
  4. Nästa kakel placeras på samma sätt etablera korsstygn plast eller skrot gips. Överskottslim avlägsnas omedelbart, utan att vänta på den för att ställa. Mellan raderna av kors eller liknande för att sätta kuddar av GCR att sömmarna var desamma överallt.
  5. Vid en tidpunkt placeras, vanligtvis 3-4 rader av plattor, eller under sin egen vikt, kan det skifta och faller av. Efter det, kontrollera kopplingen på nivån och lod och väntar på limmet torkar.
  6. Om du behöver skära och montera kakel, försöka ordna avsnitten i de inre hörnen eller mot en vägg, så att de inte kunde se.
  7. Åtminstone med den nedersta raden av plattor, om nödvändigt, beskära den eller genom att placera delar av GCR till nivå serien.

  vända steg visas i fotot.

  • Efter torkning fästmassa injektering utförs med en speciell komposition. Gör det bekvämt med en gummi spatel. Injekteringsbruk torkas under 30-60 minuter, avlägsnades sedan överskottet fuktad svamp.
  • Furnace täckt terrakotta eller klinker, är det rekommenderat att använda en speciell värmebeständig lack. Efter beläggning, det blir en ny glans kakel med det lättare att tvätta damm, sot och andra föroreningar.

  Kakelplattor spis eller keramiska plattor bär inte bara estetisk effekt. Deras släta yta är mindre känslig för kontamination och lättare att tvätta, den blir vattenavvisande egenskaper. Finish ökar livslängden på ugnen och gör det en verklig varmt hjärta varmt och inbjudande hem i många år framöver.

  Lägg till en kommentar avbryta svar

  Genom att använda denna webbplats godkänner du användningen av cookies i enlighet med anmälan när det gäller denna typ av fil. Om du inte håller med det faktum att vi använder den här typen av fil, måste du korrekt ställa in inställningarna för din webbläsare eller använda webbplatsen.

  Beklädnad av kaminer och eldstäder i huset: kakel, sten eller tegel?

  Denna fråga är intresserade hem hantverkare som har beslutat att utföra murverk spis eller kamin. Det är också mycket relevant för alla dem som har i huset har spis uppvärmning. Dekorera härden enkla gips är inte särskilt estetisk, och efter tio års tjänst begär en förändring.

  Naturligtvis kan repareras sprickor och delaminering av ytskikt. Men efter ett sådant förfarande spis inte ser på bästa sätt, och efter en kort tid igen börjar spricka.

  Vi kommer att berätta vad oblitsevat kamin eller öppen spis, så att de såg mycket väl ge värme och inte behöva repareras.

  Valet av material för beklädnad av en ugn eller spis

  Den huvudsakliga skillnaden i utsmyckningen av dessa strukturer ingen uppvärmning. Allt som är fodrad ugn för den öppna spisen. Men kraven på efterbehandling material i båda fallen ganska specifika:

  • Hög värmebeständighet;
  • God värmeledningsförmåga (termisk effekt);
  • Mekanisk hållfasthet;
  • Stark adhesion med lösningen;
  • Estetiskt utseende.

  Att uppfinna en ny typ av liner du inte behöver. Practice ugn fall erbjuder en hel del varianter av utförandet av arbete och material för dess genomförande.

  Professionella masters används för efterbehandling kaminer och eldstäder sådant material:

  • tegel;
  • Keramiska plattor (terrakotta eller majolika);
  • plattor;
  • Natursten (marmor, basalt, sandsten, skiffer, granit).

  Under de senaste åren, de sällskap av en konstgjord sten och talkohlorit.

  Om du är nöjd med estetik keramiska tegel, använda detta material för beklädnad. Den svåraste frågan - Skydd av den uppvärmda ytan av sprickor i det här fallet inte uppstår. Brick faner är värt om den gemensamma grunden för ugnen och inte kräver användning av en armeringsnät.

  ugn avsluta huset med hjälp av ansikts tegel kan utföras samtidigt med en utläggning. Detta material är väl lämpat för att förbättra utseendet på den befintliga strukturen. Kontrasterande färger och lockigt detaljer fin utsikt att omvandla en vanlig spis.

  Beauty tegel faner spis är inte sämre än dyra marmor eller granit.

  Brick efterbehandling väl lämpad för metallugnar. Här, mellan stålskalet och tegelfoder används ballast fyllning av torr fin sand. Det skyddar kopplingen från att deformeras expansion av varm metall och överför värme väl.

  Keramiska plattor - alternativ för mild uppvärmning

  Kakel av glaserad keramik - en mycket populär och billig metod för foder ugnar och kaminer. Den enda begränsningen att detta material - upphettning av yttemperaturen. Det finns inga plattor kraftiga krokar och verktygsförband för att klara termisk rörelse. Därför ska du inte lägga den på spisen, som blir mycket varma under drift. Eldstäder (låg värme fasad) det passar optimalt.

  Keramiska klinker - en stor "simulator". Med den kan du "skapa" någon form av dekoration: en tegelsten, kakel, trä, granit eller marmor.

  De som letar efter original och prisvärd lösning för att möta den öppna spisen eller kamin, rekommenderar vi att du prova en kombination av dekorativa tegel och kakel.

  Kombinationen av släta och grova texturer, kommer mörka och ljusa färger ger en behaglig härd charm och glamour.

  Furnace Master've letat efter ett sätt att skydda målet från temperatur deformation, som ännu inte uppfunnits plattor. I själva verket är detta en vanlig lera plattor, men en speciell "bulk-konfiguration." På baksidan finns särskilda plattor har flikar - Rump. De tjänar för att ansluta plattorna till varandra och en rad av murverk.

  Plattsättningen är samtidigt med byggandet av ugnen eller spisen, rad för rad. Som det visar sig stark, självbärande väggen. Med dess tillhörande kärntråd läggning "antenner" läggs i fogarna mellan tegelstenarna.

  Mellan ett kakelplattor förbundna med hjälp av häftklamrar stål, krokar. C ugn tegelvägg förbinder dem inte bara tråden utan även lösningen läggs i Rump och utrymmet mellan plattorna.

  Teknik beklädnad kakel skiljer sig från vanlig ugn trim. Först de utgör ett antal ringar, fästa ihop dem och täppa Rump lera lösning. Först efter att den är placerad nära väggen av en tegelsten ugnen.

  Rikedomen av inredningen och färgerna spis kakel fantastiskt. Därför är avslutningen av detta material ofta likställas med hög konst.

  Naturlig och konstgjord sten

  Sten uppfyller alla krav för efterbehandling kaminer och eldstäder. Det tål hög temperatur, har en tät kornstruktur och överför därför värme bra. Detta material är extremt tålig och miljövänlig.

  Vacker textur och naturliga färger - de obestridliga fördelarna med stenplattor. Den enda nackdelen med naturmaterial - det höga priset. I den inhemska artister nu har ett ekonomiskt alternativ i form av konstgjord sten. Han är teknisk i dekoration och är inte sämre än den naturliga värmebeständighet, hållbarhet, skönhet och ekologi.

  Att konstgjord sten den inte är förknippad med mödosam skärning, slipning och polering. Modern teknik av gjutning och bränning lera producerar komplext formade delar som inte är underlägsen i utseende dyra produkter av naturlig sten.

  Tack vare att skapa värmebeständiga kitt efterbehandling sten spis har blivit lättare och inte kräver användning av insatser. Därför är det aktivt utforska den inhemska hantverkare som vill konkurrera med välkända mästare.

  Talkohlorit - låter bra och lönsamt det?

  En välorganiserad marknadsföring fungerar underverk. Så idag överallt hört rave reviews om Talkohlorit. Detta är en vanlig vulkanisk sten, hårt, slitstarkt och värmebeständigt. Det är bättre än basalt, granit eller sandsten, du uppenbarligen inte svarar någon. Men kostnaden är inte sämre än eliten marmor kom från Italien (från 7000 gnugga. Per 1m2).

  Medan talkohlorit "fångas" bara i bad och bastu, där den fodrade spis. Använd den för att avsluta den öppna spisen och ugnen kan vara, men det finns mer ekonomiska alternativ.

  Färgskalan av denna sten är ganska dålig. Den domineras av en ljusgrå och gröna nyanser.

  Trä - inte bara eldningsolja, men också en vacker dekoration

  Wood aldrig uteslutas från kategorin efterbehandling material för eldstäder. Detta material är en dålig ledare av värme, så de behöver använda begränsad och kompetent, med användning som en accent fasad dekoration.

  I värmeugnen för trä hittar också deras hörn. Här kan den användas för att dekorera hyllor, hörn dekoration, soffor och bänkar.

  Facing kaminer och eldstäder med händerna

  Vi anser en enkel version - befintlig ugn foder plattor.

  Avslutning processen här består av följande åtgärder:

  1. Ytpreparering;
  2. Installation armeringsnät;
  3. gips mesh;
  4. kakelplattor.

  Kvalitet kakel ugn fungerar inte, om ytan inte är befriad från den gamla gips och damm. Fogarna mellan tegelstenarna måste rengöras från lösningen till ett djup av 5 till 10 mm (för bättre vidhäftning till murbruk eller lim).

  Nu hela ytan hos ugnen, där plattan kommer att stå för att dra åt grunt armeringsnät (mesh 15x15 mm). För sin montering med hjälp av pluggar och brickor. De offrade inte lägga sömmar och i hål som borrats i murverket. I området av eldstaden sälj dymlingar ofta förekommer eftersom det är den största termiska deformation. När du har installerat ankare på dem dra nätet.

  Facing ugnen med sina egna händer börjar med den första raden under. Här kakel är fäst på värmebeständiga eller värmebeständigt lim kitt strikt på nivån. För applicering av limmet med standard hack putsning murslev.

  Pressning kakel till murverk, är det i linje horisontellt och vertikalt, att uppnå jämn fördelning av lösningen. Om plattorna är tjock nog, då är det upprörande använda en hammare med gummi anfallare. För tunt foder bästa installationsverktyget - händerna. För att få en raksöm använda plast kors. Korrekt installation av varje rad nivåkontroll och lod.

  Efter avslutad trim, göra en paus i 2-3 dagar, vidhäftningshållfasthet av märkesvaror gjorde. Sedan fortsätta att fogning med användning av en torr cement-polymerblandning och en gummispatel.

  Kommentarer (0)

  Nytt på webbplatsen

  Plantor utveckla och expandera vegetativa massa i en begränsad volym av substrat. Och denna volym.

  Vinter - en prövning för sällskapsdjur. Speciellt svårt det överförs värphöns. Kort.

  Nyårs fåfänga med gåvor och dra festmeny gäller för hem inredning.

  Komfortabelt lantgård, byggt bort från gasnät är omöjligt utan spisen. I kylan.

  Belysning av området förortsområde betraktas som ett separat steg arrangemang planeringszoner.

  Ordinarie meningen i hundens liv dessa dagar gäller bara för de hemlösa hundar. .

  Förvärva mark och göra en plan för den framtida huset, se till att tänka på placeringen.

  De senaste 10 åren på grönsaksodling och trädgårds seminarier och forum är en aktiv diskussion.

  Det är svårt idag att hitta någon som inte har hört något om plattorna.

  Om man tittar på cementsäckar och en hög med sand, känns inte alla utvecklare.

  1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

6 + 3 =