WC storlek

Minsta storleken på ett badrum i en lägenhet och ett privat hus

Vad är ett "bathroom9raquo;? Badrummet är den centrala och väldigt viktiga delen av något hus eller lägenhet. Denna term bör förstås som ett tvättrum, där det finns minst en toalett och ett handfat. När området tillåter, läggs urinalen och bidetten. Det finns också badrum, i dem finns det minst ett badkar och eventuellt en dusch. Det är nödvändigt att ta hänsyn till och kombinerade badrum - rum där sanitetsvaror för badrum och badrum är installerade. Sådana kombinerade badrum är ofta utformade för att spara utrymme och, naturligtvis, för bekvämligheten för boende. Storleken på dessa rum beror på kategorin bostäder.

Enligt byggkoder och regler är det projicerade huset indelat i kategorier, med hänsyn till nivån på komfort och social orientering: I och II. Kraven i dessa normer gäller för båda kategorierna och tar hänsyn till hyresgodernas hygieniska och hygieniska välfärd i dessa kategorier av bostäder. Till exempel i enrumslägenheter planeras ett kombinerat badrum (toalett, badkar, handfat). I lägenheter med två och tre sovrum i varje kategori, planerade separata badrum (toalett med toalett och handfat, badrum med handfat). I fyra eller fler rumslägenheter förväntas inte mindre än två kombinerade badrum, var och en av dem ska ha en toalett. Men vi pratar nu om minsta storleken på badrummet och hur man använder dem till din tjänst.

 • Minimimåtten på badrummet i lägenheten (toalett, rum där toaletten är installerad): höjd - 2,5 m, toalettens djup - 1,2 m, bredd - inte mindre än 0,8-0,9 m.
 • Minsta storleken på ett kombinerat badrum (detta inkluderar ett bad, ett handfat, en toalett och en plats för en tvättmaskin) - 3,8 kvadratmeter. m.
 • Minsta storlek på badrummet med dusch (det här ingår en duschkabin eller en burk istället för ett teckensnitt) - 2,1 kvadratmeter. m.
 • Minsta storleken på ett badrum med duschrum är 1,8 kvadratmeter. m.

Särskilda regler och regler reglerar placeringen av både sanitetsfaciliteterna och sanitetsartiklarna i dem. I Ryssland är detta SNiP (byggnormer och regler). I CIS-länderna fastställs egna normer och regler. Det finns också territoriella byggnadsnormer, de är beroende av regioner eller enskilda städer. Enligt dessa normer är byggandet av bostadshus upp till två våningar (ej en källare) tillåten på landsbygden, där det inte finns några kanaliserade toaletter, såsom backlash-closet eller bio-toalett. Enligt normerna förväntas att rummet, förutom konstgjord belysning och luftning, också är naturligt. En särskild roll spelar i vilken klimatzon ett privat hus är byggt. Så i klimatzonerna IIB och IIIB kan kanaliserade toaletter placeras i en del av en bostadsbyggnad som värms upp. Det måste finnas en ingång via en tambour gateway, vars djup är mindre än 1 m. Och redan i IIIB och IVB klimatzoner är en sådan enhet av toaletterna i den uppvärmda delen av lägenhetshuset inte tillåtet.

Om du till exempel tar Ryssland, om huset är avsett för en familj med funktionshindrade, ska badrummets minsta storlek vara 1,6 x 2,2 m och ett kombinerat badrum eller badrum - 2,2 x 2,2 m.

Badrummets höjd är inte mindre än 2,5 m och i närheten av badrummet - minst 2,1 m. Om badrummet är på vinden, är avståndet från takets lutande plan till toaletten 105-110 cm.

Hur beräknas storleken på badrummet?

Bestäm området i badrummet kan vara mycket enkelt. Först mäter vi längden på alla väggarna i rummet och mäter höjden på badrummet. Därefter lägger vi längden på alla väggar och multiplicerar den med höjden. Nu vet du kvadraturen på ditt badrum.

Låt oss överväga detta i praktiken. Ta minsta storleken på badrummet. Först hitta omkretsen av rummet. För detta ändamål, låt oss lägga bredden på väggarna i badrummet, låt det vara 1,2 m + 1,2 m + 0,8 m + 0,8 m = 4 m;

1

Då måste du multiplicera höjden på rummet vid omkretsen och bestämma hur många kvadratmeter i badrummet: 4 mx 2,5 m = 10 kvm. m.

Men här räknade vi området på badrummet utan att dra av dörrens dimensioner. Allt vi behöver är att subtrahera dörrstorleken från torget i badrummet: 10 kvm. m. - 1,6 kvadratmeter. m = 8,4 kvadratmeter. m.

Nu återstår det att beräkna golvets dimensioner. Här behöver vi djup och bredd på rummet. Multiplicera dem med varandra och få golvyta: 1,2 m x 0,8 m = 0,96 sq. M. m;

Här är det så enkelt att beräkna området på badrummet och ta reda på, till exempel, hur många keramiska plattor för beklädnaden av badrummet du behöver.

Hur man använder minsta storleken på ett badrum

Det kan tyckas att ju mer utrymme desto bättre. Med minsta storlek kan du dock göra en egen plan för hur man anordnar sanitära apparater, t.ex. toalett, bidé, badkar eller dusch. Hitta den mest praktiska platsen för diskbänken. När vårt badrumsområde inte är för stort kan du spara utrymme genom att byta badkaret med en duschkabin eller en hydromassagebox. Rymden sparas också genom att kombinera toalettbunken och bidén. Det är självklart mycket svårare att göra när alla VVS-installationer redan är installerade på sina platser. Men om du följer de enklaste reglerna när du planerar, kommer det att låta dig använda badrummet i huset säkert och bekvämt. Efter att ha beräknat rummets dimensioner kommer du att kunna bestämma att:

 • hur man effektivt utför den nödvändiga kommunikationen
 • där det är bättre att leverera VVS-armaturer;
 • vilken typ av färdigställande lokaler att använda.

Att räkna storleken på ditt badrum, du måste överväga dimensionerna av sanitetsgodset, som är planerat att installera. Med rätt beräkning, även ett rum på 2,5 kvadratmeter. m. kan bli bekväm, bekväm och vacker. Många års erfarenhet visar att med ett kompetent tillvägagångssätt är detta utrymme tillräckligt för att rymma allt du behöver.

Vad mer, utom dimensionerna av sanitetsartiklar, måste du tänka på när du planerar?

För mer bekväm användning av VVS-armaturer måste du lämna ett ledigt utrymme framför dem och på varje sida:

 • från duschen (bad) är det bättre att lämna en tom sits i intervallet 100-110 cm, eller minst 70 cm;
 • minst 60 cm framför toaletten (bidé), 25 cm på vardera sidan. Om både toalett och bidé används, är det önskade avståndet 25 cm mellan dem;
 • från 70 cm ledigt utrymme lämnas framför tvättstället, och om tvättställets placering i en nisch, alltså 90 cm.
 • från dusch eller typsnitt till andra typer av sanitetsvaror är inte mindre än 70 cm;
 • dörröppningen måste vara minst 55 cm.

Minsta storleken på ett badrum i en lägenhet och ett privat hus är inte en mening. Med ett kompetent tillvägagångssätt och planering blir badrummet ditt mysiga ställe. Vid första anblicken kan det vara svårt att beräkna det, eftersom det är viktigt att inte bara ta hänsyn till din estetiska smak, men också alla funktioner i lokalerna. Men när du vet hur man beräknar området, vad är rekommendationerna för VVS, kan du ha ditt eget personliga VVS-mästerverk. Det är viktigt att komma ihåg att området på ditt badrum borde vara lämpligt för att följa ovanstående normer. Annars kommer du vara mycket obekväma att använda VVS och rummet självt.

Badrumsdimensioner och layoutfunktioner

En viktig parameter i layouten är badrummets minsta storlek. För att skapa en rationell inredning är det nödvändigt att ta hänsyn till dess dimensioner. Utgående från detta blir det mycket lättare att bestämma typen och storleken på utrustning som kan installeras i ett badrum.

I den här artikeln beskrivs i detalj hur du kan ta reda på badområdet och hur man bestämmer de optimala parametrarna i badrummet.

Badrumsområdet beaktas inte bara under reparationsarbetet, utan även vid köp av nya bostäder. Och för att förstå om alla nödvändiga hushållsartiklar passar in i det, är det värt att uppskatta rummets dimensioner. Så du definierar:

 • hur bäst att placera VVS;
 • hur man bygger all nödvändig kommunikation
 • vilka typer av ytor som ska användas under reparationen.

Normativ reglering av parametrar

Badrummets höjd, bredd och optimala yta är direkt relaterade till badrummets linjära dimensioner. De regleras av en stor lista över rättsakter av relevanta exempel, såsom GOST och SNiP. Därför, innan du börjar genomföra sina designprojekt, måste du bekanta dig med den rättsliga och rättsliga ramen på detta område. Om denna nyans försummas, bör kullens omläggning förklaras olagligt.

Viktigt! Separat är det värt att notera ombyggnaden i lägenheterna. Ofta får BTI inte genomföra planen om våtzonen skiljer sig i konfiguration med grannarnas badrum från botten. När allt är i en sådan situation kan badrummets område vara över bostadsområdet, vilket är oacceptabelt enligt standarder.

Minimiparametrarna i badrummet tillåter dig inte att passa in i rummet all nödvändig utrustning. Därför försöker ägarna av kompakta badrum utöka gränserna för lokalerna, men här är det viktigaste att inte bryta mot de sanitära normer som anges i SNiP.

 • Höjden på badrummet ska vara minst 2,5 m;
 • djupet av rummet är 1, 2 m;
 • Badrummets bredd bör inte vara mindre än 0,8-0,9 m;
 • Höjden på tak i korridoren nära badrummet är minst 2,1 m.

Den sista punkten bör beaktas för de personer som vill dessutom utrusta mezzaninen.

Toalettens dimensioner och det kombinerade badrummet är inte strikt reglerat. Därför bör man, under skapandet av en lämplig design, först och främst göra det av bekvämlighetshänseende.

Efter att ha bestämt parametrarna i badrummen är det mycket lättare att rationellt använda det användbara området i rummet för optimal placering av VVS.

För panelhus och Khrushchev finns det en tydlig gradering när det gäller storleken på badrummen:

 1. ett litet tvättrum med handfat och toalett - 1 × 1,5 kvm;
 2. badrum med handfat och toalett - 1,5 × 2 kvm;
 3. kombinerade badrum (små, medelstora och stora):
  • 1,8 × 1,73;
  • 2,5 × 1,5;
  • 2,9 × 2.
 4. badrum med dusch eller stuga istället för typsnitt - 1,4 × 1,5 kvm.

Dessa dimensioner av badrummet definieras för standardlägenhetsbyggnader. Minsta storleken på ett badrum för ett privat hem kan beräknas genom att avrunda tillgängliga data till en större sida.

Optimal avstånd mellan VVS

Vid planering måste du ta hänsyn till inte bara badrummets optimala storlek, utan även avståndet mellan VVS-armaturerna:

 • Avstånd från dusch teckensnitt eller för andra typer av sanitetsgods bör inte vara mindre än 0,7 m;
 • Det fria utrymmet framför toalettskålen bör inte vara mindre än 0,6 m;
 • Bredden av dörröppningen - minst 0,55 m.

Området badrum måste vara tillräcklig för att uppfylla dessa krav. Annars kommer du att vara obekväm att använda fixturer.

Ofta under budgetering, att ta hänsyn till alla nödvändiga byggmaterial, uppstår frågan, hur man beräknar område i badrummet? Denna parameter är mycket viktigt, för utan det du inte vet hur mycket kakel eller klinker du behöver för foder.

Lyckligtvis kommer beräkningen vara kort, eftersom hur vet du området i badrummet är ganska enkel. För att göra detta, mäta längden på alla väggar i rummet och lära känna höjden på toaletten. Lägga längden på alla väggar och multiplicera dem med höjd, kommer du att lära exakt kvadratur sina badrum.

På exempel skulle vara lättare att förstå hur man beräknar ytor i badrummet:

 • Innan count badrum område, är det nödvändigt att hitta omkretsen (hopvikta bredden av väggen i badrummet), t ex: 4 + 4 + 3 + 3 = 14 m;
 • sedan multiplicera omkretsen av rummet och höjd för att avgöra hur många kvadratmeter i badrummet: 14 * 2 = 28 kvadratmeter. m.

Ibland uppstår frågan, hur man beräknar badrummet området minus dörrar dimensioner? Detta kommer att kräva ett separat område att ta reda på väggar och golv.

 • Bestämma längden och bredden av toaletten. Till exempel, kommer det att vara 1,9 och 1,7 m;
 • Multiplicera dessa siffror, kommer du att lära sex dimensioner 1,9 * 1,7 = 3,23 kvadratmeter. m;
 • Beräknade totala perimeter utrymme (summan av längderna av väggarna): 1,9 + 1,9 + 1,7 + 1,7 = 7,2 m;
 • Att känna höjden på rummet (2 m), kan du räkna ut arean av en standard badrum. För att göra detta, multiplicera höjden av omkretsen: 7.2 * 2 = 14,4 kvadratmeter. m;
 • (. 1,6 kvm) vetskap parametrar dörröppning, kvadraturkomponenter väggar definierar: 14,4-1,6 = 12,8 sq. m.

Nu när du vet hur man beräknar området bad och ta reda på hur många plattor behöver för foder badrum.

Parametrar för badrum i Chrusjtjov

Standard bad Storlekar Chrusjtjov kan inte glädjas, eftersom det i rummet med parametrarna för 1,9-1,7 kvm Det kan passa förutom att tvättställ med ett typsnitt. Detta är den lägsta i badrummet.

Information: Vilka dimensioner badrummet måste vara för att passa i det åtminstone ett handfat, dusch, toalett och tvättmaskin? Som regel, storleken på en vanlig badrum inte överstiga 3-4 kvm. meter. Men, som det visat sig, är detta utrymme är tillräckligt för att tillgodose den nödvändiga utrustningen.

Bestäm den ideala storleken på ett badrum kan inte vara, eftersom det beror på utformningen och storleken på sanitetsporslin, som det kommer att installeras. Med rätt utformning av rummet även 2,5 kvm du kan ordna med smak. Därför storlekar prov badrum inte spela en avgörande roll i funktionaliteten i rummet.

Planering badrum - en svår uppgift, eftersom det i detta fall är det viktigt att beakta inte bara estetiska sidan av frågan, men också de praktiska funktionerna i lokalerna. Nu när du vet hur man beräknar området bad och bestämma den mängd som behövs för reparationsmaterial.

Om du tänker göra ändringar, vara säker på att följa standardförhållanden i rummet som anges i gällande bestämmelser.

Kopiering av material är möjligt endast med aktiva och inte stängas av indexerings länkar till källan.

Vilka är de minimistorlekar badrum tillhandahålls klipp för bostäder och offentliga byggnader

Ofta när man köper en ny husägaren inte uppmärksamma storleken på ett badrum. Och förgäves, eftersom människorna i det här rummet dagligen tillbringar mycket tid. Därför är det klokt att fundera på vad är reglerna om minimistorlekar och standarder samt hur man gör ett litet utrymme för en typisk maximal badrum ergonomisk.

Video historien om en specialist på den minsta storleken på badrummet ↑

Tekniska föreskrifter storleken på olika typer av badrum ↑

Det finns tydliga normer om vad som borde vara storleken på ett badrum på SNIP (sanitära normer och regler). De viktigaste parametrarna:

 1. Dimensioner badrum i bostäder och offentliga byggnader:
  • bredd - inte mindre än 80 cm;
  • takhöjd - minst 2,5 m;
  • djup - minst 1,2 m.
 2. När du placerar toaletten på vinden rum bort från toaletten till den lutande tak - minst 1,05-1,1 m.
 3. Insläpp endast på utsidan.
 4. Utgången får inte placeras i bostadsområdet eller kök, bara i korridoren eller korridor.
 5. Krav på korridoren nära badrummet: takhöjd - inte mindre än 2,1 m.

Det är viktigt att ta hänsyn till storleken på kombinerat badrum och VVS installationskrav. Om bortsett från toaletten set och annan utrustning (bidé, handfat, badkar) SNIP tillhandahåller sådana regler:

 • innan en dusch eller bad bör vara fritt utrymme av minst 0,7 m.;
 • bidé belägen på ett minsta avstånd av 0,25 m från toaletten (om modellen inte föreskrivs rörmokare utföra två funktioner samtidigt) .;
 • från vänster och höger sida av toaletten måste finnas ett fritt utrymme på minst 0,25 m;
 • framför toaletten måste finnas ett fritt utrymme av minst 0,6 m;
 • sink utrymme tillhandahålls åtminstone 0,7 m.

Föreskrivs i Snip minsta storlek badrum måste beaktas i byggandet av nya byggnader. Dessa regler gäller för hela territoriet i Ryssland.

Krav på toaletter arrangemang för funktionshindrade ↑

Det är viktigt att veta och vad som borde vara storleken på toaletter i offentliga byggnader som besöks av personer med funktionshinder. Dessa regler fastställs också ett klipp:

 • toalettdörrar och spiltor öppnas utåt;
 • skåp bredd - minst 1,65 m;
 • skåp djup - minst 1,8 m.

Men dessa standarder är inte bara för offentliga byggnader men även för hus och lägenheter där människor med funktionshinder lever. När sådana regler måste följas:

 • Bredden Wc av mer än 1,6 m, och längden på - mer än 2,2 m;
 • för badrum båda är kombinerade bör vara mer än 2,2 m.;
 • obligatorisk användning av ledstänger för badet.

Håll dig till dessa krav, kan du vara säker på att en person med funktionshinder kommer att vara bekväm att använda, och planlösningen kommer att legaliseras utan problem

Hur man utrusta ett litet badrum ↑

I många hem, särskilt den sovjetiska modellen finns minsta storlek toaletter. Men även ett litet rum kan vara ordentligt utrusta, lösa alla problem att placera VVS och interiör. Den lilla storleken av badrum i Chrusjtjov kommer att bli mer bekväm och även en del ledigt utrymme. För att göra detta, använd hemligheter professionella byggare.

Under reparationen kan vi härleda alla röret och annan kommunikation i väggnischer. Gör det enkelt, men utrymmet blir bredare vid mer än 10 centimeter. I dessa nischer kan du ordna hyllor för handdukar och badrumstillbehör, för att inte ta över platsen för bilagor och skåp.

Välj inte en besvärlig VVS, om storleken på ett badrum i ett privat hus inte tillåter. Det är bättre att välja en kompakt handfat och toalett, i kombination med bidé, och i stället för ett bad set dusch. Så det kommer att kunna spara en avsevärd yta. Dessutom finns det VVS som kan installeras i en vägg.

Om du ändå vill installera badet, är det bättre att välja en speciell kit för ett mindre rum: badkar och handfat droppform.

Under diskbänken lägger ofta en tvättkorg, sängbord med bekvämligheter eller även en tvättmaskin.

Det finns ett sätt att öka den visuella utrymme. För det första, speglar det som visuellt expandera ett rum, lägga rymd. För det andra, bra belysning och glänsande plattor. Välj inte mörka färger för dekoration.

Många inredningsarkitekter tror att de ljusa ytor 1-2 element, i kombination med pastellfärger, kan spela i händerna på ägarna till små badrum. Intressant ljus färgrik matta eller hyllor att fånga uppmärksamheten och utrymme kommer att verka rymligare.

Det är inte nödvändigt att ge upp fönstren, som ofta placeras på väggen i anslutning till köket. De inte bara lägga ljus, och kan vara en höjdpunkt om att visa fantasi. De kan sätta målat glas eller placera extra belysning.

När du väljer en lägenhet, måste du ta hänsyn till den typiska storleken på badrum och alltid uppmärksamma dessa indikatorer. Så kan undvika olägenheter i framtiden och bara njuta av ett nytt hem, känner sig bekväma. Om det i en familj finns det människor med funktionshinder, strikt bör kontrollera storleken på badrum för funktionshindrade och kraven för deras etablering, eftersom det är en fråga inte bara komfort utan också säkerheten.

sanitära normer och regler - det SanPiN och klipp - detta byggnormer. Jag kan inte se någon länk i styrdokument.

1

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 + = 23